2014. október 21., kedd - Orsolya
Cikkek közt...  Videók közt...  
Jóváhagyta a parlament a víz alkotmányos védelmétvideó A kormányzó Irány-Szociáldemokrácia műhelyéből származó javaslatot 102 képviselő támogatta.
Jóváhagyta Šefčovič és Bulc támogatását az EP-szakbizottsága videó A szakbizottsági frakciókoordinátorok kedden kora délutánra hivatalosan is egyetértésre jutottak mindkét jelölt támogatásában.

Videó

Felvidéki Híradó - 2014. október 21.Magyar szabadalom a rimaszombati kórházban
Felvidéki Híradó - 2014. október 21.Egészségügyi fórum Füleken
Felvidéki Híradó - 2014. október 21.Rimaszombatba került a KKK filmszemle fődíja
Felvidéki Híradó - 2014. október 21.Sürgős felújításra szorul a szepesi várrom
Legfrissebb
Kárpát-medencei Magyarok Zenéje: koncertek több helyszínen Folytatódik a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje (KmMZ) elnevezésű koncertsorozat a határon túli magyar településeken.
Ebola - Gyorstesztet fejlesztettek ki a betegség diagnosztizálására Francia kutatók kifejlesztettek egy gyors diagnosztikai tesztet, amellyel az ebolavírus kevesebb mint 15 perc alatt kimutatható.
A Székely Menetelés évfordulója a közmédiában Történelmet formáló erdélyi eseményre emlékezik október 26-án a közmédia.
Ficónak nem kell magyarázkodnia A kormányfőnek nem kell majd magyarázatot adnia a Zsolna adóssága elengedésének kapcsán tett kijelentéseire.
Orkánerejű vihar Nagy-Britanniában, halálos áldozattal A szélviharban egy ember meghalt, többen megsérültek, és jelentős közlekedési fennakadások is voltak.
Putyin és Porosenko a gáztárgyalásokról egyeztetett Putyin múlt pénteken Milánóban kijelentette, hogy előrelépés történt az orosz földgáz Ukrajnának való szállításában.
Belföld Paška: a kormánypárt képes a párbeszédre Paška: a kormánypárt képes a párbeszédrevideó POZSONY. Pavol Paška házelnök szerint a víz alkotmányos védelmének jóváhagyása azt bizonyítja, hogy a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia képes a párbeszédre az ellenzékkel, illetve indítványok közös elfogadására, ha értelmes dolgokról van szó. A házelnök szerint a víz alkotmányos védelmének jóváhagyása azt bizonyítja, hogy a kormánypárt képes együttműködni az ellenzékkel. Ficónak nem kell magyarázkodniavideó A kormányfőnek nem kell majd magyarázatot adnia a Zsolna adóssága elengedésének kapcsán tett kijelentéseire. Enyhén csökkent a munkanélküliség szeptemberbenvideó Szeptemberben az előző hónaphoz képest 0,12, évközi viszonylatban pedig 1,4 százalékponttal csökkent a munkanélküliség.
Külföld Putyin és Porosenko a gáztárgyalásokról egyeztetett Putyin és Porosenko a gáztárgyalásokról egyeztetettvideó MOSZKVA. Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök telefonon beszéltek egymással kedden a Brüsszelben folyó orosz-ukrán-EU-s gáztárgyalások alkalmából - közölte a Kreml sajtószolgálata. Putyin múlt pénteken Milánóban kijelentette, hogy előrelépés történt az orosz földgáz Ukrajnának való szállításában. Orkánerejű vihar Nagy-Britanniában, halálos áldozattalvideó A szélviharban egy ember meghalt, többen megsérültek, és jelentős közlekedési fennakadások is voltak. Sok az új ebolás Sierra Leonébanvideó Rohamosan nő az ebolás fertőzések száma Sierra Leonéban, a ragálynak naponta már húsznál is több a halálos áldozata.
Itthon Rendkívüli ülésen dönt a középiskolai osztályokról Nyitra megye Rendkívüli ülésen dönt a középiskolai osztályokról Nyitra megyevideó NYITRA. A szeptemberi rendkívüli ülés után október 20-án tanácskozott ismét Nyitra Megye Önkormányzata. Mivel a megyei képviselők nem tudtak megegyezni arról, hogy a 2015/16-os tanévben hány első osztály nyíljon a térség középiskoláiban, jövő hétfőn újabb rendkívüli ülésen tárgyalnak majd erről a napirendi pontról. Hétfőn újabb rendkívüli ülésen tárgyalnak majd a középiskolai osztályszámokról Nyitra Megye Önkormányzatának képviselői. Sok esőre és heves szélre figyelmeztet az SHMÚvideó A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet az ország egész területére riasztást adott ki a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt. Rimaszombati alkotók kapták a Kárpát-medencei Tudósítói Filmszemle fődíjátvideó A fődíjat Szekeres Éva, Lichtmannegger László és Szászi Zoltán kapták a Séta a rimaszombati temetőben című alkotásukért.
Magyar világ A Székely Menetelés évfordulója a közmédiában A Székely Menetelés évfordulója a közmédiábanvideó BUDAPEST. Történelmet formáló erdélyi eseményre emlékezik október 26-án a közmédia. 2013. október 27-én két háromszéki falu, Bereck és Kökös közötti útszakaszon másfélszázezres összefüggő menetoszlop hívta fel a figyelmet az egységes, önálló, autonóm Székelyföld-igényre. Történelmet formáló erdélyi eseményre emlékezik október 26-án a közmédia. Mikó-ügy - Folytatódott a fellebbviteli tárgyalásvideó Az ingatlanbecslő meghallgatásával folytatódott a Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatása ügyében zajló per. Kelemen Hunor: nem elvárás az RMDSZ iránt, hogy Pontát támogassavideó Előfordulhat, hogy a lakosság 6,5 százalékát kitevő magyarság döntheti el, ki lesz a következő államfő Romániában.
Kultúra Kárpát-medencei Magyarok Zenéje: koncertek több helyszínen Kárpát-medencei Magyarok Zenéje: koncertek több helyszínenvideó BUDAPEST. Folytatódik a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje (KmMZ) elnevezésű koncertsorozat a határon túli magyar településeken. Október 27-én Beregszászon, másnap Nagyváradon lép fel a Misztrál együttes, valamint Pál István Szalonna és bandája a magyarság találkozóján. Folytatódik a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje (KmMZ) elnevezésű koncertsorozat a határon túli magyar településeken. Válogatás a közmédia október 23-ai műsoraibólvideó A nap hangulatát a Kossuth téri ünnepélyes zászlófelvonás és katonai tiszteletadás adja meg. Több díjat nyertek a közmédia filmesei az Etnofilm fesztiválonvideó A filmszemlén a legnagyobb sikert a rimaszombati Vörös Attila és Vörös Előd a Pásztorok ösvényein című alkotása aratta.
Színes Öt év börtönt kapott Pistorius Öt év börtönt kapott Pistoriusvideó PRETORIA. Öt év börtönre ítélték kedden Oscar Pistorius dél-afrikai mozgássérült sportolót, akit korábban gondatlanságból elkövetett emberölésben mondtak ki vétkesnek. Pistorius tavaly a saját házában a zuhanykabin ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét. Kiutasítottak egy lefátyolozott arab nézőt a párizsi operábólvideó Franciaországban 2011. április 11-én lépett életbe a tiltásról szóló törvény, megszegőit akár 150 eurós pénzbírságra büntethetik. Ötéves a Puskás-díjvideó Ad íjat eddig Cristiano Ronaldo, Hamit Altintop, Neymar, Miroslav Stoch és legutóbb Zlatan Ibrahimovic érdemelte ki.
Mozaik Viagrával gyógyíthatják a szívbetegeket? Viagrával gyógyíthatják a szívbetegeket?videó RÓMA. Viagrával gyógyíthatják hamarosan a szívbetegeket, mert egy friss olasz kutatás szerint javítja az erek működését. Egy friss olasz kutatás szerint viagrával gyógyíthatják hamarosan a szívbetegeket Ebola - Gyorstesztet fejlesztettek ki a betegség diagnosztizálásáravideó Francia kutatók kifejlesztettek egy gyors diagnosztikai tesztet, amellyel az ebolavírus kevesebb mint 15 perc alatt kimutatható. Sejtátültetés után újra jár egy bénult férfivideó A 40 éves Darek Fidika 2010-ben bénult meg, miután késsel többször hátba szúrták.
Vélemény Karaffa Attila: A futballszurkoló nem bűnöző! Karaffa Attila: A futballszurkoló nem bűnöző!videó Bizonyára sokaknak ismerős a cím, hiszen találkozhattak már vele futballpályák lelátóin, a szurkolók felsőin vagy különböző fórumokon. A mi esetünkben most egy dunaszerdahelyi esetre szeretnék rávilágítani. Bizonyára sokaknak ismerős a cím, találkozhattak már vele futballpályák lelátóin, a szurkolók felsőin vagy különböző fórumokon. Samu István: Egyesek Csallóköz kincsét, és a jövőt is feláldoznák!videó Szégyen és gyalázat, ami Megyeren elkezdődött, illetve ami most folyik Nagykeszin - véli Samu István. Farkas Iván: Részrehajlás szemrebbenés nélkülvideó A politikai klientelizmus burjánzott eddig is, csupán annak nyílt vállalása újdonság.
Hitélet Törökországba látogat Ferenc pápa Törökországba látogat Ferenc pápavideó VATIKÁN. Ferenc pápa november utolsó két napján utazik Törökországba - jelentette az ANSA olasz hírügynökség. A törökországi út Ferenc pápa hatodik külföldi látogatása lesz. Olasz sajtó: a szinódus új korszakot indított el Ferenc pápa egyházábanvideó Megosztottsággal zárult, de új korszakot indított el a püspöki szinódus az olasz sajtó vatikáni megfigyelői szerint. Ferenc pápa az egyház és társadalom viszonyáról beszéltvideó VI. Pál pápa boldoggá avatásán Ferenc pápa az egyház és társadalom viszonyáról beszélt.
Múltunk Balog Zoltán: 1956 örökségéből élünk Balog Zoltán: 1956 örökségéből élünkvideó BUDAPEST. Mi, mai magyarok 1956 hőseinek áldozatából élünk - jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, az 1956-os Műegyetemi emlékműnél tartott megemlékezésen. Mi, mai magyarok 1956 hőseinek áldozatából élünk - jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten. Száz év után került elő Scott kapitány fotósának jegyzetfüzetevideó Robert Falcon Scott kapitány fotósának jegyzetfüzete az Antarktiszon került elő. Szenzációs leleteket tárnak fel a római katonaváros területén Komárombanvideó Az ókori Brigetio katonavárosának díszes fürdőkomplexuma, csatornázott, padlófűtéses házai kerültek napvilágra.
Időjárás
Pozsony
Ma: 8°C / 18°C
Holnap: 6°C / 9°C
Ógyalla
Ma: 9°C / 18°C
Holnap: 6°C / 9°C
Losonc
Ma: 10°C / 17°C
Holnap: 4°C / 10°C
Kassa
Ma: 9°C / 16°C
Holnap: 6°C / 11°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi október 22. (szerda)
17:00"A szlovákiai kisebbségek nyelvi jogi helyzete" című előadás
A Csemadok Pozsonyligetfalui Alapszervezete különböző programokat szervez az érdeklődők számára a XXVIII. Városi Kulturális Napok keretén belül.

2014. október 22-én szerdán, 17.00 órakor:

SZABÓMIHÁLY Gizella egyetemi tanár, nyelvész, szótárkészítő „A szlovákiai kisebbségek nyelvi jogi helyzete" című előadása a XXVIII. Pozsonyi Városi Kulturális Napok alkalmából.

Helyszín: a Csemadok Nagyterme,
Pozsony, Május 1. tér 10-12.
18:00Csáji Koppány László előadása Kassán
A Kassai Polgári Klub tisztelettel meghívja Önt és barátait a “HONNAN JÖTTÜNK? KIK VAGYUNK? HOVÁ MEGYÜNK?” című homályoszlató és tudomány- illetve eszmetörténeti előadásra, arról, hogy a késő középkorban és az újkorban milyen
elméletek és vélemények merültek fel magyarságunkkal kapcsolatban......
Előadó: CSÁJI KOPPÁNY LÁSZLÓ kulturális antropológus (többek között).  
Helyszín: Nemzeti Kisebbségek Klubja és Márai Sándor Emlékszoba - Mészáros u. 35
Időpont: 2014.október 22, 18,00 órai kezdettel.
Az érdeklődőket szeretettel várjuk !

október 23. (csütörtök) - okt. 26. (vasárnap)
15:0040. Pozsonyi Jazz Napok
Már 40.alkalommal rendezi meg a Szlovák Takarékszövetkezet a Pozsonyi Jazz Napokat, idén október 23-26.közt. A fellépők felhozatala már most nagyon színes, érdemes elővételben jegyet foglalni.

A legnagyobb jazz-zenészek térnek vissza Pozsonyba. Itt lesz John Scofield, Make Stern, VictorWooten, Robert Cray és Hugh Masekela is, hogy fellépjenek a 40.jubileumi Pozsonyi Jazz Napokon október 23. és 26. között az Inchebában.

A szervezők egy speciális meglepetéssel készültek a zenekedvelőknek, egy bónusz nulladik nappal október 23-án, a Régi Piactéren, ahol a legjobb szlovákiai jazz-zenészek lépnek majd fel.

Jegyeket a Pozsonyi Jazz Napokra szeptember 3-tól vehetnek. A program folyamatosan frissül és bővül a legnagyobb jazz-legendák neveivel.
október 23. (csütörtök)
17:00Gyertyás megemlékezést az 56-os forradalom tiszteletére Komáromban
A Magyar Közösség Pártja Komáromi Helyi Szervezete valamint az MKP Komáromi Járási Elnöksége 2014. október 23-án 17 órakor gyertyás megemlékezést tart az 1956-os magyar forradalom tiszteletére Komáromban a volt pártház (mai Egészségügyi Központ) épülete előtti lépcsőn.

Beszédet mond Czíria Attila, polgármesterjelölt

Mindenkit szeretettel várnak!
18:00Ünnepi Mága Zoltán koncert az 56-os forradalom 58. évfordulóján Szepsiben
A Magyar Közösség Pártja tisztelettel meghívja Önt és kedves családját az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulója alkalmából rendezett estre Szepsibe 2014. október 23-án a helyi római katolikus templomba 18 órára.

Az ünnepi esten koncertet ad Mága Zoltán hegedűművész.

Ünnepi beszédet mond Berényi József, az MKP elnöke.

A rendezvény ingyenes!
október 24. (péntek)
18:00Hainer István “napjaim”című kiállításának megnyitója
A szervezők tisztelettel meghívják Önt és kedves családját 2014. 10. 24-én 18 órakor Sopronba a Torony Galériában (Sopron, Szt. György utca 14.)
Hainer István: “napjaim”című kiállítás megnyitójára

A kiállítást megnyitja: Ambrits Tamás fotóművész Megtekinthető: 2014. 11.03.-tól-11.14-ig,
hétköznapokon 15-18 óra között.
20:00Klinika és Jóvilágvan koncert a komáromi Pince klubban
Fellépők:
20:00 - Klinika zenekar
21:30 - Jóvilágvan zenekar

A belépés INGYENES!

A fellépőkről:

Klinika - A Klinika a 90-es évek egyik legismertebb felvidéki zenekara 2014-ben újjáalakult és ismét koncertezik. A csapat a budapesti és vidéki alternatív zenei klubok gyakori vendége volt, mint például a „Fekete lyuk” vagy a „Tilos az Á”, de rendszeres vendége volt más, akkoriban alakuló vidéki kluboknak is. Közös fellépéseik voltak a Kispál és a Borz, vagy a Pál Utcai Fiúk zenekarokkal. A 90-es évek tehetségkutató versenyén, a RockMisszión egy alkalommal második, másodjára első helyezést ért el, és dobogós helyeket szerzett minden akkoriban megrendezett felvidéki és magyarországi rockfesztiválon, ahol indult versenyen. A Klinika az első Sziget fesztiválon nagyszínpados zenekar volt. Most ismét klubkoncertet ad, a Felvidéken elsőként a komáromi Pince klubban. A Kemény játék című lemezük és ezidáig stúdióban nem rögzített dalaikat újrahangszerelve lépnek a komáromi közönség elé. A zenekarról egy film is készül, amelyben az október 24-i koncertből is lesznek majd részletek.

Jóvilágvan - A JVV 2007-től működik azért, hogy megérintsen, ösztönözzön, kifejezzen és őszinte legyen.
A banda egy sokszínű baráti társaság, tagjai más-más zenei területről, ám mind Párkányból érkeztek a "jóvilágba". 2011-ben jelent meg a zenekar első, Hanne című lemeze, majd a másodikra sem kellett sokáig várni, 2013-ban érkezett a Stúrovszkaya.
A zenekar már otthonosan mozog a fesztiválszínpadokon, ugyanakkor leginkább a kiskocsmás mulatságokat szereti:minél közelebb a közönséghez. Fontos számukra az egymás iránti tisztelet s a zene iránti alázat. Muzsikájuk underground poprock, egy csipet pszichedéliával, és költői, képi szövegvilággal.


A rendezvény támogatója a Prudentia n.o.
XXIII. Katedra Napok
A Katedra Alapítvány tisztelettel meghívja Önt
a XXIII. Katedra Napok rendezvényére,
melynek keretén belül átadásra kerül a 2014-es Katedra-díj, valamint közzé tesszük a Kedvenc könyvem és az Iskolai pillanatkép című pályázatok eredményeit.
A rendezvény időpontja: 2014. október 24. (péntek)
A rendezvény helyszíne: Dunaszerdahely, Városi Művelődési Központ
Bartók Béla sétány 788/1
929 01 Dunajská Streda
A tanároknak szervezett program (helyszín: moziterem)
8:00 – 9:00 Prezentáció
9:00 – 9:10 Ünnepélyes megnyitó
9:10 – 9:25 Az Iskolai pillanatkép című fotópályázat kiállításának megnyitója (helyszín: elő-tér)
9:25 – 10:20 I. téma: A PISA felmérés és az Ineko ügynökség által végzett felmérés hasznosítása
Szakmai vita
10:20 – 10:35 Kávészünet
10:35 – 11:30 II. téma: Kritikai gondolkodás, az egészséges önkritika mint a fejlődés elengedhetetlen eleme
Szakmai vita
11:30 – 12:30 Ebéd
12:30 – 13.30 III. téma: A szlovákiai magyar közoktatás régiók szerinti különbsége
Szakmai vita
13:30 – 15:00 A Katedra-díj, a Kedvenc könyvem és az Iskolai pillanatkép című pályázatok díjainak átadása
15:00 – 15:10 A Katedra Napok ünnepélyes zárása
15:10 Fogadás
A Kedvenc könyvem és az Iskolai pillanatkép meghívott pályázóinak programja (helyszín: ülésterem):

8:00 – 9:00 Prezentáció
9:00 – 9:10 Ünnepélyes megnyitó
9:10 – 9:30 Az Iskolai pillanatkép című fotópályázat kiállításának megnyitója (helyszín: elő-tér)
9:30 – 10:20 Rendhagyó irodalomóra Vida Gergellyel
10:20 – 10:40 Szünet
10:40 – 11.30 A fotózás kulisszatitkai – interaktív foglalkozás Fodor Péter vezetésével
11:30 – 12:30 Ebéd
12:30 – 13.30 A Fókusz színjátszócsoport előadása
13:30 – 15:00 A Katedra-díj, a Kedvenc könyvem és az Iskolai pillanatkép című pályázatok díjainak átadása
15:00 – 15:10 A Katedra Napok ünnepélyes zárása
15:10 Fogadás

Kérünk, hogy részvételi szándékát 2014. október 17-éig jelezze a katedra@katedra címen.

október 31. (péntek)
19:00Bödőcs Tibor önálló estje Komáromban
Október 31-én 19 órakor Bödőcs Tibor önálló estje "Böllér balett" címmel a révkomáromi Matica-házban!
Vendég: Hajdú Balázs

Jegyek elővételben 9 EUR-ért kaphatók a Madách Könyvesboltban (Jókai u. 25.) Helyszíni jegyár: 11 EUR
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
181 éveMegszületett Alfred Nobel svéd kémikus és gyáros, a dinamit feltalálója, a Nobel-alapítvány létrehozója.
224 éveMegszületett Lamartine francia romantikus költő és liberális politikus, külügyminiszter (Szókratész halála).
209 éveNelson brit admirális diadalmas győzelmet aratott és elesett a trafalgari tengeri ütközetben.
156 éveElőször mutatták be Offenbach: Orfeusz az alvilágban című operáját, amiben a kánkán zene van.
136 éveMegszületett Krúdy Gyula író, hírlapíró (Szindbád, A vörös postakocsi).
Fő támogatónk