2014. október 31., péntek - Farkas
Cikkek közt...  Videók közt...  
Csáky: nem született érdemi döntés az állampolgárság elvesztésérőlvideó Csáky nem ért egyet Jaroslav Paška véleményével, miszerint az Emberi Jogok Európai Bírósága érdemi döntést hozott.
Elutasította a bíróság a Szigeti László elleni vádemelést videó A járásbíróság szerint a nyomozótiszt hibázott az ügyirat összeállításánál. Az ügy a kerületi bíróságon folytatódik.

Videó

Felvidéki Híradó - 2014. október 31.Új közösségi tér létesül Szímőn
Felvidéki Híradó - 2014. október 31.A munkaerőpiaci migrációról készül tanulmánykötet
Felvidéki Híradó - 2014. október 31.Pályaválasztás előtti középiskolai börze Rozsnyón
Felvidéki Híradó - 2014. október 31.Agócs Gergely gömöri gyűjtőúton
Legfrissebb
3500 éves templomot találtak az illegális ásatást végző kairóiak Több ezer éves templomot fedeztek fel a házuk közelében illegálisan kutató kairóiak a gízai Nagy Piramisoktól 40 kilométerre,
Amerikai nyomásgyakorlást emleget az orosz külügy Az orosz külügyminisztériumszerint az Egyesült Államok egyre nagyobb nyomást gyakorol a délkelet-európai országokra.
Szilágyi Zsolt: Erdély jövőjét akarjuk megosztani a románokkal Szilágyi Zsolt kijelentette, mindazokat képviseli, akik Románia jövőjét az autonóm történelmi régiók szövetségében látják.
Nem nyílhat első osztály a Bátorkeszi Magán Szakközépiskolában Rendkívüli ülésen döntött Nyitra Megye Önkormányzata pénteken délután arról, hogy hány első osztályt nyithatnak a középiskolák.
Átvette a Budapesti Operettszínház vezetését Lőrinczy György Ünnepélyes társulati ülés keretében vette át pénteken a Budapesti Operettszínház vezetését Lőrinczy György.
Brenzovics a kárpátaljai magyarság céljaiért fog dolgozni Brenzovics László fontosnak tartja, hogy ismét lesz képviselője a kárpátaljai magyarságnak az ukrán parlamentben.
Belföld Fico a szankciók értelméről beszélne Fico a szankciók értelméről beszélnevideó POZSONY. Egy olyan pozitív lépésnek, mint az Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió közötti gázmegállapodás, a szankciók értelméről szóló párbeszédhez kellene vezetnie – jelentette ki Robert Fico kormányfő. Robert Fico szerint a megkötött gázmegállapodásnak a szankciók értelméről szóló párbeszédhez kellene vezetnie. A Nyugat-Balkán EU-s integrációjáról tárgyaltak Pozsonybanvideó A Visegrádi Alap mintájára Nyugat-balkáni Alapot hoztak létre, ennek központja Tirana lesz. Elutasította a bíróság a Szigeti László elleni vádemeléstvideó A járásbíróság szerint a nyomozótiszt hibázott az ügyirat összeállításánál. Az ügy a kerületi bíróságon folytatódik.
Külföld Porosenko ismét Jacenyukot látná a miniszterelnöki poszton Porosenko ismét Jacenyukot látná a miniszterelnöki posztonvideó KIJEV. Petro Porosenko ukrán elnök azt javasolta a mögötte álló és a nevét viselő pártszövetség leendő képviselőcsoportjának, hogy Arszenyij Jacenyuk miniszterelnököt jelöljék ismét a kormányfői posztra. Ezt az államfő pénteken közölte a Twitteren. Petro Porosenko ukrán elnök blokkját egyedül Jacenyuk Népi Frontja előzi meg, amely most 22.16 százalékkal áll az élen. Amerikai nyomásgyakorlást emleget az orosz külügyvideó Az orosz külügyminisztériumszerint az Egyesült Államok egyre nagyobb nyomást gyakorol a délkelet-európai országokra. Oroszország csökkenti a Szerbiába szállított gáz mennyiségétvideó Egy belgrádi napilap szerint Szerbia mintegy 200 millió dollárral maradt adós az orosz gázért.
Itthon Ködös, enyhén felhős idő vár ránk a hétvégén Ködös, enyhén felhős idő vár ránk a hétvégénvideó POZSONY. Az évszakhoz képest kellemes időjárás kedvez majd a szeretteik sírjához látogatóknak a hétvégi ünnepnapokon. A délelőtti órákban azonban köd várható, ami miatt elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben az ország egész területén. A ködös, de az évszakhoz képest kellemes időjárás kedvez majd a szeretteik sírjához látogatóknak a hétvégén. Nem nyílhat első osztály a Bátorkeszi Magán Szakközépiskolábanvideó Rendkívüli ülésen döntött Nyitra Megye Önkormányzata pénteken délután arról, hogy hány első osztályt nyithatnak a középiskolák. Hajók veszik át a gyorsforgalmi út feladatát?videó A hajózás jelentheti a fővárosban és környékén tapasztalható rendszeres forgalmi dugók egyik lehetséges megoldását.
Magyar világ Szilágyi Zsolt: Erdély jövőjét akarjuk megosztani a románokkal Szilágyi Zsolt: Erdély jövőjét akarjuk megosztani a románokkalvideó MAROSVÁSÁRHELY. Az Erdélyi Magyar Néppárt nem „a bukaresti zsákmányt”, a központosított államhatalom Erdélyből begyűjtött adóit, hanem Erdély jövőjét kívánja megosztani a régió román közösségével - jelentette ki Szilágyi Zsolt, az EMNP romániai államfőjelöltje pártja pénteki marosvásárhelyi kampányzáró sajtótájékoztatóján. Szilágyi Zsolt kijelentette, mindazokat képviseli, akik Románia jövőjét az autonóm történelmi régiók szövetségében látják. Brenzovics a kárpátaljai magyarság céljaiért fog dolgoznivideó Brenzovics László fontosnak tartja, hogy ismét lesz képviselője a kárpátaljai magyarságnak az ukrán parlamentben. Szavazásra buzdítanak az erdélyi magyar egyházak vezetőivideó A romániai államfőválasztás vasárnapi első fordulójában először versenyez két magyar jelölt a magyarság szavazataiért.
Kultúra Átvette a Budapesti Operettszínház vezetését Lőrinczy György Átvette a Budapesti Operettszínház vezetését Lőrinczy Györgyvideó BUDAPEST. Ünnepélyes társulati ülés keretében vette át pénteken a Budapesti Operettszínház vezetését Lőrinczy György, aki november 1-jétől követi a főigazgatói poszton Kerényi Miklós Gábort. Ünnepélyes társulati ülés keretében vette át pénteken a Budapesti Operettszínház vezetését Lőrinczy György. Bemutatják Orson Welles soha meg nem jelent utolsó filmjétvideó Jövő májusban bemutatják a The Other Side of the Wind című alkotás helyreállított és több évtized után befejezett változatát. Ekkor lesz A hobbit - Az öt sereg csatája világpremierjevideó A hobbit-trilógia befejező része, Az öt sereg csatája című epizód világpremierjét december elsején tartják Londonban.
Színes Denevéreket véd a készülő Batman-film sztárja Denevéreket véd a készülő Batman-film sztárjavideó LOS ANGELES. Ben Affleck mellett, aki a készülő Batman vs. Superman: Az igazság hajnala című filmben Batmant játssza, a film rendezője, Zack Snyder, valamint a filmben szintén szereplő Amy Adams is megjelenik a Denevérek Védelméért Szervezet videójában. A Batmant játsszó Ben Affleck is megjelenik a Denevérek Védelméért Szervezet videójában. Újrahasznosítják a Costa Concordia roncsátvideó A fémrészeket újrahasznosítják, a tengerjáró berendezési tárgyait bezúzzák, hogy a hajó tárgyaival senki se kereskedhessen. Az amerikai halloween számokbanvideó Az amerikai népszámlálási hivatal szerint tavaly 41,5 millió gyerek gyűjtött édességet a szomszédoktól.
Mozaik Páncélozott dinoszaurusz maradványaira bukkantak a Góbi-sivatagban Páncélozott dinoszaurusz maradványaira bukkantak a Góbi-sivatagbanvideó ULÁNBÁTOR. "Sündisznófejű" páncélozott dinoszaurusz maradványai kerültek elő a Góbi-sivatagból, a fosszíliákat kanadai és mongol paleontológusok írták le, akiknek tanulmánya a Linné Társaság folyóiratában, a Zoological Journal of the Linnenan Society legújabb számában látott napvilágot. 75 millió évvel ezelőtt élt sündisznófejű páncélozott dinoszaurusz maradványai kerültek elő a Góbi-sivatagból. 3500 éves templomot találtak az illegális ásatást végző kairóiakvideó Több ezer éves templomot fedeztek fel a házuk közelében illegálisan kutató kairóiak a gízai Nagy Piramisoktól 40 kilométerre, A gyalogló munkaállomások jót tesznek az egészségnekvideó A gyalogló munkaállomások növelik a fizikai és szellemi egészséget egy amerikai kutatás szerint.
Vélemény Pfundtner Edit: Hogyan garantálja jogrendszerünk az állampolgárságot? Pfundtner Edit: Hogyan garantálja jogrendszerünk az állampolgárságot?videó Nem vitás, hogy az állampolgárság az alkotmány által garantált jog, annak ötödik cikkelye szerint. De hogyan garantálja jogrendszerünk az állampolgárságot, amikor már több mint 4 éve emberek százai veszítik azt el? Pfundtner Edit parlamenti képviselő az állampolgársági törvény módosító javaslatának vitája során elhangzott felszólalása. Solymos László: Egy felesleges alkotmánymódosítás margójáravideó Ezt tehát kipipálhatjuk, megmentettük Szlovákia vízkészletét a kapzsi tőkésektől, külföldi befektetőktől, multiktól... Farkas Iván: Nyitra megye elfogadta jövő évi költségvetésétvideó A Nyitra Megyei Önkormányzat elfogadta a jövő évi költségvetést, amely a 2015. évre többlettel számol.
Hitélet A reformáció emléknapja - Átadták a Károli Gáspár-díjakat A reformáció emléknapja - Átadták a Károli Gáspár-díjakatvideó BUDAPEST. A reformáció emléknapja alkalmából Károli Gáspár-díjjal tüntették ki Felhősné Csiszár Sarolta magyar–történelem szakos középiskolai tanárt, etnográfus-muzeológust, Benczúr László építészt és Bódiss Tamás karnagy-zenepedagógust. Balog Zoltán beszédében kiemelte, hogy a reformációból kinövő hitbeli, gazdasági és kulturális megújulás mindannyiunk közös ügye. Németh Zsolt: a reformáció meghatározza Európa arculatátvideó A reformáció máig meghatározza Európa, sőt Észak-Amerika kulturális és politikai arculatát is - jelentette ki Németh Zsolt. Ferenc pápa fogadta az Európai Parlament elnökétvideó Ferenc pápa fogadta Martin Schulzot, az Európai Parlament elnökét csütörtökön a Vatikánban.
Múltunk Gazdag leletegyüttest találtak a Berettyó mentén Gazdag leletegyüttest találtak a Berettyó menténvideó BERETTYÓÚJFALU. Gazdag leletegyüttesre bukkantak a régészek a tervezett M4-es autópálya nyomvonala mentén végzett próbafeltárások során. Gazdag leletegyüttesre bukkantak a régészek a tervezett M4-es autópálya nyomvonala mentén. Azonosították Amelia Earhart gépének maradványátvideó Ez az első alkalom, hogy szinte teljes bizonyossággal kijelenthető: valóban a pilótanő gépének maradványa került elő. Kolozsváron felavatták a felújított iktári Bethlen–Bánffy kriptátvideó Az impozáns kőépületet a Házsongárd Alapítvány mentette meg a pusztulástól nyolc évi munkával.
Időjárás
Pozsony
Ma: 3°C / 11°C
Holnap: 4°C / 13°C
Ógyalla
Ma: 2°C / 10°C
Holnap: 4°C / 12°C
Losonc
Ma: 1°C / 10°C
Holnap: 2°C / 12°C
Kassa
Ma: 0°C / 9°C
Holnap: 2°C / 10°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi október 31. (péntek)
19:00Bödőcs Tibor önálló estje Komáromban
Október 31-én 19 órakor Bödőcs Tibor önálló estje "Böllér balett" címmel a révkomáromi Matica-házban!
Vendég: Hajdú Balázs

Jegyek elővételben 9 EUR-ért kaphatók a Madách Könyvesboltban (Jókai u. 25.) Helyszíni jegyár: 11 EUR
19:005 Doors Show Rimaszombatban
5 Doors Show (látványos táncszínház) bemutatója Rimaszombatban

Helyszín: Rimaszombat VMK (Városi Művelődési Központ)

Időpont: 2014. okt. 31. (péntek) 19:00 óra
Belépő: elővételben 18 eur, október 30-tól 25 eur.
21:00Jazz est a dunaszerdahelyi Arthe Caféban
Október 31-én 21 órától Jazz est dallami szólalnak meg a dunaszerdahelyi Arthe Caféban. A jó hangulatról a Drapan´s Blue Devils gondoskodik.
november 2. (vasárnap)
17:00Hangverseny a Holokauszt komáromi áldozatainak emlékére
A Concordia Polgári Társulás, az Észak-Komárom Városi Művelődési Központja, az Észak-komáromi Zsidó Kulturális és Közösségi Központ szeretettel vár mindenkit október 26-án 15 órakor és november 2-án 17 órakor a Hangversenyekre.

November 2., 17:00 - Szent András-temlom

Gabriel Fauré: Requiem

Közreműködnek:
* CONCORDIA Vegyeskar
* Orgona: Nagy István
* Szólót énekel: Szalay Szilvia és Pfeiferlik Tamás
* Karnagy: Stubendek István
november 5. (szerda)
19:00Forradalmi slam-poetry est Kassán
November 5-én Forradalmi Slam Poetry estre kerül sor a X.Thália Fesztivál keretein belül Kassán.

Akik biztosan ott lesznek - Magyarország legjobbjai:
PION ISTVÁN
SIMON MÁRTON
HORVÁTH KRISTÓF "SZINÉSZ BOB"

és a felvidéki slam fenegyereke:
LABODA RÓBERT

Helyszín: Márai Stúdió, Timon u. 3. Kassa
Belépő: 2,50 € diák, nyugdíjas
5€ felnőtt
november 6. (csütörtök) - nov. 9. (vasárnap)
XVI. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál
A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya idén ismét megrendezi az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivált. Az országos seregszemlének ezúttal is Szepsi és Buzita ad otthont, 2014. november 6 - 9. között. 
A fesztivál fővédnöke: Eperjes Károly, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 
A fesztivál programja: 

Szepsi: 2014. november 6. (csütörtök)

15.30 Egressy Béni szobrának megkoszorúzása
Helyszín: Római katolikus templom előtti tér
Közreműködik: Egressy Béni Vegyeskar, Szepsi, vezényel: Kozsár Zsuzsanna
Ünnepi beszédet mond: Mihályi Molnár László, a Csemadok Kassa-környéke Területi
Választmány alelnöke, középiskolai tanár, publicista

16.00 Szepsi Magyar Tannyelvű Alapiskola tanulóinak üdvözlő fellépése
Helyszín: Városi Művelődési Központ nagyterme
A tornai vásártéren (népi gyermekjátékok) - 10 perc
Felkészítő tanárok: Nagy Éva, Sári Anikó és Nagy Imre, ifj.

16.15 A fesztivál ünnepélyes megnyitója
Helyszín: Városi Művelődési Központ nagyterme
Beszédet mond: Eperjes Károly, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész,
Zachariaš István, a Kassai Megyei Önkormányzat alelnöke, Szepsi város polgármestere
és Csoltkó Jenő, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány elnöke

16.30 Mics Károly Életműdíj átadása
Közreműködik: Boda Ferenc és Juhász Dósa János, a Mics Károly Életműdíj alapítói

17.30 Péderi Vegyeskar üdvözlő fellépése

Versenyelőadás a Városi Művelődési Központ nagytermében:
18.00 Bodrogközi Színjátszók - Színjátszó csoport
Királyhelmec (TV) - Királyhelmeci VMK és a Csemadok Hajdok Géza Alapszervezete
Jean Cocteau: Rettenetes szülők (dráma) - 120 perc
Rendezte: Illésné Popália Irén - 1. számú versenyelőadás

18.30 - 19.30 Ünnepélyes fogadás a Mics Károly-díjazott és a meghívott vendégek számára a Bódva
Panzió éttermében, a résztvevőket üdvözli Zachariaš István, Szepsi város polgármestere

20.15 A bemutatott versenyelőadások értékelése a szakmai zsűri által a Városi
Művelődési Központ nagytermében

Ráadás:
A fesztivál első és második munkanapján (csütörtökön és pénteken) az érdeklődők megtekinthetik Cselényi Árpád, festőművész és tanár Jelenések című kiállítását, Szepsiben a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ Galériájában (Fő utca 52. szám alatt), valamint az érdeklődők megtekinthetik Gecse Attila, fényképész fényképkiállítását a tavalyi színjátszó fesztiválról, Szepsiben a kultúrház alatti F-klubban (Fő utca 52. szám alatt).

Szepsi: 2014. november 7. (péntek)

Vendég- és versenyelőadások a Városi Művelődési Központ nagytermében:
10.30 Bódva - Magyar gyermek színjátszó csoport
Torna (Turna nad Bodvou) - Tornai Magyar Tannyelvű Alapiskola tanulói
A kő marad... (osztálykirándulás a Krasznahorkai várba) - 20 perc
Rendezte: Balázs Éva és Molnár Ilona - 1. számú vendégelőadás

11.00 Divadlo Alterna pri ZUŠ Rimavská Sobota - Szlovák gyermek színjátszó csoport
Rimaszombat (Rimavská Sobota) - Művészeti Alapiskola / Základná umelecká škola
1. Karamelový smiech (szlovák nyelvű monodráma) - 20 perc
2. Piatok trinásteho (szlovák nyelvű bábos előadás) - 20 perc
Rendezte: Marian Lacko - 2. számú vendégelőadás

14.00 Féktelen komédiások I.E.T. - Esztrád csoport
Vágkirályfa ( Kráľová nad Váhom) - önfenntartók
A szerzó nem ismert / vegyes: Csillár (esztrádműsor) - 50 perc
Rendezte: Forró Attila - 2. számú versenyelőadás

15.00 Vezekényi Görbetükör Színjátszó Kör - Esztrád csoport
Vezekény ( Vozokany) - Csemadok Vezekényi Alapszervezet
Hobot Csaba és Ivány Árpád: Csakárenyi történetek (esztrádműsor) - 30 perc
Rendezte: Hobot Csaba és Ivány Árpád - 3. számú versenyelőadás

15.45 Nefisz - Színjátszó csoport
Nemesócsa (Zemianska Oľča) - Csemadok Nemesócsai Alapszervezet
Kéri Ferenc: Lopótök, avagy a Mari nem olyan (pajzán népi komédia) - 45 perc
Rendezte: Csorba István és Csorba Nóra - 4. számú versenyelőadás

16.45 Édes Kettes - Színjátszó csoport
Fülek ( Fiľakovo) - Füleki Zsákszínház tagjai - önfenntartók
Eve Ensler: Alávalók (monodráma - interjú összeállítás) - 35 perc
Rendezte: Gyetvai Viktória - 5. számú versenyelőadás

18.15 Rétei Színjátszó Csoport - Színjátszó csoport
Réte (Reca) - Csemadok Rétei Alapszervezet
Carlo Goldoni, fordította Magyarósi Gizella: A hazug (vígjáték 2 részben) - 120 perc
Rendezte: Pomichal Mária - 6. számú versenyelőadás

20.30 Nánai Színjátszó Csoport - Színjátszó csoport
Nána (Nána) - Nánai Községi Hivatal
Darvas Szilárd és Olivér: Theater Mucsa (vígjáték) - 50 perc
Rendezte: Lengyelfalusi Juhász Mária - 7. számú versenyelőadás

21.30 Wataridori Színkör - Színjátszó csoport
Budapest (HU) - Balassi Intézet
Vagyunk lakói (játék és dal Örkény István novellái és Cseh Tamás dalai haszn.) - 70 perc
Rendezte: Körömi Gábor - 3. számú vendégelőadás

22.45 A bemutatott versenyelőadások értékelése a szakmai zsűri által a Városi
Művelődési Központ nagytermében
Buzita: 2014. november 8. (szombat)

12.30 - 13.00 Ünnepélyes fogadás a csoportvezetők, a Mics Károly-díjazott és a meghívott
vendégek számára a buzitai önkormányzat dísztermében, a résztvevőket üdvözli
Mohňansky József, Buzita község polgármestere

Versenyelőadások a kultúrház nagytermében:
13.00 Zsákszínház - Színjátszó csoport
Fülek ( Fiľakovo) - Zsákszínház Polgári Társulás
Stephen King: Tortúra (pszicho thriller) - 90 perc
Rendezte: Mázik István, Dr. - 8. számú versenyelőadás

15.30 Poloska Színház - Színjátszó csoport
Nagymegyer (Veľký Meder) - Nagymegyer önkormányzata, Városi Művelődési Központ
Ivan Holub: Temetés (egyfelvonásos vígjáték) - 80 perc
Rendezte: Varga Viktor és Dósa Zsuzsa - 9. számú versenyelőadás

17.00 A bemutatott versenyelőadások értékelése a szakmai zsűri által az
önkormányzat dísztermében

17.30 A Buzitai Citerazenekar, valamint Horňák Marek és zenekara fellépése

18.00 A fesztivál ünnepélyes eredményhirdetése és a Németh Péter-díj átadása

19.00 A XVII. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál meghirdetése
A jövő évi országos színjátszó fesztivált meghirdeti Csoltkó Jenő, a Csemadok Országos
Tanács tagja.

Ráadás:
A fesztivál harmadik munkanapján (szombaton) az érdeklődők megtekinthetik a Malommúzeumot, a közelmúltban felújított és átalakított régi malmot (Buzitán a helyi kultúrház közelségében). 


 

november 8. (szombat)
14:30XLV. Szenczi Molnár Albert Napok zárórendezvénye
A Csemadok Szenci Területi Választmánya, a Szenczi Molnár Albert Alapiskola és a Szenci Városi Múzeum tisztelettel meghívják Önt és kedves családját 2014. november 8-án (szombaton) a XLV. Szenczi Molnár Albert Napok zárórendezvényére.

Program:
14.30 óra - Emlékülés- vezeti Bárdos Gyula a Csemadok országos elnöke,
Előadók: Pomogáts Béla (Budapest), irodalomtörténész: A magyar zsoltárhagyomány, Kovács László (Egyházgelle), tanár: A Szenc környéki ö-ző nyelvjárás

16.30 óra – Záróünnepség a Szenczi Molnár Albert Alapiskola aulájában és Szenczi Molnár Albert domborművének megkoszorúzása

Ünnepi beszédet mond Vojtek László a Csemadok Szenci Területi Választmányának volt elnöke.

Szenczi Molnár Albert élete – irodalmi összeállítás Benedek Elek művei alapján.

Felkészítő: Rakyta Gabriella tanár.
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
0 éveTakarékossági Világnap
497 éveLuther Márton wittenbergi teológiaprofesszor közzétette 95 tézisét, amellyel kezdetét vette a reformáció.
88 éveMeghalt a magyar származású Harry Houdini, mágus és szabaduló művész.
590 éveKrakkóban megszületett I. Ulászló magyar király, aki a fenyegető török veszély elhárítására törekedett.
543 éveHunyadi Mátyás elzálogosította Sopron városát.
Fő támogatónk