2014. szeptember 30., kedd - Jeromos
Cikkek közt...  Videók közt...  
Már több szlovákiai cég érzi az orosz embargó következményeit videó Az oroszországi üzleti kapcsolatok befagyasztása eddig több mint 6 millió eurós kárt okozott egyes szlovákiai cégeknek.
Még egy napig lehet egészségbiztosítót váltani  videó Az egészségbiztosítók valamennyi kirendeltsége bővített nyitvatartási rend szerint várja ügyfeleit.

Videó

Felvidéki Híradó - 2014. szeptember 30.Megrendült az alkotmányba vetett bizalom
Felvidéki Híradó - 2014. szeptember 30.Felavatták II. András szobrát Nagykaposon
Felvidéki Híradó - 2014. szeptember 30.Tompára emlékeztek és szoborparkot adtak át Hanván
Felvidéki Híradó - 2014. szeptember 30.Mária Valéria – nemzetközi hídfutás
Legfrissebb
A Black Sabbath utolsó albumára és turnéjára készül Utolsó albumát készíti jövőre és búcsúturnéra indul 2015-ben a Black Sabbath, minden idők legsikeresebb heavy metál zenekara.
Felvidéki vállalkozók a legjobbak közt A felvidéki csapat ott lesz az október 29-én sorra kerülő második fordulóban, amely szintén az interneten zajlik majd.
Sokkal messzebb jutott a behatoló a Fehér Házban, mint az őrség elismerte A Keleti teremig eljutott az a férfi, aki szeptember 19-én behatolt az amerikai elnök hivatalának épületébe.
Föld méretű bolygókra vadászik a NASA új műholdja Több mint félmillió csillagot figyel meg 2017-ben kezdődő kétéves küldetése során a NASA új bolygóvadász űrteleszkópja.
Az állam a vártnál 300 millióval több adót szedhet be A cégek adójából származó magasabb bevétel több százmillióval gyarapíthatja az államkasszát.
Moszkvában népirtás címén indítottak eljárást Április 12-étől mostanáig legalább 2,5 ezer orosz ajkú ukrán vesztette életét a "donyecki és luhanszki népköztársaságokban".
Belföld Az állam a vártnál 300 millióval több adót szedhet be Az állam a vártnál 300 millióval több adót szedhet bevideó POZSONY. Az adóból és járulékokból származó állami jövedelem az idén közel 300 millió euróval, tehát a hazai össztermék (GDP) 0,4 százalékával emelkedhet – derül ki a pénzügyminisztérium égisze alatt működő Pénzügypolitikai Intézet legfrissebb prognózisának adataiból. A cégek adójából származó magasabb bevétel több százmillióval gyarapíthatja az államkasszát. Az ellenzék Ján Richter munkaügyi miniszter leváltására készülvideó Az ellenzéki képviselők már összegyűjtötték a rendkívüli ülés összehívásához szükséges aláírásokat. Ľudovít Kaník állítja: van receptje az SDKÚ-DS feltámasztásáravideó A párt belső viszonyait reálisan kell látni, s nem“utánam a vízözön“ módjára – vélekedik a párt parlamenti frakciójának elnöke.
Külföld A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a katalán népszavazást A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a katalán népszavazástvideó MADRID. Felfüggesztette a katalán függetlenségi népszavazási törvényt és a referendum november 9-ei megtartásáról szóló rendeletet a spanyol alkotmánybíróság hétfő esti rendkívüli ülésén, elfogadva ezzel, hogy megvizsgálja a kormány panaszát. A referendumot megalapozó törvényt másfél hete fogadta el a katalán parlament. Sokkal messzebb jutott a behatoló a Fehér Házban, mint az őrség elismertevideó A Keleti teremig eljutott az a férfi, aki szeptember 19-én behatolt az amerikai elnök hivatalának épületébe. Moszkvában népirtás címén indítottak eljárástvideó Április 12-étől mostanáig legalább 2,5 ezer orosz ajkú ukrán vesztette életét a "donyecki és luhanszki népköztársaságokban".
Itthon Egyházmegyei Pedagógustalálkozó Martoson Egyházmegyei Pedagógustalálkozó Martosonvideó MARTOS. A martosi Egyházmegyei Pedagógustalálkozó a keresztyén hitű tanítókat és tanárokat hívta találkozóra a helyi református templomba. A pedagógustalálkozó témája a sokrétű intelligencia volt. Az Igét ezúttal Fazekas Zsuzsanna, komáromi református lelkész hirdette. A martosi Egyházmegyei Pedagógustalálkozó témája ezúttal a sokrétű intelligencia volt. Felvidéki vállalkozók a legjobbak köztvideó A felvidéki csapat ott lesz az október 29-én sorra kerülő második fordulóban, amely szintén az interneten zajlik majd. Még egy napig lehet egészségbiztosítót váltani videó Az egészségbiztosítók valamennyi kirendeltsége bővített nyitvatartási rend szerint várja ügyfeleit.
Magyar világ Megkezdődött a közvita az RMDSZ autonómiatervezetéről Megkezdődött a közvita az RMDSZ autonómiatervezetérőlvideó BUKAREST. Semmit sem venne el a románoktól a Székelyföld autonómiája vagy a kulturális autonómia kerettörvénye: ezekkel az erdélyi magyarság csak identitása megőrzésének feltételeit próbálja megteremteni, nem erőszakkal, hanem ésszerű párbeszéd útján - hangoztatta Kelemen Hunor azon a bukaresti fórumon, amellyel megkezdődött az RMDSZ által kezdeményezett közvita a szövetség autonómiatervezetéről. Semmit sem venne el a románoktól a Székelyföld autonómiája - hangoztatta Kelemen Hunor. Kövér optimistább jövőt remél a vajdasági magyarság számáravideó Kifejtette, hogy a magyarországi helyzet változásával a vajdasági magyar közösség életkedve és bizakodása is kezd visszatérni. Visszalép Falus Ferenc főpolgármester-jelöltvideó Visszalép Falus Ferenc főpolgármester-jelölt az önkormányzati választáson.
Kultúra Cserhalmi Györgyöt és Bitskey Tibort választották a nemzet színészének Cserhalmi Györgyöt és Bitskey Tibort választották a nemzet színészénekvideó BUDAPEST. Cserhalmi Györgyöt és Bitskey Tibort választották a nemzet színészének hétfőn Budapesten - tájékozatta az MTI-t a Nemzeti Színház kommunikációs osztálya. A szeptemberben elhunyt Sztankay István és Avar István helyére került Bitskey Tibor és Cserhalmi György. A Black Sabbath utolsó albumára és turnéjára készülvideó Utolsó albumát készíti jövőre és búcsúturnéra indul 2015-ben a Black Sabbath, minden idők legsikeresebb heavy metál zenekara. Egyszerre két lemeze jelent meg Prince-nekvideó Egyszerre két stúdióalbumot jelentetett meg hétfőn Prince, napjaink rockzenéjének egyik zsenije.
Színes Ezerszobás új hivatala lesz a török államfőnek Ezerszobás új hivatala lesz a török államfőnekvideó ANKARA. A törvényekkel dacolva is elkészült Ankarában Recep Tayyip Erdogan török államfő ezerszobás új hivatala, amely biológiai és vegyi fegyverek ellen is védelmet nyújt és bombabiztos termeket is építettek benne. Az új rezidencia biológiai és vegyi fegyverek ellen is védelmet nyújt és bombabiztos termeket is építettek benne. Jól fogy a sör az Oktoberfestenvideó Mintegy 3,3 millió látogatója volt eddig a félidejénél járó 181. müncheni Oktoberfestnek. Még mindig a ponty a magyarok kedvenc halavideó A halfajok közti népszerűségi verseny egyértelmű nyertese a ponty – ezt kedvelik leginkább a magyarok.
Mozaik Föld méretű bolygókra vadászik a NASA új műholdja Föld méretű bolygókra vadászik a NASA új műholdjavideó WASHINGTON. Több mint félmillió csillagot figyel meg 2017-ben kezdődő kétéves küldetése során a NASA új bolygóvadász űrteleszkópja, a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), amely a legkisebb és legfényesebb csillagok körül keringő égitesteket keresi. Több mint félmillió csillagot figyel meg 2017-ben kezdődő kétéves küldetése során a NASA új bolygóvadász űrteleszkópja. Új szerves molekulát fedeztek fel a csillagközi térbenvideó Szokatlan szerves molekulát találtak asztrofizikusok 27 ezer fényévnyire, a Sagittarius B2 óriási porgázfelhőben. Miért gyakoribb az autizmus a fiúknál?videó Az X-kromoszómán elhelyezkedő génmutációk adhatnak magyarázatot a korábban rejtélyes tényre.
Vélemény Samu István: Köztünk élő (sérült) Samu István: Köztünk élő (sérült) "világok"... videó Szeptember 25-én elég hideg reggelre ébredhettünk, valóban beköszöntött a "késő" ősz. Elég korán! Az egyenesség és őszinteség megkívánja, hogy legbelsőbb érzéseimet is feltárjam, hiszen ez teszi az embert szabaddá. Megérezni egy pillanatban a mások bizonytalanságát, érzelmi fájdalmait, az lehet egy kegyelmi állapot. Farkas Iván: Térségbeli kihívások, melyek az Európai Bizottság új közlekedési biztosát érikvideó A fő kérdés, kellő mértékben tudja-e az új közlekedési biztos beemelni térségünk érdekeit az EU fejlesztéseinek sorába. Kassai Gyula: Felvidéki kairoszvideó Nem a döntés esett rosszul, hanem az odáig vezető út és a hatalom által mozgatott testület hazugsága.
Hitélet Újra megszólal a csíksomlyói kegytemplom orgonája Újra megszólal a csíksomlyói kegytemplom orgonája videó CSÍKSOMLYÓ. Csupán néhány hét választ el attól, hogy a csíksomlyói kegytemplom egy ideje némaságba burkolódzott orgonája ismét megszólalhasson – közli a Krónika.ro. A csíksomlyói kegytemplom egy ideje némaságba burkolódzott orgonája hamarosan ismét megszólalhat. Nagyszülőkkel ünnepelt Ferenc pápavideó Ferenc pápa az egész világból érkezett idősekkel találkozott a nagyszülők ünnepén a római Szent Péter téren. A jezsuita rend visszaállításának 200. évfordulóját ünnepelte a pápavideó A jezsuita rend visszaállításának 200. évfordulójára tartott szertartáson vett részt szombaton Ferenc pápa.
Múltunk Emlékművet kapnak a Szudétavidékről elűzött csehek Emlékművet kapnak a Szudétavidékről elűzött csehekvideó PILSEN. Emlékművet kapnak a nyugat-csehországi Pilsenben (Plzeň) azok az egykori csehszlovák állampolgárok, akiket a Müncheni Egyezmény aláírása után a náci Németország által elfoglalt Szudéta-vidékről űztek el - közölte hétfőn Stanislav Bukovský, a Cseh Szabadságharcosok Szövetségének (ČSBS) képviselője. Az emlékmű Pilsen mellett az egykori hírhedt Bory börtön szomszédságában lesz felállítva 2015 szeptemberében. Heves vita Tutanhamon egyiptomi fáraó múmiájának sorsa körülvideó Régészek azt követelik, hogy Tutanhamon fáraó szétesőfélben lévő múmiája kerüljön vissza eredeti helyére. Elhunyt Antti Lovag, a buborékházak magyar tervezőjevideó Kilencvennégy éves korában elhunyt Antti Lovag, a híres buborékházak budapesti születésű tervezője.
Időjárás
Pozsony
Ma: 13°C / 21°C
Holnap: 13°C / 19°C
Ógyalla
Ma: 13°C / 22°C
Holnap: 13°C / 21°C
Losonc
Ma: 11°C / 21°C
Holnap: 12°C / 21°C
Kassa
Ma: 11°C / 20°C
Holnap: 13°C / 19°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi szeptember 30. (kedd)
09:00Konferencia a Fájdalmas anya évében
A Fájdalmas anya évében Mons. Orosch János, nagyszombati érsek tisztelettel meghívja Önt a 2014. szeptember 30-án, kedden megrendezendő konferenciára a Szűzanyáról.

Helyszín: a feketenyéki művelődési ház (Čierna Voda).

A konferencia programja:
9:00 Szentmise a 90 éves feketenyéki templomban. Celebrálja: Mons. OROSCH János nagyszombati érsek (votív mise a Fájdalmas Anyáról).

10:30 – 10:40 Mons. OROSCH János érsek
megnyitó beszéde a művelődési házban

10:40 – 11:25 Mons. HAĽKO József, püspök:
Szűz Mária és a mai modern ember

11:25 – 11:45 Szünet
11:45 – 12:30 BRAUNSTEINER Glória: A Mária-misztérium komplex szemlélete

12:30 – 13:40 Ebédszünet
13:40 – 14:40 KOZMÁCS István: Az Ómagyar Mária-siralom megfejtendő szövege

14:40 – 15:00 Szünet
15:00 – 15:45 JÓZSA Attila: A bérmálás szertartásának részei és elemei a latin rítusban

15:45 – 16:05 Szünet
16:05 – 16:45 SZLÁVIK Antal: Zarándokpasztoráció – Mária-kegyhelyek – Magánkinyilatkoztatások
16:45 Zárszó

Részvételi szándékát a következő elérhetőségek valamelyikén jelezze:

Dr. Szlávik Antal atya,
Római Katolikus Plébánia Hidaskürt,
925 07 MOSTOVÁ;
031-7848182;
0908-157070;
szlavikantal@real-net.sk .

A lelkiatyák a szentmisére albát és fehér (máriás) stólát hozzanak magukkal.
17:00120 éve alakult a Lévai Katolikus Kör
A Reviczky Társulás sok szeretettel várja Önöket, családtagjaikat és ismerőseiket, 2014. szeptember 30-án, kedden 17 órakor a Reviczky Házba, ahol a történelmi előadássorozat keretében,
"A 120 éve alakult Lévai Katolikus Körre emlékezünk" címmel Müller Péter tart előadást.
Szervező: Lévai Szent László Kör, Reviczky Társulás
Mindenkit nagyon sok szeretettel várnak.  
október 1. (szerda)
18:00Prokopp Mária a Rovásban
Dr. Prof. Prokopp Mária művészettörténész lesz a vendég a Rovásban, október 1-jén. Prokopp Mária egyetemi tanár, az ELTE professzora, művészettörténészek egész generációját nevelte ki. Évek óta jó kapcsolatot ápol a Rovás Akadémiával.  A RovArt cikkeit rendszeresen véleményezi, a Rovást és az általa képviselt értékrendet nagyra becsüli, a Rovás Alkotóközösség kiállítását szervezi a velencei Accadémián. 
Kassai előadásának címe: Szent István európai tisztelete. Az előadás október 1-jén 18.00-kor lesz.
A Rovás Akadémia szeretettel vár minden érdeklődőt.
október 3. (péntek) - okt. 4. (szombat)
11:00Madách Irodalmi Napok Alsósztregován
A SZNM – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, a Hagyományok és értékek Polgári Társulás, a Magyar Köztársaság pozsonyi Kulturális Intézete és a balassagyarmati Palóc Múzeum közös rendezésében kerül sor október 3-án és 4-én a Madách Imre Irodalmi Napokra Alsósztregován és Csesztvén.

Pénteki program (Alsósztregova):

10.30 - Gyülekező az alsósztregovai Madách-kastély előtt

11.00 - Koszorúzás Madách Imre síremlékénél - Ünnepi köszöntő: Dr. Praznovszky Mihály, irodalomtörténész

13.00 - Ünnepi megemlékezés a Madách-kastélyban Madách Imre halálának 150. évfordulója alkalmából

Vendégek köszöntése:
PhDr. PaedDr. Viktor Jasaň, a SZNM főigazgatója, Dušan Mališ, Alsósztregova polgármestere

13.30  Ünnepi beszédet mond: Erős Kinga, a Magyar Írószövetség titkára, Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke

14.00: 1864-1964-2014 - Madách a képzőművészetben - E. Csorba Csilla,a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója

14.20 - ,,Szólj, jóbarátom, ismered Hegelt?“- Tőzsér Árpád író előadása

14.50 - ,,...titkodavilág“- a Madách költészetéből válogatott kétnyelvű verseskötet bemutatása.
Bemutatja: Tóth László, a kötet összeállítója és Jitka Rožňová, a versek fordítója.
Közreműködik: Bárdos Ágnes és Culka Ottó

15.30 - Zárszó: Jarábik Gabriella, a SZNM - A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma igazgatója
15.45 - Fogadás
október 3. (péntek) - okt. 5. (vasárnap)
16:00Madari bor és gasztrokorzó

:: PROGRAM ::

Október 3. Péntek
16.00 Kapunyitás
18.00 Kaly & Mara (RO)
20.15 Édes István polgármester úr köszöntőbeszéde
20.30 3+2 zenekar
23.00 Rondo zenekar

Október 4. Szombat
11.00 Kapunyitás
12.00 Gyerekprogramok: Középkori Püfölő, Ugrálóvár, Gyermekmegőrző, Nomád udvar, Lovaglás
13.00 Helyi és környékbeli csoportok fellépése (Madari MTG tánccsoport, Szuri Dóra, Perbetei mazsorettek)
16.00 Élő sakk (Nomád udvar)
17.30 Jóvilágvan
19.30 Kiscsillag
21.30 Quimby
00.30 DJ

Október 5. Vasárnap
13.00 Istentisztelet
14.00 Kopjafaállítás, közben fellép a Madari asszonykórus
14.30 2 szoknya egy nadrág
16.00 Helyi és környékbeli népművészeti csoportok fellépése
18.30 Guru Brothers zenekar
20.00 Fluor
20.45 Mr. Missh

Gasztro: Ökörsütés, nemzetiségi konyha (magyar, cseh, szlovák), Nomád udvar
október 3. (péntek)
17:00A Kelecsényi és Mirbach család írásos és tárgyi emlékei Léván
A Reviczky Társulás sok szeretettel várja Önöket, családtagjaikat és ismerőseiket, 2014. október 3-án, pénteken 17 órakor a Reviczky Házba, a
Kelecsényi és Mirbach család írásos és tárgyi emlékei című előadással egybekötött kiállítás megnyitójára, a barsbaracskai Peter Wurczer és Bogár Katalin közreműködésével.
A kiállítás megtekinthető október 17-ig minden hétfőn és szerdán 14:00 – 17:00 óráig, illetve a rendezvények alkalmával, vagy csoportos érdeklődés estén, Wirth Jenő elnökkel való egyéni egyeztetés alapján: 0905328174.
Mindenkit nagyon sok szeretettel várnak.

18:00A XLV. Szenczi Molnár Albert Napok megnyitója
Idén is gazdag programmal várja az érdeklődőket a Szenci Molnár Albert Napok szervezőbizottsága. A szeptember 26-a és november 8-a között zajló rendezvénysorozat megnyitója 2014. október 3. – (péntek) – Szencen lesz. 
18 óra – Koszorúzási ünnepség a Szenczi Molnár Albert szobornál a Városi Hivatal előtti parkban. Ünnepi beszédet mond Bohony Beáta lelkipásztor, közreműködik: Nagy György (vers)
19 óra - Szenci VMK Labirintus
- „ Sárdöngölő „ címmel – Korpás Éva és a Ritka Magyar Folkband koncertje lesz majd
- Szabó Krisztián műépitész „Festépités - Paintbuilding”c. kiállítás megnyitójára kerül sor.
90:00A Carissimi szakmai napja Komáromban
A Carissimi Nonprofit Alap (Pozsony) tisztelettel meghívja a Zeneterápia halmozottan sérült fiataloknak, tréning segítőiknek című szakmai napra.
Helyszín: Komárom, a Selye János Egyetem konferencia-központja, Vársor u. 2.
Időpont: 2014. október 3., 9.00–14.30
9.00–9.30 Regisztráció
9.30–10.00 Műsor (az ekecsi speciális iskola tanulói), megnyitó (Zsidó János, a Carissimi
kuratóriumi tagja, Körtvélyesi Piroska, a Komáromi Protestáns Nőegylet
elnöke)
1-es sz. terem
10.00–11.00 Zeneterápia értelmi sérült fiatalokkal – mintafoglalkozás szakembereknek és szülőknek – Dunkel N Norbert (Debrecen)
11.00–11.30 Kávészünet, frissítő
Előadóterem
11.30–13.30 Konfliktuskezelés – előadás szakembereknek és szülőknek, majd kötetlen
beszélgetés – Dunkel N Norbert
1-es sz. terem
11.30–13.30 Művészeti foglalkozás értelmi és halmozottan sérült fiatalokkal – Gazdag Nagy Anikó (Komárom), Strédl Terézia (Komárom), Zupko Mária (Fülek)
13.30–14.30 Ebéd
14.30–16.30 Városnézés, szabad program
16.30–17.30 Orgonahangverseny a református templomban (Jókai utca) –
Dunkel N Norbert
A konferencia-központban rajzkiállítás lesz az ekecsi bennlakásos speciális iskola tanulóinak munkáiból.
A részvétel ingyenes. A részvételi szándékot szeptember 25-éig kérjük jelezni a carissimi2002@gmail.com e-mail címen vagy a 0907 812 236-os telefonszámon.
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
14 éveA helyi önkormányzatok napja Magyarországon
153 éveMegszületett ifjabb William Wrigley, a rágógumikirály.
59 éveAutóbalesetben meghalt James Dean amerikai színész (Haragban a világgal).
167 éveNagytétényben megszületett Hugonnay Vilma, az első magyar orvosnő.
155 éveSzékelyföldön megszületett Benedek Elek író, újságíró, mesemondó.
Fő támogatónk