2018. február 19., hétfő - Zsuzsanna
Cikkek közt...  Videók közt...  
Az alapismereteket minden gyereknek anyanyelvén kellene megszereznievideó 2018. február 18., vasárnap 18:30 RIMASZOMBAT. Az alapismereteket minden tanulónak az anyanyelvén kellene megszereznie, hiszen az a tudás elsajátításának legkönnyebb és legmegfelelőbb formája – mondta Orosz István, a rimaszombati Tompa Mihály Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatója. Véleményével egyetért Főző Zsolt pedagógus is, a helyi önkormányzat képviselője, az oktatási, ifjúsági, kulturális és sportbizottság elnöke.
Hétfőn kezdődik a tavaszi szünet videó 2018. február 18. | POZSONY. Február 19-én kezdődik az alap- és középiskolások tavaszi szünideje Közép-Szlovákiában. Egy hétig tartó pihenőjük után a további hazai régiókban folytatódik a vakáció.
A következő napok a tél szorításában telnek videó 2018. február 17. | Egyelőre marad a téli idő térségünkben. A meteorológiai intézet előrejelzése szerint hűvös idő lesz sok hóval, havas esővel.
Felújítják a magyar királyok termét Homonnán videó 2018. február 16. | HOMONNA. Felújítják a magyar királyok termét a homonnai Vihorláti Múzeumban. A reneszánsz kastély leglátványosabb szobájának falait 50 magyar király és fejedelem arcképe díszít.
Lakossági fórumsorozaton fejthetik ki véleményüket a gútaiak videó 2018. február 16. | GÚTA. A Köz-Ért Polgári Kör októberben azzal a céllal indított lakossági fórumsorozatot Gútán, hogy kikérje és meghallgassa a helyi lakosok közéleti témákkal és a város életét érintő kérdésekkel kapcsolatos észrevételeit. A harmadik ilyen jellegű rendezvényt február 15-én a városvezetés több képviselője jelenlétében Puruk városrészben tartották. A felvetett, majd sokak által véleményezett programpontokról Samu István városi önkormányzati képviselő, a Köz-Ért Polgári Kör elnöke tájékoztatta portálunkat.
Középiskola lett a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemből… videó 2018. február 16. | …gondolhatták az intézménybe látogatók 2018. február 15-én, hiszen a nyílt nap keretén belül végzős középiskolások hada lepte el az egyetem termeit, hogy minél több információt gyűjthessenek a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem nyújtotta tanulmányi programokról, lehetőségekről.
Szigorítják az érettségi vizsgák írásbeli részét videó 2018. február 16. | POZSONY. Módosítás várható az érettségi vizsgák felügyelete terén, az oktatási tárca ugyanis meg akarja előzni a vizsgák alatti csalásokat. A külső, azaz írásbeli résznél a jövőben más iskolákból érkező pedagógusoknak kellene ellenőrizniük a válaszokat. Az iskolaigazgatóknak nem tetszik a tervezett változtatás, a pedagógusokkal szembeni bizalmatlanságot és megsértésüket emlegetik.
Életét vesztette egy szlovák síelő az Alacsony-Tátrában videó 2018. február 16. | ALACSONY-TÁTRA. Egy szlovák síelő életét vesztette csütörtökön a Chopok hegység déli oldalán található Nagy-Gápel csúcs térségében – tájékoztatott a hegyi mentőszolgálat internetes oldalán.
Hőmérsékleti rekordok dőltek meg januárban videó 2018. február 15. | POZSONY. Átlagon felüli hőmérsékletek jellemezték az idei januárt, több hőmérsékleti rekord is megdőlt. A meleg időjárás az ország egyes régióiban a vegetáció korai ébredezéséhez vezetett.
Elhunyt Agócs Zoltán professzor videó 2018. február 15. | Életének 80. évében elhunyt Agócs Zoltán egyetemi tanár, a szlovákiai hídépítészet kiemelkedő képviselője.
Nyitra megye déli régióit, a déli járások lakosságát akarják képviselni videó 2018. február 15. | Farkas Iván megyei frakcióvezető tájékoztatja a választókat, hogy kihez, kikhez fordulhatnak bizalommal, amennyiben Nyitra megyét vagy a megye hatáskörében levő intézményeket érintő kérdésük, javaslatuk van, illetve ha el szeretnének intézni valamilyen ügyet a megyén.
Autóbusz-baleset Tornalján videó 2018. február 15. | TORNALJA. Autóbusz baleset történt Tornalján, a Nagyrőcei járásban. Nyolc személyt kórházba kellett szállítani – tájékoztatott Alena Krčová, az egészségügyi mentőszolgálat műveleti központjának szóvivője.
„Jól jársz, ha ide jársz!” videó 2018. február 15. | Idén is több százan vettek részt a Selye János Egyetem Nyílt Napján, ahol az intézmény mindhárom kara bemutatkozott az érdeklődőknek.
Nagyító alatt az extrémizmus videó 2018. február 15. | Miért terjednek a rasszizmus, a sovinizmus kirekesztő eszméi? Mit lehet kezdeni a szélsőséges csoportokkal és egyénekkel? Ezekre a kérdésekre egy szokatlan előadótól kaptak választ hétfő este a Pozsonyi Magyar Szakkollégium diákjai. Farkas Zsolt szőgyéni plébános testközelből ismeri a problémát, mivel a szélsőséges csoportokkal való foglalkozásnak szentelte életét, vagyis a téma szakértője.
Teljesen felújítják II. Rákóczi Ferenc szülőházát Borsiban videó 2018. február 14. | BORSI. Két ütemben újul meg a magyar kormány támogatásával a borsi Rákóczi-várkastély. Az első ütemben tervezett felújítási munkálatokra több mint 800 millió forintot fordítanak.
Három új tanulmányi program a Selye János Egyetemen videó 2018. február 14. | KOMÁROM. Vidékfejlesztés, kereskedelem és marketing, köznevelés és pedagógia – ez a három új tanulmányi program tudhat maga mögött sikeres akkreditációs folyamatot a komáromi Selye János Egyetemen.
Duna-híddal kötik össze Doborgazt és Dunakilitit videó 2018. február 14. | DOBORGAZ. Jóváhagyta a kormány szerdán azt a javaslatot, amelynek alapján gyalogos- és kerékpáros forgalomra szolgáló új Duna-híddal kötik össze a Csallóközt és a magyarországi Szigetközt.
Megkezdődött a Magyar sarok fejlesztőcsomagok átadása a Felvidéken videó 2018. február 14. | KOMÁROM. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a Magyar Kormány támogatásának köszönhetően egy módszertani segédanyagokat tartalmazó, Magyar sarok elnevezésű fejlesztőcsomagot állított össze a Szlovákiában működő közel 350 olyan óvoda részére, ahol magyar nyelvű nevelés folyik. A hazai hivatalos átadó ünnepség február 14-én Grezsa István határon túli fejlesztésekért felelős miniszteri biztos jelenlétében a Tiszti Pavilon dísztermében volt.
Léván interaktív erdei iskola létesül videó 2018. február 14. | LÉVA. A szlovák erdészeti vállalat a magyarországi somoskői Ipoly Erdő szervezettel közösen dolgozik az interaktív erdei iskolán. A cél, hogy növeljék a lakosság környezetvédelmi tudatát és érdeklődését az erdők iránt. Az „Erdei Iskola mint egy interaktív könyv az erdőről és az erdészetről“ projekt Léván valósul meg.
Kiszebábot égetve várták a tavaszt Ajnácskőn videó 2018. február 14. | AJNÁCSKŐ. A téltemetés régi népszokását elevenítették fel Ajnácskőn. A hóvihar ellenére a község templománál mintegy ötven helybéli gyülekezett különféle zajkeltő szerszámokkal, hogy aztán a közeli Gortva patak partján meggyújthassák az úgynevezett kiszebábot.
Tudnivalók a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program pályázatainak szerződéskötéseiről videó 2018. február 14. | KOMÁROM. A napokban nyilvánosságra hozták a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program eredményeit. A tegnapi nap folyamán a Széchenyi Programiroda értesítette a sikeres pályázókat a további lépésekről, teendőkről. Erről, a részletes tudnivalókról kérdezzük a Baross Alapítvány ügyvezetőjét, Iván Tamást.
A Baross Alapítvány gratulál a nyertes pályázóknak videó 2018. február 13. | A napokban nyilvánosságra hozták a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program eredményeit. A Baross Alapítvány ezúton gratulál minden nyertes pályázónak, és sok sikert kíván a megvalósításhoz - közölte portálunkhoz eljuttatott nyilatkozatában Iván Tamás, a Baross Alapítvány ügyvezetője, ugyanakkor hozzátette, hogy elhatárolódnak minden olyan megkereséstől, amelyet egyes cégek szolgáltatási díj ellenében kínálnak fel a sikeres pályázóknak.
Csapadékos, ám aránylag enyhe időjárás várható videó 2018. február 13. | POZSONY. A következő napokban többnyire borongós, ám aránylag meleg időjárásra számíthatunk. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet – SHMÚ előrejelzése szerint keddtől országszerte hózáporokkal számolhatunk. A legjelentősebb felmelegedés csütörtökön várható, amikor napközben akár +6 Celsius-fokot is mutathat a hőmérőnk.
Közvetlen buszjárat indul Pozsonyból a Liszt Ferenc repülőtérre videó 2018. február 13. | POZSONY, BUDAPEST. A RegioJet busz- és vasúttársaság közvetlen napi buszjáratot indít Pozsony és a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között, a fapados légitársaságok utasainak igénye miatt - írta a TASR szlovák hírügynökség.
Ígéretesen alakul az Amerikából hazatért Hodek Áron zenészkarrierje videó 2018. február 12. | KOMÁROM, LOS ANGELES. December elején elsőként mutattuk be olvasóinknak a csupán hétéves komáromi basszusgitárost, Hodek Áront, aki játékával korát meghazudtoló módon kezdi elkápráztatni a közönséget és a zenészvilágot.
Módosítást tervez a duális oktatás terén az oktatási tárca videó 2018. február 12. | POZSONY. Az oktatásügyi minisztérium célja, hogy 2020-ig 12 ezer tanuló kapcsolódjon be a duális oktatásba. Ennek érdekében a tárca törvénymódosítást készít elő a munkáltatók, a szakmai szervezetek és az Állami Szakoktatási Intézet (ŠIOV) közreműködésével.
Honda Kupa – magyar gyerekek síbajnoksága Dóvalon videó 2018. február 12. | DÓVAL. Magyarországi gyerekek országos síbajnokságát tartották hétvégén Dóvalon. Az amatőr versenyen több korosztályban 250 gyerek mérte össze tudását egyfutamos óriás-műlesiklásban. A cél az volt, hogy minden induló biztonsággal beérjen a célba.
Szablyavívó verseny a Felföldi Baranta Szövetség szervezésében videó 2018. február 11. | A gömörpéterfalai kultúrház adott otthont a Felföldi Baranta Szövetség által szervezett szablyavívó versenynek, ahol több, mint húsz versenyző mérhette össze tudását. A felvidéki Csenke, Komárom, Palást, Fülek, Gömöralmágy, Gömörpéterfala és Tornalja barantásai mellett az idén a magyarországi Hegyközből is érkeztek versenyzők.
A jövő hét elején havazás, később napos száraz idő lesz videó 2018. február 11. | A vasárnapi, napos idő nem tart sokáig, a jövő hét elején borult égbolt, csapadék várható.
Hitelt vehetnek fel a pedagógusok az oktatást támogató alaptól videó 2018. február 10. | POZSONY. Kedvezményes hitelt igényelhetnek a pedagógusok az oktatást támogató alaptól. Annak összege 3 százalékos kamat mellett 1000 és 15000 euró között lehet, miközben a legfeljebb 3000 eurós kölcsönhöz kezesre sincs szükség.
Egyelőre elmarad a kirívóan fagyos idő videó 2018. február 10. | POZSONY. Se kemény fagy, se hó, se az évszaknak megfelelő hőmérsékleti értékek nem várhatóak az elkövetkező napokban. A hidegrekorddal kezdődött hét intenzív havazással folytatódott, most visszavonulót fúj a tél. Néhol még a nap is előbukkan majd a felhők mögül, s így hőmérőnk higanyszála is fagypont fölé szökken.
Első  Előző  1 / 199   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -3°C / 3°C
Holnap: -1°C / 1°C
Ógyalla
Ma: -3°C / 3°C
Holnap: -1°C / 2°C
Losonc
Ma: -11°C / 5°C
Holnap: -10°C / 1°C
Kassa
Ma: -8°C / 6°C
Holnap: -8°C / 1°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
545 éveMegszületett Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász, a heliocentrikus világkép megalkotója.
275 éveMegszületett Luigi Rodolfo Boccherini zeneszerző, csellista, a vonósötös és a zongoraötös megalkotója.
215 éveMegszületett Hieronymi Ottó Ferenc mérnök, az első magyar vasútvonal tervezője.
201 éveMegszületett Kossuth Zsuzsa, Kossuth Lajos húga, aki megszervezte az első katonakórházat.
140 éveEdison megkapta a szabadalmi védelmet a fonográf (hangíró) nevű készülekre.
Belföld Az SNS nem akar aktív politikusokat alkotmánybírának, Bugáréknak nem lenne ezzel problémájuk Az SNS nem akar aktív politikusokat alkotmánybírának, Bugáréknak nem lenne ezzel problémájuk videó POZSONY. Robert Fico kormányfőnek, az Irány-Szociáldemokrácia párt elnökének alkotmánybírává való megválasztása csupán hipotézis, képtelenség megválaszolni – nyilatkozta az állami hírügynökségnek a Szlovák Nemzeti Párt elnökének, Andrej Danko titkárságának a vezetője, Zuzana Škopcová. Az újságírók arra volta kíváncsiak, hogyan állnak a kérdéshez a nemzetiek, ha valóban terítékre kerül a kérdés. Állítólag Robert Fico alkotmánybíró lenne, de egyelőre nem beszél erről. Magyar nyelvű közlekedési jelzőtáblák – az SNS foglalkozni kíván a kérdéssel videó Anton Hrnko, az SNS első alelnöke meglepődött, szerinte ez nem része a koalíciós szerződésnek. Fico: javasoljuk a gyermektápszer, a pelenkák és a bébiételek áfa-csökkentését videó Nem akar alkotmánybíró lenni, és meg akarja nyerni a következő választásokat, mondta a miniszterelnök.
Külföld Fegyveres támadás Dagesztánban, halottak Fegyveres támadás Dagesztánban, halottak videó MOSZKVA. Öten meghaltak és legalább négyen megsebesültek, amikor egy fegyveres tüzet nyitott a maszlenyicát (a télbúcsúztató orosz ortodox farsangot) ünneplő hívők tömegére a dagesztáni Kizljarban. Az Oroszországhoz tartozó kaukázusi köztársaságban gyakoriak az iszlamista terrortámadások. Jan Hamáček a Cseh Szociáldemokrata Párt új elnöke videó A 39 éves Hamáček 2013 és 2017 között a képviselőház elnöke és a ČSSD alelnöke volt. Lezuhant egy repülő Franciaországban videó Egy francia állampolgárságú házaspár és 10 éves gyermekük halt meg.
Magyar világ Orbán: ez a nyolc év jól sikerült Orbán: ez a nyolc év jól sikerült Frissítvevideó Jól sikerült ez a nyolc év, "jobban, mint ahogy vártuk" - értékelte a 2010 óta tartó kormányzást Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten, a Várkert Bazárban tartott 20. évértékelő beszédében. Balog Zoltán arra kérte a jelenlévőket, aláírásukkal támogassák a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést (Minority SafePack). A magyar miniszterelnök vasárnap Budapesten, a Várkert Bazárban tartotta 20. évértékelő beszédét. Kövér László: soha ne feledjük az elcsatolt településeket! videó A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 94. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Temesvár az embercsempészet egyik új központja videó Mindezt a német szövetségi rendőrség közölte a Welt am Sonntag című vasárnapi német lappal.
Kultúra Szabó István filmrendező 80 éves Szabó István filmrendező 80 éves videó BUDAPEST. Február 18-án nyolcvanéves Szabó István Kossuth-díjas filmrendező, az első Oscar-díjas magyar játékfilm, a Mephisto rendezője, a Magyar Mozgókép Mestere, a nemzet művésze. Azért akart filmeket csinálni, hogy elmesélhessen történeteket. Közös V4-stand a Brüsszeli Könyvvásáron videó A közös standdal be akarják mutatni, hogy a V4 nemcsak földrajzi és politikai, hanem jól működő kulturális együttműködés is. Dal 2018 - Kialakult a döntő mezőnye videó Az AWS nyerte a második elődöntőt.
Színes Phjongcshang 2018 - Az amerikaiak jutottak elsőként döntőbe a női hokisoknál Phjongcshang 2018 - Az amerikaiak jutottak elsőként döntőbe a női hokisoknál videó PHJONGCSHANG. Elsőként az Egyesült Államok női jégkorong-válogatottja jutott döntőbe a phjongcshangi téli olimpián, miután az elődöntőben 5-0-ra legyőzte Finnország csapatát. Az előző játékokon ezüstérmes amerikaiak a döntőben a kanadai és az orosz együttes összecsapásának győztesével mérkőznek. Sürgősen műteni kellett Delhusa Gjont videó "Volt egy sportbaleseti seb, amivel nem törődtem nyár óta." Phjongcshang 2018 - Hirscher második aranya videó Előnyét egy másodperc fölé növelve győzött legnagyobb riválisa, a norvég Henrik Kristoffersen előtt.
Mozaik Sebápoló hangyák Sebápoló hangyák videó Az afrikai Matabele-hangyák szabályosan ellátják társaik harci sebesüléseit, s ezzel jelentősen javítják a sérültek túlélési esélyeit. Viselkedésük egyedülálló az állatvilágban. Az állat, ami a háború poklában sem hagyja magára a sérülteket. Márciusban jöhetnek a japán alakváltó autók videó Leginkább egy Transformersre hasonlító jármű forradalmasíthatja a parkolást. A böjtre is fel kell készülni videó Nem annyira drasztikus az az egyházi előírás, amely szerint hamvazószerdán és péntekenként tilos a húsfogyasztás.
Vélemény Aich Péter: Nagyokos fehérek Aich Péter: Nagyokos fehérek videó Eléggé öntörvényű a sajtószabadság értelmezése. Sokan úgy vélik, a sajtószabadság az, hogy most végre megmondhatják a tutit. Igaz ugyan, hogy nem mindig van véleményük, de azért megmondják. Hiszi, aki akarja a sok bölcsességnek kinevezett semmit, de még így is túl sokan vannak, akik ennek bedőlnek. Mert ezek a megmondóemberek igen meggyőzőek tudnak lenni. Aki túl kevés információval rendelkezik, el is hiszi a szózatokat, s még örül, hogy mások megmondják neki, mi az igazság ebben a bolond, zavaros világban. Sokan úgy vélik, a sajtószabadság az, hogy most végre megmondhatják a tutit. Agárdy Gábor: Semmi sem marad utánatok! videó Egy biztos: nem szeretném, ha utódaim egyszer arra ébrednének, hogy kötelezően turbánt kell viselniük, ha kimennek az utcára. Csonka Ákos: Érsekkétyi bál Bényben, cirkusz a községházán videó A polgármester nem adta bérbe a kultúházat a hagyományos Csemadok-bálra.
Hitélet Szlovák szalézi atya lett Azerbajdzsán első katolikus püspöke Szlovák szalézi atya lett Azerbajdzsán első katolikus püspöke videó A bakui Szeplőtelen Fogantatás-templomban ünnepelték múlt hét vasárnap Vladimír Fekete szlovák szalézi atyának, Azerbajdzsán apostoli prefektusának püspökké szentelését, akit Ferenc pápa 2017. december 8-án emelt főpásztorrá. Vladimír Fekete szlovák szalézi atyát Ferenc pápa emelte főpásztorrá. Ma van nagyböjt 1. vasárnapja videó "Ez lesz a jele annak a szövetségnek, amelyet megkötök velem és veletek..." A semmiből indultak a bősiek, de hamarosan gyülekezeti központjuk lehet videó Tavasszal elkezdődhet a templomépítés.
Múltunk Louis Comfort Tiffany 170 éve született Louis Comfort Tiffany 170 éve született videó Százhetven éve, 1848. február 18-án született Louis Comfort Tiffany amerikai iparművész, a szecessziós üvegművészet legendás mestere. Az amerikai iparművész a szecessziós üvegművészet legendás mestere. Az ember, aki atombombát adott a muzulmán világnak videó Európai tanulmányai alatt lopta el a titkokat. Hogyan boldogultak a valutákkal a középkori Európában? videó Szinte minden valamire való városban működtek megbízható pénzváltók.
Fő támogatónk