2016. október 27., csütörtök - Szabina
Cikkek közt...  Videók közt...  
Ferenc pápa: a migrációra egyedüli megoldás a szolidaritásvideó 2016. október 26., szerda 12:47 VATIKÁN. A bezárkózás nem jelent megoldást, a migrációra egyedül a szolidaritás útja a megoldás - jelentette ki Ferenc pápa a római Szent Péter téren tartott szerdai általános audiencián.
A Vatikán nemet mond a halottak hamvainak szétszórására és otthon őrzésére videó 2016. október 26. | VATIKÁNVÁROS. Temetkezési útmutatást közölt a vatikáni Hittani Kongregáció kedden, hangsúlyozva, hogy az egyház a hívők számára nem engedélyezi az elhunytak hamvainak otthoni őrzését, valamint a hamvak szétszórását sem.
Hogyan látta XII. Piusz pápa az 1956-os forradalmat? videó 2016. október 25. | A L’Osservatore Romano vatikáni napilap 1956-os forradalomról szóló korabeli cikkei alapján készített összeállítást a Vatikáni Rádió magyar szerkesztősége, tisztelegve XII. Piusz emléke előtt, aki három pápai enciklikát és két rádiószózatot tett közzé 1956 őszén a magyarok ügyében.
Moszulért imádkozott Ferenc pápa videó 2016. október 23. | VATIKÁNVÁROS. Az iraki Moszul városának lakosságához intézte szavait és imáját Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap délben.
Mindszenty József hercegprímásra emlékeztek Bécsben videó 2016. október 23. | BÉCS. Mindszenty József Bécsbe érkezésének 45. évfordulójára emlékeztek a bécsi magyarok a Collegium Pázmáneumban szombaton, és megkoszorúzták a hercegprímás emléktábláját is.
Világszerte Aleppó áldozataiért szólnak a harangok videó 2016. október 21. | HELSINKI. Szerte a világon számos templom követi annak a helsinki lutheránus közösségnek a példáját, amely úgy döntött, naponta megkondítja harangjait az észak-szíriai Aleppóért vívott csata polgári halálos áldozatainak emlékére.
Erdő Péter: Mindszenty szerepvállalása csak a hitén keresztül érthető meg videó 2016. október 20. | BUDAPEST. Mindszenty József történelmi szerepvállalása csak a hitén keresztül érthető meg - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek csütörtökön az MTI-nek.
Egyházi személyiségek kapták az Orbán Balázs-díjat videó 2016. október 19. | SEPSISZENTGYÖRGY. Római katolikus egyházi személyiségek vehették át idén a Kovászna, Hargita és Maros megye által közösen alapított Orbán Balázs-díjat. A díjátadót a Székelyföld Napok keretében tartották október 17-én este Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus király-templomban.
Karitatív kezdeményezést indít a pozsonyi magyar katolikus közösség videó 2016. október 17. | POZSONY. A krakkói ifjúsági világtalálkozó üzenetének gyakorlatra váltásaként és az irgalmasság szentéve alkalmából új karitatív kezdeményezés indul a pozsonyi magyar katolikus közösség szervezésében.
Hét új szentet avatott vasárnap a pápa videó 2016. október 16. | VATIKÁNVÁROS. Hét új szentet avatott vasárnap a vatikáni Szent Péter bazilikában Ferenc pápa, aki szentbeszédében az imádság erejére hivatkozott, és azt kérte, "ne azért imádkozzanak, hogy megnyerjék a háborút, hanem azért, hogy megnyerjék a békét".
Munkaszüneti nap lesz nagypéntek Magyarországon videó 2016. október 14. | BUDAPEST. Munkaszüneti nap lesz nagypéntek - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarországi Református Egyház Zsinatának emlékülésén, pénteken Budapesten.
Múzeummá alakítják a Castel Gandolfó-i pápai palotát videó 2016. október 14. | VATIKÁN. Ferenc pápa teljes mértékben múzeummá alakíttatja az olasz fővároshoz közeli Castel Gandolfo pápai nyári rezidenciát.
Ülésezett a Reformáció Emlékbizottság videó 2016. október 13. | BUDAPEST. Orbán Viktor kormányfő elnökletével az Országházban tartotta őszi ülését a Reformáció Emlékbizottság csütörtök délelőtt. Az ülésen részt vett Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke is.
A Szlovák Püspöki Konferencia újra munkaszüneti nappá tenné a vasárnapot videó 2016. október 12. | IGLÓ. A Szlovák Püspöki Konferencia pásztorlevelének célja, hogy támogassa a vasárnap ismét munkaszüneti nappá való nyilvánítására irányuló kezdeményezést, melyet minden egyes egyházban advent első vasárnapján, tehát november 27-én fognak felolvasni – nyilatkozta a Szlovák Püspöki Konferencia Iglón megtartott, október 11-én kedden kezdődött 85. plenáris ülését követő sajtótájékoztatón Marián Chovanec, a püspöki konferencia főtitkára.
Ateistából lett szent - 125 éve született Szent Teréz videó 2016. október 12. | BUDAPEST. Százhuszonöt éve, 1891. október 12-én született Edith Stein német filozófus, apáca, Keresztről nevezett Szent Teréz Benedikta néven Európa egyik társvédőszentje, egyben az őskereszténység kora óta a katolikus egyház első zsidó származású szentje.
Világsztárok fociznak a békéért a pápa felhívására videó 2016. október 12. | RÓMA. A múlt és a jelen labdarúgásának több jeles képviselője is pályára lép azon a szerdai jószolgálati találkozón, amelyet Rómában rendeznek Ferenc pápa támogatásával, "Mérkőzés a békéért" elnevezéssel.
Magyar nyelven is megtalálhatják a zarándokok a fatimai keresztút kezdetét videó 2016. október 11. | LISSZABON. Magyar nyelvű tábla jelzi hamarosan a zarándokoknak, hogy honnan indul a Mindszenty József bíborosról elnevezett fatimai magyar keresztút Portugáliában - mondta el Breuer Klára, lisszaboni magyar nagykövet az MTI-nek telefonon hétfőn, egy nappal a hivatalos avatóünnepség előtt.
Keresztény találkozót rendeztek Királyhelmecen videó 2016. október 10. | KIRÁLYHELMEC. A Bodrogszerdahelyi Görögkatolikus Esperesi kerület, a Zempléni Református Egyházmegye, valamint a Nagykaposi Római Katolikus Esperesi Kerület idén harmadik alkalommal rendezte meg a keresztény találkozót október 8-án Királyhelmecen.
Magyar ünnepi misét mutattak be a Szent Péter bazilikában videó 2016. október 08. | VATIKÁNVÁROS. Európa csak akkor volt igazán egységes, amikor keresztény volt - mondta Angelo Comastri bíboros a Magyarok Nagyasszonya ünnepnapján a Szent Péter bazilikában bemutatott misén szombaton.
Erdő Péter: Európa legnagyobb lehetősége a közösségi cselekvés videó 2016. október 07. | BUDAPEST. Európa legnagyobb kísértése az egyén önzése és kényelmessége, legnagyobb lehetősége pedig a közösségi cselekvés és a közös útkeresés - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a kontinens jövőjéről.
Megújúlt Kisráska templomának egyik ékessége, az orgona videó 2016. október 06. | KISRÁSKA. Kisráska református templomának egyik felbecsülhetetlen ékessége, a múlt század első évtizedeiben Kerékgyártó István, a neves debreceni orgonamester által készített orgona felújítására idén szeptemberben került sor.
Erdélyi református gyülekezet tagjait fogadta Ferenc pápa a Vatikánban videó 2016. október 05. | VATIKÁNVÁROS. Az erdélyi Tordaszentlászló református gyülekezetének tagjait fogadta Ferenc pápa a Szent Péter téri általános audiencián szerdán - nyilatkozta a küldöttséget vezető Balázs Attila lelkész. Ez volt az első alkalom, hogy erdélyi magyar református gyülekezet tagjai Rómában a pápával találkoztak.
Habán jeles nap Komáromszentpéteren videó 2016. október 05. | KOMÁROMSZENTPÉTER. A Szentpéteri Immánuel Baptista Gyülekezet október 9-én vasárnap 10 órától rendezi hagyományteremtő rendezvényét, a Habán napot. A találkozónak a komáromszentpéteri kultúrház ad otthont.
Titokban Amatricébe látogatott Ferenc pápa videó 2016. október 04. | AMATRICE. Előzetes bejelentés és sajtókíséret nélkül a földrengés sújtotta közép-olaszországi Amatrice városába látogatott Ferenc pápa kedden - közölte a Vatikán.
Felgyorsítja Hamel atya boldoggá avatását a pápa videó 2016. október 03. | BAKU. A kaukázusi körúton tartózkodó Ferenc pápa elfogadta a két fiatal dzsihadista által júliusban lefejezett francia atya, Jacques Hamel boldoggá avatási folyamatának felgyorsítását - derült ki vatikáni forrásokból.
A szovjet időszakban zajlott keresztényüldözésre emlékezett a pápa Bakuban videó 2016. október 02. | BAKU. A Szovjetunió területén zajló keresztényüldözésre emlékezett Ferenc pápa vasárnap kaukázusi körútja utolsó állomásán, az azerbajdzsáni Bakuban. A pápa Grúziából érkezett a nagyrészt muszlim Azerbajdzsánba, ahol a Vatikán adatai szerint mindössze 570 katolikus él.
Szokatlanul kevés hívő előtt mutatott be szentmisét Grúziában Ferenc pápa videó 2016. október 02. | TBILISZI. Szokatlanul kevés - mindössze néhány ezer - hívő előtt mutatott be szentmisét szombaton Ferenc pápa, és az ortodox egyház küldöttsége sem jelent meg az eseményen.
Októberben tartják a reformáció hónapját videó 2016. október 01. | BUDAPEST. Októberben tartják a reformáció hónapját országszerte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében. A programsorozat hagyományosan október 31-én, a reformáció emléknapján zárul.
Először hagyta el Olaszországot Pio atya szíve videó 2016. szeptember 30. | BOSTON. Hívek sokasága zarándokolt Bostonban Pio atya szívereklyéjéhez, hogy tiszteletét fejezze ki előtte. Ez az első eset, hogy a relikvia elhagyta Olaszországot.
Felszentelték Márton Áron püspök kőkoporsóját videó 2016. szeptember 29. | GYULAFEHÉRVÁR. A gyulafehérvári érseki székesegyház déli mellékkápolnájában csütörtökön megáldották és bemutatták a nyilvánosságnak Márton Áron kőszarkofágját a 36 évvel ezelőtt meghalt erdélyi püspök újratemetési szertartása keretében.
A közel-keleti békére tett erőfeszítések megújítását sürgette a pápa videó 2016. szeptember 29. | VATIKÁN. A közel-keleti békét célzó erőfeszítések megújítását kérte a világ vezetőitől csütörtökön Ferenc pápa, és felszólította a világot, hogy ne hunyjon szemet a háború és szenvedés felett.
Első  Előző  1 / 90   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 4°C / 13°C
Holnap: 3°C / 12°C
Ógyalla
Ma: 4°C / 13°C
Holnap: 4°C / 12°C
Losonc
Ma: 4°C / 12°C
Holnap: 1°C / 10°C
Kassa
Ma: 0°C / 9°C
Holnap: -1°C / 7°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
205 éveMegszületett az amerikai Pittstownban Isaac Merritt Singer, a varrógép legsikeresebb fejlesztője.
158 éveMegszületett Theodore Roosevelt az Amerikai Egyesült Államok 26. elnöke, a Teddy mackó névadója.
78 éveA DuPont bemutatott egy új szintetikus anyagot, amit ma nejlonnak (nylon) nevezünk.
577 éve42 éves korában vérhasban meghalt Albert magyar király, az első Habsburg, aki elnyerte a magyar koronát.
549 éveMegszületett Erasmus, nagy hatású németalföldi humanista tudós, Ágoston-rendi szerzetes, filozófus és teológus.
Belföld Jóváhagyta a parlament a házszabály módosítását Jóváhagyta a parlament a házszabály módosítását videó POZSONY. A törvényhozás 79 támogató szavazattal szerdán jóváhagyta a házszabály módosítását, melynek értelmében eltűnnek az ülésteremből a transzparensek és szórólapok, a képviselőknek, házelnök-helyetteseknek és a minisztereknek korlátozott idő áll majd rendelkezésükre a felszólalásaik során, a házelnök pedig fegyelmi eljárást kezdeményezhet majd az „engedetlen” honatyákkal szemben. A transzparensek eltűnnek az ülésteremből, a képviselők és a miniszterek felszólalási idejét korlátozzák. Aktivisták: az OĽaNO inkább családi cégként, mint pártként működik videó A Gorilla-tüntetések egykori szervezői szerint sok kérdés merül fel Igor Matovič pártja kapcsán. Druckernek nincs magyarázata a VšZP hatalmas veszteségére videó Becslések szerint az állami kézben levő Általános Egészségbiztosító (VšZP) rekordnagyságú veszteséggel zárja majd ezt az évet.
Külföld A hatóságok szerint befejeződött a calais-i migránstábor kiürítése A hatóságok szerint befejeződött a calais-i migránstábor kiürítése videó PÁRIZS. Befejeződött szerda délután a francia-brit határ francia oldalán a calais-i sátortábor kiürítése, ahonnan az elmúlt három napban közel 6 ezer migránst szállítottak el kisebb csoportokban buszokkal Franciaország távolabbi befogadó központjaiba, ahol az emberek benyújthatják menedékkérelmüket. "Ma vége a dzsungelnek. Nincs több migráns a telepen" - mondta Fabienne Buccio prefektus a helyszínen. Két erős földrengés rázta meg Közép-Olaszországot Frissítvevideó Az epicentrum a közép-olaszországi Marche és Umbria tartomány térségében volt. Halálos áldozatról nem érkezett jelentés. Több ezer autóját hívja vissza a Toyota Európában videó A gépjárművek ismert tulajdonosait levélben értesítik, az érintett légzsákokat a Toyota ingyen kicseréli.
Itthon Támogatják a felvidéki szakkollégiumi rendszer működését Támogatják a felvidéki szakkollégiumi rendszer működését videó POZSONY, BUDAPEST. Több mint nyolcmillió forinttal támogatja a felvidéki szakkollégiumi rendszer működését a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány, a támogatás hozzájárul a felvidéki szakkollégiumi rendszer kiépítéséhez és a Pozsonyi Magyar Szakkollégium működtetéshez - közölte az alapítvány szerdán az MTI-vel. Több mint nyolcmillió forinttal támogatja a szakkollégiumi rendszer működését a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány. Egy rendőr és fia holttestére bukkantak a Galántai járásban videó Az 53 éves rendőr és 22 éves fia holttestét szerdán reggel találták meg Nemeskajal kataszterében. Mindenszentekkor rendkívüli szerelvényekkel bővíti járatait a Szlovák Vasúttársaság videó Harminc mentesítő és két rendkívüli gyorsvonattal erősítik az ünnepek alatt közlekedő járatokat.
Magyar világ Lövöldözés Bőnyben - Egy rendőr meghalt Lövöldözés Bőnyben - Egy rendőr meghalt Frissítvevideó BŐNY. Gépkarabéllyal adott le öt-hat lövést Bőnyben egy idős férfi szerda reggel, és megölt egy 46 éves rendőrt. Az áldozatot hősi halottá nyilvánítottak és alezredessé léptettek elő. Gépkarabéllyal adott le öt-hat lövést Bőnyben egy idős férfi szerda reggel, és megölt egy rendőrt. Ismét magyarellenes rigmust skandáltak a nagyszebeni szurkolók videó A nagyszebeni kosárlabdacsapat szurkolóinak nem ez az első nacionalista megnyilvánulásuk. Bekérették a budapesti orosz nagykövetet videó Az orosz állami televízióban pogromnak nevezték az 1956-os forradalmat.
Kultúra 1956 – Emlékünnepség – Nagy sikert aratott Pozsonyban a Győri Filharmonikus Zenekar 1956 – Emlékünnepség – Nagy sikert aratott Pozsonyban a Győri Filharmonikus Zenekar videó POZSONY. Átfogó műsorfolyammal – kiállításokkal, megemlékezésekkel, konferenciákkal és koncerttel – emlékezett Szlovákiában az 1956-os forradalom 60. évfordulójára Magyarország pozsonyi nagykövetsége és a Magyar Kulturális Intézet. A megemlékezés-sorozat egyik kiemelkedő eseménye volt a világhírű Győri Filharmonikus Zenekar október 25-én, kedden este a Szlovák Rádió hangversenytermében tartott koncertje. Az 1956-os forradalom évfordulóján a Győri Filharmonikus Zenekar a Szlovák Rádió Hangversenytermében tartott ünnepi koncertet. A városra fókuszál a tizennyolcadik pozsonyi filmszemle videó A pozsonyi filmszemle - amely a Szlovákiában a legismertebbek közé tartozik - az idén egy nappal hosszabb lesz a tavalyinál. Amerikai szerző kapta a Man Booker-díjat videó Paul Beatty az első amerikai író, aki a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerésében részesült.
Színes Érsekújvár lesz a XX. Csabai Kolbászfesztivál vendégvárosa Érsekújvár lesz a XX. Csabai Kolbászfesztivál vendégvárosa videó BÉKÉSCSABA. A hagyományok és az újdonságok ötvözésére helyezik a hangsúlyt a XX. Csabai Kolbászfesztivál szervezői. A jubileumi eseményt október 28. és 31. között a békéscsabai sportcsarnok melletti területen rendezik meg és százezer látogatót várnak. A fesztivál határon túli vendégvárosa idén Érsekújvár lesz. Százezer látogatót várnak a jubileumi XX. Csabai Kolbászfesztiválra a hétvégén, október 28. és 31. között. Két hónapot élt túl egy kismacska a romok alatt videó A tűzoltók Accumoli romjai alatt találták meg az Olivia névre hallgató kismacskát két hónappal a földrengés után. Egy győzelemmel és egy vereséggel folytatta a hétvégén a komáromi röplabdacsapat videó Odahaza a remek színvonalú mérkőzésen Hrušíkék jó játékkal győzték le Miava csapatát. Privigye ellen azonban veszítettek.
Mozaik Ókori hajóroncsokat találtak a Fekete-tengerben Ókori hajóroncsokat találtak a Fekete-tengerben videó SZÓFIA. Több tucat hajóroncsra bukkantak a Fekete-tengert feltérképező kutatók. Negyvennél is több, régen letűnt birodalmakhoz tartozó maradványt találtak meg Délkelet-Európa és Nyugat-Ázsia között, igen jó állapotban. A roncsokat a Stril Explorer kutatóhajón elhelyezett korszerű, víz alatti felmérésekhez fejlesztett rendszerekkel érzékelték. Megfejtették a Bermuda-háromszög rejtélyét? videó Amerikai kutatók azt állítják, hogy megtalálták a választ a Bermuda-háromszög rejtélyére. Energiafalók a lakásban videó A hálózatban hagyott elektromos eszközök akkor is pörgetik az órát, amikor látszólag nem működnek.
Vélemény Agárdy Gábor: Mi lesz veled, USA? Agárdy Gábor: Mi lesz veled, USA? videó Pár hét múlva elnökválasztás lesz az Amerikai Egyesült Államokban. A választók hangulata soha az ezidáig jegyzett és felmért választások előtt még nem volt ilyen rossz, a két erős jelölt közül egyik jelölt támogatottsága sem éri el a választók 50%-át... A többi elnökjelölt pedig a „futottak még“ kategóriájába tartozik. Az eddigi megnyilvánulások szerint a pár hét múlva esedékes elnökválasztáson a rossz és még rosszabb közül lehet választani. Kövesdi Károly: Merjen magyar lenni! videó Bugár úr, merjen magyar lenni, és ha szlovák párttársai rosszallnák is, vegye komolyan a gittegylet javaslatát! Őry Péter: Mitől lett demokratább a Szlovák Nemzeti Párt? videó Hogyan óhajt a Fico-kormány harcolni a szélsőségek ellen, ha koalíciós partnere az egykori fasiszta elnököt élteti?
Múltunk Elhunyt a II. világháború legendás amerikai pilótája Elhunyt a II. világháború legendás amerikai pilótája videó WASHINGTON. Elhunyt 94 éves korában Robert A. Hoover, a második világháború legendás amerikai pilótája, aki annak idején egy német gépet elkötve szökött meg egy fogolytáborból. Elhunyt 94 éves korában Robert A. Hoover, aki annak idején egy német gépet elkötve szökött meg egy fogolytáborból. Hatvan éve történt: 1956. október 26. videó Korabeli hírügynökségi anyagok segítségével napról napra bemutatjuk, mi történt Magyarországon a forradalom idején. Miért ürítették ki Hitler titkos északi-sarki katonai kutatóbázisát? videó A tábor személyzetét annak idején tengeralattjáróval kellett elszállítani, mert fertőző betegséget kaptak.
Fő támogatónk