2018. február 21., szerda - Eleonóra
Cikkek közt...  Videók közt...  
Elhunyt Billy Graham világhírű amerikai prédikátorvideó 2018. február 21., szerda 16:14 Észak-karolinai otthonában 99 esztendős korában elhunyt Billy Graham világhírű amerikai prédikátor - jelentette be a nevét viselő Billy Graham Evangéliumi Szövetség.
Omlik a római Szent Lépcső videó 2011. április 21. | Rendkívüli pénzgyűjtés indult Róma egyik legjelentősebb ereklyéjének a megmentésére. A Szent Lépcsőn - a hagyomány szerint - a halálra ítélt Jézus ment fel Poncius Pilátus jeruzsálemi palotájába.
XVI. Benedek: A keresztények "nagy része a hitetlenség és Istentől való eltávolodás népe lett" videó 2011. április 21. | VATIKÁNVÁROS. Sajnálattal szólt nagycsütörtöki miséjében XVI. Benedek pápa arról, hogy a keresztények "nagy része a hitetlenség és Istentől való eltávolodás népe lett", s főleg Nyugaton, "a kereszténység központi országaiban" belefáradtak hitükbe, beleuntak "saját történelmükbe és kultúrájukba", keresztény hagyományaikba.
Nagypénteken Jézus halálát gyászolják a keresztények videó 2011. április 21. | BUDAPEST. Nagypénteken, a keresztáldozat emléknapján a katolikus egyház arra hívja fel hívei és minden ember figyelmét, hogy Jézus halálával mindenkit megváltott - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata csütörtökön az MTI-vel.
Megnyílt a „Magyar Camino“ zarándokút videó 2011. április 19. | BUDAPEST. Mintegy 420 kilométer hosszan halad és áprilistól végigjárható, az Esztergomtól Máriagyűdig vezető Magyar Zarándokút. Az El Camino mintájára szerveződő, magyar szent helyeket összekötő zarándokút megálmodói azt szeretnék, ha kezdeményezésük révén Magyarország a zarándokok célpontjává válna.
XVI. Benedek: A technika nem helyettesítheti Istent videó 2011. április 17. | VATIKÁNVÁROS. Nagy árat fizet az ember, ha öntelt, és azt gondolja, hogy a technika helyettesítheti Istent - ez volt a központi gondolata XVI. Benedek pápa szentbeszédének a virágvasárnapi szertartáson.
Húsvéti fények Európában videó 2011. április 16. | BUDAPEST. P. Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyar rendtartományának vezetője húsvét közeledtével nyílt levelet tett közzé. Ebben leszögezi, hogy az emberiség egyik legnagyobb sorsfordulójának idejét éli, egyszerre „reng a Föld” minden földrészen, nincs egyetlen pontja sem a földgolyónak, amely a válság okozta tragédia hatáskörén kívül maradna.
Felvállalom, hogy akár engem is értetlenül néznek videó 2011. április 15. | HETÉNY. Április 17-én, Virágvasárnap az Úr jeruzsálemi bevonulására emlékezünk. Virágvasárnap egy olyan nap, amelynek üzenetében és hangulatában az öröm és a fájdalom egyaránt jelen van.
A szeretetre való megnyílás eszköze a böjt videó 2011. április 13. | BUDAPEST. Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend első tagjai a Mecsek és a Pilis-hegység remetéi voltak. Lelkiségük legjellemzőbb vonásai kezdetektől fogva a tudatosan vállalt visszahúzódó életmód, az önmegtagadás, a böjt, az engesztelés. Ennek az életformának korunkra is érvényes értelméről, lényegéről és fontosságáról vall Bátor Botond szerzetes, a pálosok magyarországi elöljárója asziv.hu portálon.
Vigyázz, kész, rajt! videó 2011. április 13. | BÁTORKESZI. Változatos és szórakoztató lesz az idei Vakációs Bibliahét programja. Ennek elemeit a hollandiai KOEN Alapítvány Felvidéki Munkacsoportja ismertette a komáromi és barsi református egyházmegye lelkipásztoraival, hitoktatóival, illetve gyermekmunkásaival.
Hologram és meglepő felfedezések a torinói lepel kapcsán videó 2011. április 12. | TORINÓ. A torinói lepel a római katolikus egyház legvitatottabb ereklyéje. A hagyomány szerint Jézus testének képmása rajzolódik ki egy négy méter hosszú lenvásznon, úgy ahogyan a temetésekor beletekerték. Egy holland orvos háromdimenziós információi alapján előállította a test hologramját, amely lehetővé teszi a leplen látható alak „megmozdítását”, valamint a fejtetőn sok apró, vérző seb azonosítását.
XVI. Benedek: Krisztus lerombolta a halál falát videó 2011. április 12. | VATIKÁN. A vasárnapi Úrangyala-imádsághoz kapcsolódó elmélkedésében XVI. Benedek pápa, szem előtt tartva a közelgő húsvéti ünnepeket, a halálról fogalmazta meg gondolatait. Hangsúlyozta, hogy Krisztus feltámadásával lerombolta a halál falát, és teljes mértékben uralkodik fölötte.
Szlovák-magyar imanap Mátraverebély-Szentkúton videó 2011. április 11. | MÁTRAVEREBÉLY-SZENTKÚT. A mátraverebély-szentkúti ferencesek szlovák–magyar imanapot tartanak június 28-án, melyre meghívják a két ország püspöki konferenciáinak képviselőit, és várják a zarándokcsoportokat is mindkét országból, mindkét nemzetiség képviseletében. Mátraverebély-Szentkút ugyanis népeink kapcsolatában olyan hely szeretne lenni, ahol hidak, és nem falak épülnek - írja üzenetében a nemzeti kegyhely igazgatója.
Elmaradt a szabadtéri imádkozás Pekingben, begyűjtötték a hívőket videó 2011. április 10. | PEKING. Egy Kínában hivatalosan el nem ismert protestáns gyülekezet szabadtéri istentiszteletét hiúsították meg a kínai hatóságok vasárnap Peking északnyugati részén. A hívők a nyilvános istentisztelettel tiltakoztak volna amiatt, hogy kiszorultak korábbi bérleményükből - jelentették hírügynökségek.
Család, templom, iskola - Várszegi Asztrik Pozsonyban videó 2011. április 09. | POZSONY. Az Esterházy János Társulás meghívására Pozsonyban tartott előadást Család, templom, iskola címmel Várszegi Asztrik pannonhalmi bencés főapát. „Bő száz évvel ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat, hogy ezt a hármat – család, templom, iskola - össze kell kötni, mert ez a keresztény nevelés alapja“ – hangoztatta hallgatósága előtt.
Alagútban videó 2011. április 07. | BUDAPEST. Veszedelmes lehet a „megállás”, amikor belemerülünk gyászba, kudarcba, csalódásba, egy fájó, sértésbe; mondatba vagy a gondokba - olvasom Gáncs Aladár elmélkedését. A sokak által tisztelt és szeretett lelkész-orgonista sajnos már nincs köztünk, de mélyen emberséges írásaival a rászorulóknak ma is vigaszt nyújt.
Testvérifik, találkozzunk! videó 2011. április 06. | DEBRECEN. 2011. május 13-14. között zajlik a Kárpát-medencei református ifjúsági körök találkozója és kapcsolatépítő hétvégéje. A program keretében profi trénerek és a zsinati ifjúsági iroda vezetőinek segítségével tréningszerűen, játékokon és különböző interaktív feladatokon keresztül a résztvevők megismerhetik egymást és barátokra, testvérifikre találhatnak.
Az Istennek tetsző böjt videó 2011. április 06. | HETÉNY. „Akkor elvitte Jézust a Lélek a pusztába, hogy megkísértse az ördög. Miután negyven nap és negyven éjjel böjtölt, végül megéhezett. Ekkor odament hozzá a kísértő, és ezt mondta: „Ha Isten Fia vagy, mondd, hogy ezek a kövek változzanak kenyérré.” Ő így válaszolt: „Meg van írva: Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik.” (Máté evangéliuma 4,1-4)
Kortárs művek a Szent Efrém Férfikar műsorán videó 2011. április 04. | BUDAPEST. Nekünk írottak címmel ad koncertet szombaton a Szent Efrém Férfikar a Hold utcai Református templomban, ahol ezúttal csak olyan műveket énekelnek, amelyeket számukra komponáltak. A hangversenyen Sáry László, Philipp György, Zombola Péter és Bubnó Tamás bizánci zenei ihletésű művei, valamint gospelek hangzanak el.
Házasság előtt: jegyesség videó 2011. április 04. | BUDAPEST. Az idei esztendőt a Család éveként hirdette meg a Magyar Katolikus Egyház. Ennek jegyében hallata hangját hétfőn Bíró László püspök, a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke a Hívom a családokat a Család évében 2011 áprilisában c. nyílt levelében. Írásában a családalapítást megelőző jegyességre helyezi a hangsúlyt.
Messze szól a harang videó 2011. április 04. | JÓLÉSZ. 2010 szeptemberétől szól az emberi élet mindennapjait meghatározó harangzúgás a jólészi katolikus templom harangtornyában. Ebben a faluban született a süketnémák felkarolójaként számon tartott emberbarát, Cházár András. Első ízben születése 265. évfordulója alkalmából kondult meg szülőfaluja katolikus templomtornyában Gombos Miklós harangöntő mester messzire szóló harangja.
Szeretni jó videó 2011. április 04. | POZSONY, ROZSNYÓ. 2011. május 20-21. között ismét megmozdul a Kárpát-medence reformátussága. A Szeretethíd keretében ismét alkalmuk lesz az egyéneknek és közösségeknek, hogy segítsenek a rászorulókon, s megszépítsék környezetüket azzal a tudattal, hogy önkéntes áldozatukkal hidat képeznek a társadalom, Isten és ember között.
Róma II. János Pál boldoggá avatására készül videó 2011. április 02. | RÓMA. II. János Pál május elsejei boldoggá avatása előtt egy hónappal Rómában már alig találni szállást. Több mint kétmillió embert várnak az olasz fővárosba a Szent Péter téren rendezendő szertartásra. Már elkészült a rendkívüli esemény idejére vonatkozó biztonsági terv is.
Ünnepel a nyitrai református gyülekezet videó 2011. április 01. | NYITRA. A mintegy száz lelket számláló helyi református közösség Ficzere Tamás lelkésszel és László Béla gondnokkal az élen rendezvénysorozatot hívott életre a nyitrai református gyülekezet fennállásának 115. és a református templom létezésének 100. évfordulója alkalmából. A centenáriumi ünnepségsorozatról és a nyitrai református közösség életéről Hajtman Béla tájékoztatta a hírek.sk portált.
Ókeresztény kódexeket találtak videó 2011. március 31. | AMMÁN, LONDON. Több brit lap szenzációt sejtető címekkel számolt be egy különös, fémből készült ,„könyvekből” álló gyűjteményről, amelyet a közelmúltban Jordániában találtak. A mintegy 70 kisméretű könyv állítólag a kereszténység eddig ismert legkorábbi írásos dokumentuma.
Pásztorlevél hitünk vállalása érdekében videó 2011. március 29. | DÓVAL. A Szlovákiai Katolikus Egyház pásztorlevélben szólítja fel a hívő közösségeket, hogy a májusi népszámláláson vallják meg hitüket. A pásztorlevelet húsvét vasárnapján, április 24-én olvassák fel a templomokban.
A pápa aggódik a líbiai harcok miatt videó 2011. március 28. | VATIKÁN. A vasárnap déli Úrangyala imádság alkalmával mondott beszédében a Szentatya az összegyűlt hívek előtt a napi evangélium (Jn 4,1–26) jelentését világította meg, és a líbiai harcok miatti aggodalmának adott hangot
Balás Béla püspök 70 éves videó 2011. március 25. | KAPOSVÁR. Életem első felében rejtőzködnöm kellett, ennek az árnyéka máig nyúlik. Kerülöm a feltűnést, utálom a veszekedést, kedvelem a magányt... írja magáról a Kaposvári Egyházmegye Főpásztora, Balás Béla, aki március 25-én töltötte be 70. életévét.
Ma van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja videó 2011. március 25. | POZSONY. A keresztények ma ünneplik Gyümölcsoltó Boldogasszony napját, ami Isten Fiának Mária szűzi méhében történt fogantatásának csodás ünnepe. Az ünnep azt a pillanatot idézi, amikor az istengyermek emberré lett. Isten már Ádámnak és Évának is megígérte, hogy bűneiket megváltja, s ígéretét több zsidó prófétával is megismételtette.
Gömöri apokrif népénekek videó 2011. március 21. | BERZETE. Écsi Gyöngyi hosszú ideje gyűjti a népdalokat. Énekli a magyarlakta területek valamennyi tájegységének dalait, egyedülállóak az egyházi és apokrif népénekeket bemutató koncertjei. A Bódva-völgyi Stúdió 2000-ben készített filmje Écsi Gyöngyi karácsonyvárását mutatja be. Az alkotás a II. Szlovákiai Magyar Médiafesztivál győztes filmje lett.
Zarándoklat a győri Könnyező Szűzanya ünnepén videó 2011. március 21. | GYŐR. Több tucat csallóközi hívő is részt vett Győrben a március 19-én, 20-án a Könnyező Szűzanya ünnepe alkalmából tartott búcsúi zarándoklaton. A búcsú fontosságát jelzi, hogy vasárnap Erdő Péter bíboros mutatott be szentmisét a győri székesegyházban.
Első  Előző   107 / 108   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -2°C / -1°C
Holnap: -3°C / 1°C
Ógyalla
Ma: -1°C / 0°C
Holnap: -3°C / 2°C
Losonc
Ma: -1°C / 1°C
Holnap: -10°C / -0°C
Kassa
Ma: -2°C / -1°C
Holnap: -4°C / 0°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
19 éveNemzetközi Anyanyelvi Nap
170 éveMarx és Engels kiadta a Kommunista kiáltványt.
125 éveMegszületett Honthy Hanna színésznő, énekesnő.
65 éveFrancis Crick és James D. Watson bejelentették a DNS molekula kettős-spirál szerkezetének felfedezését.
57 éveElőször lépett a nyilvánosság elé a Beatles-együttes a liverpooli Cavern Clubban.
Belföld Elnapolták a kábítószerek dekriminalizációjának kérdését Elnapolták a kábítószerek dekriminalizációjának kérdését videó POZSONY. Miután a koalíciós partnerek nem értettek egyet az előterjesztéssel, Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter szerdán visszavonta a kormány üléséről az anyagot, amely részben dekriminalizálta volna az ún. kemény drogok fogyasztását is. Lucia Žitňanská javaslatával szemben az Irány-Szociáldemokráciának és a Szlovák Nemzeti Pártnak is kifogásai voltak. Csökkentené az adminisztratív terheket a kormány videó A Peter Pellegrini miniszterelnök-helyettes műhelyéből származó törvénytervezetet szerdán hagyta jóvá a kormány. Komp kötheti össze Dunaradványt és Neszmélyt videó A munkálatok költségeit 1,4 millió euróra becsülik. Az építkezés a tervek szerint az idén kezdődik, és 2019-ben fejeződik be.
Külföld Az euróból való kilépésen dolgozik az Északi Liga Az euróból való kilépésen dolgozik az Északi Liga videó MILÁNÓ. Kudarcot vallott pénzügyi kísérletnek nevezte a közös európai valutát Matteo Salvini, az olasz jobbközép koalícióhoz tartozó Északi Liga párt vezetője egy szerdai interjúban, bejelentve, hogy pártja kormányozni készül és az európai uniós egyezmények reformját tervezi. Kudarcot vallott pénzügyi kísérletnek nevezte a közös európai valutát Matteo Salvini, az olasz Északi Liga párt vezetője. Újabb afgán menedékkérőket toloncoltak vissza Németországból videó A Kabulba tartó repülőn a 14 afgán férfit a német rendőrség 43 tagja, egy orvos és egy tolmács kísérte. Ismét sokan meghaltak a kormányerők támadásaiban Kelet-Gútában videó Egy egészségügyi segélyszervezet pedig legkevesebb 115 halottról számolt be.
Itthon Erős Nők PT: mindenkinek biztosítania kell az anyanyelvű oktatáshoz való jogot! Erős Nők PT: mindenkinek biztosítania kell az anyanyelvű oktatáshoz való jogot! videó POZSONY. Elkötelezetten hiszünk abban, hogy az anyanyelven való oktatás biztosítása nemzeti identitásunk megőrzésének alapvető feltétele, ezért kiállunk a kárpátaljai magyarság anyanyelv-használati jogáért – hangsúlyozták közös nyilatkozatukban a Kárpát-medencei magyar néppárti politikai alakulatok nőszervezetei. Közös nyilatkozatban álltak ki az anyanyelvű oktatás mellett a Kárpát-medencei magyar néppárti politikai alakulatok nőszervezetei. Lodzban is győzött a kassai Talentum programozó diákcsapat videó Újabb győzelmet aratott a kassai Talentum SAP programozó csapat, melynek felkészítő mentora Hanesz Angelika tanárnő volt. Havazás Pozsonyban, szmog Turócszentmártonban és Rózsahegyen videó A fővárosban több helyütt is sűrű a forgalom, illetve a sofőrök balesetekre is figyelmeztetnek.
Magyar világ Szijjártó: a migráció rossz, veszélyes és megállítható Szijjártó: a migráció rossz, veszélyes és megállítható Frissítvevideó BUDAPEST. Magyarország álláspontja a bevándorlással kapcsolatban sziklaszilárd: a migrációt rossz, veszélyes és megállítható folyamatnak tartjuk, nemet mondunk a bevándorlásra és a betelepítési kvótára - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szerdán. Magyarország álláspontja a bevándorlással kapcsolatban sziklaszilárd - jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter. Lomnici: Az Aranycsapat a nemzeti történelem része videó Tavaly április 1-jén, Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján hirdették meg az Aranycsapat-emlékévét. Egyre keresettebb a házi pálinka Magyarországon videó Tavaly 8,8 millió liter, ötvenszázalékos pálinkának megfelelő párlatot készítettek a szeszfőzdék a megrendelők gyümölcséből.
Kultúra GHYMES 35 GHYMES 35 videó POZSONY. A 35. évforduló jegyében telik a Ghymes Együttes idei éve, s az idei koncertsorozat a március 1-i pozsonyi koncerttel kezdődik. Várnak minden érdeklődőt 2018. március 1-én Pozsonyba a Dom kultúry Zrkadlový háj-ba. A 35. évforduló jegyében telik a Ghymes Együttes idei éve. Ez évi első koncertjét Pozsonyban adja a zenekar. A V4-ek kortárs képzőművészeinek alkotásaiból nyílt kiállítás Brüsszelben videó A március 19-ig megtekinthető tárlaton többek közt Németh Marcell, Szabó Ábel, Adorján Attila, Kiss Endre művei is láthatók. Felvidéki Népzenész Találkozó Nagyidán videó A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia 2018-ban 3 vonós mesterkurzus indítását tervezi.
Színes A Nazca-vonalak rejtélye A Nazca-vonalak rejtélye videó Nemrég volt hír, hogy Peruban egy kamion rongálta meg ezeket a csak a levegőből látható, sivatagi hatalmas ábrákat. A tudósok számára titok, hogy miként és miért keletkeztek ezek az ábrák. A tudósok számára titok, hogy miként és miért keletkeztek ezek az ábrák. Phjongcshang 2018 - Történelmi amerikai siker sífutásban videó Az olimpiai érmek számát (14) tekintve a 37 éves norvég Marit Björgen rekorder lett a téli játékok történetében. Phjongcshang 2018 - Éremért játszhatnak a cseh jégkorongozók Frissítvevideó Elsőként Csehország válogatottja jutott be a phjongcshangi téli olimpia férfi jégkorongtornájának elődöntőjébe.
Mozaik Mindenidők legkisebb januári kiterjedését érte el az északi-sarki tengeri jég Mindenidők legkisebb januári kiterjedését érte el az északi-sarki tengeri jég videó WASHINGTON. Mindenidők legkisebb januári kiterjedésére hízott a tengeri jég az Északi-sark térségében az amerikai óceán- és légkörkutató intézet (NOAA) adatai szerint. Az antarktiszi tengeri jégmező is 17,4 százalékkal volt kisebb az 1981-2010-es átlagnál. Műanyaghulladékot mutattak ki az Atlanti-óceánban élő halak gyomrában videó A kutatók a vizsgált halak 73 százalékának a gyomrában mutattak ki különböző mikroműanyagokat. Jó hajós lehetett és valamiféle nyelvet is használhatott a Homo erectus videó Képes volt eszközöket készíteni és valószínűleg az első előember volt, amely főzött.
Vélemény Kövesdi Károly: Pótolhatatlanék Kövesdi Károly: Pótolhatatlanék videó Megszületett a verdikt: a nógrádi, gömöri magyarok megtörölhetik a szájukat, nem kapnak gyorsforgalmi utat. Sem a közeli, sem a távolabbi években. Megszületett a verdikt: a nógrádi, gömöri magyarok megtörölhetik a szájukat, nem kapnak gyorsforgalmi utat. Bartók Csaba: Kép van, magyar hang nincs! videó A számarányoknak megfelelően a két közszolgálati tv csatorna összidejéből napi 4 óra műsoridő járna a felvidéki magyarságnak. Aich Péter: Nagyokos fehérek videó Sokan úgy vélik, a sajtószabadság az, hogy most végre megmondhatják a tutit.
Múltunk Sikeresen azonosították az Árpád-háziak DNS-ét Sikeresen azonosították az Árpád-háziak DNS-ét videó BUDAPEST. Azonosította az Árpád-ház férfi tagjaira jellemző DNS-t III. Béla király csontmaradványaiból az Országos Onkológiai Intézet vezette nemzetközi kutatócsoport, s kiderült, hogy az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek - nyilatkozta Kásler Miklós professzor, az intézet vezetője a szerdai Magyar Időkben. Kiderült, hogy az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek. Több mint 100 évvel a halála után temettek el egy francia katonát videó Claude Fournier őrmester 35 évesen, 1916. augusztus 4-én esett el Verdunnél. Honthy Hanna, a magyar operett nagyasszonya 125 éve született videó Százhuszonöt éve, 1893. február 21-én született Honthy Hanna Kossuth-díjas primadonna, a magyar operett királynője.
Fő támogatónk