2018. január 20., szombat - Fábián, Sebestyén
Cikkek közt...  Videók közt...  
Kiss Réka: érdemes kitartóan dolgozni, értékelik a munkánkat videó Kárpát-medence-szerte egyértelművé váltak a felvidéki sorskérdések, a kitelepítések ügye beszédtémává vált.
Minority SafePack: Nemakarásnak nyögés a vége videó Az MKP felkéri a Most-Híd pártot, hogy „saját aláírásgyűjtéssel járuljon hozzá e történelmi jelentőségű kezdeményezés sikeréhez.”

Videó

FELVIDÉKI NAPLÓ - 2018. január 19.Rimaszombatban bemutatták az ott épülő új börtön terveit
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2018. január 19.Titanic – ezúttal regényben, egy tizenkét éves srác tollából
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2018. január 19.Nemzetközi képregény kiállítás nyílt Kassán
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2018. január 19.Klubtörténeti múzeumot hoz létre a DAC
Legfrissebb
Versenyelőnyt jelent a V4-nek az együttműködés Ausztráliával Budapesten tanácskoztak a visegrádi országok gazdasági miniszterei. Peter Žiga sikeres tárgyalásokra számít Ausztráliával.
Véget ért a farkasvadászati idény Az idei szezon alatt a vadászok negyven farkast ejtettek el, négyet pedig elhullva találtak.
Rekordot döntött a látogatottság a galántai múzeumban Személyre szabott tárlatvezetés, izgalmas kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások, ingyenes alkotóműhelyek.
Huszonnégy éves korra kellene kitolni a felnőttkor kezdetét a szakemberek szerint Manapság a 10-24 éves kor közötti időszak jobban lefedi a serdülőkort, vélik brit szakemberek.
Felhőkarcoló nagyságú égitest repül közel a Földhöz A kisbolygó átmérője 548 méter és 1225 méter közé esik, így ha becsapódna, hatalmas pusztítást idézne elő.
Újra támad az influenza A megbetegedések száma a Dunaszerdahelyi járásban a legmagasabb, 100 000 lakosra 2 001 beteg jut.
Belföld Továbbra is drágák a pozsonyi lakások Továbbra is drágák a pozsonyi lakások videó POZSONY. Egy négyzetméternyi pozsonyi lakás a múlt év utolsó negyedében áfa nélkül 1960 euróba került, ami a válság utáni időszak legmagasabb árának számít – tájékoztatott a Lexxus ingatlanügynökség elemzője, Peter Ondrovič. Az előző negyedévvel összevetve az ár 3,1 százalékkal, évközi viszonylatban pedig 8 százalékkal emelkedett. Az előző negyedévvel összevetve a négyzetméterár 3,1 százalékkal, évközi viszonylatban pedig 8 százalékkal emelkedett. Újra támad az influenza videó A megbetegedések száma a Dunaszerdahelyi járásban a legmagasabb, 100 000 lakosra 2 001 beteg jut. Embercsempészettel vádolnak egy 26 éves iráni férfit videó Vízumok és tartózkodási engedélyek meghosszabbítását ígérte jó sok pénzért.
Külföld 40 migráns támadt 6 rendőrre Belgiumban 40 migráns támadt 6 rendőrre Belgiumban videó Mintegy negyven migráns támadt civil ruhás rendőrökre péntekre virradóra Belgiumban egy benzinkút parkolójában, ahol a Nagy-Britanniába tartó bevándorlók gyakran próbálkoznak feljutni a szigetországba tartó járművekre – jelentette a helyi sajtó. A helyszínen lévő rendfenntartók erősítést kértek, és kiérkező társaikkal együtt tizenhat embert őrizetbe vettek. Versenyelőnyt jelent a V4-nek az együttműködés Ausztráliával videó Budapesten tanácskoztak a visegrádi országok gazdasági miniszterei. Peter Žiga sikeres tárgyalásokra számít Ausztráliával. Fellázadtak a rabok a terroristákkal teli francia börtönben Frissítvevideó Újabb támadás történt börtönőrök ellen egy francia börtönben, ezúttal a korzikai Borgo fegyházában.
Itthon "Folk-menyasszony" a témája az idei nyitrai esküvői kiállításnak videó NYITRA. Esküvői Napok és Beauté címmel az egyik legnagyobb szlovákiai esküvői kiállítás nyitotta meg pénteken az idei kiállítási szezont a nyitrai kiállítási központban. A kiállítás kilencedik évfolyama a legújabb és legdivatosabb esküvői trendeket mutatja be. „A divattervezők, cukrászok és virágkötők elsősorban a kiállítás fő témája alapján alkottak, mely az idén a Folk-menyasszony” – tájékoztatott Martin Lužbeťák, a kiállítási központ szóvivője. Az Esküvői Napokkal nyitotta meg az évet a nyitrai kiállítási központ. Véget ért a farkasvadászati idény videó Az idei szezon alatt a vadászok negyven farkast ejtettek el, négyet pedig elhullva találtak. Palóc Szabadegyetem a gömörpéterfalai Almás-pusztán videó Rendszeressé váltak a magyar nép történetével foglalkozó rendezvények.
Magyar világ A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek Frissítvevideó HEJCE. A tizenkét évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben. A Borsó-hegyre 2006. január 19-én este zuhant le a szlovák légierő AN-24-es csapatszállító repülőgépe. Kelet-Ukrajnában szállt fel a migránsokat szállító repülő videó Az Ukrán Állami Határőrszolgálat megerősítette, hogy Ukrajnában szállt fel a tizenegy migránst szállító repülőgép. A veronai buszbaleset áldozataira emlékeztek videó A megemlékezésen adták át a Szinyei-emlékérmeket, amelyeket idén posztumusz a balesetben elhunyt diákok és tanárok kaptak.
Kultúra Edith Eva Eger: A döntés Edith Eva Eger: A döntés videó Azért rendhagyó, mert nagyrészt idézetekkel próbálom megközelíteni, illetve bemutatni a kötet mondanivalóját. Szerzője kassai származású magyar nő, Amerikában élő klinikai pszichológus. Foglalkozása eleve rámutat a könyv alaphangulatára, de azon túlmenően egy teljes emberi életet tár az olvasó elé. Egy olyan ember életét, aki tizenhat évesen Auschwitzba kerül, megérkezésük után rögtön az első napon elveszti szüleit, már azelőtt a nagyszüleit, s megéli a poklok poklát. A szerző kassai származású magyar nő, Amerikában élő klinikai pszichológus. Rendhagyó könyvajánló következik. Rekordot döntött a látogatottság a galántai múzeumban videó Személyre szabott tárlatvezetés, izgalmas kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások, ingyenes alkotóműhelyek. Jövő kedden temetik Tőkéczki Lászlót videó A Széchenyi-díjas történész életének 67. évében, január 8-án hunyt el.
Színes Rekordidő alatt repülte át az óceánt a Norwegian gépe Rekordidő alatt repülte át az óceánt a Norwegian gépe videó LONDON. Új rekordot állított fel a Norwegian légitársaság Boeing 787-9-es Dreamlinere, amikor alig több mint öt óra alatt repülte át az Atlanti-óceánt, és érkezett meg New Yorkból Londonba. A gép elérte a 776 mérföld, vagyis közel 1249 kilométer per órás sebességet. Az út hossza 3458 mérföld, azaz 5565 kilométer volt. A gép elérte a 776 mérföld, vagyis közel 1249 kilométer per órás sebességet. Az út hossza 5565 kilométer volt. Huszonnégy éves korra kellene kitolni a felnőttkor kezdetét a szakemberek szerint videó Manapság a 10-24 éves kor közötti időszak jobban lefedi a serdülőkort, vélik brit szakemberek. Pelé súlyosan kimerült, kórházba kellett szállítani videó A futballtörténelem egyetlen háromszoros világbajnoka a labdarúgó szakírók szövetségének lett volna vendége.
Mozaik Jelentős előrelépést tettek a tudósok a rákgyógyítás terén Jelentős előrelépést tettek a tudósok a rákgyógyítás terén videó WASHINGTON. Újabb nagy lépéssel került közelebb a tudomány egy olyan új módszerhez, mellyel a vérből diagnosztizálhatók a leggyakoribb ráktípusok - számolt be róla a BBC hírportálja. Az eljárás tesztjeit 1005 petefészek-, máj-, gyomor-, hasnyálmirigy-, bél-, tüdő- vagy mellrákos beteg részvételével végezték. Felhőkarcoló nagyságú égitest repül közel a Földhöz videó A kisbolygó átmérője 548 méter és 1225 méter közé esik, így ha becsapódna, hatalmas pusztítást idézne elő. A tavalyi volt a Föld második-harmadik legmelegebb éve videó A WMO adatai szerint az átlagos földfelszíni hőmérséklet 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtt átlagnál.
Vélemény Aich Péter: Divat Aich Péter: Divat videó A beszédtémát mindig erősen befolyásolta a divat. Arról beszélni, amiről mindenki: akkor nem sokat ronthatunk, mert nem mondunk újat. Vagy olyanról, ami pillanatnyilag – egy szezon erejéig – érdekesnek tűnik, és lehetőleg eléggé alpári. Főleg, ha ezzel bárki vagy bármi ideig-óráig az érdeklődés központjába kerülhet. És még főlegebb, ha ezen keresni is lehet – múló hírnév mellett anyagiakat, mi mást. Ilyen téma most a szexuális zaklatás. Egyébként nem ártana már tisztázni azt sem, mikor kezdődik ez a szexuális zaklatás. És mivel. Bartók Csaba: Nyelvromlás – „naznacsilni“ akarom, hogy ez nem csak alulról jövő kezdeményezés videó Magyar gyermek a magyar és a szlovák kultúrát egyszerre, pontosabban párhuzamosan csak a magyar iskolában tanulhatja meg. Csáky Pál: Furcsa évfordulók videó Igen, itt áll előttünk 2018 a maga pőreségében, s nekünk valahogy reagálnunk kell mindarra, amit felidézhet.
Hitélet Ferenc pápa: rágalmak a Juan Barros püspökkel szembeni vádak Ferenc pápa: rágalmak a Juan Barros püspökkel szembeni vádak videó SANTIAGO DE CHILE, LIMA. Védelmébe vette csütörtökön Ferenc pápa a dél-chilei Osorno egyházmegye püspökét, akinek hónapok óta követelik leváltását a dél-amerikai országban arra hivatkozva, hogy Juan Barros megpróbálta eltussolni az egyik pap, Fernando Karadima által elkövetett szexuális visszaéléseket. A katolikus egyházfő szerint e vádak "rágalmak". Védelmébe vette csütörtökön Ferenc pápa a dél-chilei Osorno egyházmegye püspökét, akinek hónapok óta követelik leváltását. Megtartotta záró ülését a Reformáció Emlékbizottság videó A testület visszatekintett a reformáció ötszázadik évfordulójának eseményeire, értékelte az elvégzett munkát. A Pinochet-diktatúra áldozatainak ajánlotta Ferenc pápa Chilében bemutatott miséjét videó A katolikus egyházfő jelképes helyszínen, a Temucótól öt kilométerre fekvő Maquehue repülőtéren celebrált misét.
Múltunk Gróf Apponyi Sándor - a magyar bibliofilek fejedelme Gróf Apponyi Sándor - a magyar bibliofilek fejedelme videó Január 19-én született Gróf Apponyi Sándor (csodás felsége pedig az előző nap). Amikor Szlovákiában elhangzik az a név, hogy Apponyi, akarva akaratlanul sajnos a „násilná maďarizácia” vádaskodás jut eszünkbe. Illő, hogy szépeket is tudjunk mondani, írni ezen grófi családról. Ennek idén egy harmadik személy is okot ad. 600 évvel ezelőtt született Isotta Nogarola írónő, Apponyi Sándor nagyanyai felmenője. Apponyi nemcsak rendkívül igényes gyűjtő, hanem széles körű nyelvi és szakismeretekkel rendelkező tudós is volt. Magyarország fizette a legnagyobb árat a békéért videó Napra pontosan kilencvenkilenc éve kezdődtek a trianoni béketárgyalások. Bemutatták a Magyar emlékek Lengyelországban című kötetet videó Egy bő évezred közös történetét mutatja be a Magyar emlékek Lengyelországban kötet - ismertette Semjén Zsolt.
Időjárás
Pozsony
Ma: -2°C / 5°C
Holnap: -3°C / 3°C
Ógyalla
Ma: -2°C / 4°C
Holnap: -3°C / 3°C
Losonc
Ma: -6°C / 3°C
Holnap: -9°C / -0°C
Kassa
Ma: -4°C / 3°C
Holnap: -7°C / 0°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi január 19. (péntek) - jan. 20. (szombat)
13:00A magyar kultúra napja Buzitán, Kassán és Szepsiben
MAGYAR KULTÚRA NAPJA -
BUZITA, KASSA, SZEPSI 

A megemlékezések Buzitán, Kassán és Szepsiben alkalmat adnak arra,
hogy újból nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző szellemi értékeinket.

A rendezvénnyel a magyar himnusz megírásának 195. évfordulója előtt tisztelgünk.

A rendezvényekre a belépés díjtalan. 

2018. január 19. – 2018. január 20. 

Műsor:

2018. január 19. (péntek)

13:00 Magyar Kultúra Napja emlékünnepség Buzitán

Helyszín: buzitai kultúrház nagyterme.

Az emlékünnepség díszvendége a Csali Gyermek Néptáncegyüttes Somorjáról, a Fölszállott a páva népzenei- és néptánctehetség-kutató verseny néptáncegyüttesek kategóriájának győztese 2016-ban.

18:00 Magyar Kultúra Napja emlékünnepség Kassán

Helyszín: kassai Thália Színház színházterme.

Az emlékünnepség díszvendége
a Csali Gyermek Néptáncegyüttes Somorjáról,
a Fölszállott a páva népzenei- és néptánctehetség-kutató verseny néptáncegyüttesek kategóriájának győztese 2016-ban.


2018. január 20. (szombat)

16:00 Magyar Kultúra Napja emlékünnepség Szepsiben

Helyszín: városi művelődési központ nagyterme.

Az ünnepi est díszvendége
a Csali Gyermek Néptáncegyüttes Somorjáról,
a Fölszállott a páva népzenei- és néptánctehetség-kutató verseny néptáncegyüttesek kategóriájának győztese 2016-ban.

A rendezvény fővédnöke és ünnepi beszédet mond:
Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja.

Közreműködik:
Demko András, versmondó, a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny győztese 2017-ben,
a makranci Cserépszín Éneklőcsoport, a Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő országos döntőjében Kiemelt aranysávos minősítést szerzett 2017-ben
és a csécsi Éneklő- és Hagyományőrző Csoport.

Az emlékünnepségen kerül sor
a Csemadok Magyar Helytállásért Torna-Abaújban Díjak átadására.
A díjat Fekete Ilona, a Cserépszín Éneklőcsoport vezetője és Šnír Mária, a Csécsi Éneklő- és Hagyományőrző Csoport vezetője kapja.

Az ünnepi est házigazdája és műsorvezetője Bartók Csaba. 

A szervezők szeretettel várnak mindenkit.január 21. (vasárnap) - jan. 22. (hétfő)
07:05A Pátria Rádió katolikus egyházi műsorának előzetese
Minden kor jobb életre vágyó emberének szól az evangéliumi üzenet Jézustól: ,, ...közel van az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban.'' Erről beszél prédikációjában Galgóczy Rudolf Lég község plébánosa.

Az ökumenikus nemzetközi imahét a keresztény egyházak világszerte közös imahete, amely évről évre január 18. és 25. között zajlik. Ennek apropóján beszélgetünk Nagy Olivér Alsószeli evangélikus lelkésszel és Molnár Tamás Pozsony magyar katolikus lelkészével.

Hodász András atya, blogger a 777blog.hu-n „15 katolikus reakció 15 kérdésre” címmel sorozatot indított. Ebből ragadunk ki témákat, pl.: Miért kell gyónnom, ha újra elkövetem ugyanazt a bűnt, ráadásul a pap is bűnös? Vagy: Miért nem támogatja az egyház a melegházasságot?


Szerkesztő: Ürge Tamás

Adásidő : 2018-01-21 vasárnap 7 óra 5 perc
Ismétlés : 2018-01-22 hétfő 13 óra 5 perc
január 21. (vasárnap)
15:00Magyar kultúra napja - a Csemadok központi ünnepsége Galántán
A CSEMADOK ORSZÁGOS TANÁCSA
GALÁNTAI TERÜLETI VÁLASZTMÁNYA
VÁROSI SZERVEZETE ÉS A GALÁNTAI VMK
mindenkit szeretettel vár 2018. január 21-én, vasárnap 15 00 órakor a Galántai VMK színháztermében a

MAGYAR KULTÚRA NAPJA
alkalmából rendezendő
ORSZÁGOS EMLÉKMŰSORRA
és a 
CSEMADOK DÍJAK
átadására.

A kultúrműsorban fellépnek az elmúlt évek
országos rendezvényeinek győztesei, díjazottjai:
Minden érdeklődő számozott, helyre szóló
TISZTELETJEGY-et igényelhet a Csemadok titkárságán.
Tel: 031-780-23-96, mobil: 0907-790-669
Megjelenik a REMÉNY katolikus hetilap harmadik száma
A Remény katolikus hetilap következő száma elsősorban Szent Pál apostol megtérésére irányítja figyelmünket. Albán József Vakok és Látók címmel osztja meg gondolatait. 

Olvashatunk a szlovákiai egyházi vezetők látogatásáról a pozsonyi Elnöki Palotában, az ortodox karácsonyról Zemplénben vagy a felsőjányoki betlehemi játékról. Folytatódik a pápák története – Szent Linusszal és Szent Anaklétusszal, a Faggatózóban pedig Kálmán Peregrin atya válaszol Mészáros Angelika kérdéseire a fatimai jelenések hátteréről. 

„Az örülni tudás képessége Isten kegyelme, igazi ajándék, ami nem megvásárolható bolti áru” – írja Jakubecz Márta Csendkóstoló rovatában, Lőrincz Aranka Sarolta pedig Isten rejtett csodáira mutat rá egy rövid történeten keresztül. 

Olvashatunk a megbocsátásról, visszaemlékezünk karácsony fényeire, jogi tanácsadásra is sor kerül a „Szomszéd fái árnyékában” címmel. Beszámolót kapunk Elias Vella atya dunaszerdahelyi lelkigyakorlatáról, a Kuckóban a legkisebbek is megtalálják a számukra megfelelő olvasmányokat, illetve szép gyermekrajzokat közöl az újság. 

Most is lesz liturgikus rész, „Jöjjetek, imádjuk!” Molnár Tamás atyával, keresztrejtvény és néhány további rövid figyelemre méltó olvasmány.
január 22. (hétfő)
14:00Egy szelet India – Bari Marián és Kroutil Gyula fotókiállítása Rimaszombatban
Egy szelet India – Bari Marián és Kroutil Gyula fotókiállítása

Az év elején járt indiai körúton a beretkei Bari Marián és a budapesti Kroutil Gyula, akik fényképezőgépükkel örökítették meg a varázslatos tájat, s az őshazát, hiszen Bari Marián roma származású, s mint egy vele készült interjúban elárulta, különös izgalommal kereste a közös pontokat, a közös vonásokat.

A tárlat megnyitójára 2018 január 22-én, hétfőn 14.00 órától kerül sor a rimaszombati Városháza Galériában. Közreműködik Bari Marián zongorán.
A tárlat február végéig tekinthető meg.

január 27. (szombat)
10:00XIII. Újévi Borászati Tanfolyam Garamkövesden
A garamkövesdi Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulása idén is megrendezi a Felvidék legnagyobb borászati szakmai előadássorozatát, az Újévi Borászati Tanfolyamot, mely már a 13. évadába lépett. Az eseményre minden év januárjában kerül sor a garamkövesdi Kultúrházban, 120-150 fős szakmai közönség előtt.

A "hallgatók" szőlészek, borászok, kis- és nagybirtokosok a Mátyusföldtől az Ipoly-mentéig, de a legtöbben a Kürti és Párkányi borkörzetekből érkeznek. A program két előadásból és a "felvidéki borász-kerekasztalnak" elnevezett blokkból áll.

A felvidéki borászat szakmai élete igencsak mozgalmassá vált az utóbbi években, ezért a szervezők szükségszerűnek tartották, hogy megszólítsák azokat, akik közösségi témakörben nyertek el támogatásokat, illetve valamilyen fontos szervezetet vezetnek. A felvidéki borász-kerekasztal keretében 4 rövid beszámolóra, majd beszélgetésre kerül sor.

A polifenolok szerepe a borászatban igen sokrétű, hiszen ide tartoznak a színanyagok, csersavak és a fehérborok oxidációjáért felelős vegyületek egyaránt. Dr. Sólyom-Leskó Annamária, a SZIE Borászati Tanszékének adjunktusa próbál rendet vágni e témában.

Mint minden évben, az utolsó előadást most is vendégborász tartja. Frittmann János (Év Bortermelője 2007, frittmann.hu) a Kunságból érkezik, és többek között egy nagyon érdekes Ezerjó-sorozattal szemlélteti, hogy egy szőlőfajta milyen változatos képet mutathat a különböző szőlészeti-borászati eljárásoknak köszönhetően.

Az előadássorozat mellett néhány szakmai kiállító is megjelenik, a Hungarokork-Amorim parafadugókat, a Makita pedig elektromos metszőollóit mutatja be.

A rendezvény időpontja 2017. január 27., 10:00-14:00, a helyszín a garamkövesdi Kultúrház.
16:00Előadás a magyar koronázási kincsekről az egykori koronázóvárosban
A koronázási kincsekről tart filmvetítéssel egybekötött előadást Dr. Pálffy Géza, a Magyar Tudományos Akadémia tagja január 27-én (szombaton) Pozsonyban, a Pozsonyi Magyar Intézet Védcölöp úti (Palisády 54) épületében. A pozsonyi magyar katolikus közösség meghívását elfogadó történész előadása, a rendkívüli történelemóra délután 16 órakor kezdődik. 

Az épületben működő közösségi helységben, a Korona társalgóban a szervezők frissítőt biztosítanak. Minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak!
17:00XV. Karvai Rockfest
2018. január 27-én, szombaton kerül megrendezésre a karvai kultúrházban a XV. Karvai Rockfest. Kapunyitás 17.00 órakor. Belépő 9 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. 

Program
18.00 Appa+Cs
19.30 Phoenix RT
21.30 Hétköznapi Csalódások
23.30 Blues Company
01.30 Avalanche Grunge
január 29. (hétfő)
19:00Nejem a neten – Vígjáték Rimaszombatban
Nejem a neten címmel Harsányi Gábor vígjátékát nézhetik meg a Fregoli Színház előadásában, az Incognito Event&Organization Production szervezésében január 29-én, hétfőn 19.00 órai kezdettel a rimaszombati Városi Művelődési Központ színháztermében.

Jegyek elővételben 12 eurós áron kaphatók a rimaszombati Tompa Mihály Könyvesboltban, vagy 15 eurós áron előadás előtt a helyszínen.

A darab ismertetője: Egy mai kispolgár története, aki súlyos anyagi gondokkal küzd, aki belemegy, hogy szerepeljen egy valóságshow-ban. Felszerelnek húsz rejtett kamerát a lakásában. Felteszik az internetre, és húsz millió ember nézi éjjel-nappal. Elhiszi, hogy egy hónap alatt megkeresheti a pénzt, amivel tartozik. De nem tudja mire vállalkozott? És elszabadul a pokol.

Az előadás szereplői: Csengeri Attila, Harsányi Gábor, Gregor Bernadett, Cseke Katinka, Plasztán Anett, Czakó Ádám és Czető Zsanett.
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
406 éveMeghalt I. Rudolf magyar király, II. Rudolf néven német-római császár és cseh király.
753 éveElőször ült össze az angol parlament a Westminster Hallban.
748 éveMeghalt Özséb, az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálos rend alapítója.
243 éveMegszületett André-Marie Ampére francia fizikus, kémikus, matematikus, az amper mértékegység névadója.
210 éveMegszületett Vajda Péter költő, drámaíró, pedagógus, az MTA tagja.
Fő támogatónk