2018. január 16., kedd - Gusztáv
Cikkek közt...  Videók közt...  
Az időjárás országszerte nehezíti a közelekedéstFrissítvevideó 2018. január 16., kedd 13:37 POZSONY. Ma havazásra vagy hózáporra délnyugaton délutántól számíthatunk, Közép-Szlovákia egyes részein ugyanakkor már reggeltől enyhe havazás tapasztalható. A 400 méternél alacsonyabban fekvő vidékeken többnyire eső, ónos eső várható – derül ki a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet jelentéséből. A kedvezőtlen időjárás országszerte nehezíti a közlekedést. Baleset miatt lezárták az R1-est.
Testvériskolai kapcsolatok létesüljenek videó 2011. május 13. | BUDAPEST. Tájékoztató napokat tart az Apáczai Közalapítvány május 19-én, 20-án és 23-án a Tanulmányi kirándulások magyarlakta területekre és az Együttműködések magyar szakképző iskolák között elnevezésű pályázatokról a fővárosban.
Online könyvek a közoktatás számára videó 2011. május 10. | BUDAPEST. Új perspektívák állnak az iskolaigazgatók és óvodavezetők előtt, hiszen mostantól az intézményük irányítását online könyvek is segítik. Az interneten elérhető szakirodalmak a legmodernebb elvárások szerint készültek, használatuk pedig nem kíván többet egy alapszintű számítástechnikai ismeretnél.
Pék László: Muníciót kaptak a támogatások ellenzői videó 2011. május 08. | POZSONY. Politikától sem mentes vita alakult ki a magyarországi oktatási-nevelési támogatások jövőbeni folyósítását illetően. A magyar kormány döntése értelmében ugyanis a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) bonyolítja ezentúl a pénzosztást, a kedvezményezettek pedig a szülők lesznek. Az eddigi gyakorlat szerint a lebonyolító szervezet a Pázmány Péter Alapítvány volt.
Mit tartson szem előtt a diákújságíró? videó 2011. május 06. | BUDAPEST. A fiatalokon is múlik, hogy az újságírók lesújtóan negatív önképe megváltozzon - mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke pénteken Budapesten, a 18. Országos Ifjúsági Sajtófesztivált megnyitó beszédében.
Megjelent a határon túli oktatási-nevelési támogatások pályázata videó 2011. május 05. | Megjelent a határon túli oktatási-nevelési támogatások pályázati felhívása, a kérelmeket június 30-ig lehet benyújtani. Újdonság, hogy az idei évtől óvodások után is kérhető a támogatás.
Egy számítógépre öt tanuló jut videó 2011. május 05. | POZSONY. Tavaly egy számítógépre az alapfokú oktatásban átlagosan öt tanuló jutott. A középiskolákban jobb a helyzet, egy ott négy diákra egy gép jut. A szlovák kormány elégedett az aránnyal.
Patinás iskoláink – A Kéméndi Petőfi Sándor Alapiskola videó 2011. május 04. | KÉMÉND. A Garam menti hét kurtaszoknyás falu egyikében az első magyar tanítási nyelvű iskolát még 1732-ben alapították. A II. világháború után a magyar nyelvű oktatás itt is 1949-ben indult újra. A tanulók létszáma akkor 86 volt. A mostani épületet 13 tanteremmel 1961-ben adták át, és 427-en látogatták. Jelenleg kilenc osztályban 196-an tanulnak.
MTA - Elkészült négy stratégiai program videó 2011. május 03. | BUDAPEST. Az Akadémia az egész nemzet számára fontos stratégiai kérdésekben fogalmazza meg a döntéshozók számára a tudományosan megalapozott ajánlásait, kitörési pontokat javasolhat a fejlesztési irányok kijelöléséhez - hangsúlyozta Pálinkás József az MTA 181. közgyűlésének keddi napján tartott elnöki beszámolójában.
Hagyományos programok, koncertek Tusványoson videó 2011. május 03. | BUKAREST. Több ezer résztvevőt várnak az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba, amelyet július 19. és 24. között tartanak Tusnádfürdőn.
Indul a Határtalanul tanulmányi kirándulási program videó 2011. április 30. | BUDAPEST. Megjelent a Határtalanul tanulmányi kirándulási program pályázati felhívása; az idei évben a közoktatási intézmények határon túli magyar kirándulásainak támogatására 500 millió forint áll rendelkezésre - jelentette be Semjén Zsolt szombati budapesti sajtótájékozta-
tón.
Hagyományőrzés a szalkai alapiskolában videó 2011. április 28. | SZALKA. A szalkai alapiskola az utóbbi években sikeresen küzd a megmaradásért. Öt év alatt a 72 fős, bezárásra ítélt iskolából 108 diákkal működő, egyre biztosabb alapokon álló intézménnyé fejlődött.
Patinás iskoláink - A Szenczi Molnár Albert Alapiskola videó 2011. április 27. | SZENC. Fennállása 60. évfordulóját ünnepli a Szenczi Molnár Albert Alapiskola. Tanulóinak száma a múlt század hatvanas éveinek közepén érte el a csúcspontját, amikor 717 diák látogatta. Az asszimiláció azonban esetében is érezteti hatását. Ma 173 tanulója van a patinás oktatási intézménynek.
A szórványiskolák megtartásán dolgozik a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács videó 2011. április 22. | ÚJVIDÉK, BUDAPEST. A szórványiskolák megtartásán dolgozik a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács - jelentette ki Korhecz Tamás, a tanács elnöke egy újvidéki magyar iskolai fórumon.
Az iskolai terror és a családon belüli erőszak között kapcsolat van videó 2011. április 22. | BOSTON, BÉCS, PÁRIZS, BUDAPEST. A társaikat gyötrő és a terrort elszenvedő diákok egyaránt nagyobb eséllyel érkeznek olyan környezetből, ahol előfordul családon belüli erőszak - állapították meg csütörtökön közzétett tanulmányukban amerikai kutatók.
Túljelentkezés a főiskolákon, Komáromban a tanárképző karon videó 2011. április 20. | POZSONY. Az ország legnagyobb és legnépszerűbb egyetemére, a pozsonyi Comenius Egyetemre 19 ezren jelentkeztek. Egyes karok azonban még nem zárták le a jelentkezést, tehát ez a szám magasabb lehet. Már most látni, hatalmas a különbség a felvehető diákok és a jelentkezők száma között.
Egyre több az éhes gyermek a brit iskolákban videó 2011. április 20. | LONDON. Egyre több az éhes gyermek a brit iskolákban, a súlyosbodó szegénység miatt érkeznek korgó gyomorral, elnyűtt ruhában. A legfrissebb adatok szerint tavaly már csaknem 1,2 millió 5 és 16 év közötti tanuló volt jogosult ingyenebédre, mivel családja a szegénységi küszöb alatt tengődik. Ez egy év alatt több mint 7 százalékos növekedés, ami az általános gazdasági visszaesés számlájára írható.
Felvidéki diákszervezet alakult Budapesten videó 2011. április 18. | BUDAPEST. Április 13-án Budapesten, a magyar fővárosban tanuló felvidéki egyetemisták részvételével megalakult a Kaszás Attila Diákkör. A szervezet létrehozását Stubendek Attila és Kovács Balázs egyetemi hallgatók kezdeményezték.
A kötelező államvizsgák ideje lejárt videó 2011. április 18. | POZSONY. Eugen Jurzyca megszüntetné az államvizsgák kötelező voltát. Az oktatásügyi miniszter szerint az egyetemi végzettséghez elegendő a szakdolgozat megvédése. A döntést azonban a felsőoktatási intézményekre bízná.
Új alapokon a magyar nyelvű oktatás Romániában videó 2011. április 17. | BUKAREST. A romániai közoktatási reform kisebbségekre vonatkozó fejezete részben már az ősszel kezdődő új tanévben is alkalmazható - derült ki Kovács Péternek, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkárának nyilatkozatából.
Felvidéki győzelem a Cultura Nostra történelmi vetélkedőn videó 2011. április 17. | PANNONHALMA. A révkomáromi Selye János Gimnázium csapata nyerte meg a Cultura Nostra elnevezésű történelmi vetélkedőt szombaton Pannonhalmán. A kétfordulós elődöntőben versenyző tíz csapatból négy határon túli volt.
Enyhén emelkedett a magyar iskolába íratottak száma Szlovákiában videó 2011. április 15. | POZSONY. Szigeti László, az MKP oktatási és kulturális alelnöke szerint stagnál a magyar tanítási nyelvű iskolákban a diáklétszám. Szerinte már az is optimizmusra adhat okot, hogy a tavalyihoz nem csökkent, hanem a tavalyi évhez képest 7-tel emelkedett a magyar iskolába íratott gyermekek száma.
Magyarországon kötelező lesz a pénzügyi ismeretek elsajátítása videó 2011. április 13. | BUDAPEST. Már zajlik a közoktatási törvény kodifikációja Magyarországon, de még vannak vitás kérdések, amelyekről jövő héten dönt a kormány – nyilatkozta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatási helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek.
Európai tehetségkutató központ lehet Budapest videó 2011. április 10. | BUDAPEST. Európai Tehetségközpont létrehozását javasolják Budapesten a tehetséggondozásról szóló, a soros magyar EU-elnökség keretében szombaton záruló nemzetközi konferencia résztvevői. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint a döntés még ebben kormányzati ciklusban megszülethet.
Ne kallódjon el egyetlen tehetség sem videó 2011. április 08. | BUDAPEST. A közoktatásban kell elkezdeni a tehetséggondozást, idejekorán fel kell fedezni a diákokban lévő tehetséget - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár csütörtökön Budapesten az első európai tehetségnapon. A tehetségek "meghatározták Európa sorsát, kultúráját, és minden tehetség gazdagította saját nemzetét is" - fogalmazott.
Az eredményes iskola videó 2011. április 07. | ROZSNYÓ. Fontos kérdésekkel foglalkoztak a felvidéki magyar pedagógusok XVII. Országos Találkozójukon, amit kétnapos szakmai konferencia egészített ki. Megvitatták az Európában sikerrel alkalmazott képzési módszereket, és célkitűzéseket fogalmaztak meg az eredményes oktatás érdekében. A rendezvényről Palcsó Zsóka készített riportot.
KEN: Bölcsész nap után Közgáz nap videó 2011. április 04. | RÉVKOMÁROM. Hétfő délután, az ünnepélyes megnyitót követően kezdetét vette a Komáromi Egyetemi Napok. A Selye János Egyetem hallgatói önkormányzatával 7. alkalommal szervezte meg a népszerű rendezvénysorozatot.
Hatékony szervezet – eredményes iskola videó 2011. április 04. | ROZSNYÓ. Közel 200 pedagógus részvételével zajlott le az idei 17. országos pedagógus találkozó. Vladislav Laciak, Rozsnyó polgármestere örömét fejezte ki, hogy a szlovákiai magyar pedagógusok a történelmi bányászvárosban rendezik meg évről évre szakmai seregszemléjüket.
Az idén is lesz oktatási-nevelési támogatás videó 2011. április 04. | BUDAPEST. Néhány héten belül megjelennek az oktatási-nevelési támogatások pályázati kiírásai - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság hétfőn az MTI-vel több, a közelmúltban megjelent sajtóhírre reagálva. Az elmúlt napokban olyan sajtóinformációk láttak napvilágot határon túli magyar portálokon, hogy késik az oktatási-nevelési támogatás folyósítása.
László Béláé idén a Felvidéki Magyar Pedagógus Díj videó 2011. április 03. | POZSONY.László Béla, a Nyitrai Konstanti Filozófus Egyetem nyugalmazott oktatója kapta idén a Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat. A hazai pedagógustársadalom egyik legrangosabb elismerését szombaton este a Szlovákiai Magyar Pedagógusok XVII. Országos Találkozóján, Rozsnyón adták át.
Baj van a történelem oktatással Angliában videó 2011. április 02. | LONDON. A múlt ködébe tűnik a történelemtudás Nagy-Britanniában, a tantárgy oktatása egyre szegényesebb - mutatnak rá immár a brit kormány tanfelügyelői is.
Első  Előző   194 / 195   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -1°C / -0°C
Holnap: 0°C / 3°C
Ógyalla
Ma: -0°C / 0°C
Holnap: -2°C / 2°C
Losonc
Ma: -5°C / -4°C
Holnap: -8°C / -1°C
Kassa
Ma: -5°C / -3°C
Holnap: -11°C / -2°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
471 éveIV. (Rettegett) Iván moszkvai fejedelmet egész Oroszország első cárjává koronázták.
462 éveV. Károly lemondott a német-római császári címről.
227 éveMegszületett Henryk Dembiński (Dembinszky Henrik) lengyel gróf, az 1848–49-es szabadságharc honvédaltábornagya.
197 éveMegszületett Jámbor Pál (álnevén Hiador) költő, író.
172 éveMegszületett Gróf Dessewffy Aurél az utolsó országbíró, az MTA igazgatóságának tagja.
Belföld A vaj és a tojás után újabban a sör is drágul A vaj és a tojás után újabban a sör is drágul videó POZSONY. Az üzletekben már nem csak a vaj és a tojás drágább, hanem újabban a sör is. Az élelmiszerfélék és az energia árának emelkedése visszatükröződik az infláción. Azt az Európai Központi Bank a gazdaság szempontjából egészségesnek tartja, de csak akkor, ha a szintje 2 százalék körüli. Az sem kizárt, hogy Szlovákiában ezt a szintet problémamentesen átugorhatnánk. A szlovákiai üzletekben már nemcsak a vaj és a tojás drágább, hanem újabban a sör is. Szlovákia valamennyi megyéjében mérsékelten emelkedtek a bérek videó A Platy.sk portál elemzése alapján a tavalyi átlagfizetés elérte a bruttó 980 eurót, ami 60 euróval több, mint 2016-ban. Független képviselők csökkentenék a kisvállalkozók járulékait videó A törvényhozás elé terjesztett módosításban Mihál és Beblavý 63 eurós csökkentést javasol.
Külföld Mentelmi jogának felfüggesztését kéri a parlamenttől Babiš Mentelmi jogának felfüggesztését kéri a parlamenttől Babiš videó PRÁGA. Andrej Babiš cseh kormányfő kedden bejelentette: kérni fogja a parlamenti alsóházat, hogy vonja meg mentelmi jogát, és adja ki a rendőrségnek, amely büntetőjogi eljárást indított ellene, mert a gyanú szerint visszaélt európai uniós támogatásokkal. A cseh miniszterelnök ismét politikai ügynek nevezte az ellene folyó eljárást, és kérte, hogy adják ki őt a rendőrségnek. Tusk: az EU továbbra is nyitott az Egyesült Királyság előtt videó "Mi, itt a kontinensen nem gondoltuk meg magunkat, a szívünk továbbra is nyitva áll önök előtt" - üzent a briteknek Tusk. Robbanás döntött romba épületeket Antwerpenben videó A mentőalakulat, amely kutyákat is bevetett a kutatásban és mentésben, talált két holttestet a romok alatt.
Magyar világ Átadták az M30-as Tornyosnémeti-szlovák határ közötti szakaszát Átadták az M30-as Tornyosnémeti-szlovák határ közötti szakaszát videó TORNYOSNÉMETI. Átadták az M30-as gyorsforgalmi út Tornyosnémeti és a magyar-szlovák határ között megépült, 1,7 kilométer hosszúságú szakaszát. A beruházás még az idén folytatódik, ugyanis megkezdődik a Tornyosnémeti és Miskolc közötti, mintegy hetven kilométeres útszakasz Újabb pályázatok a Határtalanul programban videó A 2018-as költségvetésben 2,94 milliárd forint áll rendelkezésre a Határtalanul programra. Szijjártó: a magyar-amerikai politikai kapcsolatok új szakasza kezdődhet videó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn délután Washingtonba érkezett tárgyalásai megkezdésének céljából.
Kultúra Alternatív kiállítás, családtervezés - Murillo Madonnája Nagymegyerre ér Alternatív kiállítás, családtervezés - Murillo Madonnája Nagymegyerre ér videó NAGYMEGYER. Még tavaly indult útnak a Murillo-vándorkiállítás. Bartolomé Esteban Murillo születésének 400. évfordulója alkalmából Dél-Szlovákia több városában bemutatják a spanyol festő Szoptató Madonna című festményét, amely Cigánymadonna néven is ismert. A festmény vándorútja január 23-án Nagymegyerre ér. Bartolomé Esteban Murillo spanyol festő születésének 400. évfordulója alkalmából Szoptató Madonna című festménye John Carpenter, a "horror pápája" 70 éves videó Hetvenedik születésnapját ünnepli január 16-án John Carpenter amerikai filmrendező, a borzongatás egyik koronázatlan királya. Meghalt a The Cranberries énekesnője videó Negyvenhat éves korában váratlanul meghalt Dolores O'Riordan. Az ír énekesnőt Londonban érte a halál.
Színes Bizarr baleset - A második emeleten kötött ki egy kocsi Bizarr baleset - A második emeleten kötött ki egy kocsi videó SANTA ANA. Bizarr balesethez riasztották hétvégén a Santa Ana-i tűzoltóságot: egy második emeleti fehér színű kocsit kellett kiszedniük a sorőrrel együtt egy második emeleti lakásból. A balesethez kiérkező tűzoltóbrigád parancsnoka elmondta, hogy pályafutása során még soha nem találkozott hasonló esettel. Férfi kézilabda Eb - Szoros meccsen vereség a spanyoloktól videó A magyar férfi kézilabda-válogatott 27-25-re kikapott hétfőn az előző kontinenstornán ezüstérmes Spanyolországtól. Zaklatási ügyek - Catherine Deneuve bocsánatot kért videó A színésznő azt írta, sajnálja, ha megbántotta azokat, akik áldozataivá váltak a "förtelmes" zaklatási ügyeknek.
Mozaik Nem a patkányok, hanem az ember terjesztette a pestist Európában Nem a patkányok, hanem az ember terjesztette a pestist Európában videó LONDON. Az ember terjesztette a fekete halált Európában a 14. század közepén, nem a patkányok voltak a fő felelősei a földrészt sújtó egykori bubópestis-járványok első hullámának - állítják a kutatók. Az Ázsiából eredő pestis 1347-ben érkezett Európába, az emberiség történelmének egyik legpusztítóbb járványát okozva. Heteken belül lezuhan a Tiankung-1 kínai űrlabor videó Óriási az a terület, amelyen beléphet a légkörbe a 8,5 tonnás "mennyei palota" törmeléke. Megfejtették, hogyan hódították meg a Földet a virágos növények videó A régmúlt időkben legyőzték a toboztermőket és a harasztokat, ám sokáig rejtély maradt, hogy sikerült dominanciára törniük.
Vélemény Aich Péter: Divat Aich Péter: Divat videó A beszédtémát mindig erősen befolyásolta a divat. Arról beszélni, amiről mindenki: akkor nem sokat ronthatunk, mert nem mondunk újat. Vagy olyanról, ami pillanatnyilag – egy szezon erejéig – érdekesnek tűnik, és lehetőleg eléggé alpári. Főleg, ha ezzel bárki vagy bármi ideig-óráig az érdeklődés központjába kerülhet. És még főlegebb, ha ezen keresni is lehet – múló hírnév mellett anyagiakat, mi mást. Ilyen téma most a szexuális zaklatás. Egyébként nem ártana már tisztázni azt sem, mikor kezdődik ez a szexuális zaklatás. És mivel. Bartók Csaba: Nyelvromlás – „naznacsilni“ akarom, hogy ez nem csak alulról jövő kezdeményezés videó Magyar gyermek a magyar és a szlovák kultúrát egyszerre, pontosabban párhuzamosan csak a magyar iskolában tanulhatja meg. Csáky Pál: Furcsa évfordulók videó Igen, itt áll előttünk 2018 a maga pőreségében, s nekünk valahogy reagálnunk kell mindarra, amit felidézhet.
Hitélet Megérkezett Chilébe Ferenc pápa Megérkezett Chilébe Ferenc pápa Frissítvevideó SANTIAGO. Megérkezett Chilébe, hatodik latin-amerikai apostoli látogatásának első állomására hétfőn Ferenc pápa. A pápa bocsánatot kért a chilei papok kiskorúak elleni szexuális visszaéléseiért. A pápa bocsánatot kért a chilei papok kiskorúak elleni szexuális visszaéléseiért. Atomháborútól tart Ferenc pápa videó El kell pusztítanunk az atomfegyvereket, és mindent meg kell tennünk a leszerelésükért - mondta a katolikus egyházfő. Lengyel pálos szerzetes lesz az idei csíksomlyói búcsú szónoka videó A pünkösdi zarándoklat ünnepi szentmiséje május 19-én helyi idő szerint 12.30-kor (közép-európai 11.30) kezdődik.
Múltunk Száz éve született Nasszer egyiptomi elnök Száz éve született Nasszer egyiptomi elnök videó Száz éve, 1918. január 15-én született Gamal Abdel Nasszer egyiptomi elnök, a modern idők egyik meghatározó arab politikusa. Nasszer 1954-ben bonyolult intrikák sorozatával megbuktatta a politika terén tehetségtelen Nagíbot, s átvette Egyiptom vezetését. Varsó az Interpoltól kéri 1600 egykori SS-lágerőr hollétének megállapítását videó Az IPN eddig mintegy 1600, feltehetőleg még élő SS-tagot szűrt ki ezen lágerek több mint 23 ezer ismert őre közül. Rétvári: a málenkij robot bűn nélküli büntetés volt videó Az államtitkár szerint Magyarországnak a 20. században a legnagyobb csapásokat mindig az "importideológiák" okozták.
Fő támogatónk