2017. február 22., szerda - Gerzson
Cikkek közt...  Videók közt...  
Alapiskolai beíratás: ismét sokrétűen kampányol a Via Nova ICS videó Varga Tibor, a Via Nova ICS elnökhelyettese szerint idén ismét a a személyes megszólításokra helyezik a hangsúlyt.
Más lehetőség híján ételeink felét kidobjuk videó Rászorulókkal vagy menhelyi állatokkal osztaná meg az étkét? A helyzet nem ennyire egyszerű.

Videó

FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. február 22.Gyengébb minőségűek a nálunk is forgalmazott élelmiszerek, mint nyugaton
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. február 22.Magyar képzőművészek kiállítása Nagyszombatban
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. február 22.Családi nap az Országházban
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. február 22.Látványosan fejlődik a szlovák gasztronómia
Legfrissebb
Nem kell sugárzásveszélytől tartani Szlovákiában Korábban több európai országokban – köztük Csehországban is – a jód-131 magasabb szintjét mérték.
Fontos felfedezéseket tettek a csehek az Antarktiszon A 2007. február 22. óta működő bázison eddig 25 tudományterület 90 tudósa fordult meg.
Németország 200 ezer fős haderőt akar „A Bundeswehr olyan kihívásokkal néz szembe, mint még soha” – fogalmazott Ursula von der Leyen védelmi miniszter
Leadták a petíciós íveket a párkányi hulladékégető felépítése ellen Az MKP párkányi helyi szervezete 7557 tiltakozó aláírást gyűjtött össze a városba tervezett hulladékfeldolgozó felépítése ellen.
Fontos szakaszgyőzelmet jelent a Minority SafePack Február 3-án az EU Törvényszéke helyt adott a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést előterjesztők kérésének.
Kiska megtagadta az egyházak regisztrációját szigorító törvény aláírását A törvénymódosítás 50 ezerre emeli az új egyházak regisztrációjának feltételét. Az elnöki vétó ellenére a törvény hatályba lép.
Belföld Jóváhagyta a kormány a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvénytervezetet Jóváhagyta a kormány a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvénytervezetet Frissítvevideó POZSONY. Új közszolgálati intézmény, a Kisebbségi Kulturális Alap koordinálhatja majd hamarosan a kisebbségi kultúra anyagi támogatását. A kormány ugyanis ma jóváhagyta a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvénytervezetet, illetve annak parlamentben történő megvitatását javasolta. A Kisebbségi Kulturális Alap a jóváhagyott tervezet szerint 8 millió eurót kap majd az állami költségvetésből. Nem kell sugárzásveszélytől tartani Szlovákiában videó Korábban több európai országokban – köztük Csehországban is – a jód-131 magasabb szintjét mérték. Leadták a petíciós íveket a párkányi hulladékégető felépítése ellen videó Az MKP párkányi helyi szervezete 7557 tiltakozó aláírást gyűjtött össze a városba tervezett hulladékfeldolgozó felépítése ellen.
Külföld Újabb mig­rá­ciós ren­de­letet hozhat Do­nald Trump­ Újabb mig­rá­ciós ren­de­letet hozhat Do­nald Trump­ videó WASHINGTON. Do­nald Trump egyik fő­ta­nács­adója, Stephen Mil­ler sze­rint a mó­do­sí­tott, musz­li­mok be­uta­zá­sát kor­lá­tozó el­nöki ren­de­let ezúttal sem fog min­den­ki­nek tet­szeni. Ta­nács­adója sze­rint a mó­do­sí­tott, musz­li­mok be­uta­zá­sát kor­lá­tozó el­nöki ren­de­let ezúttal sem fog tetszeni sokaknak Németország 200 ezer fős haderőt akar videó „A Bundeswehr olyan kihívásokkal néz szembe, mint még soha” – fogalmazott Ursula von der Leyen védelmi miniszter Porosenko: Oroszország nagyszabású háborúra készül Ukrajna ellen videó Porosenko szerint a jövőre esedékes oroszországi elnökválasztás újabb ok arra, hogy Ukrajna növelje hadi készültségét.
Itthon Katakombák és járatok a Klapka tér alatt Katakombák és járatok a Klapka tér alatt videó KOMÁROM. Titokzatos járatok, ívelt mennyezetű katakombák nyíltak meg a városi hivatal pincéjéből, amikor kisebb üregek kiszélesítésével bejutottak a pincerendszerbe. Nem teljesen újkori felfedezésről van szó, a járatok egy részéről már mások is tudhattak – legalábbis erre utal az a hulladék, ami a katakombákban tornyosul. Egy kisebb üreg kiszélesítésével a városi hivatal pincéjéből jutottak be a pincerendszerbe. A szaktárca hamarabb kezdené a gyermekek beiskolázását videó Az oktatásügyi minisztérium fokozatosan szeretné növelni a gyermekek óvodába kerülését négyéves koruktól. Tavaly 75 ezer diák használta ki a sítanfolyam-támogatást videó A kormány szerint a sítanfolyamok támogatásával a hazai idegenforgalom fellendülését támogatja a kabinet.
Magyar világ Fontos szakaszgyőzelmet jelent a Minority SafePack Fontos szakaszgyőzelmet jelent a Minority SafePack videó BUDAPEST. Fontos és előzmények nélküli szakaszgyőzelmet ért el a teljes Kárpát-medencei magyar közösség az Európai Unión belüli kisebbségi jogérvényesítés terén a Minority SafePack európai polgári kezdeményezéssel - állapította meg a Nemzetpolitikai Kutatóintézet legfrissebb elemzésében. Február 3-án az EU Törvényszéke helyt adott a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést előterjesztők kérésének. Szakértő: egyre több magyar javaslatot fogad be az unió videó Orbán Balázs felidézte, hogy ilyen volt a kerítés megépítése, és az unión kívül felállítandó úgynevezett hotspotok kérdése is. Több száz migráns várakozik Szabadkán videó Néhányan megpróbáltak átjutni a szerb-magyar határon, de a rendőrök és katonák feltartóztatták és visszafordították őket.
Kultúra „Ha volna két életem...” – Piramis-dalok hiteles tolmácsolásban „Ha volna két életem...” – Piramis-dalok hiteles tolmácsolásban videó DUNASZERDAHELY. Révész Sándor, Závodi Janó és zenésztársaik március 4-én Dunaszerdahelyen adnak koncertet. A legendás zenekar énekese és szólógitárosa eredeti hangon, új hangszerelésben szólaltatja meg az ismert Piramis-dalokat. Révész Sándor, Závodi Janó és zenésztársaik március 4-én Dunaszerdahelyen adnak koncertet. Elkezdődött a Han Solo-film forgatása videó Han Solót, akinek szerepét a korábbi Star Wars-filmekben Harrison Ford játszotta, most Alden Ehrenreich alakítja. Enyedi Ildikó: Ami összeköt minket, az a fontosabb videó A Testről és lélekről című film arról szól, hogy minden, ami összeköt minket, fontosabb, mint ami szétválaszt.
Színes Hosszú Katinka reméli, hogy Hosszú Katinka reméli, hogy "életben marad" a budapesti pályázat videó BUDAPEST. A tavalyi, riói olimpia háromszoros bajnok úszója, Hosszú Katinka azt mondta: reméli, hogy "életben marad" a 2024-es budapesti olimpiai pályázat. Összefogás és egység nélkül nincs esély arra, hogy Budapest elnyerhesse a 2024-es olimpia megrendezését - mondta Fürjes Balázs. Kutyaszánhajtásban lett világbajnok az óradnai plébános videó A besztercei helyi újság adta hírül, hogy Kiss Attila plébános Olaszországban világbajnok lett. Történelmi tettre készül a két magyar hegymászó videó Egy hónap múlva indul Klein Dávid és Suhajda Szilárd oxigénpalack nélkül a Mount Everestre.
Mozaik Sikeresen felbocsátották a Progressz-MSZ05 teherűrhajót Sikeresen felbocsátották a Progressz-MSZ05 teherűrhajót videó BAJKONUR. Sikeresen felbocsátották a kazahsztáni Bajkonurból szerdán a Progressz-MSZ05 típusú orosz teherszállító űrhajót, fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének szánt 2,5 tonna utánpótlással - közölte a Moszkva környéki irányító központ. A teherűrhajó pénteken érkezik az ISS-hez. A start minden probléma nélkül zajlott, a teherűrhajó Föld körüli pályára állt, majd az ISS felé vette az irányt. Fontos felfedezéseket tettek a csehek az Antarktiszon videó A 2007. február 22. óta működő bázison eddig 25 tudományterület 90 tudósa fordult meg. Növeli a depresszió kockázatát a kevés alvás videó A naponta négy órát vagy annál kevesebbet alvók körében 9,1 százalék volt a depresszió előfordulásának aránya.
Vélemény Agárdy Gábor: Vízhiány és népszaporulat Agárdy Gábor: Vízhiány és népszaporulat videó Afrika négy országában (Szudán, Nigéria, Szomália és Jemen) éhínség fenyeget, csaknem 1,4 millió gyerekre vár éhhalál – a közelmúltban így figyelmeztette a világot az UNICEF. Az EU 82 millió € támogatást ad a térségnek, elsősorban élelmiszerre és ivóvízre... Ha az afrikaiak nem akarnak éhen- és szomjan halni, irány a nagyvilág – elsősorban Európa. Kiss Beáta: Iskoláink finanszírozásáról – újra videó Újfent az események után kullogunk, elhárult egy konkrét veszély, de hosszú távú megoldás továbbra sem született. Kövesdi Károly: Bugár Béla rögvalósága videó Bugár Béla a maga közismert visszafogottságával csupán annyit szeretne, ő mondaná meg, kikből álljon az MKP és annak vezetése.
Hitélet Nemzetközi segítséget sürget az éhínség ellen Ferenc pápa Nemzetközi segítséget sürget az éhínség ellen Ferenc pápa videó VATIKÁN. Konkrét élelmezési segélyt és ennek célba juttatását sürgette az afrikai Dél-Szudán éhínségtől sújtott lakosságának Ferenc pápa a vatikáni általános audiencián szerdán. Ferenc pápa beszédében kitért a víz és a nemzetközi vízkészletek védelmére is. A szír ortodox pátriárkával találkozott Orbán Viktor videó Orbán Viktor a magyar kormány nevében konkrét segítséget ígért II. Efrém Ignác egyházfőnek. Szentmisével zárult a házasság hete rendezvénysorozat Budapesten videó Házasságban, családban élni jó – üzeni a 10. születésnapját ünneplő rendezvény.
Múltunk Orvosi műhiba következtében halt meg Andy Warhol, a pop-art pápája Orvosi műhiba következtében halt meg Andy Warhol, a pop-art pápája videó NEW YORK. Harminc éve, 1987. február 22-én halt meg Andy Warhol, a pop-art művészet legismertebb képviselője. Művészete jelentősen befolyásolta a múlt század látásmódját. Ő volt a popkultúra legismertebb, legkörülrajongottabb alakja, akinek művészete jelentősen befolyásolta a múlt század látásmódját. Tíz hónapon át szedte áldozatait a verduni vérszivattyú videó Az 1916. február 21-től tartó verduni csata a katonák többsége számára egyet jelentett a halállal és a pusztítással. Lincolnt tartják a legjobb amerikai elnöknek a történészek videó George Washingtont a második, Franklin D. Rooseveltet a harmadik, míg a listán idén debütáló Barack Obamát a 12. helyre sorolták.
Időjárás
Pozsony
Ma: 9°C / 13°C
Holnap: 9°C / 14°C
Ógyalla
Ma: 9°C / 13°C
Holnap: 8°C / 12°C
Losonc
Ma: 7°C / 8°C
Holnap: 7°C / 11°C
Kassa
Ma: 5°C / 6°C
Holnap: 6°C / 9°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi február 22. (szerda)
14:00Beszéljünk iskoláink jövőjéről - Workshop Nyitrán
Nyitrán a Közép-európai Tanulmányok Karán kerül megrendezésre a Beszéljünk iskoláink jövőjéről c. workshop.

Időpont: 2017. feb. 22., 14:00 óra
Helyszín: KF Egyetem (UKF), Pedagógiai Kar, 117-es terem.
február 23. (csütörtök)
19:00Duna Művészegyüttes: Mementó (táncszínházi előadás) a Jókai Színházban
Duna Művészegyüttes: Mementó (táncszínházi előadás)
Február 23. csütörtök 19:00 

A Gulag munkatáborok lakóinak kiszolgáltatottsága, megalázottsága valamint az átélt borzalmak és a kényszermunka tudatmódosító hatására megjelenő víziók, a haza utáni vágyakozás pillanatai kerülnek bemutatásra a magyar néptánc elemekből táplálkozó kortárs és modern elemeket is tartalmazó táncelőadásban. Állapotrajz, mely a fogvatartottak megnyomorított belső világát tárja a néző elé mindezt autentikus és világzenei elemeket is tartalmazó magyar népzenével átitatva.
Az előadás egyaránt foglalkozni kíván a Gulag táborokba zárt politikai foglyok, a Gupvi táborokba zárt hadifoglyok, és a Málenkíj robot során elhurcolt civil lakosok hányattatott sorsával. Cél a kollektív emlékezet erősítése a közös átélés által. 

Jegyár: 7 euro

Az előadás alkotói:
Zeneszerző: Szokolai „Dongó" Balázs
Dramaturg: Hegedűs Sándor
Jelmez-díszlettervező: Túri Erzsébet
Asszisztens: Bonifert Katalin
Produkciós vezető: Letenyei Gábor
Rendező-koreográfus: Juhász Zsolt
Előadják a Duna Művészegyüttes táncosai. 

Ha szeretnének jegyet váltani, vagy további kérdésük lenne, akkor keressenek bizalommal hétköznap 9.00-12.00 és 13.00-15.00 óra között a +421-35-7908 113-as telefonszámon, vagy e-mailben: ozgyin.erika@jokai.sk címen.
február 24. (péntek)
17:00A Tompa Mihály Református Gimnázium farsangi műsora Rimaszombatban
Az idén is megrendezi hagyományos éves kultúrműsorát a Tompa Mihály Református Gimnázium, amelyre ezúttal február 24-én, pénteken 17.00 órától kerül sor a Városi Művelődési Központ színháztermében.
18:00Ondrejcsák Róbert a Rimaszombati Kávéházban
Egy kis ország a nagy nemzetközi politikai sakkjátszmában! A Rimaszombati Kávéház februári vendége Ondrejcsák Róbert államtitkár és szakértő, akivel az aktuális kül- és biztonságpolitikai helyzetekről beszélget az est házigazdája, Hangácsi István.

Az estre a Három Rózsa Kávéházban kerül sor február 24-én, pénteken, 18.00 órai kezdettel.
19:00Farsangi magyar bál Dunaszerdahelyen
A dunaszerdahelyi Farsangi magyar bál február 24-én lesz 19 órától a Dominika étteremben. A tombolabevételből ismét egy dunaszerdahelyi magyar iskolát támogatnak majd a szervezők. Ezúttal a Vámbéry Ármin Alapiskolát. Belépőjegy: 25,- euró. A jegy ára tartalmazza: fogadóital, aperitif, 2x vacsora, kávé, tortaszelet, pogácsa, pixBOX képek.

Az élő zenét Valaskó Ferenc szolgáltatja, billentyűn kíséri Sipi Béla.

Az idei farsangi magyar bálon bemutatkozik a pixBOX fotokabin, egy valódi élményfotózással szórakoztat majd mindenkit. A kép készítése után pár másodperccel már kézbe is kapják a kinyomtatott képeket. A fényképezés benne van a jegy árában!

A tombola fődíja prágai utazás 2 személy részére 3nap/2éj, reggelivel 4 csillagos szállodában az Exit Travel Club felajánlásában!
A szervezők szívesen fogadnak tombolafelajánlásokat és szeretettel várnak mindenkit.

20:30HaddelHadd koncert Dunaszerdahelyen
HaddelHadd koncert Dunaszerdahelyen.

Helyszín: Soul Hunter Music Club
Időpont: 2017. 02. 24., péntek, 20:30
február 25. (szombat)
14:00Farsangi felvonulás Helembán
Helemba község szeretettel meghívja önt a 2017. február 25-én 14:00 órakor megrendezésre kerülő farsangi mulatságra.
17:00VI.Vince-Pince Fesztivál Léván
A Reviczky Társulás szeretettel várja Önt az immár hatodik alkalommal megrendezendő Vince-Pince fesztiválra 2017. február 25-én szombaton, 17 órára a Reviczky Házba.

Program:
2017. február 24-én, pénteken: 16.00 - 18.00 – minták leadása (minden fajtából legalább 3 címkézett palack).

2017. február 25-án, szombaton:
10.00 - 16.00 – szakmai zsűrizés,
17.00 - 18.00 – ünnepélyes megnyitó, eredményhirdetés, díjak átadása Magyarország borkirálynői által,
18.00 - 18.30 – műsor – Nagy Csomor István családi zenekara
18.30 - 21.45 – szabad borkóstolás, kötetlen szórakozás Patkó Béla népi zenekarával
21.45 - kapura öntés
22.00 - kapuzárás.

Vacsora – Molnár Jenő csülkös babgulyása. Borkorcsolya, kávé, tea, üdítők - a bárban.

Balatonfüredi borok seregszemléje – a Koczor Pincészet jóvoltából.

Nevezési díj borászoknak: 1 minta zsűriztetése: 6,- €, (egyben jegy is), minden további minta benevezése: +1,- €.

Belépőjegy a rendezvényre elővételben: 7,- € (igénylés 2017.február 17-ig!), a helyszínen: 10,- €.

Az árban: kóstolópohár, csülkös babgulyás, 2 borminta kóstolása. Kóstolójegyek darabja: 0,50,- €.

Az elővételi jegyárusítás 2017. január 23 -án kezdődik és 2017. február 17., péntekig tart Kosztolányi Magdolnánál (0907 204 699).
20:00Phoenix RT és End of Paradise koncert Dunaszerdahelyen
Phoenix RT ★ End of Paradise - Dunaszerdahely - SHMC

2017.február 25.
Dunaszerdahely - Soul Hunter Music Club
20:00 - End of Paradise
https://www.youtube.com/watch?v=9VIplZzIur8
21:00 - Zero Day
https://www.youtube.com/watch?v=6wh47oBiR_Y
22:00 - PHOENIX RT

Belépő - 5 euró
március 1. (szerda)
17:00Németi Róbert fotókiállítása Pozsonyban
SZLOVÁK NEMZETI MÚZEUM,
A SZLOVÁKIAI MAGYAR KULTÚRA MÚZEUMA,  
A BODROGKÖZI ÉS UNG-VIDÉKI KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZET
Kassa Megyei Önkormányzat Kulturális Intézménye

Szeretettel meghívják Önt
Németi Róbert: EGY BODROGKÖZI SZEMÉVEL
című fotókiállítására.

Helyszín: Brämer-kúria, Žižka u. 18., Pozsony
Időpont: 2017. március 1., 17:00 óra

A kiállítást megnyitja: PeadDr. Zvolenský Gabriella,
a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet igazgatója.

A kiállítás megtekinthető: 2017. áprílis 16-ig.

március 2. (csütörtök)
18:00Hit és hűség c. előadás Rimaszombatban
A Boráros Imre Színház, valamint a Fundament Polgári Társulás és adományozóinak klubja március másodikán, csütörtökön 18.00 órától a Tompa Mihály Református Gimnázium dísztermében bemutatja Csáky Pál Hit és hűség című színpadi játékát.

Az előadás után a darabról és az Üzenet című kötetről Erdélyi Gézával, Koncsol Lászlóval és Dunajszky Gézával Juhász Dósa János beszélget.
március 4. (szombat)
19:00Piramis-dalok Dunaszerdahelyen - Révész Sándor koncertje
Révész Sándor, Závodi Janó és zenésztársaik március 4-én Dunaszerdahelyen adnak koncertet. A legendás zenekar énekese és szólógitárosa eredeti hangon, új hangszerelésben szólaltatja meg az ismert Piramis-dalokat.

A két zenei ikon fiatal tehetséges „szövetségesekkel” lép színpadra: Horváth Ákos (gitár-vokál), Nagy Gergő (gitár), Megyaszay István – Megya (basszus) és Delov Jávor (dob) játékát is hallgathatja a közönség.

Az ígéretes koncert vendégzenekara a B52, Jankai Béla, Kálmán Gyuri, Pálmai Zoltán, Szűcs János és Járdány Barna együttese.

A koncertnek a dunaszerdahelyi városi sportcsarnok ad otthont 2017. március 4-én, 19.00 órai kezdettel.
21:00Szuperzöld és Undermind koncert Dunaszerdahelyen
Március 4.-én 21:00 órától a dunaszerdahelyi Soul Hunter Music Clubban fellép:

Szuperzöld
UNDERMIND

A belépés ingyenes!
Belépés csak 18 év felett!
március 12. (vasárnap)
17:00Operett- és musicalgála Komáromban
A Lehár Ferenc polgári társulás a komáromi városi művelődési központtal (vmk) közösen Operett- és musicalgálát rendez 2017. március 12-én 17 órától a komáromi vmk-ban. Fellép: Nagy Ibolya, Sárközi Xénia, Klein Otokár, Viktória Ballánová, Valach Tünde, Szekér Anna, Pál Botond, Pető Edina, Ott József, Orbán Gábor, Tarnay Dávid, Vratny Attila László és a Váci Szimfonikus Zenekar. Jegyelővétel a komáromi vmk-ban (10 euró). Információ: 00421-35/7713550 és 00421-905/ 892 579. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!
március 17. (péntek)
18:00Hazajáró közönségtalálkozó Párkányban
Közönségtalálkozót szerveznek a Duna TV Magyar Örökség Díjas honismereti magazinműsorának főszereplőivel, Kenyeres Oszkárral és Jakab Sándorral március 17-én, Párkányban.

A rendezvény 18 órakor kezdődik a Városi Művelődési Központ kistermében. A belépés díjtalan.
április 4. (kedd)
19:00Zorán koncert Rimaszombatban
Koncz Zsuzsa nagysikerű novemberi fellépése után április 4-én a magyar zenei élet másik ikonikus alakja, Sztevanovity Zorán ad koncertet a rimaszombati kultúrházban.

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművészt Sipeki Zoltán gitárvirtuóz, Gátos Iván zongorista, Csányi István szaxofonoművész és három vokalista hölgy – Óvári Éva, Kabelács Rita és Péter Barbara – társaságában láthatjuk majd a színpadon.

A kétórás koncertre jegyek elővételben a Tompa Könyvesboltban és a Rimaszombati VMK-ban kaphatók még korlátozott számban.
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
27 éveAz áldozatok napja
285 éveMegszületett George Washington, az Amerikai Egyesült Államok első elnöke.
110 éveA cserkészet világnapja
577 éveKomáromban megszületett V. (Utószülött) László magyar király, aki lefejeztette Hunyadi Lászlót.
505 éveSevillában meghalt Amerigo Vespucci híres itáliai hajós és felfedező, akiről elnevezték az "új világ"-ot.
Fő támogatónk