2018. január 22., hétfő - Vince, Artúr
Cikkek közt...  Videók közt...  
Utoljára szólaltak meg a harangok a szútori református templomban videó A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői azt tűzték ki célul, hogy megmentik a gömöri település két harangját.
A magyar kultúra napja videó 1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, mert Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Videó

FELVIDÉKI NAPLÓ - 2018. január 22.Himnuszaink - A magyar kultúra napja Füleken
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2018. január 22.Kiss Réka kapta a Külhoni Média a Családért 2017-es év díját
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2018. január 22.Határokon átívelő nemzetegyesítés a Felvidéki Magyar Bálban
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2018. január 22.Hazaért világjáró útjáról a komáromi bicajos, Szeder László
Legfrissebb
Hortai Ferenc és a dinamikus biometrikus aláírás Első helyet nyert és különdíjjal is jutalmazták a XII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencián az érsekújvári Hortai Ferencet.
Kedden temetik Dolores O'Riordant, a The Cranberries énekesnőjét A 46 éves Dolores O'Riordan váratlanul hunyt el múlt hétfőn egy londoni hotelben.
Megalakult a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete Az egyesület célja a külhoni magyarlakta borvidékek szőlő- és borkultúrájának fejlesztése, a hagyományok felkutatása és megőrzése.
Volt egyszer egy monarchia - C. Tóth János centenáriumi műsora Eddigi munkásságáról és a Volt egyszer egy monarchia című műsoráról is kérdeztük a Szentendrén élő író-előadót.
Jelentős mentőcsomagot kap az ausztrál Nagy-korallzátony Hatvanmillió dolláros mentőcsomagot jelentett be hétfőn Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök a Nagy-korallzátony védelmére.
Emelkedett a vonatok kapacitása a Pozsony-Komárom vonalon A RegioJet a kényelmesebb utazás érdekében új, 143 ülőhellyel rendelkező motorvonatokat indított.
Belföld Farkas Iván: Az eredmény a fontos Farkas Iván: Az eredmény a fontos videó POZSONY, PÁRKÁNY. Farkas Iván Nyitra megyei képviselő, a Magyar Közösség Pártja frakcióvezetője megelégedetten nyugtázta, együtt a párkányi régió polgáraival, hogy július 1. után is megmarad Párkányban az orvosi ügyelet. A Magyar Közösség Pártja Nyitra megyei frakcióvezetője megelégedetten nyugtázta, hogy megmarad Párkányban az orvosi ügyelet. Emelkedett a vonatok kapacitása a Pozsony-Komárom vonalon videó A RegioJet a kényelmesebb utazás érdekében új, 143 ülőhellyel rendelkező motorvonatokat indított. A parlamenti képviselők el tudnák képzelni a roma gyerekek bentlakásos nevelését videó Jaroslav Paška, az SNS alelnöke szerint támogatni kell Kaliňák a romatelepek problémáinak megoldására.
Külföld Új pártot alapítana Nigel Farage, a Brexit atyja Új pártot alapítana Nigel Farage, a Brexit atyja videó LONDON. Nigel Farage, az euroszkeptikus UKIP volt elnöke, a Brexit kampány vezére új párt alapítását tervezi – írta vasárnapi számában a The Sunday Times. A politikus pénzügyi vezetőkkel tárgyalt és célja, hogy megakadályozza a brit uniós kilépés visszafordítását. Visszatérését nagyban befolyásolja, hogy megbukik-e vagy folytathatja munkáját a UKIP élén Henry Bolton, aki barátnője rasszista kijelentése miatt került nehéz helyzetbe. A politikus pénzügyi vezetőkkel tárgyalt és célja, hogy megakadályozza a brit uniós kilépés visszafordítását. Mogherini: Jeruzsálemnek izraeli és palesztin fővárossá kell válnia videó Az Európai Unió elkötelezett az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldáson alapuló rendezése mellett. Cseh államfőválasztás - Kicsi a különbség Zeman és Drahoš között videó A legutóbbi felmérések szerint szinte egyenlő a támogatottsága a cseh államfőválasztáson induló jelölteknek.
Itthon Volt egyszer egy monarchia - C. Tóth János centenáriumi műsora Volt egyszer egy monarchia - C. Tóth János centenáriumi műsora videó POZSONY, SZENTENDRE. A Felvidék-szerte is már évtizedek óta ismert C. Tóth János szerkesztőségünket azzal a felajánlással kereste meg, hogy az I. világháború befejezésének, illetve az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásának centenáriuma alkalmából készített zenés-történelmi összeállításával ingyen fellépne felvidéki kultúrházakban, iskolákban, klubokban. Ajánlata kapcsán eddigi munkásságáról és a Volt egyszer egy monarchia című műsoráról is kérdeztük a Szentendrén élő író-előadót. Eddigi munkásságáról és a Volt egyszer egy monarchia című műsoráról is kérdeztük a Szentendrén élő író-előadót. Hortai Ferenc és a dinamikus biometrikus aláírás videó Első helyet nyert és különdíjjal is jutalmazták a XII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencián az érsekújvári Hortai Ferencet. Biztonságosabbá tettek két vasúti átkelőt a Csallóközben videó Az albári átkelőt fénysorompóval látták el, az alistáli átkelőnél fénysorompó és sorompó is növeli a biztonságot.
Magyar világ Szorosabbra fűződhetnek a magyar-amerikai kapcsolatok Szorosabbra fűződhetnek a magyar-amerikai kapcsolatok videó BUDAPEST. Remélhetőleg tavasz végére megérkezik Budapestre az új amerikai nagykövet – ezt mondta Megyesy Jenő, a miniszterelnök amerikai ügyekért felelős főtanácsadója. A nagykövet személyét már lehet ismerni, akinek a kinevezését még nem jelentették be. A leendő nagykövetnek még részt kell vennie egy szenátusi meghallgatáson, és szavazni is kell róla. Remélhetőleg tavasz végére megérkezik Budapestre az új amerikai nagykövet. Szakértő: a visegrádi országok bevándorlási politikáját erősítheti az új osztrák kormány videó Horváth József szerint Ausztria tömeges migráció esetén teljes határzárat építhet ki déli és keleti határszakaszain. Rogán: listánk van az illegális bevándorlást segítő szervezetekről videó A kormánynak az a dolga, hogy a nemzet biztonságára veszélyes szervezeteket figyelemmel kísérje - fejtette ki.
Kultúra Kedden temetik Dolores O'Riordant, a The Cranberries énekesnőjét Kedden temetik Dolores O'Riordant, a The Cranberries énekesnőjét videó DUBLIN. Kedden temetik O'Riordant, a The Cranberries ír zenekar énekesnőjét a nyugat-írországi Ballybrickenben. A 46 éves Dolores O'Riordan váratlanul hunyt el múlt hétfőn egy londoni hotelben. A magyar kultúra napja Galántán – ÉLŐBEN KÖZVETÍTETTÜK Frissítvevideó Az országos emlékműsor keretében átadták az idei Csemadok-díjakat. Szörényi Levente kapta a Kölcsey-emlékplakettet 2018-ban videó A rangos irodalmi-művészeti elismerést a magyar kultúra napjának alkalmából adták át a szatmárcsekei református templomban.
Színes Australian Open - Federer állította meg Fucsovics menetelését Australian Open - Federer állította meg Fucsovics menetelését videó MELBOURNE. Fucsovics Márton három szettben, 2 óra 3 perc alatt kikapott hétfőn a 19-szeres Grand Slam-bajnok Roger Federertől az ausztrál nyílt teniszbajnokság nyolcaddöntőjében. Fucsovics Márton három szettben, 2 óra 3 perc alatt kikapott hétfőn a 19-szeres Grand Slam-bajnok Roger Federertől. Megalakult a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete videó Az egyesület célja a külhoni magyarlakta borvidékek szőlő- és borkultúrájának fejlesztése, a hagyományok felkutatása és megőrzése. Télen is népszerű úti cél a Balaton videó Karácsonykor és a két ünnep között szinte valamennyi négycsillagos szállodában telt ház volt.
Mozaik Jelentős mentőcsomagot kap az ausztrál Nagy-korallzátony Jelentős mentőcsomagot kap az ausztrál Nagy-korallzátony videó CANBERRA. Hatvanmillió dolláros mentőcsomagot jelentett be hétfőn Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök a Nagy-korallzátony védelmére. Hatvanmillió dolláros mentőcsomagot jelentett be hétfőn Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök a Nagy-korallzátony védelmére. Az adatcsomagoknál többet várnak a fogyasztók az 5G hálózatoktól videó A világ okostelefon-felhasználóinak 44 százaléka fizetni is hajlandó az 5G szolgáltatásokért, derült ki az Ericsson elemzéséből. Felhőkarcoló nagyságú égitest repül közel a Földhöz videó A kisbolygó átmérője 548 méter és 1225 méter közé esik, így ha becsapódna, hatalmas pusztítást idézne elő.
Vélemény Ködösítés, nem sokkal több - nyílt levél Csicsai Gábornak Ködösítés, nem sokkal több - nyílt levél Csicsai Gábornak videó Decemberben fogadta el a parlament a csereföldekről szóló törvénymódosítást. Február végén jár le a kérvények beadásának határideje. Egyelőre azonban nagy a káosz, ami nem kis felháborodást váltott ki az érintettek körében. Egyik olvasónk ez ügyben nyílt levélben fordult Csicsai Gáborhoz, a mezőgazdasági tárca államtitkárához (Most-Híd). A pótföldek ügyének a legfőképpen Dél-Szlovákia a vesztese, de az a kormányt nem érdekli. Aich Péter: Divat videó Egyébként nem ártana már tisztázni azt sem, mikor kezdődik ez a szexuális zaklatás. És mivel. Bartók Csaba: Nyelvromlás – „naznacsilni“ akarom, hogy ez nem csak alulról jövő kezdeményezés videó Magyar gyermek a magyar és a szlovák kultúrát egyszerre, pontosabban párhuzamosan csak a magyar iskolában tanulhatja meg.
Hitélet Több mint egymilliós tömeg gyűlt össze a pápa miséjén Limában Több mint egymilliós tömeg gyűlt össze a pápa miséjén Limában videó LIMA. Több mint egymillió hívő gyűlt össze egy limai légi támaszponton vasárnap Ferenc pápa szabadtéri miséjén, a katolikus egyházfő egyhetes chilei és perui útjának utolsó eseményén. A katolikus egyházfő helyi idő szerint vasárnap délután befejezte az egyhetes chilei és perui látogatását, és visszarepült Rómába. Ma kezdődik az ökumenikus imahét videó Az idei imahét központi témája a küzdelem, az emberi méltóságtól való megfosztottság és a rabszolgaság. Ferenc pápa: rágalmak a Juan Barros püspökkel szembeni vádak videó Védelmébe vette csütörtökön Ferenc pápa a dél-chilei Osorno egyházmegye püspökét, akinek hónapok óta követelik leváltását.
Múltunk 225 éve fejezték le XVI. Lajos francia királyt 225 éve fejezték le XVI. Lajos francia királyt videó Kétszázhuszonöt éve, 1793. január 21-én végezték ki XVI. Lajos francia királyt. A trónjától 1792-ben megfosztott "Capet Lajost" hazaárulás vádjával állították a Nemzeti Konvent elé, amely egyhangúlag bűnösnek találta, de csak egy szavazattöbbséggel döntött azonnali lefejezése mellett. A trónjától 1792-ben megfosztott "Capet Lajost" hazaárulás vádjával állították a Nemzeti Konvent elé. Asbóth Sándor volt az amerikai polgárháború magyar hőse videó Százötven éve, 1868. január 21-én hunyt el Asbóth Sándor (Alexander Asboth) mérnök, honvédtiszt. Újvidéki „hideg napok” videó Hetvenhat éve, hogy a délvidéki területekre bevonuló magyar katonai alakulatok tömeggyilkosságot követtek el Bácskában.
Időjárás
Pozsony
Ma: -0°C / 1°C
Holnap: -2°C / 2°C
Ógyalla
Ma: -0°C / 2°C
Holnap: -3°C / 1°C
Losonc
Ma: -10°C / -1°C
Holnap: -13°C / -1°C
Kassa
Ma: -12°C / 0°C
Holnap: -15°C / -2°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi január 22. (hétfő)
17:00A magyar kultúra ezer éve – c. énekes irodalmi összeállítás Pozsonyban
A Pozsonyi Magyar Intézet a Magyar Kultúra Napja alkalmából tisztelettel meghívja minden kedves érdeklődőt
„EZ FÖLDÖN JÁRJUNK IGAZSÁGBAN”
– A magyar kultúra ezer éve –
című énekes irodalmi összeállításra

2018. január 22-én 17.00 órára a Pozsonyi Magyar Intézet székházába  (Védcölöp út 54.)

Előadók:
Szakolczay Lajos - Széchenyi-díjas irodalomtörténész
Faragó Laura - népdalénekes, Magyar Örökség-díjas énekművész
január 27. (szombat)
10:00XIII. Újévi Borászati Tanfolyam Garamkövesden
A garamkövesdi Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulása idén is megrendezi a Felvidék legnagyobb borászati szakmai előadássorozatát, az Újévi Borászati Tanfolyamot, mely már a 13. évadába lépett. Az eseményre minden év januárjában kerül sor a garamkövesdi Kultúrházban, 120-150 fős szakmai közönség előtt.

A "hallgatók" szőlészek, borászok, kis- és nagybirtokosok a Mátyusföldtől az Ipoly-mentéig, de a legtöbben a Kürti és Párkányi borkörzetekből érkeznek. A program két előadásból és a "felvidéki borász-kerekasztalnak" elnevezett blokkból áll.

A felvidéki borászat szakmai élete igencsak mozgalmassá vált az utóbbi években, ezért a szervezők szükségszerűnek tartották, hogy megszólítsák azokat, akik közösségi témakörben nyertek el támogatásokat, illetve valamilyen fontos szervezetet vezetnek. A felvidéki borász-kerekasztal keretében 4 rövid beszámolóra, majd beszélgetésre kerül sor.

A polifenolok szerepe a borászatban igen sokrétű, hiszen ide tartoznak a színanyagok, csersavak és a fehérborok oxidációjáért felelős vegyületek egyaránt. Dr. Sólyom-Leskó Annamária, a SZIE Borászati Tanszékének adjunktusa próbál rendet vágni e témában.

Mint minden évben, az utolsó előadást most is vendégborász tartja. Frittmann János (Év Bortermelője 2007, frittmann.hu) a Kunságból érkezik, és többek között egy nagyon érdekes Ezerjó-sorozattal szemlélteti, hogy egy szőlőfajta milyen változatos képet mutathat a különböző szőlészeti-borászati eljárásoknak köszönhetően.

Az előadássorozat mellett néhány szakmai kiállító is megjelenik, a Hungarokork-Amorim parafadugókat, a Makita pedig elektromos metszőollóit mutatja be.

A rendezvény időpontja 2017. január 27., 10:00-14:00, a helyszín a garamkövesdi Kultúrház.
16:00Előadás a magyar koronázási kincsekről az egykori koronázóvárosban
A koronázási kincsekről tart filmvetítéssel egybekötött előadást Dr. Pálffy Géza, a Magyar Tudományos Akadémia tagja január 27-én (szombaton) Pozsonyban, a Pozsonyi Magyar Intézet Védcölöp úti (Palisády 54) épületében. A pozsonyi magyar katolikus közösség meghívását elfogadó történész előadása, a rendkívüli történelemóra délután 16 órakor kezdődik. 

Az épületben működő közösségi helységben, a Korona társalgóban a szervezők frissítőt biztosítanak. Minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak!
17:00XV. Karvai Rockfest
2018. január 27-én, szombaton kerül megrendezésre a karvai kultúrházban a XV. Karvai Rockfest. Kapunyitás 17.00 órakor. Belépő 9 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. 

Program
18.00 Appa+Cs
19.30 Phoenix RT
21.30 Hétköznapi Csalódások
23.30 Blues Company
01.30 Avalanche Grunge
január 29. (hétfő)
19:00Nejem a neten – Vígjáték Rimaszombatban
Nejem a neten címmel Harsányi Gábor vígjátékát nézhetik meg a Fregoli Színház előadásában, az Incognito Event&Organization Production szervezésében január 29-én, hétfőn 19.00 órai kezdettel a rimaszombati Városi Művelődési Központ színháztermében.

Jegyek elővételben 12 eurós áron kaphatók a rimaszombati Tompa Mihály Könyvesboltban, vagy 15 eurós áron előadás előtt a helyszínen.

A darab ismertetője: Egy mai kispolgár története, aki súlyos anyagi gondokkal küzd, aki belemegy, hogy szerepeljen egy valóságshow-ban. Felszerelnek húsz rejtett kamerát a lakásában. Felteszik az internetre, és húsz millió ember nézi éjjel-nappal. Elhiszi, hogy egy hónap alatt megkeresheti a pénzt, amivel tartozik. De nem tudja mire vállalkozott? És elszabadul a pokol.

Az előadás szereplői: Csengeri Attila, Harsányi Gábor, Gregor Bernadett, Cseke Katinka, Plasztán Anett, Czakó Ádám és Czető Zsanett.
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
195 éveA magyar kultúra napja
230 éveLondonban megszületett George Gordon Noel Lord Byron angol romantikus-klasszicista költő.
195 éveKölcsey Ferenc befejezte a Himnusz megírását.
1034 éveMegszületett Bajor (Boldog) Gizella, I. (Szent) István király felesége.
457 éveMegszületett Sir Francis Bacon angol tudós, filozófus, író, államférfi.
Fő támogatónk