2018. február 19., hétfő - Zsuzsanna
Cikkek közt...  Videók közt...  
Az alapismereteket minden gyereknek anyanyelvén kellene megszereznievideó 2018. február 18., vasárnap 18:30 RIMASZOMBAT. Az alapismereteket minden tanulónak az anyanyelvén kellene megszereznie, hiszen az a tudás elsajátításának legkönnyebb és legmegfelelőbb formája – mondta Orosz István, a rimaszombati Tompa Mihály Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatója. Véleményével egyetért Főző Zsolt pedagógus is, a helyi önkormányzat képviselője, az oktatási, ifjúsági, kulturális és sportbizottság elnöke.
Čaplovič finn példára integrálná a romákat videó 2012. május 24. | POZSONY. Dušan Čaplovič oktatásügyi miniszter finn mintára formálná át az alapfokú oktatást. Az északi országban a gyerekek 7-től 16 éves korukig azonos típusú általános iskolába járnak, kizárólag a súlyos mentális problémákkal küszködők látogatják a speciális iskolákat.
Kezdetét vette az oktatásügyi reform videó 2012. május 22. | POZSONY. Dušan Čaplovič oktatásügyi miniszter székfoglalója óta hangoztatja, hogy megreformálja az iskolaügyet. Kedden tárcaközi véleményezésre bocsátotta a szakképzési törvény módosításának tervezetét.
Helytelenül táplálkoznak a diákok videó 2012. május 22. | POZSONY. Az általános iskolás gyerekek mintegy egyharmada Szlovákiában több mint két órát tölt tévékészülék vagy számítógép előtt naponta és csaknem 40 százalékuk nem reggelizik - derült ki a Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS) által végzett felmérésből.
Csillagszeműek jártak Kolonban - Folytatódik a magyar óvodákat segítő program videó 2012. május 21. | KOLON. Hétfőn Pozsonypüspökin és Kolonban folytatódott a Nemzetpolitikai Államtitkárság "2012 a külhoni magyar óvodák éve" programja, amelyről Hajnal Virág stratégiai főreferens tájékoztatta portálunkat.
Emelkedhet a szociális ösztöndíj? videó 2012. május 18. | POZSONY. 25 európai állam egyetemistái közül Szlovákiában tanulnak legkevesebbet a hallgatók, és itt részesülnek legkisebb számban szociális ösztöndíjban - derül ki az Eurostudent közvélemény-kutatásából.
Iskolaigazgatókkal tárgyalt a Most-Híd videó 2012. május 18. | POZSONY. A hatékonyabb szlovák nyelv tanításról tárgyalt pénteken a Most-Híd vegyespárt a Szlovákiai Magyar Iskolaigazgatók Társulásának képviselőivel.
"Copy-past generáció" - Nem írják, veszik a szakdolgozatot videó 2012. május 16. | BELGRÁD. Időhiányra panaszkodnak a szerbiai középiskolások és egyetemisták, emiatt megrendelik a kötelezően előírt érettségi dolgozatokat, illetve a diplomamunkákat az interneten - írja a Politika belgrádi napilap szerdai online kiadása.
Elsők lettek a nagymihályi diákok videó 2012. május 16. | NAGYMIHÁLY. Martin Jančo és Matej Molnár munkája vitte el a pálmát 14 iskola 21 projektje elől a Siemens Young Generation Awards (SYGA 2012) elnevezésű országos verseny 9. évfolyamán.
Nyitrán a legolcsóbb az egyetemi élet videó 2012. május 14. | NYITRA, POZSONY. Nyitrán a legolcsóbb az egyetemi élet - derül ki a Študentské financie internetes portál közvélemény-kutatásából.
Szigeti László a szlovák nyelvoktatásról - Szakértői csoport felállítására van szükség videó 2012. május 14. | POZSONY. „Mondjuk ki, 10 tanulónál többet szlovák órán nem lehet foglalkoztatni” – nyilatkozta portálunknak az MKP alelnöke. Szigeti László szerint tény, hogy a szlovák nyelvoktatás módszertanán is változtatni kell.
Jó eredmények születtek a Tesztelés 9-en videó 2012. május 11. | POZSONY. Jó eredményeket értek el az általános iskolák végzősei a "Tesztelés 9" tudásszint-felmérésen. Az előzetes értékelés szerint nincs érzékelhető különbség a magyar és a szlovák nyelvű általános iskolák diákjainak tudásszintje között.
Felfüggesztett börtönre ítéltek Magyarországon egy tanítót bántalmazó szülőt videó 2012. május 10. | SZEKSZÁRD. Másfél év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt csütörtökön, jogerősen a Tamási Városi Bíróság egy 43 éves ozorai nőt, aki megütötte az ozorai általános iskola egyik pedagógusát.
Csak 2 500 hallgató tanult tavaly külföldi egyetemeken videó 2012. május 10. | POZSONY. Az elmúlt 15 évben az Erasmus-program keretében mintegy 15 ezer szlovákiai hallgató vett részt külföldi képzésen. Ez jóval alacsonyabb, mint az uniós átlag. A hazai főiskolákon mintegy 5 ezer külföldi hallgató tanult.
Szénássy Zoltánra emlékeztek Révkomáromban videó 2012. május 04. | RÉVKOMÁROM. A Selye János Gimnázium igazgatósága, tantestülete, valamint a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület szervezésében pénteken az intézmény aulájában emlékműsorral tisztelegtek a tavaly november 28-án elhunyt dr. Szénássy Zoltán gimnáziumi tanár, jeles író-helytörténész és közéleti személyiség munkássága, emléke előtt.
Milyen a hatékony nyelvtanulás? videó 2012. május 03. | BUDAPEST. A gyermekeknek szánt angoltanítási módszeréről ismert Helen Doron brit nyelvész és pedagógus szerint minél fiatalabb korban érdemes elkezdeni az idegen nyelvek elsajátítását és a tanulási folyamat során az ismételt hallgatásra, valamint a pozitív visszajelzésre kell helyezni a hangsúlyt.
Monitor 9: Kelet-Szlovákiában vannak a legjobb alapiskolák videó 2012. május 03. | POZSONY. A legeredményesebb alapiskolák az ország keleti térségében találhatóak - derült ki a kilencedikesek országos tudásszint-felmérése, a Monitor 9 eredményeiből.
Kormányprogram - Periférián a nemzetiségi oktatásügy videó 2012. május 02. | POZSONY. Hiányosnak tartja a kormányprogram nemzetiségi oktatásüggyel foglalkozó részét a Magyar Koalíció Pártja, mivel az ebben a tekintetben csak a szlovák nyelv elsajátításának fontosságát említi.
Monitor 9 - Hiányos a kilencedikesek szlovák nyelvtudása videó 2012. május 02. | POZSONY. Az Állami Pedagógiai Intézet által koordinált tudásfelmérő teszt, a Monitor 9 1449 alapiskola 43 515 kilencedikesének tudásszintjét vizsgálta. A végzősök ezúttal matematikából jobban teljesítettek, mint szlovák nyelvből.
Román sajtó: Felszámolják a marosvásárhelyi magyar kart videó 2012. május 02. | BUKAREST. Victor Ponta román miniszterelnök-jelölt kormányának első döntése a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar karának létrehozásáról szóló korábbi kormányhatározat érvénytelenítése lesz - értesült szerdán a román Mediafax.
Megváltozik az oktatásügy finanszírozása videó 2012. április 28. | POZSONY. A szlovákiai oktatásügy működése és finanszírozása terén jelentős változásokra lehet számítani. A Fico-kabinet által pénteken elfogadott programnyilatkozat többféle intézkedést vetít előre.
Szigeti: Nem szabad pálcát törni az egyházi és magániskolák felett videó 2012. április 27. | POZSONY. Elutasítja a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a pedagógus szakszervezeteknek azt a felvetését, amely szerint csökkenteni kellene a magán- és egyházi iskolák finanszírozására szánt állami juttatást - mondta el az MTI-nek Szigeti László, az MKP kulturális és oktatásügyi alelnöke.
Sem csellel, sem erővel - Elkezdődtek a Komáromi Napok videó 2012. április 24. | RÉVKOMÁROM. Hagyományosan a Komáromi Napok egyik nyitó rendezvényének számít a helybeli felső tagozatos alapiskolások és kisgimnazisták számára rendezett "Nec arte, nec marte"(Sem csellel, sem erővel) elnevezésű helytörténeti vetélkedő. Az ünnepélyes díjkiosztó kedden zajlott a Duna Menti Múzeum dísztermében.
Romák felzárkóztatása: bentlakásos iskolák helyett egész napos oktatást! videó 2012. április 23. | POZSONY. Nem jó megoldás a roma gyerekek műveltségi szintjét úgy emelni, hogy bentlakásos iskolákban helyezik el őket- mondta Peter Pollák, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) képviselője. Ehelyett a roma gyerekekről való egész napos gondoskodást és nevelést szorgalmazza.
Répás Zsuzsanna: az új rendszer alapja az összetartozás videó 2012. április 22. | BUDAPEST. A határon túli magyar óvodák támogatására indított külhoni magyar óvodák éve programról és a Határtalanul tanulmányi kirándulásokról adott tájékoztatást Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár felvidéki és anyaországi pedagógusoknak vasárnap Budapesten.
Sok diákot megmozgatott a Komáromi Egyetemi Napok programja videó 2012. április 20. | RÉVKOMÁROM. A Hallgatói Önkormányzat (HÖK) és a Selye János Egyetem 8. alkalommal rendezte meg a Komáromi Egyetemi Napokat (KEN). A hétfőn indult és ma záródó rendezvénysorozatba sokan bekapcsolódtak.
Deák Bill Gyula is fellép a legnagyobb egyetemi bulin videó 2012. április 19. | VELENCE. Dr. Alban, a 80-as évek népszerű nigériai-svéd rappere, valamint a 90-es évek német trance-techno csapata, a Brooklyn Bounce is fellép az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT), amelyet július 3. és 9. között rendeznek meg Velencén -- közölték a szervezők.
Szesztelenséggel próbál diákokat szerezni egy londoni egyetem videó 2012. április 19. | LONDON. "Szesztelen" tervet kovácsol a Londoni Egyetem, hogy vonzóbbá tegye magát a muszlim hallgatók számára. Kitiltaná az alkoholos italokat az egyetemi város több részéből.
Átminősíthetik a Selye János Egyetemet videó 2012. április 18. | POZSONY. Lapinformációk szerint több szlovákiai egyetem - köztük az egyetlen magyar, a révkomáromi Selye János Egyetem főiskolává vagy szakfőiskolává való átminősítését tervezi az Akkreditációs Bizottság ajánlása alapján az oktatásügyi tárca.
Szárnya alá veszi a tanárokat az új kormány videó 2012. április 16. | POZSONY. A pedagógusok társadalmi státusának növekednie kell. Nem helyes, hogy a tanároknak „csak" kötelességeik vannak, míg a szülőknek és a diákoknak jogaik, s nem kell semmiért felelősséget vállalniuk - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Dušan Čaplovič oktatásügyi miniszter.
Fico: konszolidáció idején inkorrekt bérelemésről beszélni videó 2012. április 16. | POZSONY. A közpénzek konszolidációja idején inkorrekt béremelésről beszélni -mondta Robert Fico kormányfő a pedagógusok sztrájkkészültségével kapcsolatban, miután beiktatta hivatalába Dušan Čaplovič új oktatásügyi minisztert.
Első  Előző   188 / 199   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -4°C / 2°C
Holnap: -1°C / 1°C
Ógyalla
Ma: -5°C / 3°C
Holnap: -1°C / 2°C
Losonc
Ma: -12°C / 2°C
Holnap: -10°C / 1°C
Kassa
Ma: -8°C / 3°C
Holnap: -8°C / 1°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
545 éveMegszületett Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász, a heliocentrikus világkép megalkotója.
275 éveMegszületett Luigi Rodolfo Boccherini zeneszerző, csellista, a vonósötös és a zongoraötös megalkotója.
215 éveMegszületett Hieronymi Ottó Ferenc mérnök, az első magyar vasútvonal tervezője.
201 éveMegszületett Kossuth Zsuzsa, Kossuth Lajos húga, aki megszervezte az első katonakórházat.
140 éveEdison megkapta a szabadalmi védelmet a fonográf (hangíró) nevű készülekre.
Belföld Az SNS nem akar aktív politikusokat alkotmánybírának, Bugáréknak nem lenne ezzel problémájuk Az SNS nem akar aktív politikusokat alkotmánybírának, Bugáréknak nem lenne ezzel problémájuk videó POZSONY. Robert Fico kormányfőnek, az Irány-Szociáldemokrácia párt elnökének alkotmánybírává való megválasztása csupán hipotézis, képtelenség megválaszolni – nyilatkozta az állami hírügynökségnek a Szlovák Nemzeti Párt elnökének, Andrej Danko titkárságának a vezetője, Zuzana Škopcová. Az újságírók arra volta kíváncsiak, hogyan állnak a kérdéshez a nemzetiek, ha valóban terítékre kerül a kérdés. Állítólag Robert Fico alkotmánybíró lenne, de egyelőre nem beszél erről. Fico: javasoljuk a gyermektápszer, a pelenkák és a bébiételek áfa-csökkentését videó Nem akar alkotmánybíró lenni, és meg akarja nyerni a következő választásokat, mondta a miniszterelnök. Nemzetközi kábítószercsempészeket kerített kézre az osztrák és a holland rendőrség videó A háromtagú bűnszövetkezetnek egy 54 éves szlovák állampolgár is a tagja volt.
Külföld Zeman felszólította a szociáldemokratákat, hogy vállalják a kormányzati együttműködést az ANO-val Zeman felszólította a szociáldemokratákat, hogy vállalják a kormányzati együttműködést az ANO-val videó Miloš Zeman cseh államfő felszólította a Cseh Szociáldemokrata Pártot (CSSD), ne vonuljon ellenzékbe, hanem tárgyaljon az októberi képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalommal az új kormány létrehozásáról. Az ANO mozgalomnak a 200 tagú cseh parlamenti alsóházban 78 képviselője van, így egyedül nem tud kormányt alakítani. Fegyveres támadás Dagesztánban, halottak videó Az Oroszországhoz tartozó kaukázusi köztársaságban gyakoriak az iszlamista terrortámadások. Lezuhant egy repülő Franciaországban videó Egy francia állampolgárságú házaspár és 10 éves gyermekük halt meg.
Magyar világ Kövér László: soha ne feledjük az elcsatolt településeket! Kövér László: soha ne feledjük az elcsatolt településeket! videó A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 94. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Kövér László (Fidesz), az Országgyűlés elnöke az ünnepségen arra kért minden magyarországi települést, hogy soha ne feledjék a határon kívül maradt magyar településeket. A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 94. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Orbán: ez a nyolc év jól sikerült Frissítvevideó A magyar miniszterelnök vasárnap Budapesten, a Várkert Bazárban tartotta 20. évértékelő beszédét. Temesvár az embercsempészet egyik új központja videó Mindezt a német szövetségi rendőrség közölte a Welt am Sonntag című vasárnapi német lappal.
Kultúra Szabó István filmrendező 80 éves Szabó István filmrendező 80 éves videó BUDAPEST. Február 18-án nyolcvanéves Szabó István Kossuth-díjas filmrendező, az első Oscar-díjas magyar játékfilm, a Mephisto rendezője, a Magyar Mozgókép Mestere, a nemzet művésze. Azért akart filmeket csinálni, hogy elmesélhessen történeteket. Közös V4-stand a Brüsszeli Könyvvásáron videó A közös standdal be akarják mutatni, hogy a V4 nemcsak földrajzi és politikai, hanem jól működő kulturális együttműködés is. Dal 2018 - Kialakult a döntő mezőnye videó Az AWS nyerte a második elődöntőt.
Színes Sürgősen műteni kellett Delhusa Gjont Sürgősen műteni kellett Delhusa Gjont videó Egyre nagyobbak voltak a fájdalmai, így orvoshoz ment a nyáron szerzett sebbel Delhusa Gjon, akit azonnal meg kellett műteni. "Volt egy sportbaleseti seb, amivel nem törődtem nyár óta." Phjongcshang 2018 - Hirscher második aranya videó Előnyét egy másodperc fölé növelve győzött legnagyobb riválisa, a norvég Henrik Kristoffersen előtt. Phjongcshang 2018 - Kuzmina aranyérmet nyert a két ezüst után videó A szlovák sportoló nyerte meg a női sílövők 12,5 kilométeres tömegrajtos viadalát.
Mozaik Sebápoló hangyák Sebápoló hangyák videó Az afrikai Matabele-hangyák szabályosan ellátják társaik harci sebesüléseit, s ezzel jelentősen javítják a sérültek túlélési esélyeit. Viselkedésük egyedülálló az állatvilágban. Az állat, ami a háború poklában sem hagyja magára a sérülteket. Márciusban jöhetnek a japán alakváltó autók videó Leginkább egy Transformersre hasonlító jármű forradalmasíthatja a parkolást. A böjtre is fel kell készülni videó Nem annyira drasztikus az az egyházi előírás, amely szerint hamvazószerdán és péntekenként tilos a húsfogyasztás.
Vélemény Aich Péter: Nagyokos fehérek Aich Péter: Nagyokos fehérek videó Eléggé öntörvényű a sajtószabadság értelmezése. Sokan úgy vélik, a sajtószabadság az, hogy most végre megmondhatják a tutit. Igaz ugyan, hogy nem mindig van véleményük, de azért megmondják. Hiszi, aki akarja a sok bölcsességnek kinevezett semmit, de még így is túl sokan vannak, akik ennek bedőlnek. Mert ezek a megmondóemberek igen meggyőzőek tudnak lenni. Aki túl kevés információval rendelkezik, el is hiszi a szózatokat, s még örül, hogy mások megmondják neki, mi az igazság ebben a bolond, zavaros világban. Sokan úgy vélik, a sajtószabadság az, hogy most végre megmondhatják a tutit. Agárdy Gábor: Semmi sem marad utánatok! videó Egy biztos: nem szeretném, ha utódaim egyszer arra ébrednének, hogy kötelezően turbánt kell viselniük, ha kimennek az utcára. Csonka Ákos: Érsekkétyi bál Bényben, cirkusz a községházán videó A polgármester nem adta bérbe a kultúházat a hagyományos Csemadok-bálra.
Hitélet Ma van nagyböjt 1. vasárnapja Ma van nagyböjt 1. vasárnapja videó Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére! "Ez lesz a jele annak a szövetségnek, amelyet megkötök velem és veletek..." A semmiből indultak a bősiek, de hamarosan gyülekezeti központjuk lehet videó Tavasszal elkezdődhet a templomépítés. Ferenc pápát kérik, hogy hosszabbítsa meg Duka bíboros kinevezését videó Cseh katolikus aktivisták egy csoportja a közelmúltban nacionalizmussal és a szélsőjobboldal támogatásával vádolta meg Dukát.
Múltunk Louis Comfort Tiffany 170 éve született Louis Comfort Tiffany 170 éve született videó Százhetven éve, 1848. február 18-án született Louis Comfort Tiffany amerikai iparművész, a szecessziós üvegművészet legendás mestere. Az amerikai iparművész a szecessziós üvegművészet legendás mestere. Az ember, aki atombombát adott a muzulmán világnak videó Európai tanulmányai alatt lopta el a titkokat. Hogyan boldogultak a valutákkal a középkori Európában? videó Szinte minden valamire való városban működtek megbízható pénzváltók.
Fő támogatónk