2018. március 19., hétfő - József, Bánk
Cikkek közt...  Videók közt...  
Millenniumi zászlót kaptak a décsfalvi reformátusokvideó 2018. március 18., vasárnap 11:51 KOLOZSVÁR. Millenniumi zászlót küldött Orbán Viktor miniszterelnök a székelyföldi Décsfalva református közösségének, mely templomot épített magának az elmúlt években. A zászlót és Orbán Viktor üzenetét Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át egy ünnepi istentisztelet keretében.
Vigyázz, kész, rajt! videó 2011. április 13. | BÁTORKESZI. Változatos és szórakoztató lesz az idei Vakációs Bibliahét programja. Ennek elemeit a hollandiai KOEN Alapítvány Felvidéki Munkacsoportja ismertette a komáromi és barsi református egyházmegye lelkipásztoraival, hitoktatóival, illetve gyermekmunkásaival.
Hologram és meglepő felfedezések a torinói lepel kapcsán videó 2011. április 12. | TORINÓ. A torinói lepel a római katolikus egyház legvitatottabb ereklyéje. A hagyomány szerint Jézus testének képmása rajzolódik ki egy négy méter hosszú lenvásznon, úgy ahogyan a temetésekor beletekerték. Egy holland orvos háromdimenziós információi alapján előállította a test hologramját, amely lehetővé teszi a leplen látható alak „megmozdítását”, valamint a fejtetőn sok apró, vérző seb azonosítását.
XVI. Benedek: Krisztus lerombolta a halál falát videó 2011. április 12. | VATIKÁN. A vasárnapi Úrangyala-imádsághoz kapcsolódó elmélkedésében XVI. Benedek pápa, szem előtt tartva a közelgő húsvéti ünnepeket, a halálról fogalmazta meg gondolatait. Hangsúlyozta, hogy Krisztus feltámadásával lerombolta a halál falát, és teljes mértékben uralkodik fölötte.
Szlovák-magyar imanap Mátraverebély-Szentkúton videó 2011. április 11. | MÁTRAVEREBÉLY-SZENTKÚT. A mátraverebély-szentkúti ferencesek szlovák–magyar imanapot tartanak június 28-án, melyre meghívják a két ország püspöki konferenciáinak képviselőit, és várják a zarándokcsoportokat is mindkét országból, mindkét nemzetiség képviseletében. Mátraverebély-Szentkút ugyanis népeink kapcsolatában olyan hely szeretne lenni, ahol hidak, és nem falak épülnek - írja üzenetében a nemzeti kegyhely igazgatója.
Elmaradt a szabadtéri imádkozás Pekingben, begyűjtötték a hívőket videó 2011. április 10. | PEKING. Egy Kínában hivatalosan el nem ismert protestáns gyülekezet szabadtéri istentiszteletét hiúsították meg a kínai hatóságok vasárnap Peking északnyugati részén. A hívők a nyilvános istentisztelettel tiltakoztak volna amiatt, hogy kiszorultak korábbi bérleményükből - jelentették hírügynökségek.
Család, templom, iskola - Várszegi Asztrik Pozsonyban videó 2011. április 09. | POZSONY. Az Esterházy János Társulás meghívására Pozsonyban tartott előadást Család, templom, iskola címmel Várszegi Asztrik pannonhalmi bencés főapát. „Bő száz évvel ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat, hogy ezt a hármat – család, templom, iskola - össze kell kötni, mert ez a keresztény nevelés alapja“ – hangoztatta hallgatósága előtt.
Alagútban videó 2011. április 07. | BUDAPEST. Veszedelmes lehet a „megállás”, amikor belemerülünk gyászba, kudarcba, csalódásba, egy fájó, sértésbe; mondatba vagy a gondokba - olvasom Gáncs Aladár elmélkedését. A sokak által tisztelt és szeretett lelkész-orgonista sajnos már nincs köztünk, de mélyen emberséges írásaival a rászorulóknak ma is vigaszt nyújt.
Testvérifik, találkozzunk! videó 2011. április 06. | DEBRECEN. 2011. május 13-14. között zajlik a Kárpát-medencei református ifjúsági körök találkozója és kapcsolatépítő hétvégéje. A program keretében profi trénerek és a zsinati ifjúsági iroda vezetőinek segítségével tréningszerűen, játékokon és különböző interaktív feladatokon keresztül a résztvevők megismerhetik egymást és barátokra, testvérifikre találhatnak.
Az Istennek tetsző böjt videó 2011. április 06. | HETÉNY. „Akkor elvitte Jézust a Lélek a pusztába, hogy megkísértse az ördög. Miután negyven nap és negyven éjjel böjtölt, végül megéhezett. Ekkor odament hozzá a kísértő, és ezt mondta: „Ha Isten Fia vagy, mondd, hogy ezek a kövek változzanak kenyérré.” Ő így válaszolt: „Meg van írva: Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik.” (Máté evangéliuma 4,1-4)
Kortárs művek a Szent Efrém Férfikar műsorán videó 2011. április 04. | BUDAPEST. Nekünk írottak címmel ad koncertet szombaton a Szent Efrém Férfikar a Hold utcai Református templomban, ahol ezúttal csak olyan műveket énekelnek, amelyeket számukra komponáltak. A hangversenyen Sáry László, Philipp György, Zombola Péter és Bubnó Tamás bizánci zenei ihletésű művei, valamint gospelek hangzanak el.
Házasság előtt: jegyesség videó 2011. április 04. | BUDAPEST. Az idei esztendőt a Család éveként hirdette meg a Magyar Katolikus Egyház. Ennek jegyében hallata hangját hétfőn Bíró László püspök, a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke a Hívom a családokat a Család évében 2011 áprilisában c. nyílt levelében. Írásában a családalapítást megelőző jegyességre helyezi a hangsúlyt.
Messze szól a harang videó 2011. április 04. | JÓLÉSZ. 2010 szeptemberétől szól az emberi élet mindennapjait meghatározó harangzúgás a jólészi katolikus templom harangtornyában. Ebben a faluban született a süketnémák felkarolójaként számon tartott emberbarát, Cházár András. Első ízben születése 265. évfordulója alkalmából kondult meg szülőfaluja katolikus templomtornyában Gombos Miklós harangöntő mester messzire szóló harangja.
Szeretni jó videó 2011. április 04. | POZSONY, ROZSNYÓ. 2011. május 20-21. között ismét megmozdul a Kárpát-medence reformátussága. A Szeretethíd keretében ismét alkalmuk lesz az egyéneknek és közösségeknek, hogy segítsenek a rászorulókon, s megszépítsék környezetüket azzal a tudattal, hogy önkéntes áldozatukkal hidat képeznek a társadalom, Isten és ember között.
Róma II. János Pál boldoggá avatására készül videó 2011. április 02. | RÓMA. II. János Pál május elsejei boldoggá avatása előtt egy hónappal Rómában már alig találni szállást. Több mint kétmillió embert várnak az olasz fővárosba a Szent Péter téren rendezendő szertartásra. Már elkészült a rendkívüli esemény idejére vonatkozó biztonsági terv is.
Ünnepel a nyitrai református gyülekezet videó 2011. április 01. | NYITRA. A mintegy száz lelket számláló helyi református közösség Ficzere Tamás lelkésszel és László Béla gondnokkal az élen rendezvénysorozatot hívott életre a nyitrai református gyülekezet fennállásának 115. és a református templom létezésének 100. évfordulója alkalmából. A centenáriumi ünnepségsorozatról és a nyitrai református közösség életéről Hajtman Béla tájékoztatta a hírek.sk portált.
Ókeresztény kódexeket találtak videó 2011. március 31. | AMMÁN, LONDON. Több brit lap szenzációt sejtető címekkel számolt be egy különös, fémből készült ,„könyvekből” álló gyűjteményről, amelyet a közelmúltban Jordániában találtak. A mintegy 70 kisméretű könyv állítólag a kereszténység eddig ismert legkorábbi írásos dokumentuma.
Pásztorlevél hitünk vállalása érdekében videó 2011. március 29. | DÓVAL. A Szlovákiai Katolikus Egyház pásztorlevélben szólítja fel a hívő közösségeket, hogy a májusi népszámláláson vallják meg hitüket. A pásztorlevelet húsvét vasárnapján, április 24-én olvassák fel a templomokban.
A pápa aggódik a líbiai harcok miatt videó 2011. március 28. | VATIKÁN. A vasárnap déli Úrangyala imádság alkalmával mondott beszédében a Szentatya az összegyűlt hívek előtt a napi evangélium (Jn 4,1–26) jelentését világította meg, és a líbiai harcok miatti aggodalmának adott hangot
Balás Béla püspök 70 éves videó 2011. március 25. | KAPOSVÁR. Életem első felében rejtőzködnöm kellett, ennek az árnyéka máig nyúlik. Kerülöm a feltűnést, utálom a veszekedést, kedvelem a magányt... írja magáról a Kaposvári Egyházmegye Főpásztora, Balás Béla, aki március 25-én töltötte be 70. életévét.
Ma van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja videó 2011. március 25. | POZSONY. A keresztények ma ünneplik Gyümölcsoltó Boldogasszony napját, ami Isten Fiának Mária szűzi méhében történt fogantatásának csodás ünnepe. Az ünnep azt a pillanatot idézi, amikor az istengyermek emberré lett. Isten már Ádámnak és Évának is megígérte, hogy bűneiket megváltja, s ígéretét több zsidó prófétával is megismételtette.
Gömöri apokrif népénekek videó 2011. március 21. | BERZETE. Écsi Gyöngyi hosszú ideje gyűjti a népdalokat. Énekli a magyarlakta területek valamennyi tájegységének dalait, egyedülállóak az egyházi és apokrif népénekeket bemutató koncertjei. A Bódva-völgyi Stúdió 2000-ben készített filmje Écsi Gyöngyi karácsonyvárását mutatja be. Az alkotás a II. Szlovákiai Magyar Médiafesztivál győztes filmje lett.
Zarándoklat a győri Könnyező Szűzanya ünnepén videó 2011. március 21. | GYŐR. Több tucat csallóközi hívő is részt vett Győrben a március 19-én, 20-án a Könnyező Szűzanya ünnepe alkalmából tartott búcsúi zarándoklaton. A búcsú fontosságát jelzi, hogy vasárnap Erdő Péter bíboros mutatott be szentmisét a győri székesegyházban.
XVI. Benedek: Mutassátok meg az embereknek Isten arcát videó 2011. március 20. | RÓMA. Szent Corbinianus püspökről elnevezett új plébániát szenteltek fel Róma külvárosában március 20-án. A Casal Paloccó-i keresztény közösséghez fordulva XVI. Benedek pápa a hívek küldetéséről mondott beszédet. Kiemelte, az egyház sokat vár a fiatal nemzedéktől.
Ft. Fazekas László püspök a kitelepítésekről és a nemzeti elkötelezettségről videó 2011. március 01. | RÉVKOMÁROM. 2011 február 27-én rendezte meg a kitelepítések és deportálások VI. Emlékestjét Révkomáromban két civil szervezet, a T.Ü.Kör Polgári Társulás és az Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés. Ft. Fazekas László püspök a kitelepítésekről és a nemzeti elkötelezettségről beszélt.
Bibliaismereti verseny videó 2011. február 26. | JÓKA. A nagy csinadrattával meghirdetett és lebonyolított gulyásfőző-, halászléfőző-, vagy akár szépségversenyek mellett szép csendben megbújnak a különbőző tanulmányi versenyek. Ezek egyikét már évek óta szervezi a jókai Emmaus Polgári Társulás. A bibliaismereti vetélkedőre több dél-szlovákiai település is elküldte csapatát.
Négy előadás az egyháztörténeti tanulmányi napon videó 2010. június 20. | DUNASZERDAHELY. Első alkalommal szerveztek egyháztörténeti tanulmányi napot Dunaszerdahelyen. A Csallóközi Múzeumban négy tartalmas előadás hangzott el a téma többféle megközelítésében.
Első  Előző   108 / 108   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -5°C / -1°C
Holnap: -6°C / -1°C
Ógyalla
Ma: -4°C / 1°C
Holnap: -6°C / -1°C
Losonc
Ma: -5°C / 2°C
Holnap: -8°C / -2°C
Kassa
Ma: -6°C / -1°C
Holnap: -6°C / -3°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
2017 éveSzent József, az ácsok és az otthont alapítók védőszentjének ünnepe
131 éveMegszületett Kabos Gyula színész, komikus (Hyppolit, a lakáj).
63 éveMegszületett Bruce Willis színész (Die Hard-sorozat, Az utolsó cserkész).
381 éveMeghalt Pázmány Péter esztergomi érsek, író.
205 éveA Glasgow melletti Blantyse-ben megszületett David Livingstone brit hittérítő, kutató és utazó.
Belföld Az ellenzék az előre hozott választások érdekében rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez Az ellenzék az előre hozott választások érdekében rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez videó POZSONY. Az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás már vasárnap tárgyalásokat kezd ellenzéki partnereivel, melyek célja a parlament rendkívüli ülésének összehívása. Az ülésnek egyetlen napirendi pontja lenne, javaslat a jelenlegi parlament választási időszakának lerövidítésére – mondta a közmédia 5 perc múlva 12 című vitaműsorában Ľubomír Galko, az SaS alelnöke. Az OĽaNO és a Család vagyunk támogatja az SaS kezdeményezését. Az ülésre már a jövő héten sor kerülhet. Gašparnak távoznia kellene, jelezte az SNS és a Most-Híd videó Ľuboš Blaha, az Irány-Szociáldemokrácia képviselője viszont a redőfőkapitány védelmére kelt a TA3 vitaműsorában. Bugár Béla és az állam megsemmisítése videó Az elmúlt napok legnagyobb csalódása mindenképpen Bugár Béla nevéhez fűződik – írja véleménycikkében Ľuba Lesná.
Külföld Seehofer: a rugalmas szolidaritás elvét kell alkalmazni Seehofer: a rugalmas szolidaritás elvét kell alkalmazni videó BERLIN. Nagyobb erővel kell törekedni a párbeszédre és a rugalmas szolidaritás elvét kell alkalmazni a menekültek európai uniós (EU-) tagországok közötti elosztásának ügyében - mondta Horst Seehofer német belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban. A német belügyminiszter hangsúlyozta, hogy nem lenne szabad az egyes kormányok "feje felett dönteni". Oroszország elnököt választ Frissítvevideó Az előrejelzések szerint a győztes nagy valószínűséggel - immár negyedszer - a hivatalban lévő államfő, Vlagyimir Putyin lesz. Szkripal-ügy - Moszkva szerint brit katonai laboratóriumból származhatott a méreg Frissítvevideó Felmerült Szlovákia, Nagy-Britannia és Svédország neve is.
Itthon Díjmentesen felülvizsgálja a kútvíz minőségét a Pozsonyi Vízművek Díjmentesen felülvizsgálja a kútvíz minőségét a Pozsonyi Vízművek videó POZSONY. A víz világnapja alkalmából a fúrt kutak esetében az idén is a nitrátok vízben való jelenlétét, illetve a víz keménységét felmérni hivatott ingyenes vízminta bevizsgáltatási lehetőséget biztosít a Pozsonyi Vízművek (BVS). A vízmintákat 2018. március 22-ig, 8.00 és 16.00 óra között vihetik be a díjmentes szolgáltatás iránt érdeklődők a Pozsonyi Vízművek fővárosi, Bajmóci (Bojnická) utca 6. szám alatt található laboratóriumába – tájékoztatott a BVS szóvivője, Ján Pálffy. A lakosság tájékoztatása érdekében a BVS Vízmű Múzeuma március 19-e és 22-e között, 9.00-től 16.00 óráig nyílt napokat tart. Ítéletidő tombolt Kassán, délutánra némileg javult a helyzet Frissítvevideó Havazás és erős szél okozott gondokat Kelet-Szlovákiában. Délutánra javult a helyzet. Idén Éberhardnak jut a legtöbb támogatás Pozsony megyében videó A pénteki ülésen az Apponyi-kastély parkjának tervezett felújításáról és a megyei támogatásokról is határoztak.
Magyar világ Változott a migráció megítélése Európában Változott a migráció megítélése Európában videó BUDAPEST. A német kormány álláspontja más a migrációról, mint két évvel ezelőtt, és Emmanuel Macron francia államfő is komoly korlátozásokat vezet be – hívta fel a figyelmet Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 hírcsatornán vasárnap. Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint az EU-nak és az ENSZ-nek komolyan kellene ezzel a kérdéssel foglalkoznia. Magyarországon is gondokat okoz az időjárás videó Lezárt utak, áramkimaradások és szünetelő vonatközlekedés a rendkívüli idő miatt. Kövér: Európa érdeke is, hogy a kormány folytatni tudja munkáját videó Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, a 2018-as minden korábbi választásnál nagyobb jelentőségű.
Kultúra Matek-fizika tanárnak készült, végül az egyik legnépszerűbb színész lett Matek-fizika tanárnak készült, végül az egyik legnépszerűbb színész lett videó BUDAPEST. Bodrogi Gyula a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész áprilisban lesz 84 éves. Ebből az alkalomból készült beszélgetés a népszerű színésszel a Kossuth Rádióban. Bodrogi Gyula áprilisban lesz 84 éves. Ebből az alkalomból készült beszélgetés a népszerű színésszel a Kossuth Rádióban. A Neotontól lopott a hongkongi sztár videó Ráadásul Guinness-rekordot döntött a dallal Kínában. Végvári Ádám nem hagyja annyiban. Bábszínház premier: Csillagokkal táncoló Kojot videó Cseh Tamás észak-amerikai indián népmeséinek bábos feldolgozása a rozsnyói Meseszínház előadásában.
Színes Huszonkét tonna szemetet gyűjtöttek a Galápagos-szigetek partjainál Huszonkét tonna szemetet gyűjtöttek a Galápagos-szigetek partjainál videó QUITO. Január óta 22 tonna szemetet gyűjtöttek a Galápagos-szigetek partjain, amelyek különleges védelem alatt állnak. A hulladékot az esetleges invazív fajok érkezése miatt át is vizsgálják - közölték a térség Nemzeti Parkjának illetékesei. A hulladékot az esetleges invazív fajok érkezése miatt át is vizsgálják - közölték a térség Nemzeti Parkjának illetékesei. Kritikus a vízszint a Balatonnál videó A vízállás pontosan 12 éve nem volt ilyen magas. Észak-Svédországra hagyta vagyona felét az IKEA alapítója videó A kilencvenegy évesen elhunyt üzletember vagyonát 36 milliárd euróra becsülték.
Mozaik Kezd kifogyni az üzamanyagból a Kepler űrtávcső Kezd kifogyni az üzamanyagból a Kepler űrtávcső videó Majd egy évtizednyi működést követően a Kepler űrtávcső küldetésének végéhez közeledik. A NASA sajtóközleménye szerint csak hónapok lehetnek hátra az exobolygó-kutatásokat – és a csillagászat számos más területét is – forradalmasító űreszköz életéből. A NASA sajtóközleménye szerint csak hónapok lehetnek hátra az exobolygó-kutatásokat forradalmasító űreszköz életéből. Felöltöztették az 1200 éves mocsári holttestet videó A frízföldi mocsári holttest tunikát, lábfej- és lábszárvédőt, gyapjúkabátot és kapucnit viselt, elföldelésekor lepelbe burkolták. Műanyagszemcsékkel szennyezettek a legnépszerűbb palackozott ásványvizek videó A kutatók a világ legnépszerűbb palackozott ásványvizeit kilenc országra kiterjedően vizsgálták.
Vélemény Őry Péter: Őszödi beszéd felvidéki módra! Őry Péter: Őszödi beszéd felvidéki módra! videó „Felvidéki Fletónk” ismét nagyot alakított: a vegyespárt országos tanácsának döntését (azaz saját párttársait is) a sunyiba vágta, és mindenki képébe nyomta: „újra csak azt mondjuk, amit akarunk” és nem azt, amit egy nappal előtte mondtunk! Nem tudom, lesz-e újabb felvonása a felvidéki Őszödnek. Viszont határozottan úgy fest, a nézők erősen unják a színdarabot. Berényi József: 1848-1989-2018 videó Átmeneti szövetség alakult tehát ki ismét köztünk és a szlovák közvélemény jelentős része között, úgy, mint 1989-ben. Kövesdi Károly: Béla bácsi meséi videó Emlékeztek? Röpke két éve például azt mesélte, hogy rossz bácsikkal nem fog egy csoportba keveredni, aztán kiderült, hogy mégis.
Múltunk Magyar emlékek nyomában: Zichy Mihály – Tbiliszi Magyar emlékek nyomában: Zichy Mihály – Tbiliszi videó Zichy Mihály (1827–1906) festő, grafikus nemcsak a magyar romantikus festészet kiemelkedő alakja, de az orosz cárok udvari festője is volt, aki húsz esztendős korától – néhány éves párizsi és rövid hazai megszakítással – egészen haláláig, negyvenkilenc éven át dolgozott Oroszországban. Zichy Mihály festő, grafikus nemcsak a magyar romantikus festészet kiemelkedő alakja,a grúzok is „nemzeti festőjükként” tisztelik. 170 évvel ezelőtt a bécsi udvar hozzájárult gróf Batthyány Lajos miniszterelnöki kinevezéséhez videó A kormány élén hozzálátott a fiatal magyar állam megszervezéséhez. A királynő, aki szembe mert szegülni Rómával... videó Zénobia királynő a napjainkban az Iszlám Állam kezei által szomorú pusztulást szenvedő Palmüra legnagyobb uralkodója volt.
Fő támogatónk