2016. december 08., csütörtök - Mária
Cikkek közt...  Videók közt...  
Áder János határon túli püspököket fogadottvideó 2016. december 08., csütörtök 15:29 BUDAPEST. Áder János meggyőződése szerint az egyházak segítenek abban, hogy a kisebbségben élő honfitársaink nem veszítik el önmagukban a magyart. A köztársasági elnök erről a határon túli egyházi vezetők tiszteletére adott ebéden beszélt csütörtökön a Sándor-palotában.
Megalakult az első vatikáni nőszervezet videó 2016. december 08. | VATIKÁNVÁROS. Bejelentette megalakulását szerdán az első vatikáni nőegylet.
Ferenc pápa megáldotta a győri bencés templom új harangjait videó 2016. december 07. | VATIKÁNVÁROS, GYŐR. Ferenc pápa a szerdai általános kihallgatás előtt megáldotta a győri bencés templom új harangjait. A harangokat kísérő harminctagú győri delegációból heten személyesen is találkozhattak a pápával - közölte Tóth Tamás, a Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora az MTI-vel.
Böjte Csaba gyermekotthonának gyűjtenek karácsonyi ajándékokat videó 2016. december 07. | BUDAPEST. A Böjte Csaba ferences szerzetes dévai gyermekotthonában nevelkedő fiatalok számára gyűjt karácsonyi ajándékokat a Három királyfi, három királylány mozgalom.
Szent Miklós püspök ünnepe, Mikulás napja videó 2016. december 06. | A katolikus egyház december 6-án emlékezik meg Szent Miklós püspökről, aki nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke. Ez a nap egyben a gyermekek által annyira várt Mikulás-ünnep is.
Papszentelést ünnepeltek a magyarországi jezsuiták videó 2016. december 05. | BUDAPEST. A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya budapesti Jézus Szíve-templomában Székely János esztergom-budapesti segédpüspök pappá szentelte Horváth Ferenc jezsuita diakónust.
A "hamis bálványoktól" óvott a pápa videó 2016. december 04. | VATIKÁNVÁROS. A "hamis bálványok", a siker, a gazdagság és az élvezetek hajhászása, valamint a gyengébbek rovására érvényesített hatalomvágy ellen emelte fel szavát vasárnap Ferenc pápa, aki szerint karácsony közeledtével mindenkinek lelkiismereti önvizsgálatot kell tartania.
Huszonnégy boldoggá avatásról döntött a Vatikán videó 2016. december 03. | Ferenc pápa december 2-án, pénteken fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, és felhatalmazta a dikasztériumot új dekrétumok közzétételére.
Szigorítják januártól az egyházak regisztrációját videó 2016. november 30. | POZSONY. Szigorúbb feltételekhez, az eddiginél magasabb taglétszámhoz kötik az egyházak és vallási felekezetek regisztrációját 2017 januárjától Szlovákiában - az erről szóló törvénymódosítást szerdán hagyta jóvá a törvényhozás.
Stephen Hawkingot fogadta a pápa videó 2016. november 29. | VATIKÁNVÁROS. Stephen Hawking világhírű brit asztrofizikust fogadta Ferenc pápa a Vatikánban.
Társadalmi kérdések – teológiai reflexiók videó 2016. november 29. | KASSA. Nemzetközi konferenciát tartottak Kassán a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának főszervezésében. A harmadízben megrendezett tanácskozáson olyan kérdésekkel is foglalkoztak, mint például a cigányság integrációja, ennek egyházi kihívásai vagy az asszimiláció a magyar református közösségekben.
A katolikus püspökök a vasárnapi vásárlás beszüntetésére szólítják fel a lakosságot videó 2016. november 27. | POZSONY. Fokozzák küzdelmüket a vasárnapi pihenőnapért a katolikus püspökök. Céljuk, hogy a hét utolsó napján valamennyi bolt zárva tartson, erről szólt advent első vasárnapján a pásztorlevél, amelyet minden katolikus templomban felolvastak.
Mérsékletességre intett Ferenc pápa advent első vasárnapján videó 2016. november 27. | Ne hagyjuk magunkat uralni az anyagi javaktól! - erre intett Ferenc pápa advent első vasárnapján a Szent Péter téren mondott beszédében.
Advent a böjt, a bűnbánat és a jócselekedetek ideje videó 2016. november 26. | BUDAPEST. Vasárnap kezdődik az advent, a karácsonyra való lelki felkészülés négy vasárnapon át tartó időszaka. A katolikusok ilyenkor böjttel, bűnbánattal és jócselekedetekkel készülnek Jézus születésének ünnepére - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményében.
Felállították a karácsonyfát a Szent Péter téren videó 2016. november 24. | VATIKÁNVÁROS. A római Szent Péter téren csütörtökön felállították az idén az észak-olaszországi Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) tartományból származó óriásfenyőt, amelynek fényeit december 9-én gyújtják meg.
Minden száz forint támogatásból 146 forintot hasznosítottak a pozsonyi egyházmegyében videó 2016. november 22. | A Pozsonyi Református Egyházmegye szervezésében hálaadó ünnepi istentiszteletre került sor 2016. november 20-án az apácaszakállasi református templomban, amelyen az egyházmegye területén az Emberi Erőforrások Minisztériuma által folyósított támogatásból megvalósult tizenöt beruházásért adtak hálát.
Erdő Péter: a magyarországi gyakorlatot megerősíti Ferenc pápa rendelkezése videó 2016. november 21. | BUDAPEST. A magyarországi gyakorlatot megerősíti Ferenc pápa hétfői rendelkezése, amely minden papnak megengedi az abortusz miatti kiközösítés elengedését, a magyar gyakorlat ugyanis már évtizedek óta ez - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hétfőn az MTI-nek.
A pápa minden papra kiterjesztette az abortusz megbocsátásának jogát videó 2016. november 21. | VATIKÁN. Ferenc pápa véglegesen az összes római katolikus papra kiterjesztette hétfőn a terhességmegszakításon átesett nők feloldozásának jogát, amely korábban csak a püspökök vagy az általuk megbízott gyóntatópapok kiváltsága volt.
Erdő Péter: a szentév üzenete embertársaink kötelezettségen felüli segítése videó 2016. november 20. | RÓMA. Az irgalmasság szentévének üzenete az emberek közötti szeretet, megbocsátás, az ellentéteken való felülemelkedés volt és az olyan emberek segítése, akik iránt először úgy gondoljuk, hogy nem is vagyunk kötelesek - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a szentévet lezáró vatikáni mise után az MTI-nek vasárnap.
Véget ért az irgalmasság szentéve videó 2016. november 20. | VATIKÁNVÁROS. Ferenc pápa bezárta a Szent Péter-bazilika szentkapuját. A következő szentévben, várhatóan 2025-ben, nyitják újra.
A megosztottság veszélyére figyelmeztetett a pápa az új bíborosok beiktatásakor videó 2016. november 19. | VATIKÁNVÁROS. "A megosztottság és ellenségeskedés vírusának" a katolikus egyházban és a szélesebb társadalomban fenyegető terjedésére figyelmeztetett Ferenc pápa szombaton a 17 új bíboros beiktatására összehívott bíborosi találkozón.
A Szent Péter-bazilika szent kapujának bezárásával ér véget az irgalmasság szentéve videó 2016. november 19. | VATIKÁNVÁROS. Tizenhét új bíborost kreál Ferenc pápa szombaton a Vatikánba összehívott bíborosi találkozón (konzisztórium), vasárnap a Szent Péter-bazilika szentkapujának bezárásával véget ér a rendkívüli szentév, hétfőn pedig az egyházfő apostoli levelet ad ki Misericordia et Misera címmel - közölte a Vatikán.
Ferenc pápa: nem árusítom ki a katolikus doktrínát videó 2016. november 18. | VATIKÁN. Az ökumenikus találkozók, a keresztény egység szolgáló párbeszéd nem jelenti a katolikus doktrína "kiárusítását", hanem a II. Vatikáni Zsinat által megkezdett út folytatása - ezt a gondolatot fejti ki Ferenc pápa a l'Avvenire című olasz katolikus napilapban pénteken megjelent interjúban.
A görögkatolikusok már meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún videó 2016. november 17. | BUDAPEST. A görögkatolikus egyházban hathetes előkészületi időszak előzi meg a karácsonyt, így náluk már az elmúlt vasárnap megkezdődött az advent.
Szent Márton-évet hirdettek a Pozsonyi Főegyházmegyében videó 2016. november 16. | POZSONY. A Pozsonyi Főegyházmegye védőszentjének, az 1700 éve született Szent Mártonnak ünnepe alkalmából Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek-metropolita pásztorlevelet írt a főegyházmegye híveihez, amit november 13-án, vasárnap olvastak fel a szentmiséken. A levelet teljes terjedelmében közöljük.
Kérdőre vonták Ferenc pápát a bíborosok videó 2016. november 15. | VATIKÁN. Négy nyugalmazott bíboros nyilvánosságra hozta Ferenc pápának írt levelét, amelyben a családról szóló vatikáni szinódust követően kiadott, A szeretet öröme (Amoris laetitia) kezdetű apostoli buzdítás tanításaira vonatkozó kétségeiknek adtak hangot.
40 millió forint támogatás a Gömöri Református Egyházmegyének videó 2016. november 14. | BÁTKA. A Gömöri Református Egyházmegye a bátkai templomban ünnepi istentiszteleten adott hálát a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma által folyósított támogatásból megvalósult beruházásokért.
Novák Katalin: a kormány hozzájárul a szlovákiai magyar közösségek erősítéséhez videó 2016. november 13. | GÖMÖR. A kormánynak fontos, hogy a határon túli, így a szlovákiai magyar közösségek is megerősödjenek - nyilatkozta Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár vasárnap az MTI-nek, miután látogatást tett a gömöri egyházmegyében.
Szent Márton-emlékév - Soltész: méltó és sikeres volt a megemlékezés videó 2016. november 13. | SZOMBATHELY. Méltó módon sikerült megemlékezni Szent Márton születésének 1700. évfordulójáról - mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár Szombathelyen tartott értékelő sajtótájékoztatóján. a jubileumi emlékév egyházi része a szombathelyi székesegyházban szombaton tartott szentmisével zárult.
Ferenc pápa: le kell dönteni a választófalakat videó 2016. november 12. | RÓMA. Le kell dönteni a szegényeket és gazdagokat elválasztó falakat, minél több emberre ki kell terjeszteni a jólétet, s olyan hidakat kell építeni, amelyek segítenek csökkenteni az egyenlőtlenségeket, nagyobb szabadságot és több jogot biztosítanak a hátrányos helyzetűek számára - ezt a gondolatot fejtette ki Ferenc pápa a La Repubblica című olasz lapban megjelent interjújában.
Magyar hajléktalanokból álló zarándokcsoport indult a Vatikánba videó 2016. november 11. | BUDAPEST. Budapesti hajléktalan emberekből és az őket kísérő segítőkből álló zarándokcsoport indult csütörtökön a Vatikánba, hogy találkozzanak Ferenc pápával - közölte a magyar zarándokok útját szervező Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ).
Első  Előző  1 / 92   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -4°C / -2°C
Holnap: -2°C / 9°C
Ógyalla
Ma: -4°C / -2°C
Holnap: -5°C / 6°C
Losonc
Ma: -8°C / -6°C
Holnap: -8°C / -2°C
Kassa
Ma: -4°C / -4°C
Holnap: -5°C / -3°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
162 éveA Szeplőtelen fogantatás napja
36 éveNew Yorkban lelőtték John Lennont.
29 éveRonald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár fegyverek leszereléséről szóló egyezményt írt alá.
474 éveLondonban megszületett Stuart Mária, aki 1561-től 1567-ig Skócia királynője volt.
331 éveMegszületett Johann Maria Farina német illatszergyártó, a kölnivíz feltalálója.
Belföld Fico: a választókat nem lehet zsarolni Fico: a választókat nem lehet zsarolni Frissítvevideó POZSONY. A választókat nem lehet zsarolni, mert nincs a világon akkora „macsó”, aki azt mondhatná a választóinak, ha a népszavazáson nem az ő elvárásai szerint fognak szavazni, akkor lemond – jelentette ki az olaszországi népszavazás eredményeinek margójára Robert Fico miniszterelnök. A miniszterelnök szerint Matteo Renzi tehető felelőssé az eurozóna várható destabilizálásáért. Nagy élelmiszer-ellenőrzést tartottak karácsony előtt videó Az ellenőrzés nem sült el annyira rosszul – tájékoztatott Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter. Lajčák jelezte, érdeklődünk az EBESZ-elnökség iránt videó A külügyi tárca vezetője rámutatott azokra a szolgálatokra, amelyeket Szlovákia tesz a szervezet érdekében.
Külföld Német hírszerzők: Moszkva megpróbálja destabilizálni Németországot Német hírszerzők: Moszkva megpróbálja destabilizálni Németországot videó BERLIN. Moszkva dezinformációs kampányok és kibertámadások segítségével destabilizálná Németországot a parlamenti választások előtt - értesített a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal csütörtökön. Dezinformációs kampányokkal és kibertámadásokkal destabilizálnák Németországot a parlamenti választások előtt a BfV szerint. Erős földrengés volt a Salamon-szigeteknél és Kaliforniánál videó A Richter-skála szerinti 7,7-es erejű földrengés volt Salamon-szigetek környékén, korábban 6,5-es Kaliforniánál. Fogyasztásmanipuláló szoftvert keresnek a Porschénél a hatóságok videó A Porsche közleményt adott ki, miszerint autói megfelelnek az érvényes törvényi követelményeknek.
Itthon Megjelent a Muszkaföldön dokumentumfilm Megjelent a Muszkaföldön dokumentumfilm videó KOMÁROM. Bemutatta a Muszkaföldön című dokumentumfilmjét a Fórum Kisebbségkutató Intézet, amely a második világháború után szovjet hadifogságba került felvidéki leventék és honvédek sorsát dolgozza fel 75 percben. A Fórum Kisebbségkutató Intézet egy honlapot is készített, ahol külön-külön megismerhetők a visszaemlékezők egyéni történetei is. Négytagú családot gázoltak el Légen videó Két személy, köztük egy négy hónapos kisfiú súlyos sérüléseket szenvedett. Karácsonyi jótékonysági koncert Nagy Tibikéért videó Az izomsorvadásban szenvedő kisfiú gyógyszereire, orvosi és kezelési kiadásaira gyűjtenek a 2016. december 20-i koncerten.
Magyar világ Magyarországra tartó tartálykocsiban bújtak el határsértők Magyarországra tartó tartálykocsiban bújtak el határsértők videó BUDAPEST, BÉCS. Egy Magyarországra tartó román rendszámú tartálykocsiban elrejtőzve próbált 42, Romániában már regisztrált menedékkérő illegálisan átjutni a román-magyar határon - közölte csütörtökön a román határrendőrség. Tizenegy illegális bevándorlót pedig az ausztriai Tirol tartományban közlekedő tehervonatokon tartóztattak fel. Tizenegy illegális bevándorlót pedig az ausztriai Tirol tartományban közlekedő tehervonatokon tartóztattak fel. Lázár: szorításban van Magyarország videó A kormány szövetségesekkel vagy támogatók hiányában is kitart a korábbi álláspontja mellett - jelentette ki Lázár János. A kereskedőházak segítik a magyar-szlovák kapcsolatok bővülését videó Hangsúlyozták, hogy a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése Szlovákiának és Magyarországnak egyaránt előnyös.
Kultúra A Dal 2017 - Bemutatták a 30 elődöntőst A Dal 2017 - Bemutatták a 30 elődöntőst videó BUDAPEST. Bemutatták A Dal 2017 30 elődöntős produkcióját csütörtökön a budapesti Akvárium Klubban. A versenybe bejutottak között van a Kállay-Saunders András, aki immár negyedszer száll versenybe A Dal történetében. Bemutatták A Dal 2017 30 elődöntős produkcióját csütörtökön a budapesti Akvárium Klubban. Szlovákiába látogat a The Golden Voices of Gospel videó A világhírű New York-i énekegyüttes Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Szereden és Pozsonyban ad koncertet december 12-15. között. Versvándor Torockón videó Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versmondó lesz a torockói Duna Ház vendége.
Színes Barátságos meccsre hívta a Chapecoensét az FC Barcelona Barátságos meccsre hívta a Chapecoensét az FC Barcelona videó BARCELONA. Barátságos mérkőzésre hívta meg az FC Barcelona a brazil Chapecoensét, amelynek 19 labdarúgója vesztette életét egy múlt hétfői légikatasztrófában. A katalán klub pénteken közölte, hogy augusztusban a dél-amerikai gárdát látná vendégül a Joan Gamper Kupán a Camp Nou stadionban. Utolsó hazai meccsére készül a komáromi röplabdacsapat videó Új vezetőedzőjével, a szlovák válogatott szövetségi kapitányával, Miroslav Palguttal készül utolsó idei hazai meccsére a csapat. Rövidpályás úszó-vb - Hosszú Katinka két aranyérmet nyert videó A háromszoros olimpiai bajnok klasszis ezúttal 200 méter pillangón és 100 méter háton diadalmaskodott.
Mozaik Minden ötödik uniós állampolgár egészségét károsítja a passzív dohányzás Minden ötödik uniós állampolgár egészségét károsítja a passzív dohányzás videó BRÜSSZEL. Minden ötödik uniós állampolgár egészségét károsítja a passzív dohányzás, az európai lakosság 21,6 százaléka szenved akaratán kívül a mások által kifújt dohányfüst belélegzésétől - közölte az Eurostat szerdán közreadott elemzésében. Az európai lakosság 21,6 százaléka szenved akaratán kívül a mások által kifújt dohányfüst belélegzésétől. Hatalmas repedés keletkezett az Antarktisz jegén videó A képződmény arra enged következtetni, hogy néhány év leforgása alatt egy nagyobb jégtömb fog leszakadni a kontinensről. Kisebb meteorit robbant fel Szibéria felett videó A délnyugat-szibériai Hakaszföld lakói fényes tűzgömböt láthattak a kedd esti égbolton.
Vélemény Agárdy Gábor: A sajtócsend bája Agárdy Gábor: A sajtócsend bája videó A negyedik hatalmi ág - a sajtó - Európa-szerte és otthon is mélyen hallgatott arról a beszédről, amelyet az ENSZ újonnan megválasztott főtitkára António Guterres tarott az „Európa Liszabon-víziója“ témájú találkozón 2016. november 23-án. António Guterres, az ENSZ újonnan megválasztott főtitkára kerek perec kimondta, hogy a „migráció nem probléma, hanem megoldás“. Farkas Iván: Megvan a jövő évi költségvetés - a rózsaszín számok beszürkülhetnek videó A kedvező adatok csak akkor tarthatók, ha a makrogazdasági folyamatok a pénzügyi tárca optimista előrejelzése szerint alakulnak. Agárdy Gábor: Egyáltalán kell-e az Európa Parlament? videó Az Európai Bizottságot senki sem választja közvetlenül - ezért egy igazi demokráciában az EP döntésének kell érvényesülnie.
Múltunk 1956 legvéresebb sortüze volt Salgótarjánban 1956 legvéresebb sortüze volt Salgótarjánban videó SALGÓTARJÁN. 1956. december 8-án Salgótarjánban szovjet katonák és magyar karhatalmisták tüzet nyitottak a békésen tüntető tömegre. A sortűzben legkevesebb 46 (más források szerint 131) ember meghalt. A helyszínen 27-en meghaltak, de az áldozatok száma máig nem biztos, a becslések 46 és 131 között változnak. Meghalt Adolf Burger, "Hitler pénzhamisítója" videó A holokauszttúlélő visszaemlékezései alapján Oscar-díjas film is készült a gigantikus náci pénzhamisítási akcióról. Nem használták ki a Pearl Harbor utáni káoszt a japánok videó A "gyalázat napja" után Franklin D. Roosevelt elnök hadat üzent Japánnak, az Egyesült Államok belépett a háborúba.
Fő támogatónk