2015. október 08., csütörtök - Koppány
Cikkek közt...  Videók közt...  
Bemutatták az MKP önkormányzati koncepcióját az Európai Parlamentbenvideó Az intergroup ülésének kiemelt napirendi pontja volt a felvidéki magyarság helyzete és az MKP önkormányzati koncepciója.
Minimálbér-emelés: a szakszervezetek elégedettek, a munkáltatók nem látják okát videó A munkáltatók szerint a minimálbér ekkora emelése indokolatlan, politikai színezetű intézkedés, ami elbocsátásokhoz vezethet.

Videó

Felvidéki Híradó - 2015. október 08.A Rákóczi Szövetség folyamatosan támogatja a magyar kiselsősöket
Felvidéki Híradó - 2015. október 08.Emléktáblát avattak Szőnyben a felvidéki kitelepítettek emlékére
Felvidéki Híradó - 2015. október 08.Aranyat énekelt az Egressy Béni Vegyeskar
Felvidéki Híradó - 2015. október 08.Borvirág fesztivál Füleken
Legfrissebb
A liberálisok enyhítenék az eutanázia büntetését A javaslat arra a megfontolásra épül, hogy a kétségbeesésből elkövetett emberölés nem minősülhet gyilkosságnak.
Szlovákiában és Magyarországon is parancsnoki központot hoz létre a NATO A Kelet-Európában már létező hat parancsnoki központ kiegészítéseként jönnek létre az új parancsnoki és ellenőrzési struktúrák.
A román hírszerzés szerint az alkotmányosságot fenyegetik az autonómiatörekvések A hírszerzés a 2015-ös év kihívásai között első helyen a nemzetbiztonságot is veszélyeztető korrupció jelenségét említi.
Konferencia a szlovákiai magyar oktatás előtt álló kihívásokról A Rákóczi Szövetség a szlovákiai magyar oktatás előtt álló kihívásokról rendez konferenciát Gyűgy-fürdőn október 9. és 11. között.
Házkutatást tartottak a Volkswagen székhelyén A braunschweigi ügyészség szeptember végén indított eljárást a társaság ellen csalás gyanújával.
Potápi: a közmédia segíti a nemzetpolitika bekerülését a hírekbe A nemzetpolitika nem kerülne a hírekbe, ha a közmédia nem segítené megjelenését - mondta az államtitkár.
Belföld Čislák menesztésére szólítja fel a kormányfőt a KDH Čislák menesztésére szólítja fel a kormányfőt a KDHvideó POZSONY. Az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom arra szólítja fel Robert Fico miniszterelnököt, hogy váltsa le tisztségéből Viliam Čislák egészségügyi minisztert. A kereszténydemokraták felhívásukat azzal indokolták, hogy a miniszter nem hajlandó semmit sem tenni az egészségügy átláthatósága és a visszaélések megszüntetése érdekében. Amennyiben nem teszi meg, a kereszténydemokraták aláírásgyűjtésbe kezdenek egy rendkívüli parlament összehívása érdekében. A liberálisok enyhítenék az eutanázia büntetésétvideó A javaslat arra a megfontolásra épül, hogy a kétségbeesésből elkövetett emberölés nem minősülhet gyilkosságnak. Az élelmiszergyártók elégedettek az áfacsökkentésselvideó Az élelmiszer-ipari kamara viszont arra számít, hogy a csökkentett forgalmi adó az élelmiszerek végső árában is megjelenik.
Külföld Szlovákiában és Magyarországon is parancsnoki központot hoz létre a NATO Szlovákiában és Magyarországon is parancsnoki központot hoz létre a NATOvideó BRÜSSZEL. A NATO új parancsnoki központokat hoz létre, mégpedig Szlovákiában és Magyarországon - jelentette be csütörtökön Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. A Kelet-Európában már létező hat parancsnoki központ kiegészítéseként jönnek létre az új parancsnoki és ellenőrzési struktúrák. Házkutatást tartottak a Volkswagen székhelyénvideó A braunschweigi ügyészség szeptember végén indított eljárást a társaság ellen csalás gyanújával. Több pénzt ítélt meg az EU a migrációs válság kezelésérevideó Az unió idén mintegy 400 millió euróval több kötelezettséget vállalhat a migrációs válság kezelése érdekében.
Itthon Konferencia a szlovákiai magyar oktatás előtt álló kihívásokról Konferencia a szlovákiai magyar oktatás előtt álló kihívásokrólvideó GYŰGY. A szlovákiai magyar oktatás kihívásiról és az arra adható civil válaszokról tanácskoznak Gyűgy-fürdőn október 9. és 11. között a Rákóczi Szövetség szervezésében. A Rákóczi Szövetség a szlovákiai magyar oktatás előtt álló kihívásokról rendez konferenciát Gyűgy-fürdőn október 9. és 11. között. Pénzügyi képzést indít diákoknak az OTP új alapítványavideó A program célja, hogy átadja az általános és középiskolás diákoknak az alapvető pénzügyi és gazdasági ismereteket. Ág Tibor Napok: emlékezzünk együtt a „felvidéki Kodályra“!videó Október 24-25-én Pogrányban rendezik meg az I. Ág Tibor Napokat, a részletekről Katona István ötletgazda tájékoztatta portálunkat.
Magyar világ Potápi: a közmédia segíti a nemzetpolitika bekerülését a hírekbe Potápi: a közmédia segíti a nemzetpolitika bekerülését a hírekbevideó SZÉKESFEHÉRVÁR. A nemzetpolitika nem kerülne a hírekbe, ha a közmédia nem segítené megjelenését - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Székesfehérváron, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Kós Károly Kollégiuma által szervezett külhoni tudósítók találkozóján. A nemzetpolitika nem kerülne a hírekbe, ha a közmédia nem segítené megjelenését - mondta az államtitkár. A román hírszerzés szerint az alkotmányosságot fenyegetik az autonómiatörekvésekvideó A hírszerzés a 2015-ös év kihívásai között első helyen a nemzetbiztonságot is veszélyeztető korrupció jelenségét említi. Illegális bevándorlás - Már több mint 330 ezren érkeztek Magyarországravideó Szerdán több mint hatezer embert fogtak el tiltott határátlépés miatt Magyarországon.
Kultúra Ghymes nagykarácsony december 26-án az Arénában Ghymes nagykarácsony december 26-án az Arénábanvideó BUDAPEST. Nagykarácsony címmel tart koncertet a népszerű Ghymes együttes december 26-án a Papp László Budapest Sportarénában. Az esten fellép Hobo (Földes László), Trokán Anna, két gyerekkórus, valamint artisták is. A Ghymes, amely eddig 18 önálló albumot készített, jövőre új stúdióanyagon fog dolgozni. A fehérorosz Szvetlana Alekszijevics kapja az irodalmi Nobel-díjat videó Alekszijevics újságíróként és tanítóként dolgozott Minszkben. A háború nem asszonyi dolog volt az első könyve. Picasso és kortárs utódai közös kiállítása Párizsbanvideó A Picasso.mania című tárlat azt mutatja be, a kortárs művészek hogyan értelmezték újra a festő műveit, használták fel imázsát.
Színes Görbicz Anita Szlovákia ellen térhet vissza Görbicz Anita Szlovákia ellen térhet visszavideó DABAS. A decemberi dániai világbajnokságra készülő magyar női válogatott felkészülését segítheti a ma kezdődő Európa-bajnoki selejtezősorozat, amelyben az első ellenfél Szlovákia lesz Dabason. Négy hónappal a szülése után visszatért a válogatott keretébe a világklasszis Görbicz Anita. Megkezdődött a Spanyol lépcső felújítása Rómábanvideó A restaurálás után új fényben fog ragyogni a Róma és Olaszország egyik jelképének számító lépcső - mondta a főpolgármester. Újabb kényszerleszállás Amerikában a pilóta rosszulléte miattvideó A Boeing 787-8 Dreamliner típusú gép baj nélkül ért földet az új-mexikói nagyvárosban.
Mozaik Túl sok stresszt okoz gyerekeknek az okostelefon Túl sok stresszt okoz gyerekeknek az okostelefonvideó MANNHEIM. Kommunikációs stresszt okoz a gyerekeknél a túlzásba vitt okostelefon-használat - derül ki a Mannheimi Egyetem felméréséből. A megkérdezettek csaknem fele ismerte el, hogy telefonja gyakran eltereli a figyelmét a házi feladatról. Eszközhasználó lehetett a Homo naledi, az ember távoli "unokatestvére"videó A Homo naledi egyik nagy rejtélye továbbra is a kora, ennek meghatározásán még dolgoznak. A DNS-javításhoz kapcsolódó kutatásokért hárman kapták a kémiai Nobel-díjatvideó Tomas Lindahl, Paul Modrich és Aziz Sancar kapja a kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Akadémia szerdai bejelentése szerint.
Vélemény Farkas Iván: Választási költségvetés Farkas Iván: Választási költségvetésvideó Az egyetlen kormányzó párt az első szociális csomag elfogadása óta folyamatos kampányt folytat. A jövő évi állami költségvetést is a parlamenti választás jegyében készül elfogadtatni a törvényhozással. Ez olvasható ki a pénzügyi tárca jövő évi büdzsé tervezetéből. Az egyetlen kormányzó párt az első szociális csomag elfogadása óta folyamatos kampányt folytat. Őry Péter: Integráljunk és integrálódjunk!videó Ahol a kisebbség nem őshonos, ott pár év alatt egy sajátos közösségi rendszert alakít ki, de nem olvad be, és nem integrálódik. Köpöncei Péter: Folytatódik a nővérek vesszőfutásavideó Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy az egészségügyi törvény módosítása egy választási ígéret kisstílű megvalósítása.
Hitélet Kézírásos bibliamásolat készült Ferenc pápa számára Szegeden Kézírásos bibliamásolat készült Ferenc pápa számára Szegedenvideó SZEGED. Kézírásos bibliamásolat készült Ferenc pápa számára Szegeden, az öt kötetet zarándokok adják át október 14-én az egyházfőnek. Az ötkötetes mű teljes terjedelme 5061 oldal, ami azt jelenti, hogy ugyanennyi másoló kellett létrejöttéhez. Ferenc pápa: a család álljon a politika és a gazdaság középpontjábanvideó Ferenc pápa megjegyezte, a mai társadalomban sokan "a magány tengerébe fulladnak". Hetvenéves a müncheni magyar katolikus egyházközség videó A szentmisét Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök, a közösség egykori vezetője mutatta be.
Múltunk Több tízezer dokumentum vált elérhetővé a nácizmus áldozatairól Több tízezer dokumentum vált elérhetővé a nácizmus áldozatairól videó BERLIN. Online letölthetővé tette a világháborús eltűntek felkutatásával foglalkozó, németországi székhelyű nemzetközi keresőszolgálat, az International Tracking Service (ITS) az első 50 ezer dokumentumot a nácizmus üldözöttjeiről. A dokumentumok annak a hatalmas adatbázisnak a részét képezik, amely 2013-ban az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. Bronzkori szauna maradványait tárhatták fel az Orkney-szigetekenvideó A régészek több mint harminc épület romjait, továbbá szemétdombokat és temetőket tártak fel a Westray-szigeten. Aradi vértanúk - Kárpát-medence-szerte megemlékezések voltak videó Semjén Zsolt szerint a magyar-román sorsközösség tudatosítását, a nemzet megmaradását kell segítenie a megemlékezésnek.
Időjárás
Pozsony
Ma: 12°C / 14°C
Holnap: 7°C / 16°C
Ógyalla
Ma: 11°C / 15°C
Holnap: 10°C / 17°C
Losonc
Ma: 9°C / 14°C
Holnap: 7°C / 15°C
Kassa
Ma: 8°C / 14°C
Holnap: 5°C / 12°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi szeptember 30. (szerda) - okt. 9. (péntek)
19:00Tornaljai Városnapok
2015. szeptember 30-án veszi kezdetét a Tornaljai Városnapok 2015 című programsorozat, melynek első programja az Ifjú Szívek Táncszínház “Felföldi levelek” című előadása a Városi Művelődési Központban.

A rendezvény több héten keresztül további színes műsorokkal várja a látogatókat. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Program:

Szeptember 30., szerda:
19.00 Ifjú Szívek Táncszínház: Felföldi levelek - VMK, belépő elővételben 4 euró

Október 1., csütörtök
19.00 Új Dumaszínház (Budapest) Stand Up Brigádja műsora - VMK, belépő elővételben 5 euró

Október 2., péntek
19.00 Szezonnyitó Parapács táncház - VMK, beléptő 1 euró
Felföldi, szatmári és erdélyi táncokat tanít Nagy Luca és Nyiri Gábor

Október 3., szombat
17.00 40 éves az ANDANTE - kórustalálkozó - VMK, ingyenes

Október 4., vasárnap
16.00 Ökumenikus istentisztelet az aradi vértanúk napja alkalmából
Közreműködik a Bocskai Dalkar Nőikara (Nyárádszereda) - Református templom
17.00 Kazinczy Lajos emléktáblájának megkoszorúzása
Közreműködik a Kazinczy F. Alapiskola, ünnepi beszédet mond ntű. Varga Sándor (Szováta)

Október 5., hétfő
17.30 A tornaljai iskolák estje, a Városnapok megnyitása - VMK

Október 6., kedd
18.00 ESZPÉ: Szécsi Pál emlékkoncert - VMK, ingyenes

Október 7., szerda
19.00 Gero Band & Erich BOBOŠ Procházka koncert - VMK, ingyenes

Október 8., csütörtök
09.00 Iván László emléktorna - Sportpálya
10.00 Testvérvárosi delegációk és díszpolgárok fogadása - Városi Hivatal
15.00 Az I. világháborús emlékmű megkoszorúzása - Városi Hivatal
15.30 A II. világháborús emlékmű megkoszorúzása (20. évforduló) - Főtér
18.00 A La Gioia együttes műsora (meghívottaknak) - VMK

Október 9., péntek
08.00 Őszi vásár - Főtér
09.00 Találkozás díszpolgárainkkal, díjazottjainkkal - VMK
10.30 Találkozás díszpolgárainkkal, díjazottjainkkal - VMK
17.00 Szabadtéri fúvószene - Főtér
18.00 A Tornaljai Városi Képviselő-testület ünnepi ülése - VMK

Október 23., péntek
19.00 Mikszáth Kálmán: Különös házasság - VMK, belépő elővételben 6 euró
A komáromi Jókai Színház előadása

Október 24., szombat
19.00 Parapács táncház - VMK, belépő 1 euró
Táncokat oktat: Nagy Luca és Nyíri Gábor

November 14., szombat
Hagyományok napja - VMK
október 2. (péntek) - nov. 7. (szombat)
18:00A XLVI. Szenczi Molnár Albert Napok
A XLVI. Szenczi Molnár Albert Napok műsora:

Időpont: 2015. szeptember 25 – november 7.
Helyszín: Szenc, Boldogfa, Réte, Hegysúr, Jóka.


2015. szeptember 25-26-27. – (péntek, szombat, vasárnap)
Tanulmányi kirándulás: Szabadka, Zenta, Újvidék, Palics, Pétervárad, Zombor


2015. október 2. – (péntek) – Szenc
18:00 – Koszorúzási ünnepség a Szenczi Molnár Albert szobornál a Városi Hivatal előtti parkban. Ünnepi beszédet mond Somogyi Alfréd, a Pozsonyi Református Egyházmegye esperese, közreműködik Neszméry Előd (vers)
19:00 - Szenci VMK Labirintus
A Szent Korona üzenete, előadó: Szeibert András, a Háló vezetője
„mert a vizek szintin lelkemig érnek” – Nógrádiné Kiss Magdolna festményei és a SACRA KORONA – Szelényi Károly fotóinak a kiállításmegnyitója, közreműködnek Júlia Sojka (hegedű) és Lucia Ševečková (zongora)


2015. október 4. - (vasárnap) - Boldogfa
15:00 – A Hősök szobránál emlékezés az aradi vértanúkra
15:30 – „Amit a szívedbe rejtesz…“ – A tizenöt éves Kicsi Hang verséneklő együttes templomi koncertje. Közreműködnek: Lantos Borbély Katalin, Menyhárt József és Bertók István


2015. október 18. – (vasárnap) – Hegysúr - Kultúrközpont
14:30 – A Szenci járás magyar kisiskoláinak helyzete – kerekasztal beszélgetés. Résztvevők: Pék László, Szanyi Mária, Matus Mónika, Pomichal Mária, Metzner Zoltán, Gujber László, Duray Rezső
A beszélgetést vezeti: Gaucsík István történész


2014. október 19. – (hétfő) – Szenci Közös Igazgatású Magyar Tanítási Nyelvű Iskola
10:30 – Ünnepi megemlékezés és koszorúzás – közreműködnek az iskola diákjai és Derzsi György: „Hazámnak nevezlek, Magyarország“ című zenés-verses műsora


2015. október 25. – (vasárnap) – Jóka, Réte református templom
15:30 – „Szállj sólyom szárnyán“ című zenés-verses műsor, közreműködnek: Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid a jókai református templomban
18:00 – „Szállj sólyom szárnyán” című zenés-verses műsor, közreműködnek: Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid a rétei református templomban


2015. október 27. – (kedd) – Szenc – VMK
15:30 – A Szenci járás elsőseinek kultúrműsorral egybekötött ünnepélyes köszöntése
2015. október 28. – (szerda) – Szenc VMK
19:00 – A KOR-ZÁR együttes új műsora MOZI címmel.


2015. november 4. – (szerda) – Szenc – VMK
19:00 – „Három a…” címmel a Szőttes Kamara Néptánccsoport műsora


2015. november 7. – (szombat) – Szenczi Molnár Albert Alapiskola
14:30 – Ünnepi záróműsor és koszorúzás
Szenczi Molnár Albert hagyatéka – Rendező: Rakyta Gabriella
Közreműködnek: az iskola diákjai és a Farkas, a Mézes a Német meg a Bob verséneklő együttes
Ünnepi beszédet mond Csáky Pál, az MKP EP képviselője.
Kiállításmegnyitó Hamerlik László természetfotóiból.
október 8. (csütörtök) - okt. 9. (péntek)
16:00XVIII. Nógrádi Pedagógustalálkozó
A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Losonci Területi Választmánya és a társszervezők 2015-ben is megszervezik a Nógrádi Pedagógustalálkozót. Az október 8-9-én szervezett előadások, beszélgetések fogódzókat kínálnak a tanároknak a tehetséggondozás területén és a tehetségsegítő programok kihasználásához.

A XVIII. találkozó időpontja:

2015. október 8. csütörtök 16.00 – 17.00, helyszín: Füleki Városi Könyvtár,

2015. október 9. péntek 8.00 – 16.00, helyszín: Füleki Gimnázium.

A Nógrádi Pedagógustalálkozó témája: Váltsuk valóra a tehetséget! Az előadások, beszélgetések az önismeret és tehetség kapcsolatát, a tehetség felismerését, a pszichológus és a pedagógus tehetséggondozásban betöltött szerepét tárják fel, illetve fogódzókat kínálnak a tanároknak a tehetséggondozás területén és a tehetségsegítő programok kihasználásában - számolt be a Rozsnyóvidék hírportál.
október 9. (péntek)
17:00Író-olvasó találkozó N.Tóth Anikóval és Németh Zoltánnal Léván
A Reviczky Társulás Irodalmi szakosztálya sok szeretettel meghívja Önöket író-olvasó találkozónkra N.Tóth Anikóval és Németh Zoltánnal.
Időpont és helyszín: 2015. október 9-én, pénteken,
17 órakor Léván a Reviczky Házban (Honvéd utca 28.). 
A belépődíj tetszőleges!

október 10. (szombat) - okt. 11. (vasárnap)
15:00XVI. Őszirózsa - magyarnóta-énekesek országos versenye
A CSEMADOK Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya tisztelettel meghív minden érdeklődőt a

XVI. ŐSZIRÓZSA

magyarnóta-énekesek országos versenyére, amelynek döntője október 11-én kerül megrendezésre.

Vasárnap 14.30-tól Ipolyszécsénykére várják a nótakedvelő közönséget.

A verseny folyamán Balogh Béla és cigányzenekara kíséri az énekeseket.

Őszirózsa -

A felvidéki magyar nótaéneklés évszázados hagyományainak megőrzését és a műfaj népszerűsítését tűzte ki célul az a szervezőcsapat (Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya Balogh Gábor és Kliment Éva vezetésével), amely életre hívta, és már tizenhatodik alkalommal szervezi meg a magyar nótaénekesek versenyét, az Őszirózsát. A program nemcsak a felvidéki magyar nótaénekeseket és nótaszerető közönséget szólítja meg. Minden évben sok érdeklődő érkezik - mind a versenyzők, mind a közönség soraiba - Magyarországról és a többi külhoni magyar régióból is.

2006-tól a versenyzők minősítésben is részesülnek. A verseny díjazottjai (első három helyezett) különdíjként 2010-ig felléphettek a Duna TV Kívánságkosár című műsorában, élőben. Feltétlenül fontos lenne, hogy ez a fellépési lehetőség újra megnyíljon előttük.

A verseny színvonalának megtartása érdekében mindig nagy hangsúlyt fektetnek a zsűri kiválasztására. Ebben az évben Tarnai Kiss László énekművész, a Magyar Rádió főmunkatársa, a Dankó Rádió főszerkesztője lesz a zsűri elnöke, továbbá Szeredy Krisztina énekművész, Papp Sándor zenetanár, a TASR tudósítója,​ ​a Pátria Rádió volt főszerkesztője és műsorvezetője, Magyar Nándor nótaénekes, az első Őszirózsa nótaverseny győztese, azóta állandó zsűritag és Antal Gusztávné - Medgyesi Erzsébet, balassagyarmati zenetanár vállalták ezt a feladatot.

A legkiválóbb versenyzők számára nagyon fontos lenne, hogy megjelenési lehetőséget kapjanak az országos média csatornákon. Vagyis a verseny első három helyezettjének lehetősége legyen tehetségének bemutatására a Dankó Rádióban, a Duna Televízió nagy népszerűségnek örvendő Kívánságkosár című műsorában, illetve más televíziós magazinokban, ahol ennek a műfajnak és a szervezőknek is teret lehetne adni, hogy az általuk vállalt küldetést megjelenítsék.
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
119 éveMagyarok Nagyasszonyának ünnepe
119 éveMegkezdődött a Dow Jones jegyzése.
141 éveMegszületett gróf Bethlen István, aki 1921 és 1931 között Magyarország miniszterelnöke volt.
140 éveMegszületett Nádudvari Tormay Cécile írónő, műfordító, közéleti szereplő.
134 éveMegszületett Vincenzo Peruggia olasz szobafestő, aki ellopta a Mona Lisat.
Fő támogatónk