2017. január 21., szombat - Ágnes
Cikkek közt...  Videók közt...  
Tizenhat magyar diák halt meg egy olaszországi buszbalesetben videó A budapesti gimnazistákat szállító busz balestében az eddigi adatok szerint tizenhatan haltak meg, a sérültek száma 39.
Beiktatták Donald Trumpot, a 45. amerikai elnököt Frissítve videó Beiktatási beszédében Trump hangsúlyozta, hogy eljött a cselekvés ideje, mostantól Amerika érdekei számítanak mindenekelőtt.

Videó

HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. január 21.Katasztrófális állapotban van a Bodrogköz vízvezeték rendszere
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. január 21.Sok volt a fennakadás a nagy hó miatt
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. január 21.Hamarosan egymilliárd forintot kapnak a felvidéki magyar katolikusok
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. január 21.Lakópark épül a gadóci mezőgazdasági iskola területén
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. január 21.Páratlan páros a kassai Thália Színházban
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. január 21.A doni katasztrófa áldozataira emlékeztek Párkányban
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. január 21.A református diakóniai központ új lehetősége a házi gondozó szolgálat
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. január 21.Megalakult a Dunaszerdahelyi Plébániai Karitász
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. január 21.Nemcsak a szépség a fontos a IV. Felvidék Szépe versenyen
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. január 21.A tátrai jégszobrokat húsvétig lehet megtekinteni
Legfrissebb
Olasz lavina - Újabb túlélőket találtak a romok között Frissítve Több mint száz mentő szünet nélkül kereste a túlélőket a betemetett szállodában az éjszaka folyamán is.
Módosul a gépjármű bejelentés és átírás díja A februártól hatályos szabályozás szerint nem csupán a jármű teljesítménye, hanem annak életkora is meghatározó lesz.
Szakértők: kampánybeszédre hasonlított Trump beiktatási beszéde Donald Trump megválasztott amerikai elnök stílusa a nemzetközi színtéren konfliktusokat generálhat.
Tizenhat magyar diák halt meg egy olaszországi buszbalesetben A budapesti gimnazistákat szállító busz Verona mellett az autópályán villanyoszlopnak ütközött, szétroncsolódott és kigyulladt.
Beiktatták Donald Trumpot, a 45. amerikai elnököt Frissítve Beiktatási beszédében Trump hangsúlyozta, hogy eljött a cselekvés ideje, mostantól Amerika érdekei számítanak mindenekelőtt.
27 éves sofőr vesztette életét Sátorosbányán A Suzuki Ignis fiatal vezetője Fülek irányában haladt, amikor gépjárműje egy kanyarban megcsúszott és fának ütközött.
Belföld SaS: Szlovákia borzasztó helyzetben van az uniós támogatások merítése terén SaS: Szlovákia borzasztó helyzetben van az uniós támogatások merítése terén videó POZSONY. Szlovákia sosem volt még annyira rossz helyzetben az uniós támogatások terén, mint amilyenben jelenleg van. Az illetékesek nem teszik közzé az új felhívásokat, nem tartják be azok ütemtervét, s nem merítik az anyagi támogatásokat. Ráadásul csaknem 100 millió eurót átmostak – jelentették ki sajtótájékoztatójukon az ellenzéki SaS képviselői, hozzátéve: legabszurdabb helyzetben a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium van. A liberálisok az Európai Bizottságot is tájékoztatják majd a megkérdőjelezhető lehívásokról. Módosul a gépjármű bejelentés és átírás díja videó A februártól hatályos szabályozás szerint nem csupán a jármű teljesítménye, hanem annak életkora is meghatározó lesz. Véget ér a rokkantak százalékokért folytatott harca videó Az orvos-szakértők 2016-ban 27 349 személy egészségügyi állapotát vizsgálták felül és 5 054 kérelmet utasítottak el.
Külföld Szakértők: kampánybeszédre hasonlított Trump beiktatási beszéde Szakértők: kampánybeszédre hasonlított Trump beiktatási beszéde videó BUDAPEST, WASHINGTON. Amerika-szakértők szerint kampánybeszédre emlékeztetett az új amerikai elnök beiktatási beszéde, amelyben Donald Trump saját szavazóbázisához szólt, ostorozta elődeit és a washingtoni elitet. Donald Trump megválasztott amerikai elnök stílusa a nemzetközi színtéren konfliktusokat generálhat. Olasz lavina - Újabb túlélőket találtak a romok között Frissítvevideó Több mint száz mentő szünet nélkül kereste a túlélőket a betemetett szállodában az éjszaka folyamán is. Erdélyben is megjelent a madárinfluenza videó A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést nem okoz.
Itthon Különleges emberek – Viaszbábu kiállítás Galántán Különleges emberek – Viaszbábu kiállítás Galántán videó GALÁNTA. Egyedülálló kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a Galántai Honismereti Múzeumban, ahol január 30-tól február 5-ig várja a látogatókat a Különleges emberek (Az emberi test katasztrófái) című tárlat. A Különleges emberek (Az emberi test katasztrófái) című tárlat január 30-tól február 5-ig várja a látogatókat. 27 éves sofőr vesztette életét Sátorosbányán videó A Suzuki Ignis fiatal vezetője Fülek irányában haladt, amikor gépjárműje egy kanyarban megcsúszott és fának ütközött. ÚVZ SR: veszélyes kozmetikai termékek kerültek a piacra videó Veszélyes fogfehérítő por és korpásodás elleni balzsam előfordulására figyelmeztet az ÚVZ SR.
Magyar világ A külhoni régiók együttműködése segíti a fiatal vállalkozókat A külhoni régiók együttműködése segíti a fiatal vállalkozókat videó BUDAPEST. A nemzetpolitikai helyettes államtitkár szerint a külhoni magyar fiatal vállalkozók szempontjából 2017 a külhoni régiókon belüli és a régiók közötti együttműködés ösztönzéséről szól majd. A fiatal vállalkozók szempontjából 2017 a külhoni régiókon belüli és a régiók közötti együttműködés ösztönzéséről szól majd. Testvérvárosi szerződést kötött Debrecen és Brünn videó Az ünnepi aktuson megjelent Pető Tibor prágai magyar és Juraj Chmiel budapesti cseh nagykövet is. Február 2-án látogat Budapestre Vlagyimir Putyin videó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a látogatás előkészítése érdekében a jövő héten Moszkvába utazik.
Kultúra Elhunyt Vida Ferenc, a Lord együttes alapítója Elhunyt Vida Ferenc, a Lord együttes alapítója videó BUDAPEST. Elhunyt Vida Ferenc, a szombathelyi Lord együttes egykori alapítója, volt basszusgitárosa. A csütörtökön eltávozott zenész 67 éves volt, halálhírét a Lord erősítette meg közösségi oldalán. A csütörtökön eltávozott zenész 67 éves volt, halálhírét a Lord erősítette meg közösségi oldalán. Meghalt Miguel Ferrer, a Twin Peaks egyik sztárja videó A 61 éves színész rákban halt meg Los Angeles-i otthonában. A magyar kultúra napja - Zenével és tánccal ünnepelnek Füleken videó Az Ismerjük meg egymást! rendezvénysorozattal hagyományt szeretnének teremteni Füleken.
Színes EURO-2024 - A németek megpályázzák a rendezést EURO-2024 - A németek megpályázzák a rendezést videó FRANKFURT. A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) bejelentette, hogy megpályázza a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezését. Az UEFA 2018 szeptemberében dönt arról, melyik ország rendezheti a 2024-es Európa-bajnokságot. Engedélyezték a kannabisz orvosi használatát Németországban videó A korlátozás lényege, hogy a szer csak orvosi receptre lesz kapható, súlyos betegek számára írható fel. Trumpról neveztek el egy molylepkét videó A Neopalpa donaldtrumpi nevű állatot Vazrick Nazari kanadai kutató fedezte fel Kaliforniában.
Mozaik A terhesség alatt veszélyes antidepresszánst szedni A terhesség alatt veszélyes antidepresszánst szedni videó MONTREAL. Megnöveli a születési rendellenességek kockázatát, ha a várandós nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében - állapította meg egy új kanadai tanulmány. Megnöveli a születési rendellenességek kockázatát, ha a várandós nő antidepresszánsokat szed a terhesség alatt. Kihalás fenyegeti az emberszabású majmok nagy részét videó A fajokra a legnagyobb veszélyt a mezőgazdasági területek folyamatos növelése, az irtás és a legeltető állattartás jelenti. A legmelegebb év volt 2016 a feljegyzések kezdete óta videó A globális átlaghőmérséklet elérte a 14,84 Celsius-fokot, ami 0,94 Celsius-fokkal magasabb a 20. századi átlagnál.
Vélemény Őry Péter: Likvidáló egyenlősdi II Őry Péter: Likvidáló egyenlősdi II videó Néhány nappal ezelőtt felhívtuk a szlovák törvényhozók figyelmét arra a tűrhetetlen gyakorlatra, amellyel a francia, német és újabban az osztrák hivatalok viszonyulnak a kelet-közép- európai fuvarozókhoz. Az ő törvényeik szerint ugyanis a magyar, szlovák, lengyel, vagy baltikumi fuvarozók kötelesek a francia, német vagy osztrák minimálbért (a miénk többszörösét) fizetni sofőrjeiknek, amennyiben az adott országokban vesznek fel fuvart. A francia, osztrák, német törvényeknek az a céljuk, hogy hogy megnehezítsék régiónk fuvarozóinak életét, cégeik érvényesülését. Farkas Iván: A szakadék enyhítése a cél videó A neoliberális gazdaságpolitika letűnőbben van. Itt az ideje, hogy megtegyük a kellő lépéseket. Őry Péter: Likvidáló erejű egyenlősdi videó A németek és a franciák azt akarják elérni, hogy a keleti cégeknek ne érje meg Németországban és Franciaországban fuvarozni.
Hitélet Köszönetet mondott a magyaroknak III. Teofilosz pátriárka Köszönetet mondott a magyaroknak III. Teofilosz pátriárka videó BUDAPEST. Levélben mondott köszönetet Orbán Viktor miniszterelnöknek és egész Magyarországnak III. Teofilosz, Jeruzsálem görög-ortodox pátriárkája azért az anyagi támogatásért, mellyel Magyarország a jeruzsálemi Szent Sír Templomban található Jézus-síremlék felújítását segítette elő. A jeruzsálemi pátriárka szerint a szentföldi magyar segítség ragyogó példa a keresztény világnak. Idén is útra kel a Boldogasszony és a Fekete Madonna zarándokvonat videó A Boldogasszony zarándokvonat 17 kocsival, 1054 zarándokkal indul június 1-jén a csíksomlyói búcsúba. Egymilliárd forint a felvidéki katolikus egyháznak Frissítvevideó Soltész Miklós államtitkár jelezte, egymilliárd forint támogatás érkezik oktatási intézmények és egyházi ingatlanok fejújítására.
Múltunk 7 híres elnöki beiktatási beszéd Washingtontól Reaganig 7 híres elnöki beiktatási beszéd Washingtontól Reaganig videó WASHINGTON. Kennedy beszéde olyan jól sikerült, hogy még ma is idéznek belőle, Washington második beiktatási szónoklata viszont olyan röpke volt, hogy sokan lemaradhattak róla, míg Reagané több szempontból is frappánsnak értékelhető. De vajon ki az, aki a halálát köszönhette élete szónoklatának? Vajon melyik amerikai elnök nyelvbotlásán nevettek a legtöbbet? És a legfontosabb: miért lasszózta meg Eisenhowert a beiktatásán egy lóháton érkező cowboy? Kennedy beszéde olyan jól sikerült, hogy még ma is idéznek belőle, de frappáns volt Ronald Reagan szónoklata is. Kőszáli kecske szalonnája lehetett Ötzi utolsó tápláléka videó A gyomorban talált zsír elemzésével azt is kiderítették, hogy nem sajtból vagy más tejtermékből származott, hanem húsból. Gorbacsov tanúként idézést kapott Litvániába videó Az eljárás terjedelmét és a résztvevők nagy számát tekintve példa nélküli a litván igazságszolgáltatás történetében.
Időjárás
Pozsony
Ma: -10°C / -7°C
Holnap: -11°C / -6°C
Ógyalla
Ma: -13°C / -6°C
Holnap: -15°C / -10°C
Losonc
Ma: -17°C / -8°C
Holnap: -18°C / -9°C
Kassa
Ma: -15°C / -1°C
Holnap: -15°C / -6°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi január 21. (szombat)
14:00Magyar Kultúra Napja Rimaszécsen
A Rimaszécsi Polgári és Vállalkozói Szövetség P.T. tisztelettel meghívja Önt és Családját a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepi délutánra melyet 2017. január 21-én (szombaton) 14:00 órai kezdettel tartanak a helyi kultúrházban.

A műsorban közreműködnek:
Rimaszécsi Alapiskola tanulói, Cakói Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola tanulói, ÓMI Zenés színház, Szitás Ida, Kovács Magdi, Lichtmannegger Tibor, Ózdi Huszárbandérium, Rimaszécsi Rozmaring Népdalkör, Zádorháza- Rimaszécsi Női Énekkar, Rimaszécsi Zeneiskola diákjai, Rakonca Ifjúsági Néptáncegyüttes Fülek

Kérjük, hogy jelenlétükkel tiszteljék meg a magyar kultúrát!

Belépődíj: 1 euró/ fő.
14:30A magyar kultúra napja Királyfiakarcsán
A Petőfi Baráti Társulás elnöksége tisztelettel és szeretettel meghívja Önt és kedves családját a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett rendezvényre, amelyre 2017. január 21-én délután 14.30 órától kerül megrendezésre a királyfiakarcsai kultúrházban. 

Program:
Prokopp Mária művészettörténész könyvbemutatója Rieger Tibor szobrászművészről. 

Győrfi Károly : Keresztényüldözés a 21. század elején című könyvének a bemutatója. 

Rieger Tibor szobrászművész: a Magyarok Nagyasszonya alkotásának Királyfiakarcsán 2017. augusztus 20-ra tervezett felavatásához a  közadakozás meghirdetése és bejelentése.
Az ünnepség a Himnusszal zárul. 

A szervezők szeretettel várnak mindenkit.
19:00A budapesti Vígszínház vendégelőadása Pozsonyban
A Magyar Kultúra Napja alkalmából Magyarország Nagykövetsége meghívására a Budapesti Vígszínház vendégelőadásában kerül bemutatásra a pozsonyi Kis Színpadon 2017. január 21-én 19.00 órakor Márai Sándor: Hallgatni akartam című monodrámája. 

Előadja: Hegedűs D. Géza
Rendezte: Marton László 

A Hallgatni akartam című művet az Egy polgár vallomásai harmadik, befejező kötetének szánta Márai, 2013-ig azonban az író hagyatékában, kiadatlanul kallódott. A kéziraton 1950 szerepel befejezés gyanánt, vagyis ez a mű tekinthető Márai első, emigrációban írt, befejezett művének. Az író maga választotta kezdődátuma az Anschluss, Ausztria 1938-ban történt hitleri megszállása, mely történelmi eseménnyel Márai szerint elveszett a klasszikus Európa. A Hallgatni akartam vallomás egy értékvesztett időszakról, egyben pontos rajza a polgári Európának és Magyarországnak, Hegedűs D. Géza felejthetetlen előadásában.
19:30Újévi Musical- és Operettest Losoncon
Január 21-én (szombaton) Losoncon két vidám rendezvény is várható, az egyik a már beharangozott Újévi Musical- és Operettest, amely 19.30 órakor kezdődik a B.S. Timrava Színházban. A Váci Szimfonikus Zenekar által kísért produkcióra jegyek elővételben 10 euróért, a helyszínen 12 euróért válthatók.
január 22. (vasárnap) - jan. 23. (hétfő)
07:05A Pátria Rádió katolikus egyházi műsora
Ismét jeletkezik a Pátria Rádió katolikus egyházi műsora. 

A műsor előzetese:
,,Térjetek meg, mert elközelgett a mennyek országa!'' – hangzik el az evangéliumban, amelyről Olgyay Csaba állandó nős diakónus mond szentbeszédet. 

Zsidó János féli s/s plébánossal, ifjúsági lelkipásztorral, a Pozsonyi Főegyházmegye érseki tanácsosával azt boncolgatjuk: 1989 óta miként alakult a katolikus egyház helyzete Szlovákiában? 

„Találkozás a kereszténységgel c.” sorozatunk témája a hitből fakadó áldozat: Minden áldozat lényege Isten végtelenségének és az ember kicsinységének elismerése; elismerése annak, hogy nem én vagyok a ,,világ közepe'' (pedig szerettem volna az lenni), hanem Ő.

Szerkesztő: Ürge Tamás
Adásidő : 2017-01-22 vasárnap 7 óra 5 perc
Ismétlés : 2017-01-23 hétfő 13 óra 5 perc
január 22. (vasárnap)
15:00A magyar kultúra napja - a Csemadok központi ünnepsége Galántán
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA  – Galánta

A CSEMADOK ORSZÁGOS TANÁCSA
ÉS GALÁNTAI TERÜLETI VÁLASZTMÁNYA
mindenkit szeretettel vár 2017. január 22-én, vasárnap 15 00 órakor a Galántai VMK színháztermében a MAGYAR KULTÚRA NAPJA
alkalmából rendezendő ORSZÁGOS EMLÉKMŰSORRA és a CSEMADOK DÍJAK
átadására. 

A CSEMADOK ÉLETMŰ DÍJ
kitüntetettjei 2017-ben
BÖSZÖRMÉNYI ISTVÁN Losonc
KORINTUS LÁSZLÓ Hárskút
LÁZÁR ERZSÉBET és FERENC Rimaszombat
MIKLÓS FERENC Dunaszerdahely
PÉK ÉVA Vízkelet

A kultúrműsorban fellépnek az elmúlt évek
országos rendezvényeinek győztesei, díjazottjai.
Minden érdeklődő számozott, helyre szóló
TISZTELETJEGY-et igényelhet a Csemadok titkárságán.
Tel: 031-780-23-96, mobil: 0907-790-669
15:00Megemlékezés a kitelepítés 70. évfordulójáról Csiliznyáradon
Tisztelettel és szeretettel meghív mindenkit a község vezetése a kitelepítés 70. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepi megemlékezésre, amelyre 2017. január 22-én kerül sor a Csiliznyáradi faluház nagytermében.

15:00 – Köszöntő, koszorúzás, megemlékezés a kitelepítettek emlékére állított kopjafánál a faluház előtt

15:15 – Visszaemlékezés: Illés Mária, id. Bábics Pál
16:00 – „ Hit és hűség“ – történelmi visszapillantás – előadás a Csiliznyáradi Faluházban

A szervezők szeretettel várnak mindenkit.  

15:30Batthyány nap Felbárott
Felbárott 2017. január 22-én emlékeznek meg a 13 éve Rómában boldoggá avatott Batthyány-Strattmann Lászlóról, kinek oltárát és ereklyéjét
a helyi plébániatemplomban őrzik. A Batthyány család birtokával részese volt Felbár község múltjának, de jelenét és jövőjét is meghatározza a Batthyány család egyik nemes sarja: a boldoggáavatott Batthyány László szemorvos és családapa, aki többször is megfordult családjuk itteni birtokán. A szegények orvosaként, példamutató családapaként és mélyen hívő emberként is feltekinthetünk rá, hogy életpéldáját követni tudjuk. 

Program:
15.30 Ájtatosság Boldog Batthyány‐Strattmann Lászlóhoz – Rózsafüzér
16.30 Esti dicséret Boldog Batthyány‐Strattmann László tiszteletére
17.00 Ünnepi Főpapi szentmise
Őex. Dr. Székely János, esztergom‐budapesti segédpüspök
Boldog Batthyány‐Strattmann László emléktáblájának megkoszorúzása
18.30 Agapé – kultúrház
Szeretettel vár minden érdeklődőt a felbári római katolikus egyházközség!
16:00A magyar kultúra napja Füleken
A magyar kultúra napján, január 22-én délután a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház lép fel a művelődési központ színháztermében a világhírű zeneszerző, Bartók Béla életét és munkásságát bemutató Bartók 135 című előadásával.

Az ünnepi műsor keretében írják alá a Fülek és Szigethalom közötti együttműködési szerződést, és ekkor adják át a Nógrád Közművelődéséért Díjat is.
16:00Csárdáskirálynő - operettkoncert Pozsonyban
2017. január 22., 16.00 és 19.00,
Pozsony, Hviezdoslav Színház, Laurinská
CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ – operettkoncert
Zenei keresztmetszet a Csárdáskirálynő legnépszerűbb dalaiból Kálmán Imre nagysikerű operettje bemutatójának 100. évfordulója alkalmából

A legendás zeneszerző legnépszerűbb darabja idén ünnepli magyarországi bemutatásának 100. évfordulóját. A tavalyi világpremieri centenárium apropóján született meg a méltán híres darab legnépszerűbb dalait zenei keresztmetszetként felvonultató produkció. A Külgazdasági és Külügyminisztérium-Balassi Intézet felkérésére a Budapesti Operettszínház kiváló szólistáinak és a kvintettjének előadása az ünnepi évforduló évében Budapesten kívül is már olyan városok közönségét hódította meg nagy sikerrel, mint Bécs, Brüsszel, Moszkva, Varasd, valamint Delhi, ahol a produkció által az operett műfaja történetében első alkalommal lépte át India határát. A turné sikerén felbuzdulva újabb, mintegy 20 európai és ázsiai helyszínre jut el a produkció, melyek a következőek: Peking, Sanghaj, London, Róma, Csíkszereda, Kézdivásárhely, Székelyudvarhely, Szabadka, Zombor, Maribor, Csernovec, Lemberg, Odessza, Koppenhága
A pozsonyi előadásra a Csárdáskirálynő nemzetközi turnéja keretében kerül sor.

A Budapesti Operettszínház fellépő művészei: Lukács Anita (Szilvia), Vadász Zsolt (Edvin), Kardffy Aisha (Stázi) és Laki Péter (Bóni)
Közreműködik a Pozsonyi Metropolisz Zenekar
Vezényel: Pavol Tužinský
Narrátor: Jozef Šimonovič

A rendezvény társszervezője a Pentaton Művész- és Koncertügynökség, a Városi Hviezdoslav Színház, BKIS és a Pozsonyi Metroplitán Zenekar.


16:00Bartók 135 - az Ifjú Szívek Táncszínház előadása Füleken
Január 22-én (vasárnap) Füleken 16.00 órától az Ifjú Szivek Táncszínház előadása, a Bartók 135 című produkció tekinthető meg, amelyet az Ismerjük meg egymást! rendezvénysorozat keretén belül a Városi Művelődési Központban tartanak.
18:00A Magyar Kultúra Napja Dunaszerdahelyen
A Pázmaneum Polgári Társulás és a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ társszervezésében 2017. január 22-én ismét megrendezi A Magyar Kultúra Napját a VMK színháztermében.

Fellépők:
Novus Ortus Diákszínpad
A Széchenyi utcai Óvoda ovisai
A Vámbéry Ármin Alapiskola diákjai
Zirig Árpád költő, pedagógus
Vox Camerata kamarakórus
Csallóközi táncegyüttes
Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László

A rendezvényre a belépés ingyenes.
január 25. (szerda)
14:00Értékeink a Felvidéken - konferencia Tornalján
A Csemadok Nagyrőcei Területi Választmánya,  
a Csemadok Tornaljai Alapszervezete, a Tornaljai Kulturális Antropológiai Műhely és a Tornaljai Városi Művelődési Központ tisztelettel meghívja Önt az 

Értékeink a Felvidéken  c. konferenciára. 

Helyszín és időpont: Tornalja - Városi Művelődési Központ, 2017. január 25. /szerda/, 14.00 ó. kezdettel. 

Program:
- Hóvirág népdalkör 

- Megnyitó - köszöntők: - Miko Attila, a Csemadok Nagyrőcei Területi Választmánya elnöke
- Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja 

- Értékeink - Huszár László - a FÉB szakmai alelnöke
- Imre Károly - Hungarikum szakértő Magyarország 

- Együttműködési lehetőségek a gömöri határ menti térség értékmentési munkájában - Szendrei Júlia, Putnoki Települési Értéktár Bizottság
- Pósa Dénes - Balog-völgyi Tájegységi Értéktár Bizottság 

- Tornalja és Vidéke Tájegységi Értéktár Bizottság megalakulása 

- Zárszó /kötetlen beszélgetés/ 

elérhetőség: +421 907 88 07 72
16:00Pozsonyban a Múzeumi Szalon vendége Oros László
A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, és a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás a Magyar Kultúra Napja alkalmából
szeretettel meghívja Önt 2017. január 25-én, szerdán 16.00 órára a MÚZEUMI SZALON
rendezvényre. A vendégszékben: Oros László
a felsőszeli Bibliotheca Pro Patria
magángyűjtemény létrehozója.
Beszélgetőtárs: Végh László a somorjai Bibliotheca Hungarica igazgatója.  

Helyszín
SZNM – SZMKM, Žižkova 18,
Pozsony
17:00Magyar és szlovák táncház Füleken
Január 25-én, Füleken táncházba várják a nógrádi régióban működő magyar és szlovák gyermek néptánccsoportok tagjait. A táncházban a gyerekek magyar és szlovák táncokat tanulnak, a talpalávalót Németh Dénes és zenekara, valamint a Ďatelinka zenekar húzza, táncoktatókról pedig a füleki Rakonca és Jánošík néptánccsoportok gondoskodnak.
17:00Karaffa Gyula mesés költői estje Léván
Kedves Barátaink!
Sok szeretettel meghívjuk Önöket és Családjukat 2017.január 25-én, szerdán 17 órakor a lévai Reviczky Házba Karaffa Gyula, nagyoroszi meseíró és bőrdíszműves bemutatkozó mesés költői estjére.
A belépődíj tetszőleges!

Tisztelettel: a lévai Reviczky Társulás
17:00Titkok nyomában Rimaszombatban
Titkok nyomában - a pozsonyligetfalui tragédia címmel január 25-én (szerdán) 17 órától a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium dísztermében tart előadást Dunajszky Géza pozsonyi író - nyugalmazott pedagógus. A belépés díjtalan!

A címadó könyv a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható. Minden érdeklődőt szeretettel vár a főszervező: a rimaszombati Via Nova Baráti Körök!
január 27. (péntek)
16:30Lampl Zsuzsanna előadása Füleken
Január 27-én (pénteken) Füleken 16.30 órától a Városi Könyvtárban Lampl Zsuzsanna szociológus tart előadást a szlovákiai magyarok identitásáról és nyelvhasználatáról, valamint bemutatja „Ajándék“ c. könyvét is.
január 28. (szombat)
17:00XIV. Karvai Rockfest
Csakúgy, mint az elmúlt 13 évben, 2017-ben is megrendezésre kerül a Karvai Rockfest!

Kapunyitás 17:00
Belépő 9€

18:00 Corelosa
19:30 Phoenix RT
21:30 Leander Kills
23:30 Rózsaszín Pittbull
01:30 Sound Of Mayhem
19:00IV. Palóc bál Nagykürtösön
IV. Palóc bál Nagykürtösön január 28-án 19:00 órai kezdettel.
Helyszín: Hotel Dolina Szálló

A rendezvényre korlátozott számban jegyek kaphatóak Ónodi Krisztiánnál a 06 20 353 8844-es telefonszámon. A belépődíj 30 euró/fő, ami kétszeri étkezést tartalmaz.
január 30. (hétfő) - febr. 5. (vasárnap)
10:00Különleges emberek – Viaszbábu kiállítás Galántán
Egyedülálló kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a Galántai Honismereti Múzeumban, ahol január 30-tól február 5-ig várja a látogatókat a Különleges emberek (Az emberi test katasztrófái) című tárlat.

Társadalmunkban már ősidők óta éltek olyan egyének, akik szokatlan külsejük miatt kitűntek a tömegből. Kirekesztve éltek, de különlegességük mégis valamiért vonzó maradt sokak számára. Ezek az emberek gyakran hatalmas erőt árasztottak fogyatékuk miatt, szembeszálltak sorsukkal és a szokatlan külsőt ajándékként állították be környezetük előtt. Elismerésre és tiszteletre vágytak. Cirkuszokban és panoptikumokban dolgoztak, gyakran hihetetlen mutatványokat tanultak be, melyekkel még inkább felkeltették a kíváncsiskodók figyelmét.

A Galántai Honismereti Múzeum egyedülálló lehetőséget kínál ezeknek a különleges embereknek a megismerésére. Az érdeklődők szemügyre vehetnek kétfejű, kétarcú vagy négyszemű embereket, sziámi ikreket vagy akár a farkas-szindrómában szenvedő férfit…

A szentpétervári antropológiai múzeumban viaszból elkészítették 25 különleges ember képmását. Szem- és fogimplantátumokat használtak fel, valódi emberi hajszálakat ültettek be. Ennek köszönhetően az egyedülálló kiállítás látogatói élethű bábukat tekinthetnek meg.

A kiállítás a Galántai Honismereti Múzeumban (Fő utca 976/8 Galánta) látható 2017. január 30-tól február 5-ig. Nyitvatartás: 10.00 órától 18.00 óráig. Belépődíj: gyermekek 6 éves kortól, diákok, nyugdíjasok: 3 €; felnőttek: 4 €, iskolai csoportok 10 diák felett: 2 €/fő + ingyenes kíséret. Elérhetőség: Galántai Honismereti Múzeum, 031/780 55 35, vlast.muzeum.ga@zupa-tt.sk
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
224 évePárizsban 38 éves korában lefejezték XVI. Lajos francia királyt.
162 éveMegszületett John Moses Browning amerikai feltaláló, számos fegyver megalkotója.
158 éveMegszületett Révész Imre festőművész, grafikus.
112 éveMegszületett Christian Dior francia divattervező.
110 éveMegszületett Lakatos Vince filmrendező.
Fő támogatónk