2017. október 20., péntek - Vendel
Cikkek közt...  Videók közt...  
Jövőre emelkednek a nyugdíjak videó A nyugdíjasok az idén karácsonykor is megkapják az egyszeri nyugdíj-kiegészítést, melynek összege 12,74 euró lesz.
Donald Tusk: nincs jövője az uniós kvótarendszernek videó Az Európai Tanács elnöke szerint a kvótarendszer éket ver Európa és a visegrádi négyek közé.

Videó

FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. október 19.Tompa Mihály-domborművet avattak Tornalján
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. október 19.Mécs Lászlóra emlékeztek Nagykaposon
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. október 19.Még mindig rejt meglepetéseket a betléri kastély
Legfrissebb
EU-csúcs Brüsszelben - a Brexitről és a migrációról Frissítve Az ülés középpontjában az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséről szóló tárgyalások és a migrációs válság kérdései állnak.
Alonso hosszabbított a McLarennél Alonso először 2007-ben versenyzett a brit istállónál, majd 2015-ben tért vissza az akkor Honda-motorra váltó csapathoz.
A járóbeteg-rendelői ügyeletek este 22.00 óráig tartanak majd nyitva Andrej Kiska aláírta az egészségügyi ellátást szabályozó törvény módosítását.
Barack Obama visszatér a politikába A volt elnök a demokrata párti szavazók körében változatlanul nagy támogatottságot tudhat magáénak.
Véget ért a parlament 21. ülése - a Kérdések órája nem érdekelte a honatyákat A parlament délutáni ülésén már - kevés kivételtől eltekintve - meg sem jelentek a honatyák. 21. ülése véget is ért.
Antal: Székelyföldnek megfelelne az az autonómia, amivel Katalónia jelenleg rendelkezik Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester elmondta, személy szerint nem tartozik a katalán függetlenség támogatói közé.
Belföld Rybanič-ügy: Kaliňák a bíróságon tett vallomást Rybanič-ügy: Kaliňák a bíróságon tett vallomást videó POZSONY. Robert Kaliňák belügyminiszter kihallgatásával folytatódott ma a Szabadság és Szolidaritás parlamenti képviselője, Jozef Rajtár asszisztensének, Filip Rybanič vádlottnak a tárgyalása a Pozsonyi V Járásbíróságon. A belügyminisztérium állítása szerint az eljárás nem a közte és a Filip Rybanič közötti vitáról szól, de valami egészen másról. A járóbeteg-rendelői ügyeletek este 22.00 óráig tartanak majd nyitva videó Andrej Kiska aláírta az egészségügyi ellátást szabályozó törvény módosítását. Véget ért a parlament 21. ülése - a Kérdések órája nem érdekelte a honatyákat videó A parlament délutáni ülésén már - kevés kivételtől eltekintve - meg sem jelentek a honatyák. 21. ülése véget is ért.
Külföld A német elhárítás szerint gyerekterroristák fenyegethetik az országot A német elhárítás szerint gyerekterroristák fenyegethetik az országot videó BERLIN. A dzsihadisták új, fiatal nemzedékétől óvott Hans-Georg Maassen, a német Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) vezetője csütörtökön. A dzsihadisták új, fiatal nemzedékétől óvott Hans-Georg Maassen, a német Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) vezetője csütörtökön. EU-csúcs Brüsszelben - a Brexitről és a migrációról Frissítvevideó Az ülés középpontjában az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséről szóló tárgyalások és a migrációs válság kérdései állnak. Barack Obama visszatér a politikába videó A volt elnök a demokrata párti szavazók körében változatlanul nagy támogatottságot tudhat magáénak.
Itthon Mindennapok Tudománya - Popély Árpád a lakosságcseréről Mindennapok Tudománya - Popély Árpád a lakosságcseréről videó SOMORJA. A Fórum Kisebbségkutató Intézet Mindennapok Tudománya című ismeretterjesztő sorozatának legújabb részében Popély Árpád a lakosságcseréről beszél. A Fórum Kisebbségkutató Intézet Mindennapok Tudománya című ismeretterjesztő sorozatának legújabb része a lakosságcseréről szól. Hatvankét illegális dolgozót vettek őrizetbe Vágsellyén videó A rendőrség 62 személyt vett őrizetbe illegális munkavégzésért és illegális szlovákiai tartózkodásáért. Meghosszabbították a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program pályázati határidejét videó 2017. október 31-ére módosult a végső beadási határidő a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program pályázatainál.
Magyar világ Eredményes volt a V4 és Juncker találkozója Eredményes volt a V4 és Juncker találkozója videó BUDAPEST. Orbán Viktor miniszterelnök értékelése szerint sikeres, eredményes és hasznos volt a visegrádi országok (V4) és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szerdai találkozója - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. A V4-ek egységesen léptek fel minden kérdésben, sikerült bemutatni a bizottság elnökének, hogy ez egy szoros együttműködés. Antal: Székelyföldnek megfelelne az az autonómia, amivel Katalónia jelenleg rendelkezik videó Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester elmondta, személy szerint nem tartozik a katalán függetlenség támogatói közé. Ukrajna nem változtat a nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig videó Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában.
Kultúra Tanárok gyöngye - Új tinisorozat a közmédia kínálatában Tanárok gyöngye - Új tinisorozat a közmédia kínálatában videó BUDAPEST. A Szívtipró gimisorozat után végre itt van egy új, pörgős, vad, ugyanakkor érzelgős és életszagú tinisorozat, a "Tanárok gyöngye" első három évada. Új tanév, új diákok, új és régi tanárok, új kihívások. Ez az új német „Tanárok gyöngye” című sorozat meghódította Európát, most pedig az M2 csatornán lesz látható. Colin Powellt alakítja következő filmjében Morgan Freeman videó Az Egyesült Államok első afroamerikai külügyminisztereként Powell 2001 és 2005 között volt hivatalban. A Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Ennio Morriconét videó A világhírű művész azért kapta a kitüntetést, mert kiemelkedően sokat tett a magyar zeneművészet népszerűsítéséért.
Színes Magyar labdarúgó-válogatott - László Csaba: előbb új sportigazgató kell Magyar labdarúgó-válogatott - László Csaba: előbb új sportigazgató kell videó BUDAPEST. László Csaba szerint az új sportigazgató megtalálásának elsőbbséget kell élveznie a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának kinevezésével szemben. A legutóbb a DAC-ot irányító szakvezető neve is felmerült a médiában mint lehetséges kapitányjelölt. A legutóbb a DAC-ot irányító szakvezető neve is felmerült a médiában mint lehetséges kapitányjelölt. Alonso hosszabbított a McLarennél videó Alonso először 2007-ben versenyzett a brit istállónál, majd 2015-ben tért vissza az akkor Honda-motorra váltó csapathoz. Először ütközött drón utasszállító repülőgéppel videó Szerencsére a katasztrófa elmaradt, a fedélzetén nyolc utast szállító a Skyjet repülőgép csak kisebb sérüléseket szenvedett.
Mozaik A fiatalok jobban félnek a haláltól, mint az idősek A fiatalok jobban félnek a haláltól, mint az idősek videó BUDAPEST. Az idősödés egyáltalán nem az életkorról szól, a huszonévesek és a harmincasok például sokkal többet foglalkoznak az öregedéssel, mint a 65 felettiek egy reprezentatív nemzetközi felmérés szerint. Egy kutatás szerint a huszonévesek és a harmincasok sokkal többet foglalkoznak az öregedéssel, mint a 65 felettiek. Holdjai együttműködése révén marad egyben a Szaturnusz legnagyobb gyűrűje videó A csillagászok harminc éven át azt hitték, hogy ez egyedül a Janus nevű holdnak köszönhető. Hatalmas barlangot fedeztek fel a Holdon videó A szakemberek szerint egy ilyen képződménynek fontos szerepe lehet a jövőbeli holdi expedíciókban.
Vélemény Agárdy Gábor: Geopatológia Agárdy Gábor: Geopatológia videó Ha a kompetensek magukénak éreznék és főleg magukénak tartanák a déli kiéheztetett régiót, akkor már törődnének vele, hasonlóan a Vág-völgyéhez vagy a Tátra-aljához, hogy Pozsony szűkebb környékéről vagy a Hegyhátról ne is beszéljünk. Ha a kompetensek magukénak éreznék és főleg magukénak tartanák a déli kiéheztetett régiót, akkor már törődnének vele. Őry Péter: Fényévnyire az autonómiától videó A kisebbségi alap csak egy megosztó és az asszimilációs törekvéseket segítő pártkonstrukció és szócsövének olcsó propagandája. Kövesdi Károly: A nemeshodosi árnyék videó A csúsztatás magasiskolája, ahogy a napilap egy Horthyt dicsőítő cikket az MKP-ra és annak elnökére ragasztja.
Hitélet Jótékonysági koncert a Mária Rádióért Jótékonysági koncert a Mária Rádióért videó BUDAPEST. Október 27-én pénteken a Mária Rádió jótékonysági koncertet szervez. Az esemény helyszíne Budapesten a Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom lesz. A program előtt szeretettel várnak mindenkit a 18 órakor kezdődő szentmisére, melyet Monostori László atya mutat be. A rendezvényen számos, híres, Magyarországon és nemzetközi szinten is elismert előadó lesz hallható. Mécs Lászlóra emlékeztek Nagykaposon és Dobóruszkán videó Az emléknap délutánján megkoszorúzták a római katolikus templom előtti téren álló Mécs László-szobrot is. Világméretű megállapodást sürgetett Ferenc pápa a biztonságos és szabályozott migrációért videó A pápa az éhezés és a migráció kapcsolatáról mondott beszédében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) székhában.
Múltunk Magyar emlékek nyomában: Wesselényi Miklós – Jeseník Magyar emlékek nyomában: Wesselényi Miklós – Jeseník videó Az ismert észak-csehországi fürdőhely, Jeseník (eredeti német nevén: Gräfenberg bei Freiwaldau, 1947-ig pedig Frývaldov) jelképe az oroszlán, amelynek szobrát az ott megfordult, gyógyulásukért hálás magyarok állíttatták fel. A Priessnitz-féle vízkúra szülőföldjén (a valamikori Osztrák-Sziléziában) olyan neveket őriznek a vendégkönyvek, mint Széchenyi Istváné, Tompa Mihályé. Az üdülőhely leghűségesebb magyar látogatója (életének utolsó éveiben lakója) báró Wesselényi Miklós (1796–1850), az „árvízi hajós” volt. A Wesselényi kezdeményezésére építetett magyar oroszlán a legnépszerűbb emlékmű lett az észak-csehországi Jeseníkben. Egyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be Jászberényben videó Az egyik tárgyhoz hasonlóból eddig még csak egyetlen egy darab került elő a Kárpát-medencében. Római kori színházat találtak Jeruzsálemben videó Szenzációs régészeti felfedezésre került sor Jeruzsálemben a Siratófal mellett.
Időjárás
Pozsony
Ma: 7°C / 7°C
Holnap: 5°C / 19°C
Ógyalla
Ma: 7°C / 7°C
Holnap: 4°C / 20°C
Losonc
Ma: 7°C / 7°C
Holnap: 4°C / 16°C
Kassa
Ma: 11°C / 11°C
Holnap: 6°C / 18°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi október 20. (péntek)
16:30Seres László festőművész kiállításának megnyitója Füleken
A Füleki Vármúzeum szeretettel meghív minden érdeklődőt Seres László festőművész kiállításának megnyitójára, melyre 2017. október 20-án 16:30 órától kerül sor, a Városi Honismereti Múzeum galériájában.
17:00 Takaró Mihály előadása Arany Jánosról a Reviczky Házban

Kedves Barátaink!

Irodalmi szakosztályunk nevében sok szeretettel meghívjuk Önöket Dr.Takaró Mihály előadására, melynek címe: Arany János nemzetszemlélete.

Időpont és helyszín: 2017. október 20-án, pénteken 17 órakor a Reviczky Házban (Léva, Honvéd u.- Vojenská 28.) 


Tisztelettel: a lévai Reviczky Társulás

19:00Húszegynéhány dalunk - Falusi Mariann, Presser Gábor Komáromban
"2017-ben jelent meg – Falusi Mariann-nal első igazi közös munkánk – a 13 DALUNK című lemez.
Már korábban is sokszor kérdezték: fel is léptek majd együtt valamikor?

Valamikor? Október 20-án és 21-én!
Igen, ezen a napon kiállunk a színpadára, és eljátszunk, eléneklünk huszonegynehány dalt. Úgyhogy legyen a előadás címe HÚSZEGYNÉHÁNY DALUNK.

Játszom majd egyedül is, Mariann (Marikanéni) jó pár dalát kettesben adjuk elő, de velünk muzsikál majd Holló Aurél, a Kossuth-díjas Amadinda Ütőegyüttes tagja, Tóth Tamás Ferenc, a Concerto Budapest hegedűművésze, újra bemutatkozik Kovax, „a Torok”, aki 2001 óta sokszor játszott velem - ideértve jó néhány nagy LGT-koncertet is -, akárcsak jóbarátunk, a multiinstrumentalista Födő Sándor."

Az október végi találkozás reményében,

Presser GáborMikor, hol?
VMK Komárom, 2017. október 20. 19-00 h
VMK Dunaszerdahely, 2017. október 21. 19-00 h

Jegyek vásárolhatók:

FOCUS MUSIC SHOP (0915 707 006)- Dunaszerdahely
Dunaszerdahely, VMK (+421 (0) 5900 813)
Komárom VMK
Madách könyvesbolt – Komárom
DiDEROT könyvesbolt-Komárom
Tel: 0042135 7731 904, (035) 7701 152, Tel.: 035/7713 170, 7713 550
Info: 0948 699 293
október 21. (szombat)
10:00A Regnum Marianum Imakilenced 5. állomása Köbölkúton
A Köbölkúti Római Katolikus Plébánia és a Pázmaneum Társulás nevében tisztelettel meghívjuk a 2017. október 21-én, szombaton, Boldog Károly király emléknapján Köbölkúton tartandó imanapra.

Az imanapot a Regnum Marianum Imakilenced keretében, annak 5. állomásaként tartjuk, magyar nemzetünk lelki megújulásáért imádkozva.

A megemlékezés programja:
10.00 Rózsafüzér
10.30 Előadás Boldog Károly királyról – ereklyéjének jelenlétében
11.00 Ünnepi koncelebrált szentmise – főcelebránsa Dr. Schmatovich János győri kanonok, emeritus professzor

A Szervezők nevében szeretettel várjuk:
Siekel István, köbölkúti plébános és Dr. Karaffa János, a Pázmaneum Társulás védnök-elnöke.
11:00Sola Schola református énekes nagytalálkozó Rimaszombatban
Országos egyházi esemény lesz a Sola Schola Nap, melyet a Reformáció 500 éves évfordulója kapcsán 2017.október 21-én tartanak Rimaszombatban, a református templomban és a város főterén.

Program: 

11.00 –13.00 regisztráció a Tompa Mihály
Református Gimnáziumban
11.30 –13.30 ebéd
14.00 –14.45 próba a református templomban
15.00 –16.30 zenés istentisztelet a református
templomban az érkezők közreműködésével
17.00 szeretetvendégség a templom előtti téren

Az alkalomra minden felvidéki magyar református gyülekezetből várnak énekeseket, kórusokat, gyülekezeti tagokat, hogy részt vegyenek a zenés istentiszteleten, melyen a résztvevőkön kívül közreműködik Pálúr János orgonaművész Budapestről, Kovács Márton, énekes Kassáról, a miskolci Jerikó református fúvósegyüttes, vendég lesz Ft. Fazekas László püspök és Ft. Fekete Vince főgondnok is. Az alkalomra auóbuszok indulnak Nyugat-és Kelet-Szlovákiából. A zenés templomi alkalom után felhangzik több református ének Rimaszombat főterén.

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.
16:00Szellemek a Galántai Honismereti Múzeumban
Szellemek a múzeumban – egy rendezvény, amilyenre még nem volt példa Galántán! Október 21-én délután 4 és este 8 óra között a Galántai Honismereti Múzeumban feltámad a múlt. Titokzatos, rejtélyes este lesz – néhány gyertya és lámpás mellett megelevenednek a lelkek, s általuk eleink élete is.

A közelgő mindenszentek ünnepe és a halottak napja kapcsán Zuzana Litviaková, a honismereti múzeum régésze az archeológus szemével járja körbe a témát Memento mori! (Emlékezzél a halálra!) – Mit mondanak a régészek a túlvilágról című előadásában, 16 órakor. Gyermekprogram is lesz: a kicsik számára arcfestés, a nagyobbak és bátrabbak pedig kincset kereshetnek, gróf Esterházy Benedek üzenetével. „Bízunk benne, hogy rendezvényünkkel állandó látogatóink mellett újakat is megszólítunk majd” – közölte a múzeum.

Aki elég bátornak érzi magát, az látogasson el a Galántai Honismereti Múzeumba 2017. október 21-én, szombaton, 16 és 20 óra között.

A belépés ingyenes. A rendezvényt Galánta Város önkormányzata támogatja.
16:30XLVIII. Szenczi Molnár Albert Napok - Orgonaszentelés és hangverseny Jókán
2017. október 21. – (szombat) – Jóka, református templom
16.30 óra – Orgonaszentelés és hangverseny – Közreműködik: Lelovics Katalin orgonaművész Münchenből 

Főszervező:
a Csemadok Szenci Területi Választmánya
és a Csemadok Országos Tanácsa.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.

Információk és jegyelővétel: Fekete Márta 0905 305 812, fekete@csemadok.hu,
illetve a Csemadok Szenci Alapszervezetének vezetőségi tagjainál.
19:00Húszegynéhány dalunk - Falusi Mariann, Presser Gábor Dunaszerdahelyen
"2017-ben jelent meg – Falusi Mariann-nal első igazi közös munkánk – a 13 DALUNK című lemez.
Már korábban is sokszor kérdezték: fel is léptek majd együtt valamikor?

Valamikor? Október 20-án és 21-én!
Igen, ezen a napon kiállunk a színpadára, és eljátszunk, eléneklünk huszonegynehány dalt. Úgyhogy legyen a előadás címe HÚSZEGYNÉHÁNY DALUNK.

Játszom majd egyedül is, Mariann (Marikanéni) jó pár dalát kettesben adjuk elő, de velünk muzsikál majd Holló Aurél, a Kossuth-díjas Amadinda Ütőegyüttes tagja, Tóth Tamás Ferenc, a Concerto Budapest hegedűművésze, újra bemutatkozik Kovax, „a Torok”, aki 2001 óta sokszor játszott velem - ideértve jó néhány nagy LGT-koncertet is -, akárcsak jóbarátunk, a multiinstrumentalista Födő Sándor."

Az október végi találkozás reményében,

Presser GáborMikor, hol?
VMK Komárom, 2017. október 20. 19-00 h
VMK Dunaszerdahely, 2017. október 21. 19-00 h

Jegyek vásárolhatók:

FOCUS MUSIC SHOP (0915 707 006)- Dunaszerdahely
Dunaszerdahely, VMK (+421 (0) 5900 813)
Komárom VMK
Madách könyvesbolt – Komárom
DiDEROT könyvesbolt-Komárom
Tel: 0042135 7731 904, (035) 7701 152, Tel.: 035/7713 170, 7713 550
Info: 0948 699 293

október 23. (hétfő) - okt. 27. (péntek)
09:45Kossányi-hét Szentpéteren
Az egészséges életmód hete 

Hétfő (10. 23.): 

9:45 – Megnyitó – iskolánk névadója szobrának megkoszorúzása (a Kossányi – teremben)
10:00 – Felvidéki népviselet babákon – a búcsi Babamúzeum kiállításának megnyitása (a Kossányi emlékszobában)
10:30 – 1956-os megemlékezés filmvetítéssel (a Kossányi – teremben) 

Kedd (10. 24.): 

8:00 – Kárpát-medencei Összmagyar Diákbajnokság és Kossányi Kupa asztalitenisz-torna
a felvidéki iskolák diákjai számára (a tornateremben)
16:00 – Diák – tanár – szülő asztalitenisz – verseny (a tornateremben)
16:00 – Zumba - szülők, diákok, tanárok részvételével (a Kossányi – teremben) 

Szerda (10. 25.): 

7:45 – Sportnap – sportversenyek - 10:00 órától családi verseny (a tornateremben)
9:00 és 10:00 – Előadás a méhek jelentőségéről – Keresztes Botond (a Kossányi – teremben)
11:00 – Gyakorlati foglalkozás – lelki egészség – testi egészség – 5. és 6. osztály részére (a 6. osztályban)
12:15 – Gáspár Károly filmvetítéssel egybekötött drogprevenciós előadása (a Kossányi – teremben)
14:30 – Salátakészítés - gyümölcsből és zöldségből (az iskola ebédlőjében) 

Csütörtök (10. 26.): 

8:30 – Kossányi József Vers- és Prózamondó Verseny (a Kossányi – teremben)
13:30 – „BUDA HALÁLA” – a Csavar Színház előadása (a Kossányi – teremben)
16:00 – Diák – tanár – szülő tollaslabda verseny (a tornateremben) 

Péntek (10. 27.): 

8:30 – Műveltségi vetélkedő az alapiskolák felső tagozata számára (a Kossányi – teremben)
11:30 – A rajzverseny kiértékelése (a Kossányi – teremben)
14:00 – Ünnepi műsor Fellépnek: a Kossányi József Alapiskola és Óvoda diákjai,
a Csemadok Gyöngyösbokréta néptánccsoportja,
a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola diákjai (a kultúrházban).
október 24. (kedd)
08:30XIII. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság és Kossányi Kupa Szentpéteren
A Kárpatia Sport Polgári Társulás és a
Kossányi József Alapiskola és Óvoda
szeretettel meghívja 

a XIII. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság felvidéki fordulójára és a
„KOSSÁNYI KUPA“ asztalitenisz torna - X. évfolyamára 

A verseny célja az asztalitenisz sportág népszerűsítése. Versenyzési lehetőség biztosítása a felvidéki magyar tanítási nyelvű alapiskolás diákok részére. Találkozás és versenyzési lehetőség határon túli magyar diákokkal a magyarországi döntőben.

Időpont: 2017. október 24. (kedd), 8.30 óra 

Helyszín: A Kossányi József Alapiskola tornaterme, Iskola u. 22, Szentpéter 

Résztvevők: Az általános iskolák diákjai – fiúk és lányok (max. 4-4 fő/iskola) 

Nevezés: 2017. október 20. (péntek) 12.00-ig - az iskola nevének és a diákok számának megadásával az alábbi elérhetőségeken:
RNDr. Bukovszky János: zs.vjm@zssvpeter.edu.sk , mobil: 0915 815 984
Pallag György mérnök: karpatiasport@gmail.com , mobil: 0905 921250 

Verseny díjazása Az 1.- 3. helyezettek továbbjutnak a magyarországi döntőbe,
az első 3 helyezett minden kategóriában emlékérmet és oklevelet kap. 

Ebéd rendelhető e-mail-en 2017. október 20 -ig, ára 2 €.
Minden asztaliteniszt kedvelő diákot szeretettel várunk!


15:30XLVIII. Szenczi Molnár Albert Napok - a Szenci járás elsőseinek köszöntése
2017. október 24. – (kedd) – Szenc, VMK
15.30 – A Szenci járás elsőseinek kultúrműsorral egybekötött ünnepélyes köszöntése. 

Főszervező:
a Csemadok Szenci Területi Választmánya
és a Csemadok Országos Tanácsa.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.

Információk: Fekete Márta 0905 305 812, fekete@csemadok.hu,
illetve a Csemadok Szenci Alapszervezetének vezetőségi tagjainál. 

 
17:00A Magyar Jelenlét Háza ünnepélyes átadása
A kassai ROVÁS művészeti csoport
szeretettel meghívja Önt
a Magyar Jelenlét Háza ünnepélyes átadására.

A jeles esemény 2017. október 24-én, 17 órakor kezdődik az Erzsébet utca 42. szám alatt.

Az eseményen részt vesz Potápi Árpád János államtitkár.

A Magyar Jelenlét Házának épülete
a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága jóvoltából került a Rovás tulajdonába.október 26. (csütörtök)
16:00Simon Attila történész előadása Füleken
Magyar idők a Felvidéken 1938 - 1945 címmel dr. Simon Attila tart előadást Füleken, a VMK Bábtermében október 26-án 16:00 órától. 

A rendezvény szervezője a Füleki KOHÁRY Polgári Társulás. Társszervező: a Füleki Városi Művelődési Központ. 

A szervezők szeretettel várnak min den érdeklődőt.
20:00Nemzetközi Gitárest Nyitrán
Nemzetközi Gitárest lesz Nyitrán, melynek keretén belül a nemzetközi hírű, magyar gitáros, Tom Lumen ad koncertet.

Tom szólóműsorát 2011-ben mutatta be első ízben a közönségnek. Azóta – a megannyi magyarországi koncert mellett – 10 országban lépett színpadra. Többek között játszott Mexikóban, Finnországban, Angliában, Írországban, Németországban, Ausztriában, stb. Szlovákiában is visszatérő előadó. Több neves gitárművésszel is szerepelt egy színpadon, mint pl. a budapesti Müpában ill. a pécsi Kodály Központban Tommy Emmanuellel.

Saját szerzeményei mellett, magyar népzenei átdolgozásokat és neves előadók (pl. Queen, Tommy Emmanuel, The Beatles) kedvelt számait is megszólaltatja. 

Tom amellett, hogy kiváló gitárjátékával szórakoztat, jókedvű, kedves történeteit is megosztja a hallgatósággal. Hangulatos és inspiráló estjeit mind a könnyűzene, mind a klasszikus gitárzene hívei érdeklődéssel látogatják.

A koncert helyszíne: Music a Café, Nitra
Időpontja: 2017. október 26, 20:00
október 27. (péntek)
18:30Százéves a Csárdáskirálynő!
A Pesti Művész Színház október 27-én, pénteken 18,30 órától mutatja be Kálmán Imre - Békeffi István Csárdáskirálynő című nagyoperettjét a komáromi városi művelődési központban (vmk). A főbb szerepekben Sáfár Mónikát, Harsányi Gábort, Egyházi Gézát, Fogarassy Bernadettet... láthatjuk-hallhatjuk. Minden érdeklődőt szeretettel vár a szervező Lehár Ferenc Polgári Társulás és a komáromi vmk. Belépjőegy 12 euróért a komáromi vmk-ban kapható. Információ: 00421/35/7713550, 00421/905/892 579.
október 28. (szombat)
19:00Szüreti batyubál a Reviczky Házban
Kedves Barátaink!

A Reviczky Társulás, a Lévai Magyar Asszonyok Ligája és a Lévai Szent László Kör idén is sok szeretettel meghívja Önöket a hagyományos Szüreti batyubálra, melyre 2017. október 28-án, szombaton kerül sor 19 órai kezdettel.
A zenét a Magister Duó szolgáltatja.

Asztalfoglalás Kosztolányi Magdolnánál lehetséges (0907 204 699). 

Tisztelettel: a lévai Reviczky Társulás
október 29. (vasárnap)
16:00XLVIII. Szenczi Molnár Albert Napok - László Attila koncertje Boldogfán
2017. október 29. – (vasárnap) – Boldogfa, katolikus templom
16.00 óra – „A zene összeköt” c. műsor. László Attila a Csillag születik 2011-es év győztese. 

Főszervező:
a Csemadok Szenci Területi Választmánya
és a Csemadok Országos Tanácsa.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.

Információk és jegyelővétel: Fekete Márta 0905 305 812, fekete@csemadok.hu,
illetve a Csemadok Szenci Alapszervezetének vezetőségi tagjainál.

november 6. (hétfő)
10:00XLVIII. Szenczi Molnár Albert Napok - Dinnyés József műsora
2017. november 6. – (hétfő) – Szenci Közös Igazgatású Magyar Tanítási Nyelvű Iskola
10.00 óra – Ünnepi megemlékezés és koszorúzás – közreműködnek az iskola diákjai, valamint Dinnyés József daltulajdonos a „Tartsd meg azért népedet” című műsorral. 

Főszervező:
a Csemadok Szenci Területi Választmánya
és a Csemadok Országos Tanácsa.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.


Információk: Fekete Márta 0905 305 812, fekete@csemadok.hu,
illetve a Csemadok Szenci Alapszervezetének vezetőségi tagjainál.
november 10. (péntek)
17:00XLVIII. Szenczi Molnár Albert Napok - Szabó T. Anna és Dragomán György Szencen
2017. november 10. – (péntek) – Szenc, VMK Labirintus
17.00 óra – „Páros mágia” Vendégeink Szabó T. Anna és Dragomán György a kortárs magyar irodalom képviselői. A beszélgetésre és a felolvasásokra Dés András ütőhangszeres művész reflektál zenével. 

Főszervező:
a Csemadok Szenci Területi Választmánya
és a Csemadok Országos Tanácsa

A rendezvény a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.

Információk: Fekete Márta 0905 305 812, fekete@csemadok.hu,
illetve a Csemadok Szenci Alapszervezetének vezetőségi tagjainál.
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
463 éveZólyom városában megszületett Balassi Bálint, a magyar reneszánsz költészet kiemelkedő alakja.
277 éveIII. Károly magyar király halála után Mária Terézia lépett a trónra, megkezdődött az osztrák örökösödési háború.
163 éveMegszületett Arthur Rimbaud francia költő, a szimbolizmus képviselője (Egy évad a pokolban).
142 éveMagyarország miniszterelnökévé nevezték ki Tisza Kálmánt, miután a kormánypárt tagja lett.
134 éveMegszületett Lugosi Béla magyar származású amerikai filmszínész (Drakula).
Fő támogatónk