2016. szeptember 28., szerda - Vencel
Cikkek közt...  Videók közt...  
Négyszáz éve nevezték ki Pázmány Pétert esztergomi érseknekvideó 2016. szeptember 28., szerda 10:56 ESZTERGOM. Négyszáz évvel ezelőtt, 1616. szeptember 28-án nevezték ki esztergomi érseknek Pázmány Pétert. Az évforduló alkalmából Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek elődjét méltatva az MTI-nek elmondta: Pázmány munkásságában szerves egységet alkot az író, a prédikátor, a nyelvújító, az egyetemalapító és a főpásztor.
Ferenc pápa: a szíriai bombázásokért felelős embereknek Isten előtt kell felelni tetteikért videó 2016. szeptember 28. | VATIKÁNVÁROS. A szíriai bombázásokért felelős emberekhez intézett felhívást Ferenc pápa a római Szent Péter téren tartott szerdai általános audiencián, kijelentve, hogy ezen tetteikért Isten előtt fognak felelni.
UNESCO-védettséget kaphat a csíksomlyói búcsú videó 2016. szeptember 27. | CSÍKSOMLYÓ. Lazar Comanescu román külügyminiszter - Korodi Attila képviselő írásos interpellációjára válaszolva - közölte: a külügyi tárca támogatja, hogy a csíksomlyói búcsú felkerüljön az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi kulturális örökségi listájára.
Ismét meggyilkoltak egy papot Mexikóban videó 2016. szeptember 26. | MEXIKÓVÁROS. Meggyilkoltak egy papot Mexikóban, egy héten belül már a harmadikat. José Alfredo López Guillén holttestét Michoacán államban találták meg az állami főügyész vasárnapi bejelentése szerint.
A nizzai terrortámadás áldozatainak hozzátartozóit fogadta a pápa videó 2016. szeptember 24. | VATIKÁNVÁROS. A júliusban a francia nemzeti ünnepen Nizzában elkövetett, 86 halálos áldozatot követelő terrortámadásban meghaltak hozzátartozóit fogadta szombaton Ferenc pápa a Vatikánban.
Ferenc pápa: a sajtó szeresse az igazságot és tisztelje az emberi méltóságot videó 2016. szeptember 22. | VATIKÁN. Az igazság szeretetét, a szakmai hozzáértést és az emberi méltóság tiszteletben tartását nevezte az újságírók fő erényének Ferenc pápa az olasz újságírókamara tagjait fogadva a Vatikánban csütörtökön.
Gyűjtést szerveznek az atyhai templom újjáépítésére videó 2016. szeptember 22. | BUDAPEST. A székelyföldi Atyha község villámcsapás következtében szeptember 19-én leégett római katolikus templomának újjáépítésére hirdetett gyűjtést a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.
A vallási vezetők közös békefelhívása Assisiben videó 2016. szeptember 21. | ASSISI. A találkozó utolsó programja a vallási vezetők közös békefelhívásának felolvasása volt a Szent Ferenc téren; ennek egy-egy példányát a vezetők gyerekeknek adták át, akik pedig az országok állami vezetőinek vitték. A békefelhívás szövegét teljes terjedelmében közöljük.
Háborús menekültekkel ebédelt a pápa videó 2016. szeptember 20. | VATIKÁN. Menekültekkel ebédelt Ferenc pápa Assisiben kedden, ahol a világvallások vezetőinek béketalálkozóján vesz részt.
Szlovák görögkatolikusok zarándokoltak Máriapócsra videó 2016. szeptember 20. | MÁRIAPÓCS. Máriapócson tartották éves zarándoklatukat a szlovák görögkatolikusok a múlt hét végén.
Felvidéki evangélikusok találkozója Sajógömörön videó 2016. szeptember 19. | SAJÓGÖMÖR. Tizedik alkalommal szervezték meg Sajógömörön a Felvidéken élő magyar evangélikusok missziós napját. Tíz évvel ezelőtt Orosházán találkoztak először a felvidéki magyar közösségek és akkor fogalmazódott meg az a gondolat, - természetes igény, hogy tartsák egymással a kapcsolatot hittestvérekként és évente legalább egyszer találkozzanak.
Villámcsapás következtében leégett egy székelyföldi templom videó 2016. szeptember 19. | SZÉKELYUDVARHELY. Villámcsapás következtében hétfőre virradóra leégett a székelyföldi Atyha római katolikus temploma - közölte az Élő Székelyföld portál.
Kétnyelvű ünnepi szentmisén iktatták be hivatalába Kiss Róbert püspöki helynököt videó 2016. szeptember 18. | KOMÁROM. Bár Kiss Róbert tb. kanonok a Nagyszombati Főegyházmegye magyar katolikus híveinek pasztorációjával megbízott püspöki helynökként és Elek László esperes-plébános utódjaként már szeptember 1-től teljesít szolgálatot Komáromban, ám ünnepélyes hivatali beiktatására csak szeptember 18-án a Szent András-templomban Mons. Orosch János, nagyszombati érsek által celebrált közös, kétnyelvű ünnepi szentmise keretében került sor. A helynöki hivatal tehát Nagyszombatból átköltözött Komáromba.
Ferenc pápa: a menekültek nem puszta számok videó 2016. szeptember 17. | VATIKÁNVÁROS. A mai világban több mint 65 millió ember kényszerült már elhagyni lakhelyét. Ez a precedens nélküli szám minden képzeletet felülmúl - mondta Ferenc pápa a jezsuita rend egykori tanítványainak európai és nemzetközi szövetségét fogadva a Vatikánban szombaton.
Ma van a Nyitott templomok napja videó 2016. szeptember 17. | BUDAPEST. Az Ars Sacra Fesztivál keretében ma tartják a Nyitott templomok napját, amikor a történelmi egyházak templomai megnyitják kapuikat, és bemutatják építészeti, művészeti kincseiket, valamint színes programokon ismertetik meg a betérőket a zsidó-keresztény kultúrával és az egyházi közösségekkel.
Erdő Péter: a keresztény hit program videó 2016. szeptember 16. | BUDAPEST. A keresztény hit nem csupán elvont filozófiai vélekedés, hanem hivatás és program, amely arra szólít, hogy az evangélium szellemében alakítsuk magunk körül a világot - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) megnyitóján pénteken Budapesten.
Ökológiai megtérésre hív az őszi nagymarosi találkozó videó 2016. szeptember 16. | NAGYMAROS. „Áldott légy!” mottóval rendezik meg október 1-jén az őszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozót. A magyar egyház legnagyobb múltra visszatekintő ifjúsági lelkinapjának témája Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű, közös otthonunk gondozásáról írt enciklikájából kiindulva a teremtett világ védelme lesz.
A Fájdalmas Szűzanya videó 2016. szeptember 15. | Szeptember 15. a Fájdalmas Szűzanya (Hétfájdalmú Szűz) emléknapja a katolikus egyházban. A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez kapcsolódik, liturgikus ünneplését először a szervita rendnek engedélyezték, majd VII. Pius pápa terjesztette ki az egész egyházra.
A 450 éves Esztergomi Papneveldére emlékeztek Nagyszombatban videó 2016. szeptember 14. | NAGYSZOMBAT. Szentmisével és koszorúzással emlékeztek Nagyszombatban a 450 éves Eszergomi Papneveldére. A szemináriumot a török vész miatt 1566-ban a felvidéki városban alapították. A kerek évfordulóra Erdő Péter bíboros, az esztergomi intézmény elöljáróival, tanítványaival és diakónusaival együtt látogatott Nagyszombatba.
Ferenc pápa: Isten nevében ölni ördögi videó 2016. szeptember 14. | VATIKÁN. Ördögi dolog Isten nevében ölni - mondta Ferenc pápa a júliusban a franciaországi Rouenben terrortámadásban meggyilkolt Jacques Hamel atya emlékére szerda reggel a Vatikánban bemutatott misén.
Közzétették Ferenc pápa svédországi útjának programját videó 2016. szeptember 13. | RÓMA, MALMŐ. Ferenc pápa október 31-én és november 1-jén Svédországban tesz látogatást abból az alkalomból, hogy katolikus–evangélikus közös megemlékezést tartanak a reformáció közelgő 500. évfordulója kapcsán.
Medvesaljai zarándoklat a Mária-kúthoz videó 2016. szeptember 12. | EGYHÁZASBÁST. A medvesaljai Egyházasbást, valamint a Medvesalja Turizmus szervezésében második alkalommal zarándokoltak el a Mária-kúthoz a Kisboldogasszony zarándoklat keretében.
A közép-kelet-európai püspöki konferenciák képviselőinek pozsonyi sajtóközleménye videó 2016. szeptember 12. | POZSONY. A közép-kelet-európai püspöki konferenciák képviselői találkozót tartottak Pozsonyban, hogy megbeszélést folytassanak a migránsválságról és a családról. A találkozó résztvevői sajtóközleményt adtak ki, melyet teljes egészében, magyar nyelven közreadunk.
Ünnepi szentmise a 25 éves ajnácskői templom alapkőletételének emlékére videó 2016. szeptember 11. | AJNÁCSKŐ. Az ajnácskői községi hivatal, valamint a helyi római katolikus plébánia szervezésében ünnepi megemlékezésre - szentmisére került sor a templom alapkőletételének 25-ik évfordulójának emlékére. Mivel a településen nem volt templom, egy imaházat látogattak a hívek, ezért 25 évvel ezelőtt elhatározták, hogy az ősök tiszteletére egy templomot építenek a községben. Megalakult a templomépítő bizottság és hozzáfogtak a munkálatokhoz.
Mint élő kövek - adjatok egy követ! - Összefogás az alistáli templomért videó 2016. szeptember 10. | PANNONHALMA. A Szent Márton-év keretében, október 27. és 30. között kerül sor a Pannonhalmi Bencés Főapátságban a Szent Márton oltalma alatt álló közösségek, egyházközségek és települések találkozójára. A „Mint élő kövek” címet viselő találkozón egyedülálló kezdeményezést indítanak útjára a szervezők. A kezdeményezés előzménye, hogy Alistál község plébánosa, Bozay Krisztián új plébániát szeretne építeni, s ez ügyben a Pannonhalmi Főapátsághoz fordult.
XVI. Benedek: Ferenc pápa frissességet és örömöt hozott a katolikus egyházba videó 2016. szeptember 09. | BERLIN. Ferenc pápa frissességet és örömöt, "új karizmát" hozott a katolikus egyházba, ami megérinti az embereket - mondta utódjáról XVI. Benedek nyugalmazott pápa egy Németországban pénteken megjelent interjúkötetben.
Hálaadás a Mária Rádióban videó 2016. szeptember 09. | BUDAPEST. A Mária Rádió közössége szeptember 8-án, 9-én és 10-én hálát ad tíz éves működéséért és az új, budapesti FM 88,8-as frekvenciáért, valamint megalakítja imaköreit. A hálaadásvonalak Felvidékről is hívhatóak.
Kerékpáros zarándokokat áldott meg a pápa videó 2016. szeptember 07. | VATIKÁN. Ferenc pápától megszokott módon újabb programon kívüli meglepetésre került sor a Vatikánban. Tegnap a pápa kijött lakóhelyéről, a Szent Márta-házból, hogy megáldja az épület előtti téren összegyűlt milánói fiatalokat, akik kerékpárral érkeztek Rómába.
A cseh egyházak menedékjogot adnának a kínai keresztényeknek videó 2016. szeptember 06. | PRÁGA. A csehországi egyházak ökumenikus tanácsának elnöksége felszólította a cseh kormányt, hogy mihamarabb adjon menedékjogot az országban tartózkodó mintegy hetven kínai kereszténynek. A kínaiak azt állítják, vallásuk miatt üldözi őket a pekingi kommunista rendszer.
Tömegével hagyják el a hívők a norvég egyházat videó 2016. szeptember 06. | OSLO. Tömegével hagyják el hívei a norvég evangélikus egyházat azóta, hogy elektronikus közléssel is lehet távozni annak kebléről - adta hírül hétfőn az AP amerikai hírügynökség.
Erdő Péter: a segítő szeretet nyelvét beszélte Teréz anya videó 2016. szeptember 05. | BUDAPEST. Teréz anya a segítő szeretet nyelvét beszélte, azt a nyelvet amelyet minden nép és minden felekezet megért - hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.
Első  Előző  1 / 89   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 16°C / 24°C
Holnap: 14°C / 25°C
Ógyalla
Ma: 15°C / 22°C
Holnap: 14°C / 25°C
Losonc
Ma: 12°C / 20°C
Holnap: 11°C / 21°C
Kassa
Ma: 11°C / 20°C
Holnap: 10°C / 20°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
229 éveMegszületett az amerikai alkotmány.
121 éveFelavatták az Esztergomot és Párkányt összekötő Mária Valéria hidat.
443 éveCaravaggio-ban megszületett Caravaggio (eredeti nevén: Michelangelo Merisi) olasz festőművész (Sírba tétel).
213 évePárizsban megszületett Prosper Mérimée francia regényíró, akinek Carmen című regényéből Bizet írt operát.
199 éveMegszületett Tompa Mihály költő, a népi-nemzeti irányzat jelentős képviselője, akadémikus (Új Simeon).
Belföld A minisztériumok rengeteget költenek repülőjegyekre A minisztériumok rengeteget költenek repülőjegyekre videó POZSONY. Szlovákia uniós elnöksége idején 13 minisztérium több száz Brüsszelbe szóló repülőjegyet vásárolt. A külügyi tárca repülőjegyein kívül 630 jegyről van szó. Ha a tárcák a legolcsóbbakat választották volna, akkor legalább 150 ezer eurót takaríthattak volna meg az államkasszának. Ha a tárcák az olcsóbb jegyeket vették volna meg, akkor legalább 150 ezer eurót takaríthattak volna meg az államkasszának. A kormány jóváhagyta Procházka bírói jelölését videó Procházka jelölését kritikus hangok kísérik. Nem a jelölt szakmai felkészültségét vonják kétségbe, hanem az erkölcsi értékeit. Farkas Iván: Tudnivalók az Interreg Szlovákia-Magyarország Programról videó Az Interreg programok a határon átnyúló közös fejlesztések, aktivitások támogatását szolgálják.
Külföld Újabb megszorításokat fogadott el a görög parlament Újabb megszorításokat fogadott el a görög parlament videó ATHÉN. A görög parlament kedd este újabb, az ország nemzetközi hitelezői által követelt megszorító intézkedéseket fogadott el, mindenekelőtt az állami víz- és áramszolgáltató cégek privatizálásáról - jelentette be Jorgosz Varemenosz házelnök. A vonatkozó törvénytervezetet a honatyák 152 szavazattal 141 ellenében fogadták el. Belga katonák meggyilkolására szólított fel az Iszlám Állam videó Közben Spanyolországban, Németországban és Belgiumban működő iszlamista propaganda- és toborzósejtet számoltak fel. Több mint 300 ezer kiskorú menekült él Németországban videó A minisztérium adatai alapján Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartományban él a legtöbb 18 év alatti menekült.
Itthon Az évtized legmelegebb tele elé nézünk? Az évtized legmelegebb tele elé nézünk? videó POZSONY. Bár már beköszöntött az ősz, ám az emberek még mindig örülhetnek a nyárias időjárásnak. Amerikai meteorológusok szerint a viszonylag meleg idő még nem ér véget, az utóbbi évek egyik legmelegebb telére számíthatunk. Amerikai meteorológusok meleg télre számítanak. A szlovák szakember viszont arra figyelmeztet, hogy ezt még nehéz megmondani. Danubia Park-projekt: zöldet kapott a kikötő és a dunai apartmanok építése videó Dunacsún polgármestere fellebbezett a Pozsonyi Járási Hivatal területrendezési határozata ellen. Az étkezési jegyrendszer módosítását sürgetik az éttermek és a kereskedők videó A munkaadóknak el kellene dönteniük, étkezési jegyeket vagy készpénzt adnak az alkalmazottaknak.
Magyar világ Budapesti robbantás - Felébresztették a mélyaltatásból a sérült rendőrnőt Budapesti robbantás - Felébresztették a mélyaltatásból a sérült rendőrnőt videó BUDAPEST. Egyre jobban van az a fiatal járőrnő, aki megsérült szombaton a Teréz körúti robbantásban, ezért orvosai úgy döntöttek, felébresztik a mélyaltatásból - tudta meg a Blikk. A Blikk bulvárlap szerint a robbantás során életveszélyesen megsérült rendőrnő nem emlékszik semmire. Orbán: ha engedünk Brüsszelnek, megváltozik Magyarország videó A magyar miniszterelnök erről kedden az M1 aktuális csatornának adott interjúban beszélt. Száz fős nyomozócsoport keresi a budapesti robbantót Frissítvevideó Orbán Viktor szerint nincs jel arra, hogy a történtek összefüggnének a migránsválsággal.
Kultúra Stubendek László: a szakrális értékek teljesebbé teszik életünket Stubendek László: a szakrális értékek teljesebbé teszik életünket videó KOMÁROM. Szeptember közepétől november végéig zajlik Komáromban a 25. Harmonia Sacra Danubiana Egyházművészeti Fesztivál. A jubileumi rendezvény előzményeiről és műsorairól a főszervező Stubendek László polgármester, a Csemadok Komáromi Alapszervezetének elnöke nyilatkozott portálunknak. Szeptember közepétől november végéig zajlik Komáromban a 25. Harmonia Sacra Danubiana Egyházművészeti Fesztivál. A Szent Koronáról szóló filmet mutatnak be szerdán videó Pálffy Géza történész szerint valószínűleg sikerült magyarázatot találni a Szent Korona tetején lévő kereszt elferdülésére. Évszázados szégyen - A román betörésről a közmédiában videó A tragikus évfordulóra írt dokumentumkötetét Tóth László kézdivásárhelyi újságíró a Határok nélkül műsorában mutatja be.
Színes Vulkánkitörés miatt evakuálták a turistákat Indonéziában Vulkánkitörés miatt evakuálták a turistákat Indonéziában videó JAKARTA. Mentőalakulatokat mozgósítottak szerdán Indonéziában, hogy segítsenek biztonságba helyezni csaknem 400, többségében külföldi turistát a Lombok szigetén található Rinjani vulkán közeléből, amely előző nap kitört - közölte a délkelet-ázsiai ország egyik katasztrófavédelmi illetékese. A 3726 méter magas Rinjani a második legmagasabb indonéz vulkán. Pénzbírság vagy börtön várhat a korábbi cseh hokikapitányra videó Az illetékes prágai kerületi bíróság csalás miatt sújtotta az edzőt - elsőfokon - 400 ezer koronás büntetéssel. Vb-selejtezők - Bernd Storck bízik a fiatalokban videó Bernd Storck irányításával ezen a héten együtt edz Telkiben a világbajnoki selejtezőkre készülő felnőtt keret és az U21-es csapat.
Mozaik WHO: A Föld lakóinak 92 százaléka él erősen szennyezett levegőben WHO: A Föld lakóinak 92 százaléka él erősen szennyezett levegőben videó GENF. A Föld lakóinak 92 százaléka egészségre veszélyes szintű légszennyezettségben él az Egészségügyi Világszervezet legújabb adatai szerint, amelyekből az is kiderül, hogy a légszennyezettség következtében évente több mint hétmillióan halnak meg. A légszennyezettség következtében évente több mint hétmillióan halnak meg. A várandósok reggeli rosszulléte csökkenti a vetélés veszélyét videó Egy amerikai kutatás szerint azoknál a nőknél kisebb a magzat elvesztésének a veszélye, akik rosszulléttől szenvednek. Gejzírek nyomait fedezték fel a Jupiter holdján videó A NASA tervei szerint a 2020-as években menne hosszú útra egy űrhajó, hogy a Jupiter fagyos holdját megközelítse.
Vélemény Varga Lajos: Beszéljünk iskolánk jövőjéről! - beszéljünk! Varga Lajos: Beszéljünk iskolánk jövőjéről! - beszéljünk! videó A TANDEM nonprofit szervezet, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és a Magyariskola.sk portál Beszéljünk iskolánk jövőjéről címmel közös projektet indítottak. A kezdeményezés célja, hogy a szülők bevonásával nyilvános párbeszéd induljon az iskoláink jövőjéről. A kezdeményezést csak üdvözölni lehet, hiszen időszerű, sőt évtizedek óta létező és máig nagyon sok a megválaszolatlanul hagyott kérdés. A jelenlegi rendszerben szó sem lehet a befogadó igényeiről, érdeklődéséről, tehát az aktivitás eleve kap egy hatalmas taslit. Agárdy Gábor: A pávatáncnak vége videó TTIP (egyelőre – hála Istennek) nincs, de (nemsokára) lesz nálunk GMO! Karaffa Attila: Nem vonakodom a munkától videó Amikor az acsarkodás, a behódolás, a gazdagság utáni vágy jellemzi társadalmunkat, akkor kell tanulnunk nagy elődeink példáiból.
Múltunk Háromnapos munka helyett a Gulágra hurcolták a kárpátaljai magyarokat Háromnapos munka helyett a Gulágra hurcolták a kárpátaljai magyarokat videó BEREGSZÁSZ. A kárpátaljai magyar férfilakosság sztálini lágerekbe történt 1944-es elhurcolásáról tartottak tudományos konferenciát kárpátaljai történész kutatók részvételével Beregszászon a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) szervezésében. A kárpátaljai magyar férfiak 1944-es elhurcolásáról tartottak konferenciát Beregszászon. A Vaskapu-csatornát 120 éve avatták fel videó 1896. szeptember 27-én avatták fel ünnepélyesen a Vaskapu-csatornát, ezáltal lehetővé vált a zavartalan al-dunai hajózás. Elhunyt a nácik ellen bosszúakciókat tervező zsidó csoport utolsó tagja videó Harmac a bosszúállás kudarca után a Zsidó Ügynökségben (Szohnut) dolgozott.
Fő támogatónk