2017. augusztus 24., csütörtök - Bertalan
Cikkek közt...  Videók közt...  
Joseph Ratzinger szerint a "nem emigrálás jogát" is biztosítani kellvideó 2017. augusztus 23., szerda 08:52 RÓMA. Az emberek számára nem csupán az emigrációhoz való jogot kell biztosítani, hanem azt a jogot is, hogy ne kelljen emigrálniuk - XVI. Benedek (ma nyugalmazott, "emeritus") pápának ezt a korábban kifejtett gondolatát veszi górcső alá az Il Giornale című olasz napilap internetes kiadásának keddi számában megjelent írása.
Magyar napokat tartanak Wittenbergben videó 2017. augusztus 22. | WITTENBERG. Magyar napokat tartanak a németországi Wittenbergben. A reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából rendezett négynapos programot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöke nyitja meg csütörtökön.
Ferenc pápa befogadásra buzdít akár a nemzetbiztonság rovására is videó 2017. augusztus 22. | VATIKÁNVÁROS. Ferenc pápa az illegálisan bevándorolni próbálók befogadására buzdított akár a nemzetbiztonság rovására is hétfőn a Migránsok és Menekültek Világnapjának kapcsán, jóllehet azt a katolikus egyház legközelebb csaknem fél év múlva, 2018. január 14-én tartja.
A maradandó értékekre hívta fel a figyelmet az idei Szent István-ünnep Pozsonyban videó 2017. augusztus 21. | POZSONY. Idén augusztus 20-án is a Szent Márton Székesegyházban tartották meg a Szent István-napi ünnepi magyar szentmisét Pozsonyban. A magyar hívek százaival megtelt koronázódómba többen népviseletbe öltözve érkeztek, jelen voltak az újraszerveződő helyi cserkészcsapat tagjai is.
Szalézi Szent Ferenc 450 éve született videó 2017. augusztus 21. | Négyszázötven éve, 1567. augusztus 21-én született Szalézi Szent Ferenc francia püspök, teológus, író, az újságírók, szerkesztők, írók és a katolikus sajtó védőszentje.
Böjte Csaba: a világot az igenek, a bizalom és a hit viszi előre videó 2017. augusztus 20. | PÉCS. A világot az igenek, a bizalom és a hit viszi előre - jelentette ki Böjte Csaba ferences rendi szerzetes vasárnap Pécsett, a Magyarok kenyere jótékonysági program központi ünnepségén.
Szent István király élete volt a fő témája a pozsonyi katolikusok idei gyerektáborának videó 2017. augusztus 19. | POZSONY. Augusztus 14-18. között zajlott a pozsonyi magyar katolikus közösség nyári gyerektábora. Az egész év folyamán rendszeresen találkozó fiatalok által vezetett táborozáson – aminek Jóka és Morvaszentjános után idén Szentgyörgy település adott otthont – több mint ötvenen vettek részt.
Visszahelyezték Don Bosco ellopott ereklyéjét videó 2017. augusztus 18. | TORINO. Az olaszországi Colle Don Boscóban augusztus 16-án visszahelyezték őrzési helyére, a bazilikában, Bosco Szent János ereklyéjét, amelyet júniusban loptak el.
A magyar nyelv dialektusait is bemutató hangos Biblia jelent meg videó 2017. augusztus 17. | SZEGED. A magyar nyelv dialektusait is bemutató hangos Biblia jelent meg, a CD készítésében ötszáz önkéntes vett részt a Kárpát-medence különböző tájegységeiről.
Erdő Péter: Szűz Mária igent mondott Isten tervére videó 2017. augusztus 15. | BUDAPEST. Szűz Mária igent mondott Isten tervére, hogy a megváltó édesanyja legyen, és személyében az egész emberiség fogadta el a teremtő és a teremtett világ harmóniáját - mondta Erdő Péter bíboros, prímás az M1 aktuális csatornának nyilatkozva Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából.
Nagyboldogasszony napja videó 2017. augusztus 15. | Ma van Nagyboldogasszony, azaz Szűz Mária mennybevételének napja, a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe, egyben Magyarország patrónájának ünnepe.
Gömörországban a kis közösségek is mernek nagyot álmodni videó 2017. augusztus 12. | 58 gyülekezetben, megközelítőleg mintegy 5000 református él a Gömöri Református Egyházmegyében. A két városi gyülekezetet, Rimaszombatot és Tornalját leszámítva, többnyire szórvány gyülekezetekben, apró falvakban tevékenykednek a gömöri reformátusok. Nemesradnóton augusztus 25-én Pál István Szalonna és Bandája ad majd koncertet a helyi templomban a reformáció 500. évfordulójának ünnepségén.
Ferenc pápa idén sem megy szabadságra videó 2017. augusztus 11. | VATIKÁNVÁROS. Ferenc pápa idén sem vett ki nyári szabadságot, és elődeivel ellentétben az augusztusi forróságban sem hagyta el Vatikánvárost. Az olasz sajtó szerint ezzel az egyházfő - aki megválasztása óta egyszer sem ment szabadságra - valójában eltörölte a "pápai vakáció" intézményét.
Befejeződött Debrecenben a magyar baptista világtalálkozó videó 2017. augusztus 07. | DEBRECEN. Záró istentisztelettel befejeződött vasárnap a magyar baptisták 4. világtalálkozója Debrecenben. A magyar baptisták fontosak Magyarországnak, a magyar nemzetnek - emelte ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
Megkezdődött a magyar baptisták világtalálkozója Debrecenben videó 2017. augusztus 04. | DEBRECEN. Megkezdődött a magyar baptisták 4. világtalálkozója pénteken Debrecenben, a háromnapos eseményre mintegy tízezer résztvevőt várnak.
Elindultak Rómába a kerékpáros zarándokok Vácról videó 2017. augusztus 03. | VÁC, RÓMA. A váci Piarista Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai megkezdték római kerékpáros zarándoklatukat. Az indulás előtti napon Beer Miklós megyéspüspök áldotta meg a közel harminc zarándokot.
Szent Ignácra emlékeztek a jezsuiták videó 2017. augusztus 01. | BUDAPEST. Vízi Elemér jezsuita tartományfőnök mutatott be ünnepi szentmisét a Jézus Szíve jezsuita templomban Szent Ignác égi születésnapjának 461. évfordulóján, július 31-én. A szertartáson a templom Musica Sacra kórusa énekelt, Rónaszéki Tamás vezényletével.
Megnyílt a felvidéki egyházközségek VII. nyári tábora videó 2017. július 31. | ESZTERGOM. Esztergom igazi jelentőségét a felvidékiek ismerik a legjobban, hiszen 1918-1919 után a Felvidék elkerült Magyarországtól és ők évtizedeken keresztül csak a távolból nézhették a bazilika épületegyüttesét - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki egyházközségek VII. nyári táborának megnyitóján hétfőn Esztergomban.
Befejeződött az idei Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó videó 2017. július 30. | DEBRECEN. Úrvacsorás záró istentisztelettel ért véget az idei Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó szombaton Debrecenben. Az ötnapos találkozón - amelyen 30 koncert, 200 kulturális, közösségi és lelki program várta a résztvevőket - mintegy ötezer Kárpát-medencei magyar református fiatal vett részt.
Pro Ecclesia Hungariae díjat kapott Dobai Sándor atya videó 2017. július 28. | GYŐR. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Ecclesia Hungariae díjat adományozott Dobai Sándor atyának. A kitüntetést a testület nevében Somorjai Ádám OSB adta át a Győr-Moson-Sopron megyei Kónyban.
Ártatlannak vallotta magát Pell bíboros videó 2017. július 26. | MELBOURNE. Ártatlannak vallotta magát az évtizedekre visszanyúló, többrendbeli szexuális erőszak vádjában szerdán egy melbourne-i bíróság előtt George Pell ausztrál bíboros, a vatikáni pénzügyek első számú felelőse.
Zarándoklat a gyermekekre várókért videó 2017. július 25. | A Mária Út Egyesület 2017. augusztus 26-án negyedik alkalommal rendezi meg a nagysikerű 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot, amely során az idei évben a Gyermekre várókért imádkoznak a résztvevők. A rendezvény keretében zarándoklatok lesznek a Felvidéken is.
Már több mint 35 millióan követik Ferenc pápát a Twitteren videó 2017. július 24. | VATIKÁN. A Ferenc pápa Twitter-fiókját (@Pontifex) követők száma a napokban átlépte a 35 milliót. A szám az utóbbi hónapban jelentősen növekedett.
Történelmi emlékhellyé avatták a vizsolyi református templomot videó 2017. július 21. | VIZSOLY. Minden emlékmű, emlékhely halott kő marad, ha nem szólít meg bennünket - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban, az első teljes magyar nyelvű Bibliát őrző református templom történelmi emlékhellyé avatásán pénteken.
Kassáig tartott az idei Szent Erzsébet-zarándoklat videó 2017. július 20. | MISKOLC, KASSA. A Miskolci Egyházmegye Szent Erzsébet-zarándoklata 2016-ban indult a Sárospatak–Telkibánya közötti útvonalon. Idén a Telkibánya–Kassa távot járták végig a zarándokok július 13. és 15. között.
Erdélyi zarándoklat és kirándulás a pozsonyi magyar katolikus közösséggel videó 2017. július 18. | POZSONY. Erdély védőszentjének, Szent László királynak Emlékévében - ugyanis idén emlékezünk I. László király trónralépésének 940., szenttéavatásának pedig 825. évfordulójára - hatnapos körútra került sor Pozsonyból indulva, két és fél ezer kilométert megtéve, a festői környezetbe illő Erdély számos pontját felkeresve. Az alábbiakban az egyik fiatal résztvevő, Balogh Márta útinaplóját olvashatják.
Elhagyják a katolikusok Bosznia-Hercegovinát? videó 2017. július 18. | SZARAJEVO. Bosznia-Hercegovina továbbra is szenved a délszláv háború következményeitől: nehezen valósítható meg az együttélés a különböző vallások hívei között. Az ország katolikus püspökei attól tartanak, hogy hamarosan eltűnnek a katolikusok a balkáni országból.
Célba ért a Mária Maraton futózarándoklat videó 2017. július 17. | BUDAPEST. Harminc nap után július 15-én, szombaton este célba ért a Makai házaspár, akik arra vállalkoztak, hogy a Mariazell és Csíksomlyó közötti több mint 1400 kilométert végigfussák.
Egy megkínzott ember vérét rejti a torinoi lepel videó 2017. július 16. | RÓMA. Jézus keresztre feszítésének fő szimbóluma a torinói lepel, amivel kapcsolatban pár kérdésre egy friss kutatás eredményei most megadták a választ. Egy olasz kutatócsoport tagjai a lepel felületén nagy mennyiségben találtak kreatinint és ferritint, ami bizonyítja, hogy a lepel nem festett, hanem egy megkínzott ember vérét rejti.
Tilos panaszkodni Ferenc pápánál videó 2017. július 15. | Vatikánváros. Panaszkodni tilos! - ez a felirat fogadja a látogatókat Ferenc pápánál, aki korábban is hangoztatta már, hogy örökös panaszkodás helyett tevékeny és örömteli egyházat és hívőket szeretne maga körül látni.
Városkommunikációs pályázatot hirdet a Reformáció Emlékbizottság videó 2017. július 13. | BUDAPEST. “Városom reformációja” címmel nagyszabású, országos és határon túli városkommunikációs pályázatot hirdet a Reformáció Emlékbizottság, melyben változatos közösségi események kreatív koncepcióit várják, melyek közül a nyertes pályamunkát megvalósítják.
Első  Előző  1 / 101   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 12°C / 21°C
Holnap: 10°C / 29°C
Ógyalla
Ma: 9°C / 21°C
Holnap: 7°C / 28°C
Losonc
Ma: 9°C / 19°C
Holnap: 4°C / 21°C
Kassa
Ma: 8°C / 17°C
Holnap: 8°C / 22°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
194 éveMiskolcon megnyílt a mai nemzeti színház elődje.
179 éveMeghalt Kölcsey Ferenc költő, kritikus, politikus, akadémikus, a reformkor egyik vezéregyénisége (Himnusz).
29 éveMegszületett az első magyar lombikbébi.
1938 éveA Vezúv kitörése elpusztította Pompeii és Herculaneum városát.
1017 éveSzent Bertalannak, Nagy-Örményország apostolának, a liegi püspökség patrónusának ünnepe.
Belföld Elmarad a kormányülés - Fico felhatalmazást kapott Elmarad a kormányülés - Fico felhatalmazást kapott Frissítvevideó A Szlovák Nemzeti Párt miniszterei is megszavazták azt a felhatalmazást, amely alapján tárgyal Robert Fico kormányfő Salzburgban Emmanuel Macron francia államfővel a külföldi kiküldetés szabályrendszeréről. A nemzeti párti miniszterek is megszavazták a miniszterelnök felhatalmazását. Drágulhat a villanyáram Szlovákiában videó A szlovákiai háztartásoknak vélhetően fel kell készülniük a villanyáram árának emelkedésére. I. Štefanec: Fico alkotmánytörvényt sért, ha rábólint Macron javaslatára videó A javaslatot főleg a régi tagállamok szorgalmazzák.
Külföld Gyerekharcosok lephetik el Európát Gyerekharcosok lephetik el Európát videó A gyerekharcosok bevetése mára nemcsak az afrikai háborúkban, de az EU térségén belül is sajnálatos gyakorlattá vált, ráadásul a szakértő szerint nem is nevezhető újkori jelenségnek. A szakértő szerint egyetlen korábbi erőszakszervezet sem végzett annyira professzionális munkát, mint manapság az Iszlám Állam. Macron: Európának meg kell védenie polgárait videó Fico: üdvözlendő lenne, ha a szállítmányozási szektorra nem vonatkozna az azonos bérezés elve. Továbbra is az átlagosnál több menedékkérelem érkezik az osztrák hatóságokhoz videó Sebastian Kurz külügyi és integrációs miniszter szerint át kell alakítani az európai menekültügyi rendszert.
Itthon Ma kellemes nyári idő lesz, éjszaka fagyok is lehetnek Ma kellemes nyári idő lesz, éjszaka fagyok is lehetnek videó POZSONY. A mai nap folyamán kellemes, napos, nyári időben lesz részünk. A hőmérséklet elérheti a 20-25 Celsius-fokot. Ellenben csütörtökön reggel Szlovákia néhány vidékén már beköszönthetnek a fagyok is. A néphagyomány augusztus 24-ét, Bertalant az ősz kezdőnapjának tekinti. A Bertalan napi zivatarok sok jeget és havat jelentenek. A meteorológusok szerint csütörtökön viszont Szlovákia bizonyos területein fagyokra is számíthatunk. Bővítené járatait a török légitársaság Kassán videó Napjainkban heti 4 alkalommal repül a társaság Kassáról Isztanbulba. A tanévkezdésre több megyei fenntartású dunaszerdahelyi iskola is megújul videó Berényi: az intézményvezetők igényei alapján próbáljuk megvalósítani az egyes beruházásokat.
Magyar világ Megújulnak az 1000 forintos bankjegyek Megújulnak az 1000 forintos bankjegyek videó BUDAPEST. Csütörtöktől új 1000 forintosok kerülnek forgalomba, de jövő februárjáig még a régi címletekkel is fizethetünk - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank. Az idén még sor kerül a húszezer forintosok régi változatának bevonására is, 2017. december 31-én. Csütörtöktől új 1000 forintosok kerülnek forgalomba, de jövő februárjáig még a régi címletekkel is fizethetünk. 84 migránst tartóztattak fel a déli határnál videó A rendőrök a kirendeltségre előállították a migránsokat, akik magukat iraki, afgán és egyiptomi állampolgárnak vallották. Szijjártó: továbbra is rendkívüli az európai terrorfenyegetettség videó Európában a biztonsági helyzet soha nem volt olyan rossz, mint most - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.
Kultúra Elkezdődött a Komáromi Jókai Színház ünnepi, 65. évada Elkezdődött a Komáromi Jókai Színház ünnepi, 65. évada videó KOMÁROM. Nyilvános évadnyitó üléssel kezdődött ma délelőtt a Komáromi Jókai Színház 2017/18-as, azaz 65. évada. Tóth Tibor igazgató egyebek mellett a jubileumi évadban látható saját és vendégelőadásokról, illetve további rendezvényeikről, valamint a személyi változásokról is beszélt. Dobai Tibor, az intézmény gazdasági igazgatója az új évad várható anyagi viszonyairól tájékoztatott. „Idén is színt viszünk a városba“ - ígérte Tóth Tibor igazgató. Csütörtökön ingyenesen látogatható a Kassai Aranykincs videó A harmincas években megtalált rézkazetta térségünk leggazdagabb aranykincsleletét tartalmazta. A Müpában koncertezik a 65 éves Rajkó zenekar videó A Rajkó Zenekart 1952-ben alapította Szigeti Pál igazgató és Farkas Gyula karmester.
Színes Wayne Rooney lemondta a válogatottságot Wayne Rooney lemondta a válogatottságot videó LONDON. Wayne Rooney, az angol labdarúgó-válogatott történetének legeredményesebb gólszerzője szerdán bejelentette, hogy többet nem lép pályára a nemzeti csapatban. Az angol labdarúgó-válogatott történetének legeredményesebb gólszerzője 119 alkalommal lépett pályára és 53 gólt lőtt. Prága bőkezű, ha önreklámról van szó videó Prága támogatja azokat a külföldi filmeseket és írókat, akiknek műveiben fontos szerepet kap a cseh főváros Megtalálták a svéd újságírónő holttestét a dán tengerparton videó A DNS-vizsgálatok kimutatták a hétfőn talált női torzó és Kim Wall közötti azonosságot.
Mozaik A világ legerősebb mágnesét fejlesztették ki amerikai kutatók A világ legerősebb mágnesét fejlesztették ki amerikai kutatók videó TALLAHASSEE. A világ legerősebb, 41,4 tesla erejű mágnesét készítették el amerikai mérnökök a Floridai Állami Egyetemen. A 41,4 tesla erejű mágnes nagyjából hússzor erősebb az orvosi képalkotó eljárásokban jelenleg használt mágneseknél. Új fecskefaj, a vörhenyes fecske fészkelt Magyarországon videó A vörhenyes fecske a füsti fecskénkre emlékeztető megjelenésű és viselkedésű madár. Kávézaccból energiát nyerő eljárásokat tesztelnek svájci kutatók videó Nemcsak a növények számára szolgálhat tápanyagul, de energiaforrás is válhat a kávézaccból.
Vélemény Őry Péter: Kormányok kormánya, botrányok botránya Őry Péter: Kormányok kormánya, botrányok botránya videó Az aktuális korrupciógyanús ügy, az európai uniós támogatás körüli „cirkusz”, majd az ezt és a még súlyosabb ügyeket elfedni akaró „kormányválság” teljes meztelenségében megmutatta, milyen kormánya van Szlovákiának. Az aktuális korrupciógyanús ügy teljes meztelenségében megmutatta, milyen kormánya van Szlovákiának. Karaffa Attila: Pozsonyból hazafelé videó Mikor oldódik meg végre a főváros és vonzáskörzetének közlekedése? Agárdy Gábor: Lengyel félelem Kelettől és Nyugattól? videó Lengyelország nem ok nélkül gyanakszik, ugyanis úgy a szovjet, mint a német megszállás még elevenen él a köztudatban.
Múltunk A Made in jelölést 130 éve vezették be A Made in jelölést 130 éve vezették be videó Százharminc éve, 1887. augusztus 23-án született meg a termékek gyártási, származási helyét jelölő Made in jelzés a brit iparvédők törekvéseinek köszönhetően. 1887. augusztus 23-án született meg a termékek gyártási, származási helyét jelölő jelzés a brit iparvédőknek köszöhnetően. Ma van a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja videó Az emléknapot először 2011-ben tartották meg. Varsóban volt az első, majd Budapesten a második nagy megemlékezés. Magyar emlékek nyomában: Huszárok, Bercsényiek – Tarbes videó A jellegzetes, zsinóros öltözékű huszár különösen a Rákóczi-szabadságharc alatt és után vált egyfajta „divattá” Európa-szerte.
Fő támogatónk