2017. május 23., kedd - Dezső
Cikkek közt...  Videók közt...  
Minority SafePack: nyár elején kezdődik az aláírásgyűjtés a Felvidéken videó A FUEN-kongresszuson a romániai és szlovákiai magyarok anyanyelvhasználatával foglalkozó határozatot fogadtak el.
Manchesteri robbantás - Egy 22 éves férfi lehetett az elkövető videó A manchesteri rendőrség főparancsnokának tájékoztatása szerint egy 22 éves, Salman Abedi nevű férfi lehetett az elkövető.

Videó

FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. május 23.Kevesebb a magyar iskolába íratott elsősök száma a Kassa-vidéki járásban
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. május 23.Külhoni magyar családi vállalkozások éve – Rimaszombatban ért véget a Kárpát-medencei körút
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. május 23.Bemutatót tartott a füleki Zsákszínház
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. május 23.Múzeumok éjszakája Komáromban
Legfrissebb
Manchesteri robbantás - Egy 22 éves férfi lehetett az elkövető A manchesteri rendőrség főparancsnokának tájékoztatása szerint egy 22 éves, Salman Abedi nevű férfi lehetett az elkövető.
Ismét lesz közvetlen vonatjárat a déli vonalon Pozsony és Kassa között Június 11-től változik a Szlovák Vasúttársaság menetrendje, a déli vonalon utazóknak nem kell majd átszállniuk Zólyomban.
Berlin szerint több mint 6,5 millió menekült akar bejutni Európába A német biztonsági szervek bizalmas minősítésű elemzése szerint számuk januártól több mint félmillióval emelkedett.
333 liter vért adott életében egy holland férfi Visszavonul a rekorder holland véradó, aki 333 liter vérrel segített másokon.
OĽaNO: legkevésbé arra van szükség, hogy az ÚVO-t oligarchák irányítsák a háttérből Veronika Remišová és Jozef Viskupič rámutatott, bizonyos információk szerint a győztes a Most-Híd jelöltje, Juraj Méry lesz.
May: a biztonsági szolgálatok tudják, ki követte el a merényletet Frissítve A brit miniszterelnök közölte, a rendőrség és a biztonsági szolgálatok meggyőződése szerint egyetlen merénylőről van szó.
Belföld A kormányfő szerint napjaink központi témája a terrorcselekményekkel szembeni védekezés A kormányfő szerint napjaink központi témája a terrorcselekményekkel szembeni védekezés videó POZSONY, PRÁGA. Robert Fico miniszterelnök szerint a terrortámadásokkal szembeni védekezés válik napjaink európai és világpolitikájának leglényegesebb témájává. Mindezt a manchesteri terrortámadás margójára fejtette ki a prágai Európai Atomenergiai Fórumon tartózkodó kormányfő. A munkanélküliség, a szociális kérdések, a klímaváltozás helyett a biztonságnak kell az első helyen szerepelnie – hangsúlyozta. OĽaNO: legkevésbé arra van szükség, hogy az ÚVO-t oligarchák irányítsák a háttérből videó Veronika Remišová és Jozef Viskupič rámutatott, bizonyos információk szerint a győztes a Most-Híd jelöltje, Juraj Méry lesz. Volt titkosszolgálati vezető: szinte lehetetlen egy magányos farkas nyomára bukkanni videó Peter Tóth publicista, a szlovák titkosszolgálat elhárításának egykori vezetője ezt a manchesteri terrortámadás margójára mondta.
Külföld May: a biztonsági szolgálatok tudják, ki követte el a merényletet May: a biztonsági szolgálatok tudják, ki követte el a merényletet Frissítvevideó LONDON. Theresa May brit miniszterelnök szerint a biztonsági szolgálatok tudják, hogy ki követte el a hétfő éjszakai öngyilkos merényletet Manchesterben. A merényletnek 22 halálos áldozata van és 59 sérültet kezelnek kórházban, közülük sokaknak válságos az állapota. A világ vezetői elítélték a terrorcselekményt. A brit miniszterelnök közölte, a rendőrség és a biztonsági szolgálatok meggyőződése szerint egyetlen merénylőről van szó. Berlin szerint több mint 6,5 millió menekült akar bejutni Európába videó A német biztonsági szervek bizalmas minősítésű elemzése szerint számuk januártól több mint félmillióval emelkedett. Manchesteri robbantás - Az Iszlám Állam jelentkezett elkövetőként Frissítvevideó A brit rendőrség szerint a terrortámadást egy férfi követte el házi készítésű pokolgéppel, és ő maga is meghalt.
Itthon A Szenci járásban is növekedett a magyar iskolába íratott gyerekek száma A Szenci járásban is növekedett a magyar iskolába íratott gyerekek száma videó SZENC. A Szenci járásban most biztatóbbak az adatok, mint két-három éve voltak. A járás magyar iskoláiba az idén áprilisban 50 diákot írattak be, vagyis számuk a 2012-ben beíratott 29 diákhoz képest csaknem megduplázódott. A járás magyar iskoláiba most 50 diákot írattak be, vagyis számuk a 2012-ben beíratott 29 diákhoz képest csaknem megduplázódott. Ismét lesz közvetlen vonatjárat a déli vonalon Pozsony és Kassa között videó Június 11-től változik a Szlovák Vasúttársaság menetrendje, a déli vonalon utazóknak nem kell majd átszállniuk Zólyomban. Elkezdődtek a szóbeli érettségi vizsgák videó Június 9-ig 717 középiskola összesen 39 670 tanulója áll a vizsgabizottság elé.
Magyar világ Az RMDSZ benyújtotta a nyelvi jogokat bővítő törvénymódosítási javaslatát Az RMDSZ benyújtotta a nyelvi jogokat bővítő törvénymódosítási javaslatát videó KOLOZSVÁR. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kedden benyújtotta a román parlamentben a közigazgatási törvényt módosító javaslatát, mellyel az anyanyelvhasználati jogokat kívánja bővíteni. 20 százalékról 10 százalékra csökkentenék a kisebbségeket megillető hivatali anyanyelvhasznánalat küszöbértékét. Szijjártó: a lehető legaljasabb terrorcselekmény volt a manchesteri támadás videó Hangsúlyozta: Európának az elmúlt évtizedekben sosem kellett ilyen súlyos terrorfenyegetéssel szembesülnie, mint most. Szijjártó: csak a magyar határvédelem jelent megoldást Frissítvevideó Szijjártó Péter közölte: a migrációs nyomásnak még nincs vége, az EU és Törökország közötti migrációs megállapodás törékeny.
Kultúra Sok meglepetés és lehetőség a Szlovákiai Magyar Zenekarok 3. Szemléjén Sok meglepetés és lehetőség a Szlovákiai Magyar Zenekarok 3. Szemléjén videó DUNASZERDAHELY. A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE) és a Tumultus Polgári Társulás a Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Tehetséggondozó Program (SZMAKTEP) központi rendezvényeként meghirdette könnyűzenei tehetségkutatóját, a Szlovákiai Magyar Zenekarok 3. Szemléjét, amely egyben a Kárpát-medencei Öröm a Zene tehetséggondozó program felvidéki állomása. A 2017. szeptember 16-án Dunaszerdahelyen megtartandó rendezvényre 2017. június 30-ig lehet jelentkezni. Meghalt Roger Moore brit színész videó A filmcsillag rákbetegségben szenvedett, Svájcban hunyt el. Zárt körű temetése Monacóban lesz. Cannes - Nagy tapssal jutalmazták a kassai Kristóf György filmjét videó A kassai születésű Kristóf György Kihűlés (Out) című első játékfilmjét hétfőn este mutatták be a 70. cannes-i fesztiválon.
Színes Elindult a Mount Everest csúcsára Klein Dávid és Suhajda Szilárd Elindult a Mount Everest csúcsára Klein Dávid és Suhajda Szilárd videó Klein Dávid és Suhajda Szilárd május 23-án nepáli idő szerint hajnali három órakor elhagyta a Mount Everest alaptáborát, és a Magyar Everest Expedíció 2017 keretében elindult a világ legmagasabb hegyének csúcsára. Az előttük álló csúcsmászó kör várhatóan legalább öt napot vesz igénybe. Az előttük álló csúcsmászó kör várhatóan legalább öt napot vesz igénybe. 333 liter vért adott életében egy holland férfi videó Visszavonul a rekorder holland véradó, aki 333 liter vérrel segített másokon. Belehalt sérüléseibe Nicky Hayden, MotoGP világbajnok videó A Superbike-világbajnokságban versenyző motorost múlt szerdán gázolta el egy személygépkocsi Olaszországban kerékpározás közben.
Mozaik Magyar kutatók bizonyították a retina és az agykéreg mozgásérzékelésének összefüggését Magyar kutatók bizonyították a retina és az agykéreg mozgásérzékelésének összefüggését videó BUDAPEST. Bázelben dolgozó magyar kutatók egereken végzett kísérletekkel bizonyították, hogy a látás során a mozgások irányát a szemben található retina és az agykérgi idegsejthálózatok egymásra épülő tevékenysége értelmezi. A kutatás egyik hosszú távú célja, hogy jobban megértsék az emberi agy alkalmazkodóképességét. Rekordmagas dagály okozhat áradásokat Hawaiin videó A tudósok szerint a globális felmelegedés okozta jelenség évtizedeken belül gyakorivá válhat a régióban. Rendkívüli űrsétára készülnek az űrállomáson videó A komplexum amerikai, orosz és francia asztronauták alkotta jelenlegi ötfős legénysége nincs veszélyben a NASA közleménye szerint.
Vélemény Kiss Beáta: Iskolabuszokról – kicsit másképp Kiss Beáta: Iskolabuszokról – kicsit másképp videó A vajkai iskolabusz témáját a sajtó már alaposan kivesézte, de talán apropóként nem árt felidézni. A közlekedési, az oktatási és belügyminisztériumok összefogásával létrejött projektben az iskolabuszok hatékonyságát vizsgálják. Ez a konkrét alkalom biztosan nem a magyar gyerekek érdekeit szolgálja, ez kiderül a híradásokból, nem is kívánom tovább ecsetelni. De mindenképp továbbgondolásra késztet a téma. Jogos elvárás, ha már létezik az „iskolabusz-projekt”, hogy ez legalább részben a szlovákiai magyar iskolák hasznára is legyen. Agárdy Gábor: A hetedik cikkely videó Nem a cikkely megszavazásával és annak politikai előzményeivel, hanem inkább kiváltó okaival és céljával kívánok foglalkozni... Fiala Ilona: A műsorvezetők felelőssége videó Ami manapság folyik a médiában, az a nyelv elleni vétség – tisztelet a kivételnek. Ha ez a példa, akkor máris elvesztünk.
Hitélet Böjte Csaba: az elüldözött iraki keresztények talpra fognak állni Böjte Csaba: az elüldözött iraki keresztények talpra fognak állni videó BUDAPEST. A menekülttáborban élő, otthonukból elüldözött iraki keresztények összetartanak, szeretik és segítik egymást, és "talpra fognak állni" - mondta Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Budapesti Székely Kör rendezvényén hétfő este Budapesten. "Azért mentem, hogy vigasztaljam őket, de én kaptam erőt, bátorítást tőlük" - fogalmazott Böjte Csaba. Megnyílt a XXV. Szent István Könyvhét videó Az eseményt Erdő Péter bíboros, a Szent István Társulat (SzIT) fővédője nyitotta meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. A református egység napját tartották Nagyváradon videó A Kárpát-medence valamennyi református püspöke részt vett a nagyváradi várban szombaton tartott református egység napján.
Múltunk Falcone bíró meggyilkolása törte meg a szicíliai maffia hatalmát Falcone bíró meggyilkolása törte meg a szicíliai maffia hatalmát videó Huszonöt éve, 1992. május 23-án gyilkolta meg a szicíliai maffia a bűnszövetkezet ügyeit vizsgáló Giovanni Falcone bírót. A Palermo közelében elkövetett robbantásos merényletnek az Olaszországban a bátorság és az igazság bajnokának tartott bíró felesége is áldozatul esett. A keresztapák rosszul számítottak: a hatalmas felháborodást keltő merénylet a szervezett bűnözés elleni harc fokozásához, a maffia hatalmának megtöréséhez vezetett. Huszonöt éve, 1992. május 23-án gyilkolta meg a szicíliai maffia a bűnszövetkezet ügyeit vizsgáló Giovanni Falcone bírót. Immáron 150 éves a Cassandra-levél videó Kossuth Lajos Deák Ferenchez intézett nyílt levele, a kiegyezés egyik fontos dokumentuma mára fogalommá vált. 95 éve mutatkozott be a Székely himnusz videó A tömegek meghódítása és a közismertté válás csak a két világháború között vette kezdetét a szigorú politikai tiltás ellenére.
Időjárás
Pozsony
Ma: 16°C / 21°C
Holnap: 14°C / 19°C
Ógyalla
Ma: 17°C / 19°C
Holnap: 13°C / 19°C
Losonc
Ma: 12°C / 16°C
Holnap: 9°C / 17°C
Kassa
Ma: 14°C / 19°C
Holnap: 11°C / 21°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi május 24. (szerda)
18:00Mackóvilág kiállítás Párkányban
Egy fantasztikus gyűjtemény érkezik a Párkányi városi múzeumba, a meghívó és a plakátok már hirdetik az eseményt, amelynek egyik főszereplője Szóda Józsefné Tokodról és az ő fantasztikus Mackó birodalma. A kiállítás előtt beszélgettünk a gyűjtemény tulajdonosával.
május 25. (csütörtök)
15:00Új kiállítás nyílik Szabó Gyula műveiből Losoncon
Május 25-én (csütörtökön) új kiállítás nyílik a losonci Szabó Gyula Emlékházban 17.30 órától A tehetségtől a zsenialitás felé címmel, Szabó Gyula műveiből.

Előtte 15.00 órakor a református temetőben található síremléknél tisztelegnek a festőművész emléke előtt.
18:00"Esték a Gömöri Hírlappal" - Bemutatkozik Licsko Péter zeneszerző
A rimaszombati Városi Hivatal és a Magán Konzervatórium szervezésében Esték a Gömöri Hírlappal című sorozatának vendége május 25-én, csütörtökön 18.00 órától a Tompa Mihály Református Gimnázium dísztermében Licsko Péter zeneszerző lesz, akivel Juhász Dósa János beszélget. Közreműködik Botos Roland és Danyi Csaba.
május 27. (szombat)
08:30Vezetett gyalogtúra a Novohrad-Nógrád Geopark szervezésében
Május 27-én (szombaton) ismét a Novohrad-Nógrád Geopark szervezésében lehet túrázni, ezúttal Fülek – Vecseklő – Lőrince-patak szurdoka – Mária-kút – Újbást/Óbást – Fülek útvonalon.

Közben megtekinthető Ladóczky V. gyűjteménye és hőlégballonos bemutatót is tartanak, sőt korlátozott számban hőlégballonos repülést is abszolválhatnak, akik befizetik a 75 euró/fő repülési díjat és időben bejelentkeznek a +421 907 200 760-as telefonszámon.

A túrára egyébként május 25-ig lehet jelentkezni.
Részvételi díj: felnőtteknek 4, gyerekeknek 2 euró. Indulás: 8:30-kor
10:30III. Szeli félmaraton
III. Szeli félmaraton
V. Felsőszeli tízes
V. Felsőszeli hármas

Időpont: 2017. május 27. (szombat) ,kezdés 10:30 hod. (21.1km, 10km, 3km). Futóverseny gyerekeknek 10.00 órától.

Gyülekező: a „Nyerges“ pályán 8.00-tól legkésőbb 30 perccel a start előtt.

A RoniRun Club a Felsőszeli és Alsószeli községekkel közösen, szeretettel meghívja önöket az év futó rendezvényére.

Helyszín: Felsőszeli Nyerges Lovas Klub pálya (verseny), Felsőszeli TE pálya (öltözők).

Útvonal: 3km – Felsőszeli községen belül, 10km - Felsőszeli – Körtvélyes – Alsószeli – Felsőszeli, 21.1km – két kör. Az útvonal felülete: aszfal¬tút 95%, fű 5%. Emelkedő +-3m.

Nevezési díj: 10€ (21.1km, 10km), 5€ (3km), a gyerekek futóversenye és a főversenyszám 60 év felett ingyenes.
A nevezési dijat kérjük áttutalni legkésőbb 2017.május 21.-éig a SK9311000000002947021014 számlaszámra.
Az áttutalásnál kérjük feltüntetni a teljes nevet a informacio mezőbe.
A nevezési dij nem visszatérintendő, de áttvihető a következő évre.

Regisztráció: http://prihlasky.vos-tpk.sk/index.php?p=race&id=283
(vagy a www.ronirunclub.sk, www.beh.sk, www.behame.sk, a helyszinen legkésőbb 10:00-ig)
Minden egyes résztvevőnek, aki 2017. május 21-ig regisztrál és befizeti a rajtdíjat is, saját nevével ellátott rajtszámot biztosítunk.

Az első 300 regisztrált versenyző (a nevezési díj befizetésével) eredeti emlékérmet kap a futóversenyről!
Az első 100 on-line regisztrált versenyző (a nevezési díj befizetésével) egy szabad belépőt kap a kültéri felsőszeli termálfürdőbe.
Minden egyes résztvevő ételt (halászlé, gulyás és egyéb finomságok, amiről a főzőverseny versenyzői gondoskodnak) és italt kap (kofola vagy sör).
A futók részére a verseny utvonalán két kilométerenként frissitő állomások lesznek.
Minden egyes induló (21.1km, 10km, 3km), külön tombolasorsolásban részesül a futók számára.

Díjak: Az abszolút győztes félmaratonon a Felsőszeli TE elnökének kupáját, 10km-en pedig Szabó Béla kupát nyeri el. Az első három leggyorsabb befutó férfi és nő félmaratonon és 10km-en anyagi juttattásban részesül (40-20-10 Eur). Az összes kategória első három helyezettje kupát nyer.

További program:
• 8.00 órától „Halászlé“, Gulyás“ és egyéb különlegességek főzőversenye.
• A verseny alatt a gyerekek számára ingyenes gyerekvárak.
• Továbbá a verseny alatt mindenki kipróbálhatja íjjásztudását, valamint baranta (harci jelenetek és párbajok) és íjászbemutatóval is kedveskedünk a „Zele Törzs“ közreműk ödésével.

Az esemény különleges vendége: Tambores dob show!!!

Moderátor : Tibor Sasarák, Peter Tomič
Időmérés: Ing. Dušan Richter VOS-TPK chippes időmérés.
Információk: Mgr. Kontár Ronald, tel: 00421/905-068347, e-mail: ronirunclub@gmail.com, web: www.ronirunclub.sk, www.facebook.com/RoniRunClub
Részletes versenykiírás: https://drive.google.com/open?id=0BzBpt5UGDw41OHRGeW1rSEhuWTA

Jöjjön el, fusson személyi rekordot és töltsön velünk egy napot szép környezetben, jó ételek mellett.
18:00Rock a tornai vár alatt – Fellép a Pokolgép
Hetedik alkalommal szerveznek szabadtéri rockfesztivált a tornai vár alatti étterem mellett lévő színpadon.

A koncert 2017. május 27-én 17.00 órakor kezdődik, a magyarországi Pokolgép együttes bemutatja Metálbomba című lemezét, és legismertebb számaik is elhangzanak. A fesztiválon fellép még a TARVERP, az ETTERNA, a retROCK és a RAVENCLAW!

A belépő 10 €, elővételben 8 € (ticketportal.sk).

Időpont: 2017-05-27 18:00 – 23:55
Helyszín: Torna (Turňa nad Bodvou)
május 28. (vasárnap)
13:00III. Komálom Gyerkőcfesztivál
Mondd csak, akarsz-e a barátom lenni? Az időgépemben még van hely számodra és egy csudijó helyet mutatok neked! Egy olyan helyet, amire nem cserélnél le hat gombóc fagyit sem!
Megérkeztünk! Az egész Klapka tér és az Anglia park a miénk egy egész kerek napon át!
Bízd ide! Unatkozni nem fogunk, mindent megmutatok Neked: berobogunk a városházára, felpróbáljuk a polgármester bácsi vaskos láncát, annyi mókás selfie-t készítünk, amennyit csak akarunk. Semmiért sem kell fizetni, egy fillér sem fogy a zsebpénzünkből. Hát ez pompás!
A Klapka téren igazi versenyautók várnak, mindig az volt az álmom, hogy egy ilyenbe belehuppanjak - úgy hírlik, igazi autóversenyzők mutatnak majd meg minden kütyüt nekünk a műszerfalon. Hát nem izgi?! Azt hiszed, ezzel vége? Tévedsz!
Megyünk tovább - csuhézunk, kosarat fonunk, könyvet kötünk, hajtogatunk, színezünk, gyurmázunk… Az egyik pajtásom tavaly oroszlánt festetett az arcára - van kedved kipróbálni az arcfestést? Roppant izgalmas, szerintem én most a csillámtetoválást is kipróbálom - imádom, amikor csillog és fénylik a bőrömön, a Napocska még ragyogóbbá teszi a mintát.
Szaladjunk tovább… az egyik sarokban a kedvenc zenekarom koncertezik, a másikban bábszínház van. Amott igazi mentősök, rendőrök és tűzoltók mutatják be a járgányaikat, szirénázni is lehet! Van itt sport is, odasüss, birkózók! Kipróbáljuk? Nézd csak, színház, igazi színészekkel és nini, egy bohóc - épp lufiból hajtogat kiskutyát! Mondd csak, győzöd még ezt követni? Mert én nem… sok-sok program, színes kavalkád vár bennünket május 28-án!
Most pedig repüljünk vissza a mába, szóljunk anyunak és apunak, hogy vésse be a naptárunkba május 28-t! Rengeteg dolgunk lesz aznap!

Tarts velem, légy a barátom!
14:00Séta Gácson, Böszörményi István vezetésével
Május 28-án, vasárnap délután 14.00 órakor tartják a következő "losonci" városnéző sétát, ezúttal Gácson, Böszörményi István vezetésével.
 
A résztvevők felkeresik a Forgách család sírhelyeit, megnézik az Ógácsi templomot és haranglábat, sőt a felújított várkastélyt is.

Érkezés a helyszínre autóval, biciklivel, busszal. 14.00 órakor találkozó a Községi Hivatal melletti parkolóban Gácson.
15:00Pincelátogatás és séta a szőlőben Kolonban
Pincelátogatás és séta a szőlőben Kolonban
Házigazda: Varga Norbert

Találkozó május 28-án, vasárnap 15:00 órakor Kolonban a plébánia előtt.
18:00A Zsákszínház: Medve című előadása Füleken
Május 28-án a Zsákszínház szerepel Füleken: a Medve c. színdarab a Városi Művelődési Központ színpadán lesz látható.

Csehov népszerű egyfelvonásos művét 18.00 órától láthatja a tisztelt nagyérdemű 3 euró ellenében.
május 31. (szerda)
19:00ZORÁN koncert Pelsőcön
Időpont: 2017. május 31., szerda, 19:00

Helyszín: PELSŐC, KULTÚRHÁZ

Jegyelővétel:
Pelsőci Községháza, tel.: 0918 388 668, 0918 183 821
TIK, Rozsnyó, Bányászok tere 32, tel.:0948 205 226
Tornalja, könyvesbolt, Béke utca 14, tel.:047 552 4387, 0910 813 258
június 2. (péntek) - jún. 3. (szombat)
18:00Nemzeti összetartozás napja Éberhardon
A Csemadok Országos Tanácsa, a Csemadok Szenci Területi Választmánya, a Csemadok Éberhardi Alapszervezete és Éberhard Község Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt a nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett emlékülésre és műsorra, melyet 2017. június 3-án tartunk Éberhardon.

Program:
2017. június 2. (péntek) Pozsony, a Csemadok Rákosi Ernő-terme
18.00 - Az Aranykor vége – Kanyó Ervin szabadkai grafikusművész kiállítása
Megnyitja Lacza Tihamér tudománytörténész

2017. június 3. (szombat), Éberhard
10.00 - Gyülekező a művelődési házban, az Apponyi-kastély és park megtekintése (érdeklődés esetén)
11.00 - Ökumenikus istentisztelet, Apponyi-kápolna (igét hirdet és áldást mond Erdélyi Pál református lelkész és Zsidó János katolikus plébános)
12.30 - Ebéd a helyi művelődési központban
14.30 - Emlékülés
A Csemadok Udvardi Alapszervezete Férfi Dalárdájának műsora
Köszöntő: Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke és Godó Éva, Éberhard polgármestere
Kalmár Ferenc szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztos (Magyarország Külügyminisztériuma): Nemzetpolitika a vegyes bizottságok működésének tükrében
Köő Artúr történész (Trianon Múzeum): „23 óra 59 perc” , a Trianon Múzeum kárpát-medencei kutatási programjának felvázolása - avagy mesélnek-e, s ha igen, akkor miről mesélnek a revízió szemtanúi?
Popély Árpád történész (Selye János Egyetem, Fórum Intézet): A magyar lakosság jogfosztása és kitelepítése Csehszlovákiából a második világháború után
17.00 - Uzsonna
18.00 - A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, a Jókai Fúvószenekar a Béke–Sárosfai Cimbora Férfi Népdalkör és a Békei Búzavirág Női Népdalkör fellépése az éberhardi szabadtéri színpadon (a vadászháznál)
Köszöntőt mond Anka László történész, a VERITAS Történetkutató Intézet munkatársa
június 2. (péntek)
20:00Edda Művek koncert Rimaszombatban
Időpont: 2017. június 2., 20:00–22:00
Helyszín: Amfiteátrum, Rimaszombat
21:00XV. Mors Motors Motoros Találkozó Tornalján - Ganxsta Zolee és a Kartel koncert
Időpont: 2017. június 2., 21:00–23:00
Helyszín: Tornalja Autokemping és Strand
Tornalja, Péntek utca

XV. Mors Motors Motoros Találkozó
június 3. (szombat)
18:00Tenkes koncert és táncház a nemzeti összetartozás napja alkalmából Krasznahorkaváralján
“Néktek emlékezem” címmel rendeznek Tenkes koncertet és táncházat a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Krasznahorkavralján.

A koncertet megelőzően koszorúzásra kerül sor június 3-án, 18:00 órától a Honfoglalás Emlékműnél. Szónok: Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja
18:00Különös házasság Nagykaposon
Különös házasság a komáromi Jókai Színház előadásában Nagykaposon

Időpont: 2017. június 3. 18:00 óra
Helyszín: VMK, Nagykapos
június 4. (vasárnap)
13:00Nyílt nap és Gyermeknap a Thália Színházban
Nyílt nap és Gyermeknap a Thália Színházban

Szeretettel meghívunk minden kicsit és nagyot a Thália Színházba és udvarába
/Mojmír u. 1, Kassa/

2017. június 4-én, vasárnap 13:00 órától

Programjaink:
- Barangolás a műhelyekben és a kulisszák mögött
(első csoport indulása 13:15)
- Középkori fegyverbemutató
- Parkour - a mozgás művészete
- Solymászat, Íjászat
- Csillámtetoválás és arcfestés
- Táncház, Játszóház, Vetélkedők
- Zenebona és tombola húzás
- Kirakodóvásár, Kézműves foglalkozások
- Járda rajzolás, díszletfestés
- Apukamegőrző a Pálinkaházban
- Könyvcsere – ajándékozd el régi megunt könyvedet

Belépő: egy színházi élményről készült alkotás
(rajz, festmény, vers, mese), amit a helyszínen kiállítunk

A rendezvényt rossz idő esetén is megtartjuk!

Mi a jókedvért felelünk, nem a gyerekekért!
Kérjük a szülőket, hogy csatlakozzanak a mókához.

www.thaliaszinhaz.sk – Info: info@thaliaszinhaz.sk –
Tel: 00 421 55 622 58 66, 623 36 43
18:00Magyar Kulturális Hét - Bogányi Gergely zongoraművész hangversenye
BOGÁNYI GERGELY ZONGORAMŰVÉSZ NYITÓHANGVERSENYE
június 4., vasárnap, 18.00
Szlovák Rádió Nagy hangversenyterme, Mýtna 1. 

Bogányi Gergely Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész, a világ hangversenytermeinek egyik legkedveltebb művésze. Diszkográfiája rendkívül gazdagnak számít. Legújabb, 13 lemezből álló kiadványa – Chopin összes zongoraműve – eddigi életműve csúcspontját jelenti.
Pozsonyi hangversenyén a magyar fejlesztésű, áramvonalas, új Bogányi-zongorán játszik, mely erőteljes, gazdag felhangrendszerű, tiszta és barátságos hangú, egyedülálló hangszer. 

A belépés díjtalan, de jegyfoglaláshoz kötött a Ticketportal hálózatán keresztül: www.ticketportal.sk
június 5. (hétfő)
16:30Magyar Kulturális Hét - Szurcsik József kiállítása
SZURCSIK JÓZSEF: PSZICHOMETRIKUS KÍSÉRLETEK I. – kiállítás 

június 5., hétfő, 16.30
Pozsonyi Magyar Intézet, Védcölöp út 54. (Palisády 54) 

Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész személytelen, szimbolikus alakjai művein sajátos formában öltenek testet. Emberi motívumait különös módon olvasztja össze a környezet elemeivel, agglutinációi, szürreális képzettársításai az egyén belső világának és a külvilágnak sokszor lehetetlen kapcsolódásait, az élethelyzetek abszurditását tárják elénk. Az épített emberi környezet alkotásaiban a személyiség beburkolásának eszköze, egyfajta elidegenítő effektus. “Erődjeink, bunkereink látszólag megóvnak – vallja a művész – de az élet szabadságától is megfosztanak bennünket. Ezért kezdtem az utóbbi időben magam is lebontani a falakat, felszabadítani a hőseimet képi és művészi világomban”. 

Kurátor: Molnár Erika művészettörténész 

A kiállítás júniius 30-ig tekinthető meg.
18:00Magyar Kulturális Hét - Pro Musica leánykar hangversenye
PRO MUSICA LEÁNYKAR – ünnepi hangverseny 

június 5., hétfő, 18.00
Szent Márton-dóm 

A nyíregyházi Pro Musica Leánykar a helyi Kodály Zoltán Általános Iskolában működő Cantemus gyermekkórusból távozott, de továbbra is ebben a közösségben énekelni akaró diákok kívánságára alakult 1986-ban. A leánykar az elmúlt három évtizedben számos nemzetközi versenyen vett részt: elnyerte a kórusmuzsika Európa Nagydíját, a Bartók-Pásztory-díjat, a Magyar Örökség Díjat, a BBC Ezüst Rózsa serlegét, illetve sok aranyéremmel, kórusolimpiai győzelemmel gyarapította a Cantemus-család elismeréseinek listáját.
A kórus repertoárja a gregoriántól napjaink zenéjéig terjed, műsorukban megtalálhatók Bartók és Kodály művei mellett a reneszánsz és romantikus kórusművészet jeles darabjai éppúgy, mint a kortárs magyar zeneszerzők művei. 

Vezényel: Szabó Dénes Liszt- és Kossuth-díjas karnagy, a Nemzet Művésze 

Hangverseny a Kodály Zoltán-emlékév keretében.
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
168 éveMegszületett gróf Khuen-Héderváry Károly horvát-szlavón-dalmát bán, magyar miniszterelnök.
105 éveA rendőrség szétverte az általános választójogért és Tisza István lemondásáért tüntető tömeget.
67 éveMegszületett Csányi Béla világbajnok tekéző.
52 éveMegszületett Martinek János kétszeres olimpiai bajnok öttusázó.
30 éveBartókról nevezték el a Magyar Rádió URH-n adott harmadik műsorát.
Fő támogatónk