2015. május 30., szombat - Janka, Zsanett
Cikkek közt...  Videók közt...  
A csehek többet, a magyarok és lengyelek kevesebbet keresnek nálunkvideó A munkaviszonyban levő szlovákiai polgár nettó átlagbére tavaly 665 euró volt.
Tanácsadói jelentés tanácsok nélkül videó Az MKP szerint a kisebbségek helyzetéről szóló éves jelentés legnagyobb hibája abban rejlik, ami kimaradt belőle.

Videó

Felvidéki Híradó - 2015. május 29.Terítéken a Kárpát-medencei magyar oktatás
Felvidéki Híradó - 2015. május 29.Veszélyes is lehet a mikrósütő vagy maroktelefon
Felvidéki Híradó - 2015. május 29.Madárles épült Bodrogszerdahelyen
Felvidéki Híradó - 2015. május 29.Akik nem adják fel!
Legfrissebb
Hollande és Merkel a minszki egyezmény gyors végrehajtására kérte Putyint Merkel és Hollande péntek délután telefonon egyeztetett orosz kollégájukkal az ukrajnai helyzetről.
Szlovákia lakosai tavaly 60 millió darab illegális cigarettát szívtak el A KPMG Sun Report 2014 felmérése szerint minden tizedik EU-ban elfogyasztott cigaretta illegális volt.
Tizenkét ausztrál nő próbált csatlakozni a dzsihadistákhoz Eddig több mint száz ausztrál hagyta el az országot azért, hogy csatlakozzon a szélsőségesekhez Irakban és Szíriában.
Himlőhelyes Cerest tár fel a Dawn új fotója A NASA Dawn szondájának új fotóján a Ceres törpebolygó ütött-kopott felszíne tárul fel szokatlan részletességgel.
Kevés akácméz lesz, drágulás várható Az akácvirágzás két hete alatt mindössze 2-3 napon tudtak gyűjtögetni a méhek, ezért az akácméz árának emelkedése várható.
Navracsics: jelentősen növekedett a félelem a terrorizmustól Európában Navracsics Tibor hangsúlyozta: jelenleg az egyik elsődleges biztonsági kockázatot az illegális bevándorlás jelenti.
Belföld Szavazás nélkül fejezték be a májusi ülést a képviselők Szavazás nélkül fejezték be a májusi ülést a képviselőkvideó POZSONY. A szokásostól eltérően zárták le a parlament 51. ülését a képviselők, akik ezúttal nem szavaztak a megvitatott kérdésekről. A voksolásra a júniusi ülés elején kerül majd sor. A képviselők megtárgyalták a megmaradt kilenc ellenzéki javaslatot, de szavazni csak a júniusi ülés elején fognak róluk. Szlovákia lakosai tavaly 60 millió darab illegális cigarettát szívtak elvideó A KPMG Sun Report 2014 felmérése szerint minden tizedik EU-ban elfogyasztott cigaretta illegális volt. A sajtótörvény megváltoztatását javasolja a KDHvideó A Kereszténydemokrata Mozgalom így szeretné eléni, hogy Robert Fico kormányfőnek felelnie kelljen a sajtóban feltett kérdésekre.
Külföld Hollande és Merkel a minszki egyezmény gyors végrehajtására kérte Putyint Hollande és Merkel a minszki egyezmény gyors végrehajtására kérte Putyintvideó PÁRIZS. Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár a minszki egyezményben foglaltak gyors végrehajtására kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a kelet-ukrajnai konfliktus rendezése érdekében. Merkel és Hollande péntek délután telefonon egyeztetett orosz kollégájukkal az ukrajnai helyzetről. Tizenkét ausztrál nő próbált csatlakozni a dzsihadistákhozvideó Eddig több mint száz ausztrál hagyta el az országot azért, hogy csatlakozzon a szélsőségesekhez Irakban és Szíriában. Navracsics: jelentősen növekedett a félelem a terrorizmustól Európábanvideó Navracsics Tibor hangsúlyozta: jelenleg az egyik elsődleges biztonsági kockázatot az illegális bevándorlás jelenti.
Itthon Az iskoláknak szélesebb áttekintést és erkölcsiséget kellene nyújtaniuk Az iskoláknak szélesebb áttekintést és erkölcsiséget kellene nyújtaniukvideó POZSONY. A lakosság 60 százalékának véleménye szerint az alapiskolába járó gyermekeknek szélesebb látókörre és szilárdabb erkölcsi alapokra kellene szert tenniük. Az iskolák szakosodására csupán a megkérdezettek 14 százaléka hajlik. - vélekedik Szlovákia lakosságának 60 százaléka. A szakosodás felé viszont a megkérdezetteknek alig 14 százaléka hajlik. Kevés akácméz lesz, drágulás várhatóvideó Az akácvirágzás két hete alatt mindössze 2-3 napon tudtak gyűjtögetni a méhek, ezért az akácméz árának emelkedése várható. Garázsépítés a pozsonyi várnál – Közel 500-an tiltakoztakvideó Fekete szövettel vonták be a Pozsonyi Vár bejárati kapuját csütörtökön este civil aktivisták.
Magyar világ Ötéves a magyar kormány - Orbán: a magyar fregatt stabil Ötéves a magyar kormány - Orbán: a magyar fregatt stabilvideó BUDAPEST. Magyarország ma már egy megerősödött, biztos lábakon álló, EU-s összehasonlításban is jól teljesítő ország - mondta a miniszterelnök az Ötéves a kormány című, a Budapesti Történeti Múzeumban rendezett konferencián. Magyarország ma már egy megerősödött, biztos lábakon álló, EU-s összehasonlításban is jól teljesítő ország - mondta Orbán. Marosvásárhelyen 30 hagyományos utcanév kiírásától döntött a tanácsvideó Kikerülnek azok az utcanevek is, amelyeket az illető utcák akkor viseltek, amikor Marosvásárhely még Magyarország része volt. Debrőd nem vehet részt az SZNT luxemburgi perében videó Debrőd azért nem vehet részt a perben, mert a község közvetlenül nem érintett az ügyben - tájékoztatott Gergely Papp Adrianna.
Kultúra Az elmúlt 25 év legsikeresebb albuma a Toto új lemeze Az elmúlt 25 év legsikeresebb albuma a Toto új lemezevideó BUDAPEST. Az elmúlt 25 év legsikeresebb albumának tekinthető a Toto idén megjelent lemeze, a Toto XIV, amelyet a fúziós rockzene egyik alapcsapata június 26-án Budapesten is bemutat. Az album a tavaszi megjelenést követő héten kilenc országban is az első tízben volt a lemezeladási listákon. Felvidék Szépe a Duna World-önvideó Immár második alkalommal közvetíti május 31-én a Duna World a Felvidék Szépe döntőjét. Nemes Jeles László: a legfontosabb, hogy beszéljenek a filmrőlvideó Az alkotás egyik producere, Sipos Gábor kiemelte, hogy a filmet már 48 ország vásárolta meg.
Színes Bombariadó volt a FIFA-kongresszuson Bombariadó volt a FIFA-kongresszusonvideó ZÜRICH. Bombafenyegetés érkezett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kongresszusának zürichi helyszínére. A Zürichben zajló FIFA-elnökválasztás előzményeként szerdán hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le. Kitört egy vulkán Japánbanvideó A tűzhányó a szakemberek számára is váratlanul jött működésbe a Rjúkjú-szigetekhez tartozó Kucsinoerabu szigeten. FIFA-botrány: nem mondott le posztjáról Joseph Blattervideó Blatter szerint szégyent hozott a futballra és megaláztatást jelent a sportág számára a szerdán kirobbant korrupciós botrány.
Mozaik Himlőhelyes Cerest tár fel a Dawn új fotója Himlőhelyes Cerest tár fel a Dawn új fotójavideó WASHINGTON. A NASA Dawn szondájának új fotóján a Ceres törpebolygó ütött-kopott felszíne tárul fel szokatlan részletességgel. A fotó május 23-án készült 5100 kilométeres távolságból, felbontása képpontonként 480 méter. A NASA Dawn szondájának új fotóján a Ceres törpebolygó ütött-kopott felszíne tárul fel szokatlan részletességgel. Háromszáz éves a legkorábban Nagy-Britanniába érkezett teavideó A teát James Cuninghame hajóorvos hozta magával Kínából, majd odaajándékozta egy kollégájának. Ózoninjekció a hátfájás ellen?videó A globális felmelegedéshez is kötődő gáz lehet a krónikus hátfájás legújabb ellenszere.
Vélemény Köpöncei Péter: „Egy élhetőbb Dél-Szlovákiáért” Köpöncei Péter: „Egy élhetőbb Dél-Szlovákiáért”videó Hirdeti magyar nyelven egy narancssárga-fehér színekkel megfestett hirdetőtábla, erre mifelénk. Ugyanezek a színek jellemzik Besztercebánya kapujában az óriás hirdetőtábla felületét, ahol szlovák nyelven már „Szlovákia újra fejlődhet” (szabad fordításban) szlogennel áll elő a pártvezetés. Mi ezen a fura? Kérdezhetné az ember. Első ránézésre talán annyi, hogy még nincs is kampány és már kampányolnak. A választások előtt jön a tömegmasszírozás, az emberek elvesztik meggyőződésüket, és sokadszorra is bedőlnek az ígéreteknek. Bartók Csaba: Magyarok, szlovmagyok vagy magyarul beszélő szlovákok vagyunk?videó Mi kerültünk kisebbségbe, akiknek érték a hagyomány, a szüleinktől kapott anyanyelv szeretete, a nemzeti összetartozás érzése. Farkas Iván: Közös erővel régióink fejlődéséértvideó A Szlovákiának megítélt 11,4 milliárdos keretből 270 millió ragadhat benn a rendszerben, ekkora összeg maradhat kihasználatlanul.
Hitélet A külhoni magyarokért végzett munkájáért kapott állami kitüntetést egy belga pap A külhoni magyarokért végzett munkájáért kapott állami kitüntetést egy belga papvideó BRÜSSZEL. A határon túli magyarok emberi jogainak védelme érdekében végzett munkájáért a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vette át a brüsszeli magyar nagykövetségen csütörtökön Pierre Gillet belga római katolikus pap, a Belgiumban működő Emberi Jogok Közép-Európai Bizottságának elnöke. Pierre Gillet munkája során többször is meglátogatta a szlovákiai és a vajdasági magyar közösségeket. Szentszék: a melegházasságot legalizáló ír népszavazás az emberiség vereségevideó Szomorú eseménynek nevezte Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár a melegházasság írországi legalizálását. Nyolckamionnyi segélyszállítmány indul Ukrajnábavideó Soltész Miklós a részt vevő szervezetek száma és a segélyszállítmány értéke miatt egyedülállónak nevezte az összefogást.
Múltunk 30 éve történt a Heysel-katasztrófa 30 éve történt a Heysel-katasztrófavideó BRÜSSZEL. 1985. május 29-én történt az európai labdarúgás történetének egyik legtragikusabb eseménye: Brüsszelben, a Heysel Stadionban a Liverpool-Juventus BEK-döntő előtt 39 szurkoló vesztette életét. 1985. május 29-én történt az európai labdarúgás történetének egyik legtragikusabb eseménye. A régészet napja - Bronzkori leletek megtalálóit tüntették kivideó A megtalálóknak köszönhetően a kincsek a zalaegerszegi Göcseji Múzeum gyűjteményébe kerülhettek. A történelem eddig ismert legrégibb meggyilkolt áldozatára bukkantakvideó A 430 ezer éve meghalt áldozat maradványaira az észak-spanyol atapuercai Sima de los Huesos régészeti lelőhelyen bukkantak.
Időjárás
Pozsony
Ma: 12°C / 22°C
Holnap: 12°C / 24°C
Ógyalla
Ma: 13°C / 24°C
Holnap: 14°C / 23°C
Losonc
Ma: 11°C / 24°C
Holnap: 11°C / 26°C
Kassa
Ma: 12°C / 24°C
Holnap: 12°C / 24°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi május 29. (péntek) - máj. 30. (szombat)
17:0013. Bősi Motoros Találkozó
2015. május 29. és 30. között a Bősi Parkban kerül megrendezésre a 13. Bősi Motoros Találkozó a Csallóközi bikák motoros klub szervezésében. Színes koncertprogram vár minden látogatót. Belépő egész hétvégére 15 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Fellépők:

Május 29. péntek
17.30 Fortissimo
18.30 Rock Machine DS
20.00 Tha Shudras
21.00 Tóth Gabi
22.30 POKOLGÉP
24.00 Majka & Curtis

Május 30. szombat
17.00 Visszhang
18.30 Paranoid
20.00 Phoenix RT
21.00 TANKCSAPDA
23.00 Kerozin
24.00 Sztriptíz
00.30 AB/CD
május 30. (szombat) - máj. 31. (vasárnap)
13:00XXXVII. Csereháti Népművészeti Fesztivál Buzitán
A Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya Szepsiben, valamint a Csemadok Buzitai Alapszervezete és a Buzitai Községi Hivatal és Önkormányzat szervezésében 2015. május 30-án és 31-én (szombaton és vasárnap) kerül sor XXXVII. Csereháti Népművészeti Fesztiválra, Buzitán a szabadtéri színpadon és a kultúrház nagytermében.

Program: 
Május 30. - szombat 
13.00 - Játékos-gólyás sportvetélkedő a gyerekeknek, Tájjellegű ételek készítése és kóstolása 
18.00 - Akusztikus koncert - féllep: Zsapka Attila, Vadkerti Imre, és Sipos Dávid

Május 31. - vasárnap 
 14.00 - A Gyermek Néptánc Országos Előválogatója 
Csereháti Népművészeti Fesztivál a meghívott csoportok részvételével  - 
Buzitai Óvoda gyermekcsoportja 
Keleplők Gyermektánccsoport
Buzitai Citerazenekar
Pacurka Ifjúsági Csoport Sárospatakról 
Foklórcsoport Nyíracsádról 
A délután folyamán kézműves játszóház és táncház várja az érdeklődőket /mézeskalács-díszítés és korongozás/ 
A szervezők mindenkit szeretettel várnak!
május 30. (szombat)
19:00AHOGY ESIK, ÚGY PUFFAN - improvizációs showműsor a RÉV-ben
Május 30-án 19 órakor a RÉV- A Magyar Kultúra Házában látható a Komáromban évek óta nagy sikerrel futó AHOGY ESIK, ÚGY PUFFAN című improvizációs showműsor, mely felhőtlen kacagást ígér közel két órán keresztül a publikum számára.

A játékmester - a feladványok kiagyalója, valamint a műsorvezető - Majorfalvi Bálint lesz, sztárvendégként pedig ezúttal a korábban futó Haction-sorozat sztárja, jelenleg a Barátok közt népszerű szereplője, Gubík Ági látható majd. Partnerei a játékban ezúttal Ollé Erik, Nagy László és Tóth Károly.

A belépőjegy ára: 4 euro, diákok számára (igazolvány bemutatásával) 3 euro.
május 31. (vasárnap)
15:00Családi délután Lekenyén
Idén első ízben CSALÁDI DÉLUTÁN lesz Lekenyén, a Csemadok Lekenyei Alapszervezete szervezésében és Lekenye Község Önkormányzatának, valamint a Gömörhorkai Református Egyházközség társszervezésében. 

Hol: LEKENYE, KULTÚRHÁZ
Mikor: 2015. MÁJUS 31., 15.00 ó.

Műsor:
-VADKERTI IMRE, ZSAPKA ATTILA és SIPOS DÁVID
„Szállj sólyom szárnyán” című koncertje
-ÖTLETELŐK - alkotóműhely – újrahasznosítás -SZOMOLAI TIBOR Fáklyavivő és Felvidéki saga című könyveinek bemutatója
-ASZTALITENISZ a nyughatatlanoknak


Jegyek elővételben:
Községháza Lekenye – 058 7920 127
Beke Beáta – 0948 124 133
Takács Ágnes – 0911 265 293
- felnőtteknek - 4 euró
- családi jegy (2 felnőtt és 1 gyerek) – 3 euró
- a Csemadok Lekenyei Alapszervezete tagjainak – 2 euró
- gyerekeknek 15 éves korig – 1 euró

Frissítőről a szervezők gondoskodnak.
A programváltozás jogát fenntartják!

15:00KomáLom Gyerkőcfesztivál
Aprók, picik, kicsik, felnőtt-gyerekek és gyerek-felnőttek!

Engedjétek meg, hogy bejelentsük: Világszám! KomáLom Gyerkőcfesztivál! Május utolsó napjának – remélhetőleg verőfényesen napsugaras – délutánján kalandparkká változtatjuk az Anglia parkot és környékét! 100 szilvásgombócban mernék fogadni, hogy ilyen még nem volt! Versenyautóba ülhetsz, népzenére táncolhatsz, zoknibábut eszkábálhatsz, mese vár a Mesevárban, nyújtózkodhatsz a jógaórán, rendőr bácsikkal és tűzoltó bácsikkal parolázhatsz (szerintem még az autójukba is beszállhatsz...), karaokét énekelhetsz, egy napra gyerkőc- polgármester is lehetsz... és... és...és...

Á, ez így nem az igazi! Elmeséljük Nektek részletesen, jó? Most képzeletben felugrunk a Klapka tér leges-leges-legközepén (tudjátok, ahol a szobor van) egy léghajóra és együtt megnézzük, hogy hol mi vár Rátok, rendben? Felkészültetek? Akkor nosza, szálljunk fel!

Szerző: Bognár Zsu
16:00Előadás Wass Albert életéről és munkásságáról Léván
A CSEMADOK Lévai Alapszervezete tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2015. május 31-én, vasárnap 16 órai kezdettel a
"Magyar küldetéstudattal az Újvilágban"
című előadásra WASS Albert erdélyi magyar író és költő életéről és munkásságáról a CSEMADOK székházába.
Az előadást Kiss Beáta tanárnő tartja. 
Az előadás műsorral és vetítéssel lesz egybekötve.
június 1. (hétfő)
18:30Nemzeti összetartozás napja - Magyar Táncrapszódia Királyhelmecen
A Magyar Közösség Pártja tisztelettel meghívja 2015. június 1-jére, a nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett rendezvényére, amelyre 18:30 órai kezdettel kerül sor a Királyhelmeci Városi Szabadtéri Színpadon. Társszervező: Szlovákiai Református Keresztyén Egyház.

A rendezvényen Magyar Táncrapszódia c. folklórelőadását adja elő a Duna Művészegyüttes.

A Duna Művészegyüttes – több mint 55 éves múltjára támaszkodva – folyamatos megújulásra törekszik: a „holt” hagyományőrzés helyett az élő és újjászületni képes tradíció továbbvitelét, átadását tűzi ki célul. Előadásaiban múlt és jelen, hagyomány és kísérletezés, autentikus néptánc és újító művészi felfogást tükröző koreográfiák alkotnak elválaszthatatlan egységet. A Magyar Táncrapszódia c. folklórelőadást a Kárpát-medence autentikus néptáncait bemutató, feldolgozó koreográfiák alkotják.

Rossz idő esetén a rendezvény a Városi Művelődési Központban lesz megtartva!

Részvételi szándékát kérem, jelezze Karaffa Attilánál a +421-917- 990 591-es telefonszámon, illetve a karaffaattila@mkp.sk e-mail címen.
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
584 éveRouenban eretnekség és bűbájosság vádjával máglyán megégették Jeanne d'Arc-ot, az Orleans-i Szüzet.
421 éveMeghalt Balassi Bálint, a magyar reneszánsz költészet kiemelkedő alakja.
162 éveIsaac Merritt Singer szabadalmaztatta az általa kifejlesztett varrógépet.
68 éveNagy Ferenc távozása után az új koalíciós kormányt Dinnyés Lajos miniszterelnök alakította meg.
1288 éveMeghalt Szent Hubert misszionárius, akit a X. századtól a vadászat védőszentjeként tisztelhetünk.
Fő támogatónk