2017. március 25., szombat - Irén, Írisz
Cikkek közt...  Videók közt...  
Szent László-év - Gyalogos zarándoklatot szerveznek Nagyváradravideó 2017. március 24., péntek 10:12 NAGYVÁRAD. Négynapos gyalogos zarándoklatot szerveznek Gyomaendrődről Nagyváradra Szent László király tiszteletére májusban - hangzott el a programot beharangozó sajtótájékoztatón Budapesten. A programra a magyar zarándokok mellett szlovák, lengyel horvát csoportokat is várnak.
Reformáció emlékéve: nemzetközi tudományos konferencia Komáromban videó 2017. március 23. | KOMÁROM. Új reformáció címmel március 22-én a reformáció 500. évfordulója alkalmából nemzetközi konferenciát tartott a Selye János Egyetem Konferenciaközpontjában, majd a komáromi református templomban a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház az SJE Református Teológiai Karával és a Calvin J. Teológiai Akadémiával közösen. A kiemelt felvidéki jubileumi rendezvény megvalósulását a szervezőkön kívül a magyar kormány is támogatta.
Befejezték a Szent Sír restaurálását Jeruzsálemben videó 2017. március 22. | JERUZSÁLEM. Húsvét előtt befejezték a görög szakemberek a Jézus sírja fölé emelt szentély restaurálását Jeruzsálemben, a Szent Sír-bazilikában.
Ferenc pápa áprilisban Egyiptomba látogat videó 2017. március 20. | KAIRÓ. A pápa elfogadta az Egyiptomi Arab Köztársaság elnöke és a helyi Katolikus Egyház püspökei, valamint II. Tavadrosz kopt pápa és az Al Azhar mecset főimámja, Ahmed Mohamed el-Tayyib sejk meghívását.
Több mint kétszáz éves biblia került a tiszaderzsi gyűjteménybe videó 2017. március 19. | TISZADERZSI. Egy több mint kétszáz éves, 850 oldalas, 1805-ből származó Károli-féle kiadással gyarapodott a tiszaderzsi református templomban található Bibliamúzeum, ahol csaknem 600 kötetet őriznek.
Szlovákiában mindössze 242 községnek nincs temploma videó 2017. március 18. | POZSONY. Szlovákia 2 927 községéből 2 685 rendelkezik legalább egy templommal. Statisztikailag minden egyes községre 1,43 templom jut - nyilatkozta az állami hírügynökségnek Zdenko Dzurjanin, aki projektjének keretében az ország összes, szám szerint 4 151 templomát felkereste.
Nyilvánosságra hozták Ferenc pápa megválasztása előtti beszédét videó 2017. március 18. | RÓMA. Nyilvánosságra hozták négy év elteltével, pénteken Jorge Mario Bergoglio argentin bíborosnak, azóta Ferenc pápának a 2013-as megválasztása előtti beszédét, amelyben az egyház és a jövőbeli pápa feladatait vázolta, s amely elvezetett a megválasztásához.
Ferenc pápával egyeztetett Erdő Péter bíboros videó 2017. március 17. | VATIKÁN. Ferenc pápa hamarosan elfogadhatja a 2020-ban Magyarországon rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelmondatát, amelyre az egyházi világtalálkozó programja épül, széles digitális platformmal a fiatal hívők számára is - számolt be vatikáni látogatásáról Erdő Péter bíboros, prímás.
Nagy örömmel várják Kolumbiába Ferenc pápát videó 2017. március 17. | VATIKÁN. Néhány napja hivatalosan bejelentette a Szentszék: Ferenc pápa idén szeptember 6. és 11. között apostoli látogatást tesz a latin-amerikai országban.
Imádságra hívnak Európáért a lengyel püspökök videó 2017. március 16. | VARSÓ. Varsóban tartotta 375. közgyűlését az elmúlt napokban a lengyel katolikus püspöki konferencia. A püspökök imádságra szólítanak Európáért; Isten rendjének és minden földrészünkön élő embernek tiszteletben tartásáért.
Lélekben erősödünk a nagyböjtben videó 2017. március 14. | KOMÁROM. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség valláserkölcsi alapokra épülő munkájának meghatározó feladata a fiatalokat Jézus Krisztushoz vezetni, hitüket erősíteni. A böjti időszakba lépve idén március második hétvégéjén a cserkészek az előző évekhez hasonlóan ismét Dél-Komáromban tartották a lelkiség megújítását célzó országos rendezvényüket, a Nagyböjti Lelki Napokat.
Lombardi: nincsenek titkok XVI. Benedek lemondása körül videó 2017. március 14. | VATIKÁN. Federico Lombardi, aki 2016-ig a Szentszék sajtóközpontját és a Vatikáni Rádiót vezette, nyilatkozott egy olasz érsek állításai kapcsán, aki nemzetközi nyomást feltételezett XVI. Benedek pápa lemondása hátterében.
Ferenc a legnépszerűbb és egyben a legbíráltabb pápa videó 2017. március 13. | RÓMA. Támogatottsága miatt a legnépszerűbb, az őt érő kritikák miatt viszont az egyik legtöbbet bírált pápának számít a négy évvel ezelőtt, 2013. március 13-án megválasztott Ferenc pápa az egyházfő első négy esztendejét értékelő hétfői olasz sajtóértékelések szerint.
Átadták a megújult tornaljai református templomot videó 2017. március 12. | TORNALJA. Tornalja református templomán a Rómer Flóris Terv egyedi támogatásának is köszönhetően, mintegy 6 millió forintból, azaz 20 ezer euróból befejeződött az állagmegóvást is szolgáló tetőcsere. A támogatást és az elvégzett munkát köszönték meg egy hálaadó istentisztelet keretében vasárnap.
Vasárnap átadják a felújított tornaljai református templomot videó 2017. március 10. | TORNALJA. Március 12-én, vasárnap délelőtt hálaadó istentisztelet keretében kerül sor a felújított tornaljai református templom ünnepélyes átadására.
A populizmustól óvott Ferenc pápa videó 2017. március 09. | BERLIN. A nyugati demokráciákban terjedő populizmustól óvott a Die Zeit című német hetilap csütörtökön megjelent számában közölt interjújában Ferenc pápa.
Új reformáció - Nemzetközi konferencia Komáromban videó 2017. március 07. | KOMÁROM. Új reformáció címmel 2017. március 22-én nemzetközi tudományos konferenciát szerveznek Komáromban a Református Teológiai Karon.
Munkaszünetté nyilvánították nagypénteket Magyarországon videó 2017. március 07. | BUDAPEST. Az Országgyűlés kedden a Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatára munkaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket, így idén április 14-től négynapos munkaszüneti ünneppé válik a húsvét.
Koloni keresztút - imával a közösségért videó 2017. március 06. | KOLON. A zoboraljai hívek lelki megújulásáért és egységéért imádkoztak nagyböjt első vasárnapján a Nyitra-vidékén élő magyarok. 2014-ben hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az első keresztutat a koloni kálváriadombon, azóta minden évben összegyűlnek a környék hagyományőrző csoportjai, hogy imáikból erőt és hitet merítsenek mindennapi küzdelmeikhez.
Böjte Csaba: a mai Egyház a sarokban ülő, petrezselymet áruló vénleányhoz hasonlít videó 2017. március 06. | DÉVA. Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője a Magnificat.ro honlapon közzétett legfrissebb írásában arról szól, hogy Jézus aktivitásával szemben a mai Egyház kifejezetten passzív.
Újabb fejlesztések az apácaszakállasi egyházközségben videó 2017. március 05. | APÁCASZAKÁLLAS. Külsőleg is megszépült az apácaszakállasi parókia. Az egyházközség kilenc éve újítja az egykori kántor-tanító lakását. Új parókiát és gyülekezeti termet alakított ki az épületben. Akkor nem futotta a teljes felújításra, így az épület külseje „foltos”, rendezetlen maradt. A kilenc éve húzódó munka befejezéséhez jelentősen hozzájárult az Emberi Erőforrások Minisztériumának 7 ezer eurós támogatása.
Ma tartják az ökumenikus világimanapot videó 2017. március 03. | BUDAPEST. Pénteken tartják az ökumenikus világimanapot, amelynek tematikáját idén a Fülöp-szigeteken élő keresztény nők készítették el - közölte Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára.
Ferenc pápa: Jézus mögött haladunk örömmel a negyvennapos pusztán át videó 2017. március 02. | VATIKÁN. Március elsején, hamvazószerdán a szentatya a húsvét előkészületi idejét, a szent negyven napot a remény idejeként mutatta be a Szent Péter téren egybegyűlt hívőknek. Katekézisét teljes terjedelmében közöljük.
Erdő Péter: a nagyböjt az értékesebb élet keresésének időszaka videó 2017. március 01. | BUDAPEST. A nagyböjt nem pusztán önsanyargatás és önmarcangolás, hanem az értékesebb élet keresésének időszaka – monda Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán.
Hamvazószerda napja van videó 2017. március 01. | Hamvazószerda, a farsang és a húsvét közötti választónap, a keresztény vallásban a húsvét előtti nagyböjt kezdete az idén március elsejére esik. Hamvazószerdán az egyház az élet mulandóságára emlékezteti a híveket és bűnbánatra szólítja fel őket.
Alapításuk 400. évfordulóját ünnepelték a lazaristák videó 2017. február 28. | NAGYVÁRAD. A Misszióstársaság (lazaristák) közössége 2017-ben ünnepli létrejötte 400. évfordulóját. Ez alkalomból Nagyváradon, a Katalin-telepi római katolikus plébánián ötrészes előadás-sorozat indult.
Első ízben látogatott pápa a római anglikán templomba videó 2017. február 27. | RÓMA. Ferenc pápa vasárnap délután ellátogatott a római Mindenszentek templomába, ez volt az anglikán templomban tett első pápai látogatás. A katolikus egyházfő egyszersmind elismerte, hogy a közeledéshez vezető út néha "lassú és bizonytalan".
Saját finanszírozási modellel rukkolnának elő az egyházak videó 2017. február 26. | POZSONY. A szlovákiai keresztény egyházak és a zsidó egyházközségek legfelsőbb képviselői reagálni kívánnak a kulturális minisztérium az egyházak finanszírozásának módosításával foglalkozó szakmai bizottságának végkövetkeztetéseire és egy saját finanszírozási modell bemutatását tervezik a tárcának.
Megújult a madari templom tetőzete videó 2017. február 24. | MADAR. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának nyolcezer eurós támogatással és jelentős önrésszel újult meg a 326 éves madari templom tetőzete.
Görögkatolikus központ épül Beregszászon videó 2017. február 23. | BEREGSZÁSZ. Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa munkalátogatáson járt Kárpátalján.
Nemzetközi segítséget sürget az éhínség ellen Ferenc pápa videó 2017. február 22. | VATIKÁN. Konkrét élelmezési segélyt és ennek célba juttatását sürgette az afrikai Dél-Szudán éhínségtől sújtott lakosságának Ferenc pápa a vatikáni általános audiencián szerdán.
Első  Előző  1 / 95   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 5°C / 13°C
Holnap: 2°C / 13°C
Ógyalla
Ma: 5°C / 16°C
Holnap: 8°C / 14°C
Losonc
Ma: 7°C / 20°C
Holnap: 2°C / 10°C
Kassa
Ma: 4°C / 12°C
Holnap: -3°C / 9°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
136 éveMegszületett Bartók Béla világhírű magyar zeneszerző és népdalgyűjtő.
91 éveMegszületett Papp László ökölvívó, háromszoros olimpiai bajnok.
69 éveA magyar kormány bejelentette, hogy államosítják a 100 főnél több dolgozót foglalkoztató vállalatokat.
27 éveMagyarországon 44 és fél év után ismét szabad országgyűlési választást tartottak.
2017 éveAz örömhír ünnepe, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe
Belföld Növekednek az állástalálás esélyei Növekednek az állástalálás esélyei videó POZSONY. Egyre növekszik annak az esélye Szlovákiában, hogy egy állástalan ember munkát talál. Míg 2010 és 2013 között egy negyedév leforgása alatt az állástalanok nagyjából 6-7 százaléka talált munkát, addig ez a szám mára ennek mintegy kétszeresére nőtt – derül ki az UniCredit Bank elemzéséből. Míg 2010 és 2013 között egy negyedév alatt az állástalanok 6-7 százaléka talált munkát, addig mára ennek mintegy kétszerese. Drucker javítaná a kötelező oltásokkal kapcsolatos felvilágosítást videó Az egészségügyi miniszter a bírságolás helyett a felvilágosító tevékenységre helyezne nagyobb hangsúlyt. Szakértő: a migránsok nem vetélytársai a hazai munkavállalóknak videó Martin Kahanec szerint a külföldiek érkezése annak bizonyítéka, hogy javulnak a hazai munkaerő-piaci viszonyok.
Külföld Ferenc pápa: Európa a szolidaritással válaszolhat a populizmusra Ferenc pápa: Európa a szolidaritással válaszolhat a populizmusra videó VATIKÁNVÁROS. Az egységes Európa fő értéke a szolidaritás, amely reményt adhat, ellenszere lehet a populizmusnak és bezárkózás helyett a másik ember felé nyit - mondta Ferenc pápa az Európai Unió és a tagállamok vezető politikusait fogadva a Vatikánban pénteken. A migrációról szólva megjegyezte, hogy az ettől való félelmet mindenekelőtt Európa kulturális identitásának gyengesége okozza. Hat orosz katona vesztette életét Csecsenföldön Frissítvevideó A támadóknál lőfegyvereket és lőszereket találtak, kettejükön öngyilkos merénylők által használt robbanómellény volt. Sobotka: a V4-ek több elképzelését tartalmazza a római nyilatkozat tervezete videó A cseh miniszterelnök úgy véli: nagyon jó lenne, ha a dokumentum végső szövegében egyezség jönne létre.
Itthon Több lett? Maradhat! – Felsőoktatási adománygyűjtés indult Több lett? Maradhat! – Felsőoktatási adománygyűjtés indult videó KOMÁROM. Felsőoktatási adománygyűjtést szervez a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) Mentorprogramja. Az adományokat hátrányos helyzetű családokhoz juttatják el. A Kárpát-medencei szintű gyűjtéshez a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata is csatlakozott. A Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata is csatlakozott a Kárpát-medencei szintű gyűjtéshez. Magyar néptáncoktatás Prágában videó A Nyitnikék néptánccsoport hagyományőrzés és utánpótlás-nevelés céljából két korosztály számára is indított oktatást Prágában. Magyar Örökség-díjat kap a Selye János Gimnázium videó A komáromi gimnázium képviselői a díjat szombaton, március 25-én a Magyar Tudományos Akadémia székházában veszik át.
Magyar világ KMKF – Szijjártó: közös bizalom alapján lehet megoldani a nehéz ügyeket KMKF – Szijjártó: közös bizalom alapján lehet megoldani a nehéz ügyeket Frissítvevideó BUDAPEST. A szomszédos országokkal kapcsolatos nehéz ügyeket csak úgy lehet megoldani, ha közös bizalmat alakítunk ki - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) plenáris ülésén mondott beszédében pénteken az Országházban. Igyekszünk közös sikereket elérni a szomszédokkal, mondta a miniszter a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) ülésén. Áder: az Európai Uniónak a nemzetállamok közösségének kell maradnia Frissítvevideó Az EU-ban tapasztalható demográfiai problémákra Magyarország és Lengyelország nem migrációs választ akar adni, mondta az államfő. További merényletekre számítanak a szakértők Európában videó Földi László biztonságpolitikai szakértő szerint Európa nagyon kiélezett helyzetben van.
Kultúra Megjelent a Jóvilágvan harmadik lemeze Megjelent a Jóvilágvan harmadik lemeze videó PÁRKÁNY. Tátongó mélység, elrepítő chill, költői szövegek, zenei átgondoltság, hét zenész, két év munkája, 11 dal. Felvidék legismertebb underground zenekara, a Jóvilágvan megjelentette harmadik nagylemezét. A párkányi zenekar március 30-án Budapesten mutatja be élőben az új szerzeményeket. Szombaton adják át a Magyar Örökség Díjakat videó Magyar Örökség Díjban részesül a komáromi Selye János Gimnázium magyar nyelvű oktató-nevelő munkássága. Hamvas Bélára emlékeznek Eperjesen videó Csütörtökön és pénteken a Kossuth-díjas író, filozófus születésének 120. évfordulójára emlékeznek szülővárosában.
Színes Presser Gábor és Adamis Anna megállapodott Kanye Westtel Presser Gábor és Adamis Anna megállapodott Kanye Westtel videó NEW YORK. Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt. Presser Gábor közölte: zárt megállapodás született, amelynek tartalmáról sem az érintettek, sem ügyvédjeik nem nyilatkozhatnak. Öt napig bolyongott a Grand Canyonban egy eltévedt diák videó A bajt az okozta, hogy amikor a 24 éves lány túraösvényt keresett, mobiltelefonos térképalkalmazása letérítette a helyes útról. A Rolling Stonest is elhoznák a vizes vb megnyitójára videó Nagyjából 3,5 milliárd forintot szánnak a nyitóünnepségre, abból talán futja is rá.
Mozaik Szupernagy tömegű fekete lyukra bukkant a NASA Szupernagy tömegű fekete lyukra bukkant a NASA videó WASHINGTON. Egy távoli galaxis központjából kilökött, szupernagy tömegű fekete lyukat talált az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), a jelenséget gravitációs hullámok ereje okozhatta. A 3C186 nevet viselő galaxis a Földtől nyolcmilliárd fényévnyi távolságra van. Világszerte 600 millió gyereket fog érinteni a vízhiány 2040-re videó A globális felmelegedés miatt a friss víz iránti kereslet 2030-ra 50 százalékkal is nőhet. A terhesség alatt D-vitamin fogyasztásával megelőzhető az autizmus videó A D-vitamint a szervezet a napsütésből tudja felvenni, de néhány élelmiszerben és táplálékkiegészítőben is megtalálható.
Vélemény Karaffa Attila: Nyugodj békében, Ilonka néni! Karaffa Attila: Nyugodj békében, Ilonka néni! videó Nekrológ vagy emlékezés? Magam sem tudom, hogy fogalmazzam meg, mit szeretnék. Egy biztos, Schniererné Wurster Ilonáról írom soraimat, mindenki Ilonka néniéről. Mert örülök, hogy ismerhettem, hogy beszélgethettünk, hogy tanácsait, meglátásait elmondhatta és meríthettem belőle. Nekrológ vagy emlékezés? Magam sem tudom, hogy fogalmazzam meg, mit szeretnék. Fenes Iván: Célunk: politikai súlyunk megőrzése Nagyszombat megyében videó Először is azt kellett nyilvánvalóvá tennünk, hogy az MKP jelöltjei a párt önálló jelöltjeiként induljanak a 2017-es választásokon Agárdy Gábor: A víz világnapján videó Nem véletlen, hogy a modern és fejlett civilizációk épp ott tudtak kialakulni, ahol volt elég víz.
Múltunk Tanulhattak egymástól a hunok és a római telepesek Tanulhattak egymástól a hunok és a római telepesek videó CAMBRIDGE. Elleshették egymás életmódjának bizonyos elemeit a nomád hunok és a pannóniai telepesek a Római Birodalom határvidékén - állítják a Cambridge-i Egyetem kutatói, akik Magyarországról származó 5. századi emberi maradványok vizsgálatára alapozták az eredményeiket. Az eddig véltnél jóval összetettebb kapcsolat lehetett a nomádok és a telepesek között a Római Birodalom határvidékén. Csellel foglalták el Murány várát a Wesselényiek videó Háromszázötven éve halt meg Wesselényi Ferenc nádor, a Habsburg-ellenes nemesi összeesküvés egyik fő szervezője. Kalapács alá kerül Sisi eljegyzési képe videó A Karl Theodor von Piloty és Franz Adam német festők által készített kép több mint 150 évig volt a Habsburg-család tulajdona.
Fő támogatónk