2018. január 18., csütörtök - Piroska
Cikkek közt...  Videók közt...  
Megtartotta záró ülését a Reformáció Emlékbizottságvideó 2018. január 18., csütörtök 12:44 BUDAPEST. Megtartotta záró ülését a Reformáció Emlékbizottság csütörtök délelőtt az Országházban. A testület - melynek elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, tagja Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint a protestáns történelmi egyházak vezetői is - visszatekintett a reformáció ötszázadik évfordulójának eseményeire, értékelte az elvégzett munkát, a Kárpát-medence-szerte megszervezett mintegy 1800 programot.
Nagycsütörtöki szentmise a Lateráni Szent János-bazilikában videó 2011. április 21. | RÓMA. A nagycsütörtök esti szentmisén a katolikus egyházfő az alázat jelképeként megmosta 12 pap lábát a Lateráni Szent János-bazilikában, ezzel emlékeztetve Krisztus utolsó vacsorájára, amelyet tizenkét apostolával együtt költött el a keresztre feszítése előtti napon.
Omlik a római Szent Lépcső videó 2011. április 21. | Rendkívüli pénzgyűjtés indult Róma egyik legjelentősebb ereklyéjének a megmentésére. A Szent Lépcsőn - a hagyomány szerint - a halálra ítélt Jézus ment fel Poncius Pilátus jeruzsálemi palotájába.
XVI. Benedek: A keresztények "nagy része a hitetlenség és Istentől való eltávolodás népe lett" videó 2011. április 21. | VATIKÁNVÁROS. Sajnálattal szólt nagycsütörtöki miséjében XVI. Benedek pápa arról, hogy a keresztények "nagy része a hitetlenség és Istentől való eltávolodás népe lett", s főleg Nyugaton, "a kereszténység központi országaiban" belefáradtak hitükbe, beleuntak "saját történelmükbe és kultúrájukba", keresztény hagyományaikba.
Nagypénteken Jézus halálát gyászolják a keresztények videó 2011. április 21. | BUDAPEST. Nagypénteken, a keresztáldozat emléknapján a katolikus egyház arra hívja fel hívei és minden ember figyelmét, hogy Jézus halálával mindenkit megváltott - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata csütörtökön az MTI-vel.
Megnyílt a „Magyar Camino“ zarándokút videó 2011. április 19. | BUDAPEST. Mintegy 420 kilométer hosszan halad és áprilistól végigjárható, az Esztergomtól Máriagyűdig vezető Magyar Zarándokút. Az El Camino mintájára szerveződő, magyar szent helyeket összekötő zarándokút megálmodói azt szeretnék, ha kezdeményezésük révén Magyarország a zarándokok célpontjává válna.
XVI. Benedek: A technika nem helyettesítheti Istent videó 2011. április 17. | VATIKÁNVÁROS. Nagy árat fizet az ember, ha öntelt, és azt gondolja, hogy a technika helyettesítheti Istent - ez volt a központi gondolata XVI. Benedek pápa szentbeszédének a virágvasárnapi szertartáson.
Húsvéti fények Európában videó 2011. április 16. | BUDAPEST. P. Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyar rendtartományának vezetője húsvét közeledtével nyílt levelet tett közzé. Ebben leszögezi, hogy az emberiség egyik legnagyobb sorsfordulójának idejét éli, egyszerre „reng a Föld” minden földrészen, nincs egyetlen pontja sem a földgolyónak, amely a válság okozta tragédia hatáskörén kívül maradna.
Felvállalom, hogy akár engem is értetlenül néznek videó 2011. április 15. | HETÉNY. Április 17-én, Virágvasárnap az Úr jeruzsálemi bevonulására emlékezünk. Virágvasárnap egy olyan nap, amelynek üzenetében és hangulatában az öröm és a fájdalom egyaránt jelen van.
A szeretetre való megnyílás eszköze a böjt videó 2011. április 13. | BUDAPEST. Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend első tagjai a Mecsek és a Pilis-hegység remetéi voltak. Lelkiségük legjellemzőbb vonásai kezdetektől fogva a tudatosan vállalt visszahúzódó életmód, az önmegtagadás, a böjt, az engesztelés. Ennek az életformának korunkra is érvényes értelméről, lényegéről és fontosságáról vall Bátor Botond szerzetes, a pálosok magyarországi elöljárója asziv.hu portálon.
Vigyázz, kész, rajt! videó 2011. április 13. | BÁTORKESZI. Változatos és szórakoztató lesz az idei Vakációs Bibliahét programja. Ennek elemeit a hollandiai KOEN Alapítvány Felvidéki Munkacsoportja ismertette a komáromi és barsi református egyházmegye lelkipásztoraival, hitoktatóival, illetve gyermekmunkásaival.
Hologram és meglepő felfedezések a torinói lepel kapcsán videó 2011. április 12. | TORINÓ. A torinói lepel a római katolikus egyház legvitatottabb ereklyéje. A hagyomány szerint Jézus testének képmása rajzolódik ki egy négy méter hosszú lenvásznon, úgy ahogyan a temetésekor beletekerték. Egy holland orvos háromdimenziós információi alapján előállította a test hologramját, amely lehetővé teszi a leplen látható alak „megmozdítását”, valamint a fejtetőn sok apró, vérző seb azonosítását.
XVI. Benedek: Krisztus lerombolta a halál falát videó 2011. április 12. | VATIKÁN. A vasárnapi Úrangyala-imádsághoz kapcsolódó elmélkedésében XVI. Benedek pápa, szem előtt tartva a közelgő húsvéti ünnepeket, a halálról fogalmazta meg gondolatait. Hangsúlyozta, hogy Krisztus feltámadásával lerombolta a halál falát, és teljes mértékben uralkodik fölötte.
Szlovák-magyar imanap Mátraverebély-Szentkúton videó 2011. április 11. | MÁTRAVEREBÉLY-SZENTKÚT. A mátraverebély-szentkúti ferencesek szlovák–magyar imanapot tartanak június 28-án, melyre meghívják a két ország püspöki konferenciáinak képviselőit, és várják a zarándokcsoportokat is mindkét országból, mindkét nemzetiség képviseletében. Mátraverebély-Szentkút ugyanis népeink kapcsolatában olyan hely szeretne lenni, ahol hidak, és nem falak épülnek - írja üzenetében a nemzeti kegyhely igazgatója.
Elmaradt a szabadtéri imádkozás Pekingben, begyűjtötték a hívőket videó 2011. április 10. | PEKING. Egy Kínában hivatalosan el nem ismert protestáns gyülekezet szabadtéri istentiszteletét hiúsították meg a kínai hatóságok vasárnap Peking északnyugati részén. A hívők a nyilvános istentisztelettel tiltakoztak volna amiatt, hogy kiszorultak korábbi bérleményükből - jelentették hírügynökségek.
Család, templom, iskola - Várszegi Asztrik Pozsonyban videó 2011. április 09. | POZSONY. Az Esterházy János Társulás meghívására Pozsonyban tartott előadást Család, templom, iskola címmel Várszegi Asztrik pannonhalmi bencés főapát. „Bő száz évvel ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat, hogy ezt a hármat – család, templom, iskola - össze kell kötni, mert ez a keresztény nevelés alapja“ – hangoztatta hallgatósága előtt.
Alagútban videó 2011. április 07. | BUDAPEST. Veszedelmes lehet a „megállás”, amikor belemerülünk gyászba, kudarcba, csalódásba, egy fájó, sértésbe; mondatba vagy a gondokba - olvasom Gáncs Aladár elmélkedését. A sokak által tisztelt és szeretett lelkész-orgonista sajnos már nincs köztünk, de mélyen emberséges írásaival a rászorulóknak ma is vigaszt nyújt.
Testvérifik, találkozzunk! videó 2011. április 06. | DEBRECEN. 2011. május 13-14. között zajlik a Kárpát-medencei református ifjúsági körök találkozója és kapcsolatépítő hétvégéje. A program keretében profi trénerek és a zsinati ifjúsági iroda vezetőinek segítségével tréningszerűen, játékokon és különböző interaktív feladatokon keresztül a résztvevők megismerhetik egymást és barátokra, testvérifikre találhatnak.
Az Istennek tetsző böjt videó 2011. április 06. | HETÉNY. „Akkor elvitte Jézust a Lélek a pusztába, hogy megkísértse az ördög. Miután negyven nap és negyven éjjel böjtölt, végül megéhezett. Ekkor odament hozzá a kísértő, és ezt mondta: „Ha Isten Fia vagy, mondd, hogy ezek a kövek változzanak kenyérré.” Ő így válaszolt: „Meg van írva: Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik.” (Máté evangéliuma 4,1-4)
Kortárs művek a Szent Efrém Férfikar műsorán videó 2011. április 04. | BUDAPEST. Nekünk írottak címmel ad koncertet szombaton a Szent Efrém Férfikar a Hold utcai Református templomban, ahol ezúttal csak olyan műveket énekelnek, amelyeket számukra komponáltak. A hangversenyen Sáry László, Philipp György, Zombola Péter és Bubnó Tamás bizánci zenei ihletésű művei, valamint gospelek hangzanak el.
Házasság előtt: jegyesség videó 2011. április 04. | BUDAPEST. Az idei esztendőt a Család éveként hirdette meg a Magyar Katolikus Egyház. Ennek jegyében hallata hangját hétfőn Bíró László püspök, a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke a Hívom a családokat a Család évében 2011 áprilisában c. nyílt levelében. Írásában a családalapítást megelőző jegyességre helyezi a hangsúlyt.
Messze szól a harang videó 2011. április 04. | JÓLÉSZ. 2010 szeptemberétől szól az emberi élet mindennapjait meghatározó harangzúgás a jólészi katolikus templom harangtornyában. Ebben a faluban született a süketnémák felkarolójaként számon tartott emberbarát, Cházár András. Első ízben születése 265. évfordulója alkalmából kondult meg szülőfaluja katolikus templomtornyában Gombos Miklós harangöntő mester messzire szóló harangja.
Szeretni jó videó 2011. április 04. | POZSONY, ROZSNYÓ. 2011. május 20-21. között ismét megmozdul a Kárpát-medence reformátussága. A Szeretethíd keretében ismét alkalmuk lesz az egyéneknek és közösségeknek, hogy segítsenek a rászorulókon, s megszépítsék környezetüket azzal a tudattal, hogy önkéntes áldozatukkal hidat képeznek a társadalom, Isten és ember között.
Róma II. János Pál boldoggá avatására készül videó 2011. április 02. | RÓMA. II. János Pál május elsejei boldoggá avatása előtt egy hónappal Rómában már alig találni szállást. Több mint kétmillió embert várnak az olasz fővárosba a Szent Péter téren rendezendő szertartásra. Már elkészült a rendkívüli esemény idejére vonatkozó biztonsági terv is.
Ünnepel a nyitrai református gyülekezet videó 2011. április 01. | NYITRA. A mintegy száz lelket számláló helyi református közösség Ficzere Tamás lelkésszel és László Béla gondnokkal az élen rendezvénysorozatot hívott életre a nyitrai református gyülekezet fennállásának 115. és a református templom létezésének 100. évfordulója alkalmából. A centenáriumi ünnepségsorozatról és a nyitrai református közösség életéről Hajtman Béla tájékoztatta a hírek.sk portált.
Ókeresztény kódexeket találtak videó 2011. március 31. | AMMÁN, LONDON. Több brit lap szenzációt sejtető címekkel számolt be egy különös, fémből készült ,„könyvekből” álló gyűjteményről, amelyet a közelmúltban Jordániában találtak. A mintegy 70 kisméretű könyv állítólag a kereszténység eddig ismert legkorábbi írásos dokumentuma.
Pásztorlevél hitünk vállalása érdekében videó 2011. március 29. | DÓVAL. A Szlovákiai Katolikus Egyház pásztorlevélben szólítja fel a hívő közösségeket, hogy a májusi népszámláláson vallják meg hitüket. A pásztorlevelet húsvét vasárnapján, április 24-én olvassák fel a templomokban.
A pápa aggódik a líbiai harcok miatt videó 2011. március 28. | VATIKÁN. A vasárnap déli Úrangyala imádság alkalmával mondott beszédében a Szentatya az összegyűlt hívek előtt a napi evangélium (Jn 4,1–26) jelentését világította meg, és a líbiai harcok miatti aggodalmának adott hangot
Balás Béla püspök 70 éves videó 2011. március 25. | KAPOSVÁR. Életem első felében rejtőzködnöm kellett, ennek az árnyéka máig nyúlik. Kerülöm a feltűnést, utálom a veszekedést, kedvelem a magányt... írja magáról a Kaposvári Egyházmegye Főpásztora, Balás Béla, aki március 25-én töltötte be 70. életévét.
Ma van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja videó 2011. március 25. | POZSONY. A keresztények ma ünneplik Gyümölcsoltó Boldogasszony napját, ami Isten Fiának Mária szűzi méhében történt fogantatásának csodás ünnepe. Az ünnep azt a pillanatot idézi, amikor az istengyermek emberré lett. Isten már Ádámnak és Évának is megígérte, hogy bűneiket megváltja, s ígéretét több zsidó prófétával is megismételtette.
Gömöri apokrif népénekek videó 2011. március 21. | BERZETE. Écsi Gyöngyi hosszú ideje gyűjti a népdalokat. Énekli a magyarlakta területek valamennyi tájegységének dalait, egyedülállóak az egyházi és apokrif népénekeket bemutató koncertjei. A Bódva-völgyi Stúdió 2000-ben készített filmje Écsi Gyöngyi karácsonyvárását mutatja be. Az alkotás a II. Szlovákiai Magyar Médiafesztivál győztes filmje lett.
Első  Előző   106 / 107   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 4°C / 5°C
Holnap: -3°C / 5°C
Ógyalla
Ma: 6°C / 7°C
Holnap: -1°C / 4°C
Losonc
Ma: -0°C / 1°C
Holnap: -9°C / 1°C
Kassa
Ma: -2°C / -1°C
Holnap: -9°C / 3°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
136 éveMegszületett Alan Alexander Milne angol író, Micimackó, Malacka és társai megalkotója.
99 éveMegkezdődtek az I. világháborút lezáró "Trianon" béketárgyalások.
73 éveAz akkori szovjet hadsereg kezére került Budapest belvárosa, és megszűntek a harcok.
72 éveMegnyílt a II. világháború után Budapest első állandó Duna-hídja, a Kossuth-híd.
513 éveFranz von Taxis megindította a postaforgalmat Németalföld, a bécsi, francia és spanyol udvar között.
Belföld Harmincezertől is több bevetésen vettek részt tavaly a tűzoltók Harmincezertől is több bevetésen vettek részt tavaly a tűzoltók videó POZSONY. A tűzoltók a 2017-es évben összesen 33 737 bevetésen vettek részt, ami 2002 óta a legmagasabb szám. A 2016-os évhez képest 4 390-el nőtt a kiszállások száma – közölte Alexander Nejedlý, az Országos Tűzoltó- és Mentőalakulat (HaZZ) elnöke, majd hozzátette: rendkívüli események tavaly leggyakrabban pénteken történtek, a legtöbb tűzeset pedig szombaton keletkezett. A számok nem igazán pozitívak – mondta Alexander Nejedlý országos tűzoltó-parancsnok. Rezník visszakozott, ősztől visszatér a képernyőre a Riporterek videó Az RTVS vezetője a bírálatokra reagálva elmondta, az oknyomozó riportműsort nem szüntette meg, csupán átmenetileg leállította. Továbbra is veszélyt jelent az afrikai sertéspestis videó Az élelmiszer-ipari kamara szerint a hatóságoknak határozottabban és gyorsabban kellene megoldást keresniük a kialakult helyzetre.
Külföld Megszavazták a Donyec-medence visszacsatolásáról szóló törvényt Megszavazták a Donyec-medence visszacsatolásáról szóló törvényt Frissítvevideó KIJEV. Megszavazta a kijevi parlament második olvasatban, azaz végleges formában csütörtökön a Donyec-medence szakadár ellenőrzés alatti részeinek Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés Oroszországot agresszor államnak minősíti, a szakadár "népköztársaságokat" pedig megszállt területeknek. A németek többsége nem akarja Schulzot alkancellárnak videó Mélyponton a szociáldemokraták támogatottsága, a németek többsége nem szeretné,hogy Martin Schulz pártelnök legyen az alkancellár. Eltemették Oliver Ivanovic meggyilkolt koszovói szerb politikust videó A 64 éves, mérsékelt politikusnak tartott Ivanovic ügyében még nyomoz a koszovói és a szerb rendőrség.
Itthon A kvótákkal küszködnek a nyolcosztályos gimnáziumok A kvótákkal küszködnek a nyolcosztályos gimnáziumok videó POZSONY. A meghatározott kvóták alapján szeptembertől csak a diákok 5 százaléka folytathatja tanulmányait nyolcosztályos gimnáziumokban. Az intézkedés elsősorban a fővárosi nyolcosztályos gimnáziumokat érinti negatívan. A következő tanévben csupán egyetlen ilyen pozsonyi egyházi gimnázium nyitja majd meg kapuit az új diákok előtt. A csökkentések az állami és magángimnáziumokat is érintik. Szeptembertől csak a diákok 5 százaléka folytathatja tanulmányait nyolcosztályos gimnáziumokban. Szlovák és magyar erdészetek méhészeti együttműködése videó A két évig tartó projekt az Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósul meg. Elektronikusan is lehet majd jelentkezni a középiskolákba videó A kormány jóváhagyta az oktatási törvény módosító javaslatát.
Magyar világ Lázár: a bevándorlás kérdése nemzeti ügy Lázár: a bevándorlás kérdése nemzeti ügy Frissítvevideó BUDAPEST. A nemzeti konzultáció eredménye is mutatja, hogy az ország biztonsága kiemelten fontos, a magyar emberek biztonságának a garantálása a kormány legfontosabb feladata – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, amit Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen. Februárban dönthet a magyar parlament a STOP Soros törvénycsomagról. Biztonságpolitikáról tárgyaltak a magyar-szlovák vegyes bizottság ülésén videó Vargha Tamás államtitkár szerint biztató, hogy az EU felismerte a külső határok védelmének fontosságát. Átadták a Raoul Wallenberg-díjakat videó A díjat a Raoul Wallenberg Egyesület kezdeményezte azzal a céllal, hogy etikai mércét állítson a magyar társadalmi élet elé.
Kultúra Emlékkoncerttel tisztelegnek Fábián Juli előtt Emlékkoncerttel tisztelegnek Fábián Juli előtt videó BUDAPEST. Ingyenes koncerten emlékezik a decemberben fiatalon elhunyt Fábián Julira a magyar dzsessz színtér színe-java január 28-án a Budapest Jazz Clubban (BJC). Fábián Juli december 16-án hunyt el rákbetegségben. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt. European Festival Awards - Újabb díjat nyert a Sziget videó A Szigeté volt az év legjobb zenei felhozatala 2017-ben. Páva pulyák: Farkas József fotókiállítása a Prágai Magyar Intézetben videó Farkas József Páva pulyák című fotókiállításának megnyitója lesz január 23-án 18 órától a Prágai Magyar Intézet nagytermében.
Színes Australian Open - Fucsovics óriási bravúrral jutott tovább Australian Open - Fucsovics óriási bravúrral jutott tovább videó MELBOURNE. Fucsovics Márton óriási meglepetésre négy szettben legyőzte a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querreyt, ezzel bejutott az ausztrál nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójába. Fucsovics Márton óriási meglepetésre négy szettben legyőzte a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querreyt Férfi kézilabda Eb - Kikapott a csehektől is, így kiesett a magyar válogatott videó A magyar férfi kézilabda-válogatott 33-27-es vereség után pont nélkül búcsúzott a tornától. Melanie Griffith lesz a Bécsi Operabál sztárvendége videó Az osztrák társasági élet csúcseseményét tavaly másfél millióan követték élőben a köztévében.
Mozaik Durva kémprogram bukkant fel az Androidon Durva kémprogram bukkant fel az Androidon videó A Kaspersky Lab egy erős Android-kémszoftverre bukkant, amelynek segítségével a mikrofonon keresztül lehallgathatóak az okostelefonon folytatott beszélgetések, valamint hozzáférhetőek az üzenetek, híváslisták és több más dolog is. A kémszoftver segítségével a mikrofonon keresztül lehallgathatóak az okostelefonon folytatott beszélgetések. A világ legnagyobb víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban videó Felfedezték, hogy egybenyílik a két óriási barlangrendszer, a 263 kilométeres Sac Actun és a 84 kilométeres Dos Ojos. A koraszülöttség a kisgyermek nyelvi fejlődésre is hatással lehet videó Késleltetheti a kisgyermekkori nyelvi fejlődést, ha a gyermek a terhesség harmadik trimeszterében, koraszülöttként jött világra.
Vélemény Aich Péter: Divat Aich Péter: Divat videó A beszédtémát mindig erősen befolyásolta a divat. Arról beszélni, amiről mindenki: akkor nem sokat ronthatunk, mert nem mondunk újat. Vagy olyanról, ami pillanatnyilag – egy szezon erejéig – érdekesnek tűnik, és lehetőleg eléggé alpári. Főleg, ha ezzel bárki vagy bármi ideig-óráig az érdeklődés központjába kerülhet. És még főlegebb, ha ezen keresni is lehet – múló hírnév mellett anyagiakat, mi mást. Ilyen téma most a szexuális zaklatás. Egyébként nem ártana már tisztázni azt sem, mikor kezdődik ez a szexuális zaklatás. És mivel. Bartók Csaba: Nyelvromlás – „naznacsilni“ akarom, hogy ez nem csak alulról jövő kezdeményezés videó Magyar gyermek a magyar és a szlovák kultúrát egyszerre, pontosabban párhuzamosan csak a magyar iskolában tanulhatja meg. Csáky Pál: Furcsa évfordulók videó Igen, itt áll előttünk 2018 a maga pőreségében, s nekünk valahogy reagálnunk kell mindarra, amit felidézhet.
Múltunk Magyarország fizette a legnagyobb árat a békéért Magyarország fizette a legnagyobb árat a békéért videó Habár a kimondott cél a nemzeti önrendelkezés és önálló nemzetállamok létrehozása volt, a trianoni békekonferencián valójában az vezérelte a feleket, hogy Magyarország területéből minél nagyobb részt szerezhessenek meg. Napra pontosan kilencvenkilenc éve kezdődtek a trianoni béketárgyalások. Napra pontosan kilencvenkilenc éve kezdődtek a trianoni béketárgyalások. Bemutatták a Magyar emlékek Lengyelországban című kötetet videó Egy bő évezred közös történetét mutatja be a Magyar emlékek Lengyelországban kötet - ismertette Semjén Zsolt. Kiderült az aztékok pusztulásának oka videó Az 1545 és 1550 közötti öt évben 15 millió emberrel - a lakosság nagyjából 80 százalékával - végzett egy rejtélyes betegség.
Fő támogatónk