2018. március 23., péntek - Emőke
Cikkek közt...  Videók közt...  
A csíksomlyói hegynyeregben mutatják be a Csíksomlyói passiótvideó 2018. március 22., csütörtök 11:55 A csíksomlyói hegynyeregben, a hagyományos pünkösdi zarándoklat helyszínén mutatja be augusztus 18-án a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Csíksomlyói passiót - jelentették be a két intézmény vezetői egy Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón szerdán.
Vasárnap cigányzarándoklat lesz Mátraverebélyen videó 2011. június 04. | MÁTRAVEREBÉLY. Június 5-én, Magyarországra látogat Antonio Maria Vegli érsek, a Vándorlók és Úton lévők Lelkigondozása Pápai Tanácsának elnöke. Erre a napra az első oltárra emelt cigányember Boldog Ceferino Gimenez Malla születésének 150. és mártírhalálának 75. évfordulóján országos cigányzarándoklatot hirdet a Mátraverebély Szentkút ferences kegyhely.
Félmillió zarándokot várnak Csíksomlyóra videó 2011. június 04. | CSÍKSOMLYÓ. Több mint fél millió zarándokot várnak június második hétvégéjén a Csíksomlyói Búcsú Szentmiséjére. Több szlovákiai magyar községből autóbuszok szállítják a hivőket, de most az először szerveznek közös zarándoklatot a magyar nyelvű Mária Rádió is.
Horvátországba látogat a pápa videó 2011. június 03. | VATIKÁNVÁROS. A Vatikánban gyakran "kis déli Lengyelországként" emlegetett, az EU-csatlakozás küszöbén álló Horvátországba látogat szombaton és vasárnap XVI. Benedek pápa, hogy az öreg kontinens keresztény identitásáról beszélve megerősítse a horvátokat abban: katolikus értékeiket, és kultúrájukat megőrizve is helyük van Európában.
„Tényleg van mennyország!” – egy négyéves gyermek halálközeli élménye videó 2011. június 03. | NEBRASKA. A helybéli protestáns lelkész fia, Colton Burpo műtétje után megdöbbentő halálközeli élményekről számolt be, többek közt arról, hogy van a mennyországban egy nővére – akinek létezéséről nem tudhatott. Az apa nemrég közre adta fia tanúságtételét. „Tényleg van mennyország!” című könyve novemberi megjelenése óta másfél millió példányban kelt el az Egyesült Államokban.
A pálos szerzetesek elhatárolódnak a rendről készült filmtől videó 2011. június 01. | BUDAPEST. A pálos szerzetesek teljes mértékben elhatárolódnak a rendről készült, tavasszal megjelent Pálosok - az ősi magyar rend című DVD-filmtől - közölte Bátor Botond, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke.
Bölcskei Gusztáv: legyen hangsúlyosabb a törvényben az egyház autonómiája videó 2011. május 31. | BUDAPEST. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke azt szorgalmazza, hogy legyen hangsúlyosabb az új egyházi törvényben az egyház autonómiája, mivel ez nagyobb lehetőséget adna a társadalommal való együttműködésre.
Különvonatok indulnak a csíksomlyói búcsúra videó 2011. május 31. | BUDAPEST. Két vonat indul Magyarországról a pünkösdi csíksomlyói búcsúra 1500 zarándokkal, a helyjegyek már elfogytak.
Cseh koalíciós javaslat az egyházi kárpótlásra videó 2011. május 31. | PRÁGA. Új kárpótlási ajánlatot tett hétfőn este a csehországi egyházaknak a jobbközép kormánykoalíció.
Határokon átívelő zarándokút születik videó 2011. május 30. | SÁROSPATAK. A „Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program” keretében a két ország között új kulturális és turisztikai kapocs jön létre. A sárospataki Szent Erzsébet Út Alapítvány és a kassai Gótikus Utak Gyöngye Alapítvány pályázati forrásokból arra vállalkozott, hogy egy Szent Erzsébet-zarándokúttal köti össze a két várost.
Új egyházi törvény készül Magyarországon videó 2011. május 27. | BUDAPEST. Az MTI birtokába jutott az új egyházi törvény munkaanyaga, amelyet még nem tárgyalt meg a kormány. tervezet pontosan definiálja a vallási tevékenység, az egyház, az egyházi jogi személy, a származtatott egyházi szervezet, az egyházi intézmény, a vallási tevékenységet is végző egyesület, a közcélú tevékenység, a gazdasági-vállalkozási tevékenység, valamint az egyházi személy fogalmát.
Templomok éjszakája videó 2011. május 27. | POZSONY. Először tartják meg a Templomok éjszakáját Szlovákiában. A szervező feladatát a nagyszombati egyházmegye érseke, Róbert Bezák vállalta. Az ország 65 temploma csatlakozott a kezdeményezéshez.
Liszt, a keresztény gondolkodó videó 2011. május 26. | BUDAPEST. Noha nemzetközileg elismert, sőt Európa-szerte ünnepelt művészek már a XIX. századot megelőzően is szép számmal akadtak, azért az első, modern értelemben vett sztárok megjelenését a sajtó felvirágzásának korához köthetjük. Egy-egy csodagyermek vagy hangszeres virtuóz hamar az immár országhatárokon átívelő hírnév birtokosává válhatott, s az így támadt muzsikus csillagok sorában Liszt Ferenc nemcsak az egyik legviharosabban ünnepelt és rajongott, de egyszersmind a leghosszabb pályafutású s mindvégig a figyelem középpontjában élő és alkotó művész volt.
Hamarosan elhagyja Felvidéket a feltámadási menet videó 2011. május 25. | POZSONY. Hét éve indult első útjára a Feltámadási jelvény, az Árpád-kori motívumú szárnyas kereszt, mely Balatontól Csíksomlyóig áthalad Kárpát-medence magyarlakta területein, hirdetve a Feltámadott Krisztussal való szövetségünket, nemzeti újjászületésünk tiszta vágyát, az együvé tartozást. A csaknem 3000 kilométeres feltámadási menet Dél-Szlovákiát is érinti, így zár be egy képzeletbeli szívet.
60 éves a Nemzetközi Karitász videó 2011. május 25. | RÓMA. Május 22-én kezdte meg XIX. közgyűlését az alapításának 60. évfordulóját ünneplő Nemzetközi Karitász (Caritas Internationalis. A szervezet 160 országban tevékenykedik, segítséget nyújtva a rászorulóknak természeti katasztrófák, háborúk esetén.
III. Országos Irgalmasság Konferencia Budapesten videó 2011. május 24. | BUDAPEST. A Józsefvárosban, a Szent József plébánián tartották a III. Országos Irgalmasság Konferenciát, amelyen szlovákiai testvérek is részt vettek.
Vasárnap Szent Rita búcsút tartanak Nagymagyaron videó 2011. május 21. | NAGYMAGYAR. A Mátyusföld és Csallóköz határán elterülő Nagymagyar (Zlaté Klasy)ismert zarándokhely. Május 22-én, Szent Rita napján tartják a községben a hagyományos "rózsabúcsút". A többéves tradícióhoz híven az idén is gazdag lelki program várja Nagymagyaron a zarándokokat.
Csak Isten vezethet el az igazság megismeréséhez videó 2011. május 21. | VATIKÁNVÁROS. XVI. Benedek pápa az Apostoli Palota Kelemen termében fogadta a Teresianum Pápai Teológiai Fakultás 115 tagját, akikhez beszédet intézett az intézmény megalapításának 75. évfordulója alkalmából.
Az egység napját ünnepli a Magyar Református Egyház videó 2011. május 21. | BUDAPEST. A szinte az egész Kárpát-medencére kiterjedő egységes Magyar Református Egyház két évvel ezelőtti megalakulását ünneplik a hétvégén a református egyházközségekben. Ebből az alkalomból Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vasárnap a debreceni Nagytemplomban ünnepi istentiszteleten hirdet igét.
Szeretethíd - Dolgoznak az önkéntesek videó 2011. május 20. | BUDAPEST, POZSONY. Péntektől dolgoznak az önkéntesek, elkezdődött a Kárpát-medencei református önkéntes napok programja. Az idei vállalt feladatok között szerepel egyebek mellett közterületek és parkok rendbetétele, szemétszedés, parkosítás, virágok ültetése.
Szent Rita, a lehetetlen dolgok szentje videó 2011. május 19. | POZSONY. Vasárnap a katolikus egyház világszerte megemlékezik arról a szentről, aki a legkilátástalanabb helyzetekben segíti a hozzá imádkozókat. A 14. században élt Rita Lotti hatszázharminc évvel ezelőtt, 1381-ben született az olaszországi Casciában. 1447. május 22-én halt meg, 1900-ban avatták szentté. Azóta a katolikus világ minden évben halála napján, május 22-én emlékezik róla, mint a lehetetlen dolgok szentjéről.
A csatlakozástól való félelem alaptalan videó 2011. május 18. | KOMÁROM. Mgr. Fazekas László püspökés Mgr. Fekete Vince főgondnok nyilatkozatot bocsátott ki a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Magyar Református Egyházhoz történő csatlakozását illetően. A nyilatkozat teljes terjedelme az alábbiakban olvasható.
XVI. Benedek: „Bátorítsuk a hivatásokat a helyi egyházban!" videó 2011. május 15. | VATIKÁNVÁROS. A Katolikus Egyház Jó Pásztor vasárnapját, a húsvétot követő negyedik vasárnapot a papi hivatások világnapjaként tartja számon. Ezen a napon világszerte papjaikért és új papi hivatásokért imádkoznak a hívek. XVI. Benedek pápa ebből az alkalomból kihirdette aktuális üzenetét.
Ellentétek a szlovákiai református egyházban videó 2011. május 15. | POZSONY. Erős ellenkezést váltott ki a szlovák nyelvű reformátusok körében a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház szombaton lezárult zsinata, mely fenntartással csatlakozott az egységes Magyar Református Egyházhoz. A zsinat szlovák küldöttei élükön Marián Hamari püspök-helyettessel elhagyták a tanácstermet.
A szlovákiai reformátusok csatlakoztak a Magyar Református Egyházhoz videó 2011. május 15. | HANVA. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház fenntartással csatlakozott az egységes Magyar Református Egyházhoz - erről az egyház szombaton lezárult zsinata döntött a szlovákiai Tornaljához közeli Hanván (Chanava). Ezáltal ezzel hatra nőtt az egységes Magyar Református Egyház tagegyházainak száma.
Vallásosság Romániában videó 2011. május 14. | BUKAREST. Romániában tíz ember közül kilenc vallásos, derül ki egy kolozsvári közvéleménykutató intézet legfrissebb felméréséből. A legtöbben Moldvában vallották magukat vallásosnak, illetve ott járnak legtöbben templomba. Őket az erdélyiek és a havasalföldiek követik a sorban. A falusi lakosság 94 százaléka mondja magát vallásosnak, városban ez az arány 87 százalék.
Schmitt Pál levélben köszönti az imanap résztvevőit videó 2011. május 14. | KOMÁROM. Jó Pásztor vasárnapján, május 15-én kerül sor Révkomáromban a szlovákiai magyar katolikusok legnagyobb imatalálkozójára, a XXII. Komáromi Imanapra. Idén is több ezer hívőt várnak a szervezők a Felvidék számos egyházközségéből, de érkeznek zarándokcsoportok Magyarországról is. Schmitt Pál nem tud részt venni a rendezvényen, levélben köszönti a résztvevőket.
Gondolatok a népszámlálás margójára videó 2011. május 13. | POZSONY. A szlovákiai történelmi egyházak a számukra rendelkezésre álló eszközökkel mindenkit arra biztatnak, hogy vállalja fel nemzetiségét, anyanyelvét, hitét a május 21-én megvalósuló népszámláláson. Alábbiakban Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspök-helyettesének gondolatait, tesszük közzé. Az írás a Reformata lapban jelent meg.
Harminc évvel ezelőtt követtek el merényletet II. János Pál ellen videó 2011. május 13. | VATIKÁN. Harminc éve, 1981. május 13-án II. János Pál pápa a vatikáni Szent Péter téren tartotta általános kihallgatását. A pápa fehér terepjáróban hajtott körbe a korlátok mögött szorongó tömeg előtt, amikor délután 5 óra 19 perckor egy fiatal férfi közvetlen közelről több lövést adott le rá. A katolikus egyházfő csodával határos módon túlélte a merényletet, amelynek hátteréről még ma sem tudni sokat.
Eltérő vélemények a művi megtermékenyítésről videó 2011. május 10. | POZSONY. Ha a nő természetes úton nem eshet teherbe, de gyermekre vágyik két választása van: a mesterséges megtermékenyítés, vagy az örökbefogadás. A történelmi protestáns egyházak általában támogatják, a régebbiek, a katolikus és a pravoszláv elutasítják a lombikbébi-programot.
Ismét Magyarországon a Szent Erzsébet Nővérek videó 2011. május 09. | SÁROSPATAK/NYSA. Lengyelországi segítséggel újra visszatértek Magyarországra az Árpád-házi Szent Erzsébetről elnevezett női rend tagjai. Sárospatakon, a magyar királylány szülővárosában ezért május 8-án ünnepi szentmisén adott hálát az egyházközség és a város.
Első  Előző   106 / 109   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -1°C / 8°C
Holnap: -3°C / 8°C
Ógyalla
Ma: -5°C / 8°C
Holnap: -5°C / 8°C
Losonc
Ma: -6°C / 7°C
Holnap: -6°C / 5°C
Kassa
Ma: -4°C / 8°C
Holnap: -7°C / 5°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
58 éveMeteorológiai Világnap
1045 éveElkezdődött a magyarok beilleszkedése a nyugati, keresztény társadalomba.
179 éveMegszületett Julius Hann osztrák meteorológus, a klimatológia és a meteorológia fizikai szemléletmódjának megalapozója.
176 éveMeghalt Stendhal francia író (Vörös és fekete, A pármai kolostor).
154 éveCseszneken megszületett Simonyi-Semadam Sándor, a trianoni szerződés aláírója.
Belföld Elmarad a péntekre tervezett Tisztességes Szlovákiáért pozsonyi tüntetés Elmarad a péntekre tervezett Tisztességes Szlovákiáért pozsonyi tüntetés Frissítvevideó POZSONY. Mivel Andrej Kiska államfő kinevezte az új kormányt, a szervezők lefújták a péntekre tervezett Tisztességes Szlovákiáért tüntetést. Az egyetemisták azonban pénteken csendes menetet indítanak. A szervezők "nem mennek sehova", az új kormány lépéseit figyelk majd. A nővérek és orvosok bírálják az új egészségügyi minisztert videó Döntéseit nem a szakmai érvek, hanem a politikai befolyás alapján hozza meg, állítják bírálói. A Kuciak-féle kettősgyilkosság elkövetője speciálisan átalakított fegyvert használt videó A rendőrség nem erősítette meg, hogy gázpisztollyal lőtték le a fiatalokat.
Külföld Életfogytiglant kapott a német lányt megölő migráns Életfogytiglant kapott a német lányt megölő migráns videó FREIBURG. Életfogytiglanra ítélték azt az afgán férfit, aki a németországi Freiburgban 2016 szeptemberében megerőszakolt egy diáklányt, akinek testét később egy folyóban találták meg – hangzott el az M1 Híradójában Helyszíni beszámolók szerint a teljesen megtelt tárgyalóteremben tapssal fogadták az ítéletet. Amerikai importvámok - Európa egyelőre mentességet kap videó Az Európai Unió mellett Argentína, Ausztrália, Brazília és Dél-Korea, valamint Kanada és Mexikó tartozik a kivételezett körbe. Két éve szabadult el a terror Brüsszelben videó A három brüsszeli támadásnak összesen harminckét halálos áldozata volt, és több százan megsebesültek, köztük két magyar is.
Itthon Hogyan kerül a víz a csapba? Hogyan kerül a víz a csapba? videó A víz világnapját 1993 óta minden év március 22-én tartják, célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. 2018-ban a víz világnapjának szlogenje: „Védd természetesen!” A környezetszennyezés problémáira a megoldást sok esetben maga a természet kínálja fel. Idén erre akarják fokozottabban felhívni a társadalom figyelmét a víz világnapjának szervezői szerte a világon. Gondolatok a környezettudatosságról március 22-én, a víz világnapján. Vasárnaptól vastagodik meg újra a felhőtakaró videó Pénteken és szombaton napközben javarészt derült égboltra és 6-11 fokra számíthatunk. Éjszaka még fagyos marad a levegő. Mi hátráltatja a Dunaradvány és Neszmély közötti kompjárat megvalósulását? videó Neszmély polgármestere szerint akár már jövő ősszel elindulhatna a kompjárat. A felvidéki oldal nem ennyire derülátó.
Magyar világ Digitalizáció és migráció Digitalizáció és migráció videó A digitalizáció, a migráció, és az európai romák és szegények kérdése az olyan témák közé tartozik, ahol szükséges, hogy lássuk a különböző nézőpontokat. Monozlai Flóra legutóbbi brüsszeli látogatása alkalmával az Európai Parlament alelnökével, Járóka Líviával találkozott, és egy olyan értékes beszélgetésben volt része, amit másokkal is szeretne megosztani. Monozlai Flóra legutóbbi brüsszeli látogatása alkalmával az Európai Parlament alelnökével, Járóka Líviával találkozott. Betiltották az arcot elfedő maszkok viselését köztéri rendezvényeken Kárpátalján videó Bűnmegelőző intézkedésként ezentúl a rendőröknek azonosítaniuk kell az ilyen emberek kilétét. Áder: a klímakatasztrófa már nem a jövő, hanem a jelen videó Áder János hétfőn érkezett a nyolcadik Víz Világfórumra, Brazíliavárosba. Beszédet mondott a megnyitó ceremónián is.
Kultúra Meghalt Kulcsár Ferenc költő Meghalt Kulcsár Ferenc költő videó Hosszan tartó súlyos betegség után csütörtökön Dunaszerdahelyen életének 69. évében elhunyt Kulcsár Ferenc költő. Temetése hétfőn, március 26-án 13 órakor lesz Dunaszerdahelyen, a városi temetőben. 2014-ben első felvidéki költőként megkapta a Balassi Bálint-emlékkardot, majd ugyanabban az évben a Madách-díjat is. 70 éves Sir Andrew Lloyd Webber videó Ő a világ első komponistája, aki elsőként keresett szerzeményeivel egymilliárd dollárnál is nagyobb összeget. Elhunyt Szöllősi Zoltán József Attila-díjas költő videó Szöllősi Zoltánt 2015-ben, 70. születésnapján Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki.
Színes Elárverezik Gábor Zsazsa hagyatékát Elárverezik Gábor Zsazsa hagyatékát videó LOS ANGELES. Elárverezik Gábor Zsazsa hagyatékát: a magyar származású hollywoodi filmdíva halála után 16 hónappal mintegy ezer tárgyat, köztük ékszereket, festményeket, bútorokat és drága estélyi ruhákat értékesítenek április közepén a Beverly Hills-i Heritage aukciósházban. Gábor Zsazsa özvegye, Frédéric von Anhalt herceg a Bel Air negyedben lévő villájukban mutatja be a tárgyakat. Harmadszor került megrendezésre az Ecommerce Expo videó Idén már harmadik alkalommal rendezték meg Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi rendezvényét, az Ecommerce Expo-t. Több mint 3 fokkal megdőlt a napi hidegrekord Magyarországon videó Most hajnalra Vásárosnaményban mínusz 13,4, míg Nyírlugoson mínusz 15,2 fokig süllyedt a hőmérséklet.
Mozaik Kutatók szerint nem lehet meggátolni a gleccserek olvadását Kutatók szerint nem lehet meggátolni a gleccserek olvadását videó INNSBRUCK. A gleccserek további olvadását ebben az évszázadban csak egyetlen esetben lehet feltartóztatni, ha azonnal leállítjuk az összes üvegházhatású gáz kibocsátását - erre a következtetésre jutottak a Brémai és az Innsbrucki Egyetem kutatói a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban. Minden egy kilogramm szén-dioxid, amelyet ma kibocsátunk, 15 kilogramm gleccserjég elolvadását jelenti. Gyorsan növekszik a csendes-óceáni műanyaghulladék mennyisége videó 1,6 millió négyzetkilométeres vízfelületen úszó műanyag szemétfoltban 8 százalék az apró műanyagszemcsék mennyisége. Sisakos agyi szkennert fejlesztettek ki brit kutatók videó Ultrakönnyű és rendkívül érzékeny agyi képalkotó eszközt fejlesztettek ki brit kutatók.
Vélemény Aich Péter: Ellenségek Aich Péter: Ellenségek videó Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Sokfélék: akad ezek között valós, rejtett, képzelt, veszélyes, ártatlan, na és persze „jóakaró” is. Néha nehéz megkülönböztetni. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Őry Péter: Őszödi beszéd felvidéki módra! videó Nem tudom, lesz-e újabb felvonása a felvidéki Őszödnek. Viszont határozottan úgy fest, a nézők erősen unják a színdarabot. Berényi József: 1848-1989-2018 videó Átmeneti szövetség alakult tehát ki ismét köztünk és a szlovák közvélemény jelentős része között, úgy, mint 1989-ben.
Múltunk Újabb 2. világháborús hadihajó roncsait fedezték fel Újabb 2. világháborús hadihajó roncsait fedezték fel videó A napokban újabb, a 2. világháború idején elsüllyedt hadihajó roncsaira bukkant a Paul Allen vezette expedíció. Ezúttal a guadalcanali tengeri csatában hullámsírba szállt USS Juneau-nak akadtak nyomára, amely többek között arról is híres, hogy ezen szolgált az öt fiatal Sullivan-testvér, akiknek tragikus története megrázta Amerikát. Előkerültek a USS Juneau roncsai, amelynek fedélzetén vesztette életét az öt Sullivan-testvér. Joseph Fourier volt az első, aki leírta az üvegházhatást videó Kétszázötven éve, 1768. március 21-én született Jean-Baptiste Joseph Fourier francia matematikus és fizikus. Elárverezik az utolsó egyiptomi király karóráját videó Kalapács alá kerül Faruk arany karórája. Akár 800 ezer dollárért is elkelhet az óra, amelyből csak 281 darab készült a világon.
Fő támogatónk