2017. szeptember 23., szombat - Tekla
Cikkek közt...  Videók közt...  
Jól halad az őshonos kisebbségek európai jogállásáért indított aláírásgyűjtés videó Minden esély megvan arra, hogy az MKP jövő márciusig teljesítse a vállalt 50 ezer szlovákiai aláírás összegyűjtését.
Feltételes szabadságvesztésre ítélték Daniel Lipšicet videó A volt képviselő 2016. szeptember 19-én egy pozsonyi kereszteződésben halálra gázolt egy 72 éves férfit.

Videó

FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. szeptember 22.Magyar nemzetpolitika a Felvidéken – megyei választások, szellemi műhelyek
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. szeptember 22.Daruka Mihály a bibliagyártó
Legfrissebb
Autóktól zsúfolt Pozsony, a körgyűrűre még várni kell Egyhamar nem lélegzik fel a forgalomtól terhes főváros. A nullás körgyűrű építése egyre csak késik.
Egy amerikai kezelés jelenthet új esélyt Michael Schumachernek Egy texasi agyspecialista kezelésében bízik az autóversenyző felesége.
A Kárpát-medencei magyar gondokra az önrendelkezés lehet megoldás Nagyváradon tanácskozott a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT), ahol áttekintették az egyes térségek helyzetét.
Visszafizetés az egészségbiztosítóktól - bővül a támogatottak köre A hozzáfizetésekre vonatkozó védelmi korlát az egészségügyi segédeszközökre és a diétás élelmiszerfélékre is vonatkozik.
Szabadon engedték az őrizetbe vett katalán tisztviselőket Két nappal ezelőtt vették őket őrizetbe a katalán függetlenségi népszavazás megakadályozására irányuló akcióban Barcelonában.
Széchenyi plakettet kapott a Kossuth Rádió műsora A Vendég a háznál már 25 éve szolgálja a közmédia hallgatóit.
Belföld A korrupciót bejelentők védelmére kelne a kormányfő A korrupciót bejelentők védelmére kelne a kormányfő videó POZSONY. Nagy valószínűséggel létrehozásra kerül az országban a Közérdekvédelmi Hivatal (ÚOVZ), amely a korrupció ellen harcolni kész emberek védelmét hivatott szavatolni. A kormánykoalíción belül mindemellett egy új vagyonnyilatkozati alkotmánytörvény benyújtásának szándéka is él. Robert Fico miniszterelnök mindezt sajtótájékoztató keretén belül árulta el az ausztriai Laxenburgban, ahol a Nemzetközi Korrupcióellenes Akadémia (IACA) dékánjával, Martin Kreutnerrel tárgyalt. Új hivatalt hoznak létre. Az sem kizárt, hogy új vagyonnyilatkozati alkotmánytörvény születik. Autóktól zsúfolt Pozsony, a körgyűrűre még várni kell videó Egyhamar nem lélegzik fel a forgalomtól terhes főváros. A nullás körgyűrű építése egyre csak késik. Visszafizetés az egészségbiztosítóktól - bővül a támogatottak köre videó A hozzáfizetésekre vonatkozó védelmi korlát az egészségügyi segédeszközökre és a diétás élelmiszerfélékre is vonatkozik.
Külföld Trump: Kim Dzsong Un Trump: Kim Dzsong Un "nyilvánvalóan őrült" videó WASHINGTON. Donald Trump legújabb Twitter-üzenetében ismét megfenyegette pénteken Kim Dzsong Unt: az amerikai elnök szerint "példátlan próbatétel elé fogják állítani" az észak-koreai vezetőt. Az amerikai elnök szerint "példátlan próbatétel elé fogják állítani" az észak-koreai vezetőt. Szabadon engedték az őrizetbe vett katalán tisztviselőket videó Két nappal ezelőtt vették őket őrizetbe a katalán függetlenségi népszavazás megakadályozására irányuló akcióban Barcelonában. Schäuble: sok pénzbe kerül Németországnak a menekültek ügye videó A szövetségi költségvetésből tavaly 21,7 milliárd eurót fordítottak a menekültüggyel összefüggő kiadásokra.
Itthon Lubyová: komoly a veszélye annak, hogy 30 millió eurótól esik el Szlovákia Lubyová: komoly a veszélye annak, hogy 30 millió eurótól esik el Szlovákia videó POZSONY. Martina Lubyová oktatásügyi miniszter közlése szerint komoly a veszélye annak, hogy Szlovákia az oktatásügyi tárcát érintő uniós kutatás-fejlesztésit célzó forráspénzek elosztásának botrányával összefüggésben 30 millió eurónyi forrásösszegtől esik el. A miniszter asszony Brüsszelből hazatérve az Európai Bizottság képviselőivel a kérdésben folytatott tárgyalásokról tájékoztatott. Erre az oktatásügyi tárca uniós forrásmerítéseinek botránya kapcsán kerülhet sor - mondta a Brüsszelből hazatérő szaktárcavezető. Egészségügyi képzés pedagógusoknak videó A Pedagógusszövetség értesíti az érdeklődőket, hogy két egészségügyi képzésre is lehet jelentkezni, amely októberben lesz. Október 1-től ideiglenes buszpályaudvar működik Pozsonyban videó A beruházó az új autóbusz-pályaudvar felépítését 2020-ra tervezi. Az ideiglenes állomást pedig majd lebontják.
Magyar világ Orbán Varsóban: kevesebb Brüsszelt, erősebb nemzetállamokat Orbán Varsóban: kevesebb Brüsszelt, erősebb nemzetállamokat videó VARSÓ. „Nem kívánunk bevándorlóország lenni, ehhez jogunk van” – jelentette ki Orbán Viktor Varsóban azt követően, hogy a lengyel kormányfővel tárgyalt. A két miniszterelnök szerint kevesebb Brüsszelre és erősebb nemzetállamokra van szükség, ezért Lengyelországot és Magyarországot is támadják. A magyar kormányfő politikai indíttatású, az inkvizícióshoz hasonló eljárásnak minősítette a Varsóval szembeni uniós fellépést. A Kárpát-medencei magyar gondokra az önrendelkezés lehet megoldás videó Nagyváradon tanácskozott a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT), ahol áttekintették az egyes térségek helyzetét. Nézőpont: nincs kormányváltó hangulat Magyarországon videó Az intézet legfrissebb közvélemény-kutatása alapján 35 százalék szeretne kormánybukást.
Kultúra Keresztényi derű és hitvallás a közmédiában Keresztényi derű és hitvallás a közmédiában videó BUDAPEST. A magyar közmédia a Médiatörvényben is előírt feladata alapján kiemelt figyelmet fordít a hazai vallási élet és a keresztény örökség hiteles bemutatására, hiszen a kereszténység nem a múlt, hanem a jövő része. A közmédia ezen az őszön is megmutatja nézőinek és hallgatóinak a kereszténység értékeit. Széchenyi plakettet kapott a Kossuth Rádió műsora videó A Vendég a háznál már 25 éve szolgálja a közmédia hallgatóit. Kodály-emléktáblát avattak Nagyszombatban videó Nem mindennapi dolog, hogy egy szlovák többségű városban magyar művésznek emeljenek kétnyelvű táblát - mondta Berényi József.
Színes Egy amerikai kezelés jelenthet új esélyt Michael Schumachernek Egy amerikai kezelés jelenthet új esélyt Michael Schumachernek videó GRENOBLE, DALLAS. A 48 éves Michael Schumachert Amerikába viheti felesége, hogy egy ottani agyspecialista vegye kezelésbe, ezzel új esélyt adva a F-1-es legenda számára. Egy texasi agyspecialista kezelésében bízik az autóversenyző felesége. Luxemburg és Costa Rica ellen játszik a magyar válogatott videó Luxemburggal november 10-én idegenben, Costa Ricával négy nappal később hazai pályán játszik Bernd Storck együttese. Magyarország a világ tizenöt legbékésebb országa között videó Magyarország a 2017. évi rangsorban a tizenötödik lett, négy hellyel lépett előre az előző évhez képest.
Mozaik Hurrikánok és földrengések: valóban a klímaváltozás az oka? Hurrikánok és földrengések: valóban a klímaváltozás az oka? videó Rengetegen lehetnek még a romok alatt, de eddig legalább 286 halottja van a mexikói földrengésnek. Eközben a Brit Virgin szigeteket és Puerto Ricót a Maria hurrikán rombolta az Irma után. Mitől függ a pusztítás mértéke? Valóban a klímaváltozás a felelős az egyre sűrűsödő természeti katasztrófákért? Miközben Mexikó a földrengéssel küzd, addig a Brit Virgin szigeteket és Puerto Ricót a Maria hurrikán rombolja. Dinoszauruszokat is legyőzhetett az ősi Belzebub békája videó A feltevés abból a kutatásból ered, amelyben megmérték a dél-amerikai szarvasbéka harapásának erejét. A hűvös augusztus féken tartotta az északi-sarki tengeri jég olvadását videó Amerikai adatok szerint a nyolcadik legkisebb nyári minimumot mérték a műholdak.
Vélemény Farkas Iván: Kísérlet a visegrádi négyek megosztására Farkas Iván: Kísérlet a visegrádi négyek megosztására videó A menekültáradat idején számos befolyásos nyugat-európai értelmiségi, politikus és tollforgató mondta vagy írta, hogy Európa erkölcsi központjává a V4-ek csoportja vált. Vagy éppen ez a baj, ezért kellene megbüntetni, megtörni? A Visegrádi Csoport létrejöttével a Duna bennünket összekötött, minden tekintetben. Ne hagyjuk, hogy mások ezt megváltoztassák! Őry Péter: Komfortzóna és nyelvrendőrség videó Addig fontos egy-egy ügy, amíg az (politikai) marketing tekintetében hoz a konyhára, utána már csak kellemetlen feladat. Karaffa Attila: Kereszt és joghurt videó Mélyen sértő a német áruházlánc megbotránkoztató tette, amely a haszon reményében, a vallási tolerancia álarca mögé bújva hamisít.
Hitélet Kiállítás nyílt a magyar reformáció történetéről Kiállítás nyílt a magyar reformáció történetéről videó BUDAPEST. A protestantizmus előzményeit, kialakulásának körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét, a magyar történelemben betöltött szerepét mutatja be molinókon a Soli Deo Gloria - A magyar reformáció öt évszázada című kiállítás, amely szerdán nyílt meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium aulájában. A kiállítás molinókon mutatja be a protestantizmus előzményeit, kialakulásának körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét. Gyűjtést indított kárpátaljai rászorulóknak az Ökumenikus Segélyszervezet videó A 11 napos adománygyűjtés csúcspontja szeptember 30-án a hagyományos beregszászi jótékonysági félmaraton lesz. Újraépítenék Bözödújfalu katolikus templomát videó Közadakozásból építenék újra az erdélyi Bözödújfalu vízzel elárasztott és három évvel ezelőtt összeomlott katolikus templomát.
Múltunk Visszatért Oroszországba a cári család archívuma Visszatért Oroszországba a cári család archívuma videó SZENTPÉTERVÁR. Száz évvel a cári uralom megdöntése, a bolsevik hatalomátvétel után visszatért Oroszországba a Romanov család archívuma, amelyet kiállítottak a Szentpétervár melletti Carszkoje Szelo múzeumában. A családi leveleket, fotókat, rajzokat tartalmazó archívumot annak idején Európába vitték a cári család menekülő tagjai. Elhunyt Petrov alezredes, aki talán atomháborút akadályozott meg videó Az egykori szovjet katonatisztet Nyugaton "a világ megmentőjeként" ismerték. Napóleon öccsének könyvtárosaként kezdte pályafutását az idősebbik Grimm-fivér videó 1863. szeptember 20-án halt meg Berlinben Jacob Ludwig Karl Grimm nyelvész, irodalomtudós, jogász, a Grimm-mesék egyik „atyja”.
Időjárás
Pozsony
Ma: 10°C / 10°C
Holnap: 8°C / 16°C
Ógyalla
Ma: 10°C / 10°C
Holnap: 8°C / 14°C
Losonc
Ma: 7°C / 7°C
Holnap: 6°C / 12°C
Kassa
Ma: 13°C / 13°C
Holnap: 10°C / 12°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi szeptember 21. (csütörtök) - szept. 23. (szombat)
11:00XXXVII. Csallóközi Vásár
Szeptember 21-e és 23-a között szervezik meg a XXXVII. Csallóközi Vásárt a dunaszerdahelyi Erzsébet téren.

A szeptember 21-ei, csütörtöki program:

11.00 A vásár ünnepélyes megnyitója
12.30 Városi Sportcsarnok
Közreműködik Szeredy Krisztián, Egyházi Géza, Banyák István és Sárközi Pál zenekara
13.00 Folklór műsor
15.00 Mese, mese, meskete a Kuttyomfitty Társulattal
16.00 Retro, rock … dallamok
17.00 Dedikálás – találkozás kedvenc DAC játékosoddal
17.30 Operettdallamok
18.30 P-Mobil koncert
20.30 Halott Pénz koncert
22.00 Utcabál


A szeptember 22-ei, pénteki program:

13.00 Folklór műsor
14.30 Fiatal tehetségek bemutatkozása
15.30 Swingdallamok
16.00 Szól a nóta
17.30 QueenMánia zenekar koncertje
20.30 Rúzsa Magdi koncert
22.00 Utcabál


10.00 Erős emberek versenye
13.00 Rock zene
14.00 Mese,mese,meskete a Csavar Színházzal
15.00 Tánczene
16.00 Szól a nóta
18.00 TNT koncert
20.30 Republic koncert
22.00 Utcabál
szeptember 23. (szombat)
10:00Ünnepi istentisztelet és emléktábla avatás a reformáció 500. évfordulója alkalmából Dél-Komáromban
Időpont: 2017.09.23 (szombat) 10:00 óra
Helyszín: Dél-Komárom, Református templom

Ünnepi istentisztelet – REF*500*emléktábla avatás

A reformáció 500. évfordulója és a Komáromban szolgált lelkipásztorok emléktáblájának felavatása.
13:00Hídfutás Párkányban
Már lehet nevezni az idei Hídfutásra, melyet szeptember 23-án rendeznek meg. Az egyéni futók mellett iskolák is részt vehetnek a versenyen, ahol a legtöbb tanulóval nevező és legtöbb diákot megmozgató iskola is díjat kap.

A futóknak idén is 4 kilométeres távot kell teljesíteniük. A verseny 13 órakor kezdődik. A futók a Bazilika–Szent István tér–Iskola út–Majer István út–Batthyány Lajos utca–Bajcsy Zsilinszky út (11-es út)–Lőrinc utca–Táncsics Mihály utca–Mária Valéria híd–Széchenyi utca–Fő tér–Fő utca–Vadas utca útvonalon fognak haladni. Ott a verseny alatt forgalomkorlátozással kell számolni. A versenykiírás szerint a táv teljesítésére a résztvevőknek 45 percük lesz. Aki ennél később ér célba, azt kizárják. Az első 2800 beérkező ajándékpólót kap.

A versenyre az iskolák szeptember 16-ig jelentkezhetnek. Az egyéni versenyzők a rendezvény honlapján (www.hidfutas.hu) nevezhetnek, de korlátozott számban a verseny napján 9.30 és 11.30 között a helyszínen is lehet regisztrálni.
14:00Szórványban élünk - zoborvidéki és Pozsony-környéki Csemadok szervezetek találkozója
A Csemadok Országos Tanácsa, a Csemadok Szenci Területi Választmánya, a Csemadok Nyitrai Területi Választmánya és a Csemadok Éberhardi Alapszervezete a Szövetség 2016. évi országos közgyűlése határozatának értelmében
2017.szeptember 23-án, szombaton 14 órai kezdettel az éberhardi Vadászháznál 
Szórványban élünk címmel találkozót szervez a zoborvidéki és Pozsony-környéki Csemadok szervezetek képviselőivel, csoportjaival. 

A találkozón beszámolók hangzanak el a Csemadok szórványprogramjáról, a zoborvidéki és Szenc-környéki magyarság helyzetéről. 

A találkozónak része a zoborvidéki borok kóstolja, a zoborvidéki szakácsok által készített pincepörkölt elfogyasztása és a zoborvidéki népdalok meghallgatásával egybekapcsolt kötetlen beszélgetés. 

A találkozóra szeretettel meghívjuk.

14:30Őszi fesztivál Helembán
Kezdés - 14:30-kor a falumúzeumnál.
Program: az új bor megáldása, az Őszi Rózsák asszonykórus, helembai óvodások és a Helembai Pengetők citerazenekar műsora. Majd 15:30-tól Bernáth Tamás musical előadása a falu elején.
Az esti mulatsághoz a zenét a Gajmo Band szolgáltatja.
15:00Hagyományőrző nap Bajtán
Hagyományőrző napot szervez a Csemadok Bajtai Alapszervezete 2017. szeptember 23-án, szombaton a bajtai kultúrházban. 

15 órától kézművesfoglalkozásra várják az érdeklődőket. A 17 órakor kezdődő műsorban fellép a szalkai Rikkancsok Néptánccsoport, a besenyői citerások és a bajtai hagyományőrzők. 18 órakor a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes Úton c. előadását láthatják, majd táncház zárja a vigadalmat. 

A belépés ingyenes. 

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!
18:00PresSzóBeszéd Losoncon
Szeptember 23-án (szombaton) ismét egy remek este vár ránk a PresSzóBeszéd című kávéházi beszélgetések következő részének köszönhetően.

Losoncon ezúttal a világot jelentő deszkák felé veszik az irányt. Hoľko Réka vendégei Erdélyi Gabriella, Csák István és Gyetvai Viktória lesznek. Helyszín a Kubínyi téri udvarban található Chillout Caffe & Bar lesz. Kezdés 18.00 órakor.
szeptember 24. (vasárnap) - szept. 25. (hétfő)
07:05A Pátria Rádió katolikus egyházi műsora
A Pátria Rádió katolikus egyházi műsorának előzetese
2017-09-24

Vannak, akik rossz szemmel nézik, hogy az Isten jó... derül ki a napi evangéliumból, ami után Bošňák András szenci újmisés káplán gondolatai következnek. 

Lelkigyakorlat egyházi iskolában tanító pedagógusoknak – Zsidó János atyát, érseki tanácsost, a lelkigyakorlat vezetőjét kérdezzük. 

Ünnep-e még nekünk a vasárnap? Pintér Zoltán kanonok, Zsitvabesenyő plébánosa válaszol. 

Minek a lelkiismeret-vizsgálat – kell-e ma még erényes ember? – ezekre a kérdésekre próbál választ adni „Találkozás a kereszténységgel c.” sorozatunk következő része.

Szerkesztő: Ürge Tamás 

Adásidő : 2017-09-24 vasárnap 7 óra 5 perc
Ismétlés : 2017-09-25 hétfő 13 óra 5 perc
szeptember 24. (vasárnap)
10:00Ünnepi istentisztelet és emléktábla avatás a reformáció 500. évfordulója alkalmából Észak-Komáromban
Időpont: 2017.09.24. (vasárnap) 10:00 óra
Helyszín: Észak-Komárom, Református templom
Program: ünnepi istentisztelet – REF*500*emléktábla avatás

Ünnepi istentisztelet és emléktábla avatás a reformáció 500.évfordulójának tiszteletére.
szeptember 25. (hétfő)
10:00Az Aranybusz Alsóbodokon
Szeptember 25-én Alsóbodokra, a magán szakközépiskolába érkezik az Aranybusz, amelyet a Petöfi Irodalmi Múzeum indított útjára. A mozgó tárlat a 200 évvel ezelőtt született Arany János életművét, életét és költészetét irodalmi szövegek, képek, relikvia-másolatok, hang- és filmfelvételek, valamint digitális eszközök és egyedi installációs elemek segítségével mutatja be. A kiállítást szeptember 25-én a zoboraljai általános iskolások is megtekintik.

szeptember 26. (kedd)
18:00Lampl Zsuzsanna könyvbemutatója a Pozsonyi Casinóban
2017. szeptember 26. kedd 18.00
Lampl Zsuzsanna ezúttal íróként mutatkozik be Ajándék című, 85 szívmelengető történetet
s mi több, 8 színezhető oldalt is tartalmazó könyvével.
A Pozsonyi Casino szeretettel vár minden érdeklődőt.
szeptember 27. (szerda)
10:00Maléter Pál és a jelen - emlékkonferencia Eperjesen
Emlékkonferencia Maléter Pál (1917-1958) születésének centenáriuma jegyében
„Maléter Pál és a jelen” címmel. 

Szervezők:
Magyarországi Evangélikus Egyház
Magyarország Kassai Főkonzulátusa
Eperjesi Egyetem
Eperjes Megyei Jogú Város 

Koszorúzás helyszíne:
Eperjes, Fő utca 72.

Az emlékkonferencia helyszíne:
Evangélikus Kollégium díszterme, Eperjes, Fő utca 137. 

Maléter Pál születésének 100. évfordulójára emlékezve tisztelettel meghívjuk a „Maléter Pál és a jelen” című emlékkonferenciára, mely 2017. szeptember 27-én Eperjesen kerül megrendezésre.

Maléter Pál az 1956-os szabadságharc és forradalom honvédelmi minisztere Eperjesen született, s végül a kommunista megtorlás áldozatává vált. 

Az emlékezés részeként Eperjesen a Fő utca 72. szám alatt 10 órakor megkoszorúzzuk a kommunizmus áldozatainak emléktábláját, majd az Eperjesi Evangélikus Kollégium dísztermében az érdeklődő közönség az emlékkonferencia előadásai révén megismerkedhet a korral, a Maléter család eperjesi és kassai történetével, illetve Maléter Pál 1956-ban betöltött szerepével.

Annak érdekében, hogy az érdeklődők minél könnyebben eljuthassanak Eperjesre, a Thália Színház elől induló busszal – annak kapacitásának mértékéig – térítésmentesen utazhatnak az emlékkonferencia helyszínére, majd onnan vissza.

Kérem részvételi szándékát szeptember 25-e munkaidő végéig jelezze a 00-421-55-728-2021 telefonszámon. 

A szervezők nevében megtisztelő jelenlétére számítva, tisztelettel,
Haraszti Attila
főkonzul.


szeptember 28. (csütörtök)
17:00Filmvetítés a Pozsonyi Casinóban
2017. szeptember 28. csütörtök 17.00
Gioacchino Rossini: A sevillai borbély című vígoperájának a Párizsi Nemzeti Operában
rögzített filmváltozata I. részét vetítjük le. A főszerepben Joyce DiDonato, Dalibor Jenis,
Roberto Sacca. Karmester: Bruno Campanella.

A film második része 2017. október 5-én, csütörtökön 17.00 órakor lesz látható. 

A Pozsonyi Casino szeretettel vár minden érdeklődőt.
szeptember 29. (péntek) - okt. 1. (vasárnap)
17:00VIII. Hetényi Újbor Ünnep
Hetényben nyolcadik alkalommal tartják meg az újbor ünnepét.  

Időpont: 2017.9.29-10.1. (péntek-vasárnap)
Helyszín: Hetény, templomkert

PÉNTEK:
17.00 Vészabó Noémi festőművész és előadóművész előadása, református gyülekezeti ház
Műsor a szabadtéri színpadon:
19.00 Átjáróház Zenekar koncertje
20.30 HISTÓRIA zenekar koncertje

SZOMBAT:
13.30 Ünnepélyes megnyitó és köszöntés
13.40 Hetényi gyermek néptánccsoport, Tarczy Lajos Alapiskola
14.00 Molnár Marika és növendékei, Győr
14.45 Hetényi modern tánccsoport, Tarczy Lajos Alapiskola
15.10 Pingvin Pityu és barátai koncert, Öthét Egyesület, Budapest
16.00 Écsi Gyöngyi előadó- és bábművész, Árgyélus Színház: Szőlőszem Kálmán
17.10 Tábita Bábcsoport, hetényi református egyház: Dávid és Góliát
17.40 Napsugár Anna jeltánccsoport, Budapest
18.15 Kodály Zoltán Férfikar, Budapest, templomi koncert
19.30 Gál Tamás színművész, Csavar Színház: Buda halála, templomi jótékonysági előadás a hetényi templom felújítására
20.30 HABB Zenekar, szabadtéri színpad
22.00 Vadkerti Imre és barátai koncert, szabadtéri színpad

VASÁRNAP:
10.30 Megemlékezés az aradi vértanúkra és az 1956-os forradalomra, koszorúzás a hetényi kopjafánál
Ünnepi szónok: MKP – Menyhárt József elnök
11.00 Újbor ünnepi úrvacsorás istentisztelet, templom
15.00 Konferencia és egyházmegyei nőegyleti találkozó a templomban:
„Megújulás hitben és nemzetben”
Köszöntő: Dr. Szénási Szilárd esperes
Moderátor: Dr. Petrasovits Anna, az 1956-os MSZVSZ alelnöke
Ének: Écsi Gyöngyi 

Meghívott előadók:
Bogya-Kiss Mária, Királyhágómelléki Ref. Egyházkerület Nőegyleti Elnöke
„Nők szerepe a reformáció elterjedésében” 

Rónaszékiné Keresztes Mónika - a Fidesz Budapesti Elnökhelyettese (volt parlamenti képviselő)
„A kárpát-medencei magyar összefogás aktualitásai” 

Szűcs Béla Albert – Petőfi díjas újságíró
„A hazafiasságra való nevelés jelentősége” 

Tóth Zsuzsanna, SZRKE cigánymissziós főmunkatárs, HEKS projektkoordinátor
„Cigánymisszió és nemzetstratégia” 

16.30-tól: Szeretetvendégség

A rendezvény alatt frissítő és büfé: Galéria Presszó és Centrál Étterem
Borkóstolás (murci, újbor) és rétesek: hetényi egyházközség
Belépőjegy: önkéntes adományok
Az önkéntes adományok a hetényi templom felújítását szolgálják!

Szervezők:
Hetényi Református Keresztyén Egyházközség
Média Bóna Alapítvány, Budapest
Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Budapest
Médiapartner: hirek.sk

Mindenkit szeretettel várunk!
Műsorváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!
október 1. (vasárnap)
14:00Tiltakozás az ukrán oktatási törvény ellen Nagytárkánynál
Tiltakozó nagygyűlést tartanak 2017. október 1-jén Nagytárkány közelében, a hármas határnál az anyanyelv oktatását korlátozó új ukrán oktatási törvény ellen.

Ukrajna elveszi egy közösség legfontosabb kapaszkodóját, az anyanyelven történő oktatást – mutattak rá a szervezők hozzátéve: ezt a veszélyt mi, felvidékiek átérezzük. „Az anyanyelvi oktatás Magyarország határain kívül maradt magyarok megmaradásának záloga” – hangsúlyozták.

A tüntetés szervezői a Magyar Közösség Pártja, a Csemadok, a Köz-Ért Polgári Körök, a Via Nova - Új Út és a Via Nova Baráti Körök.

„Nem engedhetjük, hogy Ukrajnában érvénybe lépjen az anyanyelv oktatását korlátozó rendelet. Tiltakozó nagygyűlést szervezünk a hármas határra! Szeretettel várunk minden együtt érző magyar testvérünket. Legyünk együtt erősek és sokan!” – szólítottak a szervezők.

A tiltakozó nagygyűlés előreláthatóan 14.00 órától kezdődik majd Borsó Ákos Radnóti-díjas szavaló nyitóversével. Ezt követően a közéleti személyiségek tiltakozó felszólalásai következnek, majd üzenetek Erdélyből és Kárpátaljáról, végül Vadkerti Imre és Zsapka Attila koncertjével és a Himnusz eléneklésével zárul majd a megmozdulás – tájékoztatott Samu István, az MKP Országos Elnökségének tagja.
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
66 éveBudapesten Rákosi Mátyás utasítására felrobbantották a Városliget szélén álló Regnum Marianum templomot.
171 éveFelfedezték a Neptunusz bolygót.
152 éveMegszületett Orczy Emma bárónő, magyar származású angol dráma- és regényírónő (A Vörös Pimpernel).
147 éveCannes-ban meghalt Prosper Mérimée francia regényíró, akinek Carmen című regényéből Bizet írt operát.
145 éveMegszületett Richter Gedeon gyógyszergyáros, vegyész.
Fő támogatónk