2014. szeptember 03., szerda - Hilda
Cikkek közt...  Videók közt...  
Fico: Az Ukrajna felé elindított reverz gázszállítás a legjobb megoldásvideó A gázcsapot Robert Fico kormányfő ukrán kollégája, Andrej Jacenyuk és Klaus-Dieter Borchardt EB képviselővel nyitotta meg.
Hatékonyabbá tenné az oktatásügyi rendszert Peter Pellegrini videó A szaktárcavezető olyan modellt hozna létre, amelyben a diákok elegendő teret kapnak képeségeik, tehetségük fejlesztésére.

Videó

Felvidéki Híradó - 2014. szeptember 02.Országos tanévnyitó Buzitán
Felvidéki Híradó - 2014. szeptember 02.Egyre több a fiatal munkanélküli
Felvidéki Híradó - 2014. szeptember 02.Ne csak tudd a jót, hanem tedd is!
Felvidéki Híradó - 2014. szeptember 02.ÉLESZTŐ- Országos Ifjúsági Találkozó
Legfrissebb
Nem olasz államtitok többé az usticai repülőgép-szerencsétlenség Az olasz állami levéltár által nyilvánosságra hozott több ezer dokumentummal több mint harminc éves titok részleteire derül fény.
Belgrádi nagykövet: felívelő szakaszban vannak a magyar-szerb kapcsolatok Nikowitz Oszkár, távozó belgrádi nagykövet szerint bár vannak még nyitott kérdések, a két nép kapcsolata felívelőben van.
Lehallgató-rendszer vásárlás: bűnrészeséggel vádolják Lipšic embereit Milan Krajniak és Marcel Klimek az ex-belügyminiszer hivatali ideje alatt áltak a tárca alkalmazásában.
Aktívan szerzik meg táplálékukat a korallok Nagy teljesítményű mikroszkópokkal filmre vették, ahogy a korallok felszínén lévő apró szőrök „felkavarják” a környező vizet.
Gordon Brown: romhalmazzá válhat a skót gazdaság Gordon Brown volt brit miniszterelnök szerint államcsődnek minősülne, ha Skócia nem fizetné adóssághányadát.
Péntektől vigadjunk a VII. Komáromi Borkorzón! Komárom városa szeptember 5-7. között VII. alkalommal rendezi meg a Komáromi Borkorzót, a bor, a zene és a finomságok ünnepét.
Belföld Lehallgató-rendszer vásárlás: bűnrészeséggel vádolják Lipšic embereit Lehallgató-rendszer vásárlás: bűnrészeséggel vádolják Lipšic embereitvideó POZSONY. A Daniel Lipšic volt belügyminiszter hivatali idején a belügyi tárcánál alkalmazásban álló Milan Krajniakot és Marcel Klimeket vádolják a lehallgató-rendszer vásárlás ügyében elkövetett visszaéléssel – tájékoztatott róla blogjában Júlia Mikolásová, újságíró. Milan Krajniak és Marcel Klimek az ex-belügyminiszer hivatali ideje alatt áltak a tárca alkalmazásában. Az Alkotmánybíróság döntésére vár a műveltségi cenzus ügyében Žitňanskávideó Peter Kresák alkotmányjogász szerint az eredményt nem befolyásolná, ha az Alkotmánybíróság a választásokig nem hozná meg döntését. Polis-felmérés: az MKP is bekerülne a parlamentbevideó Ha e hét végén került volna sor a parlamenti választásokra, akkor azt a kormánypárt a voksok 37,7 százalékával nyerte volna meg.
Külföld Gordon Brown: romhalmazzá válhat a skót gazdaság Gordon Brown: romhalmazzá válhat a skót gazdaságvideó LONDON. Államcsődnek minősítenék a piacok, ha függetlenné válása esetén Skócia megtagadná az Egyesült Királyság teljes államadósságából rájutó rész törlesztését - mondta skóciai kampánykörútján Gordon Brown volt brit miniszterelnök. Gordon Brown volt brit miniszterelnök szerint államcsődnek minősülne, ha Skócia nem fizetné adóssághányadát. Egy nap alatt 15 ukrán katona esett el Kelet-Ukrajnábanvideó Az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők 15 tagja esett el és 49 sebesült meg a Kelet-Ukrajnában folyó harcokban. Magyarország katonákat küld a Baltikumba?videó A Magyar Nemzet azt írta, hogy a Baltikumba még az ősszel száz magyar katona mehet egy NATO-hadgyakorlat keretében.
Itthon Megáradtak a patakok az Ipoly mentén Megáradtak a patakok az Ipoly menténvideó IPOLYSÁG, IPOLYSZAKÁLLOS. Az Ipoly mentén több patak megáradt és kilépett a medréből, az áradás miatt kedd reggelre a Párkány és Ipolyság közötti út több szakaszon járhatatlanná vált. A Párkány és Ipolyság közötti út több szakaszon járhatatlan volt. Bátorkeszi és Madar között az utakra folyó iszap okoz gondot. Péntektől vigadjunk a VII. Komáromi Borkorzón!videó Komárom városa szeptember 5-7. között VII. alkalommal rendezi meg a Komáromi Borkorzót, a bor, a zene és a finomságok ünnepét. Hatékonyabbá tenné az oktatásügyi rendszert Peter Pellegrinivideó A szaktárcavezető olyan modellt hozna létre, amelyben a diákok elegendő teret kapnak képeségeik, tehetségük fejlesztésére.
Magyar világ Belgrádi nagykövet: felívelő szakaszban vannak a magyar-szerb kapcsolatok Belgrádi nagykövet: felívelő szakaszban vannak a magyar-szerb kapcsolatokvideó SZABADKA. Vannak még nyitott kérdések a szerb és a magyar nép kapcsolatában, a két nép viszonya azonban az utóbbi időszakban felívelő szakaszba lépett - értékelte megbízatásának négy évét Nikowitz Oszkár távozó belgrádi nagykövet kedden a szabadkai Pannon RTV-nek adott interjújában. Nikowitz Oszkár, távozó belgrádi nagykövet szerint bár vannak még nyitott kérdések, a két nép kapcsolata felívelőben van. Magyar nyelvű feliratot helyeztek el Kolozsváron - A hatóságok leszedtékvideó Újabb magyar nyelvű feliratot helyeztek el Kolozsváron, majd távolítottak el azt a hatóságok. Brenzovics: a KMKSZ megóvta az ukrán választási hatóság kirekesztő döntésétvideó A KMKSZ reméli, hogy lesz magyar többségű választási körzet az októberre előrehozott ukrán parlamenti választásokon.
Kultúra Díjat nyert A berni követ Montrealban Díjat nyert A berni követ Montrealbanvideó MONTREAL. Szász Attila filmje, A berni követ nyerte a Montreal World filmfesztiválon az elsőfilmes kategória Bronz Zenit díját. Szász Attila filmje nyerte a Montreal World filmfesztiválon az elsőfilmes kategória Bronz Zenit díját. Ingyen nézhető a weben Plácido Domingo koncertjevideó Plácido Domingo spanyol sztártenor koncertjével zárul az idei iTunes Festival. Megnyílt a 130 éves Operaház új évadavideó Az új évadban az Operaház jelentősen megújítja repertoárját: 25 premierrel várják a hazai és külföldi publikumot.
Színes Eladásra kínálják Elvis Presley két repülőgépét Eladásra kínálják Elvis Presley két repülőgépétvideó MEMPHIS. Eladásra kínálják Elvis Presley két fényűzően berendezett magánrepülőgépét. Eladásra kínálják Elvis Presley két fényűzően berendezett magánrepülőgépét. Az FBI is keresi a hackert, aki meztelen sztárfotókat lopottvideó A hacker állítólag mintegy száz színész- és énekeső, valamint modell képeihez jutott hozzá. Kilenc kilométeres sállal kötötték be a Praděd-csúcsotvideó Kilenc kilométeres rekordhosszúságú kötött sállal vették körbe a Jeseníky-hegység legmagasabb csúcsát, a Praděd-csúcsot.
Mozaik Aktívan szerzik meg táplálékukat a korallok Aktívan szerzik meg táplálékukat a korallokvideó BOSTON. Bár puszta szemmel a korallzátonyok statikus képződménynek tűnnek, kutatók „erőteljes” aktivitást figyeltek meg felszínükön. Nagy teljesítményű mikroszkópokkal filmre vették, ahogy a korallok felszínén lévő apró szőrök „felkavarják” a környező vizet. Az egzotikus háziállatok iránti rajongás fenyegeti Costa Rica vadvilágátvideó Szakértők szerint több ezer papagájt, majmot, leguánt, tukánt és más esőerdei fajt tartanak egzotikus háziállatként Costa Ricán. Öt új majomfajt fedeztek fel Dél-Amerikábanvideó A felfedezett főemlősök révén – mindegyik dél-amerikai sátánmajom – jelenleg 16 sátánmajomfajról tudnak a kutatók.
Vélemény Farkas Iván: Megszűnhet az egykulcsos egészségügyi járulékrendszer Farkas Iván: Megszűnhet az egykulcsos egészségügyi járulékrendszervideó A kormány, a pénzügyi tárca javaslata figyelemre méltó, megfontolás tárgya lehet, ám negatív hozadékait előre látva, az intézkedések hatályba lépése előtt kellene minimalizálni az esetleges kockázatokat. A javaslat megfontolás tárgya lehet, ám az intézkedések hatályba lépése előtt kellene minimalizálni az esetleges kockázatokat. Farkas Iván: Zátonyra futott az uniós források felhasználásavideó Az EB július elsejétől ideiglenesen felfüggesztette 9 operatív program eredményes pályázatai uniós támogatásának kifizetését. Samu István: Vegyes házasság - az asszimiláció motorjavideó Ha azonos anyanyelvű társaságban kulturális találkozási pontokat biztosítunk, akkor elenyészővé válhat a vegyes házasság.
Hitélet Ferenc pápa fogadta a vallásközi labdarúgó-találkozó résztvevőit Ferenc pápa fogadta a vallásközi labdarúgó-találkozó résztvevőitvideó VATIKÁN. A vallás és a sport szerepéről beszélt Ferenc pápa hétfőn, amikor az első vallásközi mérkőzés játékosaival találkozott, közöttük az argentin Lionel Messivel és az olasz Alessandro del Pieróval. A vatikáni audienciateremben tartott találkozón többségében argentin és olasz labdarúgók vettek részt. Balog: vonzó az egyházi oktatási rendszer Magyarországonvideó Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint a vallásos neveléshez való jog alapvető emberi jog. Az iraki menekülteknek gyűjtenek az evangélikus gyülekezetekvideó Iraki menekültek megsegítésére gyűjtenek vasárnap a magyarországi evangélikus gyülekezetek.
Múltunk Nem olasz államtitok többé az usticai repülőgép-szerencsétlenség Nem olasz államtitok többé az usticai repülőgép-szerencsétlenségvideó RÓMA. Hozzáférhetőek lettek az 1980-ban az olasz Ustica szigete felett felrobbant utasszállító repülőgéppel kapcsolatos és eddig államtitoknak minősített olasz diplomáciai és titkosszolgálati dokumentumok, amelyek tartalmát elsőként a La Repubblica olasz napilap közölte kedden. Az olasz állami levéltár által nyilvánosságra hozott több ezer dokumentummal több mint harminc éves titok részleteire derül fény. Lopott régészeti leleteket kapott vissza Kolumbia Spanyolországtólvideó Bemutatták Bogotában annak a 691 darab lopott régészeti leletnek egy részét, amelyeket Spanyolország adott vissza Kolumbiának. A világ legrégebbi kemencéjét tárták fel Horvátországbanvideó A 6500 éves alkalmatosság nemcsak fűtésre és főzésre szolgált, hanem meleg vízzel is ellátta a ház lakóit.
Időjárás
Pozsony
Ma: 14°C / 17°C
Holnap: 16°C / 25°C
Ógyalla
Ma: 16°C / 21°C
Holnap: 18°C / 27°C
Losonc
Ma: 17°C / 25°C
Holnap: 17°C / 26°C
Kassa
Ma: 15°C / 25°C
Holnap: 14°C / 25°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi szeptember 5. (péntek) - szept. 7. (vasárnap)
16:007. Komáromi Borkorzó
Hétvégén immár 7. alkalommal kerül megrendezésre a Komáromi Borkorzó, a bor, a zene és a finomságok ünnepe.
A rendezvény szervezői az alábbi programmal várják az érdeklődőket: 
Szeptember 5., péntek
Korzószínpad (Klapka tér)
16.00 A 7. Komáromi Borkorzó ünnepélyes megnyitója 
19.00 A Memória Társulat koncertje
20.30 A Barátság cigányzenekar koncertje
21.00 Kovács József és zenekara koncertje
23.00 Zsapka Attila és Emmer Peter koncertje 

Jókai Színpad (Klapka tér)
16.00 Gyermekfoglalkozások a Jókai Színházzal (19,00 óráig)
18.00 A Jókai Színház művészeinek műsora 

Szeptember 6., szombat
Korzószínpad (Klapka tér)
8.00 Jókai bableves-főző verseny (Anglia park, kiértékelés – 13,00 órakor)
17.00 A „Duna Arany Párlata“ verseny ünnepélyes eredményhirdetése
19.00 A Vidám fiúk fúvósegyüttes műsora
21.00 A Komáromi Dixieland Band koncertje
22.30 Az Eli Trio koncertje 

Jókai Színpad (Klapka tér)
15.00 Gyermekfoglalkozások a Jókai Színházzal (20,00 óráig)
15.30 A Jókai Színház művészeinek gyermekműsora
18.30 A Jókai Színház művészeinek műsora 

Szeptember 7., vasárnap
Korzószínpad (Klapka tér)
15.00 A Kantantína Dalkör műsora
15.30 A Klapka Dalkör műsora
16.30 A Junior táncegyüttes műsora
17.30 A Dunajíček folklóregyüttes műsora
18.00 A Dunaj folklóregyüttes műsora
szeptember 6. (szombat)
10:00Almágyi Falunap 2014
2014. szeptember 6., 10:00, ALMÁGYI SZABADTÉRI SZÍNPAD
15:00Lecsó-parti Pelsőcardón
Lecsó-parti Pelsőcardón 2014 szeptember 6-án, szombaton 15 órai kezdettel.

Programok: lecsófőzés, látványkonyha, lecsókóstoló, sörsátor.

A jó hangulatról a délután és az est folyamán a K K Band gondoskodik.

Rossz idő esetén a rendezvény a helyi kultúrházban lesz megtartva.
15:00IV. Közép-európai Emberi Jogi Konferencia Érsekújvárott
A IV. Közép-európai Emberi Jogi Konferencia fő témája: a szlovákiai magyarok időszerű kérdései az Európai Unióban. 
Szervezők:  Emberi Jogok Közép-európai Bizottsága, Brüsszel  és a Nobilitas Carpathiae civil szervezet, Érsekújvár
Előadások:  
- Töröljük a kisebbség szót nemzeti közösségeink és az EU szótárából! Kiss Antal, bölcsész, teológus, nemzetpolitikai szakértő, Brüsszel
- Beneš-dekrétumok a jelenlegi európai jogrendszerben.  Dr. Práznovszky Miklós, CSc., ügyvéd, jogtörténész, a Nobilitas Carpathiae országos elnöke, Érsekújvár
- Csehszlovákiai magyarok kitelepítése és csehországi deportálása.  PhDr. Vadkerty Katalin, CSc., történész, Érsekújvár
- Az emberi jogok és alapvető szabadságok védelme az Európai Unióban. Thajnay Mária, az Emberi Jogok Közép-európai Bizottságának főtitkára, Brüsszel
Vitafórum:  Vitafelszólalások a szlovákiai magyarok időszerű emberi jogi kérdéseiről, kérdések megválaszolása.
Az EU és Szlovákia testületeinek és képviselőinek címzett petíció megvitatása és elfogadása
Időpont, helyszín:  
2014. szeptember 6., szombat, 15:00-órai kezdettel
Érsekújvári Fő-téri Művelődési Ház, 
A konferencia végén koszorúzás - Megemlékezés és koszorúzás a Szent Jobb 1939. évi felvidéki országjárásának emléktáblájánál.
Koszorúzási szándékukat kérjük az alábbi elérhetőségen bejelenteni:
Emberi Jogok Közép-európai Bizottsága, Brüsszel, tel.: 0032 499 621900, email: cdhecb@gmail.com
Nobilitas Carpathiae, Érsekújvár, tel.: 00421 905 943724, email: nobilitas@nobilitas.sk
szeptember 15. (hétfő)
19:00Zoltan Egressy - ROZHODCOVIA
2014. szeptember 15-én, 19 órai kezdtettel kerül bemutatásra Peter Mankovecký rendezésében, Egressy Zoltán - Rozhodcovia c. előadása a Komáromi Jókai színházban.
Szereplők: Peter Brajerčík, Vladimír Kobielsky, Branislav Bystriansky.
Jegyvásárlás a színház jegypénztárában, vagy pedig online a színház honlapján, a jegyvásárlás menüpont alatt.
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
201 éveMegszületett Báró Eötvös József író, költő, reformpolitikus (A falu jegyzője).
1713 éveLétrejött San Marino.
742 éveKirállyá koronázták IV. (Kun) Lászlót. Uralkodását anarchia, a bárók hatalmának megerősödése jellemezte.
356 éveMeghalt Oliver Cromwell angol államférfi és hadvezér, a szigetország Lord Protectora (a köztársaság védnöke).
189 éveGyőrben pappá szentelték Jedlik Ányost, a dinamó későbbi feltalálóját.
Fő támogatónk