2016. december 11., vasárnap - Árpád
Cikkek közt...  Videók közt...  
Fico: a 2017-es évtől véget ér a politikai korrektség korszaka Frissítve videó Robert Ficót az eperjesi konferencián kihívó híján újraválasztották, és alelnök maradt Robert Kaliňák is.
Isztambuli robbantások - Huszonkilenc halott, 166 sebesült Frissítve videó A korábbi hírekkel ellentétben sokkal több, csaknem kétszáz áldozata van a szombat esti isztambuli robbantásoknak.

Videó

HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2016. december 10.Erdélyi János Emlékmúzeumot avattak Nagykaposon
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2016. december 10.Tanári emlékkonferencia Széchenyi István tiszteletére
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2016. december 10.Esterházy János emlékművet kapott Érsekújvárban
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2016. december 10.Széchenyi Istvánra emlékeztek Alsóbodokon
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2016. december 10.Leleplezték Holló Barnabás restaurált domborművét Rimaszombatban
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2016. december 10.Bogányi Gergely Kassán mutatta be „csodazongoráját”
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2016. december 10.Nemzetközi betlehemes találkozó volt Jánokon és Kassán
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2016. december 10.A kézírás emlékkönyve, avagy kódex a XXI. sz. második évtizedéből
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2016. december 10.Kilencven tonna jégből épült katedrális a Magas-Tátrában
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2016. december 10.Csali a Páva döntőjében – nagy drukkolás volt Somorján
Legfrissebb
Gál és Hideghéty is nagyot szakított a Bugár telkével szomszédos parcellákkal A Szlovák Földalap volt menedzserei a Bugár Bélának félmilliós nyereséget hozó földterület mellett tulajdonoltak parcellákat.
Isztambuli robbantások - Huszonkilenc halott, 166 sebesült Frissítve A korábbi hírekkel ellentétben sokkal több, csaknem kétszáz áldozata van a szombat esti isztambuli robbantásoknak.
Magyar néptáncos flashmob Kassán A flashmobot egy elsősorban magyaros ízekre fókuszáló étterem megnyitása alkalmából szervezték.
Rövidpályás úszó-vb - Hosszú megszerezte hatodik aranyát Verrasztó Dávid pedig egy harmadik hellyel gazdagodott az úszók rövidpályás világbajnokságán a kanadai Windsorban.
Sokakat befogadott már a Jó Pásztor Háza Perbenyikben Hétéves működése óta több mint 70 utcára került anyának, és több mint 100 gyermeknek nyújtott átmeneti menedéket.
Megkezdődött a szavazás Romániában Romániában képviselőket és szenátorokat választanak a kétkamarás bukaresti parlamentbe a következő négy évre.
Belföld Vasárnaptól érvényes a módosított vasúti menetrend Vasárnaptól érvényes a módosított vasúti menetrend videó POZSONY. Az idén december 11-től 2017. december 11-ig érvényes új vasúti menetrend új vonatjáratokkal, valamint Kelet-Szlovákia Béccsel és Brünnel történő összekötésével is számol. A szlovákiai vasúti közlekedésbe visszatérnek a legmagasabb kategóriába tartozó InterCity (IC) vonatok is. Sor kerül Pozsony és Kassa leggyorsabb rendszeres vasúti összekötésére: a szerelvények 4 óra 42 perc alatt teszik majd meg ezt a távot. A szlovákiai vasúti közlekedésbe visszatérnek a legmagasabb kategóriába tartozó InterCity (IC) vonatok is. Gál és Hideghéty is nagyot szakított a Bugár telkével szomszédos parcellákkal videó A Szlovák Földalap volt menedzserei a Bugár Bélának félmilliós nyereséget hozó földterület mellett tulajdonoltak parcellákat. A RegioJet csökkenti a vasúti kocsik számát a Kassára induló járatokon videó A Pozsony-Kassa útvonalon az eredetileg tíz kocsiból álló szerelvények csupán héttel fognak közlekedni.
Külföld Migránsok ellenőrzés nélkül jutnak be az Egyesült Államokba Migránsok ellenőrzés nélkül jutnak be az Egyesült Államokba videó A Washington Times jelentést készített a hiányosságokról: legalább 175 külföldi születésű ember az utóbbi években úgy kapott amerikai állampolgárságot, hogy az FBI nem ellenőrizte őket. Ezek közül a migránsok közül sokan olyan országból indultak, amely közismerten a terroristák melegágya. Az AP szerint legalább 315 ezer migráns érkezett úgy az országba, hogy még ujjlenyomatot sem vettek tőlük. Megkezdődött a szavazás Romániában videó Romániában képviselőket és szenátorokat választanak a kétkamarás bukaresti parlamentbe a következő négy évre. Moszkva szerint tízezrek menekülnek Aleppó keleti részéből videó Igor Konasenkov szóvivő szerint csak szombaton húszezren távoztak.
Itthon A Selye Egyetem diákjai karácsonyi jótékonysági gyűjtést szerveznek A Selye Egyetem diákjai karácsonyi jótékonysági gyűjtést szerveznek videó KOMÁROM. A Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata és a Jókai Mór Diákkör 2016-ban, második alkalommal szervezi meg közös karácsonyi gyűjtését a rászoruló gyermekek számára. A gyűjtésben bárki részt vehet, nem csak az egyetemi közösség tagja. A hallgatói önkormányzat és a Jókai Mór Diákkör második alkalommal szervezi meg közös gyűjtését a rászoruló gyermekeknek. Sokakat befogadott már a Jó Pásztor Háza Perbenyikben videó Hétéves működése óta több mint 70 utcára került anyának, és több mint 100 gyermeknek nyújtott átmeneti menedéket. Cey-Bert Róbert Gyula: a magyarságnak hídnak kellene lennie Kelet és Nyugat között videó Komáromban tartott előadást a híres keletkutató, akit idén novemberben Feszty Árpád-életműdíjjal tüntettek ki.
Magyar világ Orbán Viktor Európa jövőjéről tárgyalt Krakkóban Jaroslaw Kaczynskival Orbán Viktor Európa jövőjéről tárgyalt Krakkóban Jaroslaw Kaczynskival videó KRAKKÓ. Egyebek között Európa jövőjéről, a migrációs válságról és gazdasági kérdésekről tárgyalt pénteken Krakkóban Orbán Viktor magyar miniszterelnök Jaroslaw Kaczynskival, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével, volt kormányfővel. Erről tájékoztatta a lengyel újságírókat a találkozó után Ryszard Terlecki, a szejm (a parlament alsóháza) alelnöke. Orbán Viktor csütörtökön és pénteken kétnapos látogatást tett Krakkóban, ahol két történelmi megemlékezésen vett részt. Orbán Viktor: az erdélyi magyarság megmaradása a tét videó A miniszterelnök Szatmárnémetiben tett csütörtöki látogatása alkalmával adott interjút az erdélyi Magyar Televíziónak. Határon túli hétvége az Advent Budapest téli fesztiválon videó A határon túli gimnazisták immár negyedik éve, hagyományosan advent harmadik vasárnapján érkeznek a Városháza parkba.
Kultúra Ismét lesz Kantár Csaba Ifjú Alkotók Találkozója Ismét lesz Kantár Csaba Ifjú Alkotók Találkozója videó SZÍMŐ. A Szímői Csemadok Alapszervezete, a Levédia Kör és a Via Nova ICS jelentkezőket vár a Kantár Csaba Ifjú Alkotók Találkozójára, amelyet 2017. január 14-én tartanak Szímőn, a Jedlik Házban. A találkozó célja, hogy fiatal íróink, alkotóink, közéleti személyiségeink bemutatkozzanak, ismerkedjenek egymással és a közönséggel. A találkozó célja, hogy fiatal íróink, közéleti személyiségeink bemutatkozzanak, ismerkedjenek egymással és a közönséggel. Magyar néptáncos flashmob Kassán videó A flashmobot egy elsősorban magyaros ízekre fókuszáló étterem megnyitása alkalmából szervezték. Tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Írószövetség videó Szentmártoni Jánost választotta újra elnökévé a Magyar Írószövetség választmánya a szervezet szombati tisztújító közgyűlésén.
Színes Vida Kristopher győztes gólt szerzett a DAC-nak Vida Kristopher győztes gólt szerzett a DAC-nak videó DUNASTERDAHELY. A dunaszerdahelyi FK DAC 1904 magyar labdarúgója, Vida Kristopher győztes gólt szerzett a Zlate Moravce elleni mérkőzésen a szlovák élvonal 19. fordulójának szombati játéknapján. FC DAC - FC ViOn 1 - 0. Az ősz végére jó formába lendülő aranyosmarótiak elleni összecsapással búcsúztatták a dunaszerdahelyiek az őszi szezont. A négy meccs óta veretlen dunaszerdahelyiek a nyolcadik helyen állnak a 12 csapatos tabellán. Rövidpályás úszó-vb - Hosszú megszerezte hatodik aranyát videó Verrasztó Dávid pedig egy harmadik hellyel gazdagodott az úszók rövidpályás világbajnokságán a kanadai Windsorban. Vereséggel kezdett Palgut, de már vasárnap javíthat videó A komáromi röplabdacsapat új mestere, Miroslav Palgut és csapata mindent megtett a sikerért, de az Eperjes jobb volt.
Mozaik Stockholmban és Oslóban átadták a 2016-os Nobel-díjakat Stockholmban és Oslóban átadták a 2016-os Nobel-díjakat videó OSLO. Nobel-békedíjjal tüntették ki szombaton Oslóban Juan Manuel Santos kolumbiai elnököt a hazájában több mint fél évszázada zajló fegyveres konfliktus lezárását célzó erőfeszítéseiért. Közben Stockholmban is kiosztották az idei orvosi, fizikai, kémiai, valamint közgazdasági Nobel-díjakat. Az irodalmi Nobel-díjast távollétében ünnepelték. A Nobel-békedíjat előzőleg a norvég fővárosban, Oslóban adták át Juan Manuel Santos kolumbiai elnöknek. Csúszik a Mars One-projekt videó A Mars One konzorcium bejelentette, első emberes missziója a Vörös Bolygóra 2031-ig nem indulhat el. Már az ókori római császárság idején is pusztított a malária videó Az adatok alapján az olykor halálos fertőző betegség ezt az ókori civilizációt is sújthatta.
Vélemény Őry Péter: Korrekt semmitmondás vagy összefogás Őry Péter: Korrekt semmitmondás vagy összefogás videó Talán nem túlzás párhuzamot keresni a felvidéki és az erdélyi magyar politizálás között. Az alaphelyzet az, hogy mind az erdélyi, mind a felvidéki magyarság lélekszáma drámai módon csökken, és – akárcsak nálunk – Erdélyben is több politikai pártra szakadt a magyarság, pedig a közösség szempontjából ez egyenlő az öngyilkossággal. Elérkeztünk a falig. Vagy össze tudunk fogni érdekeinkben, vagy alávetjük magunkat az asszimilációt erősítő többségi akaratnak. Agárdy Gábor: A sajtócsend bája videó António Guterres, az ENSZ újonnan megválasztott főtitkára kerek perec kimondta, hogy a „migráció nem probléma, hanem megoldás“. Farkas Iván: Megvan a jövő évi költségvetés - a rózsaszín számok beszürkülhetnek videó A kedvező adatok csak akkor tarthatók, ha a makrogazdasági folyamatok a pénzügyi tárca optimista előrejelzése szerint alakulnak.
Hitélet Orbán Viktor hivatalában fogadta az evangélikusok elnök-püspökét Orbán Viktor hivatalában fogadta az evangélikusok elnök-püspökét videó BUDAPEST. Orbán Viktor miniszterelnök szombaton hivatalában fogadta Gáncs Pétert, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökét, a találkozón jelen volt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is - közölte a miniszterelnök sajtófőnöke a megbeszélést követően. A találkozón a kormányfő biztosította Gáncs Pétert a magyar evangélikusok iránti töretlen megbecsüléséről. Csíksomlyói szentmisével zárult a Márton Áron-emlékév videó Jakubinyi György gyulafehárvári püspök szerint Márton Áron emberi tisztességét a kommunista hatalom is elismerte. Újraválasztották a MEÖT elnökét és főtitkárát videó A szervezetnek 11 tagegyháza van, több egyház pedig együttműködő státussal vesz részt a munkában.
Múltunk Hétezer éves kamaszlány sírját találták meg Szarvason Hétezer éves kamaszlány sírját találták meg Szarvason videó SZARVAS. A neolitikumból származó, mintegy 7 ezer éves sírra bukkantak Szarvason az Alföldvíz Zrt. által folytatott munkálatok során. A régészek szerint egy, a tiszapolgári kultúrához tartozó, fiatal lányt rejtett a sír, amelyben különleges gyöngyökre is rábukkantak a szakemberek, számolt be a hírről a Beol.hu. A régészek szerint egy, a tiszapolgári kultúrához tartozó, fiatal lányt rejtett a sír, amelyben különleges gyöngyöket is találtak. Valóban leprás volt a skótok rettenthetetlen királya videó Robert de Bruce csontvázát a dunfermline-i apátság területén végzett ásatások során tárták fel 1818-ban. 1956 legvéresebb sortüze volt Salgótarjánban videó A helyszínen 27-en meghaltak, de az áldozatok száma máig nem biztos, a becslések 46 és 131 között változnak.
Időjárás
Pozsony
Ma: 5°C / 15°C
Holnap: -2°C / 7°C
Ógyalla
Ma: 4°C / 15°C
Holnap: -3°C / 5°C
Losonc
Ma: 4°C / 7°C
Holnap: -4°C / 5°C
Kassa
Ma: 1°C / 3°C
Holnap: -9°C / 2°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi december 11. (vasárnap) - dec. 12. (hétfő)
07:05A Pátria Rádió katolikus egyházi műsora
Ismét jeletkezik a Pátria Rádió katolikus egyházi műsora. 

A műsor előzetese:

Ádvent 3. vasárnapján az evangéliumban Jézushoz intézett kérdésében keresztelő János arra kíváncsi: ,,Te vagy-e az, akinek el kell jönnie, vagy valaki mást várjunk?'' A bibliai szöveg alapján Varga Róbert zsigárdi plébános gondolatai lesznek hallhatóak. 

Miként tekint az ádventre és hogyan éli azt meg? – tesszük fel a kérdést két hitoktatónak, Hógenbuch Teréziának és Bohony Irénnek; egy tanulónak, Marcsa Krisztinának és Mózes Endre gimnáziumi tanárnak. 

Közben idézünk Bartal Károly Tamás nyugalmazott jászóvári premontrei apát ádventi gondolataiból.

Szerkesztő: Ürge Tamás
Adásidő : 2016-12-11 vasárnap 7 óra 5 perc
Ismétlés : 2016-12-12 hétfő 13 óra 5 perc 


 
december 11. (vasárnap)
09:00Nyílt napot szervez az Artis központ Párkányban
Az Artis művelődési-, képességfejlesztő- és rehabilitációs központ szeretettel várja a szülőket, nagyszülőket és gyermekeket egy nyílt napra 2016. december 11-én a párkányi szabadidőközpontba. A nyílt napon lehetőség lesz a képességfejlesztő játékok, neurofeedback játékok, valamint a hangszerkészítés kipróbálására családias környezetben.

Szeretné kikérni szakember tanácsát?
A személyes találkozáskor lehetőség van:
- képességfejlesztő játékok kipróbálására
- gyermeke képességeinek felmérésére
- pszichológiai tanácsadásra
Amennyiben szeretne valamelyik szakemberrel konzultálni, időpont egyeztetés szükséges!

Elérhetőség:
Konduktor, fejlesztő pedagógus: +421 908 193 277 (0-5 év),
Gyógypedagógus, fejlesztő pedagógus: +421 908 883 737 (5 éves kor felett)
Pszichológus: +421 908 561 280

A BELÉPÉS DÍJTALAN!

Program:
9.00- 16.00:
Személyes találkozás szakembereinkkel (konduktor, gyógypedagógus, pszichológus), tanácsadás
Képességfejlesztés játékos, zenés formában (mozgás- és egyensúlyészlelés, megismerő képességek fejlesztése játékokkal, neurofeedback játékok kipróbálása), kézműves foglalkozás, ingyenes képességfelmérés 0-12 éves gyermekek számára

16.00-17.00:
Jaroslav Sloboda, hangszerkészítő bemutatója
Tradicionális szlovák hangszerek készítésének bemutatása. A gyerekeknek lehetőségük van a hangszerkészítést mesterségét, valamint a hangszereket is kipróbálni.
14:15Nótaest Rimaszombatban
A simonyi Szivárvány Polgári Társulás 11 évvel ezelőtt célul tűzte ki, hogy megismertesse azt a csodálatos műfajt, melyet magyar nótának nevezünk. Kilenc évig Simonyiban rendezték meg a regionális nótaversenyt, míg tavaly Rimaszombatban gálaestet rendeztek. A nagy siker és pozitív visszajelzések hatására úgy döntöttek, folytatják a munkájukat és december 11-én, vasárnap, 14.15 órára ismét Rimaszombatba, a Városi Művelődési Központba invitálják a magyar nótakedvelőket.

Az esten Sándor János és cimbalomzenekara működik közre, a fellépők névsora is impozáns, a hazai előadók mellett (Csank Tímea, Brki Gyula, A. Seres Irén, Balogh Károly, Váradi Ivett, Jurász József, Lévay Ágnes) meghallgathatjuk Bányai Márton, Budai Betrix és Karczagi János nótázását is.

Érdeklődni a nótaest iránt Lakatos Ernőnél a 0918/613 753-as telefonszámon vagy az oz.duha@szm.sk e-mail címen lehet.
18:00Vadkerti-Zsapka-Sipos trió karácsonyi koncertje Nemeskajalon
2016. december 11-én, vasárnap 18.00 órától a Nemeskajali Kultúrházban ad karácsonyi koncertet Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid. Belépő 1 euró.
18:00Mennyből az angyal - Ghymes lemezbemutató koncert Nádszegen
2016. november 11-én, vasárnap 18.00 órától a Kossuth díjas Ghymes együttes egyetlen felvidéki koncertjére kerül sor a Mennyből az angyal turnéjuk keretében Nádszegen. A lemezbemutatón közreműködik Holocsy Katalin a Komáromi Jókai Színház színésze, valamint a Zsálya, a Forrás énekkar és a Szabadidőközpont előadói köre.

Mindenkit szeretettel várnak a Szent István király római katolikus templomban.
december 12. (hétfő)
17:00Az Alma Együttes koncertje Gútán
2016. december 12-én, hétfőn 17.00 órától Gútán a Városi Művelődési Központban ad koncertet Magyarország legkedveltebb gyermekzenekara, az Alma együttes.

Belépődíj elővételben 5 euró, a helyszínen 7 euró. Mindenkit szeretettel várnak.
18:00Előadás: A pozsonyi kifli történetéből – tények, mítoszok, legendák
Séta a régi Pozsonyban előadássorozat keretén belül, szeretettel meghívjuk Önt

Július Cmorej: A pozsonyi kifli történetéből – tények, mítoszok, legendák című előadásra, amelyre 2016. december 12-én, (hétfőn) 18:00 órakor kerül sor.

Az előadás helyszíne: HOTEL CARLTON
Az előadás nyelve: szlovák

Az előadás után a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás önkénteseinek és támogatóinak munkáját és segítségét elismerő

"Aranykifli 2015–2016” díj ünnepélyes átadása következik.

Az eseményen a tagok és az érdeklődők számára lehetőség lesz a 2017-es évi tagdíj befizetésére.
18:0047. Fábry Zoltán Közéleti Napok - Kamatos kamataim - könyvbemutató Szepsiben
47. FÁBRY ZOLTÁN KÖZÉLETI NAPOK
SZEPSI/Torna/Stósz/ Szolyva

2016. december 12. (hétfő )
18.00 – „Kamatos kamataim” Görcsös Mihályné (Gizike) volt szepsi tanárnő könyvének bemutatója.
A kötet a bemutató helyszínén 10,-Eur-ós áron megvásárolható, melyet a szerző dedikál.
Helyszín : Szepsi Magyar Ház, ( Szepsi, Hviezdoslav u. 32.)
19:00The Golden Voices of Gospel énekegyüttes koncertje Komáromban
Európai turnéja keretében Szlovákiába is ellátogat a világhírű New York-i The Golden Voices of Gospel énekegyüttes, amely Komáromban, Dunaszerdahelyen, Szereden és Pozsonyban ad koncertet december 12-15. között.

A világhírű New York-i The Golden Voices of Gospel 12 tagú hangszeres énekegyüttes minden évben többhónapos, izgalmas turné keretében járja a világot, hogy hangszeres és tradicionális kórustémákon keresztül mutassa be a gospel szépségeit.

A The Golden Voices of Gospel formációt valódi, hús-vér muzsikusok és fantasztikus énekesek alkotják. A változatos repertoárban az ütős hangszerek, a zongora és a basszus egyenlő szerepet kapnak, ami felhőtlen jókedvet kölcsönöz az előadásnak.

A karácsonyi gospel gála-koncertek az örökzöld gospel dalokkal a The Golden Voices of Gospel együttes autentikus előadásában minden egyes alkalommal nagyon személyes, feledhetetlen és páratlan zenei élményt nyújtanak.

A 2016-os turné szlovákiai állomásai:

December 12., hétfő, KOMÁROM, A SZLOVÁK KULTÚRA HÁZA / Matica Ház/
December 13., kedd, DUNASZERDAHELY, REFORMÁTUS TEMPLOM
December 14., szerda, SZERED, A KULTÚRHÁZ SZÍNHÁZTERME
December 15., csütörtök, POZSONY, ISTROPOLIS

A koncert kezdési ideje mindenütt 19 óra, időtartama 2 X 50 perc - 15 perces szünettel.

Bővebb információ, illetve jegyrendelés: a www.elokoncert.sk honlapon és a +421905 654 349 –es telefonszámon, illetve a www.ticketportal.sk weboldalon.
december 13. (kedd)
19:00The Golden Voices of Gospel énekegyüttes koncertje Dunaszerdahelyen
Európai turnéja keretében Szlovákiába is ellátogat a világhírű New York-i The Golden Voices of Gospel énekegyüttes, amely Komáromban, Dunaszerdahelyen, Szereden és Pozsonyban ad koncertet december 12-15. között.

A világhírű New York-i The Golden Voices of Gospel 12 tagú hangszeres énekegyüttes minden évben többhónapos, izgalmas turné keretében járja a világot, hogy hangszeres és tradicionális kórustémákon keresztül mutassa be a gospel szépségeit.

A The Golden Voices of Gospel formációt valódi, hús-vér muzsikusok és fantasztikus énekesek alkotják. A változatos repertoárban az ütős hangszerek, a zongora és a basszus egyenlő szerepet kapnak, ami felhőtlen jókedvet kölcsönöz az előadásnak.

A karácsonyi gospel gála-koncertek az örökzöld gospel dalokkal a The Golden Voices of Gospel együttes autentikus előadásában minden egyes alkalommal nagyon személyes, feledhetetlen és páratlan zenei élményt nyújtanak.

A 2016-os turné szlovákiai állomásai:

December 12., hétfő, KOMÁROM, A SZLOVÁK KULTÚRA HÁZA / Matica Ház/
December 13., kedd, DUNASZERDAHELY, REFORMÁTUS TEMPLOM
December 14., szerda, SZERED, A KULTÚRHÁZ SZÍNHÁZTERME
December 15., csütörtök, POZSONY, ISTROPOLIS

A koncert kezdési ideje mindenütt 19 óra, időtartama 2 X 50 perc - 15 perces szünettel.

Bővebb információ, illetve jegyrendelés: a www.elokoncert.sk honlapon és a +421905 654 349 –es telefonszámon, illetve a www.ticketportal.sk weboldalon.
december 14. (szerda)
17:00XVI. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Kiállítás Léván
Kedves Barátaink!

Sok szeretettel meghívjuk Önöket a XVI. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Kiállítás ünnepélyes megnyitójára a lévai Reviczky Házba 2016. december 14-én, 17 órai kezdettel. 

A kiállítást megnyitja: Nagy Tivadar, A Magyar Fotóművészek Világszövetségének alelnöke. 

A kiállítás megtekinthető 2017. január 9-ig, hétfői és szerdai munkanapokon 14 és 17 óra között, valamint rendezvényeink során.

Tisztelettel: a lévai Reviczky Társulás

17:00Makovecz Imre kiállítás Kassán
A kassai Kelet-szlovákiai Múzeum, a Kassa Megyei Önkormányzat kulturális intézménye és a Magyar Művészeti Akadémia szeretettel meghívja Önt

MAKOVECZ IMRE építész
…összekötni az eget és a földet…

című kiállítására, melynek védnöke Haraszti Attila,
Magyarország kassai főkonzulja. 

Megnyitó: 2016. december 14., 17.00
Kassa, Maraton tér 2. 

A kiállítást Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke nyitja meg. Fellép a Buzitai Citerazenekar. 

A kiállítás 2017. március 26-ig látogatható.
19:00The Golden Voices of Gospel énekegyüttes koncertje Szereden
Európai turnéja keretében Szlovákiába is ellátogat a világhírű New York-i The Golden Voices of Gospel énekegyüttes, amely Komáromban, Dunaszerdahelyen, Szereden és Pozsonyban ad koncertet december 12-15. között.

A világhírű New York-i The Golden Voices of Gospel 12 tagú hangszeres énekegyüttes minden évben többhónapos, izgalmas turné keretében járja a világot, hogy hangszeres és tradicionális kórustémákon keresztül mutassa be a gospel szépségeit.

A The Golden Voices of Gospel formációt valódi, hús-vér muzsikusok és fantasztikus énekesek alkotják. A változatos repertoárban az ütős hangszerek, a zongora és a basszus egyenlő szerepet kapnak, ami felhőtlen jókedvet kölcsönöz az előadásnak.

A karácsonyi gospel gála-koncertek az örökzöld gospel dalokkal a The Golden Voices of Gospel együttes autentikus előadásában minden egyes alkalommal nagyon személyes, feledhetetlen és páratlan zenei élményt nyújtanak.

A 2016-os turné szlovákiai állomásai:

December 12., hétfő, KOMÁROM, A SZLOVÁK KULTÚRA HÁZA / Matica Ház/
December 13., kedd, DUNASZERDAHELY, REFORMÁTUS TEMPLOM
December 14., szerda, SZERED, A KULTÚRHÁZ SZÍNHÁZTERME
December 15., csütörtök, POZSONY, ISTROPOLIS

A koncert kezdési ideje mindenütt 19 óra, időtartama 2 X 50 perc - 15 perces szünettel.

Bővebb információ, illetve jegyrendelés: a www.elokoncert.sk honlapon és a +421905 654 349 –es telefonszámon, illetve a www.ticketportal.sk weboldalon.
december 15. (csütörtök) - dec. 17. (szombat)
10:00Magyar kézműves és termelői piac Kassán
Advent a Palotán
- az Artpalace Kft. és a MNKH Közép-európai Kereskedésfejlesztési Hálózat kassai irodája szervezésében

Időpont: 2016. december 15-17. (csütörtök, péntek, szombat)
Helyszín: Csáky-Dessewffy Palota udvara (bejárat a Fő utca 72., ill. a Posta utca 2. felől)

A helyszínen az erdeklődő vásárlóközönség magyar őstermelők és kézművesek minőségi termékeivel találkozhat, a határ mindkét oldaláról.

További információ: +421 908 808 572
vagy: artpalace.s.r.o@gmail.com
december 15. (csütörtök)
17:00Irgalmasság – az Olajág Keresztény Művészeti Társaság kiállítása
December 15. 17.00 Csemadok, Rákosi Ernő-terem, Május 1. tér 10–12.Pozsony

„IRGALMASSÁG“ – az Olajág Keresztény Művészeti Társaság kiállítása. 

Az Olajág Keresztény Művészeti Társaság mai, sokszínű világunkban sajátos gondolatokat, eszmeiséget képvisel. Kiállításuk képeit az irgalmasság eszméje köti össze. 

Közreműködik a budapesti születésű operaénekes Van der Smissen Andrea, a bécsi Hofburgorchester szólistája. Csembalón kísér: Ferienčík Ágnes.

A kiállításmegnyitót követően a Gimesi Magyar Tannyelvű Alapiskola diákjai betlehemes játékot adnak elő.

Társrendezők: Csemadok Országos Tanácsa és Pozsonyi Városi Választmánya. 

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.19:00The Golden Voices of Gospel énekegyüttes koncertje Pozsonyban
Európai turnéja keretében Szlovákiába is ellátogat a világhírű New York-i The Golden Voices of Gospel énekegyüttes, amely Komáromban, Dunaszerdahelyen, Szereden és Pozsonyban ad koncertet december 12-15. között.

A világhírű New York-i The Golden Voices of Gospel 12 tagú hangszeres énekegyüttes minden évben többhónapos, izgalmas turné keretében járja a világot, hogy hangszeres és tradicionális kórustémákon keresztül mutassa be a gospel szépségeit.

A The Golden Voices of Gospel formációt valódi, hús-vér muzsikusok és fantasztikus énekesek alkotják. A változatos repertoárban az ütős hangszerek, a zongora és a basszus egyenlő szerepet kapnak, ami felhőtlen jókedvet kölcsönöz az előadásnak.

A karácsonyi gospel gála-koncertek az örökzöld gospel dalokkal a The Golden Voices of Gospel együttes autentikus előadásában minden egyes alkalommal nagyon személyes, feledhetetlen és páratlan zenei élményt nyújtanak.

A 2016-os turné szlovákiai állomásai:

December 12., hétfő, KOMÁROM, A SZLOVÁK KULTÚRA HÁZA / Matica Ház/
December 13., kedd, DUNASZERDAHELY, REFORMÁTUS TEMPLOM
December 14., szerda, SZERED, A KULTÚRHÁZ SZÍNHÁZTERME
December 15., csütörtök, POZSONY, ISTROPOLIS

A koncert kezdési ideje mindenütt 19 óra, időtartama 2 X 50 perc - 15 perces szünettel.

Bővebb információ, illetve jegyrendelés: a www.elokoncert.sk honlapon és a +421905 654 349 –es telefonszámon, illetve a www.ticketportal.sk weboldalon.
19:00Miért félünk az őrültektől - Könyvbemutató a RÉVben
Nagy Hajnal Csilla az idén ősszel megjelent, Miért félünk az őrültektől című verseskötetének bemutatójára várnak szeretettel minden érdeklődőt!

Az est héttől kezdődik a RÉV-ben, a szerzővel Laboda Róbert beszélget, valamint közreműködik Jenci, az ukulele is.

A könyv a helyszínen kedvezményesen megvásárolható, igény esetén dedikáltatható, és jár hozzá ajándék könyvjelző is. De könyvjelzőt egyébként azok is kapnak, akik nem ott veszik a könyvet, csak magukkal hozzák.

Időpont: 2016. december 15., 19:00
december 18. (vasárnap)
16:0047. Fábry Zoltán Közéleti Napok - Egressy Béni Vegyeskar koncertje
47. FÁBRY ZOLTÁN KÖZÉLETI NAPOK
SZEPSI/Torna/Stósz/ Szolyva

2016. december 18. (vasárnap)
16.00 – “Hol a hazám“ prózai koncert
A szepsi Egressy Béni Vegyeskar előadása
Helyszín : Inkubátor ház, Szepsi.
december 20. (kedd)
17:30Karácsonyi jótékonysági koncert Nagy Tibikéért
Karácsonyi jótékonysági koncertet szerveznek 2016. december 20-án egy izomsorvadásban szenvedő dunaszerdahelyi kisfiú, Nagy Tibike támogatására.

A kisfiú izomsorvadásban szenved, nemrég hagyhatta el az intenzív osztályt, de sajnos otthon már csak gépek segítségével tud élni. Édesanyja és nagymamája nehéz körülmények között, de mindenüket feláldozva ápolják és gondoskodnak róla.

„Az év elején sikerült hozzájárulnunk ahhoz, hogy az autójukat átalakítsák, amellyel Tibikét vinni tudták a kezelésekre. Jelenleg, mivel fekvőbeteg, már a gyógyszerekre, orvosi és kezelési kiadásokra, rezsiköltségekre gyűjtünk” – tájékoztatta portálunkat Karaffa Attila, a koncert főszervezője.

„A koncerten egy meglepetésvendéget is köszönthetünk, de az ő nevét csak a későbbiekben hozhatom nyilvánosságra” – fűzte hozzá a főszervező.

Helyszín: Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ, Dunszerdahely
Időpont: 2016. dec. 20., 17:30 óra
17:30Örvendezzünk! - Sebestyén Márta karácsonyi hangversenye Pozsonyban
December 20. 17.30 Pozsony
Ferences templom, Ferencesek tere

ÖRVENDEZZÜNK!
Sebestyén Márta karácsonyi hangversenye. 

Sebestyén Márta, a Magyar Kultúra Követe címet viselő, Lisztdíjas népdalénekes azon kevés előadóművészek közé tartozik, aki változások és változtatások nélkül a tradicionális magyar kultúrát képviseli otthon és világszerte, koncertjein életre keltve Bartók Béla és Kodály Zoltán által gyűjtött, már majdnem feledésbe merülő népdalhagyományt.
Közreműködnek:

Sebestyén Márta (ének),

Andrejszki Judit (csembaló, orgona, ének),

Csörsz-Rumen István (lant, koboz, tambura, tekerőlant, furulyák)

Szabó Zoltán (duda, pikula, népi fúvósok) 

Szeretettel várnak minden érdeklődőt.
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
70 éveMegalapították az UNICEF-et, az ENSZ gyermekvédelmi szervezetét.
213 éveMegszületett Hector Lou Berlioz francia zeneszerző.
173 éveMegszületett Robert Koch Nobel-díjas német bakteriológus, a tuberkulózis-bacilus és a kolera kórokozójának felfedezője.
172 éveDr. Horace Wells először használt érzéstelenítést egy foghúzáshoz.
151 évePesten felavatták a Magyar Tudományos Akadémia épületét.
Fő támogatónk