2017. december 17., vasárnap - Lázár, Olimpia
Cikkek közt...  Videók közt...  
Befejeződött Debrecenben a magyar baptista világtalálkozó 2017. augusztus 07., hétfő 11:07 | Hírek.sk | Forrás: MTI | Fotó: MTI
DEBRECEN. Záró istentisztelettel befejeződött vasárnap a magyar baptisták 4. világtalálkozója Debrecenben. A magyar baptisták fontosak Magyarországnak, a magyar nemzetnek - emelte ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A háromnapos találkozón - amelynek immár második alkalommal adott otthont a hajdú-bihari megyeszékhely - 13 országból csaknem tízezren vettek részt, a Főnix csarnokban tartott záró rendezvényen több mint háromezren voltak jelen.

Paul Msiza, a Baptista Világszövetség (BVSZ) dél-afrikai elnöke záró üzenetében egyebek mellett arról beszélt, hogy a világ egyre kevésbé biztonságos a saját lakóinak. Utalt rá, hogy a tudomány fejlődése ellenére milliók halnak éhen vagy vesztik életüket gyógyíthatatlan betegségben, millióknak nincs hozzáférésük tiszta vízhez.

"Magunkba kell tekinteni (...), be kell mutatnunk Isten országát ennek a világnak" - tette hozzá.

A BVSZ elnöke az egységre hívta fel a figyelmet rámutatva, hogy bár "különféle kultúrákból, társadalmakból vagyunk, de új nép lettünk: megtisztultunk Jézus vére által".

"Mi egyek vagyunk Isten előtt (...), valamennyien Jézus Krisztuson keresztül jutottunk el Istenhez: ez az üzenet, amit közölnünk kell a világgal" - hangoztatta.

Paul Msiza szerint olyan világban élünk, ahol a gazdagok egyre gazdagabbá válnak, a szegények szegényebbé, ahol a szélsőségesek szétszaggatják a világot, "de nekünk fel kell állni, és megmutatni: mi vagyunk a világosság, Isten azt várja tőlünk, hogy világítsunk ebben a világban".

Isten új népet hozott létre, az egyházat, "menjünk, mutassuk meg a világnak Krisztusban való egységünket" - szólította fel híveit a Baptista Világszövetség elnöke.

Viorel Yuga, a Román Baptista Unió elnöke a szomszédos országok baptistái nevében üdvözölte a magyar baptisták világtalálkozójának résztvevőt.

A román elnök a záró istentiszteleten az evangéliumi jó hír hirdetésére szólította fel a jelenlevőket, majd kijelentette: "akik már részesei vagyunk Isten népének, éljünk érte szeretettel".

Balog: a magyar baptisták fontosak Magyarországnak

A magyar baptisták fontosak Magyarországnak, a magyar nemzetnek - mondta az emberi erőforrások minisztere a magyar baptisták 4. világtalálkozójának záró istentiszteletén vasárnap Debrecenben. Balog Zoltán a Főnix csarnokban több ezer részvevő előtt kijelentette: Magyarország, Európa, a világ jövője elképzelhetetlen az élő keresztény közösségek nélkül, akiket nem csak a hagyomány köt össze, hanem a krisztusi szeretet, a krisztusi küldetés.

A tárcavezető a kormány nevében köszönetet mondott a magyar baptistáknak, akik 10 megyében, 40 településen, 49 oktatási intézményben több mint 16 ezer gyermeket nevelnek és 70 szociális intézményben gondoskodnak a rászorulókról, az elesettekről.

Balog Zoltán méltatta a 13 országból összesereglett baptista közösséget, amelyet Tamási Áront idézve Ábel szavaival jellemzett: "...mi dolgunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne". Reményét fejezte ki, hogy a világ különböző részeiből érkezett magyarok itthon érzik magukat Magyarországon.

Ez a gondolat - "valahol otthon legyünk benne" - több mint nemzeti összetartozás, benne van nyelvünk, népdalaink, költészetünk, magyarságunk - mondta Balog Zoltán, de figyelmeztetett: önmagában a magyarságunk soha nem fog megtartani bennünket, ehhez kell Jézus megtartó ereje.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy jövő januárban ünnepeljük a Szent Korona 1978-as hazahozatalának évfordulóját. Ennek kapcsán megjegyezte: annak idején voltak olyan magyar baptisták Amerikában, akik egészen Jimmy Carter elnökig jutottak Billy Graham baptista hitszónokon és másokon keresztül, és elérték a korona visszaadását.

E folyamat része volt, hogy a kommunista Magyarországon evangelizálhatott Billy Graham a tahi táborban - idézte fel a több évtizede történteket az Emmi vezetője.

Balog Zoltán az istentiszteleten mindenekelőtt az imádságért mondott köszönetet a baptistáknak is. Megjegyezte: senki ne gondolja, hogy egy olyan minisztériumnak a működtetése, ahol együtt van az oktatás, a kultúra, az egészségügy, a szociális szféra, a családügy, a társadalmi felzárkózás, a sport, az egyház, a nemzetiség, megoldható lenne "fenti segítség nélkül". "Hogy meglegyen a segítség, az az imádság dolga" - tette hozzá.

Hozzátette: tudják, hogy nem csinálnak mindent jól, "sőt, sok mindent nem jól csinálunk, de akik imádkoznak, arra kérik a mindenható Istent, a megváltót, hogy igazítsa ki, adjon jó tanácsokat, hogy jó irányba menjenek a dolgok". Ez a prófétai imádság, a kritikus szolidaritás, amivel azt akarják, hogy a nemzet ügye jó irányba menjen - jelentette ki.

A magyar baptisták 4. világtalálkozója énekekkel és záró imádsággal ért véget vasárnap a debreceni Főnix csarnokban.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz