2014. augusztus 01., péntek - Boglárka
Cikkek közt...  Videók közt...  
A szlovák munkaügyi tárca is foglalkozik a Nokia dél-komáromi üzeméből való elbocsátásokkal videó Ján Richter munkaügyi miniszter emiatt minisztériumi szintű koordinációs tanácskozást hívott össze.
Hétvégén viharokkal párosuló hőség várható videó Forró hétvégére készülhetünk – tájékoztat oldalán a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet.

Videó

Felvidéki Híradó - 2014. augusztus 01.Szent Lászlóra emlékeztek Nyitrán
Felvidéki Híradó - 2014. augusztus 01.Felújítják a Szentháromság-szobrot Komáromban
Felvidéki Híradó - 2014. augusztus 01.Szent Lászlóra emlékeztek Nyitrán
Felvidéki Híradó - 2014. augusztus 01.Felújítják a Szentháromság-szobrot Komáromban
Legfrissebb
Ízletes húsa miatt halhat ki a tobzoska A rejtélyes emlős az orvvadászok kedvelt célpontja, az utóbbi egy évtizedben több mint egymillióval végezhettek.
Már van szlovák cég, amely áldozatul esett az oroszok elleni szankcióknak Csődöt jelentett a szlovák ABC Klima vállalat 8,5 millió eurós oroszországi szerződése meghiúsulása miatt.
A román kormányfő elfogadta az RMDSZ miniszterelnökhelyettes-jelöltjét Ponta Biró Rozália szenátort, az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának elnökét jelölte pénteken miniszterelnök-helyettesnek.
A Slovnaft veszteséggel zárta az első fél évet A Slovnaft bevételei 2014 első felében 1,89 milliárd eurót tettek ki, 19 százalékkal kevesebbet, mint a múlt év azonos időszakában
Gázai konfliktus – Megkezdődött a veszteségek összegzése Palesztin források szerint a gázai halálos áldozatok száma mintegy 1400, a zsidó államban 3 civil és 61 katona vesztette életét.
Az ígéret szép szó… avagy mikor lesz Érsekújvárott természetes a kétnyelvűség? Ahol nincs felirat, ott eltűnik a nyelv. Ahol eltűnik a nyelv, ott odavész a nemzet.
Belföld A Slovnaft veszteséggel zárta az első fél évet A Slovnaft veszteséggel zárta az első fél évetvideó POZSONY. Csökkent a Slovnaft forgalma 2014 első fél évében, így az első negyedévhez hasonlóan, az első hat hónapot is veszteséggel zárta - derült ki a vállalat jelentéséből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-nek. A Slovnaft bevételei 2014 első felében 1,89 milliárd eurót tettek ki, 19 százalékkal kevesebbet, mint a múlt év azonos időszakában Már van szlovák cég, amely áldozatul esett az oroszok elleni szankcióknakvideó Csődöt jelentett a szlovák ABC Klima vállalat 8,5 millió eurós oroszországi szerződése meghiúsulása miatt. Közel 3 ezer fővel csökkent az anyagi szükséghelyzetben levők számavideó Idén júniusban összesen 168,1 ezer anyagi szükséghelyzetben levő személy részesült állami támogatásban.
Külföld Gázai konfliktus – Megkezdődött a veszteségek összegzése Gázai konfliktus – Megkezdődött a veszteségek összegzésevideó JERUZSÁLEM. Már a hetvenkét órás tűzszünet életbe lépésének kezdetén megkezdődött a gázai iszlámista mozgalmak elleni Erős Szikla hadművelet veszteségeinek összegzése az izraeli médiában. A hadművelet huszonöt napja után mindkét fél győztesnek nyilvánította magát. Palesztin források szerint a gázai halálos áldozatok száma mintegy 1400, a zsidó államban 3 civil és 61 katona vesztette életét. Közös cseh-osztrák-szlovák kormányüléseket terveznekvideó "A fórum jó lehetőséget nyújtana közös álláspont kialakítására az időszerű európai kérdésekben is" - mutatott rá a cseh kormányfő. Feltétel nélküli 72 órás tűzszünet a Gázai övezetben videó Ma reggel 72 órás humanitárius tűzszünet kezdődött a Hamász és a többi palesztin szervezet, valamint Izrael között.
Itthon Továbbra is szünetel a hajóforgalom Bősnél Továbbra is szünetel a hajóforgalom Bősnélvideó BŐS. A hajóközlekedés kedden este állt le a bősi vízerőműnél, mert az egyik zsilipkamra meghibásodott. Amíg a hibát nem javítják ki, nem indítják újra a forgalmat. Ezalatt a hajók Budapestnél, Bécsnél és Pozsonynál vesztegelnek. A hajóközlekedés kedden este állt le a bősi vízerőműnél, mert az egyik zsilipkamra meghibásodott. Hétvégén viharokkal párosuló hőség várhatóvideó Forró hétvégére készülhetünk – tájékoztat oldalán a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet. Végső búcsút vettek Dobos Lászlótólvideó A hosszú betegség után, július 25-én, életének nyolcvannegyedik évében elhunyt írót több százan kísérték el utolsó útjára.
Magyar világ A román kormányfő elfogadta az RMDSZ miniszterelnökhelyettes-jelöltjét A román kormányfő elfogadta az RMDSZ miniszterelnökhelyettes-jelöltjétvideó BUKAREST. Victor Ponta román kormányfő elfogadta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatát, és Biró Rozália szenátort, az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) elnökét jelölte pénteken miniszterelnök-helyettesnek, illetve kulturális miniszternek, mivel Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke augusztus elsejei hatállyal lemondott kormánytisztségeiről. Ponta Biró Rozália szenátort, az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának elnökét jelölte pénteken miniszterelnök-helyettesnek. Izsák: Románia összekeveri az enklávét az autonómiávalvideó Románia egy etnikai enkláve kialakulásának veszélyére hivatkozik a nemzeti régiókról szóló luxembourgi perben. Magyarok kenyere - Több mint 100 tonna búza gyűlhetett össze videó Bár a gyűjtés csütörtökön befejeződik, az előzetes becslések szerint meghaladja az előző évit.
Kultúra A madéfalvi veszedelemre is emlékeznek a bukovinai találkozón A madéfalvi veszedelemre is emlékeznek a bukovinai találkozónvideó SZEKSZÁRD. A 250 éve történt madéfalvi veszedelemre is emlékeznek a XXV. Bukovinai Találkozások pénteken kezdődő, bonyhádi programján, amelyen ezúttal nyolc ország hagyományőrző együttesei vesznek részt. A 250 éve történt madéfalvi veszedelemre is emlékeznek a XXV. Bukovinai Találkozások pénteken kezdődő programján. Tribute zenekarok fesztiválja a Monostori Erődbenvideó Tribute zenekarok első "bentlakásos" fesztiválját tartják csütörtöktől a komáromi Monostori Erőd falai között. Tarantino folytatja a munkát hányattatott sorsú westernjénvideó A rendező a napokban arról beszélt a The Variety értesülése szerint, hogy leforgatja a The Hateful Eight című filmet.
Színes Bemutatták az új Puskás Ferenc Stadion látványterveit Bemutatták az új Puskás Ferenc Stadion látványterveitvideó BUDAPEST. A futball mellett több mint húsz másik olimpiai sportágat is kiszolgál majd, valamint nagyszabású koncertek és egyéb rendezvények helyszíne lesz az újjáépített Puskás Ferenc Stadion, amelynek látványterveit ma mutatták be. A komplexumban 68 ezer néző foglalhat helyet, de koncertek esetén a létesítmény akár 80 ezres közönséget is fogadhat. Tízezer magyar cserkész megy egyenruhában a munkahelyérevideó Tízezer magyar cserkész megy egyenruhában a munkahelyére pénteken a World Scout Scarf Dayen. Sok fürdőzőt várnak a Strandok Éjszakájánvideó Legalább ötvenezer vendégre számítanak az idei Strandok Éjszakája programsorozathoz csatlakozó fürdők és strandok.
Mozaik Ízletes húsa miatt halhat ki a tobzoska Ízletes húsa miatt halhat ki a tobzoskavideó PEKING. Természetvédelmi szakemberek szerint a tobzoskák lassan kipusztulnak, mivel húsuk nagyon népszerű az ázsiai asztalokon. A rejtélyes emlős az orvvadászok kedvelt célpontja, az utóbbi egy évtizedben több mint egymillióval végezhettek. Mesterséges levelet fejlesztett ki egy londoni diákvideó Víz és fény segítségével szén-dioxidból oxigént termel egy londoni diák által újonnan kifejlesztett mesterséges levél. Pillanatok alatt megtanult törött lábbal járni egy robotvideó A sérült állatok viselkedését utánzó robotot egy nemzetközi kutatócsoport tesztelte.
Vélemény Az ígéret szép szó… avagy mikor lesz Érsekújvárott természetes a kétnyelvűség? Az ígéret szép szó… avagy mikor lesz Érsekújvárott természetes a kétnyelvűség?videó Munkám során gyakran megfordulok a lévai bíróságon. Amennyiben időm engedi, mindig teszek egy sétát a városban is. Léván ugyebár semmi sincs kiírva magyarul, még a városnév sem. Egy idő után azt vettem észre magamon, hogy mindenütt szlovákul beszéltem. Miért is? Mert ahol nincs felirat, ott eltűnik a nyelv. Ahol eltűnik a nyelv, ott odavész a nemzet. Így lett Léva szlovák város, és ezen az úton halad rohamléptekkel Újvár is. Ezért fontos a nyelvhasználatunk megőrzése és védelme. Ahol nincs felirat, ott eltűnik a nyelv. Ahol eltűnik a nyelv, ott odavész a nemzet. Aaa...na, ez máris rosszul kezdődik!videó Ne legyenek kétségeink, nemcsak a magyar, de a szláv nyelvcsaládban is így van, a 3A szemfényvesztés. Samu István: ne kergessünk délibábot, a multicégek nem teremtenek biztos jövőt!videó Samu István szerint nem szabad délibábot kergetnünk, a multicégek ugyanis nem teremtenek biztos jövőt.
Hitélet 33 ezer eurót osztottak szét a Közalap egyházépítői keretéből 33 ezer eurót osztottak szét a Közalap egyházépítői keretébőlvideó KOMÁROM. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Közalapjának egyházépítői keretéhez az idén is harminchét program támogatására érkezett kérelem. Ezek többségét a gyermek- és ifjúsági táborok, bibliaismereti vetélkedők és zenei rendezvények tették ki. Több mint 33 ezer euró került szétosztásra, ami 4 ezer euróval több, mint az elmúlt évben. A Közalap egyházépítői keretéből több mint 33 ezer euró került szétosztásra, ami 4 ezer euróval több, mint az elmúlt évben. Böjte Csaba árvái lakhatják ötven évig a keresdi várkastélytvideó A Dévai Szent Ferenc Alapítvány használatába adták ötven évre az erdélyi Bethlen család örökösei a keresdi várkastélyt, ahol az al Ferenc pápa bocsánatot kért a pünkösdisták üldöztetéséért videó Ez volt az első alkalom, hogy a római pápa személyesen ment el meglátogatni egy protestáns közösséget.
Múltunk Roma holokauszt - Ökumenikus megemlékezést tartanak Budapesten Roma holokauszt - Ökumenikus megemlékezést tartanak Budapestenvideó BUDAPEST. A roma holokauszt nemzetközi emléknapja és a kislétai romagyilkosság ötödik évfordulója alkalmából ökumenikus megemlékezést tart a Sant'Egidio közösség vasárnap este a budapesti Jézus Szíve templomban. Ezt megelőzően szombaton Csepelen tartanak megemlékezést, ahol Áder János köztársasági elnök mond beszédet. Történészek ötezer és hetvenezer közé teszik azoknak a magyarországi romáknak a számát, akik a holokauszt áldozataiként haltak meg Periklésznek tulajdonított ivóedényt találtak Görögországbanvideó Az edényen a Periklész név olvasható öt másik korabeli athéni ember nevén kívül. Száz éve született Louis de Funesvideó 1914. július 31-én született Louis de Funes, a francia filmművészet egyik legnagyobb komikusa.
Időjárás
Pozsony
Ma: 18°C / 27°C
Holnap: 18°C / 30°C
Ógyalla
Ma: 18°C / 28°C
Holnap: 19°C / 31°C
Losonc
Ma: 18°C / 28°C
Holnap: 17°C / 31°C
Kassa
Ma: 17°C / 29°C
Holnap: 17°C / 31°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi július 28. (hétfő) - aug. 1. (péntek)
Kárpát-medencei magyar irodalomtanárok találkozója
A Rákóczi Szövetség 2014. július 28. és augusztus 1. között első alkalommal rendezi meg Kárpát-medencei magyar irodalomtanárok találkozóját Gödöllőn.

A találkozó helyszíne a gödöllői Erzsébet Királyné Szálloda (2100 Gödöllő, Dózsa György út. 2.), a megnyitóra 2014. július 28-án, hétfőn 17 órakor a gödöllői királyi kastélyban kerül sor.
július 30. (szerda) - aug. 1. (péntek)
19:30Zsigárdi folklórfesztivál
A Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválja a zsigárdi szabadtéri színpadon.

Program:
Szerda – 19.30: Lakatos Róbert és a Rév zenekar koncertje, táncház

Csütörtök – 19.30: a Pozsony Néptáncegyüttes fellépése, táncház

Péntek – 19.30: a gyerek és felnőtt néptánc- és népzenei tábor zenészeinek műsora, azt követően Ferenczy György és a Rackajam fellépése
augusztus 1. (péntek)
18:00Csáky Pál könyvbemutatója a Pannonhalmai Apátságban
A szervezők tisztelettel meghívnak mindenkit augusztus 1-jén, 18.00 órakor a Pannonhalmai Apátságba, ahol Csáky Pál És eljött az angyal című könyvéről beszél a közönségnek. A beszélgetést Radda István, a bécsi Club Pannonia vezetőségi tagja vezeti. Ezt követően kerül sor a Nemzetközi Duna Filharmónia (Internationale Donauphilmarmonie) Szólistáinak koncertjére.

A Nemzetközi Duna Filharmónia a Duna menti országok kiváló zenészeinek egyesítéseként alakult annak érdekében, hogy a zene nyelvén segítsék elő a térségben a kulturális, társadalmi és gazdasági együttműködést. Nemzetközi Duna Filharmónia megalapítója a Csallóközből. Komáromból származó Katona Ágnes, Bécsben élő zenész. A komolyzene szerelmesei számára jól is mert fogalom a Filharmónia, amely megalapítása óta érdekes és figyelemre méltó nemzetközi együttműködést tudhat maga mögött.

A nagy zenekari koncertekkel párhuzamosan megszületett a Nemzetközi Duna Filharmónia Szólistái platform is, amely a kamarazene gyöngyszemeit játssza. Többek közt Haydn, Schubert, Popper műveinek bemutatásától egészen Maximilian Kreuz kortárs zeneszerző alkotásáig.

Az augusztus elsejei pannonhalmai koncert keretében a szólisták többek közt Kálmán Imre, Johannes Brahms, Jacques Offenbach, Franz Doppler, Vittorio Monti vagy Fred Raymond ismert műveit szólaltatják meg.

A koncert után kötetlen beszélgetésre, a kérdések megválaszolására, illetve dedikálásra is sor kerül.
augusztus 1. (péntek) - aug. 3. (vasárnap)
Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivál Fertődön
A Téma Alapítvány és Fertőd Városa szakácsversenyt hirdet.  
Helyszín: Fertőd – Esterházy Kastély
Időpont: 2014. 08. 02.

A szervezők meghívják Önt és kedves családját, valamint baráti körét az Esterházy kastély parkjában rendezendő főzőfesztiválra. Szeretnének hagyományt teremteni, és megőrizni a barokk kor szépségét, gasztronómiáját, feledésbe merülő ízeit.

A versenyző két kategória közül választhat:
A FŐÚRI konyha ételeinek elkészítése, tálalása az adott kor kulináris élvezetei szerint.
A XVII. században kialakuló CSÁRDAKONYHA ételeinek bemutatása nemzeti értékünk népszerűsítésével, mai magyar nyersanyagok felhasználásával.
A rendezvény nem titkolt célja, hogy e korabeli időutazás alkalmából mintegy megidézve a kor szellemének ízvilágát – szokásait – pompáját felejthetetlen élményt adjanak át a mai kor felgyorsult életet élő emberének. A versennyel kapcsolatos bővebb információ, versenykiírás, jelentkezési lap elérhető a fertődi polgármesteri hivatal honlapján is: http://www.fertod.hu/
A három napos rendezvény pénteken, augusztus 1-jén kezdődik, fellépnek a Ferrtime zenekar, a Másnapos keselyű, a Soulclap Budapest Sound System. 
Szombaton, augusztus 2-án látható lesz egyebek mellett Horváth Enikő Sára operett műsora, Bihari Gellért humorista, a The Messengers zenekar, a Feelgood zenekar, de lesz barokk divatbemutató is. 
A fesztivál műsorvezetője: Nemes Gusztáv szakács, színés, konferanszié.
Vasárnap, augusztus 3-án fellép a Szári Csillag Mazsorett csoport, a Tipcha rap, Foky művészúr és a Pánik zenekar.
augusztus 2. (szombat)
07:006. Agócs Béla Kerékpártúra
Hatodik alkalommal szerveznek kerékpártúrát Agócs Béla tiszteletére.

Útvonal: Pozsony - Máriazell

Bővebb információ a 0910 132 729-es telefonszámon kapható.
14:30Metal Forever Festival - Nagycsalomja
METAL FOREVER FESTIVAL Nagycsalomján.

Fellép: 10 zenekar.
Ami vár: Alacsony árak, Sörivó versenyek és egyéb ügyességi játékok, Ingyenes kemping

BELÉPŐ: 7 € / 2250 FT (14 éves korig felnőtt felügyeletével ingyenes)

!FREE! SURPRISE MFF WARM UP PARTY - Bemelegítő buli pénteken  - 2014.AUG.01. START 20:00

SZABADTÉRI SZÍNPAD - AMFITEATER
2014.AUG.02. (Szombat)

14:30 – Kapunyitás
15:20 – 16:00 Manimal
16:20 – 17:00 Booom
17:20 – 18:00 Aeneis
18:20 – 19:00 Angerseed
19:20 – 20:10 Christian Epidemic
20:30 – 21:20 Vale Of Tears
21:50 – 22:50 AURÓRA
23:20 – 00:20 KONFLIKT
00:40 – 01:20 Manomore
01:40 – 02:20 The Badges On The Horse Railway
17:30Porciunkula-búcsú a bacsfai Szent Antal-kegytemplomban
2014. augusztus 2-án, szombaton Porciunkula-búcsú lesz a bacsfai Szent Antal-kegytemplomban. 
Program:
17.30 Gyónási lehetőség
18.00 Rózsafüzér
19.00 Ünnepi szentmise
Főcelebráns: p. Tóth Vencel OFM Budapestről
21.00 Szentségimádás
22.30 Szentségi áldás

A szervezők szeretettel várják a Mária-tisztelőket.
Bővebb információ: Srankó László plébános, Báč 1, 930 30 Rohovce, Szlovákia
honlap: www.szentantal.sk, email: sranko.laci@gmail.com,
telefonszám: 0650400140  
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
22 éveAz Anyatejes Táplálás Világnapja, más néven a Szoptatás Világnapja
68 éveKibocsátották a forintot.
33 éveElőször sugározta műsorát az MTV zenei televízió csatorna.
723 éveA Svájci államszövetség nemzeti ünnepe
240 éveJoseph Priestly, angol lelkész, liberális politikai filozófus és fizikus felfedezte az oxigént.
Fő támogatónk