2017. november 24., péntek - Emma
Cikkek közt...  Videók közt...  
Végső nyugalomra helyezték Benkő Géza színművészt videó Kollégái nevében Tóth Tibor, a Jókai Színház igazgatója, szülőfaluja nevében Máté Ágnes, Kiskövesd polgármestere búcsúztatta őt.
BGA-támogatások - Közel 800 millió forintos keretösszeg van a pályázatokra videó A magyar kultúráért és oktatásért pályázati felhívásokat már közzétettte a BGA, december 19-éig, ill. 20-ig lehet pályázni.

Videó

Legfrissebb
KMKF-munkacsoport: napirenden a külhoni nemzetrészek autonómiája és önkormányzatisága A tanácskozáson Őry Péter előadást tartott a regionalizmus jövőjéről a Felvidéken.
Hamarosan eldől, ki lesz az Év vállalkozója A verseny döntőjét a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének szervezésében december 9-én, Komáromban tartják meg.
1001 norvég női zenész ítélte el a szexuális zaklatást Múlt héten 500 norvég színésznő is közös petícióban szólalt fel a szexuális zaklatások ellen.
Székelyföldi költő kapja a Balassi-emlékkardot Lövétei Lázár László örömmel értesült a döntésről, és nagy megtiszteltetésnek tartja a Balassi nevével fémjelzett elismerést.
Végérvényes: Maďarič távozik a Smer-SD elnökségéből Marek Maďarič kulturális miniszter, a Smer-SD alelnöke döntő lépésre szánta el magát: távozik az elnökségből.
Mintegy tíz százalékkal nőhetnek jövőre a fizetések Magyarországon A fizetéseket a minimálbérek már bejelentett további emelkedése, valamint a mind jelentősebb munkaerőhiány húzza felfelé.
Belföld A Markíza is a Penta fennhatósága alá kerül? A Markíza is a Penta fennhatósága alá kerül? videó POZSONY, PRÁGA. A CEFC kínai energetikai és befektetési csoport és a Penta Investments pénzügyi csoport meg akarja venni a Time Warner amerikai médiavállalat részét a Central European Media Enterprises (CME) társaságban, amelynek Szlovákiában a Markíza, Csehországban a Nova televízió van a tulajdonában – számolt be a Reuters hírügynökség. A Penta egy kínai befektetési csoporttal együtt állítólag 500 millió euróért megvásárolná a tévécsatornát birtokló CME társaságot. Végérvényes: Maďarič távozik a Smer-SD elnökségéből videó Marek Maďarič kulturális miniszter, a Smer-SD alelnöke döntő lépésre szánta el magát: távozik az elnökségből. Magyarázatot vár Dankótól a parlament külügyi bizottsága Frissítvevideó A bizottság Miroslav Lajčák külügyminisztertől pedig Szlovákia Oroszországgal szembeni politikájáról kér jelentést.
Külföld Csúcstalálkozót tartanak az európai uniós és a keleti partnerségi országok vezetői Csúcstalálkozót tartanak az európai uniós és a keleti partnerségi országok vezetői videó BRÜSSZEL. Csúcstalálkozót tartanak az európai uniós és az úgynevezett keleti partnerségi országok állam- és kormányfői pénteken Brüsszelben, az ülésen áttekintik az együttműködés eddigi eredményeit, és megvizsgálják további erősítésének lehetőségeit. A résztvevők megvitatják, hogy miként lehet tovább mélyíteni az együttműködést az EU és az érintett kelet-európai országok között. Donald Trump: nyerésre állunk videó Donald Trump amerikai elnök telefonos videokonferenciát tartott a külföldön állomásozó katonáknak. Csökkent az idén a menedéket kérők száma Csehországban videó Csehországban az idei év első tíz hónapjában 1229 külföldi állampolgár kért menedéket.
Itthon Ipolyságon újabb útblokád lesz, más települések is csatlakoznak Ipolyságon újabb útblokád lesz, más települések is csatlakoznak videó IPOLYSÁG. Ipolyság lakosai immár másodszor foglalják majd el a Fő téri gyalogosátkelőt november 29-én – tájékoztatott az akció szervezője, Tomáš Števčat, az Egészséges és biztonságos Ipolyságot polgári kezdeményezés képviselője. Ez alkalommal a tiltakozáshoz további olyan települések is csatlakoznak, amelyeket összeköt az I. osztályú 66-os út. Hamarosan eldől, ki lesz az Év vállalkozója videó A verseny döntőjét a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének szervezésében december 9-én, Komáromban tartják meg. Baleset Somorja közelében: ketten meghaltak videó Három személygépkocsi ütközött össze Somorja közelében. Azok utasai közül ketten nem élték túl a közúti balesetet.
Magyar világ Mintegy tíz százalékkal nőhetnek jövőre a fizetések Magyarországon Mintegy tíz százalékkal nőhetnek jövőre a fizetések Magyarországon videó BUDAPEST. Az idei 10-15 százalékos emelkedést követően jövőre 9-10 százalékos bérnövekedésre számít a versenyszférában a munkaadói és munkavállalói oldal, a fizetéseket a minimálbérek már bejelentett további emelkedése, valamint a mind jelentősebb munkaerőhiány húzza felfelé - közölte a Magyar Idők. A fizetéseket a minimálbérek már bejelentett további emelkedése, valamint a mind jelentősebb munkaerőhiány húzza felfelé. KMKF-munkacsoport: napirenden a külhoni nemzetrészek autonómiája és önkormányzatisága videó A tanácskozáson Őry Péter előadást tartott a regionalizmus jövőjéről a Felvidéken. NATO-konferencia: számos fenyegetés érinti az euroatlanti térséget videó Hende Csaba kiemelte: a nemzetközi kapcsolatok rendszerét kiszámíthatatlanság, bizonytalanság jellemzi.
Kultúra Az új Star Wars akár 200 millió dollár feletti bevétellel is debütálhat Az új Star Wars akár 200 millió dollár feletti bevétellel is debütálhat videó LOS ANGELES. Még három hét van hátra a Star Wars: Az utolsó Jedik forgalmazásáig, de az elemzők szerint akkora az érdeklődés az űrsaga folytatása iránt, hogy premierjén akár a 200 millió dollárt is meghaladhatja a jegybevétele. A The Hollywood Reporter emlékeztetett arra, hogy a 200 milliós álomhatárt csak nagyon kevés filmnek sikerült túlszárnyalnia. Székelyföldi költő kapja a Balassi-emlékkardot videó Lövétei Lázár László örömmel értesült a döntésről, és nagy megtiszteltetésnek tartja a Balassi nevével fémjelzett elismerést. Jövőre ismét európai turnéra indul a King Crimson videó A legendás progresszív rockegyüttes jelenlegi felállásában 21 helyszínen 32 koncertet ad Nagy-Britanniában és a kontinensen.
Színes A hálaadás (sokféle) története A hálaadás (sokféle) története videó Minden év novemberének negyedik csütörtökjén a több mint 300 milliónyi amerikai ünnepi asztalhoz ül és családi lakomával és imádsággal mond hálát az elmúlt esztendő áldásaiért. Ez a hálaadás napja, amelyet gyakran a legamerikaibb ünnepként emlegetnek A hálaadás napját gyakran a legamerikaibb ünnepként emlegetik. 1001 norvég női zenész ítélte el a szexuális zaklatást videó Múlt héten 500 norvég színésznő is közös petícióban szólalt fel a szexuális zaklatások ellen. Felavatták Bene Ferenc szobrát Újpesten videó Papp György Zoltán szobrászművész alkotását Bene Ferenc testvére és fia leplezték le, majd a résztvevők megkoszorúzták a szobrot.
Mozaik Kávéból a napi három csésze van a legjótékonyabb hatással az egészségre Kávéból a napi három csésze van a legjótékonyabb hatással az egészségre videó LONDON. A naponta három csésze kávét fogyasztó embereknél alacsonyabb a korai halálozás és a szívbetegség kialakulásának kockázata, mint a nem kávézó társaiknál - állapították meg brit kutatók. Naponta több mint három csészényi kávé elfogyasztása sem káros, ám a jótékony hatás ekkor már kevésbé szembetűnő. A fahéjfogyasztás segíthet az elhízás elleni harcban videó A kutatók különböző korú, etnikumú és testtömegindexű (BMI) önkéntesektől származó zsírsejtmintákat teszteltek. A tavak bocsátják ki a légköri metán több mint egyötödét videó Korábban úgy vélték, a metán csak oxigénmentes környezetben termelődik, például a tavak fenekének üledékrétegeiben.
Vélemény Kövesdi Károly: Miről szól a megye? Például Nyitrán Kövesdi Károly: Miről szól a megye? Például Nyitrán videó Az MKP nem akkor lesz országos ügyekben tényező, ha Matovič beviszi a hátán a parlamentbe (mert lehet, hogy az első lépcsőfordulón ledobja), hanem akkor, ha nem veszíti el az arcát mindenféle kupeckedéssel. Ha az MKP Nyitra megyében összebútorozik Belicáékkal, ugyanazt követi el, amit a Most-Híd tavaly. Aich Péter: Facebook videó Ijesztő, mi mindenre formálnak manapság jogot. Őry Péter: Egykori és majdani gödreink videó Az R7-es remélhetően nem fog tragédiákat okozni, csak annyit, hogy az egész környéken kő kövön nem marad utána.
Hitélet Adománygyűjtő akciókat indít a református szeretetszolgálat adventben Adománygyűjtő akciókat indít a református szeretetszolgálat adventben videó BUDAPEST. Több adománygyűjtő akciót indít a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) adventben - közölték a szeretetszolgálat csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten. A szeretetszolgálat emellett idén is elindítja a tűzifa programot, melynek keretében 100 rászoruló családnak biztosítanak tüzelőt. Ferenc pápa találkozik a rohingjákkal videó A katolikus egyházfő november 26. és december 2. között Mianmarban és Bangladesben tesz apostoli látogatást. Egyházi konferenciát rendeztek Bacsfa-Szentantalon videó A rendezvény témái a Szűzanya fatimai jelenéseihez kapcsolódtak.
Múltunk Drágán kelt el Winston Churchill utolsó festménye Drágán kelt el Winston Churchill utolsó festménye videó LONDON. A korábban becsült ár ötszöröséért, 357 ezer fontért kelt el Winston Churchill egykori brit miniszterelnök utolsó, nagyközönség előtt eddig be nem mutatott olajfestménye a Sotheby's aukciósház keddi londoni árverésén. Churchill testőrének, Edmund Murraynek köszönhető az, hogy a The Goldfish Pool at Chartwell egyáltalán létezik. Valószínűleg a legrégebbi kutyaábrázolásra bukkantak videó Az Arab-sivatag két régészeti lelőhelyén talált rajzok legalább nyolcezer évesek lehetnek. Hatalmas beton horogkeresztre bukkantak a föld alatt videó A 4-szer 4 méteres náci szimbólumot egy kotrógép találta, miközben földmunkákat végzett.
Időjárás
Pozsony
Ma: 4°C / 7°C
Holnap: 4°C / 12°C
Ógyalla
Ma: 2°C / 5°C
Holnap: 4°C / 11°C
Losonc
Ma: -2°C / 8°C
Holnap: -2°C / 4°C
Kassa
Ma: 1°C / 9°C
Holnap: 1°C / 5°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi november 24. (péntek)
10:00A Demokrácia 1x1 vetélkedő régiós fordulója Érsekújvárban
A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége tudatja, hogy a Nemzeti Választási Iroda és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett „Demokrácia 1x1 2017“ középiskolai vetélkedő szlovákiai régiós fordulójára 2017. november 24-én kerül sor Érsekújvárban, a Pázmány Péter Gimnáziumban.

PROGRAM

10.00-tól Regisztráció
11.00 – 11.10 Megnyitó
11.10 – 11.50 Prezentáció bemutatása (1-2. csapat), teszt kitöltése (3-4. csapat)
11.50 – 12.00 Szünet

12.00 – 12.40 Prezentáció bemutatása (3-4. csapat), teszt kitöltése (1-2. csapat)
12.40 – 12.50 Prezentációk értékelése
12.50 – 13.30 Ebédszünet

13.30 – 13.40 Felkészülés frakcióvitára
13.40 – 13.50 Frakcióvita
13.50 – 14.00 Frakcióvita értékelése

14.00 – 14.10 Tabu
14.10 – 14.30 Összjáték
14.30– 14.35 Zárszó
14.45 – 15.15 Eredményhirdetés
17:00"Nyitnikék Prága – Táncba szőtt történetek" c. könyv bemutatója Tornalján
A “Nyitnikék Prága – Táncba szőtt történetek” című kötet a Nyitnikék néptáncegyüttes aranykorát mutatja be feljegyzések, visszaemlékezések tükrében.

A könyvet Tornalján, a Rákóczi Magyar Házban is bemutatják 2017. november 24-én, pénteken 17.00 órai kezdettel. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.
18:00Csáky Pál: Hit és illúzió - bemutató Pozsonyban
Pozsonyban lép fel a Boráros Imre Színház.
Ezúttal Csáky Pál: Hit és illúzió című színpadi játékát mutatja be a társulat.

A bemutató a Pozsonyi Magyar Intézetben lesz, 2017. november 24-én, 18.00 órakor.

A darabot a Jászai Mari-díjas rendező: Gali László rendezte.

Főszereplő: Boráros Imre Kossuth-díjas színművész
További szereplők: Petrécs Anna, Torák Sándor Csongor, Biacsi Nikolett, Tóth Zoltán, Pinke Jonatán.

Színpadkép: Nagy János alkotásainak fotói.
Műszaki munkatárs: Hanzsér Árpád.

A darabot színpadra alkalmazta: Boráros Imre.
18:00Csikmák Imre könyvének bemutatója Bősön
A Csemadok Bősi Alapszervezete tisztelettel meghívja Önöket 

Csikmák Imre: Erről, arról, azokról
című könyvének bemutatójára Bősre a jelenlegi Csemadok klubba az alapiskola ún. „C” épületébe. 
 
A könyvbemutatóra november 24-én pénteken 18.00 órai kezdettel kerül sor.  

„A szerző egykori bősi lakos a Csilizsorról” - a könyvből Vida Gergely ad elő részleteket.  

A szerzővel Neszméri Tünde beszélget. 

A könyv a helyszínen 15,00 euróért megvásárolható.
18:00Kiállításmegnyitó Jankovics Marcell közreműködésével Somorján
November 24-én nem mindennapi eseményre kerül sor a somorjai Tallós Procházka István kiállítóteremben: az érdeklődők az egész Kárpát-medencéből érkezett képzőművészeti alkotásokat csodálhatják meg, mégpedig a kitelepítés témájában.

A kiállítás apropója, hogy 2017. április 12-én volt 70 éve, amikor elindult az első vonattranszport a felvidéki magyarokkal a csonka ország felé, a csehszlovák-magyar lakosságcsere egyezmény értelmében, melyet a Csehszlovák fél a felvidéki magyarok erőszakos csehországi deportálásával kényszerített ki.

Pont emiatt ezen a napon hirdette meg Méry Beáta azt a felhívást, melyben a felvidéki kötődésű, a kitelepítések témája iránt érdeklődő alkotóművészeket művek létrehozására kérte fel, s melyre végül rengeteg alkotás érkezett.

A kiállítást Jankovics Marcell, rajzfilmrendező, művelődéstörténész, könyvillusztrátor nyitja meg, aki maga is érintett a kitelepítés témában. Nagyapja, a néhai Dr. Jankovics Marcell 1926-ban járt Somorján, s a Rákóczi ünnepen mondott beszédet. A Monarchia volt parlamenti képviselőjét, ügyvédet, felvidéki irodalomszervezőt a csehszlovák, majd a szlovák állam létrejöttével sokszorosan meghurcolták, de ő ennek ellenére hű maradt nemzetéhez, szeretett városához, Pozsonyhoz (amíg lehetett) és magyarságához. A szenvedésekből pedig fiának és családjának is kijutott.

A kitelepítés ihlette kiállítás, melyet Jankovics Marcell nyit meg és a Szövetség a Közös Célokért társulás és a Pozsonyi Magyar Galéria szervezésében valósul meg, pénteken 18 órakor kezdődik a somorjai Tallós Procházka kiállítóteremben.
19:30Tompa és Arany előadóest Rimaszombatban
2017. november 24-én, pénteken 19.30 órai kezdettel Tompa és Arany előadóest lesz a Csillagház Református Konferenciaközpontban ( Daxner utca 36.)

Közreműködnek: Juhász László, Döme Sándor, Csörsz Rumen István.
november 25. (szombat)
18:00Tompa-est a rimaszombati református templomban
2017. november 25-én, szombaton, 18.00 órai kezdettel: Tóbisz Tinelli Tamás előadóművész tart Tompa-estet a rimaszombati református templomban.

Közreműködnek: Blaha Lujza Vegyeskórus, Gitárossokk, Csillagvirág, Gál Laura, Góbis Réka.
november 26. (vasárnap)
16:00Karácsonyi könyvvásár megnyitó Léván
Kedves Barátaink!

November 26-án, vasárnap 16 órakor a hagyományos karácsonyi könyvvásár megnyitójára várjuk Önöket a lévai Reviczky-házba. 

A megnyitón bemutatásra kerülnek Jocha Károly, budapesti sportújságíró és sportriporter, Arany-, ezüst- , bronzérmet szerzett olimpikonokról írt könyvei, a szerző jelenlétében.
A könyvvásár december 10-ig tart, árusítás hétköznapokon 14:00-tól 17:00-ig, illetve egyéni megegyezés alapján (Kosztolányi Magdolna telefonszáma:
0907 204 699).

Tisztelettel: a Reviczky Társulás

18:00VI. Őszi Kulturális Napok Párkányban - Söndörgő koncert
A párkányi VI. Őszi Kulturális Napok október 30-án veszi kezdetét. A Párkányi Kultúrházban megrendezendő rendezvénysorozatot Bálint András Arany János estje nyitja meg és december 3-án a Romengo koncertje zárja.

2017.11.26., 18.00 - Söndörgő koncert

A Söndörgős srácok több mint 20 éve zenélnek együtt és táncoltatnak meg mindenkit tamburamuzsikájukkal. A délszláv és balkáni zenében gyerekkoruk óta otthon vannak, a hagyományt ápolva teremtették meg saját stílusukat és bővítették ki tamburazenekarukat számos hangszerrel. Zenéjük más balkáni zenét játszó zenekaréhoz emiatt nem hasonlítható, virtuóz és lendületes. A Magyarország határain túl többet koncertező együttes többször turnézott már Indiában, Amerikában és a londoni Queen Elizabeth Hallban is megtapsoltatták a nézőket. A fiatal tagokból álló zenekarnak már hat lemeze jelent meg, Tamburocket albumuk az európai világzenei rádiósok listájának élére került. 2015-ben az együttes elnyerte a legjobb world music albumnak járó Fonogram díjat.
Megjelenik a REMÉNY katolikus hetilap 47. száma
A Remény katolikus hetilap következő száma a liturgikus év utolsó vasárnapján Krisztust mint királyt köszönti. 

Elsőként Lormusz János osztja meg gondolatait az ünnep kapcsán. 

Segítséget kapunk a Biblia értelmezéséhez, majd egy francia életvédő genetikus életéről, kutatásairól olvashatunk a Teremtett természet rovatban. 

A Csendkóstolóban Jakubecz Márta vezeti az olvasókat a „Jobbik rész nyomában”, s mutat rá, miként kell készülni rá, s megélni Krisztus Király országát a mindennapokban. 

Beszámolót kapunk a radi vértanúkról való megemlékezésről, németóvári ökumenikus istentiszteletről, a bodollói imatalálkozóról, és betekintést nyerünk az országos magyar katolikus karizmatikus találkozó eseményeibe. 

Értékes írásokat közöl az újság olvasóinak tollából, s megtudhatjuk, miként várják az Urat s a karácsony ünnepét a pozsonyi magyar katolikus közösség tagjai – melynek eseményeire mindenkit szeretettel várnak. 

Nem maradunk vasárnapi olvasmányok és homília nélkül, nem marad el a keresztrejtvény sem, s a legkisebb korosztály is megtalálja a számára megfelelő olvasmányt.


november 28. (kedd)
20:00Bágyi Balázs New Quartet – koncert Pozsonyban
BÁGYI BALÁZS NEW QUARTET – koncert Pozsonyban

november 28. 20.00 

Klub JazzTikot, Fehér u. (Biela ul.) 5. 

A dobos-zeneszerző Bágyi Balázs a magyar jazz-élet egyik meghatározó művésze. Számos formáció tagjaként szinte minden műfajban alkot, különleges, melodikus dobolási stílusa komplex zenei élményt nyújt. Új gyüttesében a magyar jazz fiatalabb korosztályának jeles képviselői a partnerei, a Hollandiában végzett szaxofonos titán Soso Lakatos Sándor, a klasszikus zenén nevelkedett Junior Príma díjas zongorista Oláh Dezső és Közép-Európa egyik legnagyszerűbb bőgőse, Oláh Péter.
Belépő: 3 Eur

Mindenkit szeretettel várunk!


november 29. (szerda)
17:00LelkiErőd-est a Zichy-pontban Komáromban
Újra itt a LelkiErőd! 
Nagy Annamária tanácsadó szakpszichológus és Ujpál Emőke tanácsadó szakpszichológus - integratív gyermektarpeuta ezúttal a KAMASZKORT veszi górcső alá. 
MIKOR?
2017. november 29., 17:00
HOL?
Zichy-pont, Észak-Komárom (Zichy-palota, a Szentháromság szobor mellett) 

Minden érdeklődőt és kamaszkori problémákban érintettet szeretettel várunk!
Az interaktív előadást/beszélgetést követően egyéni konzultációra is nyílik lehetőség.
A belépés díja tetszőleges.
Szeretettel várjuk a rendezvényen!
december 1. (péntek)
18:00Dr. Csernus Imre előadása Füleken
„Önbizalomhiány és félelmek” - Dr. Csernus Imre előadása Füleken!

Dr. Csernus Imre egy vajdasági kisvárosban, Verbászon született. Szülei orvosok, mégis úgy látja, „az élet vitt a pszichiátria felé”. Nőgyógyász szeretett volna lenni, két hónap után azonban rádöbbent, hogy nagyon közel tud kerülni emberekhez. „Olyan kérdéseket teszek fel, amelyekre sokan gondolni sem mernek. Mérlegeltem, hol lehet ezt a leginkább használni, így jött a pszichiátria.” - fogalmazta meg Dr. Csernus.

A doki nem hord fehér köpenyt. Utálja a hazugságot, de már nem ordít, ha átvágják vagy becsapják. Úgy véli, aki hazudik, elsősorban önmagát csapja be.

A közösségi oldalon is rendkívül kedvelt Csernus szerint az emberek valójában nem a személyétől, hanem önmaguktól és az általa kimondott őszinteségtől félnek; attól, amit nem mernek bevallani, miközben szemrebbenés nélkül csapják be magukat.

A múlt arra való, hogy tanuljunk belőle, csakúgy, mint a saját hibáink - vallja a doki. Előadásain szívesen szólítja meg a hallgatóságot, örömmel veszi, ha a közönség tagjai is elmondják saját nézőpontjukat. Csernus valójában asszisztál a különböző szempontok meglátását illetően. Dinamikus, interaktív előadásai éppen ezért népszerűek; egyedi stílusa, szókimondása mindenkit gondolkodásra késztet.

Mikor, hol?
VMK Fülek, 2017. december 1. 18:00 óra

Jegyek vásárolhatók:
VMK Fülek

http://www.kultura.filakovo.sk/
Info: 0948 699 293
december 2. (szombat)
17:30„A Mi Karácsonyunk!“ Komáromban
2017. december 2. (szombat)

- 17:30 – „A Mi Karácsonyunk!“ – meghitt karácsonyvárás a Tiszti Pavilon dísztermében – karácsonyi gondolatok, karácsonyi történetek komáromiaktól komáromiaknak - közreműködnek a Komáromi Művészeti Alapiskola növendékei
- 18:00 – Hungarian Folkembassy koncert a Tiszti Pavilonban
december 3. (vasárnap)
14:00Adventi programok Komáromban
2017. december 3. (vasárnap)

- 14:00-16:30 – kézműves-foglalkozások a Zichy-pontban
- 14:00-16:30 – közös koszorúdíszítés a Klapka téren
- 16:00 – Korpás Réka népdalénekes műsora a Klapka téren
- 16:15 – a koszorú megáldása a katolikus, a református, a baptista és az evangélikus gyülekezet lelkésze közreműködésével a Klapka téren
- 16:30 – az ádventi koszorú első gyertyájának meggyújtása a Klapka téren - a gyertyagyújtás közben közreműködik a Selye János Egyetem kórusa
18:00VI. Őszi Kulturális Napok Párkányban - Romengo koncert
A párkányi VI. Őszi Kulturális Napok október 30-án veszi kezdetét. A Párkányi Kultúrházban megrendezendő rendezvénysorozatot Bálint András Arany János estje nyitja meg és december 3-án a Romengo koncertje zárja.

2017.12.03., 18.00 - Romengo koncert

A Romengo Együttes magyarországi oláh-cigány zenét játszik. A tagok nagy része ezt a muzsikát anyanyelveként sajátította el. Így hagyományos alapokon, a létező cigány népdalok mellett saját számokkal és hangzásvilággal áll színpadra a zenekar. 2004-es megalakulásuk óta India és Korea mellett a Romengo Európa több mint 20 országában koncertezett, és mindkét albuma bekerült a World Music Charts Europe legjobb tíz lemeze közé. Lakatos Mónika a Romengo szólistája, 2007-ben Anna Lindh díjban, 2013-ban, A Párhuzamos Kultúráért díjban, 2014-ben pedig Nemzetiségekért díjban részesült.
december 7. (csütörtök)
08:30I. Garam és Ipoly menti üzleti találkozó
A MAGYAR NEMZETI KERESKEDŐHÁZ ZRT.
IPOLYSÁGI IRODÁJA
tisztelettel meghívja Önt az Ipolyságon tartandó
I. Garam – és Ipoly menti üzleti találkozóra

Időpont: 2017. december 7. Helyszín: Ipolyság, István Panzió és Pince 

Tervezett program
8.30-9.00 - Regisztráció
9.00 - Megnyitó
9.00 – 9.20 – Takács Gábor, divízióvezető - Az MNKH Közép-Európai szolgáltatásai
9.20 – 9.50 – Kiss Antal, ügyvezető igazgató – Magyar Fejlesztési Központ – Közvetlen brüsszeli források a vállalkozásfejlesztés jegyében
9.50-10.10 – Szőke Tamás – Centire Kft. – aktuális szlovákiai gazdasági pályázatok
10.10 – 10.30 – Magyari Donát – Hétfa Kutatóintézet – Határmenti fejlesztési lehetőségek a
Pontibus EGTC keretében
10.30 – kávészünet
11.00- 13.00 – személyes konzultációk, üzleti találkozó
13.00- állófogadás 

Részvételi szándékát kérjük e-mailben jelezni – sahy@tradehouse.hu -
legkésőbb 2017. december 5-ig., kedd 18:00 óráig. 

Megtisztelő jelenlétére számítunk! 

Mészáros Attila
MNKH Ipolysági Regionális Iroda - irodavezető 
Tel.+421 902 281 522 Email: sahy@tradehouse.hu
17:00Megemlékezés Esterházy Jánosról Dunaszerdahelyen
A Pázmaneum Polgári Társulás tisztelettel meghívja a felvidéki magyar hitvallók tiszteletére tartott megemlékezésre, Dunaszerdahelyre, 2017. december 7-ére. 

Program: 

17:00 Ünnepi szentmise a Szent György plébániatemplomban.
A szentmise főcelebránsa: Főtisztelendő Marton Zsolt, a budapesti Központi Papnevelő Intézet rektora
18:00 Koszorúzás Marczell Mihály és Esterházy János emléktábláinál
18:30 Előadások a Vermes-villában.
– Az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontot bemutatja Paulisz Boldizsár, az Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület elnöke.
– Példaképünk, hitvallónk a mártírgóf – Esterházy János méltatása 

Szeretettel várjuk a rendezvényre!
december 8. (péntek)
18:00Kodály nyomdokain - ünnepi műsor a lévai Reviczky Házban
Sok szeretettel meghívjuk Önöket a Hagyományok Háza ünnepi műsorára, mely Kodály Zoltán zeneszerző, zenepedagógus és népzenekutató születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából elsősorban Kodály hangszeres népzenei gyűjtéseire támaszkodik.

A közel 300 hangszeres dallam az 5000 vokális gyűjtött dallamhoz képest kevésnek tűnik, viszont annál értékesebb. A kászoni, gyergyói népdalok ráirányították a figyelmet a magyar népzene legfontosabb pentaton zenei rétegére. Kodály Hont és Nyitra megyei dudás, furulyás gyűjteménye, a bukovinai hegedűs felvételei gazdag, régi állapotokat tükröző zenei világot tárnak elénk. A Páva-dallam hangszeres változatai az egész Kárpát-medencében fellelhetőek, míg a Marosszéki táncok főtémájaként ismertté vált hangszeres dallam számos erdélyi kistáj tánczenéjében megtalálható. 

A koncerten a hagyományos vonószenekari összeállítás mellett a középkorban is elterjedt duda–hegedű és hegedű–cimbalom–gardon formációk is megszólalnak. 

A műsor szerkesztése részint tájegységek szerint, részint a Kodály Zoltán által feltárt zenetörténeti összefüggések figyelembevételével történt. A Kodály-művekből közismertté vált népdalok mellett eddig nem hallott hangszeres dallamok is felcsendülnek. A műsorban többek között a Fölszállott a páva, a Galántai táncok, a Marosszéki táncok, a Mátrai képek és a Székelyfonó című Kodály művek népzenei forrásai szólalnak meg. 

A felhangzó műsorszámokat a népzenei élet elismert szakemberei, a Zeneakadémia Népzene Tanszékének tanárai állították össze. Azok stílusos megszólaltatását túlnyomó részben a tanárok, valamint néhány a Tanszéken végzett fiatal népzenész közreműködésével hallhatjuk. 

1. Bukovinai hangszeres táncdallamok
2. Kászoni keserves és lírai dalok
3. „Marosszéki táncok” – erdélyi táncdallamok
4. Zoboralji dudanóták
5. Galántai táncdallamok
6. „Gábor Ignác nótája” – gyergyói keserves és táncdallamok
7. „A molnáré” – somogyi hosszúfurulya dallamok
8. Nagyszalontai dallamok
9. Ipolysági dudanóták
10. „Páva variációk” – Páva-dallamok a Kárpát-medencében
Közreműködnek:
Bárdosi Ildikó (ének)
Juhász Zoltán (furulya)
Istvánfi Balázs (duda)
Nyitrai Tamás, Vizeli Balázs (hegedű)
Szabó Dániel (cimbalom)
Árendás Péter (brácsa, kontra)
Bognár András (nagybőgő)

Üdvözlettel: a lévai Reviczky Társulás
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
158 éveCharles Darwin angol természettudós megjelentette a Fajok eredete című munkáját.
108 éveMegszülett Mérei Ferenc pszichológus, pedagógus (Gyermeklélektan, Ablak-Zsiráf).
26 éve45 éves korában, londoni otthonában elhunyt Freddie Mercury, a Queen énekese.
523 éveMeghalt Kinizsi Pál országbíró, temesi ispán, Mátyás király hadvezére.
375 éveAbel Janssoon Tasman felfedezte a később róla elnevezett Tasmaniát.
Fő támogatónk