2017. április 24., hétfő - György
Cikkek közt...  Videók közt...  
A Szép Magyar Beszéd országos döntője Kassán videó Idén több mint 50 versenyző jutott el a végső megmérettetésre, 39 iskolából az ország minden részéből.
Pozsonyban találkoznak az uniós házelnökök videó Az európai uniós tagországok csaknem 300 küldöttje érkezik a csúcstalálkozóra, s az egyik fő téma az Europol tevékenysége.

Videó

HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. április 22.Kevés a képzett szakmunkás
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. április 22.Az Országházban emlékeztek a Felvidékről kitelepített magyarokra
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. április 22.A város polgármestere a kitelepítettek emlékvárosának tekinti Dél-Komáromot
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. április 22.Közösségformáló erő segítségével épül Gombaszög
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. április 22.Széles összefogás a királyfiakarcsai Magyarok Nagyasszonya-szobor ügyében
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. április 22.Hatvanéves a prágai Ady Endre Diákkör
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. április 22.Nagyidán tudatosan éltetik az öntözködés hagyományát
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. április 22.Palóc Húsvét Füleken
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. április 22.Máig élő hagyomány a húsvéti ételszentelés
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. április 22.Nagybalogról Oxfordba: Csúr Dániel története
Legfrissebb
Francia elnökválasztás - Macron és Le Pen került a második fordulóba Frissítve Konzervatív és szocialista politikusok is Macron támogatására szolítottak fel a második fordulóban.
Szülőfalujában emlékeztek D. Kovács Józsefre Halálának első évfordulójára megjelent a gömöri és nógárdi népmesékből összeállított gyűjteményes kötete.
Németországban megugrott a bűncselekménnyel gyanúsított menedékkérők száma A menedéket keresők közül 174 438 embert gyanúsítottak meg bűncselekmény elkövetésével, ami 52,7 százalékos növekedés.
A külügyminisztérium az ESTA hivatalos oldalára hívja fel a figyelmet Ugyanakkor jelzi, hogy a http://www.esta.us weboldal nem az USA kormányának hivatalos oldala.
Der Spiegel: az Interpol után kémkedett a német hírszerzés Különböző területen tevékenykedő rendőrnyomozók e-mailcíme, telefon- és faxszáma is szerepelt a BND megfigyelési listáján.
Májustól megemelt anyasági támogatás Májustól növekszik az anyasági támogatás, összege megközelíti az illető előző fizetésének összegét.
Belföld Richter ismét a Munkatörvénykönyvet módosítaná Richter ismét a Munkatörvénykönyvet módosítaná videó POZSONY. Módosulhat a Munka törvénykönyve. Ján Richter munkaügyi miniszter szívesen leülne partnereivel megbeszélni a változtatásokat – nyilatkozta a tárcavezető a TA3 Politikában című vitaműsorában. Törekvését a munkapiacon uralkodó helyzettel, tehát a képzett munkaerő hiányával indokolta. Egyúttal megfogalmazta elvárásait is, miszerint Szlovákiában év végéig akár 7 százalékra csökkenhet a munkanélküliség aránya. Törekvését elsősorban a munkapiacon uralkodó helyzettel, tehát a képzett munkaerő hiányával indokolta. Csökken az anyagi szükséghelyzetben élők számaránya videó 2017 márciusában 95 868 személy szorult az anyagi szükséghelyzetben élőknek nyújtott segélyre. Háromszázkilenc állampolgárságot ítélt oda 2015-ben Szlovákia videó A szlovák állampolgárságért folyamodók közül az ukránok voltak a legsikeresebbek.
Külföld Francia elnökválasztás - Macron és Le Pen került a második fordulóba Francia elnökválasztás - Macron és Le Pen került a második fordulóba Frissítvevideó PÁRIZS. A terrorfenyegetettség miatti fokozott biztonsági intézkedések mellett zajlott vasárnap Franciaországban a kétfordulós elnökválasztás első fordulója, amelynek során közel 47 millió választópolgár járulhatott az urnákhoz, hogy a 11 jelölt közül kiválassza azt a kettőt, akik két héttel később megmérkőzhetnek az államfői székért. Az eredmények szerint Emanuel Macron és Marine Le Pen juthat be a második fordulóba. Konzervatív és szocialista politikusok is Macron támogatására szolítottak fel a második fordulóban. Németországban megugrott a bűncselekménnyel gyanúsított menedékkérők száma videó A menedéket keresők közül 174 438 embert gyanúsítottak meg bűncselekmény elkövetésével, ami 52,7 százalékos növekedés. Der Spiegel: az Interpol után kémkedett a német hírszerzés videó Különböző területen tevékenykedő rendőrnyomozók e-mailcíme, telefon- és faxszáma is szerepelt a BND megfigyelési listáján.
Itthon Szülőfalujában emlékeztek D. Kovács Józsefre Szülőfalujában emlékeztek D. Kovács Józsefre videó DOBFENEK. Szülőfalujában Dobfeneken emlékeztek D. Kovács Józsefre. Egy éve, hogy meghalt a felvidéki magyar újságírás egyik legmeghatározóbb hangja, egyik legtehetségesebb és legsokoldalúbb személyisége, a Pátria Rádió szerkesztő-műsorvezetője. Halálának első évfordulójára megjelent a gömöri és nógárdi népmesékből összeállított gyűjteményes kötete. A külügyminisztérium az ESTA hivatalos oldalára hívja fel a figyelmet videó Ugyanakkor jelzi, hogy a http://www.esta.us weboldal nem az USA kormányának hivatalos oldala. Májustól megemelt anyasági támogatás videó Májustól növekszik az anyasági támogatás, összege megközelíti az illető előző fizetésének összegét.
Magyar világ Meghalt Földi Imre, súlyemelő olimpiai bajnok Meghalt Földi Imre, súlyemelő olimpiai bajnok videó BUDAPEST. Elhunyt Földi Imre, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnoka, a Nemzet Sportolója, aki május 8-án lett volna 79 esztendős. Földi Imre, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnoka, a Nemzet Sportolója, május 8-án lett volna 79 esztendős. Átaludta a tulajdonosváltást az Index videó Az Origo.hu részletesen beszámol arról, hogy miként került Simicska Lajos tulajdonába a portál. Újraválasztották Szilágyi Zsoltot, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökét videó Az újraválasztott elnök mandátuma két évre szól.
Kultúra Harmóniakeresés Molnár Rozália üvegmozaik csodái között Harmóniakeresés Molnár Rozália üvegmozaik csodái között videó KOMÁROM. Fényszilánkok címmel, Stubendek László, Komárom polgármestere védnökségével szombaton délután nyílt meg a lévai származású, jelenleg Komáromban élő Molnárné Wirth Rozália autodidakta képzőművész gyűjteményes kiállítása a Limes Galéria hajójában. Az ígéretes tehetség munkásságát Dolán György festőművész méltatta, közreműködött Molnár Xénia színművész és Kulin Eduárd hegedűművész. Fényszilánkok címmel nyílt meg Molnárné Wirth Rozália autodidakta képzőművész gyűjteményes kiállítása a Limes Galéria hajójában. Több mint hatvanezer látogató volt a Könyvfesztiválon videó A tavalyinál 4-5 százalékkal több látogató vett részt a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál mintegy 300 programján. Jack Nicholson 80 éves videó Az amerikai színészt a férfiak között a legtöbbször, összesen 12 alkalommal jelölték a filmvilág legrangosabb kitüntetésére.
Színes Kihajtási ünnep a Hortobágyon Kihajtási ünnep a Hortobágyon videó HORTOBÁGY. A hűvös idő ellenére nagyon sokan mentek el szombaton a Hortobágyra, hogy a kilenclyukú híd lábánál szemtanúi lehessenek a puszta tavasznyitó rendezvényének, a Szent György-napi kihajtási ünnepnek. A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította. Mányoki Attila átúszta a Cook-szorost videó A világ egyik legveszélyesebb tengerszorosának a zalaegerszegi sportember hetek óta tartó várakozás után vághatott neki. Királyhelmecen mutatkozott be a Fradi Suli Program videó A program először mutatkozott be a határokon túl a bodrogközi és Ung-vidéki gyerekek nagy örömére.
Mozaik Békabőr rejtheti a jövő vírus- és baktériumölő szerét Békabőr rejtheti a jövő vírus- és baktériumölő szerét videó Egy Dél-Indiában élő, teniszlabdányi, tarka béka bőrváladékában találtak vírusokat és baktériumokat elpusztító molekulákat indiai és amerikai tudósok. Egy Dél-Indiában élő, teniszlabdányi, tarka béka bőrváladékában találtak vírusokat és baktériumokat elpusztító molekulákat. Kiváló tanulók is lehetnek a figyelemzavaros hiperaktív gyermekek videó A betegség körülbelül 80 százalékban örökletes és 20 százalékot ad hozzá a környezet. Először figyeltek meg "űrhamburgert" evő fiatal csillagot videó Az új, HH2012 nevű rendszer mintegy 1300 fényévnyi távolságra van az Orion-csillagképben.
Vélemény Szabó Ottó: A kultúra és a pénz urai Szabó Ottó: A kultúra és a pénz urai videó Csak ülök döbbenten és nem bírom feldolgozni a történteket. Az igazságtalanságot ovis korom óta nehezen viselem, az irigység, a kicsinyesség, a féltékeny ellenségkreálás, a rosszakarat, a cinizmus miatt meg hánynom kellett régen is, most is. A Kormányhivatal Nemzeti Kisebbségi Osztálya idén a Rovás pályázatainak a zömét a szemétbe dobta. Palcsó Attila: Nincs itt, hanem feltámadt! videó A húsvéti örömhír és a feltámadás hite tartson és őrizzen meg bennünket nemzedékről nemzedékre. Kiss Réka: Otthontalan memoár videó A hatalom köreiben senkit sem érdekel az, hogy családok törtek ketté, senkinek nem okoztak álmatlan éjszakát a könnyek.
Hitélet Kassán regénybe illő a református egyház és a templomai története Kassán regénybe illő a református egyház és a templomai története videó KASSA. Kassán a református egyház és a templomaik története is regénybe illő. A sok hányattatáson, vagyonelkobzáson, kitelepítésen, elszlovákosításon átesett gyülekezet ma már békésen folytathat hitéletet. A sok hányattatáson, vagyonelkobzáson, kitelepítésen, elszlovákosításon átesett gyülekezet ma már békésen folytathat hitéletet. Hogyan avatták szentté Szent Lászlót? videó Érdekes előadással folytatódott a „Szent László-estek” programsorozat Győrben. Szentté avatják a fatimai pásztorgyerekeket videó A két pásztorgyermeket Ferenc pápa avatja szentté május 12-i és 13-i fatimai apostoli látogatása alkalmával.
Múltunk Imre herceg ereklyéje Łysa Góra kolostorában Imre herceg ereklyéje Łysa Góra kolostorában videó A lengyel-magyar közös történelem zarándokhelye Lengyelországban a Szentkereszt-hegy, ottani nevén Łysa Góra. 1006-ban alapították ott azt a bencés monostort – lengyelül: Święty Krzyż-t –, ahol a rövid életű Szent Imre herceg (1007–31) által ajándékozott ereklyét őrzik. A lengyel-magyar közös történelem zarándokhelye Lengyelországban a Szentkereszt-hegy, ottani nevén Łysa Góra. Borisz Jelcin, Oroszország első elnöke 10 éve halt meg videó 2007. április 23-án halt meg a Szovjetunió 1991-es szétesése után létrejött önálló Oroszország első köztársasági elnöke. Emlékművet kap Belgrádban Hunyadi János videó A nándorfehérvári győző emlékművét a magyar nagykövetség kezdeményezésre állítják fel.
Időjárás
Pozsony
Ma: 6°C / 6°C
Holnap: 2°C / 14°C
Ógyalla
Ma: 3°C / 3°C
Holnap: -1°C / 14°C
Losonc
Ma: -1°C / -1°C
Holnap: -2°C / 10°C
Kassa
Ma: 0°C / 0°C
Holnap: -4°C / 10°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi április 21. (péntek) - máj. 1. (hétfő)
09:00XXVI. Komáromi Napok
Idén 26. alkalommal kerül megrendezésre 2017. április 26. és május 1. között a két Komárom közös rendezvénysorozata, amelynek első hivatalos eseménye a két képviselőtestület április 26-i ünnepi ülése lesz, ám már ezt megelőzően is lesznek programok a két Duna-parti városban:

ÉSZAK-KOMÁROM:

Április 21. – PÉNTEK

09:00 Scrable Open Tournament – középiskolások angol nyelvű szókirakó versenye (Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola)
17:00 Az izgalom biológiája – emlékkiállítás megnyitója Selye János születésének 110. évfordulója alkalmából (Kultúrpalota – a Duna Menti Múzeum főépülete)
18.00 Közönségtalálkozó Dunai Antal ezüstcipős labdarúgóval és Szöllősi György sportújságíróval, a „Puskás Ferenc, a legismertebb magyar“ c. könyv szerzőjével (Kultúrpalota – a Duna Menti Múzeum főépülete)

Április 22. – SZOMBAT

10.00-18.00 „Együtt a szép és egészséges mosolyért” – száj-higiéniai roadshow (Klapka tér)
11.00 Vág menti graffiti – nyilvános falfestés Michal Ewilone Bajči szakmai felügyelete mellet (a Vág-Duna parti árvízvédelmi betonfalnál)
14.00 VIII. Nemzetközi Break Dance verseny (Tiszti Pavilon amfiteátruma)
16.00 „Fényszilánkok” Molnárné Wirth Rozália üveg képei – kiállítás megnyitó (Limes Galéria)
18.00 Egressy Béni emléktáblájának megkoszorúzása születésének 203. évfordulója alkalmából (Tó utca)

Április 24. – HÉTFŐ

17.00 Az Észak-Komáromi Művészeti Alapiskola és a Dél-Komáromi Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola közös hangversenye (Tiszti Pavilon díszterme)

Április 25. – KEDD

08.30 „Dobré slovo – Jó szó”; szlovák nyelvű szavalóverseny szlovákiai magyar és magyarországi szlovák diákok részére (Selye János Gimnázium)
10.00 CINEMA 2017 – Amatőr Filmesek Országos Versenye megyei fordulójának legjobb filmjei (Tátra Mozi)
17.00 „Ars poetica” – Eifert János fotóművész kiállításának megnyitója (a Duna Menti Múzeum Fotógalériája – Zichy palota)

Április 26. – SZERDA

08.30 „Dobré slovo – Jó szó”; szlovák nyelvű szavalóverseny szlovákiai magyar és magyarországi szlovák diákok részére (Selye János Gimnázium)
09.00 „Nec arte, nec marte”; Észak- és Dél – Komárom alapiskolás tanulóinak helytörténeti vetélkedője (Duna Menti Múzeum)
14.00 Észak- és Dél-Komárom képviselőtestületeinek közös ünnepi ülése (Tiszti Pavilon díszterme)

Április 27. – CSÜTÖRTÖK

08.30 Ifjú életmentők városi és járási versenye (Holt-Vág part – Apáli)
09.00-12.00 Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskola iskolai táncversenyének döntője (Európa-udvar)
10.00-13.00 Ingyenes vérnyomás és koleszterinszint mérés (Komáromi Információs Iroda, Klapka tér)
17.00 Az Észak-Komáromi Művészeti Alapiskola képzőművészet tagozatos diákjainak kiállítás megnyitója (MAI Galéria, Nyár utca 12.)
17.00 Pap Gábor, hajdani komáromi lelkész, református püspök emlékkiállításának megnyitója (Csemadok Galéria – Kossuth tér 3.)
19.00 Pajzán mesék Szeleczki Moncsival (Viking Söröző)
20.00 Táncház – egy este népzenével, muzsikál a Hungarian Folkembassy zenekar (Borozó – Európa udvar)
22.00 Partytime Special – Dj’s Boggie, Kovács, M-Junior; belépő: 3 euro, ISIC kártyával 2€ (West 2.0 club)

Április 28. – PÉNTEK

09.00 „Mérföldkövek XXI.” – helytörténeti konferencia (Kultúrpalota – a Duna Menti Múzeum főépülete)
09.00-17.00 Nyitott Kapuk Napja a levéltárban (az Állami Levéltár komáromi részlege, Vár u.2)
09.00 „Komáromi házikó” – a Ľ.J. Šulek Gimnázium alkotóműhelye 3-8 éves gyermekek számára (Tiszti pavilon udvara)
09.00 Alap- és zeneiskolás tanulók zenés-táncos programja (Tiszti Pavilon amfiteátruma)
10.00 Információs nap és vitafórum az Európa Unióról (Tátra Mozi)
11.00 Hídépítő verseny (Ipari Szakközépiskola)
14.00 „Kortársak kortársaiknak” – Az Építők utcai KéSZSZ iskola fodrász, kozmetikus és sminkes tanulóinak szakmai bemutatója (Klapka tér)
16.00 KODÁLY NYOMÁBAN – „Kis emberek dalai“ a komáromi magyar óvódások ünnepi hangversenye (Duna Mente Múzeuma képtára)
16.00 A Borok és kézművesek utcájának ünnepélyes megnyitója (Nádor utca)
16.15 „Borivóknak való” – Kátai Zoltán koncertje (Klapka tér)
17.00 „Szórakozzunk együtt!” a Városi Nyugdíjas Klub tagjainak vidám műsora (Tiszti Pavilon amfiteátruma)
17.00 „Ifjú tehetségek” – fiatal alkotóművészek 4. kiállításának megnyitója (Creative Art Studio, Európa udvar 18)
18.00 KODÁLY NYOMÁBAN – a Concordia Vegyes Kar hangversenye Kodály és kortársai műveiből (Duna Menti Múzeum képtára)
18.00 A MISS FUNK & The Wonderband együttes koncertje (Klapka tér – nagy színpad)
19.00 Hanoh Levin: Az élet mint olyan – a Zólyomi Színjátszók előadása; belépő: 3€, jegyfoglalás: 0905 466 107 (a Matica slovenská székháza)
19.30 A Memória társulat koncertje (Tiszti Pavilon amfiteátruma)
20.15 MTB – Maiden Tribute Band együttes koncertje (Klapka tér – nagy színpad)
22.15 Veres Mónika – NIKA koncertje (Klapka tér – nagy színpad)

Április 29. – SZOMBAT

09.00-17.00 Nyitott Kapuk Napja a levéltárban (az Állami Levéltár komáromi részlege, Vár u. 2)
14.00–18.00 Kerületi Fúvószenekari találkozó és verseny (Tiszti Pavilon amfiteátruma)
14.00–18.00 Ötlet, lendület, értékalkotásInnovatív képzőművészeti technikák – workshop nemcsak gyerekeknek
Lépésről lépésre – táncfoglalkozás nemcsak gyerekeknek (Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskola – Európa udvar18)
14.00–18.00 „A rettegés éjszakája” az Újvárban; belépő: 2 euro (belépés a Lipót kapun át)
15.00 City Reboot a Komáromi Napokon (Rév, A Magyar Kultúra Háza)
15.00 A Pósfa zenekar népzenei koncertje (Klapka tér)
16.15 William Shakespear: Szent Iván éji álom – musical a Dramaťák színjátszó csoport előadásában; jegyfoglalás: 0905 466 107 (a Matica slovenská székháza)
17.00 Lehár Ferenc szobrának koszorúzása születésének 147. évfordulója alkalmából (Lehár park)
17.30 A Cimbali Band és Danics Dóra koncertje (Klapka tér – nagy színpad)
18.00 A Diamond Flowers – egyre sikeresebb szlovák alternatív rock, art rock – együttes koncertje (a Matica slovenská székháza)
18.45 Sör és étel kóstoló / A sör hét íze Ladislav Hornáček és Karol France előadásában (Klapka tér)
19.45 A Desmod együttes koncertje (Klapka tér – nagy színpad)
21.00 Emmer Péter instrumentális koncertje (Klapka tér)
21.45 Az LGT Revival Band koncertje (Klapka tér – nagy színpad)
23.00 DJ Dilemma szettje (Klapka tér)

Április 30. – VASÁRNAP

10.00 A népművészet ünnepe (Tiszti Pavilon udvara és amfiteátruma)

10.00 – 17.00 gyermekfoglalkozások: kézműveskedés, meseolvasás, rajzolás…
10.30 – 11.30 játszóház Méhes Katával
11.00 Mórinca Néptáncegyüttes (Nagykér)
14.30 Ghyimesi Igricek (zene dudán, tekerőlanton, tapán dobon, ütőgardonon és dorombon)
15.15 Feszty Árpád Kamaraegyüttes (Észak – Komárom)
16.00 Garabonciás Néptáncegyüttes (Dél- Komárom)
17.00 Megyer Táncegyüttes ( Nagymegyer)
18.00 Páva 2016 Gála, kísér Pál István „Szalonna” és bandája
20.00 Lakatos Róbert és a RÉV zenekar
15.00 Nagy Csomor András és zenekarának népzenei koncertje (Klapka tér)

15.00 A PREßBURGER KLEZMER BAND Balladák c. koncertje (Menház – zsinagóga)
16.00 Csenky Niki koncertje (Klapka tér – nagy színpad)
16.30 Slovenskí rebeli – ÉLET (zenés-táncos folklór színházi előadás) nyilvános felvétel; jegyfoglalás: 0905 466 107 (a Matica slovenská székháza)
18.00 A Fuera Fondo együttes koncertje (Klapka tér – nagy színpad)
18.00 Kristóf Réka szoprán- és Méri Péter zongora estje (Kultúrpalota – a Duna Menti Múzeum főépülete)
18.15 Junior club – modern táncbemutató (a Matica slovenská székháza)
19.00 Csóka Eli és zenekarának koncertje (Klapka tér)
20.00 MaO JAM akusztikus koncert (Borozó – Európa udvar)
20.15 Celeste Buckingham koncertje (Klapka tér – nagy színpad)
22.15 A Budapest Bár zenekar koncertje (Klapka tér – nagy színpad)
23.30 DJ Dilemma szettje (Klapka tér)

Május 1. – HÉTFŐ

10.00 Megemlékezés és koszorúzás az 1919-es áttörés 102 áldozatának tömegsírjánál (Katolikus temető)
10.00 Öregvár Nap (Öregvár; bejárat a Villanytelepi útról)

10.00 – 17.00 Kézműves foglalkozások, gyermekjátékok, bátorságpróba és sok más meglepetés
10.30 Vitéz László – vásári kesztyűs bábjáték a kecskeméti Madzag Bábegyüttes előadásában
11.30 „Három kismalac egy kicsit másképp” – a Komáromi VMK mellett működő Schod amatőr színjátszó csoport szlovák nyelvű meseelőadás
12.20 a Madzag Bábegyüttes gólyalábasainak bevonulása
12.30 1848/49-es huszár- és gyalogos bemutató a 20. Felvidéki Tavaszi Emlékhadjárat résztvevőinek csatajelenete
13.30 Vásári komédiázás a Madzag Bábegyüttessel
14.30 Veterán autók felvonulása és kiállítása
15.00 Kukorica Jancsi, a Vitéz! Petőfi Sándor elbeszélő költeménye a Kuttyomfitty társulat feldolgozásában

11.00 Túravezetés az Erődben (indulás a Lipót kaputól)
12.00 „Jó ebédhez szól a nóta” – Ifj. Kovács József és cigányzenekara, valamint a zenekar kiváló szólistája, ifj. Bertók Tibor (Klapka tér – nagy színpad)
13.00 Túravezetés az Erődben (indulás a Lipót kaputól)
14.00–18.00 Ötlet, lendület, értékalkotás
Innovatív képzőművészeti technikák – workshop nemcsak gyerekeknek
Lépésről lépésre – táncfoglalkozás nemcsak gyerekeknek (Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskola – Európa udvar18)
14.00 Klapka György szobrának megkoszorúzása Az Első Izsai Lovas és Hagyományőrző Egyesület 20. Felvidéki Tavaszi Emlékhadjárata alkalmából (Klapka tér)
15.00 Tánc – délután (Tiszti Pavilon amfiteátruma)

15.00 A Szabadidő Központ táncosainak bemutatója
15.30 A Dunajíček és a Mamičky od Dunaja együttesek műsora
16.15 A Niki dance &sport klub társastánc bemutatója
16.30 Bollyvood indiai tánc a Bindi tánccsoport előadásában

15.00 A Matica slovenská mellett működő népi zenekar koncertje (Klapka tér)
15.45 Pepita Tours Utazási Iroda VIII. Nagy Tavaszi Sorsolása összekötve Fekete Szilvia – Szisza koncertjével (Klapka tér – nagy színpad)
16.30 A Vidám Fiúk fúvószenekar koncertje (Klapka tér)
17.30 Emmer Péter és Marián Grexa közös koncertje (Klapka tér – nagy színpad)
18.00 A Borostyán együttes Világ c. koncertje (Tiszti Pavilon amfiteátruma)
18:00 Operett gála – Fellépnek: Andrásfalvi Derzsi György, Kollár Katalin, Kevicky Tünde, Kovács Nagy Andrea, Derzsi György és a Komáromi Kamarazenekar; vezényel: Medveczky Szabolcs; belépő: 5€ (VMK nagyterme)
18.30 A Vidám Fiúk fúvószenekar koncertje (a Matica slovenská székháza előtt)
19.30 RETRO DISCO (open air) DJ ČEKU (a Matica slovenská székháza előtt)
19.30 Király Viktor koncertje (Klapka tér – nagy színpad)
21.30 Kasza Tibor koncertje (Klapka tér – nagy színpad)
22.30 Színpadi lézer- és pyro show (Klapka tér – nagy színpad)

DÉL-KOMÁROM:

Április 22. – SZOMBAT

14.00 Nyílt Nap a Szőnyi Lovas Sportegyesületnél (Komárom, Kossuth Lajos utca 81., Szőnyi Lovas Sportegyesület)

Április 23. – VASÁRNAP

15.00 XXIII. ZENE– BARÁTSÁG Nemzetközi Népzenei Gála (Szőny, Petőfi Művelődési Ház)

Április 25. – KEDD

19.00 A megfeszített – a Magyarock Dalszínház előadása (Jókai Mozi)

Április 26. – SZERDA

19.00 Made in Hungária – a Magyarock Dalszínház előadása (Jókai Mozi)

Április 27. – CSÜTÖRTÖK

09.00 Nyitott Kapuk – „Komárom gyerekszemmel” (Móra Ferenc Tagintézmény)
10.00 26. Történész konferencia (Monostori Erőd, Konferencia terem)
10.00 Belügyminisztérium Országos Terepfutó Bajnokság, Komáromi Hivatásos Tűzoltó parancsnokság tűzoltó bemutatója (Monostori Erőd)

Április 28. – PÉNTEK

16.00 Protestáns egyházak Komáromban – történeti kiállítás megnyitója (Klapka György Múzeum)
16.30 Bak-Elit & Norys fellépése (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)
16.30 Operett műsor – Eszlári Judit és Czuczor Dávid előadásában (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Színpad)
17.00 Gleccser zenekar koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser Színpad)
17.00 Rhino fellépése (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)
17.00 Izland – 12 nap a csodák földjén – Altmann B. Szilvia amatőr természetfotós kiállításának megnyitója (Monostori Erőd, Konferencia terem)
17.30 Céanne és Bardon Ivett műsora (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Színpad)
18.30 Mary Popkids zenekar koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)
18.30 Orot Máté és Gombás Ádám műsora (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Színpad)
19.00 Háry János – A Magyar Lovas Színház előadása (Magyar Lovas Színház)
19.30 Sugarloaf zenekar koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser Színpad)
20.30 Galambos Lajos és zenekarának koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Színpad)
21.00 The Biebers zenekar koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)
22.00 Deák Bill Gyula koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser Színpad)
22.00 Utcabál – zenél az Elektron Band (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Színpad)
23.00 Solymikonga műsora (03.00-ig) (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)
23.00 Dj Makszim (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)
00.30 Dj Bagó (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)
02.00 VJ Hubik (Videodj) (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)

Április 29. – SZOMBAT

10.00 „Miénk a színpad!” – helyi óvodások és iskolások bemutatója (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser Színpad)
10.00 Kimegyünk a Ligetbe! Móra Ferenc Tagintézmény bemutatója és a Máltai Szeretetszolgálat kézműves foglalkozása (Jókai Gimnázium udvara)
10.00 Kézműves Foglalkozás – Komáromi Tám-Pont Család- és Gyermekjóléti Intézmény (16.00-ig) (Jókai Gimnázium udvara)
10.00 Kézműves Foglalkozás – Kemence Egyesület Kézműves és Kézimunka Klubja (17.00-ig) (Jókai Gimnázium udvara)
11.30 Kemence Bábcsoport műsora (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser Színpad)
12.00 Czutorborsó műsora (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser Színpad)
13.30 Kedves kovács zenekar koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser Színpad)
15.00 Scage zenekar koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser Színpad)
15.00 Slágermúzeum a ’40-es, ’50-es évek slágereivel (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Színpad)
16.00 Régenment zenekar koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)
16.30 Soulwave zenekar koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser Színpad)
16.30 Georges Boulange és barátai koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Színpad)
18.00 Mardi Gras Jazz Band koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Színpad)
18.30 Belmondo zenekar koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)
18.30 Kerecsen koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Zúzdaplacc)
19.00 Republic zenekar koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser Színpad)
19.00 Háry János – A Magyar Lovas Színház előadása (Magyar Lovas Színház)
20.30 Zolbert koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Színpad)
20.30 Elit osztag koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Zúzdaplacc)
21.00 Fish! zenekar koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)
22.00 Beatrice zenekar koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser Színpad)
22.00 Nosztalgia Disco DJ Tom Taylorral (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Színpad)
22.30 Barions koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Zúzdaplacc)
23.00 Solymikonga műsora (03.00-ig) (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)
23.00 Ban Dj (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)
00.30 Bóli & Pollák (Starriders) (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)
02.00 Dj Kovács & Boogie (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)

Április 30. – VASÁRNAP

09.00–16.00 Veterán motorkerékpár és autó kiállítás és találkozó (Komárom, Szabadság tér 1.)
10.00 Iszkiri Gyerekzenekar műsora (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser Színpad)
10.00 Kézműves Foglalkozás – Kemence Egyesület Kézműves és Kézimunka Klubja (17.00-ig) (Jókai Gimnázium udvara)
11.30 Délibáb Színház műsora (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser Színpad)
12.30 GMThree zenekar koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser Színpad)
14.00 Bad Day zenekar koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser Színpad)
15.00 BB Belly Dance műsora (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Színpad)
15.45 A Naumburgi Fúvószenekar és az Egressy Fúvószenekar közös műsora (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Színpad)
16.00 Csengeri Attila és a Magyarock Musical Band koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser Színpad)
16.00 Sub Bass Monster műsora (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)
18.00 Blues Walkers (Kayser Zenei Fesztivál, Zúzdaplacc)
18.30 Peet Project zenekar koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Színpad)
18.30 New Level Empire zenekar koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)
18.45 Forrás Rádió játéka (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser – Színpad)
19.00 Háry János – A Magyar Lovas Színház előadása (Magyar Lovas Színház)
19.00 Zanzibar zenekar koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser Színpad)
19.30 Corelosa koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Zúzdaplacc)
20.30 Szabó Leslie és Torres Dani koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Színpad)
21.00 Ladánybene 27 zenekar koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)
21.00 Egyéb Veszély koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Zúzdaplacc)
22.00 Anna & The Barbies zenekar koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser – Színpad)
22.00 Slágerparty Danival (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Színpad)
23.00 Jackson Criminal koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Zúzdaplacc)
23.00 Feelharmonx „Live act” zenekar műsora (03.00-ig) (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)
23.00 Dj Bedecs (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)
00.30 Kovács „Nagyember” László (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)
02.00 Dj Miller (Kayser Zenei Fesztivál, Partysátor)

Május 1. – HÉTFŐ

10.00 Magyar népmesék – Bábuci Bábszínház műsora (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser – Színpad)
10.00 Kézműves Foglalkozás – Kemence Egyesület Kézműves és Kézimunka Klubja (17.00-ig) (Jókai Gimnázium udvara)
10.00 Természetjáró Bakancsos Klub játszóháza (18.00-ig) (Jókai Gimnázium udvara)
11.00 Zsebsün zenekar koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser – Színpad)
12.30 Kifordítva – költészet dalcsokorban (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser – Színpad)
14.00 Tihanyi Dániel műsora (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser – Színpad)
14.00 Néptánc Feszt – környékbeli néptánccsoportok találkozója (18.00-ig) – Aranykocsi Néptáncegyüttes (Kocs); Cseperedők Néptánccsoport (Bábolna); Forgatós Néptáncegyüttes (Mór); Garabonciás Folklór Egyesület (Komárom); Zúgó Néptáncegyüttes (Nagyigmánd) (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Színpad)
15.30 Mészáros Tamás & Band koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser Színpad)
18.00 Radics Gigi koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser Színpad)
19.30 Magashegyi Underground zenekar koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Mylan Színpad)
21.30 Bereczki Zoltán koncertje (Kayser Zenei Fesztivál, Kayser Színpad)

SPORTPROGRAMOK:

ÁPRILIS 21. PÉNTEK

19.30 Nemzetközi profi és amatőr ketrecharc gála MMA és K1 szabályrendszerben CAGE FIGHTING KOMÁRNO 2 (Városi Sportcsarnok)

ÁPRILIS 22. SZOMBAT

07.00 XV. Csárda túra; Nemzetközi kerékpáros teljesítménytúra (Start: Hajós utca)

info: www.csardatura.sk

09:00 Nemzetközi leány junior röplabda torna (Határőr utcai Alapiskola)

ÁPRILIS 23. VASÁRNAP

09.00 Nemzetközi leány junior röplabda torna (Határőr utcai Alapiskola)

13.00 43. KOMÁRNO – KOMÁROM Nemzetközi Szabadidős Utcai Futóverseny

Rajt: Sportcsarnok, Komárno

Cél: Jókai liget, Beöthy Zsolt u., Komárom

ÁPRILIS 24. HÉTFŐ

14.00 Feszty – duatlon (Feszty Árpád Általános Iskola)

18:00 Harcművészeti bemutató (Tiszti Pavilon amfiteátruma)

ÁPRILIS 25. KEDD

08.30 Középiskolások öttusa erőpróbája (Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola)

10.00 -18.00 Aerobik Maraton (Marianum Egyházi Iskolaközpont tornaterme)

ÁPRILIS 26. SZERDA

10.00 XXI. Óvodások olimpiai futónapja (Klapka tér)

ÁPRILIS 27. CSÜTÖRTÖK

09.00 IV. Viktoria Cup nemzetközi női labdarúgó torna (Ľ. J. Šulek Gimnázium)

09.00 XVII. Ovi olimpia; óvodások ügyességi versenye (Sportcsarnok)

18.30 Old Boy’s /Dél- Komárom/ – Drink Team /Észak-Komárom/ kosárlabda mérkőzés (Komáromi Jókai Mór Gimnázium tornaterme)

ÁPRILIS 28. PÉNTEK

09.00 III. Rozmarin Cup; nemzetközi florball bajnokság a Polgármester kupájáért (Sportcsarnok)

16.00 NB II U15 KVSE – FC Esztergom (Czibor Zoltán Sporttelep)

18.00 NB II U14 KVSE – FC Esztergom (Czibor Zoltán Sportelep)

ÁPRILIS 29. SZOMBAT

08.00 XXII. Klapka György kupa; elöltöltős fegyverek nemzetközi lövészversenye (SŠK Royal Lövölde, IV. bástya)

08.00 XIII. Komárom (IVV) Túranap (Rajt-cél: Rüdiger-tó, Tó Csárda)

08.00-09.00 Egészségmegőrző kerékpáros túrasorozat 1. túra, Indulás: Komárom, Szabadság tér; Táv: 35 km (Brigetio Kerékpáros Sportegyesület)

08.00 – 15.00 Comorra kupa – Rádió távirányítású /RC/ autómodellek versenye (II. bástya)

09.30 Koppánymonostori SE – Zsámbéki SK U – 14 (Berecz Dezső Sporttelep)

10.00 – 15.00 Ismerkedés az íjászattal (Angliai Park)

11.30 Koppánymonostori SE – Zsámbéki SK U – 16 (Berecz Dezső Sporttelep)

12.30 Lovagoltatás – Szőnyi Lovas SE (15.00-ig) (Jókai Gimnázium udvara)

14.00 Komáromi Labdarúgó Csillagok találkozója; Helyszín: Czibor Zoltán Városi Sporttelep

14.00 NB II U19 KVSE – Dorogi FC (Czibor Zoltán Sporttelep)

15.00 NB II női junior KVSE – Solymári SC (Komárom Városi Sportcsarnok)

16.00 NB II U17 KVSE – Dorogi FC (Czibor Zoltán Sporttelep)

17.00 NB III. felnőtt KVSE – Csepel FC (Czibor Zoltán Sporttelep)

17.00 NB II női felnőtt KVSE – Solymári SC (Komárom Városi Sportcsarnok)

ÁPRILIS 30. VASÁRNAP

09.00 Komárom Kupa tenisztorna (Jókai Gimnázium)

10.00 III. Brigetio MTB Maraton – és Gyermekversenyek; Helyszín: Komárom, Monostori Erőd; Táv: 33 km (Brigetio Kerékpáros Sportegyesület)

10.00 Lovagoltatás – Szőnyi Lovas SE (12.00-ig) (Jókai Gimnázium udvara)

10.00 – 15.00 Ismerkedés az íjászattal (Angliai Park)

13.00 Komáromi kincskeresés – búvárverseny- és bemutató (Holt -Vág)

MÁJUS 1. HÉTFŐ

06.00 7. Horgász- és halászléfőző verseny Komárom polgármesterének díjáért (Holt-Vág)

09.00 Tóth Mihály utánpótlás labdarúgó kupa – Czibor Zoltán Sporttelep, Berecz Dezső Sporttelep

10.00 Labdarúgó torna – Komárom Város Önkormányzata, a Magyar Színész Válogatott és a Magyar Olimpiai Válogatott (Czibor Zoltán Sporttelep)

10.00 Erős Emberek Országos Bajnoksága (Klapka tér)

10.00 – 15.00 Ismerkedés az íjászattal (Angliai Park)

11.30 Kötélhúzó verseny (Erzsébet híd)

12.30 Lovagoltatás – Szőnyi Lovas SE (15.00-ig) (Jókai Gimnázium udvara)
április 23. (vasárnap) - ápr. 24. (hétfő)
07:05A Pátria Rádió katolikus egyházi műsora
A Pátria Rádió katolikus egyházi műsorának előzetese
2017-04-23

A hitetlennek mondott Tamás apostolról szóló evangéliumot követően Heriban László naszvadi plébános szól a hallgatókhoz.
Stanisław Dziwisz lengyel bíboros szavai, valamint Faustyna Kowalska szerzetesnővér Naplója segítségével felidézzük az Isteni Irgalmasság Vasárnapjának történetét.
Horváth Károlya atya „Így látom én” c. rovatában érdekes megközelítésből beszél a túlélésről.
Hatással van-e a megbocsájtás az egészségünkre – egy weboldalról ollózunk.


Szerkesztő: Ürge Tamás
Adásidő : 2017-04-23 vasárnap 7 óra 5 perc
Ismétlés : 2017-04-24 hétfő 13 óra 5 perc
április 24. (hétfő)
17:00Szomolai Tibor előadása Pozsonyban
Április 24-én, hétfőn 17.00 órai kezdettel szervezik meg Szomolai Tibor előadását Nehéz a Felvidéken magyarnak lenni? címmel a Csemadok pozsonyi székháza Rákosi Ernő termében.

Az rendezvényen a szerző megjelent köteteit mutatják be.
április 25. (kedd)
19:00Közéleti est Szentandrási Tiborral Nyitrán
Április 25-én, azaz kedden Szentandrási Tibor, PhD., a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Politológia és Euroázsiai Tanszékének profeszora, a terrorizmus, biztonságpolitika és európai integrációról tart egy érdekes beszélgetést Nyitrán.

Helyszín: Fraňa Mojtu 10, IMATEREM
Időpont: április 25., 19:00

Az est moderátora: Hajtman Gábor

Mindenkit nagy szeretettel vár a JuGyIK csapata!
április 26. (szerda)
17:00Burián László Emléknap Párkányban
Burián László Emléknapot rendeznek április 26-án Párkányban, amelyre szeretettel várják Laci bácsi minden tisztelőjét.

Program:
17:00 - Koszorúzás Burián László sírjánál - Laci bácsi emléke előtt tiszteleg Farkas Zsolt, szőgyéni plébános és a Stilla Pectus kórus

18:00 - A hontalanság évei - Vadkerty Katalin történész előadása (a Papp Katalin Magán Művészeti Alapiskola koncerttermében)

19:00 Ján Vojtek zongoraestje
18:30Találkozó a szél-járás folyóirat szerkesztőivel a Plauter Kúriában
Meghívó

A nagymegyeri Plauter Kúria, a Pro Patria Honismereti Szövetség és a Csemadok Nagymegyeri Alapszervezete tisztelettel meghívja Önt és ismerőseit a tavaszi alkotótábor alkalmából a szél-járás c. folyóirat szerkesztőivel rendezett találkozóra, melyre 2017. április 26-án 18,30 órai kezdettel kerül sor a Plauter Kúriában.

(A szél-járás 2008 óta negyedévente jelenik meg és főként a Csallóköz, Szigetköz és Burgenland irodalmi, történelmi, helytörténeti, képzőművészeti értékeit mutatja be az olvasóknak.)
19:00Álmos legendája - a Soproni Petőfi Színház táncszínházi előadása
Álmos legendája - a Soproni Petőfi Színház táncszínházi előadásnak bemutatója a Pozsonyi Magyar Intézet szervezésében

Helyszín: főrévi kultúrház (Ružinov), Ružinovská 28., Pozsony

Mi késztet egy koreográfust arra, hogy őstörténeti tárgyú táncművet hozzon létre egy fiatal együttessel? Talán az, hogy az alkotó ember az egyedi megfogalmazást, az emberi történetek és sorsfonatok tanulságait keresi a múltban és a jelenben egyaránt. A történet lineáris cselekményvezetéssel Emese álmától Álmos életének bemutatásán át Árpád és a magyarság Kárpát-medencébe való bevonulásáig tart, s persze áthallásos a mai néző számára is, hiszen születésével minden nemzedék új honfoglaló.

Rendező – koreográfus: Demcsák Ottó, a Sopron Balett Harangozó-díjas vezetője
Zeneszerző: Szarka Gyula, a Ghymes együttes Kossuth-díjas vezetője
Dalszövegíró: Szálinger Balázs József Attila-díjas költő
április 28. (péntek) - ápr. 29. (szombat)
09:00Mérdöldkövek - szlovákiai magyar helytörténészek XX. országos találkozója
A Pro Patria Honismereti Szövetség és társrendezői, a Csemadok Országos Tanácsa, a Csemadok Érsekújvári Területi Választmánya és Udvardi Alapszervezete, Udvard Község Önkormányzata és a somorjai Bibliotheca Hungarica gyűjtemény 2017. április 28.-29-én (szombaton) 9 órai kezdettel rendezik meg Mérdöldkövek címmel Udvardon a szlovákiai magyar helytörténészek XX. országos találkozóját. 

A rendezvény idén a reformáció 500., a kitelepítés 70. évfordulója, valamint a Szent László-emlékév jegyében valósul meg. Magyar remények 1938-1941 címmel Popély Gyula, Magyar ellenálló csoportok a hallgatás éveiben címmel Bukovszky László, A reformáció eszméjének hatása a vallási és a nemzeti identitásra egyéni életutak alapján címmel Lévai Attila,
Selye János Egyetem Református Teológiai Kar dékánja, Szent László emékek a Felvidéken címmel pedig Kovács László tart előadást. Átadásra kerül ismét a Patria Díj, bemutatkoznak az ifjú helytörténészek és kiállítás látható majd a felvidéki Szent László emlékekről. Húsz év – visszatekintés az eddigi udvardi találkozásokra címmel Végh László idézi a Mérföldkövek eddigi évfolyamainak egy-egy pillanatát. 

Program: 
2017. április 28. (péntek) 
19:00 A Pro Patria Honismereti Szövetség vezetőségi ülése
2017. április 29. (szombat), művelődési ház 
8:45 Prezentáció 
9:00 A kitelepítések és deportálások emlékoszlopának megkoszorúzása 
9:30 A konferencia megnyitása Koncsol László, a Pro Patria Honismereti Szövetség elnöke 
10:00 Szent László emlékek a Felvidéken előadás és a kiállítás megnyitója Kovács László 
10:30 Magyar remények 1938-1941 Popély Gyula 11:00 Magyar ellenálló csoportok a hallgatás éveiben Bukovszky László 
11:30 A reformáció lényege és szellemi-kulturális öröksége Görözdi Zsolt 
12:00 Mönni köllött szegényöknek adatok a rétei magyarok 1947-es kitelepítéséről Tomovics Evelin 12:20 Húsz év visszatekintés a Mérföldkövek konferencia történetére Végh László 
12:45 A Patria Díj átadása 
13:00 Hozzászólások, vita 
14:00 Zárszó. 

A rendezvényre mindenkit szeretettel várnak a rendezők.
április 28. (péntek)
18:00Herencsár Viktória cimbalomkoncertje Füleken
Cimbalommal a világ körül - Herencsár Viktória cimbalomkoncertje Füleken.

Időpont: 2017. április 28., 18:00 óra
Helyszín: a Művészeti Alapiskola volt koncertterme (Koháry tér 622/2)

Belépő: 3 euró
Diákoknak és nyugdíjasoknak: 2 euró
18:00Szlovákul szeretni - Könyvbemutató Rimaszombatban
Megtudhatjuk, milyen volt szlovákiai magyarnak lenni a 80-as években, majd felnőtt fejjel szembesülni a gyermekkor elhallgatott titkaival. Milyen előítéletek működnek ma is, és van-e feloldozás a múlt bűneire? Életképes lehet-e egy képzeletbeli és valós határokon átívelő szerelem?

Vendég: Durica Katalin
Moderátor: Hangácsi István
Helyszín: Három Rózsa Kávéház

A nagysikerű könyv a helyszínen megvásárolható.
Az esemény mindneki számára ingyenes és nyitott!
április 29. (szombat)
10:00Gasztrokulturális fesztivál Rozsnyón
Rozsnyó városa, Magyarország Kassai Főkonzulátusa és a Csemadok Rozsnyói Alapszervezete tisztelettel meghívják Önt a 

GASZTROKULTURÁLIS FESZTIVÁLra, 

melyre 2017. április 29-én, 10.00 – 17.00 óra között Rozsnyón a Bányászok terén kerül sor. 

11.00 - Ünnepélyes megnyitó - beszédet mond:
1. Burdiga Pál - Rozsnyó város polgármestere 
2. Haraszti Attila - Magyarország Kassai Főkonzulja

Hagyományos, egyedi készítésű magyarországi és szlovákiai kézműves termékek és őstermelői élelmiszerek bemutatásával és árusításával várjuk a kedves érdeklődőket. 

Gazdag lesz a kulturális program is. Fellépnek:  
1. Andrássy Dénes férfiénekkar
2. Horenka népdalkör - Bükkszentkereszt - Magyarország
3. Hagyományőrző népdalkör - Kecső
4. Ulman Gábor - citera
5. Cházár András népdalkör - Jólész
6. Bíborka népdalkör - Hosszúszó
7. Boróka népdalkör - Krasznahorkaváralja
8. Gyöngyvirág népdalkör - Várhosszúrét citerakísérettel
9. A közönséget Gebe János és zenekara fogja szórakoztatni. 

A rendezvényt támogatta: Rozsnyó városa, Magyarország Kassai Főkonzulátusa, a Csemadok Rozsnyói Alapszervezete, Bükkszentkereszt község önkormányzata, Hárskút község önkormányzata. 

A rendezvény fővédnöke Magyarország Kassai főkonzulátusa. 

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.
 

15:00A tánc világnapja Füleken
Helyszín: Városi Művelődési Központ, Fülek
Időpont: 2017 április 29., 15:00 óra
17:00Fekti Vera festőművész kiállítás Léván
Sok szeretettel meghívjuk Önöket április 29-én, szombaton 17:00 órakor Fekti Vera festőművész Székesfehérvár - Balaton című kiállításmegnyitó rendezvényünkre.

Időpont és helyszín: 2017.április 29-én, szombaton 17 órakor a lévai Reviczky Házban.

Tisztelettel: a lévai Reviczky Társulás
április 30. (vasárnap)
09:00Évnyitó repülőnap a Csallóközben
Sok szeretettel meghívunk minden repülni vágyót 2017. április 30-án a Nemesócsa (Zemianksa Olča) és Zsemlékes (Lipové) közti felszállópályán megrendezésre kerülő Évnyitó Repülőnapunkra.

A repülések reggel 9.00-tól indulnak este 18.00-ig. A repülésre bejelentkezők a következő lehetőségek közül választhatnak:

· Egyéni Sétarepülés
- kétszemélyes (pilóta + 1 utas), Zodiac CH601 HD típusú repülőgéppel,
15 perc repülés, 22,00 € személyenként.

· Csoportos Sétarepülés
- négyszemélyes (pilóta + 3 utas), ULL Skylane típusú repülőgéppel,
15 perc repülés, 22,00 € személyenként.

· Akrobatikus Repülés
- kétszemélyes (pilóta + 1 utas), Zlín 326 M típusú repülőgéppel,
15 perc repülés, 125,00 € személyenként.

A repülések útvonalát az utas/utasok szabadon határozzák meg. További információk és Időpont foglaláls +421 915 417 424.

Mindenkit sok szeretettel várunk!

A PROGRAM VÁLTOZÁS JOGÁTT FENNTARTJUK, ROSSZ IDŐ ESETÉN A REPÜLÉSEK ELMARADNAK!
május 5. (péntek) - máj. 7. (vasárnap)
19:00Medvesaljai Majális és Hazajáró Hétvége
Ugye fel vagytok készülve egy olyan nagyszabású eseményre, amihez hasonló még nem sok volt a Medvesalján? A Medvesalja Turizmus elhozza nektek ezt az élményt, amikor is a kistérség és ezen belül Egyházasbást (Újbást) Gömör központjává válik egy hétvégére!

A május 5. és 7. között megrendezésre kerülő Medvesaljai Majális és Hazajáró Hétvége tervezett programja az alábbi menetrend szerint alakul:

MÁJUS 5. (PÉNTEK)
19:00 – Foglár Gábor zenés estje a Pogányvár Fogadóban

MÁJUS 6. (SZOMBAT)
Bográcsfőző verseny a Hősök terén (Egyházasbást)
Tervezett program:
10:00 – Regisztráció
11:00 – Megnyitó
11:00 – 15:00 – Főzés
15:00 – 16:00 – Zsűrizés
16:00 – Díjátadó

Kísérőprogramok: Énekkarok és különböző előadók fellépése, nótaszó, helyi termelők termékpiaca.
A bográcsfőző versenyre jelentkezni a Via Nova ICS Medvesalji Alapszerveztének bármelyik tagjánál lehet!

18:00 – ”Itthon otthon” – Beszélgetés v. Nagy János Lászlóval (Pogányvár Fogadó)
Beszélgetőpartner: Pósa Judit

21:00 – Hagyományos tábortűz (Óbásti-tó)

MÁJUS 7. (VASÁRNAP)
8:30 – Vezetett Hazajáró-túra a Pogányvár Fogadótól Kenyeres Oszkárral
Tervezett útvonal: Pogányvár Fogadó – Mária-kút – Tufabánya – Somoskő – Pogányvár Fogadó (Táv: 20 km)

18:30 – 19:00 – A Ramses zenekar akusztikus koncertje

20:00 – 22:00 – ISMERŐS ARCOK-KONCERT (Egyházasbást – Kultúrház)

Mikor? 2017. május 5. péntek 19:00 – 2017. május 7. vasárnap 23:00

Helyszín: Egyházasbást, Szlovákia
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
617 éveSzent György ünnepe
517 éveTavaszi gonoszjáró nap, ekkor a boszorkányok szabadon garázdálkodhattak.
795 éveII. András kiadta az Aranybullát.
691 éveKároly Róbert magyar király megalapította a Szent György lovagrendet.
133 éveMegszületett Herman Lipót festő és grafikus, Munkácsy-díjas, érdemes művész.
Fő támogatónk