2016. június 25., szombat - Vilmos
Cikkek közt...  Videók közt...  
A pápa Jerevánban elítélte az örmény népirtástvideó 2016. június 25., szombat 09:56 JEREVÁN. Ferenc pápa méltatta Örményország keresztény múltját, és elítélte az örmény népirtást, amelyről pénteki örményországi látogatásán kijelentette, hogy az előző évszázad első katasztrófája volt.
Örményországban Ferenc pápa a népirtás túlélőinek leszármazottjaival találkozik videó 2016. június 24. | VATIKÁN. Az 1915 és 1916 közötti népirtás túlélőinek leszármazottjaival találkozik Ferenc pápa a péntektől vasárnapig tartó örményországi útja során, amely az első állomása lesz az egymással háborúban álló kaukázusi államokat érintő pápai körútnak.
Ferenc pápa Örményországba látogat videó 2016. június 23. | VATIKÁN. Ferenc pápa 14. külföldi útján, június 24-26. között apostoli látogatást tesz Örményországban, ahol a világon elsőként tették államvallássá a kereszténységet.
Ledőlt a 200 éves templomtorony Kutyfalván videó 2016. június 21. | KUTYFALVA. Komoly károkat okozott az Erdélyen átvonuló vasárnap esti vihar. Az ítéletidő a Maros megyei Kutyfalván ledöntötte a református templom tornyát.
Aranymiséjét ünnepelte Beer Miklós váci megyéspüspök videó 2016. június 20. | VÁC. Két napon belül másodszor telt meg a váci székesegyház, amikor a június 18-i papszentelés után június 19-én, vasárnap a megyéspüspök, Beer Miklós pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját ünnepelte.
Mindszenty-szobrot avattak Dél-Komáromban videó 2016. június 19. | KOMÁROM. Komáromban ünnepi misén emlékeztek meg a Jézus Szíve római katolikus templom felszentelésének nyolcvanadik évfordulójáról, majd a templom előtt felavatták Mindszenty József hercegprímás szobrát, Kligl Sándor alkotását.
Betiltották a Márton Áron-rockoperát videó 2016. június 17. | A rockopera szerzője, G. Nagy Ilián a legnagyobb közösségi oldalon tette közzé az azóta több erdélyi portál által is átvett hírt: elmarad a Márton Áronról szóló darab Csíksomlyóra, augusztus 14-ére meghirdetett ősbemutatója.
1300 kilométert futnak le a Mária Maratonon videó 2016. június 16. | BUDAPEST. Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita indítja útra Mariazellből és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek úr fogadja Budapesten azokat az ultramaratoni futókat – Frank Tibort és Veress Bélát – és kerékpárosokat, akik végig futják, illetve végig tekerik a Mária Út Csíksomlyóra tartó 1300 kilométerét.
Huszonöt éve alakult újra a Katolikus Karitász videó 2016. június 14. | BUDAPEST. Huszonöt éve, 1991. június 14-én jegyezte be a Fővárosi Bíróság egyházi jogi személyként a Katolikus Karitászt, a Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezetét - közölte a segélyszervezet kedden az MTI-vel.
Ferenc pápa: az élelmiszer nehezebben ér célba, mint a fegyverek videó 2016. június 13. | RÓMA. Korunk ellentmondásának nevezte Ferenc pápa hétfőn, hogy az éhezőknek szánt segélyek nehezebben jutnak célba, mint az egész világon "szabadon mozgó" fegyverek.
Ferenc pápa: a világot nem a külsőleg tökéletes emberek teszik jobbá videó 2016. június 13. | VATIKÁN. "A világot nem a külsőre tökéletesnek látszó, mintegy sminkelt emberek teszik jobbá, hanem az emberek közötti szolidaritás, a kölcsönös figyelem és tisztelet" - mondta Ferenc pápa a betegek és fogyatékkal élők szentévi zarándoklata zárómiséjén vasárnap a Szent Péter téren.
Trócsányi: a pálosok összekötik a magyar nemzetet Európával videó 2016. június 11. | PILISSZENTLÁSZLÓ. A pálosok úgy voltak jelen a nemzet életében, mint a kovász a kenyérben, de az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend Európát is gazdagította, összekötve a magyar nemzetet Európával, a világgal, a helyit az egyetemessel - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a pálos települések ötödik országos találkozóján Pilisszentlászlón szombaton.
Megújult a szepsi református parókia videó 2016. június 10. | SZEPSI. Több mint 13 ezer euróból újult meg külsőleg a szepsi lelkészlak, köszönhető az Emberi Erőforrások Minisztériuma a református gyülekezetek megerősítésére szánt hathatós támogatásának. A jövőben a rossz állapotban lévő orgonát szeretnék rendbe tétetni.
Semjén: Mindszenty a 20. század erkölcsi iránytűje volt videó 2016. június 10. | ZALAEGERSZEG. Mindszenty József a 20. század erkölcsi iránytűje volt, mert egész életében, minden helyzetben, minden előjelű diktatúrában az igazság oldalán állt, és ezzel példát mutatott nemzetének - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Zalaegerszegen.
Auschwitzba és Czestochowába is ellátogat Ferenc pápa videó 2016. június 09. | VARSÓ. A júliusi krakkói ifjúsági katolikus világtalálkozó alkalmából Lengyelországba zarándokló Ferenc pápa Auschwitzba és Czestochowába is ellátogat - derül ki a pápalátogatás csütörtökön ismertetett hivatalos programjából.
Bartholomaiosz pátriárka üzenete az óceánok világnapjára videó 2016. június 09. | A Jelenések könyvéből való idézettel: „Ne ártsatok se a földnek, se a tengernek, se a fáknak” – kezdődik Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka üzenete az óceánok világnapjára.
Szent Márton ma is közösséget teremt – A pannóniai szent ünnepe Pozsonyban videó 2016. június 08. | POZSONY. A pozsonyi Szent Márton-székesegyházban június 6-án megkezdődött a magyar kulturális hét. Ünnepi szentmisét mutatott be Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek, a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke, Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Hal’ko József pozsonyi segédpüspök.
Bényi Ildikó és Gundel Takács Gábor lettek a reformáció ünnepének nagykövetei videó 2016. június 07. | BUDAPEST. Nagyköveti programmal folytatódik a reformáció 500. évfordulóját ünneplő emléksorozat, melynek keretében Bényi Ildikó és Gundel Takács Gábor televíziós műsorvezetők hívják fel a figyelmet a reformáció máig ható értékeire.
Szent Mártonra emlékeznek ma Pozsonyban videó 2016. június 06. | POZSONY. A Pozsonyi Székesegyház és egyben a Pozsonyi Főegyházmegye védőszentje, Tours-i Szent Márton püspök születésének 1700. évfordulója alkalmából, a Szent Márton Emlékév keretén belül ünnepi magyar-szlovák-latin nyelvű szentmisére kerül sor a pozsonyi koronázótemplomban ma 17 órai kezdettel.
Mozgó templomként fog működni egy villamos Prágában videó 2016. június 06. | PRÁGA. Mozgó templomként fog működni pénteken, június 10-én, a templomok éjszakáján egy prágai villamos.
Két új szentet avatott a pápa videó 2016. június 05. | VATIKÁNVÁROS. Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren összegyűlt több tízezer hívő előtt szentté avatta az első lengyel szerzetesrendet megalapító Johann Papczynskit, valamint a svéd protestáns családból származó Elisabeth Hesselbladot, aki számtalan zsidót mentett meg a második világháború alatt.
Ferenc pápa bekeményített a pedofil papok ellen videó 2016. június 04. | VATIKÁNVÁROS. Ferenc pápa lehetővé tette a szexuális bűncselekményeket elkövető egyházi személyek tetteit eltusoló, az ilyen ügyekben "hanyag" püspökök elmozdítását egy szombaton kihirdetett rendelkezéssel.
Református egyházak - a menekültkérdésre közös válaszokat kell keresni videó 2016. június 03. | BUDAPEST. A Rajnai Protestáns Egyház lelkészi elnöke szerint tudomásul kell venni, hogy a menekültkérdés globális probléma, amelyet nem lehet kikerülni és közös válaszokat kell keresni rá. Manfred Rekowski erről pénteken beszélt Budapesten, tizennégy európai ország református egyházi vezetőinek és a menekültekkel foglalkozó szervezetek képviselőinek megbeszélésén, a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában.
Milánó érseke: az ENSZ és az EU kudarcot vallott, Marshall-terv kell videó 2016. június 03. | MILÁNÓ. Az ENSZ kudarcot vallott, és Európa tévúton jár; új világrendre van szükség, és Olaszország feladata, hogy a kontinens számára iránymutató tervet dolgozzon ki a migráció kérdésében, vezető szerepet vállalva magára a Földközi-tenger térségében - jelentette ki Angelo Scola milánói érsek a La Repubblica című olasz napilap pénteki száma szerint.
Márton Áronra emlékeztek Bécsben videó 2016. június 02. | BÉCS. A Collegium Hungaricum, Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága és az Ausztriai Magyarok Gazdasági Érdekközössége közös szervezésében Márton Áron-emléknapokat rendeztek Bécsben az ausztriai magyarok.
Megkezdték Jézus sírjának felújítását videó 2016. május 31. | JERUZSÁLEM. Átfogó munkálatok kezdődtek meg Jézus sírjának felújítására a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában.
A menekültkérdésről tanácskoznak európai reformátusok Budapesten videó 2016. május 30. | BUDAPEST. Református egyházak és nemzetközi szervezek képviselői tanácskoznak Budapesten, hogy a menekülthelyzet kihívásairól, az egyházak felelősségéről és lehetőségeiről egyeztessenek. Bogárdi Szabó István, az Magyarországi Református Egyház (MRE) lelkészi elnökének meghívására, a Rajnai Egyházzal közös szervezésben, a kontinens 12 országából érkeznek vendégek a partnerkonzultációra.
Szent Márton jubileumi ünnepe Pozsonyban videó 2016. május 28. | POZSONY. A Pozsonyi Székesegyház és egyben a Pozsonyi Főegyházmegye védőszentje, Tours-i Szent Márton püspök születésének 1700. évfordulója alkalmából, a Szent Márton Emlékév keretén belül ünnepi magyar-szlovák-latin nyelvű szentmisére kerül sor a pozsonyi koronázótemplomban 2016. június 6-án, hétfőn 17 órai kezdettel.
Tempfli József főpásztorra emlékezik a közmédia videó 2016. május 27. | BUDAPEST, NAGYVÁRAD. Tempfli József, nyugalmazott nagyváradi római katolikus megyéspüspök május 25-én hunyt el. A Duna World szombaton az Arcélek című alkotással emlékezik a főpásztorra.
Úrnapját ünnepli a katolikus egyház videó 2016. május 26. | BUDAPEST. Úrnapjáról, Krisztus testének és vérének ünnepéről beszélt az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában az óbudai Szent József-templom igazgatója.
Maroknyi csupán, de erős a magyar reformátusság Szlovéniában videó 2016. május 25. | MURASZOMBAT. Közel ötszáz éves múltra tekint vissza a muravidéki református közösség, s bár jelenleg csak egy magyarországi lelkész szolgál közöttük, a négy kicsiny gyülekezet bizakodik. A helyi reformátusok életéről és Steinbach József dunántúli püspök legutóbbi látogatásáról nemrég a szlovén közszolgálati televízió (RTV SLO) is beszámolt.
Első  Előző  1 / 85   Következő  Utolsó
Időjárás
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
129 éveMegszületett Karinthy Frigyes író, műfordító, kritikus, újságíró, humorista, a kabaré nagy mestere.
92 éveMegszületett Sidney Lumet amerikai rendező, forgatókönyvíró (Gyilkosság az Orient expresszen; Tizenkét dühös ember).
29 éveLázár György felmentése után Grósz Károlyt választották a minisztertanács elnökévé.
25 éveHorvátország és Szlovénia kinyilvánította függetlenségét Jugoszláviától.
408 éveNyílt katonai fenyegetéssel arra kényszerítették I. Rudolf magyar királyt, hogy mondjon le trónjáról.
Belföld Fico kétezer új munkahelyet ígér a Rimaszombati járásban Fico kétezer új munkahelyet ígér a Rimaszombati járásban videó RIMASZOMBAT. A kormány ambíciója, hogy 2020-ig több mint kétezer új munkahelyet hozzon létre a Rimaszombati járásban – jelentette ki Robert Fico miniszterelnök a kabinet rimaszombati kihelyezett ülésén. A járásnak 85 ezer lakosa van, közülük 12 ezer szerepel a munkahivatalok nyilvántartásában. Elemzők: nem szabad pánikba esni videó Szakértők úgy vélik, Nagy-Britannia döntése miatt nem szabad pánikba esni, megfontolt lépésekre van szükség. Csütörtökön próbálják ismét meneszteni Kaliňákot videó Igor Matovič szerint az újabb leváltási kísérlet indokolt, ugyanis az előző próbálkozás óta új tények kerültek napvilágra.
Külföld Nicolas Sarkozy új európai szerződést szorgalmaz Nicolas Sarkozy új európai szerződést szorgalmaz videó PÁRIZS. Nicolas Sarkozy volt francia államfő olyan új európai szerződést szorgalmazott pénteken a Nagy-Britannia Európai Unióból való távozását (Brexit) eredményező népszavazást követően, amely többek között a külső határok ellenőrzésének megerősítését és az Európai Unió bővítési folyamatának leállítását is előírná. A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobboldali Köztársaságiak elnöke az Európai Unió "hatalmas válságáról" beszélt. Újabb erdőtűz pusztít Kaliforniában, halálos áldozatai is vannak videó Az utóbbi napokban számos helyen szélsőséges volt az időjárás az Egyesült Államokban. Putyin: Oroszország sosem mondott véleményt a brit népszavazásról videó Hangsúlyozta, hogy Cameron kijelentése alaptalan volt és ma is az, és hogy a választás a brit alattvalók ügye volt.
Itthon Vidékfejlesztési támogatásokról is döntött Pozsony Megye Önkormányzata Vidékfejlesztési támogatásokról is döntött Pozsony Megye Önkormányzata videó POZSONY. Június 24-én, pénteken tartotta a nyári szabadságidény előtti utolsó ülését Pozsony Megye Önkormányzata. A tanácskozás magyar vonatkozású napirendi pontjairól, illetve az azokkal kapcsolatos fejleményekről Németh Gabriella, a megye MKP-s alelnöke tájékoztatta portálunkat. Több magyar falu is kap támogatást a megyétől járdák, illetve buszmegállók felújítására. Plavčan: a tárca mindent megtesz a pedagógusok elégedettségéért videó Az oktatásügyi miniszter pénteken a Kassa megyei alap- és középiskolák szakszervezeteivel találkozott Kassán. Buszbaleset – Szerb börtönben marad a szlovákiai sofőr videó A rendőrség tovább vizsgálja a járművezető esetleges bűnösségét a balesetben, amely során öt személy életét vesztette.
Magyar világ Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója kapta a Lőrincz Csaba-díjat Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója kapta a Lőrincz Csaba-díjat videó BUDAPEST. Kántor Zoltán szociológus, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója vehette át a kiemelkedő külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenységért odaítélt Lőrincz Csaba-díjat pénteken Budapesten. Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke a díjazottat méltatva felidézte Kántor Zoltán eddigi pályáját. Potápi: a kárpátaljai magyar közösség mellett állunk videó Ez a közösség ahogyan eddig is, ezután is számíthat Magyarország támogatására - jelentette ki az államtitkár. Szijjártó: Európának le kell vonnia a tanulságokat videó A tárcavezető hangsúlyozta: az első ilyen tanulság, hogy "az emberek véleményét meg kell hallani, még Brüsszelben is".
Kultúra Nem követett el plágiumot a Led Zeppelin Nem követett el plágiumot a Led Zeppelin videó LOS ANGELES. A Led Zeppelin együttes Stairway to Heaven című számában hallható zenei futam jelentősen különbözik a Spirit együttes Taurus című hangszeres szerzeményétől - mondta ki egy Los Angeles-i bíróság esküdtszéke csütörtökön, elutasítva az egykori amerikai zenekar néhai gitárosa jogi képviselőjének a világhírű brit banda ellen benyújtott keresetét. Az esküdtszék döntése a Led Zeppelin győzelmét jelenti az Los Angelesben egy hete folyó perben. Életműdíjat kapott Tarr Béla Trencsénteplicen videó A magyar rendező kapta az Arany Kamerát. Hagyományok, helytörténet, szórakozás videó 11. alkalommal rendezik meg Nagyfödémesen a Mátyusföldi Fesztivált.
Színes EURO-2016 - A szerb Mazic vezeti a magyar-belga nyolcaddöntőt EURO-2016 - A szerb Mazic vezeti a magyar-belga nyolcaddöntőt videó TOULOUSE. A szerb Milorad Mazic lesz a játékvezetője a vasárnapi Magyarország-Belgium mérkőzésnek a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. A Magyarország-Belgium találkozót vasárnap 21 órától rendezik Toulouse-ban. EURO-2016 - Gera gólja a tíz legszebb között videó Kleinheisler László bekerült a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének álomcsapatába. 3-3-ra vertük a portugálokat! videó A magyar válogatott felvette a versenyt Európa egyik élcsapatával, a szurkolók pedig már nem találták a szavakat a meccs után.
Mozaik A zikavírust semlegesítő antitesteket fedeztek fel európai kutatók A zikavírust semlegesítő antitesteket fedeztek fel európai kutatók videó PÁRIZS. Európai kutatók bejelentették, hogy hatékony antitesteket fedeztek fel, amelyek képesek a zikavírus semlegesítésére, felfedezésük megnyitja az utat a magzatoknál agyi rendellenességet okozó vírus elleni oltóanyag kifejlesztése előtt. A laboratóriumi kísérletekben az ellenanyagok képesek voltak a zikavírus és a denguelázat okozó vírusok semlegesítésére. Átrepülte az Atlanti-óceánt a Solar Impulse 2 videó Világ körüli útjának újabb szakaszát teljesítette a Solar Impulse 2 kísérleti napelemes repülőgép. Aszimmetrikus a gizai nagypiramis videó Az ókori világ csodájaként számon tartott gizai nagypiramis nem tökéletes, építői kicsiny hibát vétettek.
Vélemény Őry Péter: Jog és kötelesség? Őry Péter: Jog és kötelesség? videó Nemrég felvetettem a kérdést, hogy vajon a szlovákiai magyarok miért is fizetnek ugyanakkora koncessziós díjat a közszolgálati televízió fenntartásáért, mint a szlovákok? Ha már egyenrangúak vagyunk a koncessziós díj fizetésében, akkor megfelelő mennyiségű magyar nyelvű adásra is jogunk lenne. Agárdy Gábor: Nem lesz Brexit videó Nem lesz Brexit, akár megszavazzák a kilépést, akár nem. Mindkét esetben más lesz a „ceremónia“, de az eredmény hasonló lesz. Samu István: De jó Magyarnak lenni! videó Talán nem is gondolja a MAGYAR CSAPAT, mekkora energiákat mozdít meg most minden egyes küzdelmével Kárpát-medence-szerte.
Múltunk Miért halt meg egymillió katona a Somme-nál? Miért halt meg egymillió katona a Somme-nál? videó Az első napon, 1916. július elsején közel 20 ezer brit katona vesztette életét a Somme folyó mentén, 38 ezren pedig megsebesültek. Ezt a napot mindmáig a brit hadtörténet legnagyobb tragédiájaként tartják számon. De miért halt meg közel négy hónap leforgása alatt egymillió angol, francia és német katona? A véres ütközet száz éves évfordulója közeledtével egyre több információ derül ki a somme-i ütközetről. Koronázási ünnepségek Pozsonyban - Idén Mária Teréziát "koronázzák újra" videó Az ünnepségen részt vesz az utolsó Habsburg császár unokája, Georg Habsburg is. A hitleri Németország 75 éve támadta meg a Szovjetuniót videó Adolf Hitler hathetes villámháborúra számított, a hatalmas orosz területeken azonban nem járhatott sikerrel.
Fő támogatónk