2016. május 05., csütörtök - Györgyi
Cikkek közt...  Videók közt...  
Szlovákia nem fogja támogatni a "szolidaritási hozzájárulást" videó Robert Kaliňák belügyminiszter a valós helyzetet figyelmen kívül hagyó visszalépésként jellemezte a brüsszeli javaslatot.
272 millió e-mail fiókot törtek fel hackerek videó A támadás Oroszországból érkezett, Gmail-, Yahoo- és az Outlook-felhasználók adatai is kikerültek a netre.

Videó

FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. május 05.A Kárpát-medencei Magyar Iskolák XVII. Találkozója Komáromban
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. május 05.Idén is lesz Felvidéki Vágta
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. május 05.Feszty, Pósa és Gárdonyi leszármazottai találkoztak Ógyallán
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. május 05.Mesterségem címere: óvónő – módszertani nap Muzslán
Legfrissebb
Jótékonysági gálaesttel ünnepel a Teátrum A gálaest nem csak a tizenöt sikeres év megünneplése lesz, a bevételből támogatják az Aranyember szobrának felállítását is.
A cseh parlament levette a napirendről az EU-tagságról szóló népszavazást Jan Hamáček, a képviselőház szociáldemokrata elnöke azzal számol, hogy az Úsvit a következő ülésszakon is felveti a témát.
Egy eltűnt férfi holltestét húzták ki a bősi vízierőműből Kiderült, hogy a bősi férfi április 12-én tűnt el, amikor kerékpáron távozott otthonról.
Robotbúvár segítheti a mélytengeri kutatásokat Az OceanOne első tesztjét Franciaországnál végezték el, XIV. Lajos király elsüllyedt hajójánál segített a feltárásban.
Az állam érdeklődik a kassai U. S. Steel iránt Peter Žiga miniszter nem zárta ki, hogy az állam érdeklődne a kassai U. S. Steel bizonyos vállalatrésze iránt.
A vízummentességről szóló EU-javaslatot ünnepli a török sajtó A Habertürk című napilap "történelmi fordulatnak" nevezte a szerdai előterjesztést.
Belföld Az ellenzék butaságnak tartja a menekültek miatti bírságolást Az ellenzék butaságnak tartja a menekültek miatti bírságolást videó POZSONY. A kormány már jelezte, ellenzi Brüsszel javalatát, ám ez esetben az ellenzéki pártok is hasonló állásponton vannak. Romlottságra és butaságra vall az Európai Bizottság azon döntése, hogy a tagországokat egyenként 250 ezer euróval büntessék valamennyi be nem fogadott menekült után – fogalmaztak az ellenzéki pártok képviselői. Az ellenzéki pártok szerint az Európai Bizottságnak inkább a külső schengeni határok őrizetéhez kellene hozzájárulnia. Az állam érdeklődik a kassai U. S. Steel iránt videó Peter Žiga miniszter nem zárta ki, hogy az állam érdeklődne a kassai U. S. Steel bizonyos vállalatrésze iránt. Sajátjait vette górcső alá a rendőrség videó Saját portáján sepregetett a rendőrség a kötelékébe tartozókat osztályozva. Aki nem felelt meg, búcsút inthet az egyenruhának.
Külföld Cameron: súlyos gazdasági károkat okozna a kilépés az EU-ból Cameron: súlyos gazdasági károkat okozna a kilépés az EU-ból videó LONDON. A brit miniszterelnök szerint súlyos károkat okozna a brit gazdaságnak, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról júniusra kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból. A brit miniszterelnök szerint a brexit akár egy teljes évtizednyi bizonytalanságot is okozhatna a brit gazdaságban. A cseh parlament levette a napirendről az EU-tagságról szóló népszavazást videó Jan Hamáček, a képviselőház szociáldemokrata elnöke azzal számol, hogy az Úsvit a következő ülésszakon is felveti a témát. A vízummentességről szóló EU-javaslatot ünnepli a török sajtó videó A Habertürk című napilap "történelmi fordulatnak" nevezte a szerdai előterjesztést.
Itthon Beiratkozási körkép a Bodrogközben és az Ung-vidéken Beiratkozási körkép a Bodrogközben és az Ung-vidéken videó TŐKETEREBES. A Bodrogközben az elmúlt évekhez hasonlóan csökkent a magyar tanítási nyelvű alapiskolába beíratott elsősök száma. Az Ung-vidéken számuk nem éri el ugyan a három évvel ezelőttit, az előző évhez képest azonban emelkedés tapasztalható. A Bodrogközben csökkent, az Ung-vidéken némileg emelkedett a magyar tanítási nyelvű alapiskolába beíratott elsősök száma. Egy eltűnt férfi holltestét húzták ki a bősi vízierőműből videó Kiderült, hogy a bősi férfi április 12-én tűnt el, amikor kerékpáron távozott otthonról. Gyakorlati érettségi vizsgák - borkóstoló és író-olvasó találkozó videó A dunaszerdahelyi Neratovicei téri szakközépiskola vendéglátóipar és idegenforgalom szakos végzősei két rendezvényt is szerveztek.
Magyar világ Szijjártó: az EU akkor lehet erős, ha erős nemzetállamokra épül Szijjártó: az EU akkor lehet erős, ha erős nemzetállamokra épül videó BUDAPEST. Az EU csak akkor lehet erős, ha erős nemzetállamok alkotják, ha nem gondolják azt magukról a politikai elitek, hogy csak ők tudják, milyennek kell lennie Európa jövőjének, hanem elég bátrak ahhoz, hogy megkérdezzék az embereket a sorsdöntő kérdésekről - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, egy fórumon. Szijjártó Péter kitért arra, ma indokolt feltenni kérdést, hogy merre menjen tovább Európa. Átadták az Év praxisa a Kárpát-medencében díjakat videó Az Év praxisa a Kárpát-medencében pályázat keretében 110 háziorvosra adtak le érvényes ajánlást. Idén már több mint tízezren lépték át a magyar határt videó Tavaly ugyanebben az időszakban 37 329 illegális bevándorlót regisztráltak.
Kultúra Jótékonysági gálaesttel ünnepel a Teátrum Jótékonysági gálaesttel ünnepel a Teátrum videó KOMÁROM. Május hetedikén jótékonysági gálaestre hívja közönségét a komáromi székhelyű Teátrum színházi polgári társulás a helyi városi művelődési központba. A jubileumi rendezvény öt órakor plakát- és jelmez kiállítással veszi kezdetét, este hattól pedig a 15 év Déryné szekerén című, díszes kiadvánnyal - valójában egy albummal - ismerkedhetnek meg a színházlátogatók. A gálaest nem csak a tizenöt sikeres év megünneplése lesz, a bevételből támogatják az Aranyember szobrának felállítását is. Budapestre jön a Red Hot Chili Peppers videó A funk és a punkrock vegyítésével jellegzetes stílust kialakított csapat húsz éve járt Magyarországon. A határon túli magyarok is fellépnek az V. Táncház Napján videó Idén minden eddiginél több helyszínen szerveznek programokat a néptánctanítás és más néphagyományok megismertetése jegyében.
Színes Bajnokok Ligája - Madridiak csatája lesz a döntőben Bajnokok Ligája - Madridiak csatája lesz a döntőben videó MADRIDI. A Real Madrid lesz az Atlético Madrid ellenfele a labdarúgó Bajnokok Ligája május 28-i döntőjében, miután a gól nélküli első találkozót követően az elődöntős párharc második, szerdai mérkőzésén Madridban 1-0-ra legyőzte a Manchester Cityt. A Real Madrid lesz az Atlético Madrid ellenfele a labdarúgó Bajnokok Ligája május 28-i döntőjében Rapvideóval toboroz a kínai hadsereg videó A Kínai Népi Felszabadító Hadseregnek ez az első rap-stílusban gyártott videoklipje. Bajnokok Ligája - Idegenben lőtt góllal döntős az Atlético Madrid videó A másik elődöntőben szerdán a Real Madrid gól nélküli első mérkőzést követően fogadja a Manchester Cityt.
Mozaik Robotbúvár segítheti a mélytengeri kutatásokat Robotbúvár segítheti a mélytengeri kutatásokat videó WASHINGTON. Az amerikai kutatók kifejlesztette robotbúvárral a merüléshez járuló kockázatok nélkül lehet a mélyben kutatásokat és leletmentéseket végezni. Az OceanOne első tesztjét Franciaországnál végezték el, XIV. Lajos király elsüllyedt hajójánál segített a feltárásban. Az OceanOne első tesztjét Franciaországnál végezték el, XIV. Lajos király elsüllyedt hajójánál segített a feltárásban. A koleszterinre is rossz hatással van az alvásmegvonás videó A keveset alvóknál alacsonyabb volt a jó minőségű koleszterin szintje - derült ki egy kutatásból. Reális veszély az emberéleteket követelő kibertámadás videó A terroristák ezután komolyabb kibertámadásokat is tervezhetnek kormányzatok és vállalatok ellen.
Vélemény Kövesdi Károly: Guruló eurók, avagy mennyibe kerül egy migráns? Kövesdi Károly: Guruló eurók, avagy mennyibe kerül egy migráns? videó Emlékszik még valaki a guruló dollárok esetére? A fiatalabbaknak ismételjük el: a szocializmus éveiben a valutahiány pótlására Magyarországon keresztül utaztattak többmillió dolláros összegeket Moszkvába (mivel a szovjetek nem kaphattak nyugati hitelt). A szovjet elvtársak által felvett kölcsön természetesen Magyarországot terhelte, és annak visszafizetését a mai napig nem tisztázta senki. Ezeket a táskában utaztatott milliókat hívták annak idején guruló dollároknak. Egy hazai munakvállalónak 26 évig kell dolgoznia, hogy megkeresse azt az összeget, amit Brüsszel akar kiszámlázni egy migránsért. Őry Péter: Jellem és önfeladás videó Az állampolgársági törvényről szóló szavazással a Most-Híd vegyespárt magyar képviselői szembefordultak a választóik akaratával. Őry Péter: Ellenzéki javaslat a beneši dekrétumok eltörléséért! (Fikció) videó Milyen mélységű erkölcsi válságot, önmegtagadást igényel, ha a korábbi „saját” javaslatát nem szavazza meg egy képviselőcsoport?
Hitélet Kárpát-medencei vetélkedőt hirdettek a Márton Áron Emlékév keretében Kárpát-medencei vetélkedőt hirdettek a Márton Áron Emlékév keretében videó BUDAPEST. Legyél Te is példakép! mottóval Kárpát-medencei vetélkedőt hirdet a Márton Áron Emlékév keretében a nemzetpolitikai államtitkárság. A pályaműveket június 4-ig várják. A pályázaton részt vehet minden 14-20 év közötti, magyarországi és külhoni magyar középiskolás. Erdő Péter: figyelembe kell venni az országok közötti különbségeket videó Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke a püspökök aggodalmát tolmácsolta Európa jövője miatt. Feltámadási menet Zoboralján a magyar iskolák megmaradásáért videó Május 6-12. között újra fogadják Zoboralján a Feltámadási keresztet. A központi rendezvény Nyitrán lesz május 8-án.
Múltunk Máig nem tudni, hány áldozata volt a kommunista megtorlásnak Máig nem tudni, hány áldozata volt a kommunista megtorlásnak videó BUDAPEST. Máig nem tudni, hányan estek áldozatul Magyarországon a kommunista megtorlásoknak, a kérdést kutatók előtt pedig komoly akadályok tornyosulnak - hangoztatták a Veritas Történetkutató Intézet budapesti kerekasztal-beszélgetésének résztvevői. A feltárás helyzetét tragikusnak nevezte Zinner Tibor történész, a Veritas Történetkutató Intézet kutatócsoport-vezetője. Megtalálhatták Cook kapitány hajóját videó Cook kapitány 1768 és 1771 között térképezte fel a Csendes-óceán délnyugati részét az Endeavour fedélzetén. 120 éves a budapesti földalatti videó Budapesten jelent meg először a kontinentális Európában egy teljesen villamos üzemű földalatti vonal.
Időjárás
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi május 5. (csütörtök)
13:30Marketing konferencia Dunaszerdahelyen
A szélesebb közönség számára is érdekesnek ígérkező marketing konferenciát szervez május 5-én a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és a Magyar-Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara.

A konferencia címe „Irány a Világ” On-line vagy Off-line marketing az IT jövője, amelynek keretén belül felvidéki és magyaroszági szakemberek járják körbe a megfogalmazott témát az Üzleti és Tájékoztatási Központban.

A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a jelentkezéseket beérkezési sorrendben fogadják el. A kitöltött jelentkezési lapot az alábbi elérhetőségeken várják május 2-én 12.00 óráig.
kozmerova@smopk.eu
dunajskastreda@tradehouse.hu

Program:
13.30 – 13.50 Megnyitó
Czimbalmosné Molnár Éva - Magyarország pozsonyi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete,
Dr. Hájos Zoltán - Dunaszerdahely város polgármestere
13.50 – 13.05 – Pozsonyi kereskedelmi és információs iroda bemutatása
Előadó: Dr. Varga Tibor, Magyarország Nagykövetsége Pozsony, Külgazdasági attasé
14.05 – 14.20 - Irány a nagyvilág – Magyar nemzeti kereskedőház Kft. tevékenységének bemutatása
Előadó: Bödők Károly – MNKH Kft., dunaszerdahelyi Képviseleti iroda vezetője
14.20 – 14.35 – A dunaszerdahelyi média bemutatása – Perfects, a.s
Előadó: MUDr. Horváth Zoltán, Dunaszerdahely város alpolgármestere
14.35 -14.55 - Oxigén Rádió - Médiacsoport tevékenységének bemutatása
Előadó: Pénzes Anikó – Igazgató, Győr
14.55 – 15.15 - A nyomtatott média és jövője - Kisalföld média csoport
Előadó: Nyerges Csaba – Főszerkesztő, Győr
15.15 – 15.30 Szünet
15.30 – 15.45 - Vásárlói kártyák és elektronikus reklám panelek, mint modern marketing eszközök
Előadó: Kiss Gábor, MedialNet s.r.o. Dunaszerdahely
15.45 – 16.00 - KKV-k Irány a NET - Modern médiakommunikáció eszközei - SlovaStudio s.r.o
Előadó : Poór Dénes - a MSZKIK Szlovák-magyar Startup 2015 versenyének nyertese
16.00 – 16.15 - Billbord vagy BIGbord? A városok arculata
Előadó: Néveri Varagya Szilvia – aPrimage s.r.o., Dunaszerdahely
16.15 -16.30 - Szlovák törvénytár elektronikusan magyarul
Előadó: Őry Péter - Pro Civis p.t., Csallóközcsütörtök
16.30 – 17.15 Jelenlévő cégek rövid, tervezett cégbemutatkozója (max 5’ / cég) (Kérdések és válaszok - Nyílt kérdések a szakmabeliekhez)
17.15 – 18.00 - B2B találkozó
17:00Magyarország 1945–1956 előadás Királyhelmecen
A Lórántffy Zsuzsanna BFT és a Veritas Történelemkutató Intézet tisztelettel meghív minden kedves érdeklődőt a LÓRÁNTFFY ZSUZSANNA AKADÉMIA újonnan induló előadásaira a Bodrogközi Magyar Közösség Házában 17 órai kezdettel:

A Korunk történelme (1867 – 1994) rendezvénysorozat előadásai:

Május 5.
Magyarország 1945 – 1956. Felelősségre vonás, demokrácia (?), kommunista diktatúra
Dr. Zinner Tibor tiszteletbeli egyetemi tanár
19:00Vazul vére - történelmi rockopera Dunaszerdahelyen
2016. május 5-én 19 órától Dunaszerdahelyen a Városi Művelődési Központban mutatják be a Vazul vére történelmi rockoperát, mely I. István királyunk halála körüli zavaros időket eleveníti fel.

Jegyek 14 és 15 euróért kaphatóak. Mindenkit szeretettel várnak.

Szereplők:
I. István : Vikidál Gyula (Liszt Ferenc díjas előadó)
Vazul : Molnár "Stula" Péter (Mobilmánia)
Orseolo Péter: Juhász "Kicsi" Attila (Dirty)
Hajnal: Dudás Ivett (Tales of Evening)
Solt vezér : Vörösmarty Imre (Ex Romeó vérzik, Dirty)
Vata vezér: Kiripolszky Péter (Ex Felvidéki Rock Színház)
Jósa Tamás (Iron Inside, Divided)
Schrott Péter (Tűzmadár, Continoom)
Király Tibor énekes

Író/zeneszerző: Vörösmarty Imre
Rendező: Silló Sándor
május 6. (péntek) - máj. 7. (szombat)
15:00Bátorkeszi Borfesztivál 2016
2016. május 6-án és 7-én rendezik meg ismét a Bátorkeszi Borfesztivál-t. Három zenei színpad várja az érdeklődőket, ahol hazai és magyarországi zenekarok, együttesek mutatkoznak be.

Kétnapos jegyek elővételben 15 euróért kaphatóak, a helyszínen 17 euróért lehet majd beszerezni őket.

Program:

Május 6., Péntek
15.00 Kapunyitás
16.00 Kiállításmegnyitó

Nagyszínpad:
19.00 A Farkas a Mézes a Német meg a Bob
21.00 Budapest Bár

Kisszínpad.
18.30 Hagyományőrző csoportok fellépése
19.00 Egy Pohár Citrom
20.00 - 21.00 Varjos zenekar
23.00 - 00.00 Varjos zenekar
00.00 DJ

Szifon pódium:
20.00 Divided by zero
23.00 ZSEB

Május 7., Szombat

08.00 Futóverseny regisztráció, Kováts József Alapiskola
08.30 Kapunyitás
08.30 Sakkverseny - regisztráció (Urbán Gábor pincéje)
09.45 Sakkverseny - megnyitó (Urbán Gábor pincéje)
10.00 Futóverseny (Kultúrház / Szentlászló dűlő)
13.00 Futóverseny eredményhirdetése (Bátorkeszi kultúrház)
16.00 Borlovagok bevonulása (Pszota Sándor pincéje - Kisszínpad)

Nagyszínpad:
17.00 Aurevoir zenekar
19.00 Rusín Čendeš Orchestra
21.00 Orosz Örs főszervező köszöntője
21.05 Kispál és a Borz
23.30 Jóvilágvan

Kisszínpad:
14.30 Gyermekprogram – Korpás Éva és Madarász András
16.30 Hagyományőrző csoportok fellépése
16.30 Labancz Roland polgármester köszöntője
16.45 Borlovagok ünnepélyes köszöntése – Tóth Lajos, a SZEGAB elnöke
17.00 Sakkverseny eredményhirdetése
17.30 Hagyományőrző csoportok
19.00 Kovács József és zenekara (cigányzene)
21.00 Easy Blues zenekar

Szifon pódium:
17.00 Jazzsons zenekar
21.00 Kovács József és zenekara (cigányzene)
május 6. (péntek)
16:00Ág Tibor Kórustalálkozó Nagymegyeren
2016. május 7-én 18 órától Nagymegyeren a Városi Művelődési Központ színháztermében rendezik meg az Ág Tibor Kórustalálkozót. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Program:
16.00 Tiszta forrás település - tábla leleplezése
Ág Tibor emlékszoba felavatása a VMK-ban
17.30 Bartók Béla szobrának megkoszorúzása
18.00 Ünnepi műsor

Fellépők:
Janiga József Művészeti Alapiskola Kamarakórusa - Nagymegyer
Kék-Duna Vegyes Kar - Bős
Csornai Bárdos Kórus - Csorna
Kis-Duna Vegyes Kar - Pozsonyeperjes
Szentháromság Vegyes Kar - Olad
Bárdos Lajos Vegyes Kar - Nagymegyer
17:00T.B. Fusion Band koncert Léván
2016. május 6-án 17 órától Léván a Klub 89- teraszán koncertet ad a T.B. Fusion Band, azaz Borsky Tibor, Atlasz Attila és Urgács Gyuri. A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak.
20:00Paya Jazz Trio koncert Dunaszerdahelyen
2016. május 6-án 20 órától Dunaszerdahelyen a Choco Ardenben jazz estet rendeznek a Paya Jazz Trio közreműködésével. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.
május 7. (szombat)
16:30Tábortűz Gömörhorkán
2016. május 7-én 16:30-kor Gömörhorka – Kassaújfalu futballmérkőzéssel veszi kezdetét a gömörhorkai tábortűz estig tartó programja. 20 órától DJ Fleeter zenél, 21 órakor meggyújtják a tábortüzet és tűzijáték is lesz. Kedvezőtlen időjárás esetén változik az időpont.
17:00Nemesócsán lép fel a Révisz Vidámszínpad a FALUNAP c. komédiájával
A rétei Csemadok melett működő, Révisz Vidámszínpad a FALUNAP c. abszurd , zenés falusi komédiájával, 2016. május 7-én 17.00 órakor lép fel NEMESÓCSÁN.
17:00X. Tőkési Majális - Dunatőkésen
2016. május 7-én Dunatőkésen a helyi sportpályán rendezik meg a jubileumi 10. Tőkési Majálist. Színes program és koncertek várnak mindenkit.

Fellépők:
Golddies zenekar
Vox Megere zenekar
Kormorán (Vadkerti Imrével)
18:30Edda Művek koncert Kassán
Időpont: 2016. május 7., 18:30–21:30
19:00T.B. Fusion Band koncert Zselízen
2016. május 7-én 19 órától Zselízen az Amfiteáterben koncertet ad a T.B. Fusion Band, azaz Borsky Tibor, Atlasz Attila és Urgács Gyuri. A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak.
19:30A Kárpátia és a Cool Head Klan koncertje Dunaszerdahelyen
2016. május 7-én Dunaszerdahelyen a Városi Műjégpályán koncertet ad a Kárpátia zenekar. Vendég a Cool Head Klan. Belépődíj elővételben 9 euró, helyszínen 10 euró. Mindenkit szeretettel várnak.

Program:
19.30 Kapunyitás
20.00 Cool Head Klan
21.00 Kárpátia
21:00Kispál és a Borz @ Bátorkeszi Borfesztivál
Felvidék egyik legnagyobb borrendezvényén, a Bátorkeszi Borfesztiválon 2016-ban, harmadszor is fellép a Kispál és a Borz.

A zenekar karrier-áttekintő koncertsorozatának következő, egyben utolsó állomásán az utolsó sorlemezek (Velőrózsák, Turisták bárhol, Én, szeretlek, téged), valamint nagylemezen meg nem jelent koncertslágerek dalai lesznek majd hallhatók.
Mindez a Budapesttől 75, Esztergomtól pedig 30 km-re fekvő Felvidéki település pincesorán, a Szentlászló dűlőben, kiváló ételek és a legjobb felvidéki borok társaságában.

JEGYINFORMÁCIÓ:
A 2014-ben és 2015-ben is teltházas rendezvényre ezúttal a szervezők 5000 jegyet bocsátanak forgalomba az interneten. Decemben 31-ig ráadásul kedvezményesen, 3990 Ft/13€ -ért szerezhetők be a www.batorkeszi.sk honlapon, a Ticketportal országos hálózatában valamint a www.ticketportal.hu oldalon.

Január 1-től május 5-ig:
egyéni belépőjegy 15€ / 4990 Ft
bulijegy 63€ / 19 990Ft

Amenniyben maradnak belépőjegyek, úgy azok a helyszínen 17€ áron lesznek kaphatók.

Bővebb infó és jegyek:
www.batorkeszi.sk
https://www.ticketportal.hu/event.aspx?id=46935
május 8. (vasárnap)
15:00XXXVII. Szepsi Csombor Márton Napok - a megbékélés napja
A Csemadok Szepsi Alapszervezete szeretettel hív minden érdeklődőt az idei immár
XXXVII. Szepsi Csombor Márton Napok hagyományos rendezvényeire. 


május 8.- vasárnap
15.00 A megbékélés napja- megemlékezés a háborúk áldozataira - Koszorúzási ünnepség és megemlékezés a II. világháború áldozatainak emléktáblájánál. Emlékbeszédet a hadiárvák nevében Köteles Ágoston mond. Imát mond Mons. Dr. Gábor Bertalan, római katolikus esperes-plébános, Molnár Árpád református lelkipásztor és Vakles Attila görög-katolikus parókus. Közreműködik a Szepsi Római Katolikus Dalárda. * ravatalozó előtti tér

16.00 A Csombor-napok hagyományos majálisa- a Magyar Ház udvarán. Az érdeklődőket, cigányzene és a hagyományos szepsi töltött káposzta várja. A gyermekek számára ugrálóvár. * Magyar Ház udvara (Hviezdoslav u. 32.)

május 18.- szerda
16.30 FÉNYÚT - Csáji Attiláról szóló portréfilm vetítése /Csáji Attila
festőművész, grafikus, fényművész, holográfus/
A bemutató után szabad beszélgetés a szepsi származású művésszel. * Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ (Fő utca 52.)

május 20.- péntek
12.30 Író- olvasó találkozó- Hornyák Gyula: Bódva-völgyi mondák, legendák, históriák című könyv bemutatójával egybekötött előadás iskolásoknak *városi könyvtár.

17.00 Író- olvasó találkozó- Hornyák Gyula: Bódva-völgyi mondák, legendák, históriák című könyv bemutatójával egybekötött előadás iskolásoknak. * Szent Erzsébet Szociális Otthon (Fő utca 81.)

május 20.- péntek
14.00 - 20.00 Szeretethíd – a Kárpát-medencei református önkéntes napok
helyi megmozdulása *a város területén)

május 21.- szombat
7.00 Szepesség és a Görgeyek- Honismereti autóbusz-kirándulás Toporcra a Görgey család emlékhelyére, Görgey Artúr halálának 100. évfordulója tiszteletére; megemlékezés a kiemelkedő hadvezérre. A kirándulás ára 3 €; jelentkezni a Magyar Házban lehet. Gyülekezés a szepsi római-katolikus templom előtt reggel 7 órakor, visszatérés autóbusszal Szepsibe kb. 18 órakor. Útvonal: Szepsi- Tornagörgő- Toporc- Késmárk.

május 26.- csütörtök
18.00 Biblia üzenete – Jézus Krisztus megdicsőülése-Gyüre Zoltán, ny. lelkipásztor előadása. * F klub, városi művelődési központ (Fő utca 58.).

május 28.- szombat
15.00 Dr. Somogyi Alfréd a Pozsonyi Református Egyházmegye esperesének előadása, Anyanyelvváltási tapasztalatok és szórványosodás a felvidéki magyar református közösségben címmel. Református templom (Fő utca).

június 2.- csütörtök
17.00 Író- olvasó találkozó Albert Sándorral- „Az ipari több, mint egy iskola” című könyv bemutatójával egybekötött előadás és iparista találkozó. * Magyar Ház (Hviezdoslav u. 32.).

június 5.- vasárnap
16.00 Nemzeti Összetartozás Napja- megemlékezés * szepsi római-katolikus templom előtti tér

17.00 Juniális- a Remény zenekar bemutatkozása. *Magyar Ház (Hviezdoslav u.).

június 10.- péntek
18.00 Nem csak a húszéveseké a világ- A korábban születettek napja - zenés találkozó. Vacsora a belépő árában. Zenél a jánoki Twix együttes. Jegyek csak elővételben vásárolhatók a Magyar Házban (Hviezdoslav u. 32.). Belépődíj: Csemadok tagoknak 2 €, nem tagoknak 3 €. *Bódva Panzió étterme (Hilton).

június. 12.- vasárnap
17.00 Pünkösdi koncert- az Egressy Béni Vegyeskar hagyományos pünkösdi hangversenye; vendégük a Pelsőci Énekkar. *református templom.

június 18.- szombat
7.30 Ahol a kövek beszélnek helyettünk is- Honismereti gyalogtúra Ájon keresztül a Miglincbe. Tájunk, történelmünk- előadás. Szalonnasütés saját alapanyagból. Gyülekezés a római-katolikus templom előtt 7.30-kor, autóbusszal Ájba, visszaérkezés Szepsibe kb. 17 órakor. Jelentkezni a Magyar Házban lehet. Útvonal: Áj- Miglinc- Szepsi.

Ráadás

május
Tehetségkutató képzőművészeti verseny- Az idei megmérettetésre meghívást kapnak: az encsi gimnázium (Magyarország), a kassai magyar gimnázium, a szepsi magyar gimnázium, a rozsnyói és szepsi magyar tannyelvű alapiskolák felső tagozatai.

június 15.- vasárnap
14.00 61. Járási Dal- és Táncünnepély- A Bódva-völgye és a Cserehát szólistáinak, ének- és folklórcsoportjainak műsora. *kenyheci sportpálya

Támogatóink
Szlovák Köztársaság Kormányhivatala (Pozsony) nemzeti kisebbségek program
„Realizované s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky
– program Kultúra národnostných menšín 2016“
Szepsi Városi Önkormányzata (Szepsi)
Bethlen Gábor Alap (Budapest)


Kérjük, legyen Ön is vendégünk rendezvényeinken

május 10. (kedd)
11:00Az élő Gárdonyi-arc - Könyvbemutató Dunaszerdahelyen
Tisztelettel meghívjuk  Gárdonyi Géza dédunokájának  Keller Péternek

Az élő Gárdonyi-arc
című könyvének bemutatójára, melyet

2016. május 10-én, 11.00 órakor
tartunk a Csallóközi Könyvtár olvasótermében.

A bemutatott könyv az előadás után megvásárolható.  

Mindenkit szeretettel várunk.
május 11. (szerda)
17:00130 éves a komáromi múzeum - kiállítás Pozsonyban
Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, a Nyitrai Megyei Önkormányzat
és Duna Menti Múzeum, Komárom

tisztelettel meghívják Önt

„Nemcsak a múltak, a hanem a jövőnek...“
130 éves a komáromi múzeum
c. időszaki kiállítás ünnepélyes megnyitójára

2016. május 11-én (szerdán) 17.00 órakor 
a pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának kiállítótermeibe,

Pozsony, Žižkova 18.

A kiállítást megnyitják:
Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyra Kultúra Múzeuma igazgatója
Csütörtöky József, a komáromi Duna Menti Múzeum igazgatója 

A kiállítás védnöke: Stubendek László, Komárom város polgármestere, a Nyitrai Megyei Önkormányzat képviselője


május 13. (péntek)
20:00Edda Művek koncert Tornalján
Időpont: 2016. május 13., 20:00–23:00
Helyszín: Tornalja - Zoltán Kert
május 14. (szombat)
16:00Mazsola és Tádé - zenés bábjáték Füleken
2016. május 14-én 16 órától Füleken a Városi Művelődési központban az Ametist Bábszínház előadja Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé című zenés bábjátékát. Az előadást bábszínpadra írta és rendezte a Blattner-díjas Szívós Károly. A belépő 5 euró. Mindenkit szeretettel várnak.
május 15. (vasárnap)
08:30Vezetett gyalogtúra Fülekről a Novohrad-Nógrád Geopark szervezésében
A Novohrad-Nógrád Geopark JSZT és a füleki Nógrádi Turisztikai Információs Központ által szervezett vezetett túrán a résztvevőknek lehetőségük nyílik megismerni a Novohrad-Nógrád Geopark egyedi természeti értékeit.

A túra a következő útvonalon halad: Fülek – Mucsény – Nógrádi tanösvény – Mucsényi barlang – Telki bánya – Piešňa – Fülek.

Indulás 8:30-kor a füleki Szabadság térről, a Városi Művelődési központ elől. A túrához csatlakozni lehet Mucsényban, a tűzoltóság előtti téren 8:50-kor.

A túra közepes nehézségű, hossza kb. 15 km.

A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges az ntic@hradfilakovo.sk címen, vagy személyesen a Nógrádi Turisztikai Információs Központban legkésőbb 2016. május 12-ig.

Részvételi díj: felnőtteknek 5 EUR, 15 év alatti gyermekeknek 3 EUR, amit legkésőbb a túra napján szükséges befizetni.

A túrát vezetik: Ing. Romana Nôtová és RNDr. Jozef Klinda.

18 éven aluliak számára a részvétel szülő felügyelete mellett, vagy írásos szülői beleegyezéssel lehetséges.
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
311 éveMeghalt I. Lipót magyar király, akinek uralkodása idején szabadult fel az ország a török hódoltság alól.
269 éveMegszületett II. Lipót magyar király, egyidejűleg német-római császár és cseh király.
112 éveMeghalt Jókai Mór író, mesemondó, újságíró, szerkesztő (Névtelen vár, A lőcsei fehér asszony).
107 éveMegszületett Radnóti Miklós, költő tanár, a modern magyar líra kiemelkedő képviselője (Nem tudhatom).
751 éveMegszületett Dante Alighieri olasz költő, filozófiai, politikai, nyelvészeti író (Isteni színjáték).
Fő támogatónk