2018. február 18., vasárnap - Bernadett
Cikkek közt...  Videók közt...  
A magyar széppróza napján Rőszerné Fodor Ágnes kapta a Jókai-díjat videó Egyre erősebben érezzük: szükségünk van anyanyelvünk megtartó erejére.
Magyar nyelvű közlekedési jelzőtáblák – az SNS foglalkozni kíván a kérdéssel videó Anton Hrnko, az SNS első alelnöke meglepődött, szerinte ez nem része a koalíciós szerződésnek.

Videó

HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. február 17.A magyar nemzetpolitika erősödéséhez már Brüsszel is hozzásegíthet
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. február 17.350 magyar óvoda számolhat magyarországi segítséggel
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. február 17.Magyarországi támogatásból indul a borsi Rákóczi-kastély teljes felújítása
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. február 17.Nem vagy egyedül: egymillió aláírás Európa nemzetiségeiért
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. február 17.Távleletezés a radiológiában – Királyhelmec és Miskolc együttműködése
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. február 17.Három új tanulmányi program a Selye János Egyetemen
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. február 17.Kárpát-Haza OperaTúra a Felvidéken
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. február 17.Fokozatosan újítják fel a legöregebb kassai zsinagógát
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. február 17.Búcsú a farsangtól Barsban, kulináris élmények Hontban
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. február 17.Életmesék a Bodrogközből
Legfrissebb
A magyar széppróza napján Rőszerné Fodor Ágnes kapta a Jókai-díjat Egyre erősebben érezzük: szükségünk van anyanyelvünk megtartó erejére.
Fegyveres támadás Dagesztánban, halottak Az Oroszországhoz tartozó kaukázusi köztársaságban gyakoriak az iszlamista terrortámadások.
Lezuhant egy repülő Franciaországban Egy francia állampolgárságú házaspár és 10 éves gyermekük halt meg.
Az alapismereteket minden gyereknek anyanyelvén kellene megszereznie Orosz István és Főző Zsolt rimaszombati pedagógusok a szlovák sajtóirodának nyilatkoztak.
Az ember, aki atombombát adott a muzulmán világnak Európai tanulmányai alatt lopta el a titkokat.
Orbán: ez a nyolc év jól sikerült Frissítve A magyar miniszterelnök vasárnap Budapesten, a Várkert Bazárban tartotta 20. évértékelő beszédét.
Belföld Az SNS nem akar aktív politikusokat alkotmánybírának, Bugáréknak nem lenne ezzel problémájuk Az SNS nem akar aktív politikusokat alkotmánybírának, Bugáréknak nem lenne ezzel problémájuk videó POZSONY. Robert Fico kormányfőnek, az Irány-Szociáldemokrácia párt elnökének alkotmánybírává való megválasztása csupán hipotézis, képtelenség megválaszolni – nyilatkozta az állami hírügynökségnek a Szlovák Nemzeti Párt elnökének, Andrej Danko titkárságának a vezetője, Zuzana Škopcová. Az újságírók arra volta kíváncsiak, hogyan állnak a kérdéshez a nemzetiek, ha valóban terítékre kerül a kérdés. Állítólag Robert Fico alkotmánybíró lenne, de egyelőre nem beszél erről. Fico: javasoljuk a gyermektápszer, a pelenkák és a bébiételek áfa-csökkentését videó Nem akar alkotmánybíró lenni, és meg akarja nyerni a következő választásokat, mondta a miniszterelnök. Nemzetközi kábítószercsempészeket kerített kézre az osztrák és a holland rendőrség videó A háromtagú bűnszövetkezetnek egy 54 éves szlovák állampolgár is a tagja volt.
Külföld Zeman felszólította a szociáldemokratákat, hogy vállalják a kormányzati együttműködést az ANO-val Zeman felszólította a szociáldemokratákat, hogy vállalják a kormányzati együttműködést az ANO-val videó Miloš Zeman cseh államfő felszólította a Cseh Szociáldemokrata Pártot (CSSD), ne vonuljon ellenzékbe, hanem tárgyaljon az októberi képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalommal az új kormány létrehozásáról. Az ANO mozgalomnak a 200 tagú cseh parlamenti alsóházban 78 képviselője van, így egyedül nem tud kormányt alakítani. Fegyveres támadás Dagesztánban, halottak videó Az Oroszországhoz tartozó kaukázusi köztársaságban gyakoriak az iszlamista terrortámadások. Lezuhant egy repülő Franciaországban videó Egy francia állampolgárságú házaspár és 10 éves gyermekük halt meg.
Itthon Az alapismereteket minden gyereknek anyanyelvén kellene megszereznie Az alapismereteket minden gyereknek anyanyelvén kellene megszereznie videó RIMASZOMBAT. Az alapismereteket minden tanulónak az anyanyelvén kellene megszereznie, hiszen az a tudás elsajátításának legkönnyebb és legmegfelelőbb formája – mondta Orosz István, a rimaszombati Tompa Mihály Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatója. Véleményével egyetért Főző Zsolt pedagógus is, a helyi önkormányzat képviselője, az oktatási, ifjúsági, kulturális és sportbizottság elnöke. Orosz István és Főző Zsolt rimaszombati pedagógusok a szlovák sajtóirodának nyilatkoztak. Hétfőn kezdődik a tavaszi szünet videó Az idén elsőként a közép-szlovákiai diákok pihenhetnek, majd Kelet-, végül pedig Nyugat-Szlovákia következik. A következő napok a tél szorításában telnek videó Csütörtökig akár 30 milliméter csapadék várható.
Magyar világ Kövér László: soha ne feledjük az elcsatolt településeket! Kövér László: soha ne feledjük az elcsatolt településeket! videó A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 94. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Kövér László (Fidesz), az Országgyűlés elnöke az ünnepségen arra kért minden magyarországi települést, hogy soha ne feledjék a határon kívül maradt magyar településeket. A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 94. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Orbán: ez a nyolc év jól sikerült Frissítvevideó A magyar miniszterelnök vasárnap Budapesten, a Várkert Bazárban tartotta 20. évértékelő beszédét. Temesvár az embercsempészet egyik új központja videó Mindezt a német szövetségi rendőrség közölte a Welt am Sonntag című vasárnapi német lappal.
Kultúra Szabó István filmrendező 80 éves Szabó István filmrendező 80 éves videó BUDAPEST. Február 18-án nyolcvanéves Szabó István Kossuth-díjas filmrendező, az első Oscar-díjas magyar játékfilm, a Mephisto rendezője, a Magyar Mozgókép Mestere, a nemzet művésze. Azért akart filmeket csinálni, hogy elmesélhessen történeteket. Közös V4-stand a Brüsszeli Könyvvásáron videó A közös standdal be akarják mutatni, hogy a V4 nemcsak földrajzi és politikai, hanem jól működő kulturális együttműködés is. Dal 2018 - Kialakult a döntő mezőnye videó Az AWS nyerte a második elődöntőt.
Színes Sürgősen műteni kellett Delhusa Gjont Sürgősen műteni kellett Delhusa Gjont videó Egyre nagyobbak voltak a fájdalmai, így orvoshoz ment a nyáron szerzett sebbel Delhusa Gjon, akit azonnal meg kellett műteni. "Volt egy sportbaleseti seb, amivel nem törődtem nyár óta." Phjongcshang 2018 - Hirscher második aranya videó Előnyét egy másodperc fölé növelve győzött legnagyobb riválisa, a norvég Henrik Kristoffersen előtt. Phjongcshang 2018 - Kuzmina aranyérmet nyert a két ezüst után videó A szlovák sportoló nyerte meg a női sílövők 12,5 kilométeres tömegrajtos viadalát.
Mozaik Sebápoló hangyák Sebápoló hangyák videó Az afrikai Matabele-hangyák szabályosan ellátják társaik harci sebesüléseit, s ezzel jelentősen javítják a sérültek túlélési esélyeit. Viselkedésük egyedülálló az állatvilágban. Az állat, ami a háború poklában sem hagyja magára a sérülteket. Márciusban jöhetnek a japán alakváltó autók videó Leginkább egy Transformersre hasonlító jármű forradalmasíthatja a parkolást. A böjtre is fel kell készülni videó Nem annyira drasztikus az az egyházi előírás, amely szerint hamvazószerdán és péntekenként tilos a húsfogyasztás.
Vélemény Aich Péter: Nagyokos fehérek Aich Péter: Nagyokos fehérek videó Eléggé öntörvényű a sajtószabadság értelmezése. Sokan úgy vélik, a sajtószabadság az, hogy most végre megmondhatják a tutit. Igaz ugyan, hogy nem mindig van véleményük, de azért megmondják. Hiszi, aki akarja a sok bölcsességnek kinevezett semmit, de még így is túl sokan vannak, akik ennek bedőlnek. Mert ezek a megmondóemberek igen meggyőzőek tudnak lenni. Aki túl kevés információval rendelkezik, el is hiszi a szózatokat, s még örül, hogy mások megmondják neki, mi az igazság ebben a bolond, zavaros világban. Sokan úgy vélik, a sajtószabadság az, hogy most végre megmondhatják a tutit. Agárdy Gábor: Semmi sem marad utánatok! videó Egy biztos: nem szeretném, ha utódaim egyszer arra ébrednének, hogy kötelezően turbánt kell viselniük, ha kimennek az utcára. Csonka Ákos: Érsekkétyi bál Bényben, cirkusz a községházán videó A polgármester nem adta bérbe a kultúházat a hagyományos Csemadok-bálra.
Hitélet Ma van nagyböjt 1. vasárnapja Ma van nagyböjt 1. vasárnapja videó Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére! "Ez lesz a jele annak a szövetségnek, amelyet megkötök velem és veletek..." A semmiből indultak a bősiek, de hamarosan gyülekezeti központjuk lehet videó Tavasszal elkezdődhet a templomépítés. Ferenc pápát kérik, hogy hosszabbítsa meg Duka bíboros kinevezését videó Cseh katolikus aktivisták egy csoportja a közelmúltban nacionalizmussal és a szélsőjobboldal támogatásával vádolta meg Dukát.
Múltunk Louis Comfort Tiffany 170 éve született Louis Comfort Tiffany 170 éve született videó Százhetven éve, 1848. február 18-án született Louis Comfort Tiffany amerikai iparművész, a szecessziós üvegművészet legendás mestere. Az amerikai iparművész a szecessziós üvegművészet legendás mestere. Az ember, aki atombombát adott a muzulmán világnak videó Európai tanulmányai alatt lopta el a titkokat. Hogyan boldogultak a valutákkal a középkori Európában? videó Szinte minden valamire való városban működtek megbízható pénzváltók.
Időjárás
Pozsony
Ma: -3°C / 0°C
Holnap: -3°C / 2°C
Ógyalla
Ma: -1°C / -1°C
Holnap: -3°C / 3°C
Losonc
Ma: -5°C / -5°C
Holnap: -12°C / 1°C
Kassa
Ma: 0°C / 0°C
Holnap: -8°C / 1°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi február 17. (szombat) - máj. 2. (szerda)
16:00Szomolai Tibor: A klán - Felvidéki könyvbemutatók
TÖMEGGYILKOSSÁG DUNASZERDAHELYEN ... A PÁPAY-KLÁN VÉGZETE A FONTÁNA BÁRBAN ... – harsogták az újságok címlapjai 1999 márciusának utolsó hétvégéjén. Mindenki a mészárláson szörnyülködött, hiszen korábban még sehol sem történt hasonló nagyságrendű, egyszerre tíz áldozattal járó alvilági leszámolás.

A mű ezen gyászos eset kapcsán mutatja be azt a bársonyos forradalmat követő zűrzavaros évtizedet, amelyet az időszak meghatározó szlovák politikusa után a köznyelv leginkább csak Mečiar-korszakként emleget.

„A klán” nem szokványos maffiaregény. A történetben a gengszterek és a könnyű nők mellett színes kavalkádban vonulnak fel politikusok, bukott kommunisták, rendszerváltók és számtalan más fura szerzet, akik mindannyian hozzájárultak egy jobb sorsra érdemes ország tönkretételéhez. 

Az elkövetkező hetekben a szerző több helyszínen is bemutatja könyvét.:

február 17. (szombat), 
Helyszín és időpont: Deáki, kultúrház (a Csemadok évzárón belül) 16 óra kezdettel

február 19. (hétfő), 
Helyszín és időpont: Helemba, községháza, február 19-én, hétfőn, 17,00 órai kezdettel

február 21. (szerda), 
Helyszín és időpont:Balony, kultúrház, február 21-én, szerdán, 17 órai kezdettel

február 22. (csütörtök) 
Helyszín és időpont: Farnad, kultúrház, február 22-én, csütörtökön, 17 órai kezdettel

február 23. (péntek) 
Helyszín és időpont: Nagypaka, posta mellett, február 23-án, pénteken, 18 órai kezdettel

február 25. (vasárnap) 
Helyszín és időpont: Gerencsér, községháza, február 25-én, vasárnap, 15 órai kezdettel

február 27. (kedd) 
Helyszín és időpont: Kolon, kultúrház, február 27-én, kedden, 18 órai kezdettel

február 28. (szerda) 
Helyszín és időpont: Dunamocs, kultúrház február 28-án, szerdán, 17,30 órai kezdettel

március 1. (csütörtök) 
Helyszín és időpont: Komárom, Csemadok, március 1-jén, csütörtökön, 17 órai kezdettel

március 3. (szombat) 
Helyszín és időpont: Vezekény, öreg óvoda (templomnál), március 3-án, szombaton, a Csemadok évezárón belül, 15 óra kezdettel

március 4. (vasárnap) 
Helyszín és időpont: Hegysúr, focipálya melletti közösségi ház, március 4-én, vasárap, 15 órai kezdettel

március 6. (kedd) 
Helyszín és időpont: Pelsőc, Inkubátor ház, március 6-án, kedden, 17 órai kezdettel

március 7. (szerda) 
Helyszín és időpont: Marcelháza, kultúrház, március 7-én, szerdán 17 órai kezdettel

március 8. (csütörtök) 
Helyszín és időpont: Izsa, faluház (községháza), március 8-án, csütörtökön, 17 órai kezdettel

március 9. (péntek) 
Helyszín és időpont: Pered, kultúrház, március 9-én, péteken, 17 órai kezdettel

március 10. (szombat) 
Helyszín és időpont: Kamocsa, kulturház, március 10-én, szombaton, 17 órai kezdettel

március 11. (vasárnap) 
Helyszín és időpont: Zsigárd, KIC (Kulturális – közösségi és tájékoztató központ), március 11-én, vasárnap, 15 órai kezdettel

március 16. (péntek) 
Helyszín és időpont: Felsőszeli, kultúrház, március 16-án, 17,30 órai kezdettel

március 17. (szombat) 
Helyszín és időpont: Perbenyik, alapiskola, március 17-én, szombaton, 16 órai kezdettel

március 18. (vasárnap) 
Helyszín és időpont: Ipolynyék, könyvtár, március 18-án, vasárnap, 15 órai kezdettel

március 20. (kedd)
Helyszín és időpont: Ragyolc, kultúrház, március 20-án, kedden, 17 órai kezdettel

március 23. (péntek) 
Helyszín és időpont: Szenc, kultúrház, március 23-án, pénteken, 18 órai kezdettel

március 24. (szombat) 
Helyszín és időpont: Vágsellye, Fekete János Ház, március 24-én, szombaton, 16,30 órai kezdettel

március 25. (vasárnap) 
Helyszín és időpont: Pozsonyeperjes, kultúrház, március 25-én, vasárnap, 15 órai kezdettel

március 27. (kedd) 
Helyszín és időpont: Párkány, Csemadok-ház, március 27-én, kedden, 18 órai kezdettel

április 5. (csütörtök) 
Helyszín és időpont: Nagymegyer, kultúrház, április 5-én, csütörtökön, 17 órai kezdettel

április 6. (péntek) 
Helyszín és időpont: Somorja, Market caffee bistro (piac), április 6-án, pénteken, 17 órai kezdettel

április 9. (hétfő) 
Helyszín és időpont: Udvard, könyvtár, április 9-én, 16 órai kezdettel

április 11. (szerda)
Helyszín és időpont: Nádszeg. Tolerancia épülete, a versmondó maratonon belül, április 11-én, szerdán, 18 órai kezdettel

április 14. (szombat) 
Helyszín és időpont: Farkasd, közösségi ház, árilis 14-én, szerdán, 16 órai kezdettel

április 16. (hétfő) 
Helyszín és időpont: Ógyalla, hagyományok háza (Vasút u. 3.), április 16-án, hétfőn, 16,30 órai kezdettel

április 20. (péntek) 
Helyszín és időpont: Muzsla, könyvtár, április 20-án, pénteken, 17 órai kezdettel

május 2. (szerda) 
Helyszín és időpont: Léva, Reviczky ház, május 2-án, szerdán, 17 órai kezdettel
február 18. (vasárnap) - febr. 19. (hétfő)
07:05A Pátria Rádió katolikus egyházi műsorának előzetese
,,Betelt az idő, közel van az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban.'' – hangzik el az evangéliumban a jézusi felhívás. Erről prédikál Olgyay Csaba nős diakónus.

4+1 ötlet, hogy ez a nagyböjtöd más legyen, mint az eddigiek! – fogalmaz egyik írásában Kunszabó Anna bloger, édesanya, feleség, akit arról kérdezünk, milyen is egy hívő hölgy szerint az a böjt, ami az életet teszi jobbá, igazabbá?

Majd Szabó Attila lelkész, biológia tanár osztja meg velünk az ember biológiai mivoltára is vonatkozó meglátásait a böjtről.

Végül Bognár István győri városplébános a böjtöt, mint testi-lelki életminőség javítót mutatja be.

Szerkesztő: Ürge Tamás

Adásidő : 2018-02-18 vasárnap 7 óra 5 perc
Ismétlés : 2018-02-19 hétfő 13 óra 5 perc
február 18. (vasárnap)
Megjelenik a Remény katolikus hetilap 7. száma
Hamvazószerdával beléptünk a nagyböjti időszakba, s ennek a jegyében jelenik meg a Remény katolikus hetilap következő száma is – nagyböjt 1. vasárnapján. 

Rövid hírek és beszámolók után folytatódik a pápák története, s új rovat indul Ravasz Erzsébettel – A szépirodalom szerepe a lélek gyógyításában címmel. 

Megkezdődik egy keresztúti ájtatosság – első három stációval, majd a lourdes-i eseményeket idézi fel Blahó Julianna Máriát dicsérni rovatában. Lőrincz Aranka Sarolta ismét egy szép történeten keresztül szólít fel: Legyen idő a szeretetre! 

Előtérbe kerül a család és házasság témája, lesz egészségügyi tanácsadás és belelapozunk egy 1937 februárjában megjelent katolikus kiadványba.
Nem marad el a lap liturgikus rovata, a Lelki táplálék, lesz Kuckó, Gondolkodó, s néhány értékes olvasói levelet is közöl az újság.


február 20. (kedd)
14:00Grendel Lajos: BUKOTT ANGYALOK könyvbemutató Pozsonyban
Grendel Lajos: BUKOTT ANGYALOK
– könyvbemutató a Magyar Széppróza Napja alkalmából

Hodossy Gyula, a SZMÍT elnökének köszöntő beszédét követően Grendel Lajos Kossuth-díjas íróval Keserű József irodalomtörténész beszélget Bukott angyalok címmel tavaly megjelent regényéről. A könyvből Récsei Noémi és Zakál Gyula olvasnak fel részleteket.

február 20. 14.00 Pozsonyi Magyar Intézet Štefánikova (Stefánia út) 1. Pozsony. 
Főszervező: Szlovákiai Magyar Írók Társasága
14:00Magyar Széppróza Napja Pozsonyban
A Szlovákiai Magyar Írók Társasága tisztelettel meghívja Önt a Magyar Széppróza Napja alkalmából rendezett könyvbemutatóra. Program: Megnyitó: Hodossy Gyula, a SZMÍT elnöke Üdvözlő beszéd: Dr. Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar intézet igazgatója Bukott angyalok - Grendel Lajos Kossuth-díjas író regényének bemutatója Beszélgetőtárs: Keserű József irodalomtörténész Felolvasás Grendel Lajos Bukott angyalok című kötetéből Előadóművészek: Récsei Noémi, Zakál Gyula
február 21. (szerda)
17:00UTOLSÓ RAPSZÓDIA - fimvetítés Pozsonyban
UTOLSÓ RAPSZÓDIA
– magyar–francia filmdráma (75 perc, 2011)

Rendező: Gyöngyössy Bence

Szereplők: Jordán Tamás, Söptei Andrea, Molnár Piroska, Kálloy Molnár Péter, Nagy Ilona, Gáspár Tibor


Az Utolsó rapszódia története Liszt Bayreuthban töltött tíz utolsó napjának és a filmben Nina Schliemannak nevezett utolsó tanítványával folytatott kapcsolatának hiteles krónikája. A szerelmi történetet maga az idős tanítvány meséli el 1911-ben, amikor egy budapesti színházban a művész születésének 100. és halálának 25. évfordulóján Liszt halálát feldolgozó Tristan című darabot próbálják. Az izgalmas és pergő ritmusú történet tehát három idősíkban, 1886-ban, az azt megelőző években, és 1911-ben játszódik.

február 21. 17.00, Pozsonyi Magyar Intézet, Štefánikova (Stefánia út) 1.
17:00A Szeretettől a boldogságig - Lampl Zsuzsanna és Zsidek Veronika beszélgetése Pozsonyban
Mindenkit szeretettel várnak Lampl Zsuzsanna és Zsidek Veronika beszélgetésére, mely Pozsonyban a Csemadok székházában február 21-én délután ötkor lesz megtartva. A beszélgetés főtémája a Szeretettől a boldogságig.

Belépés díjtalan.
február 22. (csütörtök)
17:00Lábik János in memoriam kiállítása Érsekújvárban
Lábik János, az autodidakta festő Párkányban élt és alkotott, szellemi hazájának azonban Esztergomot tartotta. Festményeivel, kiállításaival és művészetszervező munkájával sok évtizeden keresztül összekapcsolta a szlovákiai és a magyarországi képzőművészeti és kulturális életet. 

Lábik János alkotásai fellelhetők számos galériában, magángyűjteményben Szlovákiában, Magyarországon, Ausztriában, Csehországban, Romániában, Svédországban, de Japánban, Izraelben és Ausztráliában is.


A VUNAR GALÉRIÁBAN megrendezett kiállítás képeit Lábik János családi gyűjteményéből választották ki. Az érsekújvári közönség számára ez egy egyedi, és talán utolsó alkalom arra, hogy megcsodálják Lábik János alkotásait. 

Lábik János festőművész kiállításának ünnepélyes megnyitója Érsekújvárban, a VUNAR GALÉRIÁBAN, 2018 február 22-én 17.00 órakor lesz.


február 23. (péntek)
17:00Jacsmenyík József kiállítása Füleken
A Városi Honismereti Múzeum galériája a közeljövőben ismét egy helyi alkotó műveinek ad
helyet.

A Füleki Vármúzeum 2018. február 23-án, 17:00 órakor nyitja meg Jacsmenyík József „Barangolásaim” című önálló kiállítását.

A helybéliek körében és a széles környéken is jól
ismert képzőművész már nem első alkalommal mutatja be lendületes, szín-gazdag alkotásait
Füleken.

A kiállításra kerülő olajfestmények, akvarellek és monokróm akvarellek a festő 90- es évektől napjainkig tartó munkásságának válogatását képezik, valamint a szülőváros iránti szeretetét, a korok és az idő múlását, az elemek harcait, gyerekkori emlékeit és utazásainak hangulatát tükrözik. Alkotásait legfőképpen városrészek látképei, városunk környékét ábrázoló tájképek és portrék jellemzik. A Fülek utcáit és részeit szemléltető képeken olykor figurális elemek is megjelennek, amelyek még inkább élethűvé teszik azokat, és gondolatban pillanatok alatt a helyszín részesévé teszik a szemlélőt.

A kiállítás, melynek kurátora Szabó Kinga, 2018. május 12-ig tekinthető meg. A szervezők szeretettel várnak minden képzőművészet-kedvelőt.
február 24. (szombat)
08:00Regnum Marianum Akadémia Szőgyénben
Szőgyénben február 24-én folytatódik a Regnum Marianum Akadémia, amelyen bemutatkozik a Krisztusi Szolidaritás szervezet (CSI) keresztény szervezet, illetve előadást tartanak az Üldözött keresztények a 21. században címmel.

Előadók: Viz Péter, a Christian Solidarity International (CSI) Krisztusi Szolidaritás keresztény szervezet vezetője és Viz-Poór Tünde.


Helyszín: Szőgyén (Távmunkaház)
Időpont: 2018. február 24. (szombat)
Program:
08:00 Szentmise a Nagyboldogasszony templomban

09:00-09:45 1. előadás: A Krisztusi Szolidaritás szervezet (CSI) bemutatása

09:45-10:00 Szünet, frissítő, kérdések

10:00-10:45 2. előadás: Üldözött keresztények a 21. században

10:45-11:00 Szünet, frissítő, kérdések

11:00-11:45 3. előadás: Fókuszban Szudán és Közel – Kelet

11:45-12:00 Kérdések, zárszó

12:00 Úrangyala imádság, áldás

A részvétel ingyenes, az előadásokat rendszeresen látogatók a tanév végén emléklapot kapnak!


Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Dr. Farkas Zsolt, Szőgyén község plébánosa
15:00Kitelepítések 70 - képzőművészeti kiállítás Szímőn
Február 24-én, szombaton 15.00 órai kezdettel szervezik meg a felvidéki kitelepítések 70. évfordulója alkalmából rendezett képzőművészeti kiállítást a szimői Jedlik Házban. A kiállításon válogatást láthatnak a gyűjteményes tárlat anyagából. A kiállítás kurátorai Méry Beáta, Lengyel Valter, Kalita Gábor. A kiállítás a Szövetség a Közös Célokért társulás és a Pozsonyi Magyar Galéria szervezésében valósul meg. A tárlat a Hazahív a harangszó programsorozat része, ami Csemadok helyi alapszervezetének és Szímő község önkormányzata szervezésében valósul meg.
15:30A keresztényüldözésről Pozsonyeperjesen
A Pozsonyeperjesi Római Katolikus Plébánia és a Pázmaneum Társulás meghívja Önt és kedves családját az „Üldözött keresztények a 21. században (fókuszban Szudán és Közel-Kelet) c. vetítéssel egybekötött előadásra.

Előadó: Viz Péter, a Christian Solidarity International (CSI) Krisztusi Szolidaritás keresztény szervezet vezetője.

Dátum: 2018. február 24. (szombat), 16:00
Helyszín: Pozsonyeperjes, kultúrház

Az előadás időtartama kb. 45 perc. Előtte, 15.30-tól a templomban imaórát tartunk az üldözött keresztényekért.

Szeretettel várjuk az előadásra!
17:00Vince-Pince fesztivál Léván
Kedves Barátaink.

Szeretettel várjuk Önöket az immár hetedik alkalommal megrendezett Vince-Pince fesztiválra 2018. február 24-én szombaton, 17 órára a Reviczky Házba, mely ez alkalommal is Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége védnöksége alatt zajlik majd, Magyarország borkirálynői részvételével.

Borász barátaink bormintáikat a versenybe 2018. február 23-án pénteken 16 és 18 óra között adhatják le Honvéd - utcai (Vojenská 28) székházunkban.

Ahogyan az elmúlt években is, a rendezvény iránt nagy az érdeklődés, az elővételi jegyárusítás 2018. február 16, péntekig tart Kosztolányi Magdolnánál (0907 204 699). 

Reviczky Társulás
február 27. (kedd)
17:00A magyar reformáció öt évszázada - kiállítás Pozsonyban
SOLI DEO GLORIA – A MAGYAR REFORMÁCIÓ ÖT ÉVSZÁZADA – kiállítás

A kiállítás a protestantizmus eszmetörténeti összefüggésrendszerbe helyezése mellett bemutatja annak előzményeit, kialakulásának körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét, szerepét a magyar történelemben, az egyház és a társadalom megújulásában.

A rendezvény keretében elhangzó előadások:
- Prof. Dr. Baráth Béla, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanára: A magyar reformáció történetének legfontosabb eredményei
- Prof. Dr. Peres Imre református lelkész: A pozsonyi reformáció története
- Koncsol László író, a Szlovákiai Magyar Református Egyház volt világi főgondnoka: Adalékok a csallóközi települések református gyülekezeteinek történetéből.

Közreműködik: Écsi Gyöngyi – zsoltárénekek 

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

február 27. 17.00 Pozsonyi Magyar Intézet Štefánikova (Stefánia út) 1.
február 28. (szerda)
17:00Hogyan vészeljük át a hisztit és a dacot? - előadás Komáromban
Hogyan vészeljük át a hisztit és a dacot? A civil összefogással létrejött Zichy-pont közösségi központ felvállalta a családok megsegítését és a család ügyének és szentségének támogatását. Ennek kapcsán sikerrel fut a LelkiErőd c. estjük is – gyermekpszichológusok és integratív gyermekterapeuták tartanak interaktív, sikeres előadásokat, a legfontosabb, családokat érintő témákban. Most a hiszti és a dac kerül terítékre. Az est irán nagy az érdeklődés, a legtöbb esetben későestig zajlik a tapasztalatcsere. A szakemberek kiválók – ők is, s ez a téma is megérdemli a figyelmet (az eseményre építve, de témaként, „emberhangon“). 
Az előadók: Nagy Annamária és Újpál Emőke 
Helyszín: Zichy-pont, Megye utca Komárom 
Időpont: 2018. 02.28., szerda 17.00
A belépés díjtalan
17:00Galamb József, Henry Ford és a Ford T-modell – kiállítás Pozsonyban
A Ford T-modell Henry Ford autógyáros legismertebb autója volt, melyet egy magyar tudós, Galamb József tervezett. Galamb József friss diplomásként 1903-ban a Magyar Automobil Részvénytársaság, Arad (MARTA) gyár ösztöndíjával németországi tanulmányútra ment, onnan a Saint Louis-i autó-világkiállítás megtekintésére, ahol elhatározta, hogy Amerikában marad. 1905. december 11-én belépett detroiti Ford céghez. Ez időben találkozott Henry Forddal is, aki hamar felfigyelt a tehetséges magyar tervezőre és tágabb tered adott tehetsége kibontakoztatására. Galamb élt is a lehetőséggel. A szintén magyar Farkas Jenővel megalkották a Ford T-modell tervét. 1913-ban Galamb József vezetésével tért át a gyár a futószalagos gyártásra, s a T-modell ezzel a technikával a világ első népautója lehetett. Az autót 1908-tól 1927-ig gyártották az Egyesült Államokban, Németországban, Brazíliában és Argentínában. Több mint 15 millió darab készült belőle.
A kiállítást Szilágyi László, a Maros-parti Veterán Autós Motoros Közhasznú Sportegyesület elnöke, Halmágyi Pál, a József Attila Múzeum igazgatója, valamint Ernest Huska, a pozsonyi Közlekedési Múzeum igazgatója mutatják be.


A Makói József Attila Múzeum és a Makói Múzeumért és Kultúráért Alapítvány kiállítása.

február 28. 17.00 Közlekedési Múzeum Šancová 1. Pozsony
17:00Fiala Ilona Mindennap c. kötetének bemutatója Pozsonyban
Megjelent Fiala Ilona legújabb könyve! A szerző szeretettel meghív mindenkit 
a Mindennap c. elbeszéléskötet bemutatójára.

A bemutató időpontja: 2018. február 28., 17:00 óra
Helyszíne: az MKP székháza, Čajak utca 8, Pozsony

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A könyvbemutatón a szerző egy tiszteletpéldányt ad mindenkinek a könyvből.

18:00Felvidéki szemmel - kiállításmegnyitó Újpesten
Február 28-án, szerdán 18.00 órai kezdettel szervezik meg Karaffa Attila felvidéki amatőr fényképész Felvidéki szemmel című kiállítását az újpesti Ifjúsági Ház Új Galériájában. A kiállítást megnyitja dr. Zsigmond Barna Pál, Újpest alpolgármestere. Közreműködik Szűts István (Kormorán Együttes). A tárlat március 18-ig tekinthető meg, munkanapokon 9-18 óra között.
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
193 éveMegszületett Jókai Mór író, mesemondó, újságíró, szerkesztő (Névtelen vár, A lőcsei fehér asszony).
55 éveKármán Tódor, az első helikopter megalkotója Kennedy elnöktől átvette a National Medal of Science kitüntetést.
472 éve62 éves korában szülővárosában, Eislebenben meghalt Luther Márton német teológus, a reformáció elindítója.
454 éveMeghalt Michelangelo Buonarroti olasz szobrász, festő, építész és költő.
429 éveElkezdték nyomtatni Vizsolyban a legrégibb fennmaradt (és ma is használt) teljes, magyar nyelvre lefordított Bibliát.
Fő támogatónk