2018. január 19., péntek - Sára, Márió
Cikkek közt...  Videók közt...  
Ferenc pápa: rágalmak a Juan Barros püspökkel szembeni vádakvideó 2018. január 18., csütörtök 19:46 SANTIAGO DE CHILE, LIMA. Védelmébe vette csütörtökön Ferenc pápa a dél-chilei Osorno egyházmegye püspökét, akinek hónapok óta követelik leváltását a dél-amerikai országban arra hivatkozva, hogy Juan Barros megpróbálta eltussolni az egyik pap, Fernando Karadima által elkövetett szexuális visszaéléseket. A katolikus egyházfő szerint e vádak "rágalmak".
Erdő Péter: a karácsony nagyszerű alkalom, hogy továbbadjuk a hitünkből fakadó derűt videó 2017. december 26. | BUDAPEST. A karácsony nagyszerű alkalom, hogy továbbadjuk a hitünkből fakadó derűt - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában. A teremtő Istennek terve van velünk, s ettől értelmet nyer az ember minden cselekedete, minden lépése, ami nagyobb öröm, mint a pillanatnyi jó közérzet - jegyezte meg Erdő Péter.
Emberségesebb és békés világot sürgetett Ferenc pápa karácsonyi beszédében videó 2017. december 25. | VATIKÁNVÁROS. Emberségesebb világot, a közel-keleti térségben és a Koreai-félszigeten pedig a béke megteremtését sürgette Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról mondott karácsonyi üzenetében.
Bogárdi Szabó István: karácsonykor Isten mindennél közelebb jön videó 2017. december 25. | BUDAPEST. Karácsony éjjelén az elérhetetlen messzeségbe képzelt Isten mindennél közelebb jön az emberhez - mondta a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke karácsonyi igehirdetésében hétfőn Budapesten.
Idén szerényebben zajlott az éjféli mise Betlehemben videó 2017. december 25. | JERUZSÁLEM. Idén viszonylag kevesen voltak az éjféli misén Betlehemben az esős, hideg idő és az utóbbi hetek zavargásai miatt - jelentette hétfő reggel a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.
Erdő Péter: a hiteles kereszténység szebbé, békésebbé teszi az életet videó 2017. december 25. | BUDAPEST. A hiteles kereszténység szebbé, békésebbé teszi az ember életét, rányitja szemünket az örök értékekre, és igazi szeretetközösséggé alakítja a családokat - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szenteste a budapesti Szent István-bazilikában.
Ferenc pápa: a menekülő szent család nyomdokait követik a mai világban menekülők videó 2017. december 25. | VATIKÁNVÁROS. A szent család menekülését a mai világban otthonukat és hazájukat elhagyni kényszerülő milliókéval hasonlította össze Ferenc pápa Szenteste mondott homíliájában a Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmisén.
Karácsony ünnepe videó 2017. december 24. | Jézus Krisztus születésére emlékezik karácsonykor a keresztény világ, a nem keresztények pedig a szeretet ünnepét ülik.
Biztonsági intézkedésekkel és a hajléktalanok segítésével készülnek karácsonyra a Vatikánban videó 2017. december 23. | VATIKÁNVÁROS. Szokás szerint Ferenc pápa vezeti a karácsonyi egyházi eseményeket a biztonsági gyűrű övezte Vatikánban, ahova hívők és turisták tízezreit várják a következő napokban. Az ünnepeken Ferenc pápa nem feledkezik meg a szegények segítéséről sem.
Fogvatartottaknak tartott karácsonyi misét Erdő Péter videó 2017. december 22. | BUDAPEST. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Venyige utcai részlegében mutatott be karácsonyi szentmisét a fogvatartottaknak.
Szlovák érdeklődés a magyar egyházpolitika iránt videó 2017. december 21. | NYITRA. A közelmúltban Nyitrán tárgyalt Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki Viliam Judák, a Nyitrai Egyházmegye püspöke meghívására érkezett a városba.
Boldoggá avathatják Stefan Wyszynski volt lengyel prímást videó 2017. december 19. | VARSÓ. Zárószakaszába léphet Stefan Wyszynski bíboros, lengyel prímás (1901-1981) 1983-ben kezdeményezett boldoggá avatási pere, miután Ferenc pápa megállapította, hogy Stefan Wyszynski prímás "hősi fokon gyakorolta a keresztény erényeket" - jelentette kedden a hivatalos vatikáni közleményre hivatkozva a lengyel sajtó.
Kinevezték London első női anglikán püspökét videó 2017. december 18. | LONDON. Kinevezték London első női anglikán püspökét Sarah Mullally személyében. Az anglikán egyház hétfőn jelentette be a hírt.
Személyi plébánia lett az eddigi prágai magyar római katolikus lelkészség videó 2017. december 17. | Személyi plébániává alakult át decembertől a prágai magyar katolikus lelkészség. Ez egyházilag magasabb státus, és az eddiginél nagyobb stabilitást, biztonságot ad a prágai magyar katolikus hívőknek.
Böjte Csaba karácsonyi kérése videó 2017. december 17. | Böjte Csaba ferences szerzetes karácsonyi levelét a magyarkurir.hu nyomán adjuk közre.
A Vatikán támogatja a szexuális visszaélések kivizsgálást videó 2017. december 16. | VATIKÁNVÁROS. A Vatikán közleményben méltatta az egyházi és állami intézményekben történt szexuális visszaéléseket vizsgáló ausztrál bizottság zárójelentését.
A reformáció évére újult meg a 225 éves hetényi református templom videó 2017. december 16. | HETÉNY. A négy évig tartó felújítási munkálatok befejezéséért adott hálát december 10-én, vasárnap a hetényi református gyülekezet. Nemcsak a külső támogatásoknak, hanem a hívek adakozásának is köszönhetően újulhatott meg az idén 225 éves templom. A felújítás teljes költsége 75 357 eurót tett ki.
Halálra ítélve - papi sorsok '56 után videó 2017. december 15. | BUDAPEST. Az 56-os forradalom után meghurcolt papokról, lelkészekről tartottak konferenciát a parlament felsőházi termében pénteken.
Megjelent a 2018-as Regnum Marianum Kalendárium videó 2017. december 14. | DUNASZERDAHELY. A Pázmaneum Társulás ismét kiadta a felvidéki magyar katolikusoknak készített naptárát.
Szombathelyi vendégekkel együtt ünnepeltek a pozsonyi dómban videó 2017. december 13. | POZSONY. A pozsonyi Szent Márton-székesegyházban december 11-én főpásztori szentmisét ünnepeltek Szent Márton püspök tiszteletére. Ez alkalommal koncert keretében mutatták be az „Énekek Szent Márton püspök tiszteletére” című énekeskönyvet.
Életünk a béke keresése – Cserkészek hozzák a békelángot videó 2017. december 11. | DUNASZERDAHELY. December elején megérkezett a Betlehemi Békeláng Európába, amelyet hagyományosan a lánggyermek gyújt meg a betlehemi Születés Templomának öröklángjáról. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség tagjai a központi lángátadó ünnepségen, 2017. december 16-án Bécsben, az Assisi Szent Ferenc-templomban veszik át a lángot, hogy elindíthassák felvidéki útján, idén már 26. alkalommal.
Beiktatták a magyarországi kopt ortodoxok új püspökét videó 2017. december 11. | BUDAPEST. December 9-én beiktatták a magyarországi és közép-európai kopt ortodox püspököt a budapesti Szűz Mária és Mihály arkangyal kopt ortodox templomban. A szertartáson részt vett Erdő Péter bíboros, prímás.
Jeruzsálem státusza - A Vatikán szerint jelenlegi státuszt nem lehet figyelmen kívül hagyni videó 2017. december 10. | VATIKÁNVÁROS. Jeruzsálem jelenlegi státuszát nem lehet figyelmen kívül hagyni - olvasható a Vatikán honlapján vasárnap kiadott közleményben, amely Donald Trump amerikai döntésére reagált, miszerint az Egyesült Államok elismeri ezt a várost Izrael fővárosaként.
Felavatták a Magyarország segítségével helyreállított tolentinói templomot videó 2017. december 10. | TOLENTINO. Felavatták szombaton a közép-olaszországi Tolentinóban a Szent Szív és Szent Benedek-templomot, amelynek helyreállítását Magyarország finanszírozta.
Böjte Csaba lesz a jövő évi csíksomlyói zarándoklat fővédnöke videó 2017. december 07. | BUDAPEST. Jövőre is elindul a Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói búcsúba. A zarándokvonat 2018. május 18-án indul és 21-én, pünkösdhétfőn érkezik vissza - közölték a szervezők szerdán Budapesten.
Eperjesre látogatott Kocsis Fülöp metropolita videó 2017. december 07. | EPERJES. Ján Babjak eperjesi görögkatolikus metropolita látta vendégül Kocsis Fülöpöt november végén. A hajdúdorogi metropolitát felvidéki útjára elkísérte Seszták István helynök és Lukács Imre ökonómus is.
Szent Miklós püspök ünnepe, Mikulás napja videó 2017. december 06. | BUDAPEST. A katolikus egyház december 6-án emlékezik meg Szent Miklós püspökről, aki nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke. Ez a nap egyben a gyermekek által annyira várt Mikulás-ünnep is.
Erdő: a hazatérésben kell segíteni az üldözött keresztényeket videó 2017. december 05. | BUDAPEST. A közép-kelet-európai katolikus püspöki konferenciák közös segítségnyújtásának világos célja a lakóhelyük közelében menekülttáborokban élő, a hazatérésben reménykedő üldözött keresztények támogatása - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
Elindult a Katolikus Karitász szolidaritási akciója videó 2017. december 04. | GYŐR. Ismét elindult a Katolikus Karitász Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű szolidaritási akciója vasárnap este Győrben.
Ferenc pápa: embertársainkra való odafigyeléssel készüljünk a karácsonyra videó 2017. december 03. | VATIKÁN. Szenvedő embertársaink segítése vezessen a közeledő karácsonyi ünnepek felé - ezt kérte Ferenc pápa, aki ázsiai útjáról visszatérve advent első vasárnapján már a Szent Péter téren mondott beszédet.
Ma van advent első vasárnapja videó 2017. december 03. | Ma kezdődik advent, a karácsonyra történő lelki felkészülés négy vasárnapon át tartó időszaka. Sokan – többek között a katolikusok – ilyenkor böjttel, bűnbánattal és jó cselekedetekkel készülnek Jézus születésének ünnepére, és ebben az időszakban egyes népi hagyományok is újjáélednek.
Első  Előző   2 / 107   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -0°C / 4°C
Holnap: -3°C / 3°C
Ógyalla
Ma: 1°C / 7°C
Holnap: -4°C / 3°C
Losonc
Ma: -8°C / 0°C
Holnap: -12°C / -1°C
Kassa
Ma: -5°C / 3°C
Holnap: -9°C / -0°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
282 éveSkóciában megszületett James Watt a gőzgép feltalálója.
209 éveMegszületett Edgar Allan Poe amerikai költő, író, a krimi műfajának megteremtője (Holló, Kút és az inga).
117 éveMegalakult a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ).
116 éveMegszületett Kovács Károly színművész, érdemes művész (Gazsi bácsi a Le a cipővel! filmből).
115 éveMegszületett id. Rimanóczy Gyula, Ybl- és Kossuth-díjas építész, a magyar avantgárd építészet kimagasló alkotója.
Belföld Külföldi helyett hazait az elnöki palotába! Külföldi helyett hazait az elnöki palotába! videó A lednicrónai (Lednické Rovne) RONA gyár termékeivel helyettesítené az elnöki palota pohárkészletét Andrej Kiska. Ezt azután mondta az államfő, hogy csütörtökön ellátogatott a gyárba. Andrej Kiska államfő lednicrónai poharakat vásárol. Továbbra is drágák a pozsonyi lakások videó Az előző negyedévvel összevetve a négyzetméterár 3,1 százalékkal, évközi viszonylatban pedig 8 százalékkal emelkedett. Ezentúl fizetni kell az egyházi esküvőkért videó Az illeték ellen, melynek összege 10 euró, petíciót indítottak. A belügyi tárca azt ígéri, kivizsgálja az ügyet.
Külföld Gyorsreagálású határvédelmi egységet hoz létre Ausztria Gyorsreagálású határvédelmi egységet hoz létre Ausztria videó BÉCS. Különleges, gyorsreagálású határvédelmi egység létrehozását jelentette be az új osztrák belügyminiszter, megakadályozandó a három évvel ezelőttihez hasonló migránsáradat bejutását az országba. A 2015-ös migránsválság idején több százezer migráns kelt állt az osztrák határokon, hogy eljusson Németországba. Felfüggesztette Babiš mentelmi jogát a cseh parlament Frissítvevideó Andrej Babiš kiadását a szavazáskor jelen lévő 181 képviselő közül 111-en támogatták, míg 69-en ellene szavaztak. Fellázadtak a rabok a terroristákkal teli francia börtönben videó Legalább százhúsz fogoly nem volt hajlandó visszatérni cellájába Franciaország legnagyobb börtönében.
Itthon Palóc Szabadegyetem a gömörpéterfalai Almás-pusztán Palóc Szabadegyetem a gömörpéterfalai Almás-pusztán videó Rimaszombattól délre, a gömörpéterfalai Almás-pusztán, vagy ahogyan immár a hivatalos megnevezésekben is szerepel „A Völgyben“ pár évvel ezelőtt népfőiskolai jelleggel előadássorozatot indítottak. Az azóta egyfajta Palóc Szabadegyetemként működő előadássorozat egyre nagyobb érdeklődésnek örvend, és a téli hónapokban rendszeressé váltak a magyar nép történetével foglalkozó rendezvények. Rendszeressé váltak a magyar nép történetével foglalkozó rendezvények. Külföldi tanulmányok – fontos kritérium az iskola presztízse videó Egy felmérés szerint leginkább az iskola presztízse és az áhított szakon való továbbtanulás miatt mennek a diákok külföldre. Petícióval tiltakoznak a nyolcosztályos gimnáziumok 1. osztályainak csökkentése ellen videó A pozsonyi nyolcosztályos egyházi és magángimnáziumok többsége szeptemberben vélhetően nem nyithat majd első évfolyamot.
Magyar világ A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek Frissítvevideó HEJCE. A tizenkét évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben. A Borsó-hegyre 2006. január 19-én este zuhant le a szlovák légierő AN-24-es csapatszállító repülőgépe. A veronai buszbaleset áldozataira emlékeztek videó A megemlékezésen adták át a Szinyei-emlékérmeket, amelyeket idén posztumusz a balesetben elhunyt diákok és tanárok kaptak. Orbán: Magyarország nem fogad be egy bevándorlót sem videó A magyar kormány migrációs politikája változatlan - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.
Kultúra Edith Eva Eger: A döntés Edith Eva Eger: A döntés videó Azért rendhagyó, mert nagyrészt idézetekkel próbálom megközelíteni, illetve bemutatni a kötet mondanivalóját. Szerzője kassai származású magyar nő, Amerikában élő klinikai pszichológus. Foglalkozása eleve rámutat a könyv alaphangulatára, de azon túlmenően egy teljes emberi életet tár az olvasó elé. Egy olyan ember életét, aki tizenhat évesen Auschwitzba kerül, megérkezésük után rögtön az első napon elveszti szüleit, már azelőtt a nagyszüleit, s megéli a poklok poklát. A szerző kassai származású magyar nő, Amerikában élő klinikai pszichológus. Rendhagyó könyvajánló következik. Jövő kedden temetik Tőkéczki Lászlót videó A Széchenyi-díjas történész életének 67. évében, január 8-án hunyt el. 75 éves lenne Janis Joplin videó Január 19-én lenne hetvenöt éves Janis Joplin, minden idők legnagyobb fehér bluesénekesnője.
Színes Rekordidő alatt repülte át az óceánt a Norwegian gépe Rekordidő alatt repülte át az óceánt a Norwegian gépe videó LONDON. Új rekordot állított fel a Norwegian légitársaság Boeing 787-9-es Dreamlinere, amikor alig több mint öt óra alatt repülte át az Atlanti-óceánt, és érkezett meg New Yorkból Londonba. A gép elérte a 776 mérföld, vagyis közel 1249 kilométer per órás sebességet. Az út hossza 3458 mérföld, azaz 5565 kilométer volt. A gép elérte a 776 mérföld, vagyis közel 1249 kilométer per órás sebességet. Az út hossza 5565 kilométer volt. Klubtörténeti múzeumot hoz létre a DAC videó Sok értékes tárgyi emlék kerül elő, amelyek a csapat 1904 óta tartó szebb és nehezebb időszakait is felelevenítik. Australian Open - Fucsovics óriási bravúrral jutott tovább videó Fucsovics Márton óriási meglepetésre négy szettben legyőzte a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querreyt
Mozaik A tavalyi volt a Föld második-harmadik legmelegebb éve A tavalyi volt a Föld második-harmadik legmelegebb éve videó GENF, WASHINGTON. A tavalyi volt a második-harmadik legmelegebb év a feljegyzések 19. század végi kezdete óta - közölte az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA). A WMO adatai szerint az átlagos földfelszíni hőmérséklet 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtt átlagnál. Durva kémprogram bukkant fel az Androidon videó A kémszoftver segítségével a mikrofonon keresztül lehallgathatóak az okostelefonon folytatott beszélgetések. A világ legnagyobb víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban videó Felfedezték, hogy egybenyílik a két óriási barlangrendszer, a 263 kilométeres Sac Actun és a 84 kilométeres Dos Ojos.
Vélemény Aich Péter: Divat Aich Péter: Divat videó A beszédtémát mindig erősen befolyásolta a divat. Arról beszélni, amiről mindenki: akkor nem sokat ronthatunk, mert nem mondunk újat. Vagy olyanról, ami pillanatnyilag – egy szezon erejéig – érdekesnek tűnik, és lehetőleg eléggé alpári. Főleg, ha ezzel bárki vagy bármi ideig-óráig az érdeklődés központjába kerülhet. És még főlegebb, ha ezen keresni is lehet – múló hírnév mellett anyagiakat, mi mást. Ilyen téma most a szexuális zaklatás. Egyébként nem ártana már tisztázni azt sem, mikor kezdődik ez a szexuális zaklatás. És mivel. Bartók Csaba: Nyelvromlás – „naznacsilni“ akarom, hogy ez nem csak alulról jövő kezdeményezés videó Magyar gyermek a magyar és a szlovák kultúrát egyszerre, pontosabban párhuzamosan csak a magyar iskolában tanulhatja meg. Csáky Pál: Furcsa évfordulók videó Igen, itt áll előttünk 2018 a maga pőreségében, s nekünk valahogy reagálnunk kell mindarra, amit felidézhet.
Múltunk Gróf Apponyi Sándor - a magyar bibliofilek fejedelme Gróf Apponyi Sándor - a magyar bibliofilek fejedelme videó Január 19-én született Gróf Apponyi Sándor (csodás felsége pedig az előző nap). Amikor Szlovákiában elhangzik az a név, hogy Apponyi, akarva akaratlanul sajnos a „násilná maďarizácia” vádaskodás jut eszünkbe. Illő, hogy szépeket is tudjunk mondani, írni ezen grófi családról. Ennek idén egy harmadik személy is okot ad. 600 évvel ezelőtt született Isotta Nogarola írónő, Apponyi Sándor nagyanyai felmenője. Apponyi nemcsak rendkívül igényes gyűjtő, hanem széles körű nyelvi és szakismeretekkel rendelkező tudós is volt. Magyarország fizette a legnagyobb árat a békéért videó Napra pontosan kilencvenkilenc éve kezdődtek a trianoni béketárgyalások. Bemutatták a Magyar emlékek Lengyelországban című kötetet videó Egy bő évezred közös történetét mutatja be a Magyar emlékek Lengyelországban kötet - ismertette Semjén Zsolt.
Fő támogatónk