2014. november 24., hétfő - Emma
Cikkek közt...  Videók közt...  
Jövőre tovább csökkenhet a munkanélküliség videó A VÚB elemzői szerint Szlovákiában a jelenlegi 13,4 százalékról jövőre 12,9 százalékra csökkenhet a munkanélküliség mértéke.
Fico szerint nem lesznek előre hozott választások videó A miniszterelnök a TA3 vitaműsorába elutasította az esetleges előre hozott parlamenti választásokkal kapcsolatos spekulációkat.

Videó

Felvidéki Híradó - 2014. november 24.Gróf Esterházy Jánosról emlékeztek meg Komáromban
Felvidéki Híradó - 2014. november 24.Gróf Esterházy Jánosról emlékeztek meg Komáromban
Felvidéki Híradó - 2014. november 24.Gróf Esterházy Jánosról emlékeztek meg Komáromban
Felvidéki Híradó - 2014. november 24.Gróf Esterházy Jánosról emlékeztek meg Komáromban
Legfrissebb
Spirálgalaxist fotózott a Hubble A Hubble-űrteleszkóp új pillanatfelvétele az NGC 986 küllős spirálgalaxist örökítette meg.
NATO-főtitkár: átláthatóbbá kell tenni a védelmi kiadásokat A NATO az elmúlt öt évben 20 százalékkal csökkentette védelmi kiadásait.
Tisztújító közgyűlést tartott a Szlovákiai Magyar Református Lelkészegyesület Csoma László újabb három évig vezeti majd az elnökséget, amely a hét magyar egyházmegye küldötteiből áll össze.
Déli Áramlat - Šefčovič aggódik a magyar szakasz engedélyezése miatt Az Európai Bizottság már levelet küldött a magyar hatóságoknak, amelyben kéri a törvény elfogadásának hivatalos magyarázatát.
Szovjetunióba hurcoltak emléknapja - Konferencián emlékeznek az elhurcoltakra Az egykori Szovjetunió gulág táboraiba elhurcolt és "málenkij robotra" kényszerített 800 ezer magyarra emlékeztek Szerencsen.
Az ellenzék állásfoglalásra szólítja Ficót Paška cégével kapcsolatban Az ellenzéki parlamenti képviselők szerint Pavol Paška Komed kft-je mossa tisztára a piszkos pénzeket.
Belföld Az ellenzék állásfoglalásra szólítja Ficót Paška cégével kapcsolatban Az ellenzék állásfoglalásra szólítja Ficót Paška cégével kapcsolatban videó POZSONY. Az ellenzéki parlamenti képviselők Robert Fico kormányfőt arra szólítják fel, hogy véleményezze Pavol Paška Komed kft-jét, amely szerintük tisztára mossa a piszkos pénzeket. Az ellenzéki parlamenti képviselők szerint Pavol Paška Komed kft-je mossa tisztára a piszkos pénzeket. Ma kiderülhet, hogy ki lesz Paška utódjavideó Robert Ficónak a kormánypárt hétfői elnökségi ülésén be kellene jelentenie, hogy ki lesz a parlament új elnöke. Parlament – Házelnökválasztással kezdődik az idei utolsó ülés videó Az idei évzáró parlamenti ülés házelnöki "őrségváltással" indul, majd a jövő évi költségvetésről tárgyalnak majd a honatyák.
Külföld NATO-főtitkár: átláthatóbbá kell tenni a védelmi kiadásokat NATO-főtitkár: átláthatóbbá kell tenni a védelmi kiadásokatvideó HÁGA. Átláthatóbbá kell tenni a védelmi kiadásokat, hiszen az adófizetőknek tudniuk kell, hogy az atlanti szövetség mire és hogyan költi a pénzüket - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Hágában, a NATO Parlamenti Közgyűlésének plenáris ülésén mondott beszédében. A NATO az elmúlt öt évben 20 százalékkal csökkentette védelmi kiadásait. Déli Áramlat - Šefčovič aggódik a magyar szakasz engedélyezése miattvideó Az Európai Bizottság már levelet küldött a magyar hatóságoknak, amelyben kéri a törvény elfogadásának hivatalos magyarázatát. Mol-INA-ügy - Új bizonyítékok miatt elhalasztották a meghallgatást Hernádi Zsolt ügyébenvideó Május végén a magyarországi Fővárosi Törvényszék a horváthoz hasonló vádakban megszüntette az eljárást Hernádi Zsolt ellen.
Itthon Hideg hét kezdődött, elsőfokú meteorológiai riasztás lép érvénybe Hideg hét kezdődött, elsőfokú meteorológiai riasztás lép érvénybe videó POZSONY. Jelentős lehűlés várható a héten Szlovákiában. Az ország északi és keleti tájain élők havazásra is számíthatnak. Elsőfokú riasztást rendelt el hétfőre és keddre a csúszós utak miatt a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet. Hétfőn este és másnap reggel érvényes a riasztás Besztercebánya, Trencsén, Kassa, Nyitra, Eperjes és Zsolna megyében. Elsőfokú riasztást rendelt el hétfőre és keddre a síkos utak miatt a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet. A magányosan élők alkotják a háztartások harmadátvideó Az egytagú háztartások főként Pozsony és Kassa kerületeire jellemzőek és túlnyomórészt nők alkotják. Hagyományok napja Tornaljánvideó Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Hagyományok napját Tornalján a hétvégén.
Magyar világ Potápi: átalakulhat a Kőrösi Csoma Sándor program Potápi: átalakulhat a Kőrösi Csoma Sándor program videó BUDAPEST. A nemzetpolitikai államtitkárság megfontolja azokat a javaslatokat, amelyek a Kőrösi Csoma Sándor program átalakítására érkeztek a diaszpóra szervezeteitől - mondta Potápi Árpád János az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága hétfői budapesti ülésén. A nemzetpolitikai államtitkárság megfontolja azokat a javaslatokat, amelyek a program átalakítására érkeztek a diaszpórából. Szijjártó: minél előbb le kell zárni a nyitott kérdéseket az Egyesült Államokkal videó A külügyminiszter kérdésre válaszolva kijelentette, nem tud Magyarországgal szembeni amerikai titkosszolgálati offenzíváról. Semjén Zsolt: a nemzeti érdek a békevideó Az államhatáron túli nemzetrészek fontosak a belső magyarországi társadalom erősítéséhez, fejlődéséhez is.
Kultúra Nagy sikert aratott az Ifjú Szivek Táncszínház Gömörben Nagy sikert aratott az Ifjú Szivek Táncszínház Gömörbenvideó FÜLEK, TORNALJA. Nógrádban és Gömörben vendégszerepelt az Ifjú Szivek Táncszínház. A Felvidéki Kakukktojás című műsorukat Füleken, Dernőn és Tornalján láthatta a közönség. A Felvidéki Kakukktojás című műsorukat Füleken, Dernőn, valamint Tornalján láthatta a közönség. Az éhezők viadaláé lett az év legnagyobb jegybevételevideó A Hős6os című Disney-vígjáték lett a második 20,1 millió dolláros jegyeladással, a Csillagok között pedig a harmadik. Gálaműsorral zárult a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje koncertsorozatvideó Ünnepélyes gálaműsorral zárult a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje 2014 elnevezésű koncertsorozat szombaton a Pesti Vigadóban.
Színes Kínai kutatók figyelik Putyin tigriseit Kínai kutatók figyelik Putyin tigriseitvideó PEKING. A Putyin tigrisei néven ismertté vált, Kínába átkóborolt szibériai nagymacskák máris nagy segítségére voltak a kínai kutatóknak, akik nemcsak a mozgásukat kísérik figyelemmel, hanem életmódjukat, szokásaikat is elemzik. Nemcsak a mozgásukat kísérik figyelemmel, hanem életmódjukat, szokásaikat is elemzik. Hitlernek tulajdonított festményt árvereztek el Németországbanvideó A Müncheni anyakönyvi hivatal című akvarell 133 ezer euróért kelt el a nürnbergi Weidler aukciós ház árverésén. Az amerikai hálaadás napja számokban videó Az ünnep Abraham Lincoln elnök egy 151 éve kihirdetett proklamációja nyomán vált országossá.
Mozaik Csatlakozott a Szojuz a Nemzetközi Űrállomáshoz Csatlakozott a Szojuz a Nemzetközi Űrállomáshozvideó Csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) hétfőre virradóra a Szojuz űrhajó, amely három asztronautát, köztük egy olasz nőt szállított a Föld körül keringő űrbázisra. A Szojuz űrhajó három asztronautát, köztük egy olasz nőt szállított a Föld körül keringő űrbázisra. Spirálgalaxist fotózott a Hubblevideó A Hubble-űrteleszkóp új pillanatfelvétele az NGC 986 küllős spirálgalaxist örökítette meg. Fokhagyma a magas vérnyomás ellenvideó Megfelelő orvosi kezelés mellett a fokhagyma jót tesz a magas vérnyomástól szenvedőknek - állítja egy ausztrál kutatás.
Vélemény Csáky Pál: Tanulságok, tendenciák Csáky Pál: Tanulságok, tendenciákvideó Lassan kezdenek lecsengeni a helyhatósági választások utáni érzelmi hullámok. Megjelentek az első gyorselemzések, napvilágot láttak a különböző politikai nyilatkozatok, mára sokan kitalálták, miért éppen az ő pártjuk a helyhatósági választások igazi győztese. Ideje tehát egy kicsit felülemelkedni a csőlátások szintjén, és nyugodtan, rendszerszerűen is megnézni, merre tartunk. A felvidéki magyarság túlélésének szempontjából jó hír, hogy az MKP lényegében megtartotta pozícióit, s erre majd lehet építeni. Samu István: Az önkormányzatok 10 legfontosabb jogkörevideó A hétköznapjaink történéseire a legérzékelhetőbb hatással az önkormányzatok vannak.Csaknem négyezer hatáskör felett rendelkeznek. Mihályi Molnár László: Megfogyva bár, de törve nemvideó Tisztelgés Egressy Béni emléke előtt a 16. Egressy Béni Színjátszó Fesztivál alkalmából Szepsiben.
Hitélet Tisztújító közgyűlést tartott a Szlovákiai Magyar Református Lelkészegyesület Tisztújító közgyűlést tartott a Szlovákiai Magyar Református Lelkészegyesület videó HANVA. A Gömöri Egyházmegyében Hanván tartotta tisztújító közgyűlését a Szlovákiai Magyar Református Lelkészegyesület. Az egyesület elnöke ismét Csoma László lett. Csoma László újabb három évig vezeti majd az elnökséget, amely a hét magyar egyházmegye küldötteiből áll össze. Károli Gáspárra emlékeztek a megújult gönci katolikus templombanvideó A bibliafordító Károli Gáspárra emlékeztek szűkebb hazájában, az abaúji Gönc római katolikus templomában vasárnap szentmisén. Elkészült a Magyar zarándokút dél-alföldi szakaszavideó 206 kilométer hosszan egyebek mellett pihenőket alakítottak ki és útjelző eszközöket helyeztek el.
Múltunk Szovjetunióba hurcoltak emléknapja - Konferencián emlékeznek az elhurcoltakra Szovjetunióba hurcoltak emléknapja - Konferencián emlékeznek az elhurcoltakravideó SZERENCS. Az egykori Szovjetunió gulág táboraiba elhurcolt és "málenkij robotra" kényszerített 800 ezer magyarra emlékeztek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen, a gulágkutatók V. nemzetközi konferenciáján. Az egykori Szovjetunió gulág táboraiba elhurcolt és "málenkij robotra" kényszerített 800 ezer magyarra emlékeztek Szerencsen. Elsüllyedt várost találtak az Égei-tengerbenvideó Egy ókori város romjaira bukkantak búvárrégészek az Égei-tenger fenekén, Délosz partjaitól nem messze. Hende: a huszárság igazi hungarikumvideó Hende Csaba szerint a huszárság olyan igazi magyar hungarikum, amire büszkék lehetünk, amit a világ számos hadseregében lemásoltak
Időjárás
Pozsony
Ma: 3°C / 6°C
Holnap: 1°C / 5°C
Ógyalla
Ma: 3°C / 6°C
Holnap: 1°C / 5°C
Losonc
Ma: 1°C / 4°C
Holnap: -1°C / 4°C
Kassa
Ma: 0°C / 4°C
Holnap: 0°C / 2°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi november 24. (hétfő)
20:00A rendes ember - Filmvetítés Nyitrán
A Juhász Gyula Ifjúsági Klub sok szeretettel vár mindenkit a 2014. november 24-ei (hétfői) filmvetítésre, ahol Molnár Csaba A rendes ember c. filmjét nézhetjük meg együtt.

A filmet közönségtalálkozóval folytatjuk, aminek keretein belül akár többet is megtudhattok a filmkészítésről, valamint lehetőségetek nyílik beszélgetni néhány színésszel is. Bandor Éva, Olasz István és maga a film rendezője is jelen lesz az eseményen!
november 25. (kedd)
17:30A Pozsonyi vár, mint magyar királyi székhely - előadás
Szeretettel meghívjuk Önöket a következő rendezvényünkre, amelyre a "Séta a régi Pozsonyban" előadás-sorozat keretén belül valósul meg, 2014. november 25-én, kedden, 17:30 órakor a Magyar Intézetben.
Vendég: Dr. Štefan Holčík
A vetítéssel fűszerezett előadásban Štefan Holčík, a neves pozsonyi történész sokéves kutatási eredményeit tárja elénk.
18:00Susedia - Pašutne - Szomszédok
Az első Közért-rendezvényen: közösen az együttélésről, magyarok, szlovákok, romák kölcsönös hatásgyakorlásáról. Színház, zene, beszélgetés, jó társaság.

Az est főszervezője az Art-Eko egyesület, amely hosszú ideje tevékenykedik Gömör területén, tagjai pedig gazdag kultúraszervezési tapasztalatokkal bírnak. Az Art-Eko már hatodik éve arra törekszik, hogy a kortárs művészet nagyobb teret kapjon a régióban, és betekintést nyújt a közönség számára egész Európa művészetébe.

Program:
18:00: S(z)lomarát-beszélgetés: Ki a nemzet?
A műsorvezető Lucia Satinská egy szlovák és egy szlovákiai magyar történésszel beszélget együttélésről, kisebbségi történetekről. A beszélgetés nyelve: szlovák.

19:30: a Na peróne színház előadása:
Causa Bonasus, alebo dovtedy budeš mať chlpatú riť, kým toho zubra neskolíš
A Na peróne (Peronon) színház saját bemutatója a szlovák-magyar kapcsolatokról, amely görbe tükröt állít a kocsmai bölcselkedéseknek és a gyakori szlovák beidegződéseknek. Teszi mindezt szépítések és kertelés nélkül.
Az előadás nyelve: szlovák és magyar

21:00: a Szeder együttes koncertje (sanzon, jazz, folk)

Belépő: 3,- €

Sok szeretettel várnak mindenkit az est szervezői: az Art-Eko, a Minorma, a S(z)lomarát, a Na peróne színház, a Szeder együttes és az Ifjú Szivek Táncszínház.
november 26. (szerda)
18:00Komáromi Szalon beszélgetőest - Téma: Kitelepítések
A csehszlovákiai magyarok jogfosztottsága, deportálása és hontalansága.

Vendég:
VADKERTY KATALIN történész
POPÉLY ÁRPÁD történész

Házigazda:
BÖDŐK GERGELY történész-doktorandusz

A csehszlovákiai magyar kényszermunkások elosztásának alapelve az volt, hogy egy-egy szlovákiai magyar falu lakosságát több, egymástól távoli csehországi településen, ill. nagybirtokon kell elhelyezni... A deportáltak félelmét, bizonytalanságát, ösztönös önvédelmét "technikai problémának" minősítették.

[In: Vadkerty Katalin: A kitelepítéstől a reszlovakizációig. Trilógia a csehszlovákiai magyarság 1945-1948 közötti történetéről]

Helyszín: RÉV - A Magyar Kultúra Háza, Komárom (a Tiszti Pavilon mögött)

Időpont:  2014. november 26., szerda, 18:00

A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!
Gazdag József, Sánta Szilárd
18:00Kiss Péntek József a Vámbéry Irodalmi Kávéházban
A Lil ium Aurum Könyvkiadó és a Vámbéry Polgári Társulás tisztelettel meghívja Önt és kedves családját Kiss Péntek József: A Jókai Napok
története című könyvének bemu tatójára.
A kiadványt méltatja : Bodnár Gyula 
Közreműködnek : a Komáromi Ipari Szakközépiskola  Viszta Diákszínjátszó körének tagjai.
Időpont:
2014. 11. 26 (18:00)
Helyszín:
Vállalkozók Háza
- Arthe Cafe, Dunaszerdahely
(Kukučínova 459)
18:00A Jókai Napok története c. könyv bemutatója
A Lilium Aurum Könyvkiadó és a Vámbéry Polgári Társulás tisztelettel meghívja Önt és kedves családját Kiss Péntek József: A Jókai Napok története című könyvének bemutatójára.

A kiadványt méltatja : Bodnár Gyula
Közreműködnek: a komáromi ipari szakközépiskola viszta diákszínjátszó körének tagja.

Időpont: 2014.11.26 (18:00)

Helyszín: Vállalkozók Háza
- Arthe Cafe, Dunaszerdahely
november 27. (csütörtök)
19:00Bagdy Emőke előadása Komáromban
„ Boldogság, egészség, lelkierő, megküzdés..." címmel tart előadást dr. Bagdy Emőke pszichológus, pszichoterapeuta, 2014. november 27-én 19 órától .
Bagdy Emőke életének minden pillanatát a körülötte lévő világ jobbá tételének szentelte. Egy személyben író, egyetemi tanár, pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus.
Mikor, hol?
Komárom, Matica-ház, november 27-e, 19 óra
Jegyek vásárolhatók:
FOCUS MUSIC SHOP (0915 707 006)- Dunaszerdahely
Madách könyvesbolt – Komárom
DiDEROT-könyvesbolt-Komárom
Tel: 0042135 7731 904, (035) 7701 152
Jegyár: 9 €
Információ: 0948/699-293

november 28. (péntek)
17:00100 éves a lévai cserkészet
A lévai 46. számú Kittenberger Kálmán cserkészcsapat és a Reviczky Társulás Léva és vidéke helytörténeti szakosztálya, sok szeretettel várja Önt, kedves Családját és Ismerőseit, a
100 éves a lévai cserkészet című előadásra.
Előadó: Szűcs Szabolcs, a lévai cserkészcsapat parancsnoka, aki egyben megnyitja a
„100 év, 100 kép a lévai cserkészet életéből“ című kiállítást.
Időpont: 2014. november 28-án, pénteken 17 órakor
Helyszín: Léva, Reviczky Ház, Honvéd utca (Vojenská) 28.
A kiállítás megtekinthető december 12-ig minden hétfőn és szerdán 14:00 – 17:00 óráig, illetve a rendezvények alkalmával.
Belépődíj: tetszőleges.

Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
155 éveCharles Darwin angol természettudós megjelentette a Fajok eredete című munkáját.
105 éveMegszülett Mérei Ferenc pszichológus, pedagógus (Gyermeklélektan, Ablak-Zsiráf).
23 éve45 éves korában, londoni otthonában elhunyt Freddie Mercury, a Queen énekese.
520 éveMeghalt Kinizsi Pál országbíró, temesi ispán, Mátyás király hadvezére.
196 éveMegszületett Schwartzer Ferenc orvos, elmegyógyintézet-tulajdonos, a magyar tudományos elmekórtan megalapítója.
Fő támogatónk