2016. július 26., kedd - Anna, Anikó
Cikkek közt...  Videók közt...  
Flašíková-Beňová és Zala menesztené a Smer vezetőségét videó A Smer-SD vezetőségének be kellene fejeznie tevékenységét. Ezt az üzenetet küldték a Smer EP-képviselői a párt csúcsvezetőinek.
Szíriai menedékkérő robbantotta fel magát Ansbachban Frissítve videó Az elkövető meghalt,15 ember megsebesült. Hétfőn az Iszlám Állam azt közölte, az ő emberük volt a merénylő.

Videó

FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. július 26.Vidék Kaland Program – magyarországi fiatalok külhoni gazdáknál
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. július 26.Népviseletes találkozó volt Bényben
Legfrissebb
Megkerülte a Földet a Solar Impulse 2 A gép így egyetlen csepp üzemanyag felhasználása nélkül tette meg 42 ezer kilométert.
Trump lenyomta Clintont Trump a maga 44 százalékával jelentős előnyre tett szert a szavazatok 39 százalékát birtokló Clintonnal szemben.
Flašíková-Beňová és Zala menesztené a Smer vezetőségét A Smer-SD vezetőségének be kellene fejeznie tevékenységét. Ezt az üzenetet küldték a Smer EP-képviselői a párt csúcsvezetőinek.
Éhségsztrájkot folytatnak a migránsok Horgosnál Bakondi: senki sem adott be menedékkérelmet a vasárnap Horgosra érkezettek közül
Elhunyt Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész A Széchenyi-díjas irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja életének 74. évében hunyt el.
A vezetés elsősorban példa – Új cserkészvezetőkkel bővül a szövetség Július 18-28. között a Palást községhez közeli Olvár-völgyben tartja idei vezetőképző táborát a Cserkészszövetség.
Belföld Korčok: a kitűzött célokat nem elég teljesíteni, el is kell fogadtatni az emberekkel Korčok: a kitűzött célokat nem elég teljesíteni, el is kell fogadtatni az emberekkel videó POZSONY. A kitűzött célokat nem elég teljesíteni, "el is kell adni" az embereknek - állapította meg Ivan Korčok külügyi államtitkár, uniós elnökségi feladatokkal megbízott kormánybiztos az EU-tagállamok uniós ügyekért felelős minisztereinek és szakpolitikusainak hétfőn Pozsonyban befejeződött kétnapos informális találkozóján. A hétfői pozsonyi miniszteri találkozó a korábbiakhoz képest is megerősített rendőri jelenlét mellett zajlott. Kinder-tojásba rejtett marihuánát találtak a vámosok videó A nagymegyeri vámosok egy ellenőrzés során Medve község mellett egy luxusautó vezetőjénél marihuánát találtak. A posta fokozatosan bevezeti a bankkártyás fizetést videó A posta idén októbertől vezeti be a készpénzfizetésen kívül a bankkártyás fizetést is minden bank bankkártyája által.
Külföld Embercsempész hálózatot számoltak fel Ausztriában Embercsempész hálózatot számoltak fel Ausztriában videó SALZBURG. Nemzetközi embercsempész hálózatot számoltak fel Ausztriában, a gyanú szerint a banda összesen mintegy ezer embert szállított illegálisan az országba - közölte a salzburgi rendőrség hétfőn. Az emberek nagy részét Magyarországról szállították Ausztriába, majd továbbvitték őket Németországba. Trump lenyomta Clintont videó Trump a maga 44 százalékával jelentős előnyre tett szert a szavazatok 39 százalékát birtokló Clintonnal szemben. Török puccskísérlet - Elfogatási parancsot adtak ki 42 újságíró ellen Frissítvevideó Recep Tayyip Erdogan török elnök egykori szövetségesének jelentős a befolyása a sajtóban is.
Itthon A vezetés elsősorban példa – Új cserkészvezetőkkel bővül a szövetség A vezetés elsősorban példa – Új cserkészvezetőkkel bővül a szövetség videó PALÁST. Július 18-28. között ismét cserkészek vették birtokba a Lévai járásbeli Palást községhez közeli Olvár-völgyet. A vezetőképző táborokban és a mellettük működő segítő táborokban idén közel 200-an vesznek részt, azért, hogy a 11 nap elteltével újabb önkéntes vezetőkkel gyarapodhassanak a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség csapatai a magyarlakta területeken Pozsonypüspökitől kezdve egészen Királyhelmecig. Július 18-28. között a Palást községhez közeli Olvár-völgyben tartja idei vezetőképző táborát a Cserkészszövetség. A Nógrádi Geopark ismét nyári tábort tart Füleken videó A Novohrad-Nógárd Geopark nyári tábora augusztus 1. és 5. között, sorrendben 6. alkalommal kerül megrendezésre. Minden negyedik főiskolás a munkaügyi hivatalban végzi videó Munkahely helyett munkaügyi hivatal – ez a forgatókönyv idén a friss diplomások 25 százalékára volt igaz.
Magyar világ Nyomásgyakorlást jelent a migránsok feltorlódása Nyomásgyakorlást jelent a migránsok feltorlódása videó BUDAPEST. Nyomásgyakorlást jelent, részben az embercsempészek részéről, ha újra és újra ezrek torlódnak fel például a magyar-szerb határon - jelentette ki a Migrációkutató Intézet Főigazgatója hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában. Egyáltalán nem csökken a migrációs nyomás, idén már majdnem 18 ezren kísérelték megillegálisan átlépni a magyar-szerb határt. Éhségsztrájkot folytatnak a migránsok Horgosnál videó Bakondi: senki sem adott be menedékkérelmet a vasárnap Horgosra érkezettek közül Menyhárt József: aktív, rugalmas, tudatos magyar közösséget építünk videó Az MKP elnöke szerint bár nincs jó kondícióban a felvidéki magyar közösség, a párt új vezetése példaértékű összefogást mutat.
Kultúra Elhunyt Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész Elhunyt Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész videó BUDAPEST. Életének 74. évében elhunyt Szegedy-Maszák Mihály Széchenyi-díjas irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, az összehasonlító irodalomtudomány, a fordításelmélet és a magyar irodalom 19. századtól napjainkig tartó időszakának kutatója - tudatta honlapján hétfőn az MTA. A Széchenyi-díjas irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja életének 74. évében hunyt el. Elhunyt Oláh János költő, író, szerkesztő videó Oláh János irodalmi pályája a legendás Kilencek alkotócsoport Elérhetetlen föld című antológiájában indult. Matt Damon nem tudja feldolgozni, amit filmjével tettek videó Matt Damon úgy érzi, élete egyik legjobb alakítását nyújtotta a Vad lovakban, de a közönség nem győződhetett meg róla.
Színes Magyar Nagydíj - Nemzetközi sajtóvisszhang Magyar Nagydíj - Nemzetközi sajtóvisszhang videó MOGZORÓD. A nemzetközi sajtó főként a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton sikerét taglalta a 31. Forma-1-es Magyar Nagydíj másnapján, továbbá hogy a Mercedes brit pilótája ötödik mogyoródi diadalával átvette a vezetést a vb-pontversenyben márkatársától, Nico Rosbergtől. A következő Forma-1-es futamot a hatpontos hátrányba került Rosberg szempontjából hazai pályán, Hockenheimben rendezik vasárnap. Rio 2016 - Nem tiltotta ki az összes orosz sportolót a NOB videó Az induláshoz minden orosz versenyzőnek egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől. Dzsudzsák Balázs: a szurkolói támogatás a sikerek alapja videó A magyar válogatott csapatkapitánya komoly problémának tartja, hogy a magyar stadionok "konganak az ürességtől".
Mozaik Megkerülte a Földet a Solar Impulse 2 Megkerülte a Földet a Solar Impulse 2 videó ABU-DZABI. Sikeresen leszállt Abu-Dzabiban kedden hajnalban a Solar Impulse 2 nevű napelemes repülőgép, amely így az első, energiáját kizárólag napelemekből nyerő repülő, amelynek sikerült megkerülnie a Földet. A gép így egyetlen csepp üzemanyag felhasználása nélkül tette meg 42 ezer kilométert. A csirkék szaga távol tartja a maláriát terjesztő szúnyogokat videó Néhány szúnyogfajta már immunissá vált egyes rovarirtókra, ezért az új védekezési módszerek nagyobb szerephez jutnak. Nem találtak sötét anyagot a világ legérzékenyebb detektorával videó A 16 kilométer mélységben elhelyezett detektorral három éven keresztül keresték a tudósok a sötét anyagot.
Vélemény Agárdy Gábor: Karel Gott újra megszólalt Agárdy Gábor: Karel Gott újra megszólalt videó A művészeket sem hagyja általában hidegen az, ami ma Európában történik. Legyen szó gazdasági, akár politikai és természetesen kulturális történésekről is. Ismert például Zdena Studénková szlovák színésznő kritikus álláspontja az Európából diktált migrációt illetően. Ugyanúgy újra hallatja hangját az éppen rákbetegségből felépülőben lévő „arany csalogány“ - Karel Gott. A migránsok beözönlése az énekes szerint irányított folyamat, amelynek célja Európa gazdasági növekedésének a meggyöngítése. Karaffa Attila: Újkori Hunyadiak leszünk? videó Mai korunk legnagyobb kihívása ismét a keresztény értékek, az európai gyökerek megvédése. Kövesdi Károly: Mézesmadzag-húzogatás videó A kormány "nagyvonalú" tervei közt szerepel, hogy 2 év múlva akár 5 millió euró támogatás is juthat a szlovákiai magyar kultúrára.
Hitélet Krakkóban kezdetét veszi a 14. katolikus Ifjúsági Világtalálkozó Krakkóban kezdetét veszi a 14. katolikus Ifjúsági Világtalálkozó Frissítvevideó KRAKKÓ. Krakkóban megkezdődik a 14. katolikus Ifjúsági Világtalálkozó, a Ferenc pápa lengyelországi zarándoklatával összekötött programsorozat, amelyre több száz ezer fiatalt - köztük mintegy 4 ezer magyart - várnak, és a katolikus egyházfő által meghirdetett Irgalmasság Szentévébe illeszkedik. A krakkói világtalálkozó nyitómiséjét kedd este Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek mutatja be. Újraindultak Prágában 12 év után a magyar nyelvű katolikus szentmisék videó július elsejétől két évre Prágába helyezték át Balga Zoltánt, aki korábban Ipolyvisk plébánosa volt. Felvidéki katolikusok is utaznak a krakkói ifjúsági világtalálkozóra videó Július 25. és 31. között lesz Krakkóban az a világtalálkozó, amely várhatóan majd egész Európára pozitív hatást gyakorol.
Múltunk Dollfuss kancellár meggyilkolása csak késleltette az Anschlusst Dollfuss kancellár meggyilkolása csak késleltette az Anschlusst videó BÉCS. Nyolcvankét éve, 1934. július 25-én kísérelték meg az osztrák nácik első alkalommal a hatalom átvételét, s kudarcba fulladt puccskísérletük során meggyilkolták Dollfuss kancellárt. A puccskísérlet nem kis részben az olasz diktátor, az Anschlusst ellenző Benito Mussolini fellépése következtében vallott kudarcot, az egész országra kiterjedő fegyveres harc 269 halálos áldozatot követelt. Nyolcvankét éve, 1934. július 25-én kísérelték meg az osztrák nácik első alkalommal a hatalom átvételét. Gyermekrajzokat találtak egy középkori kézirat margóján videó A rajzokat megvizsgáló pszichológus szerint szinte biztos, hogy nem felnőtt, hanem egy 4-6 éves ifjonc rajzairól van szó. Ma van a nándorfehérvári diadal emléknapja videó A nándorfehérvári csata 560. évfordulója alkalmából Belgrádban magyar-szerb közös megemlékezést tartanak.
Időjárás
Pozsony
Ma: 21°C / 28°C
Holnap: 20°C / 28°C
Ógyalla
Ma: 21°C / 31°C
Holnap: 21°C / 29°C
Losonc
Ma: 23°C / 32°C
Holnap: 21°C / 29°C
Kassa
Ma: 18°C / 26°C
Holnap: 16°C / 24°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi július 28. (csütörtök)
19:00Pósfa zenekar Dunaszerdahelyen
Időpont: 2016. július 28. – 19.00
Helyszín: Városháza udvara
Fellép: Pósfa zenekar

Nevük a zenekar megalakulásának helyéhez köthető – Gelle községet hét falu alkotja, az egyik Pósfa. A Kárpát-medence (főként a Felvidék) egykori falusi vonós cigányzenekarainak zenei világát igyekszenek feleleveníteni, visszahozni a köztudatba és megkedveltetni a jövő generációival is.

A zenekar tagjai:
Petro Krisztina – ének, tánc;
Iván Péter – hegedű;
Iván Zoltán – klarinét, tangóharmonika, 3-húros brácsa, ütőgardon;
Iván András – brácsa, 3-húros brácsa, hegedűkontra, gitár;
Álló István – nagybőgő
július 29. (péntek)
16:30One Day Fest 2016 Rimaszombatban
16:30 - KAPUNYITÁS
17:30 - MEREDITH
18:30 - RAMCHAT
19:30 - ALKEHOL
21:30 - POKOLGÉP
23:15 - BEFORE THE ZERO DAY
00:15 - PSEUDOSAPIENS
július 30. (szombat)
08:30Gömörhorkai falunap
Gömörhorkán huszonegyedik alkalommal szervezik meg 2016. július 30-án a falunapot, melynek keretében idén sem marad el a kerékpártúra, a legjobb cukrász, pék, kreatív ember versenyek, illetve a játékkal, vetélkedőkkel megrendezésre kerülő gyermekprogramok. A napot hajnalig tartó mulatság zárja.
09:00Szikince fesztivál
Július 30-án gazdag programmal szervezik meg az idei Szikince fesztivált.

Három faluban, három témakörben várják az érdeklődőket:
Garampáld – versfalu
Kisgyarmat – folkfalu
Zalaba – világfalu
17:00BicskaFeszt Keszegfalván
Gazdag programmal várja a hétvégén a BicskaFeszt az érdeklődőket. 

A fesztivál helyszíne: Keszegfalva

Időpontja: 2016. július 30., Szombat 

A fesztivál programja:

Garami Funky Staff Veres Móninkával
Koncert: 17.00 – 18.30

Kelemen Kabátban
Koncert: 19.30 – 20.45

Quimby
Koncert: 21.30 

További részletek: www.bicskafeszt.sk 

A szervezők szerettel várnak mindenkit.
július 31. (vasárnap) - aug. 1. (hétfő)
07:05A Pátria Rádió katolikus egyházi műsora
Ismét jelentkezik a Pátria Rádió katolikus egyházi műsora. 

A műsor rendhagyó, nyári kiadással jelentkezik, amelyben felvételről közvetítik a Gábriel Polgári Társulás idei, Karván megtartott katolikus ifjúsági táborának záró szentmiséjét. Misét mond és prédikál Zsidó János érseki tanácsos, ifjúsági lelkipásztor.

Szerkesztő: Ürge Tamás
Adásidő : 2016-07-31 vasárnap 7 óra 5 perc
Ismétlés : 2016-08-01 hétfő 13 óra 5 perc


augusztus 1. (hétfő) - aug. 6. (szombat)
10:00Kaszás Attila Kulturális Fesztivál Zsigárdon
Július 4-én, hétfőn kezdődik és augusztus 6-ig tart Zsigárdon a Kaszás Attila Kulturális Fesztivál, mely idén is rendkívül gazdag programmal várja az érdeklődőket.

A több mint egy hónapon át tartó fesztiválon lesz kistérségi kézműves tábor, verstábor, gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor a Rév zenekarral, valamint a Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválja.

2016. július 4-8. – Kistérségi nyári kézműves tábor

Helyszín: tájház
Napi foglalkozások: 09:00 - 14:00

Öt napon keresztül különböző kézműves mesterség képviselői adnak ízelítőt mesterségbeli tudásukról és sajátíttatnak el egy-egy fogást az érdeklődő gyermek és felnőtt közösséggel. A cél a szabadidő hasznos eltöltése.

Elsajátítható kézműves technikák: gyöngyfűzés, színes virágok készítése, fa díszítése és festése, rongybaba készítése, mozgó alakok készítése, asztaldísz készítése, harisnyababa készítése, gyertya viaszból, termésfigurák, kalapgumiból karkötő, pamutbaba készítése, tobozból autó, csuhéból teknős, babakocsi babával, nyaklánc készítése, szalmatündér készítése, terméskoszorú, kukorica csősz, homokkép készítése, quilling technika elsajátítása, állatkák gyöngyből, festés ruhaanyagra.

Foglalkozásvezetők: Szomolai László, Szomolai Adrianna, Čaprda Erzsébet, Žiaček Margaréta, Lukács Bianka, Mészáros Ilona

Részvételi díj: hetijegy 12 €, napijegy gyerekeknek 3 €, felnőtteknek 5 €. Tízórai biztosítva.

Rendező: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, társrendezők: Zsigárdi polgári társulás, Csemadok Zsigárdi Alapszervezete. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala és Nyitra megye önkormányzata támogatja.

2016. augusztus 1-5. – Zsigárdi verstábor

Helyszín: Kulturális-Közösségi és Tájékoztató Központ, kultúrház, szabadtéri színpad, iskola.

Gál Tamás színész és Kiss Szilvia színésznő vezetésével tehetséges versmondók és felkészítő pedagógusaik szakmai tábora, ahol külön képzésben részesül a diák és külön a pedagógus is. Kérik a résztvevőket, hogy József Attila egy költeményével érkezzenek, amelyet lehetőleg fejből kéne tudni. Alsó tagozatos gyermekeknek elég 1-2 versszak.

Szakmai közreműködők: Gál Tamás színész, Kiss Szilvia színésznő

Program:
09:00-12:00 – egyéni foglalkozások, helyzetgyakorlat, verselemzés, beszédtechnika
14:00-18:00 – csoportos foglalkozások, helyzetgyakorlatok, a záró előadás próbája
A tábor zárórendezvénye József Attila költeményeiből összeállított irodalmi műsor lesz a táborlakók fellépésével.

***A táborba jelentkezni lehet a 0915 777 701 telefonszámon, a kissova.maria57@gmail.com e-mail címen és a Kulturális– Közösségi és Tájékoztató Központ, Žihárec 925 83 č. 85 postai címen.

A foglalkozásokon való részvétel 5 euro/fő/nap, zsigárdi gyerekek részére ingyenes.

Jelentkezési határidő: 2016. július 24.

Rendező: Zsigárdi polgári társulás, társrendezők: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala támogatja.

2016. augusztus 2-6. – Gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor a Rév zenekarral

Helyszín: Zsigárd – tájház, Kulturális–Közösségi és Tájékoztató Központ, szabadtéri színpad, kultúrház, iskola

Szakmai közreműködők: néptáncoktatás – Bonchidai román csárdás és forgatós – invertita- Oláh Attila és Kovács Anita, zenei kíséret: Takács Ádám, Hanusz Zoltán, Lelkes Tibor, énekoktatás: Korpás Éva, hangszeres zeneoktatás: hegedű – Lakatos Róbert, hegedű – Halmos Attila „ Csiga“, brácsa – Mester László, bőgő - Farkas Róbert

Napi program: 09:00-12:00 és 15:00-18:00 - tánc és dal tanítás, népi játékok, hangszeres zeneoktatás

Esti koncertek:
2016. augusztus 3., 19:30 – Pósfa zenekar, táncház
2016. augusztus 4., 19:30 – Korpás Éva és zenekara, Parasztünnep zenekar, táncház
2016. augusztus 5., 19:30 – a tábor énekeseinek és zenészeinek műsora, Felsőszeli Mátyus Néptáncegyüttes, RÉV zenekar, táncház

***A táborba jelentkezni lehet a 0915 777 701 telefonszámon, a kissova.maria57@gmail.com e-mail címen és a Kulturális–Közösségi és Tájékoztató Központ, Žihárec 925 83 č. 85 postai címen.

A foglalkozásokon való részvétel 5 euro/fő/nap (Zsigárdi lakosok részére ingyenes). A koncertek ingyenesek.

Jelentkezési határidő: 2016. július 24.

Rendező: Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, társrendezők: Zsigárdi polgári társulás, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

2016. augusztus 3-5. – A Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválja

Helyszín: szabadtéri színpad

2016. augusztus 3., 19:30 – Pósfa zenekar, táncház
2016. augusztus 4., 19:30 – Korpás Éva és zenekara, Parasztünnep zenekar, táncház
2016. augusztus 5., 19:30 – a tábor énekeseinek és zenészeinek műsora, Felsőszeli Mátyus Néptáncegyüttes, RÉV zenekar, táncház

A koncerteken való részvétel ingyenes.

Rendező: Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, társrendezők: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, Zsigárdi polgári társulás, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Kedvezőtlen időjárás esetén a koncertek a kultúrházban lesznek. A rendezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

INFO: www.zsigard.eu, e-mail: kissova.maria57@gmail.com, telefon – 0915 77 77 01 Kiss László

A Kaszás Attila Kulturális Fesztivál médiapartnerei: Új Szó, Csallóköz hetilap, Terra – regionális hírújság, Pátria Rádió, Internetes hírportálok: Regioportal, Paraméter, Bumm, Medialnet, Felvidék.ma, Hírek.sk

Támogatók: Zsigárd község önkormányzata. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Szálláslehetőségek árakkal:

Zsigárd – iskola – tornaterem (zuhany, WC) – matracot és takarót hozni kell – 3,-€/fő/nap
Sátorozási lehetőség (zuhany, WC) – 2,-€/fő/nap

A szálláshelyeket előzetes bejelentés alapján a tábor kezdetét megelőző nap délutánján és az esti órákban lehet elfoglalni.

Étkezés helyszíne és költsége:

Az étkezést a Királyrévi Farkas vendéglő biztosítja.

Az étkezés helyszíne: Zsigárd – kultúrház kisterme vagy a KIC

Ebéd, vacsora: 5,70 €. Lehetőség van külön ebéd és vacsora rendelésére is: ebéd 3,00-€, vacsora 2,70-€. Az étkezési igényt a tábor összes napjára, az étlap alapján 2016. július 24-ig kell bejelenteni. Fizetés a tábor nyitónapján a többi költséggel együtt a KIC épületében.Július 4-én, hétfőn kezdődik és augusztus 6-ig tart Zsigárdon a Kaszás Attila Kulturális Fesztivál, mely idén is rendkívül gazdag programmal várja az érdeklődőket.

A több mint egy hónapon át tartó fesztiválon lesz kistérségi kézműves tábor, verstábor, gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor a Rév zenekarral, valamint a Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválja.

2016. július 4-8. – Kistérségi nyári kézműves tábor

Helyszín: tájház
Napi foglalkozások: 09:00 - 14:00

Öt napon keresztül különböző kézműves mesterség képviselői adnak ízelítőt mesterségbeli tudásukról és sajátíttatnak el egy-egy fogást az érdeklődő gyermek és felnőtt közösséggel. A cél a szabadidő hasznos eltöltése.

Elsajátítható kézműves technikák: gyöngyfűzés, színes virágok készítése, fa díszítése és festése, rongybaba készítése, mozgó alakok készítése, asztaldísz készítése, harisnyababa készítése, gyertya viaszból, termésfigurák, kalapgumiból karkötő, pamutbaba készítése, tobozból autó, csuhéból teknős, babakocsi babával, nyaklánc készítése, szalmatündér készítése, terméskoszorú, kukorica csősz, homokkép készítése, quilling technika elsajátítása, állatkák gyöngyből, festés ruhaanyagra.

Foglalkozásvezetők: Szomolai László, Szomolai Adrianna, Čaprda Erzsébet, Žiaček Margaréta, Lukács Bianka, Mészáros Ilona

Részvételi díj: hetijegy 12 €, napijegy gyerekeknek 3 €, felnőtteknek 5 €. Tízórai biztosítva.

Rendező: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, társrendezők: Zsigárdi polgári társulás, Csemadok Zsigárdi Alapszervezete. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala és Nyitra megye önkormányzata támogatja.

2016. augusztus 1-5. – Zsigárdi verstábor

Helyszín: Kulturális-Közösségi és Tájékoztató Központ, kultúrház, szabadtéri színpad, iskola.

Gál Tamás színész és Kiss Szilvia színésznő vezetésével tehetséges versmondók és felkészítő pedagógusaik szakmai tábora, ahol külön képzésben részesül a diák és külön a pedagógus is. Kérik a résztvevőket, hogy József Attila egy költeményével érkezzenek, amelyet lehetőleg fejből kéne tudni. Alsó tagozatos gyermekeknek elég 1-2 versszak.

Szakmai közreműködők: Gál Tamás színész, Kiss Szilvia színésznő

Program:
09:00-12:00 – egyéni foglalkozások, helyzetgyakorlat, verselemzés, beszédtechnika
14:00-18:00 – csoportos foglalkozások, helyzetgyakorlatok, a záró előadás próbája
A tábor zárórendezvénye József Attila költeményeiből összeállított irodalmi műsor lesz a táborlakók fellépésével.

***A táborba jelentkezni lehet a 0915 777 701 telefonszámon, a kissova.maria57@gmail.com e-mail címen és a Kulturális– Közösségi és Tájékoztató Központ, Žihárec 925 83 č. 85 postai címen.

A foglalkozásokon való részvétel 5 euro/fő/nap, zsigárdi gyerekek részére ingyenes.

Jelentkezési határidő: 2016. július 24.

Rendező: Zsigárdi polgári társulás, társrendezők: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala támogatja.

2016. augusztus 2-6. – Gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor a Rév zenekarral

Helyszín: Zsigárd – tájház, Kulturális–Közösségi és Tájékoztató Központ, szabadtéri színpad, kultúrház, iskola

Szakmai közreműködők: néptáncoktatás – Bonchidai román csárdás és forgatós – invertita- Oláh Attila és Kovács Anita, zenei kíséret: Takács Ádám, Hanusz Zoltán, Lelkes Tibor, énekoktatás: Korpás Éva, hangszeres zeneoktatás: hegedű – Lakatos Róbert, hegedű – Halmos Attila „ Csiga“, brácsa – Mester László, bőgő - Farkas Róbert

Napi program: 09:00-12:00 és 15:00-18:00 - tánc és dal tanítás, népi játékok, hangszeres zeneoktatás

Esti koncertek:
2016. augusztus 3., 19:30 – Pósfa zenekar, táncház
2016. augusztus 4., 19:30 – Korpás Éva és zenekara, Parasztünnep zenekar, táncház
2016. augusztus 5., 19:30 – a tábor énekeseinek és zenészeinek műsora, Felsőszeli Mátyus Néptáncegyüttes, RÉV zenekar, táncház

***A táborba jelentkezni lehet a 0915 777 701 telefonszámon, a kissova.maria57@gmail.com e-mail címen és a Kulturális–Közösségi és Tájékoztató Központ, Žihárec 925 83 č. 85 postai címen.

A foglalkozásokon való részvétel 5 euro/fő/nap (Zsigárdi lakosok részére ingyenes). A koncertek ingyenesek.

Jelentkezési határidő: 2016. július 24.

Rendező: Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, társrendezők: Zsigárdi polgári társulás, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

2016. augusztus 3-5. – A Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválja

Helyszín: szabadtéri színpad

2016. augusztus 3., 19:30 – Pósfa zenekar, táncház
2016. augusztus 4., 19:30 – Korpás Éva és zenekara, Parasztünnep zenekar, táncház
2016. augusztus 5., 19:30 – a tábor énekeseinek és zenészeinek műsora, Felsőszeli Mátyus Néptáncegyüttes, RÉV zenekar, táncház

A koncerteken való részvétel ingyenes.

Rendező: Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, társrendezők: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, Zsigárdi polgári társulás, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Kedvezőtlen időjárás esetén a koncertek a kultúrházban lesznek. A rendezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

INFO: www.zsigard.eu, e-mail: kissova.maria57@gmail.com, telefon – 0915 77 77 01 Kiss László

A Kaszás Attila Kulturális Fesztivál médiapartnerei: Új Szó, Csallóköz hetilap, Terra – regionális hírújság, Pátria Rádió, Internetes hírportálok: Regioportal, Paraméter, Bumm, Medialnet, Felvidék.ma, Hírek.sk

Támogatók: Zsigárd község önkormányzata. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Szálláslehetőségek árakkal:

Zsigárd – iskola – tornaterem (zuhany, WC) – matracot és takarót hozni kell – 3,-€/fő/nap
Sátorozási lehetőség (zuhany, WC) – 2,-€/fő/nap

A szálláshelyeket előzetes bejelentés alapján a tábor kezdetét megelőző nap délutánján és az esti órákban lehet elfoglalni.

Étkezés helyszíne és költsége:

Az étkezést a Királyrévi Farkas vendéglő biztosítja.

Az étkezés helyszíne: Zsigárd – kultúrház kisterme vagy a KIC

Ebéd, vacsora: 5,70 €. Lehetőség van külön ebéd és vacsora rendelésére is: ebéd 3,00-€, vacsora 2,70-€. Az étkezési igényt a tábor összes napjára, az étlap alapján 2016. július 24-ig kell bejelenteni. Fizetés a tábor nyitónapján a többi költséggel együtt a KIC épületében.
augusztus 1. (hétfő) - aug. 2. (kedd)
12:00Porciunkulai nagybúcsú Érsekújvárban
Az irgalmasság évében is Szent Ferenc Atyánk szeretetével várnak mindenkit Érsekújvárba, a porciunkulai nagybúcsúba, a Barátok templomába az újvári ferences barátok.

A porciunkulai nagybúcsú rendje:

AUGUSZTUS 1. hétfő
  - 12 órakor harangok jelzik a búcsú kezdetét, 14 órától gyóntatás mindkét templomban
  - 17 órakor keresztút a Kálvárián magyar nyelven,
  - 17 órakor szentmise a templomban szlovák nyelven.
  - 19 órakor keresztút a Kálvárián szlovák nyelven,
  - 19 órakor szentmise a templomban magyar nyelven a hivatásokért, utána szentségimádás a templomban magyar nyelven.
  - 22.30-tól szentségimádás szlovák nyelven.
  - 24 órakor ifjúsági szentmise a templomban szlovák nyelven.
 - 24 órakor ifjúsági szentmise a Kálvárián magyar nyelven

AUGUSZTUS 2. kedd
  - 5.00 órakor szentmise halottainkért latin és magyar nyelven
  - 6.45 órakor szentmise szlovák nyelven
  - 8.00 órakor szentmise magyar nyelven.
  - 17.00 órakor szentmise szlovák nyelven.
augusztus 4. (csütörtök) - aug. 7. (vasárnap)
08:0015. Oáza International Gastrofestival Kamocsán
Időpont: 2016. augusztus 4.– augusztus 7.

★★★  Péntek ★★★
Nagy Feró és a Beatrice
ELÁN Tribute
Zoltán Erika
DJ Čeku
Blue Zone

★★★ Szombat ★★★
Deák Bill Blues Band
Polemic
3+2 eggyüttes
Syncron band
KOZMIX
Kis Grófo
Bódi Csabi
DJ Mickey, DJ Alexy
L&J DJs, Mr. Smith
augusztus 6. (szombat)
10:00Csilizpatasi Csemadok Fesztivál
Csilizpatasi Csemadok Fesztivál légiparádéval és kultúrműsorral egybekötve.
augusztus 12. (péntek) - aug. 13. (szombat)
12:00Nemeshodosi Nagy Lakoma 2016
Szójatok minden sógornak és kománok, itt az ideje a Lakománok.

Augusztusban asztalt ülünk, ki enni szeret tartson velünk.

Sógorok, komák és asszonyok! Van-e köztetek olyan, aki még nem hallott a Nagy Lakomárú?

Biza, én nem hiszem, úgyhogy nem fogok fölöslegessen a napnak gyertyávú világíttani. Tuggyátok jól, hogy ez az a nap, amikor a hasunk az úr. Nincs mese, ezen a napon senki nem törődhetik a diétájávú.

Aki vót má nálunk vendígsígbe az jól tuggya, aki meg még nem vót az maj megtuggya, hogy a hodosiak asztalátú senki nem áll fő éhessen.

Lessítek meg az idei programot, osztán nemsokára gyövünk a többi ríszlettel.

Föllípnek:
Águsztus 12.:
OMEGA
Holdviola
Jóvilágvan
Megmaradásunkért Kultúrcsoport

Águsztus 13.:
Parno Graszt
Kmeťoband
Romungro
Kökény Attila

Jegyinfók / Vstupenky:
HU:
Augusztus 12.:
OMEGA koncert / Hold Viola, Jóvilágvan koncert – a belépő 2016. augusztus 12-ére és úgyszitén 13-ára is érvényes:
Elővételben július 31-ig: 18 €,
Augusztus 1-től: 20 €.

Jegyek elővételben kaphatók a következő helyeken:
Ticket Portal (https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=22472),
Focus Music Shop, Hodosi Községi Hivatal.

Hodosi lakosoknak a belépő ára az OMEGA koncertra 10 €. Hodosinak számít a faluban állandó lakhellyel rendelkező személy. Ők július 10-től tudják megvásárolni a jegyet a községi hivatalban.

A beléjőjegy feljogosít a belépésre a rendezvény mindkét napján, a jegy ára tartalmaz egy tombolaszelvényt is. A tombola sorsolására a rendezvény második napján, augusztus 13-án kerül sor /a fődíj egy FIAT 500 gépjármű/.

Augusztus 13.:
LAKOMA - az augusztus 13-ára érvényes belépő ára: 3 €.
Hodosi lakosoknak a belépés ingyenes. Hodosinak számít az a személy, akinek az állandó lakhelye Hodosba van bejegyezve.
A belépő a rendezvény második napjára (augusztus 13.) való belépésre jogosít fel, a jegy ára tartalmaz egy tombolaszelvényt is (ez a hodosiak számára nem érvényes).
augusztus 12. (péntek)
20:30DEMJÉN FERENC koncert Füleken
DEMJÉN FERENC koncert Füleken

2016. augusztus 12., 20:30–22:30
20:30Omega Oratórium Dunaszerdahelyen
Omega Oratórium Dunaszerdahelyen

2016. augusztus 12., 20:30
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
141 éveMegszületett Dr. Carl Gustav Jung svájci orvos, pszichiáter, az analitikus lélektan megteremtője.
109 éveMegszületett Pelle István olimpiai aranyérmes tornász, aki három olimpián vett részt.
933 éveCsanádon szentté avatták az 1046-ban vértanúhalált halt Gellért püspököt.
338 éveBécsben megszületett I. József magyar király, egyidejűleg német-római császár és cseh király 1705-1711-ig.
254 éveMegszületett Kelemen László az első magyar színigazgató, színműíró.
Fő támogatónk