2016. június 30., csütörtök - Pál
Cikkek közt...  Videók közt...  
A miniszterek elfogadták Szlovákia EU-elnökségének programját videó „Szervezési és műszaki szempontból felkészültünk az elnökségre” – jelentette ki Miroslav Lajčák külügyminiszter.
A kormány első száz napja – gazdaság - négy mínuszra teljesített a kormány videó Farkas Iván, az MKP gazdagáspolitikai alelnöke szerint a türelmi időszakot a gazdaság szemszögéből ítélve kevés esemény jellemzi.

Videó

FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. június 30.Érsekújvár magyar iskolájába szlovák óvodásokat költöztetnek
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. június 30.Egyedi a Remény zenekar
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. június 30.Érdemes nagyot álmodni – egy elismert példamutatás a végekről
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. június 30.A kalondai malomkő legendája
Legfrissebb
Péntektől Szlovákia az Európai Unió soros elnöke Az elnökség idején csaknem 200 szakértői, 19 miniszteri szintű, és 7, parlamenti küldöttségek részvételével zajló rendezvény lesz.
Szexuális visszaélések miatt a lyoni érsekség felfüggesztett négy papot A francia katolikus egyház áprilisban jelezte, hogy mindent olyan pedofilügyet kivizsgál, amelyben papok érintettek.
Az ellenzék újabb tüntetéseket tervez Az egyik tüntetés Pozsonyban, a másik Kassán lesz. Pozsonyban az OĽaNO, Kassán az SaS szervezi a nagygyűlést.
Átadták Abdeslam egyik feltételezett segítőjét Franciaországnak A 22 éves belga állampolgár ellen terrorcselekménnyel kapcsolatos bűntett gyanújával indított eljárást a párizsi ügyészség.
Parlament - az ellenzék újra megpróbálja leváltani Kaliňákot Frissítve Ha Kaliňák kiállja a második leváltási kísérletet is, az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be Robert Fico kormányfő ellen.
Bélbetegség okozhatja a krónikus fáradtságot Egy egyszerű székletmintából meg lehet mondani, hogy az embert krónikus fáradtság szindróma gyötri.
Belföld Parlament - az ellenzék újra megpróbálja leváltani Kaliňákot Parlament - az ellenzék újra megpróbálja leváltani Kaliňákot Frissítvevideó POZSONY. Az ellenzék másodszor próbálja meg leváltani Robert Kaliňákot. Először június 7-én próbáltak meg bizalmatlanságot szavazni a belügyminiszternek, de nem jártak sikerrel. Ezúttal jelezték, ha most sem sikerült leváltani Kaliňákot, vagy önként nem lép vissza, avagy nem hívja őt vissza Robert Fico miniszterelnök, akkor újabb ülést kezdeményeznek, amelyen már a kormányfőtől próbálják majd megvonni a bizalmat. Ha Kaliňák kiállja a második leváltási kísérletet is, az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be Robert Fico kormányfő ellen. Péntektől Szlovákia az Európai Unió soros elnöke videó Az elnökség idején csaknem 200 szakértői, 19 miniszteri szintű, és 7, parlamenti küldöttségek részvételével zajló rendezvény lesz. Az ellenzék újabb tüntetéseket tervez videó Az egyik tüntetés Pozsonyban, a másik Kassán lesz. Pozsonyban az OĽaNO, Kassán az SaS szervezi a nagygyűlést.
Külföld Isztambuli reptéri merénylet - Azonosították mindhárom elkövetőt Isztambuli reptéri merénylet - Azonosították mindhárom elkövetőt videó ANKARA. Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egy orosz állampolgárságú dagesztáni tagja volt az egyik elkövetője az isztambuli Atatürk repülőtéren végrehajtott hármas öngyilkos merényletnek - írta a Dogan török napilap csütörtökön az internetes oldalán. Mind a három elkövető az IÁ "fővárosából", a szíriai Rakkából érkezett május végén orosz útlevelekkel Törökországba. Szexuális visszaélések miatt a lyoni érsekség felfüggesztett négy papot videó A francia katolikus egyház áprilisban jelezte, hogy mindent olyan pedofilügyet kivizsgál, amelyben papok érintettek. Átadták Abdeslam egyik feltételezett segítőjét Franciaországnak videó A 22 éves belga állampolgár ellen terrorcselekménnyel kapcsolatos bűntett gyanújával indított eljárást a párizsi ügyészség.
Itthon Nyílik-e magyar osztály a rimaszombati gimnáziumban? Nyílik-e magyar osztály a rimaszombati gimnáziumban? videó RIMASZOMBAT. A rimaszombati Kereskedelmi Akadémia magyar osztályába idén rekordszámú diák jelentkezett. Az Ivan Krasko Gimnázium magyar tagozatán 2 fővel a minimális osztálylétszám alatt vannak. Korábban mindkét iskola diákhiánnyal küzdött. Az Ivan Krasko Gimnázium magyar tagozatán 2 fővel a minimális osztálylétszám alatt vannak. Jubileumi kórustalálkozót tart a 45 éves koloni Zobor Hangja Vegyeskar videó A Zobor Hangja Vegyeskar 2016. július 2-án a koloni falunapok keretén belül ünnepli alapításának 45. évfordulóját. 11 éves kisfiút ütött el egy autó Naszvadon videó Szerdán este személygépkocsi ütött el egy 11 éves kerékpáros fiút Naszvadon, akit gyógykezelésre Pozsonyba szállítottak.
Magyar világ Magyarok kenyere - A határokon túli magyaroktól is érkeznek összetevők Magyarok kenyere - A határokon túli magyaroktól is érkeznek összetevők videó Idén Gútáról érkezik Baranyába a kovász a magyarok kenyeréhez, a sót ismét Parajdról küldik, elkészítéséhez a Tisza forrásvidékéről származó vizet használnak, a megőrölt liszt pedig a határon túli rászorulókon kívül minden magyarországi megyébe eljut. Idén Gútáról érkezik Baranyába a kovász a magyarok kenyeréhez, a sót Parajdról küldik, s víz a Tisza forrásvidékéről származik. Nógrádi György: német vezetésű lesz Európa videó szakértő azt mondta, senkinek nem volt b terve, senki nem készült fel a kilépésre, ezért most az unió kapkod.d. Orbán: a bevándorlásra adott elégtelen válasz döntő szerepet játszott a britek döntésében videó Vissza kell térni ahhoz a gondolathoz, hogy az EU alapját a tagállamok adják, nem pedig az uniós intézmények - hangoztatta Orbán.
Kultúra Idén is lesz színjátszó tábor Karván Idén is lesz színjátszó tábor Karván videó KOMÁROM, KARVA. A Komáromi Jókai Napok Alapítvány a komáromi városi művelődési központtal közösen 2016-ban is meghirdeti hagyományos színjátszó táborát, melynek helyszíne a karvai középiskola csodálatos Duna-parti környezetben lévő parkja, épülete és kollégiuma lesz. Ismét meghirdeti színjátszó táborát a Komáromi Jókai Napok Alapítvány és a komáromi városi művelődési központ. Megújult a párizsi operaház híres "fényöve" videó Több évig tartó adománygyűjtés és az azt követő restaurálási munkák révén megújult a párizsi operaház híres "fényöve". Sziget - Elfogytak a bérletek, már csak napijegy van videó Tavaly megdőlt a napi- és hetirekord is: összesen 441 ezer látogató volt egy hét alatt a Szigeten.
Színes EURO-2016 - Kemény mérkőzés vár a lengyel védelemre EURO-2016 - Kemény mérkőzés vár a lengyel védelemre videó MARSEILLE. Vélhetően a negyeddöntő lesz a lengyel védelem számára az eddigi legkomolyabb kihívás a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon, amelynek csütörtök esti mérkőzésén a Cristiano Ronaldo fémjelezte portugál támadósorral kerül szembe. A portugál-lengyel összecsapás továbbjutója Walesszel vagy Belgiummal találkozik majd az elődöntőben. EURO-2016 - Távozik a csehek szövetségi kapitánya videó A szakember az orosz bajnokságban szereplő Anzsi Mahacskala vezetőedzője lesz. EURO-2016 - Kassai vezeti a német-olasz negyeddöntőt videó A legjobb nyolc közötti párharcok slágermeccsére Bordeaux-ban kerül sor 21 órától.
Mozaik Bélbetegség okozhatja a krónikus fáradtságot Bélbetegség okozhatja a krónikus fáradtságot videó WASHINGTON. Még nem tudni, hogy ok vagy következmény, de a krónikus fáradtság szindrómával küzdő emberek bélflórája eltér a normálistól. Egy egyszerű székletmintából meg lehet mondani, hogy az embert krónikus fáradtság szindróma gyötri. Egzotikus tűzhalak terjedtek el a Földközi-tengerben videó A közönséges tűzhal (Pterois miles) egy éven belül meghonosodott Ciprus csaknem teljes déli partvidékén. Stephen Hawking szerint a hülyeség és a kapzsiság a legnagyobb veszély a Földre videó Stephen Hawking és Larry King, a neves amerikai televíziós újságíró a mesterséges intelligenciáról is beszélgetett.
Vélemény Kiss Beáta: A tanév végén Kiss Beáta: A tanév végén videó Bizonyára sokan látták már azt a kedves, vicces képet, amely néhány éve rendszeresen felbukkan a Facebookon. A bal oldalán Tanév eleje felirattal a bölcs bagoly látható, szemüveggel, tanári pálcával kezében, frissen, teli munkakedvvel. A jobb oldalon pedig Tanév vége felirattal ugyanez a bagoly csapzottan, szakadtan, minden tolla egyesével ágaskodik… Kifejező kép, kifejező metafora. Köszönet illet minden felvidéki magyar pedagógust, aki tudja, érti, mit jelent ebben az országban „lámpásnak” lenni. Farkas Iván: A Brexit várható gazdasági következményei videó Amennyiben London az EU gazdasági szövetségese kíván maradni, mint Svájc vagy Norvégia, akkor nem várhatók mélyreható változások. Őry Péter: A vonakodó britek videó Senki sem lát a britek fejébe, csak a britek, akik több mint negyven év után úgy döntöttek, elegük van az Európai Unióból.
Hitélet Véget ért a pozsonyi magyar nyelvű teológiai szabadegyetem első tanéve Véget ért a pozsonyi magyar nyelvű teológiai szabadegyetem első tanéve videó POZSONY. Befejeződött az első tanév a pozsonyi magyar nyelvű teológiai és szentírás-tudományi szabadegyetemen, amelyet a Nagyszombati Egyetem pozsonyi székhelyű teológiai kara a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolával együttműködve indított a 2015/2016-os tanévben. A kezdeményezés iránt nagy érdeklődés mutatkozott, több mint hatvan beiratkozott hallgatója volt a képzésnek. Erdő Péter fogadta a Mária Maraton résztvevőit videó Frank Tibor és Veress Béla együtt futja végig az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig tartó 1300km-es távot. Ferenc pápa: új módokat kell lelnie az EU-nak az együtt maradásra videó A katolikus egyházfő működési zavarok jeleiként megemlítette a nagyarányú munkanélküliséget és a gazdasági stagnálást is.
Múltunk Megtalálták a zsidók által kézzel és kanalakkal ásott legendás alagutat Megtalálták a zsidók által kézzel és kanalakkal ásott legendás alagutat videó VILNIUS. Litvániában, a ponari erdőben a kutatók megtalálták azt a kézzel és kanalakkal ásott alagutat, amelyen tizenegy zsidó kényszermunkás szökött meg sikeresen a náciktól a második világháború végén - értesült a ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja. Nemzetközi kutatócsoport kereste a megmenekültek elbeszéléseiből ismert legendás alagutat. 130 éve született Robert Schuman, "Európa atyja" videó Robert Schuman az európai integrációs folyamat egyik kezdeményezője volt, az "egyesült Európa atyja". A déli harangszó 560 éve szól videó 1456. június 29-én rendelte el III. Callixtus pápa a déli harangozást a templomokban a török támadás elleni könyörgésként.
Időjárás
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi július 1. (péntek) - júl. 3. (vasárnap)
16:00XII. Alsószeli Jurtanapok
A XII. Alsószeli Jurtanapok programja:

2016. július 1. (péntek)
16.00 – A Gyermekudvar megnyitása, a szalmavár bevétele
16.30 – Mesedélután – Cirkusz Folklorikusz– Kuttyomfitty Társulat
17.45 – A Jurtanapok hivatalos megnyitója, a törzsi zászló felvonása és ünnepélyes faültetés – Francisti Erzsébet, Francisti László és Kovács Lajos, Alsószeli polgármestere
18.00 – Az alsószeli Kisvarsás és Apróvarsás, az Alsószeli Magyar Dalkör, a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola Höcögők néptánccsoportja és a Bicskás zenekar közös műsora
19.30 – Előadás a nagyjurtában: Az őshazától Alsószeliig – Sudár Balázs és Petkes Zsolt, a Magyar Tudományos Akadémia tagjainak előadása
19.30 – Az Agyagbanda Együttes a vadászházban – zene és táncház
20.00 – Pannonhalmi fények – Szilasi Gergely fotókiállításának megnyitója a buszmegállóban
20.30 – A Veszelka Kommandó koncertje
22.00 – Tűzugrás a Kuttyomfitty Társulat vezetésével
22.50 – A Sputnik Crew koncertje
23.30 – A Takáts Tamás Blues Band koncertje

2016. július 2. (szombat)
12.30 – Gyülekező
13.00 – Felvonulás a Lapostól a Millenniumi Emlékműhöz, koszorúzás
13.30 – Műsor a vásártéren – Csani és Janó középkori komédiások
14.30 – Mesedélután – Palóc népmesék Szeleczki Mónikával
15.30 – Előadás a nagyjurtában: Fejezetek a honfoglalás viselet és fegyvertörténetéből – Kovács-Csomor Endre
16.30 – Lovagi torna a 907-es pozsonyi csata emlékére
A lovak nyelvén – Hamza Viktória
A Zele Baranta, a Sereghy törzs valamint a Vermes törzs bemutatója
17.45 – Előadás a nagyjurtában: Irodalmi Szemle – lapbemutató és felolvasás
18.30 – Táncház az Agyagbanda Együttessel a vadászházban
19.00 – A Péterfy Bori & Love Band koncertje
20.45 – A Zele Baranta bemutatója
22.00 – Az Ismerős Arcok koncertje
00.00 – 04.00 – Esti vigadalom a ZSEB együttessel

2016. július 3. (vasárnap)
10.00 – Ökumenikus istentisztelet
13.00 – Hétpróba – ügyességi vetélkedő gyerekeknek
13.30 – A Tabulatúra együttes reneszánsz zenei koncertje a helyi evangélikus templomban
15.00 – A Gajdos zenekar gyermekkoncertje
16.30 – Lovagi torna a 1849-es peredi (elővéri) csata emlékére
A lovak nyelvén – Hamza Viktória
A Vermes törzs lovasíjász bemutatója
18.00 – A História zenekar koncertje
19.30 – Előadás a nagyjurtában: Benkő László – A Zrínyiek
21.00 – A nyereményjáték fődíjának sorsolása, zárszó és a törzsi zászló levonása – Berényi József, a Jurtanapok védnöke és Francisti László, a fesztivál főszervezője
21.10 – Úgy élni, mint a fák – Csík János 50 – lemezbemutató koncert, fellép: Csík János, Ferenczi György és a Rackajam, Bartók József-nagybőgő, Barcza Zsolt - cimbalom, tangóharmonika, Kunos Tamás - brácsa, Németh Zsolt - gitár, Németh László - zongora, Pál István Szalonna - hegedű, Dresh Mihály- fúvós hangszerek, Széles András - citera, Lukács László és Lukácsné Haránt Eszter - táncosok
július 1. (péntek) - júl. 2. (szombat)
14:45XXI. Hídverő Napok Dunamocson
Dunamocson 2016. július 1-jén és 2-án szeretettel várják az érdeklődőket a huszonkettedik alkalommal megrendezésre kerülő népszerű rendezvénysorozatra.

Program:

Július 1. – péntek:
14.45 – Kultúrműsor a Hídverő falvak csoportjainak részvételével
16.00 – Hídverő települések képviselőinek fogadása a kultúrház nagytermében, kiállítás megtekintése
17.00 – A Hídverő Napok ünnepélyes megnyitója a kultúrház melletti téren

Július 2. –szombat
19.00 – programok a Süttői sétányon
Kb. 22.00 – úszó mécsesek érkezése a Dunán, utcabál, tábortűz
16:3021. Kecsői Falunapok
2016. július 1-én és 2-án kerülnek megrendezésre a 21. Kecsői Falunapok. A rendezvényen Rohadék Rockcsempész Turnéja keretében koncertet ad a Tankcsapda zenekar, lesz gasztromómiai nap, színes kultúrműsor és tűzijáték. Belépő a koncertre 10 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Program:

Július 1., péntek
16.30 A 21. Falunapok ünnepélyes megnyitója a főtéren
17.00 Ökumenikus istentisztelet az evangélikus templomban
17.30 Kultúrműsor a főtéren
21.00 Utcabál a főtéren, zenél a Contra Band zenekar

Július 2., szombat:
08.00 V. Kecsői Gasztromómiai Napok
10.00 Gyermekek ügyességi vetélkedője
12.00 - 16.30 Gyermekprogramok, erőpróba, lovaglás, az Ambasador modellezőklub repülőbemutató
20.00 Tankcsapda koncert a “Kecső Arénában”
21.30 Tűzijáték és tábortűz a futballpályán
július 1. (péntek)
09:00Konferencia Pozsonyban: 1946 – egy évvel a világháború után
Az idén második alkalommal kerül sor a pozsonyligetfalui vérengzés áldozatairól történő megemlékezésre, 2016. július 1-jén, pénteken egy nemzetközi konferencia keretében, amelynek az MKP pozsonyi székháza (Čajak utca 8.) ad otthont.

A konferenciát követően 16.00 órától kerül sor a BS-6-os erődnél (Ligetfalu, Barátság utca) tavaly emelt emléktábla megkoszorúzására. A megemlékezés a Ferencesek pozsonyi templomában tartott szentmisével fejeződik be, ahol az ártatlan áldozatok lelki üdvéért imádkozunk majd.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak az egész napos rendezvényre, ahol frissítőről és ebédről a konferencia szervezői gondoskodnak.
19:30Beatrice koncert Somorján
Beatrice Koncert - Somorja - Pomlé
Időpont: 2016. július 1.
Vendégzenekar: Nagy Dávid és csapata

Már kaphatok az elővételes jegyek!!
Helyszínek: Focus-Dunaszedahely
Mozi-Somorja
Tunyo tanya-Nagymegyer

Jegyár: elővételes 10,-eur
helyszín 13,-eur

Kezdés: 19:30 Nagy Dávid és csapata
21:00 Nagy Fero és a Beatrice
20:00Open Summer Party vol 1. Dunaszerdahelyen
2016. július 1-én 20 órától a dunaszerdahelyi műjégpályán kerül megrendezésre az Open Summer Party vol 1. hazai és magyarországi sztárfellépőkkel. A belépő elővételben 7 euró, a helyszínen 9 euró. Mindenkit szeretettel várnak.

Fellépők:
Igor Kmeťo
Voksán Virág - Dj.Flower
Kökény Attila
DopeMan és KicsiDope
Black Notion
Dj Meszi
20:30Fásy Mulató Nagymegyeren
2016. július 1-én 20:30-tól Nagymegyeren a Thermal Corvinus fürdőben indul a Megyeri Nyár című rendezvénysorozat, mely keddtől szombatig biztosít majd zenés szórakoztatást az érdeklődőknek.

Első nap a Fásy Mulató sztárvendégeit köszönthetjük a színpadon: az est házigazdája Fásy Ádám, valamint Lakatos Krisztián és L.L.Junior. A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak.
20:30Bikini koncert Kolonban
2016. július 1-én 20.30-tól a Koloni Falunapok programja keretében, a Bóros szabadtéri színpadon koncertet ad az egyik legnagyobb múltú magyarországi zenekar, a Bikini.

A koncert után 22.30-tól retro discoval folytatódik az este, melyen a zenét Dj Rio biztosítja. A koncertre a belépő 5 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.
22:00L.L.Junior koncert Nagymegyeren
L.L.Junior - Nagymegyer, Termálfürdő .

Időpont: 2016. július 1., 22:00
július 2. (szombat) - júl. 3. (vasárnap)
10:00Koloni Falunapok
2016. július 2-án és 3-án színes kultúrprogrammal, koncertekkel, szórakoztató műsorokkal, kirakodóvásárral és táncmulatsággal folytatódanak a Koloni Falunapok a Bóros szabadtéri színpadon. A rendezvényre a belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Program
Július 2., szombat:
10.00 Kolon-Csajág barátságos futballmérkőzés a futballpályán
14.30 Kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, workshop /Bóros/
15.00 Ünnepélyes szabadtéri szentmise /Bóros/
16.15 Kultúrprogram /Bóros/ - fellépők:
Zobor Hangja Vegyeskar - Kolon
Tokaj Város Vegyeskara
Zoboralja Női Kar - Zsére
Franz Schubert Vegyeskar - Zselíz
Ghymes Vegyeskar - Galánta
Kodály Zoltán Daloskör - Galánta
20.00 “Open singing” - közös éneklés nem csak kórustagoknak a templomban
20.30 Táncmulatság - zenélnek a Kanta Testvérek /Bóros/

Július 3., vasárnap:
11.00 Szentmise a templomban - fellép Tokaj Város Vegyeskara
15.30 Cirkus Variete Karlson - Karib tenger kalózai show cirkuszi előadás artistákkal, orientális táncosokkal, kígyóbűvölés, galambok, fakírok bemutatója, bohócok /Bóros/
17.30 Elán Tribute koncert /Bóros/
20.00 Sorsjegyek sorsolása /Bóros/
21.00 Vinyl party Dj M.O.C.-val /Bóros/
július 2. (szombat)
13:00Szádalmási falunapok 2016
Szádalmási falunapok 2016 - Dni obce Jablonov nad Turňou 2016

Időpont: 2016. júl. 2., 13:00

A sok színes program mellett 17:00-tól fellép Delhusa Gjon is, valamint hajnalig tartó utcabál zárja a rendezvényt.
17:00DEÁK BILL GYULA Koncert Somodiban
Időpont: 2016. júl. 2. , szombat, 17:00 óra
Helyszín: Somodi

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők!

Belépő: 7 euró elővételben, 10 euró a helyszínen!

Érdeklődni a 0908 063 517 tel. számon lehet.
20:00Tankcsapda koncert Kecsőben
2016. július 1-én és 2-án kerülnek megrendezésre a 21. Kecsői Falunapok.

A rendezvényen Rohadék Rockcsempész Turnéja keretében koncertet ad a Tankcsapda zenekar, lesz gasztromómiai nap, színes kultúrműsor és tűzijáték.

20.00 Tankcsapda koncert a “Kecső Arénában”
21.30 Tűzijáték és tábortűz a futballpályán 

Belépő a koncertre 10 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.
július 4. (hétfő) - júl. 8. (péntek)
09:00Kaszás Attila Kulturális Fesztivál Zsigárdon
Július 4-én, hétfőn kezdődik és augusztus 6-ig tart Zsigárdon a Kaszás Attila Kulturális Fesztivál, mely idén is rendkívül gazdag programmal várja az érdeklődőket.

A több mint egy hónapon át tartó fesztiválon lesz kistérségi kézműves tábor, verstábor, gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor a Rév zenekarral, valamint a Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválja.

2016. július 4-8. – Kistérségi nyári kézműves tábor

Helyszín: tájház
Napi foglalkozások: 09:00 - 14:00

Öt napon keresztül különböző kézműves mesterség képviselői adnak ízelítőt mesterségbeli tudásukról és sajátíttatnak el egy-egy fogást az érdeklődő gyermek és felnőtt közösséggel. A cél a szabadidő hasznos eltöltése.

Elsajátítható kézműves technikák: gyöngyfűzés, színes virágok készítése, fa díszítése és festése, rongybaba készítése, mozgó alakok készítése, asztaldísz készítése, harisnyababa készítése, gyertya viaszból, termésfigurák, kalapgumiból karkötő, pamutbaba készítése, tobozból autó, csuhéból teknős, babakocsi babával, nyaklánc készítése, szalmatündér készítése, terméskoszorú, kukorica csősz, homokkép készítése, quilling technika elsajátítása, állatkák gyöngyből, festés ruhaanyagra.

Foglalkozásvezetők: Szomolai László, Szomolai Adrianna, Čaprda Erzsébet, Žiaček Margaréta, Lukács Bianka, Mészáros Ilona

Részvételi díj: hetijegy 12 €, napijegy gyerekeknek 3 €, felnőtteknek 5 €. Tízórai biztosítva.

Rendező: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, társrendezők: Zsigárdi polgári társulás, Csemadok Zsigárdi Alapszervezete. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala és Nyitra megye önkormányzata támogatja.

2016. augusztus 1-5. – Zsigárdi verstábor

Helyszín: Kulturális-Közösségi és Tájékoztató Központ, kultúrház, szabadtéri színpad, iskola.

Gál Tamás színész és Kiss Szilvia színésznő vezetésével tehetséges versmondók és felkészítő pedagógusaik szakmai tábora, ahol külön képzésben részesül a diák és külön a pedagógus is. Kérik a résztvevőket, hogy József Attila egy költeményével érkezzenek, amelyet lehetőleg fejből kéne tudni. Alsó tagozatos gyermekeknek elég 1-2 versszak.

Szakmai közreműködők: Gál Tamás színész, Kiss Szilvia színésznő

Program:
09:00-12:00 – egyéni foglalkozások, helyzetgyakorlat, verselemzés, beszédtechnika
14:00-18:00 – csoportos foglalkozások, helyzetgyakorlatok, a záró előadás próbája
A tábor zárórendezvénye József Attila költeményeiből összeállított irodalmi műsor lesz a táborlakók fellépésével.

***A táborba jelentkezni lehet a 0915 777 701 telefonszámon, a kissova.maria57@gmail.com e-mail címen és a Kulturális– Közösségi és Tájékoztató Központ, Žihárec 925 83 č. 85 postai címen.

A foglalkozásokon való részvétel 5 euro/fő/nap, zsigárdi gyerekek részére ingyenes.

Jelentkezési határidő: 2016. július 24.

Rendező: Zsigárdi polgári társulás, társrendezők: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala támogatja.

2016. augusztus 2-6. – Gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor a Rév zenekarral

Helyszín: Zsigárd – tájház, Kulturális–Közösségi és Tájékoztató Központ, szabadtéri színpad, kultúrház, iskola

Szakmai közreműködők: néptáncoktatás – Bonchidai román csárdás és forgatós – invertita- Oláh Attila és Kovács Anita, zenei kíséret: Takács Ádám, Hanusz Zoltán, Lelkes Tibor, énekoktatás: Korpás Éva, hangszeres zeneoktatás: hegedű – Lakatos Róbert, hegedű – Halmos Attila „ Csiga“, brácsa – Mester László, bőgő - Farkas Róbert

Napi program: 09:00-12:00 és 15:00-18:00 - tánc és dal tanítás, népi játékok, hangszeres zeneoktatás

Esti koncertek:
2016. augusztus 3., 19:30 – Pósfa zenekar, táncház
2016. augusztus 4., 19:30 – Korpás Éva és zenekara, Parasztünnep zenekar, táncház
2016. augusztus 5., 19:30 – a tábor énekeseinek és zenészeinek műsora, Felsőszeli Mátyus Néptáncegyüttes, RÉV zenekar, táncház

***A táborba jelentkezni lehet a 0915 777 701 telefonszámon, a kissova.maria57@gmail.com e-mail címen és a Kulturális–Közösségi és Tájékoztató Központ, Žihárec 925 83 č. 85 postai címen.

A foglalkozásokon való részvétel 5 euro/fő/nap (Zsigárdi lakosok részére ingyenes). A koncertek ingyenesek.

Jelentkezési határidő: 2016. július 24.

Rendező: Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, társrendezők: Zsigárdi polgári társulás, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

2016. augusztus 3-5. – A Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválja

Helyszín: szabadtéri színpad

2016. augusztus 3., 19:30 – Pósfa zenekar, táncház
2016. augusztus 4., 19:30 – Korpás Éva és zenekara, Parasztünnep zenekar, táncház
2016. augusztus 5., 19:30 – a tábor énekeseinek és zenészeinek műsora, Felsőszeli Mátyus Néptáncegyüttes, RÉV zenekar, táncház

A koncerteken való részvétel ingyenes.

Rendező: Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, társrendezők: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, Zsigárdi polgári társulás, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Kedvezőtlen időjárás esetén a koncertek a kultúrházban lesznek. A rendezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

INFO: www.zsigard.eu, e-mail: kissova.maria57@gmail.com, telefon – 0915 77 77 01 Kiss László

A Kaszás Attila Kulturális Fesztivál médiapartnerei: Új Szó, Csallóköz hetilap, Terra – regionális hírújság, Pátria Rádió, Internetes hírportálok: Regioportal, Paraméter, Bumm, Medialnet, Felvidék.ma, Hírek.sk

Támogatók: Zsigárd község önkormányzata. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Szálláslehetőségek árakkal:

Zsigárd – iskola – tornaterem (zuhany, WC) – matracot és takarót hozni kell – 3,-€/fő/nap
Sátorozási lehetőség (zuhany, WC) – 2,-€/fő/nap

A szálláshelyeket előzetes bejelentés alapján a tábor kezdetét megelőző nap délutánján és az esti órákban lehet elfoglalni.

Étkezés helyszíne és költsége:

Az étkezést a Királyrévi Farkas vendéglő biztosítja.

Az étkezés helyszíne: Zsigárd – kultúrház kisterme vagy a KIC

Ebéd, vacsora: 5,70 €. Lehetőség van külön ebéd és vacsora rendelésére is: ebéd 3,00-€, vacsora 2,70-€. Az étkezési igényt a tábor összes napjára, az étlap alapján 2016. július 24-ig kell bejelenteni. Fizetés a tábor nyitónapján a többi költséggel együtt a KIC épületében.Július 4-én, hétfőn kezdődik és augusztus 6-ig tart Zsigárdon a Kaszás Attila Kulturális Fesztivál, mely idén is rendkívül gazdag programmal várja az érdeklődőket.

A több mint egy hónapon át tartó fesztiválon lesz kistérségi kézműves tábor, verstábor, gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor a Rév zenekarral, valamint a Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválja.

2016. július 4-8. – Kistérségi nyári kézműves tábor

Helyszín: tájház
Napi foglalkozások: 09:00 - 14:00

Öt napon keresztül különböző kézműves mesterség képviselői adnak ízelítőt mesterségbeli tudásukról és sajátíttatnak el egy-egy fogást az érdeklődő gyermek és felnőtt közösséggel. A cél a szabadidő hasznos eltöltése.

Elsajátítható kézműves technikák: gyöngyfűzés, színes virágok készítése, fa díszítése és festése, rongybaba készítése, mozgó alakok készítése, asztaldísz készítése, harisnyababa készítése, gyertya viaszból, termésfigurák, kalapgumiból karkötő, pamutbaba készítése, tobozból autó, csuhéból teknős, babakocsi babával, nyaklánc készítése, szalmatündér készítése, terméskoszorú, kukorica csősz, homokkép készítése, quilling technika elsajátítása, állatkák gyöngyből, festés ruhaanyagra.

Foglalkozásvezetők: Szomolai László, Szomolai Adrianna, Čaprda Erzsébet, Žiaček Margaréta, Lukács Bianka, Mészáros Ilona

Részvételi díj: hetijegy 12 €, napijegy gyerekeknek 3 €, felnőtteknek 5 €. Tízórai biztosítva.

Rendező: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, társrendezők: Zsigárdi polgári társulás, Csemadok Zsigárdi Alapszervezete. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala és Nyitra megye önkormányzata támogatja.

2016. augusztus 1-5. – Zsigárdi verstábor

Helyszín: Kulturális-Közösségi és Tájékoztató Központ, kultúrház, szabadtéri színpad, iskola.

Gál Tamás színész és Kiss Szilvia színésznő vezetésével tehetséges versmondók és felkészítő pedagógusaik szakmai tábora, ahol külön képzésben részesül a diák és külön a pedagógus is. Kérik a résztvevőket, hogy József Attila egy költeményével érkezzenek, amelyet lehetőleg fejből kéne tudni. Alsó tagozatos gyermekeknek elég 1-2 versszak.

Szakmai közreműködők: Gál Tamás színész, Kiss Szilvia színésznő

Program:
09:00-12:00 – egyéni foglalkozások, helyzetgyakorlat, verselemzés, beszédtechnika
14:00-18:00 – csoportos foglalkozások, helyzetgyakorlatok, a záró előadás próbája
A tábor zárórendezvénye József Attila költeményeiből összeállított irodalmi műsor lesz a táborlakók fellépésével.

***A táborba jelentkezni lehet a 0915 777 701 telefonszámon, a kissova.maria57@gmail.com e-mail címen és a Kulturális– Közösségi és Tájékoztató Központ, Žihárec 925 83 č. 85 postai címen.

A foglalkozásokon való részvétel 5 euro/fő/nap, zsigárdi gyerekek részére ingyenes.

Jelentkezési határidő: 2016. július 24.

Rendező: Zsigárdi polgári társulás, társrendezők: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala támogatja.

2016. augusztus 2-6. – Gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor a Rév zenekarral

Helyszín: Zsigárd – tájház, Kulturális–Közösségi és Tájékoztató Központ, szabadtéri színpad, kultúrház, iskola

Szakmai közreműködők: néptáncoktatás – Bonchidai román csárdás és forgatós – invertita- Oláh Attila és Kovács Anita, zenei kíséret: Takács Ádám, Hanusz Zoltán, Lelkes Tibor, énekoktatás: Korpás Éva, hangszeres zeneoktatás: hegedű – Lakatos Róbert, hegedű – Halmos Attila „ Csiga“, brácsa – Mester László, bőgő - Farkas Róbert

Napi program: 09:00-12:00 és 15:00-18:00 - tánc és dal tanítás, népi játékok, hangszeres zeneoktatás

Esti koncertek:
2016. augusztus 3., 19:30 – Pósfa zenekar, táncház
2016. augusztus 4., 19:30 – Korpás Éva és zenekara, Parasztünnep zenekar, táncház
2016. augusztus 5., 19:30 – a tábor énekeseinek és zenészeinek műsora, Felsőszeli Mátyus Néptáncegyüttes, RÉV zenekar, táncház

***A táborba jelentkezni lehet a 0915 777 701 telefonszámon, a kissova.maria57@gmail.com e-mail címen és a Kulturális–Közösségi és Tájékoztató Központ, Žihárec 925 83 č. 85 postai címen.

A foglalkozásokon való részvétel 5 euro/fő/nap (Zsigárdi lakosok részére ingyenes). A koncertek ingyenesek.

Jelentkezési határidő: 2016. július 24.

Rendező: Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, társrendezők: Zsigárdi polgári társulás, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

2016. augusztus 3-5. – A Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválja

Helyszín: szabadtéri színpad

2016. augusztus 3., 19:30 – Pósfa zenekar, táncház
2016. augusztus 4., 19:30 – Korpás Éva és zenekara, Parasztünnep zenekar, táncház
2016. augusztus 5., 19:30 – a tábor énekeseinek és zenészeinek műsora, Felsőszeli Mátyus Néptáncegyüttes, RÉV zenekar, táncház

A koncerteken való részvétel ingyenes.

Rendező: Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, társrendezők: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, Zsigárdi polgári társulás, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Kedvezőtlen időjárás esetén a koncertek a kultúrházban lesznek. A rendezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

INFO: www.zsigard.eu, e-mail: kissova.maria57@gmail.com, telefon – 0915 77 77 01 Kiss László

A Kaszás Attila Kulturális Fesztivál médiapartnerei: Új Szó, Csallóköz hetilap, Terra – regionális hírújság, Pátria Rádió, Internetes hírportálok: Regioportal, Paraméter, Bumm, Medialnet, Felvidék.ma, Hírek.sk

Támogatók: Zsigárd község önkormányzata. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Szálláslehetőségek árakkal:

Zsigárd – iskola – tornaterem (zuhany, WC) – matracot és takarót hozni kell – 3,-€/fő/nap
Sátorozási lehetőség (zuhany, WC) – 2,-€/fő/nap

A szálláshelyeket előzetes bejelentés alapján a tábor kezdetét megelőző nap délutánján és az esti órákban lehet elfoglalni.

Étkezés helyszíne és költsége:

Az étkezést a Királyrévi Farkas vendéglő biztosítja.

Az étkezés helyszíne: Zsigárd – kultúrház kisterme vagy a KIC

Ebéd, vacsora: 5,70 €. Lehetőség van külön ebéd és vacsora rendelésére is: ebéd 3,00-€, vacsora 2,70-€. Az étkezési igényt a tábor összes napjára, az étlap alapján 2016. július 24-ig kell bejelenteni. Fizetés a tábor nyitónapján a többi költséggel együtt a KIC épületében.
július 5. (kedd)
20:30A NowEmber zenekar koncertje Nagymegyeren
2016. július 5-én 20.30-tól Nagymegyeren a Thermal Corvinus fürdőben koncertet ad a NowEmber zenekar: Milada, Kenedy és Kosár Gábor. A rendezvény a Megyeri Nyár című rendezvénysorozat keretében valósul meg. A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak.
július 6. (szerda) - júl. 10. (vasárnap)
13:00IV. Martosi Szabadegyetem
A rendezvény idén is nívós közéleti, kulturális, művészeti és sporttémákkal jelentkezik napközben. A Martosi Szabadegyetem július 6-án, szerdán kezdődik, és július 10-én, vasárnap ér véget.

Szerda (0.nap)

13.00 Minden dal egy forradalom. Kerekasztal-beszélgetés: DubaGyulával, Koncsol Lászlóval és Tőzsér Árpáddal
15.00 A Muzsikás együttes koncertje
16.00 Velünk járó 21. század. A kétnyelvűség okos-telefon applikációját, az elektronikus törvénytárat és a felvidéki autonómia-koncepcióinfografikáját Horony Ákos ( Jurista) és Őry Péter ( Pro Civis ) mutatják be. Közreműködik a HunInEu iroda.
17.00 Vándorbölcső átadása. Pánczél Károly, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke
17.30 Házelnöki fórum. Vendégeink a Martosi Szabadegyetem fővédnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Menyhárt József, az MKP elnöke
19.00 A martosi olimpiai láng meggyújtása a Feszty parkban. Kezdetét veszi a IV. MartFeszt
Koncert:
20:00 Kowalsky meg a Vega, Turul színpad

Csütörtök (1.nap)

13.00 Lovasíjász. Beszélgetés Kaszás Géza filmrendezővel
14.00 Rangadó Gazdag Jóskával. Helyzetjelentés az EB elődöntő előtt
15.00 Keresztényüldözés a harmadik világban. Vendégünk Lukács Csaba újságíró
16.00 Kis iskolák nagy kérdések. Felvidéki oktatási kerekasztal. Témavezető: Kiss Beáta, az MKP oktatási alelnöke
17.00 Eurarábia? Vendégünk Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő
Koncertek:
19:00 Phoenix RT, mARTszínpad
21:00 Tankcsapda, Turul színpad
23:00 Zsapka- Emmer duó, mARTszínpad

Péntek (2.nap)

13.00 Hídember. Vendégünk Eperjes Károly, Szamóca
14.00 Harcra fel! Bayer Zsolt és Pozsonyi Ádám publicistákkal beszélgetünk
15.00 A nemzeti trikolórba öltöztetett olimpiai eszeme. Szakály Sándor történész előadása a magyar olimpiai sportról
16.00 DAC-akadémia. Beszélgetés Németh Krisztián igazgatóval
17.00 Az élet túl drága ahhoz, hogy elTtippeljük. Vendégünk Schiffer András
Koncertek:
20:00 Hősök, Turul színpad
22:00 Magna Cum Laude, Turul színpad
24:00 Sterbinszky, mARTszínpad

Szombat (3.nap)

13.00 Nemzetpolitikai kerekasztal a Kárpát-medencei magyar pártelnökökkel és Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárral
14.00 Brexit. A brit út és az uniós út különválása. Az európai politika lehetséges irányairól Török Gábor politológussal beszélgetünk
15.00. A magyar foci a tehetséggondozás tükrében, avagy újra futballnemzet leszünk? Vendégünk Takács Bence műsorvezető
16.00 Szeresd a hazait, támogasd a hazait. Felvidéki gazdák kóstolóval egybekötött termékbemutatója
Koncertek:
20:00 Compact Disco, Turul színpad
22:00 Punnany Massif, Turul színpad
24:00 Lotfi Begi, mARTszínpad

Vasárnap (4.nap)

13.00 Rendben vagyunk. Kezdődjön a vasárnap délután az egyetlen magyar alapítású szerzetesrenddel, a pálosokkal
14.00 Hit és hűség. Csáky Pál darabját a Boráros Színház mutatja be
15.00 Veszélyes vizeken, csodás tájakon. A Mirador blog szerkesztőinek élménybeszámolója Latin-Amerika vad világáról
16.00 A magyar hokicsoda. Vendégünk Szuper Levente
17.00 A szeretet ösvényén. Böjte Csaba a Martosi Szabadegyetemen
Koncertek:
18:00 Margaret Island, Turul színpad
20:00 Holdviola, Turul színpad
július 7. (csütörtök)
17:00Film - a Pozsonyi Casino mozijában
A Casino – moziban a Film című klasszikus magyar filmet vetítik Darvas Iván, Haumann Péter, Madaras József, Temessy Hédi főszereplésével. 

Időpont: 2016. július 7. csütörtök 17.00 
Helyszín: Pozsonyi Casino – Klarissza (Klariská) utca 7.

A szervezők szeretetel várnak minden filmkedvelőt!
július 9. (szombat) - júl. 10. (vasárnap)
16:0058.Gombaszögi Országos Kulturális Ünnepély
Az ünnepély helyszínei: Rozsnyó és Gombaszög
2016. július 9–10.

Program:

2016. július 9. szombat
Helyszín: Rozsnyó, Csemadok Székház
Megnyitó: A Várhosszúréti Mákvirág népdalkör

2016. július 10. vasárnap
16.00 Népművészeti Gálaműsor - rendező Gémesi Zoltán

A Rozsnyói járás 5 községének éneklőcsoportjai (Krasznahorkaváralja, Hárskút, Várhosszúrét, Jólész és Berzéte)

Rozmanring Néptánccsoport – Abaújszina

Rozmaring Hagyományőrző Csoport – Abaújszina

Értékes tombola díjak várják a közönséget

19. 00 Átjárások - a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes és az Esszencia zenekar – Csík János, Lakatos Róbert és barátai,

Papadimitriu Athina, Derzsi György, Vadkerti Imre - közös műsora

22.00 Ismerős Arcok koncertje – Magyarország

Gömöri ízek utcája – a járás falvainak asszonyai hagyományos gömöri ételeket főznek

A rendezvény ideje alatt a kirakodóvásár gazdag kínálatával várjuk a kedves látogatókat

Főszervező: a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Rozsnyói Területi Választmánya

A rendezvény fővédnöke: Bárdos Gyula – a Csemadok Országos Tanácsának elnöke

Társszervezők: Rozsnyó Város Önkormányzata a Csemadok Rozsnyói Alapszervezete, Szalóc Község Önkormányzata és a Csemadok

Szalóci Alapszervezete

Ha túllépte a 12. életévet, támogassa a Csemadokot 7,- € és 10,- € -val

További információt a Rozsnyói Csemadok Székházában kaphatnak

Parkolási lehetőség közel a színpadhoz

A Gombaszögi Országos Kulturális Ünnepély támogatói:

A Szlovák Köztársaság Kormányhivatala

A Bethlen Gábor Alapítvány

Csáky Pál európai parlamenti képviselő
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
25 éveA Magyar Szabadság napja
516 éveSzent Pál napja, a keresztény vértanúk emléknapja.
108 éveTisztázatlan eredetű tűzgolyó robbant fel Közép-Szibériában, amit azóta "Tunguz meteor" néven említenek.
50 éveMegszületett "Iron" Mike Tyson a legfiatalabb nehézsúlyú boksz világbajnok.
26 éveLétrejött a két Németország gazdasági egyesülése.
Fő támogatónk