2017. május 22., hétfő - Júlia, Rita
Cikkek közt...  Videók közt...  
Megnyílt a XXV. Szent István Könyvhétvideó 2017. május 22., hétfő 15:53 BUDAPEST. Megkezdődött a XXV. Szent István Könyvhét hétfőn Budapesten, az eseményt Erdő Péter bíboros, a Szent István Társulat (SzIT) fővédője nyitotta meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.
A református egység napját tartották Nagyváradon videó 2017. május 21. | NAGYVÁRAD. A Kárpát-medence valamennyi református püspöke részt vett a felújított nagyváradi várban szombaton tartott református egység napján.
Negyedik alkalommal csatlakozott a tornaljai református gyülekezet a Szeretethídhoz videó 2017. május 21. | TORNALJA. A kilencedik Szeretethíd több mint 17 ezer önkéntessel az egész Kárpát-medence területén hirdeti, hogy merjünk önzetlenül segíteni és szeretetből hidat építeni környezetünk felé. A tornaljai református gyülekezet idén negyedik alkalommal csatlakozott a Kárpát-medencei programhoz.
Ferenc pápa becsengetett a bérházakba Ostiában: „Bocsánat a zavarásért” videó 2017. május 20. | Ferenc pápa májusban is folytatta az „irgalmasság péntekje” elnevezésű kezdeményezését, amelyet az irgalmasság szentévében indított. Ezúttal Ostiába ment, becsengetett a lakásokba.
Közeleg a református egység napja videó 2017. május 19. | A Kárpát-medencei református egység újbóli létrejötte 2009. május 22-én valósult meg a debreceni Nagytemplomban, erre emlékezve tartják minden évben a május 22-éhez közeli napon a református egység napját. Idén a Királyhágómelléki Református Egyházkerület ad otthont a nagyváradi várban szombaton a református egység fesztiválnak. Az ünnepi istentiszteleten igét hirdet Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.
Kárpát-medencén átívelő szolidaritás a Felvidéki Mária Rádióért videó 2017. május 18. | A kölcsönös szeretet és felelősségvállalás jegyében fogtak össze a Kárpát-medencében működő magyar nyelvű Mária Rádiók. Az erdélyi, a délvidéki, a felvidéki és az anyaországi adó a délvidéki és felvidéki Mária Rádió megerősítésére és fejlesztésére gyűjt adományt.
Elküldte a meghívót Ferenc pápának a gyulafehérvári érsek videó 2017. május 17. | GYULAFEHÉRVÁR. Elküldte a hivatalos meghívót Ferenc pápának a csíksomlyói látogatás tárgyában Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek. Az esetleges pápai vizittől az ortodox-katolikus kapcsolatok javulását, a restitúciós ügyek megoldásának előmozdítását remélik.
Balog: a mai világban különösen fontosak az időtálló gondolatok videó 2017. május 15. | BUDAPEST. A totális média, az inflálódó szavak, képek és Twitter-üzenetek korában különösen fontosak az időtálló, ötszáz vagy több ezer éves gondolatok - mondta az emberi erőforrások minisztere a reformáció emlékéve alkalmából készített köztéri installáció átadásán hétfőn Budapesten.
A fatimai jelenésekre emlékeztek Bacsfán videó 2017. május 15. | BACSFA. Szűz Mária fatimai jelenésének századik évfordulójára emlékeztek Bacsfán a Szent Antal-templomban, Csallóköz legismertebb kegyhelyén, ahol egy vérkönnyező Szűzanya festmény található.
Szent László-év - Zarándoklatot tartottak a szent király emlékére Nagyváradon videó 2017. május 14. | Szent László zarándoklatot tartottak vasárnap Nagyváradon a városalapító király szentté avatásának a 825. évfordulóján. Az eseményre Nagyváradra hozták a szent király győri ereklyéjét.
Debrődre érkezett a Feltámadási menet videó 2017. május 14. | A somogyországi Karádról húsvét hétfőjén indult Feltámadási menet megérkezett a felvidéki Debrődre.
Ferenc pápa Fátimában szentté avatta a két egykori Szűz Mária-látnokot videó 2017. május 13. | FÁTIMA. Ferenc pápa szombaton a portugáliai Fátimában szentté avatta Francisco Martót és nővérét, Jacintát, azt a két egykori pásztorgyereket, akiknek a katolikus egyház által hitelesnek elismert tanúságtétele szerint száz évvel ezelőtt többször megjelent Szűz Mária.
Száz éve kezdődtek a fátimai jelenések videó 2017. május 13. | Száz éve, 1917. május 13-án jelent meg először a Szűzanya három pásztorgyermek előtt a portugáliai Fátimában. Szűz Mária ezt követően még ötször jelent meg a kisgyerekek előtt, akikre három próféciát is rábízott.
Lelkes tömeg fogadta a pápát a fátimai szentélynél videó 2017. május 13. | FÁTIMA. Lelkes tömeg fogadta pénteken Ferenc pápát a portugáliai Fátimában, ahol szombaton szentté avatja a pásztorgyerekeket, akiknek 100 éve Szűz Mária megjelent.
Szombaton főpapi szentmise lesz Szentantal-Bacsfán videó 2017. május 12. | A fátimai jelenések 100. évfordulóján, 2017. május 13-án 11.00 órai kezdettel főpapi szentmise lesz a Szentantal-Bacsfa-i kegytemplomban. A misét Dr. Haľko József püspök celebrálja.
A pápa szentté avatja a fátimai pásztorgyerekeket videó 2017. május 12. | FÁTIMA. Ferenc pápa szombaton szentté avatja a fátimai pásztorgyerekként ismert Boldog Marto Ferencet és Jácintát a portugáliai Mária-kegyhelyen - erősítette meg a pápa a kétnapos látogatás előtt a portugál népnek küldött üzenetében.
Soltész: a csíksomlyói búcsú erősíti a román és a magyar nép kapcsolatát videó 2017. május 11. | BUDAPEST. A csíksomlyói pünkösdi búcsú nemcsak a magyarság összetartozását, hanem a magyar és a román nép kapcsolatát is erősíti - mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten.
Böjte Csaba lesz az Aranycsapat emlékévének fővédnöke videó 2017. május 11. | BUDAPEST. Böjte Csaba ferences szerzetes lesz az Aranycsapat idén kezdődő és 2018 végéig tartó emlékévének fővédnöke - mondta az emlékévet kezdeményező Lomnici Zoltán, az Emberi Máltóság Tanácsának elnöke szerdán Budapesten.
A 450 évvel ezelőtti kérés jegyében tartják az idei pünkösdi zarándoklatot Csíksomlyón videó 2017. május 10. | KOLOZSVÁR. A 450 évvel ezelőtti kérés jegyében tartják az idei pünkösdi zarándoklatot Csíksomlyón - áll a ferences rend szerdán közzétett búcsúi tájékoztatójában. A június 3-án tartandó búcsú mottója: "Tarts meg minket őseink szent hitében!"
A győri Szent László-napokhoz kapcsolódva tartják a Katolikus Társadalmi Napokat videó 2017. május 09. | GYŐR. A Szent László-év kiemelt programjához, a győri Szent László-napokhoz kapcsolódva rendezik meg az idei Katolikus Társadalmi Napokat június 25-27-én Győrben - jelentette be a szervező Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) kedden sajtótájékoztatón, a megyeszékhelyen.
Felújítási munkálatok a ladmóci parókián videó 2017. május 08. | Hétezer eurós beruházással valósult meg a ladmóci gyülekezet lelkészlakának korszerűsítése. Kicserélték az elavult nyílászárókat, lebetonozták és új padlóburkolatot kapott a konyha és a bejárati ajtók előtti lépcső és betonrész, amelyhez 5 500 eurós támogatást kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumából.
Egyháztörténeti jelentőségű a Timóteus Nyugdíjas Otthon létesítése videó 2017. május 07. | KOMÁROM. Június 1-től fogadhatja első lakóit a komáromi református gyülekezet tulajdonába tartozó, tíz év alatt fokozatos felújításon áteső, volt fiú-árvaházban nyíló, 40 férőhelyes Timóteus Missziós Központ és Nyugdíjas Otthon. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház és a Komáromi Református Egyházközség szombaton közösen tartotta a Timóteus-ház ünnepi megnyitó ünnepségét. Igét hirdetett dr. Erdélyi Géza, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház nyugalmazott, tiszteletbeli püspöke.
Saját magát játssza Ferenc pápa egy új filmben videó 2017. május 06. | RÓMA. Saját magát játssza Ferenc pápa a Beyond the Sun című új filmben, melyet a cannes-i filmfesztivál idején folyó nemzetközi filmvásáron szeretne értékesíteni az olasz Ambi Pictures produkciós cég - értesült a variety.com.
Esterházy-megemlékezés egészíti ki a XXVIII. Komáromi Imanap műsorát videó 2017. május 06. | KOMÁROM. A Pázmaneum Polgári Társulás, a Jópásztor Alapítvány és a Komáromi Római Katolikus Plébánia szervezésében, Jópásztor vasárnapján, május 7-én kerül sor a XXVIII. Komáromi Imanapra. Azon akárcsak az előző években, most ismét majd a magyar főpásztorért, valamint a magyar papi és szerzetesi hivatásokért imádkoznak a felvidéki magyar katolikus hívek. Minderről Kiss Róbert kanonok, a Nagyszombati Főegyházmegye magyar katolikus híveinek pasztorációjával megbízott püspöki helynöke nyilatkozott portálunknak.
Csíksomlyóra is várják Ferenc pápát videó 2017. május 05. | KOLOZSVÁR. Csíksomlyó is szerepel azon helyszínek között, amelyekre a romániai katolikus püspökök meghívták Ferenc pápát.
A vatikáni kongregációnál van a javaslat Mindszenty József boldoggá avatására videó 2017. május 05. | BUDAPEST. Már az illetékes vatikáni kongregációnál van hivatalosan is az írásbeli összefoglalás és a javaslat, vagyis az úgynevezett pozíció Mindszenty József boldoggá avatására - mondta Erdő Péter bíboros, prímás a Kossuth rádió 180 perc című műsorában péntek reggel sugárzott interjúban.
Szlovákiából elüldözött püspök szervezte a dunai hajós békezarándoklatot videó 2017. május 04. | BÉCS. Dunai hajós zarándoklaton imádkozott a világbékéért a megalakulásának 70. évfordulóját ünneplő osztrák engesztelő rózsafüzér társulat (Rosenkranz-Sühnekreuzzug), melynek alapítása óta tagja Ludwig Schwarz nyugalmazott püspök, aki gyermekként a Beneš-dekrétumok elől menekült Dunahidasról Ausztriába.
A Jordán folyónál imádkozott Canterbury érseke videó 2017. május 03. | AL-MAGTASZ. A Jordán folyó keleti partján imádkozott szerdán több országot érintő közel-keleti útján Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház vezetője.
Az afrikai bíboros az európai szélsőliberálisoknak üzent videó 2017. május 02. | Már korábban is hallatott magáról a nyugati világért aggódó guineai bíboros, Robert Sarah, aki legutóbbi interjújában ki nem mondva ugyan, de vélhetően az európai liberálisokhoz szólt.
Konfirmandus nap az Abaúj-tornai Református Egyházmegyében videó 2017. május 01. | KŐRÖS. A Rozsnyóhoz közeli Kőrösön, a református templom előtt gyülekeznek az Abaúj-tornai Református Egyházmegye fiatal konfirmandusai, hogy részt vegyenek az egyházmegye által szervezett közös konfirmandus napon, illetve túrán. A templomban ifjúsági énekek teremtették meg a hangulatot a konfirmandus napot bevezető áhitaton, melyen közel száz gyermek és szülő vett részt.
Idén is lesz zarándokvonat a Csíksomlyóra videó 2017. május 01. | BUDAPEST. Idén is megy össznemzeti zarándokvonat Csíksomlyóra - számolt be az M1 aktuális csatorna.
Első  Előző  1 / 98   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 19°C / 25°C
Holnap: 15°C / 24°C
Ógyalla
Ma: 19°C / 25°C
Holnap: 15°C / 23°C
Losonc
Ma: 15°C / 23°C
Holnap: 12°C / 16°C
Kassa
Ma: 16°C / 22°C
Holnap: 13°C / 20°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
570 éveSzent Rita ünnepe
158 éveMegszületett Sir Arthur Conan Doyle angol regényíró, Sherlock Holmes alakjának megteremtője.
150 éveKossuth megírta híres Cassandra-levelét, amelyben a kiegyezés ellen tiltakozott.
138 éveFerenc József jóváhagyta a magyar nyelv oktatását.
32 éveA Videoton legyőzte a Real Madrid csapatát.
Belföld Felmérés – Egyaránt a bejutási küszöb közelében az MKP és a Most-Híd Felmérés – Egyaránt a bejutási küszöb közelében az MKP és a Most-Híd videó POZSONY. A szavazatok 28,8 százalékával az Irány-Szociáldemokrácia győzött volna a parlamenti választásokon, ha májusban tartják a voksolást – derül ki a Polis közvélemény-kutató ügynökség felméréséből, melynek eredményei szerint a Most-Híd támogatottsága 5,2, a Magyar Közösség Pártjáé pedig 4,7 százalék. A Polis ügynökség felmérése szerint a Most-Híd támogatottsága 5,2, a Magyar Közösség Pártjáé pedig 4,7 százalék. Gašparovič: a többsebességes EU lendíthetne a V4-eken videó A volt államfő szerint nyomást kell gyakorolni, hogy a V4-ek minden tagja a gyorsabban haladó országok között kapjon helyet. Katonai konvojok vonulnak át az országon videó Ezen a héten több hadgyakorlatot is tartanak, a hazai és külföldi katonák ezekre igyekeznek – tájékoztatott a védelmi tárca.
Külföld Kövekkel támadtak magyar diákokra Calais-nál Kövekkel támadtak magyar diákokra Calais-nál videó CALAIS. Megdobálták az egyik kecskeméti gimnázium diákjainak autóját a calais-i kompkikötő közelében, valószínű, menekültek voltak az elkövetők – írta a hvg.hu. Az incidensről beszámoló hvg.hu azt írja, nem tudni, kik lehettek a támadók, de valószínű, menekültek lehettek. Katalónia kinyilváníthatja elszakadását Spanyolországtól videó Sajtóhírek szerint a a függetlenségről szóló népszavazás őszi időpontját még ezen a héten bejelentik. Megkezdte izraeli látogatását Donald Trump videó Donald Trumpot a repülőtéren Reuven Rivlin izraeli államelnök és Benjámin Netanjahu miniszterelnök fogadta.
Itthon Ismét várja a gyerekeket a Komálom Gyerkőcfesztivál Ismét várja a gyerekeket a Komálom Gyerkőcfesztivál videó KOMÁROM. Az észak-komáromi Villa Camarum Polgári Társulás a dél-komáromi Otthonunk Komárom Egyesülettel együtt május 28-án, vasárnap 13-tól 19 óráig a Klapka téren és több, ahhoz közeli helyszínen rendezi meg az ingyenes III. Komálom Gyerkőcfesztivált. A szervezők most összesítették a gyakorlati tudnivalókat. Május 28-án, vasárnap 13 órától a Klapka téren és több, ahhoz közeli helyszínen rendezik meg az ingyenes III. Komálom fesztivált. Csehov-művet mutatott be a Zsákszínház Füleken videó Az 1979 óta működő színház előadásában Csehov A medve című egyfelvonásosát láthatta a közönség. Felső tagozaton is lehetővé tenné az otthonoktatást az SaS videó Az oktatási törvény módosító javaslatát a parlament júniusi ülésére terjesztette be az ellenzéki párt négy képviselője.
Magyar világ Tovább emelkedhetnek a magyar reálbérek Tovább emelkedhetnek a magyar reálbérek videó BUDAPEST. A kormány szerint a korábban meghozott intézkedéseknek is köszönhető, hogy az idei első negyedévében gyorsuló ütemben, 11 százalékkal emelkedtek a bruttó és a nettó keresetek Magyarországon. A KSH adatai szerint több mint 5 éve töretlen a reálkeresetek emelkedése Magyarországon, ami az első negyedévben 8 százalék felett volt – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában. Cseresnyés Péter a kormány két intézkedését emelte ki, melyek hozzájárultak a keresetek emelkedéséhez. Szijjártó: csak a magyar határvédelem jelent megoldást Frissítvevideó Szijjártó Péter közölte: a migrációs nyomásnak még nincs vége, az EU és Törökország közötti migrációs megállapodás törékeny. Ellenzéki tüntetés volt Budapesten Frissítvevideó A rendőrség a tüntetés után közölte, hogy biztosították a rendezvényt, intézkedniük nem kellett.
Kultúra Rancsó Dezső: a gyökerek egyre inkább visszahúznak a szülőföldemre Rancsó Dezső: a gyökerek egyre inkább visszahúznak a szülőföldemre videó KOMÁROM. A 2016/17-es évad utolsó nagyszínpadi premierjeként pénteken nagy sikerrel mutatta be Heltai Jenő Naftalin című bohózatát, Hargitai Iván rendezésében a Komáromi Jókai Színház. A közönség perceken át állva tapsolt a csapatnak, amelyet férfi főszereplőként a hetényi származású, jelenleg Budapesten élő Rancsó Dezső vendégművész erősített. A színművész a bemutató után nyilatkozott portálunknak a „naftalinba tett” emlékeiről, családjáról és további terveiről. A Felvidékről indult színművészt a nagy szerepek Rómeótól Hamleten és Júdáson át doktor Zsivágóig minden műfajban utolérték. Cannes - Az orosz versenyfilm és egy francia alkotás a kritikusi listák élén videó A fesztivál versenyében 19 film versenyez a fődíjért, amelyből eddig hatot mutattak be, köztük Mundruczó Kornél filmjét. Róma és Afrika között félúton a komáromi múzeumok éjszakáján videó A Duna Menti Múzeum május 20-én csatlakozott a múzeumok éjszakája elnevezésű nemzetközi rendezvénysorozathoz.
Színes Az idén öten vesztették életüket a Mount Everesten, köztük egy szlovák Az idén öten vesztették életüket a Mount Everesten, köztük egy szlovák videó KATMANDU. Ötre emelkedett az idei szezon halottjainak száma a Mount Everesten, közülük egyet hivatalosan még eltűntként tartanak számon, de már nincs remény, hogy élve előkerül. Eközben több új különleges teljesítmény született. Az elmúlt hétvége áldozatai között van a 48 éves Vladimír Štrba, aki a csúcsról való leereszkedés közben betegedett meg vasárnap. Öt év után bajnok a Real Madrid, történelmet írt a Juventus videó A két újdonsült bajnok hamarosan a Bajnokok Ligája döntőjében mérheti össze erejét. Újabb cseh focista lett öngyilkos videó A korábbi cseh utánpótlás válogatott Bystroň alig egy hónnappal František Rajtoral öngyilkossága után végzett magával.
Mozaik Rendkívüli űrsétára készülnek az űrállomáson Rendkívüli űrsétára készülnek az űrállomáson videó Két asztronauta merészkedik ki kedden az űrbe a Nemzetközi Űrállomásról, hogy lecseréljen egy meghibásodott számítógépet, az egyiket abból a kettőből, amely főbb amerikai rendszereket szabályoz a komplexumon. A komplexum amerikai, orosz és francia asztronauták alkotta jelenlegi ötfős legénysége nincs veszélyben a NASA közleménye szerint. A kegyetlen Kék bálna játék fenyegetése elhárítható videó Egy tanár pozitív kampányba kezdett a közösségi oldalon, aminek lényege, hogy önbizalmat erősítő feladatokat adjon a fiataloknak. Az Instagram lehet a legmérgezőbb a mentális egészségre videó A kutatásban résztvevő 1479 fő összesen 14 szempont alapján pontozott.
Vélemény Kiss Beáta: Iskolabuszokról – kicsit másképp Kiss Beáta: Iskolabuszokról – kicsit másképp videó A vajkai iskolabusz témáját a sajtó már alaposan kivesézte, de talán apropóként nem árt felidézni. A közlekedési, az oktatási és belügyminisztériumok összefogásával létrejött projektben az iskolabuszok hatékonyságát vizsgálják. Ez a konkrét alkalom biztosan nem a magyar gyerekek érdekeit szolgálja, ez kiderül a híradásokból, nem is kívánom tovább ecsetelni. De mindenképp továbbgondolásra késztet a téma. Jogos elvárás, ha már létezik az „iskolabusz-projekt”, hogy ez legalább részben a szlovákiai magyar iskolák hasznára is legyen. Agárdy Gábor: A hetedik cikkely videó Nem a cikkely megszavazásával és annak politikai előzményeivel, hanem inkább kiváltó okaival és céljával kívánok foglalkozni... Fiala Ilona: A műsorvezetők felelőssége videó Ami manapság folyik a médiában, az a nyelv elleni vétség – tisztelet a kivételnek. Ha ez a példa, akkor máris elvesztünk.
Múltunk 95 éve mutatkozott be a Székely himnusz 95 éve mutatkozott be a Székely himnusz videó 95 éve, 1922. május 22-én Budapesten, az Aquincumban adták elő először a ma Székely himnusz néven ismert művet. A dal, amelyet ma Székely Himnusz néven ismerünk, 1921-ben született, a megzenésített verzióját azonban csak egy évvel később adták elő nyilvánosan először. A tömegek meghódítása és a közismertté válás csak a két világháború között vette kezdetét a szigorú politikai tiltás ellenére. Árpád-házi (Boldog) Konstancia Lembergben élt és nyugszik videó Házassága után Konstancia nemcsak kitartott hite mellett, hanem a katolicizmus védnöke lett az ukrán földeken. A legizgalmasabb szakaszához érkezett a Zrínyi-újvár feltárása videó Zrínyi Miklós a birtokait támadó kanizsai törökök féken tartására 1661-ben kezdte el építtetni az őrtilosi hídfőerődöt.
Fő támogatónk