2017. november 21., kedd - Olivér
Cikkek közt...  Videók közt...  
Idén is sikeresen zárult a Felsőoktatási Tájékoztató Körútvideó 2017. november 21., kedd 08:31 POZSONY. November 6. és 10. között volt az FTK, vagyis a Felsőoktatási Tájékoztató Körút, a Diákhálózat egyik legjelentősebb és legnagyobb szabású programja. Az FTK aktivistái több mint 30 iskolába látogattak el, hogy tájékoztassák a végzős középiskolásokat az egyetemista élet kihívásairól, és az egyetemi városokban működő magyar diákszervezetek működéséről.
Készül a magyar pedagógus-életpályamodell videó 2011. június 03. | BUDAPEST. Nagy változások előtt állunk, s csak rajtunk múlik, hogy kihasználjuk-e a rendelkezésre álló lehetőségeket - fogalmazott az oktatási államtitkár a közelgő pedagógusnap alkalmából írt köszöntőjében. Hoffmann Rózsa azt ígérte, hamarosan elkészül a közoktatási törvény és annak részeként a pedagógus-életpályamodell.
Országszerte tesztelték a kilencedikeseket videó 2011. június 01. | POZSONY. Az Állami Pedagógiai Intézet által koordinált „Tesztelés 9 - 2011“ országos felmérés végeredményei több örvendetes ténnyel szolgálnak a hazai magyar tannyelvű alapiskolák számára.
Szeptembertől kötelező az angol videó 2011. május 31. | POZSONY. Az oktatási tárca javaslata, hogy harmadik osztályban kezdjék tanítani az angol nyelvet, heti három órában. Azok az elsősök és másodikosok, akik egy más idegen nyelvet kezdtek el tanulni, hatodikban kezdik az angolt. Kötelezően.
Semjén: egységes magyar oktatást videó 2011. május 30. | BUDAPEST. A Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozta Semjén Zsolt hétfőn Budapesten, az Óbudai Egyetemen. A miniszterelnök-helyettes bejelentette: már kilencvenezer állampolgársági kérelem érkezett.
Konferencia a szórványiskolák pedagógusainak videó 2011. május 29. | ALSÓBODOK. A Nyitrai és Érsekújvári járás szórványiskolái számára rendeznek konferenciával egybekötött szakmai hetet Alsóbodokon június 6-10. között.
Diákhitel határon túliaknak videó 2011. május 26. | BUDAPEST. Diákhitelt kaphat minden olyan erdélyi és felvidéki magyar fiatal, aki felveszi a magyar állampolgárságot, de továbbra is lakóhelyén jár egyetemre, és nem költözik Magyarországra - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.
Sztrájkbizottságot alapítottak az egyetemi hallgatók videó 2011. május 24. | POZSONY. Nem tetszik a diákoknak, hogy Eugen Jurzyca miniszter módosítani akarja a felsőoktatási törvényt. A módosítás többek között változtatna a felsőoktatási intézmények besorolásán.
Brüsszel növelni próbálja az iskolázottságot videó 2011. május 20. | BRÜSSZEL. Az Európai Unió csökkenteni próbálja az iskolapadokat idő előtt elhagyó tanulók számát. A tagországok oktatásügyi miniszterei az említett cél elősegítése érdekében pénteken ajánlásokat fogadtak el.
Tájékoztató napok a Határtalanul! tanulmányi kirándulásokról videó 2011. május 19. | BUDAPEST. A Határtalanul! tanulmányi kirándulásokról tartanak tájékoztató napokat csütörtökön, pénteken és hétfőn az Apáczai Közalapítvány szervezésében a fővárosban. Az idén 500 millió forintos keretből várhatóan 12 ezer diák utazását tudják támogatni.
A Péderi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Óvoda videó 2011. május 17. | PÉDER. A Péderi Magyar Tanítási nyelvű alapiskola a kisiskolák közé sorolandó, hiszen diákjainak létszáma nem éri el a tizet. Az egyosztályos iskola közös épületben található a szintén magyar nyelvű óvodával, amelyet – mint az alapiskolát – szintén kilenc kis csemete látogat.
Testvériskolai kapcsolatok létesüljenek videó 2011. május 13. | BUDAPEST. Tájékoztató napokat tart az Apáczai Közalapítvány május 19-én, 20-án és 23-án a Tanulmányi kirándulások magyarlakta területekre és az Együttműködések magyar szakképző iskolák között elnevezésű pályázatokról a fővárosban.
Online könyvek a közoktatás számára videó 2011. május 10. | BUDAPEST. Új perspektívák állnak az iskolaigazgatók és óvodavezetők előtt, hiszen mostantól az intézményük irányítását online könyvek is segítik. Az interneten elérhető szakirodalmak a legmodernebb elvárások szerint készültek, használatuk pedig nem kíván többet egy alapszintű számítástechnikai ismeretnél.
Pék László: Muníciót kaptak a támogatások ellenzői videó 2011. május 08. | POZSONY. Politikától sem mentes vita alakult ki a magyarországi oktatási-nevelési támogatások jövőbeni folyósítását illetően. A magyar kormány döntése értelmében ugyanis a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) bonyolítja ezentúl a pénzosztást, a kedvezményezettek pedig a szülők lesznek. Az eddigi gyakorlat szerint a lebonyolító szervezet a Pázmány Péter Alapítvány volt.
Mit tartson szem előtt a diákújságíró? videó 2011. május 06. | BUDAPEST. A fiatalokon is múlik, hogy az újságírók lesújtóan negatív önképe megváltozzon - mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke pénteken Budapesten, a 18. Országos Ifjúsági Sajtófesztivált megnyitó beszédében.
Megjelent a határon túli oktatási-nevelési támogatások pályázata videó 2011. május 05. | Megjelent a határon túli oktatási-nevelési támogatások pályázati felhívása, a kérelmeket június 30-ig lehet benyújtani. Újdonság, hogy az idei évtől óvodások után is kérhető a támogatás.
Egy számítógépre öt tanuló jut videó 2011. május 05. | POZSONY. Tavaly egy számítógépre az alapfokú oktatásban átlagosan öt tanuló jutott. A középiskolákban jobb a helyzet, egy ott négy diákra egy gép jut. A szlovák kormány elégedett az aránnyal.
Patinás iskoláink – A Kéméndi Petőfi Sándor Alapiskola videó 2011. május 04. | KÉMÉND. A Garam menti hét kurtaszoknyás falu egyikében az első magyar tanítási nyelvű iskolát még 1732-ben alapították. A II. világháború után a magyar nyelvű oktatás itt is 1949-ben indult újra. A tanulók létszáma akkor 86 volt. A mostani épületet 13 tanteremmel 1961-ben adták át, és 427-en látogatták. Jelenleg kilenc osztályban 196-an tanulnak.
MTA - Elkészült négy stratégiai program videó 2011. május 03. | BUDAPEST. Az Akadémia az egész nemzet számára fontos stratégiai kérdésekben fogalmazza meg a döntéshozók számára a tudományosan megalapozott ajánlásait, kitörési pontokat javasolhat a fejlesztési irányok kijelöléséhez - hangsúlyozta Pálinkás József az MTA 181. közgyűlésének keddi napján tartott elnöki beszámolójában.
Hagyományos programok, koncertek Tusványoson videó 2011. május 03. | BUKAREST. Több ezer résztvevőt várnak az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba, amelyet július 19. és 24. között tartanak Tusnádfürdőn.
Indul a Határtalanul tanulmányi kirándulási program videó 2011. április 30. | BUDAPEST. Megjelent a Határtalanul tanulmányi kirándulási program pályázati felhívása; az idei évben a közoktatási intézmények határon túli magyar kirándulásainak támogatására 500 millió forint áll rendelkezésre - jelentette be Semjén Zsolt szombati budapesti sajtótájékozta-
tón.
Hagyományőrzés a szalkai alapiskolában videó 2011. április 28. | SZALKA. A szalkai alapiskola az utóbbi években sikeresen küzd a megmaradásért. Öt év alatt a 72 fős, bezárásra ítélt iskolából 108 diákkal működő, egyre biztosabb alapokon álló intézménnyé fejlődött.
Patinás iskoláink - A Szenczi Molnár Albert Alapiskola videó 2011. április 27. | SZENC. Fennállása 60. évfordulóját ünnepli a Szenczi Molnár Albert Alapiskola. Tanulóinak száma a múlt század hatvanas éveinek közepén érte el a csúcspontját, amikor 717 diák látogatta. Az asszimiláció azonban esetében is érezteti hatását. Ma 173 tanulója van a patinás oktatási intézménynek.
A szórványiskolák megtartásán dolgozik a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács videó 2011. április 22. | ÚJVIDÉK, BUDAPEST. A szórványiskolák megtartásán dolgozik a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács - jelentette ki Korhecz Tamás, a tanács elnöke egy újvidéki magyar iskolai fórumon.
Az iskolai terror és a családon belüli erőszak között kapcsolat van videó 2011. április 22. | BOSTON, BÉCS, PÁRIZS, BUDAPEST. A társaikat gyötrő és a terrort elszenvedő diákok egyaránt nagyobb eséllyel érkeznek olyan környezetből, ahol előfordul családon belüli erőszak - állapították meg csütörtökön közzétett tanulmányukban amerikai kutatók.
Túljelentkezés a főiskolákon, Komáromban a tanárképző karon videó 2011. április 20. | POZSONY. Az ország legnagyobb és legnépszerűbb egyetemére, a pozsonyi Comenius Egyetemre 19 ezren jelentkeztek. Egyes karok azonban még nem zárták le a jelentkezést, tehát ez a szám magasabb lehet. Már most látni, hatalmas a különbség a felvehető diákok és a jelentkezők száma között.
Egyre több az éhes gyermek a brit iskolákban videó 2011. április 20. | LONDON. Egyre több az éhes gyermek a brit iskolákban, a súlyosbodó szegénység miatt érkeznek korgó gyomorral, elnyűtt ruhában. A legfrissebb adatok szerint tavaly már csaknem 1,2 millió 5 és 16 év közötti tanuló volt jogosult ingyenebédre, mivel családja a szegénységi küszöb alatt tengődik. Ez egy év alatt több mint 7 százalékos növekedés, ami az általános gazdasági visszaesés számlájára írható.
Felvidéki diákszervezet alakult Budapesten videó 2011. április 18. | BUDAPEST. Április 13-án Budapesten, a magyar fővárosban tanuló felvidéki egyetemisták részvételével megalakult a Kaszás Attila Diákkör. A szervezet létrehozását Stubendek Attila és Kovács Balázs egyetemi hallgatók kezdeményezték.
A kötelező államvizsgák ideje lejárt videó 2011. április 18. | POZSONY. Eugen Jurzyca megszüntetné az államvizsgák kötelező voltát. Az oktatásügyi miniszter szerint az egyetemi végzettséghez elegendő a szakdolgozat megvédése. A döntést azonban a felsőoktatási intézményekre bízná.
Új alapokon a magyar nyelvű oktatás Romániában videó 2011. április 17. | BUKAREST. A romániai közoktatási reform kisebbségekre vonatkozó fejezete részben már az ősszel kezdődő új tanévben is alkalmazható - derült ki Kovács Péternek, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkárának nyilatkozatából.
Felvidéki győzelem a Cultura Nostra történelmi vetélkedőn videó 2011. április 17. | PANNONHALMA. A révkomáromi Selye János Gimnázium csapata nyerte meg a Cultura Nostra elnevezésű történelmi vetélkedőt szombaton Pannonhalmán. A kétfordulós elődöntőben versenyző tíz csapatból négy határon túli volt.
Első  Előző   188 / 189   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 5°C / 7°C
Holnap: 1°C / 12°C
Ógyalla
Ma: 5°C / 8°C
Holnap: 0°C / 11°C
Losonc
Ma: -1°C / 4°C
Holnap: -4°C / 5°C
Kassa
Ma: 0°C / 3°C
Holnap: -0°C / 2°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
21 éveA televíziózás világnapja
53 éveBudapesten felavatták az Erzsébet-hidat.
323 évePárizsban megszületett Voltaire francia író és filozófus, a francia felvilágosodás korának kiemelkedő alakja.
234 éve12 kilométeres légi utazást hajtottak végre léggömbbel. Ezzel kezdődött az emberi repülés története.
183 éveMegszületett Hetty Green, a Wall Street-i boszorkány, sokszoros milliomos üzletasszony.
Belföld Történelmi mélyponton a munkanélküliség Történelmi mélyponton a munkanélküliség videó POZSONY. Idén október végén szeptemberrel összevetve 0,28 százalékponttal 6,14 százalékosra csökkent a szlovákiai munkanélküliség. Évközi viszonylatban az állástalanság mértéke az előző hónapban 2,94 százalékponttal volt alacsonyabb – tájékoztatott a Munkaközpont. A hazai munkahivatalok a múlt hónap végén 167 278 rendelkezésre álló állásigénylőt tartottak nyilván. Szlovákia mégsem szerezte meg az Európai Gyógyszerügynökséget videó Az ügynökség székhelyéről szóló hétfői szavazás első köre során Szlovákia 19 érdeklődő ország közül a 4. helyen végzett. Államfőnek jelöltetné magát Maďarič kulturális miniszter videó Marek Maďarič kulturális miniszter állítólag indulna az államfőválasztáson – írta ki a közösségi hálóra Anton Martvoň.
Külföld Putyin Szocsiban találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel Putyin Szocsiban találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel videó SZOCSI. Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a dél-oroszországi Szocsiban Bassár el-Aszad szíriai elnökkel találkozott, akivel megvitatta a politikai rendezés aktuális kérdéseit a közel-keleti országban - közölte a Kreml sajtószolgálata kedden. Aszad megköszönte Putyinnak a Szíriának nyújtott katonai és politikai támogatást. Elfogtak hat terrorgyanús szír férfit Németországban videó A rendőrség nagyszabású terrorellenes razziát tartott napfelkelte előtt Kasselben, Hannoverben, Essenben és Lipcsében. Az iráni elnök bejelentette az Iszlám Állam végét videó Haszan Róháni iráni elnök az állami tévében élőben sugárzott beszédében megköszönte mindazok segítségét, akik ehhez hozzájárultak.
Magyar világ Gyurcsányék telefonos kampányt is indítanak a külhoniak szavazati joga ellen Gyurcsányék telefonos kampányt is indítanak a külhoniak szavazati joga ellen videó BUDAPEST. A Demokratikus Koalíció (DK) telefonos kampánnyal hívja a fel figyelmet aláírásgyűjtő akciójára, amelynek lényege, hogy ne szavazhasson, aki soha nem élt Magyarországon, így nem viseli szavazata következményeit - közölte Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján. Három hete indította el aláírásgyűjtő akcióját a DK, állítják, azóta a petíciót csak az interneten több mint 100 ezren írták alá. Levélben állt ki Magyarország mellett három amerikai képviselő videó Előzőleg a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője, David Kostelancik "a magyar sajtószabadság aggasztó állapotáról" beszélt. Átadták a Junior Prima-díj sajtó kategóriájának elismeréseit - határon túliakat is elismertek videó Idén először határon túliakat is lehetett jelölni. A dijazottak között van a felvidéki születésű Köpöncei Csilla (Magyar Idők).
Kultúra Hamarosan a magyar nézők is láthatják a Mária Teréziáról készült filmet Hamarosan a magyar nézők is láthatják a Mária Teréziáról készült filmet videó BUDAPEST. Hamarosan a magyar közmédia nézői is láthatják azt a Mária Teréziáról szóló kétrészes filmet, amely eddig egyedülálló módon a magyar, a szlovák, a cseh és az osztrák köztelevízió koprodukciójában született. Az alkotás rendezője, Robert Dornhelm az M1 Híradójában hétfőn elmondta: nagyon meg volt elégedve a közös munkával és szívesen dolgozna hasonló koprodukcióban. Ez az első alkalom, hogy négy európai közszolgálati televíziós csatorna közösen készített televíziós produkciót. Bruno Mars lett az év művésze az Amerikai Zenei Díjak átadásán videó A Linkin Park, amelynek frontembere, Chester Bennington nyáron vetett véget életének, a legjobb alternatívrock-előadó díját kapta. Újabb díjat nyert Enyedi Ildikó filmje videó Fődíjat nyert a Testről és lélekről című film egy lengyelországi nemzetközi filmoperatőr-fesztiválon.
Színes Magyar bor a világ legjobb borai között Magyar bor a világ legjobb borai között videó Huszadik helyezést ért el a világ borszaksajtójának egyik vezető magazinja, a Wine 100-as listáján a Dereszla Pincészet 2009-es évjáratú ötputtonyos aszúbora. Az elismerés nemcsak a Dereszla Pincészet, hanem a tokaji borvidék és Magyarország borászati sikere is. Tíz év után nem Ibrahimovic az év labdarúgója Svédországban videó Granqvist lett Ibrahimovic utódja a válogatott csapatkapitányi posztján, vezetésével a svédek kijutottak a jövő évi vb-re. Elhunyt Jana Novotná, cseh teniszező videó A világranglista korábbi második helyezettje a rákkal vívott hosszú küzdelem után, családja körében halt meg vasárnap.
Mozaik Kávézaccból készült üzemanyag hajthat londoni buszokat Kávézaccból készült üzemanyag hajthat londoni buszokat videó LONDON. Kávézaccból készített üzemanyag hajthat több londoni buszt is - közölte a Royal Dutch Shell olajipari vállalat és a Bio-bean tiszta energiatechnológiával foglalkozó cég hétfőn. Becslések szerint mintegy 2,55 millió csésze kávéhoz van szükség egy londoni busz egy éven át tartó üzemeléséhez. Az új kávéolajat is tartalmazó bioüzemanyagot olyan buszoknál alkalmazzák, amelyeknél az üzemanyag módosítás nélkül használható. Jövőre megnőhet a pusztító földrengések száma videó A Föld időszakos lassulási periódusait gyakran követik jelentősen megemelkedett számban nagy földrengések. Száz telihold fényességű hullócsillag világította meg az Északi-sark égboltját videó A tudósok szerint a hullócsillag valahol az orosz-finn-norvég hármas határ közelében érte el a Földet.
Vélemény Karaffa Attila: Kettős mérce a lelátókon Karaffa Attila: Kettős mérce a lelátókon videó Sokan, sok mindent leírtak már a DAC-Slovan bajnoki után kirobbantott fegyelmi eljárás kapcsán. A szlovák sajtó címlapokon hozta a DAC stadionban a gyönyörűszép koreográfiát, amely persze egyeseknek nem tetszett. Köszönet érte mindenkinek, aki segített benne, főleg a fanklubnak. Vajon mikor foglalkoznak majd azzal, hogy nekünk mi nem tetszik…? De menjünk csak szépen sorjában. Nem törünk, nem zúzunk, mint más szurkolók, csupán egy „bűnünk” van, hogy magyarul beszélünk és a DAC a csapatunk. Agárdy Gábor: Az egészségügyi visszacsatolás (hiánya) videó Az egészségügyi ellátás alatt valami nem egészen tiszta dolog történik a kezelőorvos és a betegbiztosító között. Karaffa János: A Győztes oldalon állunk videó Ha igazán teljes értékű életet akarunk élni, akkor az egyenes utat, a szűk és nehéz ösvényt, az Úr útját kell választanunk.
Hitélet Ferenc pápa magyar püspökökkel találkozott Ferenc pápa magyar püspökökkel találkozott videó RÓMA. Magyarország legaktuálisabb pasztorációs és társadalmi kérdéseiről beszélt Ferenc pápa a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjaival - számolt be Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke az egyházfővel a Vatikánban hétfőn tartott találkozóról. Veres András szerint a legaktuálisabb egyházi és társadalmi kérdésekről beszélt Ferenc pápa a magyar püspökökkel. Ferenc pápa: a szegények segítése az egyház evangéliumi kötelessége videó "Isten nem kalauz, aki jegyeket ellenőriz, hanem Atya, aki gyermekeit keresi" - mondta az egyházfő. Átadták a Csillagházat és a gályarab-emlékművet Rimaszombatban Frissítvevideó Leleplezték Gáspár Péter alkotását, amelyet a szobrászművész a gályarab prédikátorok és tanítók emlékére készített el.
Múltunk Magyar emlékek nyomában: Batthyány Lajos – Ljubljana Magyar emlékek nyomában: Batthyány Lajos – Ljubljana videó LJUBLJANA. A szlovén főváros fölött magasodó vár magyar vonatkozású nevezetessége, hogy 1849-ben csaknem három hónapig falai között őrizték az első felelős magyar kormány miniszterelnökét. Gróf Batthyány Lajos (1807-1849), akit a márciusi forradalom hatására nevezett ki a császár kormányfőnek, 1848 őszén – döntően a Jellasics-féle horvát támadás nyomán, október 2-án – lemondott erről a tisztéről. A szlovén főváros fölött magasodó vár magyar vonatkozású nevezetessége, hogy falai között őrizték Gróf Batthyány Lajost. Egy bőrdarabba csomagolva találtak rá a clunyi apátság eddigi leggazdagabb éremleletére videó A 12. századból való arany- és ezüstkincseket fedeztek fel a régészek az északkelet-franciaországi clunyi apátságnál. Botrányok és híres történelmi események tanúi voltak az Orient expressz vagonjai videó A Párizs és Isztambul között közlekedő luxusvonat, az Orient expressz számos irodalmi alkotás és mozifilm ikonikus eleme.
Fő támogatónk