2018. március 20., kedd - Klaudia
Cikkek közt...  Videók közt...  
Kodály Zoltán nyomában Budapesten – rendhagyó komáromi könyvbemutatóvideó 2018. március 20., kedd 08:36 KOMÁROM. Ittzésné Kövendi Kata zenepedagógus Kodály Zoltán nyomában Budapesten című kötetének diavetítéssel és dedikálással egybekötött bemutatóját tartották március 19-én a komáromi Csemadok-székházban.
Teszteljük le informatikai tudásunkat videó 2012. február 20. | POZSONY. Március 15-ig lehet kitölteni az IT Fitness online tesztet. A teszt segítségével mindenki meggyőződhet számítógépes és kommunikációs szaktudásáról. A teszt "védnöke" az oktatási minisztérium.
7 kilométernyi könyv vár az egyetemistákra Nyitrán videó 2012. február 20. | NYITRA. Új könyvtára van a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemnek. Az építkezés több, mint 5 millió euróba került. Az új egyetemi könyvtárban 3 186 négyzetméteren, 7 296 méternyi könyvespolc található.
Megtörtént az összesítés: Emelkedett a magyar iskolába íratott gyerekek száma videó 2012. február 17. | POZSONY. Megyei szinten jobb eredményeket hozott a keleti régió, a járásokat tekintve pedig a vegyesen lakott területek mutatnak jobb eredményeket. Nagy általánosságban így értékelhető az idei beíratás a magyar iskolák szempontjából – mondta a Hírek.sk-nak Pék László a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke.
Kétnyelvű Waldorf-iskola nyílik Burgenlandban videó 2012. február 17. | POMOGY. Két tanítási nyelvű Waldorf-iskola indul ősszel a burgenlandi Pomogyban (Pamhagen) a magyar határ térségében.
Sikeres volt a nyílt nap a Közép-európai Tanulmányok Karán videó 2012. február 17. | NYITRA. Február 16-án nyílt napot tartott a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem. A Közép-európai Tanulmányok Kara iránt jelentős az érdeklődés.
2012 a külhoni magyar óvodák éve videó 2012. február 16. | BUDAPEST. A külhoni magyar óvodák vonzóvá tétele a fő célja annak a programsorozatnak, amelyet 2012 a külhoni magyar óvodák éve mottóval hirdetett meg a nemzetpolitikai államtitkárság csütörtökön Budapesten.
Szigeti László: a magyar gyerekek egyharmada szlovák óvodába jár videó 2012. február 15. | BUDAPEST, POZSONY. Szlovákiában ma befejeződött az alapiskolai és elkezdődött az óvodai beiratás. Szigeti László, az MKP oktatási és kulturális alelnöke a felvidéki magyar iskolák kilátásairól és a magyar nyelvű oktatás helyzetéről beszélt az M1 Átjáró című műsorában.
Kreatív nevelés az óvodában videó 2012. február 15. | RÉVKOMÁROM. Miután a kreativitásé a főszerep az idei Komáromi Pedagógiai Napokon, nagyon sokan elmentek a vizuális nevelés kérdéseiről az Eötvös Utcai Óvodában tartott előadásra kedden. A Felvidéki Magyar Pedagógusok Házában "A kreativitás fejlesztése a művészetek eszközeivel" bemutató foglalkozást tartottak.
Komzsík Attilát újra dékánná választották videó 2012. február 14. | NYITRA. Lezajlott a dékánválasztás a Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán. A posztot egyedül Komzsík Attila, a kar hivatalban lévő dékánja pályázta meg ismételten. Tíz igen és egy tartózkodó szavazat mellett a szenátus újraválasztotta.
Szigeti László: anyanyelvünkön is érvényesülhetünk videó 2012. február 14. | POZSONY. Érdemes a magyar anyanyelvű oktatást választaniuk a felvidéki magyaroknak, tévhit, hogy csak szlovákul tanulva lehet érvényesülni Szlovákiában - nyilatkozta Szigeti László, a Magyar Koalíció Pártja kulturális és oktatási alelnöke kedden a Magyar Televízió Kárpát Expressz című műsorában.
A kreativitásé a főszerep Révkomáromban videó 2012. február 13. | RÉVKOMÁROM. Ma került sor Révkomáromban a XVII. Komáromi Pedagógiai Napok ünnepélyes megnyitójára. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének legnagyobb regionális rendezvénye február 17-ig tart.
Egyre több gyermek tévelyeg a világhálón videó 2012. február 13. | VARSÓ. Egy lengyel felmérés szerint ötödével nőtt a gyerekek jelenléte egy év alatt a neten, és 40 százalékkal többen látogatnak erotikus honlapokat.
Egyelőre nem lesznek cseh tankönyvek a szlovák iskolákban videó 2012. február 13. | POZSONY. Egyelőre nem oldódik meg a szlovák reformtankönyvek hiánya azzal, hogy cseh megfelelőikkel pótolnák. Még nem sikerült "harmonizálni" a két oktatási rendszert.
Nyílt napra várják az ötödikeseket a Selye Gimnáziumban videó 2012. február 10. | RÉVKOMÁROM. A nagy múltú Selye János Gimnázium a következő tanévben is indít nyolcéves gimnáziumi oktatást az alapiskolák 5. osztályát befejezett tanulók részére.
Egyetemi nyílt napok lesznek Révkomáromban és Nyitrán videó 2012. február 09. | RÉVKOMÁROM, NYITRA. A középiskolások a napokban fognak hozzá a főiskolai jelentkezőlapok kitöltéséhez. Mielőtt meghozzák a végső döntést, ellátogathatnak az egyetemek által szervezett nyílt napokra. A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem február 16-án, a révkomáromi Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Kara február 28-án tart nyílt napot.
A felső tagozatosoknak kötelező iskolába járni videó 2012. február 09. | POZSONY. A parlament nem bővítette az otthoni oktatás lehetőségeit. Nemet mondott arra a törvénymódosító javaslatra, amely engedélyezte volna, hogy az alapiskola felső tagozatos diákja indokolt esetben akár otthon, szülői útmutatás mellett végezhesse tanulmányit.
Egyszerre tanítják a magyar és a szlovén írás-olvasást ősztől Lendván videó 2012. február 09. | LJUBLJANA. Az 1. számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolában kísérleti jelleggel az idén szeptemberben az első osztályban elindul a párhuzamosan folyó kétnyelvű írás- és olvasástanítás.
Kreativitás és tehetség - Hétfőtől XVII. Komáromi Pedagógiai Napok videó 2012. február 08. | RÉVKOMÁROM. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Komáromi Területi Választmánya a Regionális Pedagógiai Központtal közösen február 13. és 17. között tartja a Komáromi Pedagógiai Napok XVII. évfolyamát, a térség jelenlegi és jövendő pedagógusainak évenként megvalósuló egyik legrangosabb szakmai találkozóját.
Sütés-főzés - Vendéglátás egyetemi fokon Debrecenben videó 2012. február 07. | BUDAPEST, DEBRECEN. A vidékfejlesztés és a mezőgazdaság fejlesztése már réges-régen fogalomnak számít a debreceni agrártudományi centrumban. Amikor a vidékfejlesztés önálló karrá vált és új épületet kapott, a munkatársak és vezetők azon tanakodtak, hogy milyen új lehetőségeket valósítsanak meg: az akkori elképzelések ma már tananyagként szolgálják az oktatást. Ennek szellemében indult a karon turizmus-vendéglátás szak, amely a nevében fellelhető szolgáltatás számára képez gazdasági szakembereket.
Egyre többen igényelnek diákhitelt videó 2012. február 06. | POZSONY. Január végéig 3 109 igénylő jelentkezett diákhitelért a 2011/2012-es tanévben. A Diákhitel-alap 2005 óta nem tapasztalt ekkora érdeklődést a diákhitelek iránt.
Kell a magyar iskola videó 2012. február 03. | POZSONY. A Magyar Koalíció Pártja csökkentené az iskolai tananyagmennyiséget. „ A diáknak olyan szintű tudást kell elsajátítania, amely kellőképpen segíti őt az előrejutásban” – mondta a párt mai sajtótájékoztatóján Szigeti László, a Magyar Koalíció Pártjának oktatási és kulturális alelnöke.
Körúton a Via Nova videó 2012. február 02. | POZSONY. A választási kampány előkészületei ellenére a Via Nova ICS nem hanyagolja el a beiratkozási körutat sem, amelynek keretén arra buzdítja a szülőket, hogy írassák magyar iskolába gyermekeiket.
Hackerképzés indul az egyik magyar egyetemen videó 2012. február 01. | BUDAPEST. Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának hallgatói idén szeptembertől nemzetközi minősítéssel rendelkező képzésen sajátíthatják el az informatikai rendszerek védelmének mesterfogásait.
Kéréssel fordult Komzsík Attila a diplomásokhoz videó 2012. február 01. | POZSONY. Az oktatási tárca felszólítására az egyetemek és főiskolák statisztikát készítenek arról, hogyan érvényesültek a náluk végzett diákok a munkaerőpiacon.
Diákok és Jurzyca a Gorilla ügyről videó 2012. január 30. | POZSONY. Az oktatási minisztert faggatták ma Gorilla-ügyben a pozsonyi Bilíkova Gimnázium diákjai.
Kérvényezni kell a félévi bizonyítvány kiadását videó 2012. január 30. | POZSONY. Nem félévi bizonyítványt, csupán az előmenetel és a magatartás osztályzataiból összeállított kivonatot vagy értesítőt kapnak az alap- és középiskolások.
Cambridge-i diploma Lady Gagából videó 2012. január 28. | LONDON. Lady Gaga művészetéből írja diplomamunkáját a patinás cambridge-i egyetem egyik végzős hallgatója.
Mennyit ér a diploma? - A tanár keres legrosszabbul Szlovákiában videó 2012. január 28. | POZSONY. Szlovákia főiskolái és egyetemei évek óta „futószalagon gyártják“ a diplomásokat. Évente 70 000 fiatal végzős kerül ki a főiskolákról, ezek 34 százaléka nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Az, hogy valakinek diplomája van, nem garancia arra, hogy nagyszerű munkát talál. A fiataloknak a "nemajnasalame" projekt segíthet eldönteni, mit kezdjenek az életükkel.
Láthatatlan puska és egyéb csalafintaságok videó 2012. január 25. | Láthatatlan puskákat is kiállítottak szerdán Jekatyerinburgban a sok elmés "segédeszköz" között, amelyeket a diákok vizsgákra gyártanak.
Romániában 20 ezerrel több diák szeptembertől videó 2012. január 23. | BUKAREST. Daniel Funeriu oktatási miniszter szerint a tanulói látszámnövekedés annak köszönhető, hogy az új tanügyi törvény előírja az előkészítő osztályok bevezetését.
Első  Előző   194 / 202   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -3°C / 1°C
Holnap: -4°C / 3°C
Ógyalla
Ma: -3°C / 1°C
Holnap: -4°C / 4°C
Losonc
Ma: -3°C / 1°C
Holnap: -9°C / 1°C
Kassa
Ma: -4°C / -1°C
Holnap: -6°C / 0°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
291 éveMeghalt Sir Isaac Newton, angol fizikus matematikus és csillagász, a gravitáció és a tömegvonzás felismerője.
124 éveMeghalt Kossuth Lajos, szabadságharcos, államfő.
0 éveTavaszi napéjegyenlőség, az asztrológiai év kezdete, a csillagászati és meteorológiai tavasz kezdete.
2061 éveMegszületett Ovidius római költő.
399 éveBécsben 62 éves korában meghalt II. Mátyás magyar király (I. Mátyás néven német-római császár és cseh király).
Belföld Közös nyomozócsoportot hoznának létre az olasz és szlovák hatóságok Közös nyomozócsoportot hoznának létre az olasz és szlovák hatóságok videó POZSONY. Jaromír Čižnár főügyész az olasz igazságügyi hatósággal való intenzív tárgyalásokat követően ma bejelentette, elküldte Olaszországba azt a szerződéstervezetet, melynek értelmében közös nyomozócsoport hoznának létre Ján Kuciak újságíró és barátnője meggyilkolásának felderítése érdekében. A javaslatot március 16-án az Eurojust közvetítésével juttatták el az olasz hatóságoknak – tájékoztatott Andrea Predajňová, a Legfőbb Ügyészség (GP) szóvivője. A nyomozócsoport létrehozására irányuló javaslatot Jaromír Čižnár főügyész már megküldte az olasz hatóságoknak. Nyilvántartásba veszik a lakásárakat videó Jelentősen megváltozhat a kataszteri törvény. Ha a törvényhozás is rábólint, a módosítás idén szeptembertől léphet hatályba. A lakosság nagy része nem törődik a mozgással és a megelőzéssel videó A férfiak közel 15 százaléka nem jár preventív orvosi vizsgálatra, a nők esetében ez az arány kevéssel 9 százalék alatt van.
Külföld Putyin: Moszkva nem akar új fegyverkezési versenyt Putyin: Moszkva nem akar új fegyverkezési versenyt videó Oroszország nem akarja, hogy bevonják egy újabb fegyverkezési versenybe, egyúttal arra fog törekedni, hogy minden vitás kérdést politikai és diplomáciai eszközökkel oldjon meg más országokkal, a saját érdekeinek biztosítása mellett - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta az elnökválasztási ellenfeleit. Az orosz katonai kiadások a tervek szerint csökkenni fognak 2018-ban és 2019-ben. Csehország nem adja ki Száleh Muszlimot Törökországnak videó A cseh államügyészség megszüntette a Száleh Muszlim elleni eljárást, mert a kurd politikus már nem tartózkodik Csehországban. Magas a terrorfenyegetettség az Európai Unió országaiban videó Az Európai Unió országaiban több tízezer potenciális terrorista tartózkodik.
Magyar világ Potápi: várhatóan meglesz az egymillió aláírás a Minority SafePack keretében Potápi: várhatóan meglesz az egymillió aláírás a Minority SafePack keretében videó BUDAPEST. Várhatóan összegyűlik a szükséges egymillió aláírás az őshonos európai kisebbségek érdekében indított Minority SafePack kezdeményezés keretében - mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a kezdeményezésről rendezett konferencián hétfőn, Budapesten. A kezdeményezéshez Magyarország is kapcsolódott, s mostanra mindenhol felgyorsult az akció. Magyarországon is gondokat okoz az időjárás videó Lezárt utak, áramkimaradások és szünetelő vonatközlekedés a rendkívüli idő miatt. Változott a migráció megítélése Európában videó Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint az EU-nak és az ENSZ-nek komolyan kellene ezzel a kérdéssel foglalkoznia.
Kultúra A Varázsszekrény meséi A Varázsszekrény meséi videó POZSONY. Csecsemő (Baba) színházi előadás tánccal és klasszikus zenével 0-5 éveseknek, és természetesen az őket ölükben tartó anyukáknak, apukáknak, vagy akár az őket kísérő nagyobb testvéreknek is szól a meghívó. Az előadás 2018. március 21-én szerdán 10 órakor lesz a Csemadokban (Pozsony, Május 1. tér 10-12). Csecsemő (Baba) színházi előadás tánccal és klasszikus zenével 0-5 éveseknek Pozsonyban. Új pályázatok fiatal íróknak és színházi szakembereknek videó Az Előretolt Helyőrség Íróakadémiától idén tizenöt pályakezdő író és költő kaphat anyagi támogatást. Matek-fizika tanárnak készült, végül az egyik legnépszerűbb színész lett videó Bodrogi Gyula áprilisban lesz 84 éves. Ebből az alkalomból készült beszélgetés a népszerű színésszel a Kossuth Rádióban.
Színes Torinót is érdekli a 2026-os téli olimpia rendezése Torinót is érdekli a 2026-os téli olimpia rendezése videó TORINO. Chiara Appendino, Torino polgármestere a 2026-os téli olimpia és paralimpia rendezésével kapcsolatos szándéknyilatkozatot küldött az Olasz Olimpiai Bizottságnak (CONI). A pályázatban gondolkodó városok március végéig küldhetnek szándéknyilatkozatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Magyar-kazah - Leekens is kíváncsi, mire lesz képes a csapat videó Magyarországnak vissza kell szereznie a pozícióját, vissza kell térnie a győzelem útjára - hangsúlyozta Georges Leekens. Belehalt sérüléseibe a Cirque du Soleil légtornásza videó A 38 éves Yann Arnaud, aki 15 éve volt a társulat tagja, a VOLTA című produkció egyik mutatványa közben zuhant le.
Mozaik Ólomhűtéses atomreaktorok gyártására készül Kína Ólomhűtéses atomreaktorok gyártására készül Kína videó PEKING. Beszállítói láncot épít ki Kína ólomhűtéses atomreaktorok gyártásához a kínai tudományos akadémia (CAS) atomenergia biztonsági intézetének (INEST) hétfői tájékoztatása szerint. A legmodernebb technológiát képviselő negyedik generációs atomreaktor biztonságosabb és gazdaságosabb a korábbi típusoknál. Veszélyes lehet a D-vitamin hiány videó Magyarországon a felnőtt lakosság harminc százaléka szed D-vitamint, háromszor annyian, mint nyolc éve. Kezd kifogyni az üzamanyagból a Kepler űrtávcső videó A NASA sajtóközleménye szerint csak hónapok lehetnek hátra az exobolygó-kutatásokat forradalmasító űreszköz életéből.
Vélemény Aich Péter: Ellenségek Aich Péter: Ellenségek videó Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Sokfélék: akad ezek között valós, rejtett, képzelt, veszélyes, ártatlan, na és persze „jóakaró” is. Néha nehéz megkülönböztetni. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Őry Péter: Őszödi beszéd felvidéki módra! videó Nem tudom, lesz-e újabb felvonása a felvidéki Őszödnek. Viszont határozottan úgy fest, a nézők erősen unják a színdarabot. Berényi József: 1848-1989-2018 videó Átmeneti szövetség alakult tehát ki ismét köztünk és a szlovák közvélemény jelentős része között, úgy, mint 1989-ben.
Hitélet Hímes tojást és szobrot visznek magyar zarándokok Ferenc pápának Hímes tojást és szobrot visznek magyar zarándokok Ferenc pápának videó BUDAPEST. Húsvéti hímes tojást, sonkát és egy faragott Szent József-szobrot visznek magyar zarándokok Ferenc pápának. A zarándokok a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csépáról indultak Rómába hétfő reggel, és a szerdai általános audiencián adják át ajándékaikat. A zarándokok a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csépáról indultak Rómába hétfő reggel. Millenniumi zászlót kaptak a décsfalvi reformátusok videó A zászlót és Orbán Viktor üzenetét Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át. Szent Patrik püspökre emlékezünk videó Ő az egyetlen szent, aki az Egyház egyetemes kalendáriumában Írországot képviseli.
Múltunk Kétezer éves szeszes italt találtak kínai régészek egy ősi síremlékben Kétezer éves szeszes italt találtak kínai régészek egy ősi síremlékben videó HSZIAN. Kétezer éves szeszes italt tartalmazó bronz üstre bukkantak egy Csin dinasztia idejéből származó síremlékben a Kína nyugati részén fekvő Sanhszi tartományban. A lelet egyike annak a 260 tárgynak, amelyek a Csin dinasztia alatt elhunyt közrendű emberek sírjaiból kerültek elő. Magyar emlékek nyomában: Zichy Mihály – Tbiliszi videó Zichy Mihály festő, grafikus nemcsak a magyar romantikus festészet kiemelkedő alakja,a grúzok is „nemzeti festőjükként” tisztelik. 170 évvel ezelőtt a bécsi udvar hozzájárult gróf Batthyány Lajos miniszterelnöki kinevezéséhez videó A kormány élén hozzálátott a fiatal magyar állam megszervezéséhez.
Fő támogatónk