2017. május 29., hétfő - Magdolna
Cikkek közt...  Videók közt...  
Elemző: közlekedési katasztrófa fenyeget a D1-es autópályán videó Az autópálya kibővítése nem a legrosszabb dolog, ami ezen az útszakaszon várja az autósokat – figyelmeztet Martin Fundarek.
Várhatóan ma lesz az idei első trópusi nap videó A következő napokban valószínű, hogy 32-33 fokot is mutatnak majd a hőmérők, elsősorban az ország délnyugati részében.

Videó

FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. május 29.Pozsonyban tavalyhoz képest enyhén csökkent a magyar iskolába íratott gyerekek száma
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. május 29.Szijjártó Péter: a közép-európai országok a józan észt és a pragmatizmust képviselik a biztonságpolitika terén
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. május 29.Megkezdte működését a Regionális Fejlesztési Központ Tornalján
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. május 29.Szabó Gyulára emlékeztek Losoncon
Legfrissebb
A magyar–szlovák kapcsolatok jelene és jövője - exkluzív interjú Szijjártó Péterrel A külgazdasági és külügyminiszter a magyar-magyar együttműködésről is nyilatkozott portálunknak. Az interjút holnap olvashatják.
Nógrádi: Előjöttek az Európa és Amerika közti ellentétek NATO-minicsúcsot tartottak a múlt héten Brüsszelben. A fő kérdés a védelmi kiadások növelése volt.
Rendőrségi közlekedési akció: citromot kapnak a felelőtlen járművezetők Kezdetét vette Szlovákia útjain a rendőrség Alma – Citrom elnevezésű közlekedés-megelőzési akciója, amely a hét végéig tart.
Túlélte a londoni terrortámadást, a manchesteri után öngyilkos lett Tony Walter nem akart egy olyan világban élni, ahol ezek a terrortámadások folytatódhatnak.
Bulgária, Csehország és Románia nem foglalkoztat több észak-koreait A döntés oka, hogy a dolgozóktól a hadikommunista diktatúra elveszi a keresetüket.
Hibának tartja Csehszlovákia szétválását a csehek fele Negatívan értékeli Csehszlovákia 25 évvel ezelőtti kettéválását a csehek fele – derül ki a Median felméréséből.
Belföld Hibának tartja Csehszlovákia szétválását a csehek fele Hibának tartja Csehszlovákia szétválását a csehek fele videó PRÁGA, POZSONY. Negatívan értékeli Csehszlovákia 25 évvel ezelőtti kettéválását a csehek fele – derül ki a Median társaság által a Cseh Rádió számára készített villámfelmérésből. Pedig korábban azt az álláspontot képviselték, hogy az ország felosztása helyes lépés volt. Most az emberek hozzávetőleg 44 százaléka tekint pozitívan Csehszlovákia szétesésére, 6 százalékuk pedig ez ügyben nem nyilvánított véleményt – hangzott el a Cseh Rádió Radiožurnál műsorában. Negatívan értékeli Csehszlovákia 25 évvel ezelőtti kettéválását a csehek fele – derül ki a Median felméréséből. A magyar–szlovák kapcsolatok jelene és jövője - exkluzív interjú Szijjártó Péterrel videó A külgazdasági és külügyminiszter a magyar-magyar együttműködésről is nyilatkozott portálunknak. Az interjút holnap olvashatják. Rendőrségi közlekedési akció: citromot kapnak a felelőtlen járművezetők videó Kezdetét vette Szlovákia útjain a rendőrség Alma – Citrom elnevezésű közlekedés-megelőzési akciója, amely a hét végéig tart.
Külföld Manchesteri robbantás - Újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe Manchesteri robbantás - Újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe videó MANCHESTER. Újabb gyanúsítottat vett őrizetbe vasárnap este a brit rendőrség a hétfői manchesteri robbantásos merénylettel összefüggésben. A 19 éves férfit Manchester Gorton nevű kerületében fogták el azzal a gyanúval, hogy megsértette a terroristaellenes törvényt. Túlélte a londoni terrortámadást, a manchesteri után öngyilkos lett videó Tony Walter nem akart egy olyan világban élni, ahol ezek a terrortámadások folytatódhatnak. Bulgária, Csehország és Románia nem foglalkoztat több észak-koreait videó A döntés oka, hogy a dolgozóktól a hadikommunista diktatúra elveszi a keresetüket.
Itthon Komálom Gyerkőcfesztivál - Összefogással a gyermekekért Komálom Gyerkőcfesztivál - Összefogással a gyermekekért videó KOMÁROM. Az észak-komáromi Villa Camarum Polgári Társulásnak és a dél-komáromi Otthonunk Komárom Egyesületnek, valamint további közreműködőknek és támogatóknak köszönhetően vasárnap ismét gondűző gyermekkacajtól, illetve zsivajtól volt hangos a Klapka tér és környéke, ahol a közelgő nemzetközi gyermeknap alkalmából kora estig zajlott az ingyenes III. Komálom Gyerkőcfesztivál. A közelgő nemzetközi gyermeknap alkalmából vasárnap kora estig zajlott a III. Komálom Gyerkőcfesztivál. Pósa Lajos Társaság alakult videó A társaság azt a nemes küldetést teljesíti, hogy a kulturális életbe bekapcsolódva, alkalmakat teremtsen az értékek mentésére. Hőlégballonos látványrepülés a Medvesalján videó A nagy sikerű hőlégballonos látványrepülést rendszeressé szeretnék tenni a Medvesalján.
Magyar világ 90 határsértőt tartóztattak fel a hétvégén a szerb-magyar határon 90 határsértőt tartóztattak fel a hétvégén a szerb-magyar határon Frissítvevideó RÖSZKE. Az elmúlt időszakhoz viszonyítva lényegesen több, kilencven határsértőt tartóztattak fel péntektől vasárnapig Magyarország területén a rendőrök - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t. Rég nem próbálkozott ennyi határsértő átjutni a szerb-magyar határon. Nógrádi: Előjöttek az Európa és Amerika közti ellentétek videó NATO-minicsúcsot tartottak a múlt héten Brüsszelben. A fő kérdés a védelmi kiadások növelése volt. Magyar hősök emlékünnepe - Boross Péter: tisztelni kell hőseinket! videó A 2001. évi törvény ismét a magyar hősök emlékünnepévé nyilvánította minden esztendő májusának utolsó vasárnapját.
Kultúra Cannes - Svéd alkotás kapta az Arany Pálmát Cannes - Svéd alkotás kapta az Arany Pálmát videó CANNES. A svéd Ruben Östlund The Square (A négyzet) című alkotása nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 70. cannes-i fesztiválon. Diane Kruger kapta a legjobb női alakítás díját, a legjobb férfi alakítás díját pedig Joaquin Phoenix érdemelte ki. Diane Kruger kapta a legjobb női alakítás díját, a legjobb férfi alakítás díját pedig Joaquin Phoenix érdemelte ki. Öt év után lép fel újra Budapesten Sting videó A brit világsztár október 13-án lép fel a Papp László Budapest Sportarénában. Einstein harangjai - Hangjáték Grendel Lajos regénye nyomán videó Rendszerváltó harangzúgás - A Kossuth rádió Rádiószínháza bemutatja az Einstein harangjai című hangjátékot.
Színes Veszélyezteti a légiközlekedést a Bogoslof vulkán hamufelhője Veszélyezteti a légiközlekedést a Bogoslof vulkán hamufelhője videó ANCHORAGE. Kitört Alaszkában egy vulkán vasárnap, és oly magasra lövellte hamuját, hogy az veszélyezteti a légiközlekedést. A Bogoslof vulkán vasárnap délután csaknem egy órán át tüzet és hamut okádott az égbe. Cristiano Ronaldo a világ legjobban kereső labdarúgója videó A spanyol bajnok Real Madrid portugál klasszisa tavaly június elseje óta 93 millió dollárral lett gazdagabb. Monacói Nagydíj - Vettel idénybeli harmadik sikere videó Vettel Räikkönent és Ricciardót megelőzve győzött.
Mozaik Megkezdődött a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése Megkezdődött a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése videó BUENOS AIRES. Megkezdődött a hétvégén a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése Chilében. Az ELT mérete a szakemberek szerint átalakíthatja majd az univerzumról alkotott képünket. Az európai Mars-szonda rendszerhiba miatt csapódott a vörös bolygóba videó A szonda ereszkedés közben nagyon rövid ideig - csupán egy másodpercig - vadul pörgött, ami túlterhelte a szonda érzékelőit. Meglepte a kutatókat a Jupiter videó A Jupiter sarkvidéki területein az 1400 kilométer átmérőt is elérő nagyságú forgószelek tombolnak.
Vélemény Agárdy Gábor: Fűnyíró és láncfűrész Agárdy Gábor: Fűnyíró és láncfűrész videó Éppen bekapcsolnám vasárnap délben a rádiót, hogy a finom ebédhez egy gyomorkeserű kíséretében meghallgassam a „Jó ebédhez szól a nóta“ kínálatát. Bejön az Interneten, aránylag jó minőségben, mikor is valahol a szomszédban valaki füvet kezd nyírni... Európa a hellén-zsidó-keresztény kultúrán nőtt fel, ahol az ünnep és a munkaszünet fontos. Ez nemcsak szociális és vallási kérdés. Kövesdi Károly: Melyik nemzet kabinetje? videó Mst akkor hogyan is határozza meg a Most-Híd párt a nemzetet és a kisebbségeket? És hová proporcionálja magát? Melyik nemzethez? Kiss Beáta: Iskolabuszokról – kicsit másképp videó Jogos elvárás, ha már létezik az „iskolabusz-projekt”, hogy ez legalább részben a szlovákiai magyar iskolák hasznára is legyen.
Hitélet Rimaszombatban népszerűsítették a Kárpát-medencei népénekgyűjteményt Rimaszombatban népszerűsítették a Kárpát-medencei népénekgyűjteményt videó RIMASZOMBAT. Kétnapos látogatásra Rimaszombatba érkezett a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége. A civil evangelizációs egyesület célja a teljes magyar egység kialakítása. Fontos törekvésük, hogy szorosabbá fűzzék kapcsolataikat a szomszédos országokban élő magyarokkal. Bemutatták, népszerűsítették a Kárpát-medencei népénekgyűjteményt is, amely szolgálni hivatott a különböző nemzedékek közösségi, zenei igényét. Kétnapos látogatásra Rimaszombatba érkezett a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége. Alapításuk századik évfordulóját ünnepelték a szalézi női önkéntesek videó A központi ünnepi megemlékezésre az intézmény „bölcsőjében”, Torino Valdocco negyedében került sor. Eredményesen zárult az idei Mariathon videó Kárpát-medencei összefogással gyűjtöttek a felvidéki és a délvidéki Mária Rádió javára.
Múltunk Száz évvel ezelőtt született John F. Kennedy Száz évvel ezelőtt született John F. Kennedy videó Száz évvel ezelőtt, 1917. május 29-én született John Fitzgerald Kennedy (JFK), a mítoszokkal felruházott amerikai elnök. 1961 és 1963 között az Egyesült Államok 35. elnöke volt, 1963. november 22-én merénylet áldozata lett. A mítoszokkal felruházott amerikai elnök. 1961 és 1963 között az Egyesült Államok 35. elnöke volt, 1963-ban merényletben halt meg. Mathias Rust 30 éve szállt le a Vörös téren videó Világszenzációt keltett, hogy a 19 éves nyugatnémet Mathias Rust kisrepülőgépével akadálytalanul repült be a szovjet légtérbe. A magyar hősök emlékünnepe videó Minden év májusának utolsó vasárnapján emlékezünk az elmúlt ezredév magyar hőseire, akik életüket adták a hazáért.
Időjárás
Pozsony
Ma: 20°C / 27°C
Holnap: 15°C / 29°C
Ógyalla
Ma: 19°C / 27°C
Holnap: 15°C / 29°C
Losonc
Ma: 15°C / 26°C
Holnap: 10°C / 25°C
Kassa
Ma: 17°C / 25°C
Holnap: 12°C / 25°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi május 30. (kedd)
18:001914-18 – 2014-18 In memoriam - Kiállításmegnyitó Kolonban
Az Élő Zoboralja Polgári Társulás és Kolon község önkormányzata közösen szervezi meg május 30-án, kedden 18.00 órai kezdettel az 1914-18 – 2014-18 In memoriam: A nagy háború hősei és áldozatai című tárlatot a koloni kultúrházban.

A kiállításon az első világháború katonaportréi láthatóak magyar, szlovák és lengyel festők művein.

A tárlat június 20-ig tekinthető meg.
május 31. (szerda)
19:00ZORÁN koncert Pelsőcön
Időpont: 2017. május 31., szerda, 19:00

Helyszín: PELSŐC, KULTÚRHÁZ

Jegyelővétel:
Pelsőci Községháza, tel.: 0918 388 668, 0918 183 821
TIK, Rozsnyó, Bányászok tere 32, tel.:0948 205 226
Tornalja, könyvesbolt, Béke utca 14, tel.:047 552 4387, 0910 813 258
június 2. (péntek) - jún. 3. (szombat)
18:00Nemzeti összetartozás napja Éberhardon
A Csemadok Országos Tanácsa, a Csemadok Szenci Területi Választmánya, a Csemadok Éberhardi Alapszervezete és Éberhard Község Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt a nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett emlékülésre és műsorra, melyet 2017. június 3-án tartunk Éberhardon.

Program:
2017. június 2. (péntek) Pozsony, a Csemadok Rákosi Ernő-terme
18.00 - Az Aranykor vége – Kanyó Ervin szabadkai grafikusművész kiállítása
Megnyitja Lacza Tihamér tudománytörténész

2017. június 3. (szombat), Éberhard
10.00 - Gyülekező a művelődési házban, az Apponyi-kastély és park megtekintése (érdeklődés esetén)
11.00 - Ökumenikus istentisztelet, Apponyi-kápolna (igét hirdet és áldást mond Erdélyi Pál református lelkész és Zsidó János katolikus plébános)
12.30 - Ebéd a helyi művelődési központban
14.30 - Emlékülés
A Csemadok Udvardi Alapszervezete Férfi Dalárdájának műsora
Köszöntő: Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke és Godó Éva, Éberhard polgármestere
Kalmár Ferenc szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztos (Magyarország Külügyminisztériuma): Nemzetpolitika a vegyes bizottságok működésének tükrében
Köő Artúr történész (Trianon Múzeum): „23 óra 59 perc” , a Trianon Múzeum kárpát-medencei kutatási programjának felvázolása - avagy mesélnek-e, s ha igen, akkor miről mesélnek a revízió szemtanúi?
Popély Árpád történész (Selye János Egyetem, Fórum Intézet): A magyar lakosság jogfosztása és kitelepítése Csehszlovákiából a második világháború után
17.00 - Uzsonna
18.00 - A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, a Jókai Fúvószenekar a Béke–Sárosfai Cimbora Férfi Népdalkör és a Békei Búzavirág Női Népdalkör fellépése az éberhardi szabadtéri színpadon (a vadászháznál)
Köszöntőt mond Anka László történész, a VERITAS Történetkutató Intézet munkatársa
június 2. (péntek)
18:00Gyógyító tüskék - in memoriam Orosz Péter c. kiállítás megnyitója Dunaszerdahelyen
A dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria tisztelettel meghívja Önt a
Gyógyító tüskék - in memoriam Orosz Péter
című kiállítás megnyitójára, melyre
2017. június 2-án, pénteken, 18 órai kezdettel kerül sor a Vermes-villában.

A kiállítást megnyitja: Kozák Csaba művészeti író
A kiállítás megtekinthető: 2017. június 23-ig
A belépés ingyenes!
20:00Edda Művek koncert Rimaszombatban
Időpont: 2017. június 2., 20:00–22:00
Helyszín: Amfiteátrum, Rimaszombat
21:00XV. Mors Motors Motoros Találkozó Tornalján - Ganxsta Zolee és a Kartel koncert
Időpont: 2017. június 2., 21:00–23:00
Helyszín: Tornalja Autokemping és Strand
Tornalja, Péntek utca

XV. Mors Motors Motoros Találkozó
június 3. (szombat)
10:00Muzslai Bortúra
A Muzslai Bortúra egy olyan esemény,

- ahol ízletes borokkal olthatjuk a szomjunkat, és az sem baj, ha fröccsöt kérünk.
- ahol megélhetjük a barátokkal való csevegés örömét.
- ahol a nyári meleg elől a hűs pincékbe menekülhetünk.
- ahol szenvedélyes borászokkal komolyan beszélgethetünk az élet nagy dolgairól, na meg a borról.
- ahol a kisgyerekes családokat is szeretettel várjuk, mert a legkisebbek szórakozása is biztosított.
- ahol a hétköznapi nyüzsgésből kilépve közelebb kerülhetünk a természethez, túrázhatunk, s mindeközben gyönyörködhetünk a tájban.
- ahol csodálatos képeket készíthetünk.
- ahol egyszerűen csak sétálunk, és hagyjuk, hogy a lelkünket felüdítse a szép nyári esték ígérete.
- ahol kedves ismerősként fogadnak már az első találkozás alkalmával.

Talán túlzónak hangzik mindez. Akár hihetetlennek is.

Mi, muzslai borászok, szeretnénk a muzslai szőlőhegyet ilyen „csoda hellyé” varázsolni számodra, ahol a vidékünk eddig ismeretlen, varászlatos arcát tudjuk megmutatni az idelátogatóknak.

Hisszük, hogy ez a vidék egy olyan hely, amit méltán neveznek Kis-Toszkánának, ahol egyszerre lehet megélni a szabadságot, a természet közelségét, a huncutságot, és a borok mellett erősödő barátságot.

Ez maga a Muzslai Bortúra.

Téged is sok szeretettel, hogy szombaton, 2017. június 3-án együtt koccinthassunk az egészségünkre.

Igyunk együtt muzslai bort!

További információkért kövesd bátran a Bortúra Facebook oldalát (@MuzslaiBortura), illetve böngészd bátran ezt a weboldalat, ahol minden részletet megtudhatsz a napról.
18:00Tenkes koncert és táncház a nemzeti összetartozás napja alkalmából Krasznahorkaváralján
“Néktek emlékezem” címmel rendeznek Tenkes koncertet és táncházat a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Krasznahorkavralján.

A koncertet megelőzően koszorúzásra kerül sor június 3-án, 18:00 órától a Honfoglalás Emlékműnél. Szónok: Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja
18:00Különös házasság Nagykaposon
Különös házasság a komáromi Jókai Színház előadásában Nagykaposon

Időpont: 2017. június 3. 18:00 óra
Helyszín: VMK, Nagykapos
június 4. (vasárnap)
13:00Nyílt nap és Gyermeknap a Thália Színházban
Nyílt nap és Gyermeknap a Thália Színházban

Szeretettel meghívunk minden kicsit és nagyot a Thália Színházba és udvarába
/Mojmír u. 1, Kassa/

2017. június 4-én, vasárnap 13:00 órától

Programjaink:
- Barangolás a műhelyekben és a kulisszák mögött
(első csoport indulása 13:15)
- Középkori fegyverbemutató
- Parkour - a mozgás művészete
- Solymászat, Íjászat
- Csillámtetoválás és arcfestés
- Táncház, Játszóház, Vetélkedők
- Zenebona és tombola húzás
- Kirakodóvásár, Kézműves foglalkozások
- Járda rajzolás, díszletfestés
- Apukamegőrző a Pálinkaházban
- Könyvcsere – ajándékozd el régi megunt könyvedet

Belépő: egy színházi élményről készült alkotás
(rajz, festmény, vers, mese), amit a helyszínen kiállítunk

A rendezvényt rossz idő esetén is megtartjuk!

Mi a jókedvért felelünk, nem a gyerekekért!
Kérjük a szülőket, hogy csatlakozzanak a mókához.

www.thaliaszinhaz.sk – Info: info@thaliaszinhaz.sk –
Tel: 00 421 55 622 58 66, 623 36 43
14:00Gyereknap Szímőn
Sok szeretettel várják a gyerekeket június 4-én vasárnap /14 órától/ a szímői focipályára. A gyerekeket a Glamour zenekar szórakoztatja.

Mi lesz még? Lovaglás póni lovon, "mini játszóház", ugrálóvár, kézműves sarok.... különféle versenyfeladatokkal. Éhesen és szomjasan senki nem megy haza :)
18:00Magyar Kulturális Hét - Bogányi Gergely zongoraművész hangversenye
BOGÁNYI GERGELY ZONGORAMŰVÉSZ NYITÓHANGVERSENYE
június 4., vasárnap, 18.00
Szlovák Rádió Nagy hangversenyterme, Mýtna 1. 

Bogányi Gergely Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész, a világ hangversenytermeinek egyik legkedveltebb művésze. Diszkográfiája rendkívül gazdagnak számít. Legújabb, 13 lemezből álló kiadványa – Chopin összes zongoraműve – eddigi életműve csúcspontját jelenti.
Pozsonyi hangversenyén a magyar fejlesztésű, áramvonalas, új Bogányi-zongorán játszik, mely erőteljes, gazdag felhangrendszerű, tiszta és barátságos hangú, egyedülálló hangszer. 

A belépés díjtalan, de jegyfoglaláshoz kötött a Ticketportal hálózatán keresztül: www.ticketportal.sk
20:00Trianoni megemlékezés Dunaszerdahelyen
A Trianoni békediktátum 97. évfordulóján, június 4-én Dunaszerdahelyen a Trianon emlékfánál gyertyagyújtásra kerül sor 20:00 órától a Pázmaneum Polgári Társulás szervezésében.
A megemlékezéshez csatlakozik A Magyar Megmaradásért Polgári Társulás is.

Június 4., A nemzeti összetartozás napja, Dunaszerdahely városának emléknapja is.

A megemlékezőktől kérik, hogy mécsest, gyertyát vigyenek magukkal.
június 5. (hétfő)
16:30Magyar Kulturális Hét - Szurcsik József kiállítása
SZURCSIK JÓZSEF: PSZICHOMETRIKUS KÍSÉRLETEK I. – kiállítás 

június 5., hétfő, 16.30
Pozsonyi Magyar Intézet, Védcölöp út 54. (Palisády 54) 

Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész személytelen, szimbolikus alakjai művein sajátos formában öltenek testet. Emberi motívumait különös módon olvasztja össze a környezet elemeivel, agglutinációi, szürreális képzettársításai az egyén belső világának és a külvilágnak sokszor lehetetlen kapcsolódásait, az élethelyzetek abszurditását tárják elénk. Az épített emberi környezet alkotásaiban a személyiség beburkolásának eszköze, egyfajta elidegenítő effektus. “Erődjeink, bunkereink látszólag megóvnak – vallja a művész – de az élet szabadságától is megfosztanak bennünket. Ezért kezdtem az utóbbi időben magam is lebontani a falakat, felszabadítani a hőseimet képi és művészi világomban”. 

Kurátor: Molnár Erika művészettörténész 

A kiállítás júniius 30-ig tekinthető meg.
18:00Magyar Kulturális Hét - Pro Musica leánykar hangversenye
PRO MUSICA LEÁNYKAR – ünnepi hangverseny 

június 5., hétfő, 18.00
Szent Márton-dóm 

A nyíregyházi Pro Musica Leánykar a helyi Kodály Zoltán Általános Iskolában működő Cantemus gyermekkórusból távozott, de továbbra is ebben a közösségben énekelni akaró diákok kívánságára alakult 1986-ban. A leánykar az elmúlt három évtizedben számos nemzetközi versenyen vett részt: elnyerte a kórusmuzsika Európa Nagydíját, a Bartók-Pásztory-díjat, a Magyar Örökség Díjat, a BBC Ezüst Rózsa serlegét, illetve sok aranyéremmel, kórusolimpiai győzelemmel gyarapította a Cantemus-család elismeréseinek listáját.
A kórus repertoárja a gregoriántól napjaink zenéjéig terjed, műsorukban megtalálhatók Bartók és Kodály művei mellett a reneszánsz és romantikus kórusművészet jeles darabjai éppúgy, mint a kortárs magyar zeneszerzők művei. 

Vezényel: Szabó Dénes Liszt- és Kossuth-díjas karnagy, a Nemzet Művésze 

Hangverseny a Kodály Zoltán-emlékév keretében.
június 6. (kedd)
17:00Magyar Kulturális Hét - Formák, terek, dimenziók - válogatás Rechnitzer János gyűjteményéből
FORMÁK, TEREK, DIMENZIÓK – válogatás prof. Rechnitzer János gyűjteményéből 

június 6., kedd, 17.00
Z-Galéria, Zichy-palota, Ventur u. 9. (Ventúrska 9) 

A Győrben élő Rechnitzer János egyetemi tanár a kilencvenes évektől alakítja gyűjteményét, amelynek súlypontja a magyar és külföldi művészek geoemetrikus, konstruktív alakotásaiból állt össze. A kollekcióban nagy hangsúlyt helyezett a gyűjtő a MADI (Mozgás, Absztrakció, Dimenzió, Invenció) nemzetközi művészeti csoport alkotásaira. A kiállítás válogatás a gyűjteményből, így találkozhatunk klasszikus művekkel (Kassák, Péri, Weininger), a MADI mozgalom vezetői művészeivel (Quin, Bolivar, Zangara, Besse, Bensasson, Saxon, Hulík), a műfaj kiemelkedő nemzetközi reprezentánsaival (Molnár, Diez, Vasarely, Agam) és a magyar klasszikus kortársakkal (Fajó, Nádler, Joláthy), valamint a fiatal alkotókkal (Halmi-Horváth, Boros, Wolsky, Marafkó). 

Kurátor: Rechnitzer Zsófia, művészeti tanácsadó
Kiállítás a XXII. Szobor és Objekt nemzetközi kiállítás-sorozat keretében. 

A kiállítás augusztus 28-ig tekinthető meg.

19:00Magyar Kulturális Hét - Design kiállítás
SHAPING HUNGARY – DESIGN IN THE 21st CENTURY 

június 6., kedd 19.00
Erdődy-palota, Zoya Galéria, Ventur utca 1. (Ventúrska 1) 

A tudomány és az innováció generációkon, nemzeteken átívelő hidat képez a jövőbe, amelyhez Magyarország a 21. században is hozzáteszi az építőköveit. A Shaping Hungary – Design in the 21st Century című utazó kiállítás néhány tucat, különböző léptékű alkotáson keresztül mutatja be a mai magyar fiatal formatervezők, feltalálók és mérnökök ötleteit, alkotásait, mintegy bizonyítékául annak, hogy méltó utódai a magyar kreativitást megalapozó 20. századi generációnak.
A magyar kreativitást és formatervezést bemutató utazó kiállítás és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös szervezésű tárlata. 

Kiállítás a BRATISLAVA DESIGN WEEK 2017 nemzetközi fesztivál keretében. 

A kiállítás június 11-ig tekinthető meg.
június 7. (szerda)
11:00Magyar Kulturális Hét - Előadás Arany János és Madách Imre barátságáról
„ ÍM ITT ÁLL KÖZÖTTÜNK: ELÉG RÁMUTATNOM: EZ Ő!" 

június 7., szerda 11.00
SzNM – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, Žižkova 18 

Dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész előadása Madách Imre és Arany János barátságáról az Arany János-emlékév keretében. Az előadást követően tárlatvezetés a múzeumban májusban megnyílt Madách Imre és Arany János barátsága c. kiállításon. 

A rendezvény főszervezője az SzNM – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma.

19:00Magyar Kulturális Hét - a Győri Balett előadása
GYŐRI BALETT 

Június 7., szerda, 19.00
Városi P. O. Hviezdoslav Színház, Lőrinc-kapu u. 19. (Laurinská 19.) 

BOLERO (17 perc)
Zene: Maurice Ravel
Koreográfus: Lukács András
Táncolják: Artem Pozdeev, Balikó György, Daichi Uematsu, Dolbilov Alexey, Engelbrecht Patrik, Gémesi Máté, Horváth Krisztián, Jekli Zoltán, Sebestyén Bálint Harangozó-díjas, Szanyi Tamás, Berzéki Melinda, Hancz Alexandra, Hegyi Réka, Marjai Lili, Matuza Adrienn, Szendrei Georgina, Tatiana Shipilova, Tetiana Baranovska, Tüű Barbara, Varga Ágnes
„Nem szerettem volna epigon lenni és nem a szokványos férfi-nő viszonyra, szenvedélyre, érzéki szálra kihegyezni a ,,történetet”. Az én Bolero-m cselekmény nélküli darab, tíz női és tíz férfi táncosra, akik azonos jelmezben, hatalmas fekete szoknyában táncolva próbálnak egy monumentális, hideg hangvételű, sötét báli jelenetet érzékeltetni.” Lukács András


ROMANCE – Kodály Zoltán műveire (50 perc)
Koreográfus: Velekei László Harangozó-díjas
Táncolják: Matuza Adrienn, Sebestyén Bálint Harangozó-díjas, Jekli Zoltán, Tetiana Baranovska, Berzéki Melinda, Hancz Alexandra, Marjai Lili, Tatiana Shipilova, Tüű Barbara, Engelbrecht Patrik, Gémesi Máté, Luigi Iannone, Artem Pozdeev, Szanyi Tamás, Daichi Uematsu
Közreműködik: Pál Eszter népdalénekes
Velekei László 2013-ban dolgozott először Kodály Zoltán műveire. Ezt újragondolva alkotta meg a világhírű zeneszerző munkásságának minden szegletéből hasító Romance című koreográfiáját, tisztelegve ezzel a magyar zenetudós, zeneoktató és népzenekutató előtt.
Előadás a Kodály Zoltán-emlékév keretében. 

Az előadás díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött: 02/52442 961
június 8. (csütörtök)
17:00Magyar Kulturális Hét - Családi portré – bemutatkozik a Kovács család
CSALÁDI PORTRÉ – a Kovács család 

június 8., csütörtök 17.00
Pozsonyi Magyar Intézet, Védcölöp út 54. (Palisády 54) 

Az újonnan indított sorozat keretében betekintést kapunk egy sokoldalú és tehetséges szlovákiai magyar zenész család hétköznapjaiba. A Kovács család tagjaival Haják Szabó Mária szerkesztő folytat kreatív beszélgetést a családról és karrierről, közös munkáikról, sikereikről és távlati terveikről. 

A Kovács család: Kovács Kálmán, karnagy, Kovács Bálint, a Szlovák Filharmónia szóló brácsása, Kovács Orsolya, a Szlovák Filharmónia cselló szólamának szólista helyettese, Kovács Mária a Szlovák Nemzeti Színház énekkarának tagja, Kovács Attila a Szlovák Nemzeti Színház énekkarának tagja.
18:00Experidance: Ezeregyév - Előadás Kassán
Időpont: 2017. június 8., 18:00
Helyszín: Angels Arena (Pri jazdiarni 1, 040 01 KE)
Belépő: 5€ / 4€ / 3€
Jegyelővétel / Info:
tel.: +421 55 623 36 43
e-mail: info@thaliaszinhaz.sk
------------------------------------------------------------------------------------------
EZEREGYÉV

A történelmi Kelet és Nyugat határán egyensúlyozó Magyarország múltja páratlanul gazdag. Az ExperiDance Production debütáló előadása 21 táncképben mutatja meg ezt a gazdagságot, a fenséges és a megrázó pillanatokat ebben az extatikus hangulatú darabban. Az egyedi történelem-értelmezésben népünk sorsát az angyali és démoni erők küzdelme mellett a férfiak és nők örök ellentéte formálja, de minden jelenet valódi főszereplője a remény és az élni akarás. A magyar, cigány és erdélyi néptáncok mellett távolabbi szomszédaink, a törökök, németek és oroszok táncát is eltáncolják.

Magyarország ezzel az előadással ünnepelte az ezredfordulót, 2000. március 15-én, a magyar polgári forradalom emléknapján.

A program Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának támogatásával valósul meg!

A rendezvény fővédnöke: Haraszi Attila, Magyarország kassai főkonzulja!
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
812 éveKirállyá koronázták II. Andrást, az első magyar királyt, akinek koronázási esküt kellett tennie.
150 éveElfogadták a magyar országgyűlés kamarái a közösügyi javaslatot, megalapozva a kétközpontú birodalmat.
35 éveMeghalt Romy Schneider osztrák születésű színésznő, Sissy hercegnő leghíresebb alakítója.
357 éveAngliában a polgárháború után helyreállították a királyságot.
171 éveMegszületett Apponyi Albert gróf, konzervatív politikus.
Fő támogatónk