2017. augusztus 24., csütörtök - Bertalan
Cikkek közt...  Videók közt...  
Másodfokú terrorkészültség van Szlovákiában videó Több rendőr fog járőrözni a bevásárlóközpontok és a vasútállomások környékén.
Az akkreditációs bizottság a Tiszta nap intézet engedélyének megvonását javasolja videó A fiatalkorú kezelteket más hasonló intézetben helyezik el.

Videó

FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. augusztus 24.Várhosszúréten Esterházy-emlékművet avattak a mártírpolitikus halálának 60. évfordulója alkalmából
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. augusztus 24.Gömörországban a kis közösségek is mernek nagyot álmodni - meghívó Nemesradnótra
Legfrissebb
Újabb tűzszünetben állapodtak meg a kelet-ukrajnai konfliktus felei A három éve tartó válság alatt már többször hirdettek tűzszünetet, néhány nap után azonban rendre újra kiújultak a harcok.
Újabb ezer alkalmazottat venne fel a pozsonyi Volkswagen A szlovákiai munkaerőpiacon viszont egyre nehezebb megfelelően képzett munkaerőt találni.
Terrorveszély miatt lemondtak egy rockkoncertet Hollandiában A spanyol hatóságok szerint a rotterdami incidens nincs kapcsolatban a Katalóniában elkövetett merényletekkel.
Macron: Európának meg kell védenie polgárait Fico: üdvözlendő lenne, ha a szállítmányozási szektorra nem vonatkozna az azonos bérezés elve.
Továbbra is az átlagosnál több menedékkérelem érkezik az osztrák hatóságokhoz Sebastian Kurz külügyi és integrációs miniszter szerint át kell alakítani az európai menekültügyi rendszert.
Drágulhat a villanyáram Szlovákiában A szlovákiai háztartásoknak vélhetően fel kell készülniük a villanyáram árának emelkedésére.
Belföld Elmarad a kormányülés - Fico felhatalmazást kapott Elmarad a kormányülés - Fico felhatalmazást kapott Frissítvevideó A Szlovák Nemzeti Párt miniszterei is megszavazták azt a felhatalmazást, amely alapján tárgyal Robert Fico kormányfő Salzburgban Emmanuel Macron francia államfővel a külföldi kiküldetés szabályrendszeréről. A nemzeti párti miniszterek is megszavazták a miniszterelnök felhatalmazását. Újabb ezer alkalmazottat venne fel a pozsonyi Volkswagen videó A szlovákiai munkaerőpiacon viszont egyre nehezebb megfelelően képzett munkaerőt találni. Drágulhat a villanyáram Szlovákiában videó A szlovákiai háztartásoknak vélhetően fel kell készülniük a villanyáram árának emelkedésére.
Külföld Gyerekharcosok lephetik el Európát Gyerekharcosok lephetik el Európát videó A gyerekharcosok bevetése mára nemcsak az afrikai háborúkban, de az EU térségén belül is sajnálatos gyakorlattá vált, ráadásul a szakértő szerint nem is nevezhető újkori jelenségnek. A szakértő szerint egyetlen korábbi erőszakszervezet sem végzett annyira professzionális munkát, mint manapság az Iszlám Állam. Újabb tűzszünetben állapodtak meg a kelet-ukrajnai konfliktus felei videó A három éve tartó válság alatt már többször hirdettek tűzszünetet, néhány nap után azonban rendre újra kiújultak a harcok. Terrorveszély miatt lemondtak egy rockkoncertet Hollandiában videó A spanyol hatóságok szerint a rotterdami incidens nincs kapcsolatban a Katalóniában elkövetett merényletekkel.
Itthon Bővítené járatait a török légitársaság Kassán Bővítené járatait a török légitársaság Kassán videó Sikeres a Turkish Airlines és a kassai reptér alig több mint 1 éves együttműködése. Napjainkban heti 4 alkalommal repül a társaság Kassáról Isztanbulba. Ma kellemes nyári idő lesz, éjszaka fagyok is lehetnek videó A meteorológusok szerint csütörtökön viszont Szlovákia bizonyos területein fagyokra is számíthatunk. A tanévkezdésre több megyei fenntartású dunaszerdahelyi iskola is megújul videó Berényi: az intézményvezetők igényei alapján próbáljuk megvalósítani az egyes beruházásokat.
Magyar világ Megújulnak az 1000 forintos bankjegyek Megújulnak az 1000 forintos bankjegyek videó BUDAPEST. Csütörtöktől új 1000 forintosok kerülnek forgalomba, de jövő februárjáig még a régi címletekkel is fizethetünk - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank. Az idén még sor kerül a húszezer forintosok régi változatának bevonására is, 2017. december 31-én. Csütörtöktől új 1000 forintosok kerülnek forgalomba, de jövő februárjáig még a régi címletekkel is fizethetünk. 84 migránst tartóztattak fel a déli határnál videó A rendőrök a kirendeltségre előállították a migránsokat, akik magukat iraki, afgán és egyiptomi állampolgárnak vallották. Szijjártó: továbbra is rendkívüli az európai terrorfenyegetettség videó Európában a biztonsági helyzet soha nem volt olyan rossz, mint most - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.
Kultúra Elkezdődött a Komáromi Jókai Színház ünnepi, 65. évada Elkezdődött a Komáromi Jókai Színház ünnepi, 65. évada videó KOMÁROM. Nyilvános évadnyitó üléssel kezdődött ma délelőtt a Komáromi Jókai Színház 2017/18-as, azaz 65. évada. Tóth Tibor igazgató egyebek mellett a jubileumi évadban látható saját és vendégelőadásokról, illetve további rendezvényeikről, valamint a személyi változásokról is beszélt. Dobai Tibor, az intézmény gazdasági igazgatója az új évad várható anyagi viszonyairól tájékoztatott. „Idén is színt viszünk a városba“ - ígérte Tóth Tibor igazgató. Csütörtökön ingyenesen látogatható a Kassai Aranykincs videó A harmincas években megtalált rézkazetta térségünk leggazdagabb aranykincsleletét tartalmazta. A Müpában koncertezik a 65 éves Rajkó zenekar videó A Rajkó Zenekart 1952-ben alapította Szigeti Pál igazgató és Farkas Gyula karmester.
Színes Prága bőkezű, ha önreklámról van szó Prága bőkezű, ha önreklámról van szó videó PRÁGA. Prága támogatni fogja azokat a külföldi írókat és filmeseket, akiknek műveiben fontos szerepet kap a cseh főváros. Prága támogatja azokat a külföldi filmeseket és írókat, akiknek műveiben fontos szerepet kap a cseh főváros Wayne Rooney lemondta a válogatottságot videó Az angol labdarúgó-válogatott történetének legeredményesebb gólszerzője 119 alkalommal lépett pályára és 53 gólt lőtt. Megtalálták a svéd újságírónő holttestét a dán tengerparton videó A DNS-vizsgálatok kimutatták a hétfőn talált női torzó és Kim Wall közötti azonosságot.
Mozaik Új fecskefaj, a vörhenyes fecske fészkelt Magyarországon Új fecskefaj, a vörhenyes fecske fészkelt Magyarországon videó BUDAPEST. Új madárfaj, egy vörhenyesfecske-pár fészkelt a nyár során Balatonfüreden, a fészekből három fióka repült ki július első hetében - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerdán az MTI-vel. A vörhenyes fecske a füsti fecskénkre emlékeztető megjelenésű és viselkedésű madár. A világ legerősebb mágnesét fejlesztették ki amerikai kutatók videó A 41,4 tesla erejű mágnes nagyjából hússzor erősebb az orvosi képalkotó eljárásokban jelenleg használt mágneseknél. Kávézaccból energiát nyerő eljárásokat tesztelnek svájci kutatók videó Nemcsak a növények számára szolgálhat tápanyagul, de energiaforrás is válhat a kávézaccból.
Vélemény Őry Péter: Kormányok kormánya, botrányok botránya Őry Péter: Kormányok kormánya, botrányok botránya videó Az aktuális korrupciógyanús ügy, az európai uniós támogatás körüli „cirkusz”, majd az ezt és a még súlyosabb ügyeket elfedni akaró „kormányválság” teljes meztelenségében megmutatta, milyen kormánya van Szlovákiának. Az aktuális korrupciógyanús ügy teljes meztelenségében megmutatta, milyen kormánya van Szlovákiának. Karaffa Attila: Pozsonyból hazafelé videó Mikor oldódik meg végre a főváros és vonzáskörzetének közlekedése? Agárdy Gábor: Lengyel félelem Kelettől és Nyugattól? videó Lengyelország nem ok nélkül gyanakszik, ugyanis úgy a szovjet, mint a német megszállás még elevenen él a köztudatban.
Hitélet Joseph Ratzinger szerint a Joseph Ratzinger szerint a "nem emigrálás jogát" is biztosítani kell videó RÓMA. Az emberek számára nem csupán az emigrációhoz való jogot kell biztosítani, hanem azt a jogot is, hogy ne kelljen emigrálniuk - XVI. Benedek (ma nyugalmazott, "emeritus") pápának ezt a korábban kifejtett gondolatát veszi górcső alá az Il Giornale című olasz napilap internetes kiadásának keddi számában megjelent írása. A nyugalmazott katolikus egyházfő a II. Vatikáni Zsinat Gaudium et Spes kezdetű lelkipásztori konstitúciójából idézett. Magyar napokat tartanak Wittenbergben videó A programsorozat záró eseménye a vasárnap délelőtti kétnyelvű istentisztelet, amelyen Fabiny Tamás evangélikus püspök hirdet igét. Ferenc pápa befogadásra buzdít akár a nemzetbiztonság rovására is videó Szélesebb lehetőségeket kell kínálni a migránsoknak és menekülteknek - fogalmazott üzenetében az egyházfő.
Múltunk A Made in jelölést 130 éve vezették be A Made in jelölést 130 éve vezették be videó Százharminc éve, 1887. augusztus 23-án született meg a termékek gyártási, származási helyét jelölő Made in jelzés a brit iparvédők törekvéseinek köszönhetően. 1887. augusztus 23-án született meg a termékek gyártási, származási helyét jelölő jelzés a brit iparvédőknek köszöhnetően. Ma van a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja videó Az emléknapot először 2011-ben tartották meg. Varsóban volt az első, majd Budapesten a második nagy megemlékezés. Magyar emlékek nyomában: Huszárok, Bercsényiek – Tarbes videó A jellegzetes, zsinóros öltözékű huszár különösen a Rákóczi-szabadságharc alatt és után vált egyfajta „divattá” Európa-szerte.
Időjárás
Pozsony
Ma: 14°C / 30°C
Holnap: 18°C / 30°C
Ógyalla
Ma: 13°C / 29°C
Holnap: 17°C / 30°C
Losonc
Ma: 9°C / 22°C
Holnap: 10°C / 24°C
Kassa
Ma: 14°C / 24°C
Holnap: 11°C / 26°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi augusztus 25. (péntek) - aug. 26. (szombat)
14:006. Szímői Fröccsnapok
Szímő Község Polgármestere és
Önkormányzata nagy tisztelettel meghívja Önt és családját 6. Szímői Fröccsnapokra a szímői Főtérre
2017. augusztus 25 – 26 -án 

Péntek 2017. augusztus 25.
14.00 – Kiállítás megnyitó
14.30 – Vetélkedő cserkészekkel – Mit jelent nekem az EU? Vitafórum a külföldön élőkkel,, „Önkéntesen az EU-ban
17.00 Jump Rock band
19.00 História
21.00 Kormorán együttes
23.00 Past Perfect 

Szombat 2017. augusztus 26.
(Főtér és a Jedlik Ház szabadtéri színpada)
11.00 Főzőverseny
(15.30 - Ételek leadása a zsűrinek)
Kultúrműsor
15.00 - Vág Szímői Buzavirág (Szímő)
15.15 – Rozmaring (Szímő)
15.30 - Ovisok (Szímő)
Ovisok (Szímő)
15.45 – Varga Lujza és Langer Vanda
15.55 – Karate bemutató
16.15 – Borászatok bemutatása
16.35 – 17.15 217 l fröccs elkészítése
17.15 – FS Dolina folklórműsor
17.30 – pilisi kolibri tánc- és sportegyesület táncosai
17.35 – Kiss Zsolt színjátszó tábora
18.00 - 19.00 - Kiértékelés
19.00 – Székács Noémi
19.30 – Kiss Zsolt
20.00 – Caramel
20:40 – Győri Dimenzió TSE táncosai
21.00- Unique
22.00 – Old Boys
23.30 – Retro disco
00.00 – Csepregi Éva 

Családi programok szombatra
Borutca, gulyás, lepény, kürtös kalács, üdítők,
sült kolbász biztosítva.
Légvár, trambulin, járdafestés, arcfestés, kézműves foglalkozás, EU infosátor 

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.

augusztus 25. (péntek)
18:00Pál István Szalonna és Bandája Nemesradnóton
Augusztus 25-én egy koncert lesz a nemesradnóti református templomban, ahol Pál István Szalonna és Bandája a Kárpát-medence leggyönyörűbb zenéit játsszák majd el a reformáció 500. évfordulójára rendezett ünnepségen. 
Jegyek a rimaszombati Tompa Mihály Könyvesboltban vásárolhatók 3 euróért.
A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.
augusztus 26. (szombat) - aug. 27. (vasárnap)
14:00Országos Szent István Ünnepség Deákiban
Hagyományteremtés céljával idén először tart a Csemadok Országos Szent István Ünnepséget, a rendezvénynek Deáki ad otthont. 

A program

2017. augusztus 26. (szombat)

14,00 Művelődési ház
Szent László ábrázolások a középkori felvidéki templomokban című fotokiállítás megnyitása
Dr. Font Márta: A 11. századi magyar királykoronázások közép-európai összefüggésben
Gál Péter: Életszentség – mitikus hagyomány – közösségi cselekvések
(Szent László király majd ezeréves jelenvalósága)
Kovács László: Magyar szentek középkori ábrázolása a felvidéki templomokban


18,00 Római katolikus templom

Szentmise
Az Ad Libitum együttes kamarazenekari hangversenye
(Műsor: Erkel Ferenc: Szózat, Liszt Ferenc: Magyar ünnepi dal, Consolation III. – Vigasz, Ľuboš Bernáth: Ó, Szent István, Éneklő egyház: Üdvözlégy kegyes Szent László király, Bihari János: Bercsényi Miklós dala, Vincze Zsigmond: Szép vagy gyönyörű vagy Magyarország, Kodály Zoltán: Intermezzo, Szíjjártó Jenő: Nem anyától lettem, Koltay Gábor: Kell egy szó, Farkas Ferenc: Kései reneszánsz dallamok a lőcsi tabulatúrából, Wolf Péter: Ave Maria, Medveczky Szabolcs: Szép Magyarországunk)


2017. augusztus 27. (vasárnap)

9,30 Római katolikus templom
Ünnepi szentmisét mond és prédikál Tóth László kanonok, püspöki helynök. Igét hirdet és áldásd mond Édes Ákos református lelkipásztor
Közreműködik a galántai Kodály Zoltán Daloskör, vezényel Józsa Mónika
Fiatal zoborvidéki népdalénekesek és a Kodály Zoltán Daloskör műsora
Szent István szobrának megkoszorúzása
Közreműködik a deáki Nefelejcs énekkar és zoborvidéki éneklőcsoportok
Beszédet mond Farkas Iván megyei képviselő. 

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.  


augusztus 26. (szombat)
18:00Jóvilágvan koncert Ipolyságon
Szeretettel várnak mindenkit Ipolyságon a MyHont Caféba augusztus 26-án, ahol fellép a Jóvilágvan zenekar.

A koncert szabadtéri, a beugró 3€.
18:00II. Helembai Táncház
II. Helembai Táncház

Helyszín: Helemba, kultúrház
Vendégek:
Varjos zenekar
Pásztortűz néptánccsoport

Táncházgazda: Maximilien Linczenbold és a párja, Rubinka
augusztus 31. (csütörtök)
18:00VárLak Fesztivál Füleken
Ismét megrendezik Füleken a várudvarban a VárLak Fesztivált, ahová a legnevesebb magyar fellépőket várják.

Az estet 2004. év "legjobb férfi hangja", Gáspár Laci fogja elkezdeni. Utána pedig a magyar Rap legnagyobb alakja, Sub Bass Monster ad egy fergeteges koncertet. Az este fő atrakciója pedig a Magna Cum Laude nagykoncertje lesz.

Jegyek elővételben 9 euróba, helyszínen pedig, 12 euróba kerülnek, gyerekeknek pedig 12 éves korig csupán 5 euró lesz a belépő ára. A magyarországiak a kedvezményes árú jegyeket 2800 forintért, a helyszíni jegyeket 3800 forintért, a gyerek jegyeket pedig 1600 forintért tudják beszerezni.

Az elővételes jegyeket meg lehet venni:
Füleken a városháza melletti Democolorban
Rimaszombatban a Tompa Mihály Könyvesboltban
Tornalján a Tompa Mihály Könyvesboltban
Salgótarjánban a József Attila Művelődési központban

Ne hagyjátok ki a környék legnagyobb nyári fesztiválját!
21:00Bikini koncert - Rozsnyó
2017. augusztus 31., 21:00–22:30
szeptember 1. (péntek) - szept. 2. (szombat)
15:00Felvidéki Bajusz Találkozó
Program:
2017. szeptember 1., péntek:
- 15:00 – Fotókiállítások megnyitója:
- Bajuszos portrék (Krüger Tibor, Turányi József)
- Mosolygó menyecskék (Pálinkás Eszter)
- Szárnyal a pillanat (Lengyel Zoltán)

- 15:15 – Hogyan tartsd kézben a pénzügyeid – pénzügyekkel kapcsolatos beszélgetés
- 16:00 – Kuttyomfitty Társulat: Magyar virtus – A harcosoknak állít emléket a népdalok, táncok, versek segítségével.
- 18:00 – MUSZKAFÖLDÖN filmvetítés - a második világháború után szovjet hadifogságba került felvidéki leventék és honvédek sorsát dolgozza fel.

2017. szeptember 2., szombat:
Egész napos programok:
- ARANY 200 – Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása Arany János emlékév előtt tiszteleg
- Kézműves és termelői piac
- Továbbá: borbély szolgálat, kerékpárműhely, arcfestés, kiállítás és fotóműhely, rekesz mászás, masszázs

- 07:00 – 10:00 – Fürge Ürge - sportesemény
Futó távok: 2,5 km, 5 km Kerékpáros távok: 25 km, 50 km

- 12:00 – Kanál forgatás
- 13:00 - Piac megnyitó, Iván Tamás Baross Gábor Alapítvány igazgatója

- 14:00 – Felvidéki bajusz és szakáll mustra
- Közreműködik: - Napraforgó Néptáncegyüttes, Perbete
- Concordia Vegyeskar – Kodály összeállítás
- 15:30 – Korpás Réka és Dömény Krisztián népzenei koncertje
- 16:00 – Ringató foglalkozás a legkisebbeknek
- 18:00 – Tombola húlzás

- 19:00 – Felvidék Ízei - Terítéken a hazai ételek és italok.
- Közreműködnek: - Szeleczki Mónika, pajzán népmesék
- Népzenei koncert
( A Felvidék Ízei vacsora jegy ára 15 €/ fő, megvásárolhatók a készlet erejéig elővételben)
szeptember 2. (szombat)
10:15Közös tanévnyitó ünnepségét tartanak a felvidéki és a kárpátaljai magyar iskolák
A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség 2017. szeptember 2-án, szombaton tartja 10.15– 12.00 óra között a szlovákiai magyar iskolák és a kárpátaljai magyar iskolák közös Országos Tanévnyitó Ünnepségét Nagyszelmencen.

A rendezvény ökumenikus istentisztelet keretében valósul meg a helyi görög katolikus templomban.

Tanévnyitó ünnepi beszédet mond Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) elnöke és Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke. Ünnepi köszöntőt mond Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkára.
szeptember 3. (vasárnap)
11:30Zsidó Kultúra Európai Napja - Komáromban
MEGHÍVÓ
A Komáromi Zsidó Hitközség az elmúlt évek hagyományait követve 2017. szeptember 3-án, vasárnap minden érdeklődőt vár a Zsidó Kultúra
Európai Napján. Szeretnénk betekintést nyújtani a zsidó vallás és kultúra színes világába. 

11:30 Ünnepváró
A zsidóság életének jellegzetessége a körforgás. A sok ezer év alatt kialakult hagyományok
láncolatának legmeghatározóbb pontja az év kezdte, a nagyünnepek: ros hasana és jom
kipur. Az ünnepek beköszöntése előtt Balogh István az OR-ZSE doktorandusza, a budapesti
Scheiber Sándor Gimnázium tanára segítségével kaphatunk előzetes bepillantást az
előttünk álló napok hagyományaiba.Az előadással párhuzamosan gyermekprogrammal is
várjuk az érdeklődőket. 

12:15 A Védd meg önmagad! című könyv ismertetése önvédelmi bemutatóval egybekötve – Sklut Tibor, Dunaszerdahely, www.kobukrav.com

13:45 Gyökereimet keresem
Bevezetés a zsidó családkutatás rejtelmeibe és lehetőségeibe. Előadók: Gerő Szandra
és Udvarhelyi Anikó a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár Családkutató Központjának
munkatársai. 

14:30 150 éves az „Emancipációs törvény”
Vajda Károly, a komáromi Selye János Egyetem docensének előadása. 

15:15 A Kehila és a Kehila Haver díjak átadása 

15:30 HAKOL BESEDER azaz Minden Rendben
A Docpiano Band koncertje – Világzene Izrael Népétől, Izrael Népéről. A zenekar tagjai:
Dr. Juhász Máté és Kovács András a Magyar Rotary Klub zenei nagykövetei. 

A rendezvény ingyenes! 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

A programot a Komáromi Zsidó Hitközség szervezi. 
Komárom, Eütvüs utca 15.
(Tel.: 00421-35-7731-224, 0036-20-358-86-76,
e-mail: kile@menhaz.sk). A műsorváltozás jogát a szervezők fenntartják. 

A rendezvény támogatói: Komárom városa, Nyitra Megye Önkormányzata, JHF, Szlovák Köztársaság
Kormánya, Bethlen Gábor Alap.
szeptember 16. (szombat)
15:00Kegyeleti megemlékezés Esterházy Jánosra és a Szent Kereszt Felmagasztalása Kápolna felszentelése Alsóbodokon
Esterházy-Malfatti Alice, az Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület és a Pázmaneum Polgári Társulás az Esterházy-emlékév jegyében tisztelettel meghívja Önt 2017. szeptember 16-án 15.00 órára Alsóbodokra, a Szent Kereszt Felmagasztalása Kápolna felszentelését és Esterházy János végakarata teljesítését magában foglaló kegyeleti megemlékezésre. A rendezvény Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, valamint Ďurčo Zoltán, a Nyitrai Egyházmegye püspöki helynöke védnöksége alatt valósul meg Alsóbodokon, a Kálvária tér, Akác utca, helyszínen (951 02 Dolné Obdokovce).

Program:
13.30 Részletek Esterházy János keresztútjából és gondolataiból
14.00 Az Esterházy Jánosért felajánlott országos maratoni futás résztvevőinek fogadása, az általuk hozott zarándokkereszt és föld-ajándék elhelyezése, a legfontosabb üzenetek felolvasása
- Ünnepi lobogók bevonulása
- A meghívott személyek és küldöttségek fogadása és üdvözlése

15.00 Szabadtéri ünnepi főpapi szentmise
(Kérjük, hogy a szentmisére érkezők 14.30-ig foglalják el helyüket a kijelölt szektorokban. Mivel nem tudunk mindenkinek széket biztosítani, ezért saját ülőalkalmatosság, búcsújáró kisszék hozatala ajánlott.)
16.30 A Szent Kereszt Felmagasztalása Kápolna felszentelése, majd Esterházy János végakaratának teljesítése, az urna elhelyezése
17.00 A kegyelet virágainak és koszorúinak elhelyezése az urnát magába fogadó sziklabarlang külső falán a cserkészszövetség tagjainak közreműködésével
- Egyéni tiszteletadás Esterházy János urnája előtt a sziklabarlangban.

A kegyeleti megemlékezés során közreműködik a Szombathelyi Erkel Kórus.

Választható programok a helyszínen az egész nap folyamán:
- Esterházy János életét bemutató kiállítás megtekintése,
- Esterházy János keresztútjának végigjárása
- Bekapcsolódás a Szent Kereszt Felmagasztalása Kápolnában a Hazáért és Esterházy János boldoggá avatásáért felajánlott imádság és elmélkedési folyamatba
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
194 éveMiskolcon megnyílt a mai nemzeti színház elődje.
179 éveMeghalt Kölcsey Ferenc költő, kritikus, politikus, akadémikus, a reformkor egyik vezéregyénisége (Himnusz).
29 éveMegszületett az első magyar lombikbébi.
1938 éveA Vezúv kitörése elpusztította Pompeii és Herculaneum városát.
1017 éveSzent Bertalannak, Nagy-Örményország apostolának, a liegi püspökség patrónusának ünnepe.
Fő támogatónk