2016. július 27., szerda - Olga, Lilána
Cikkek közt...  Videók közt...  
Túszokat ejtettek egy francia templomban - Agyonlőtték a támadókat Frissítve videó Francois Hollande gyalázatos terrorcselekménynek nevezte a templomi támadást.
Elégedetlenek vagyunk a szlovákiai biztosítókkal videó A polgárok nagy része szkeptikusan viszonyul a kötelező és önkéntes biztosításokhoz, mert azok terén rossz tapasztalatai vannak.

Videó

FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. július 26.Vidék Kaland Program – magyarországi fiatalok külhoni gazdáknál
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. július 26.Népviseletes találkozó volt Bényben
Legfrissebb
Tévesnek bizonyult a vészhír a kassai strandon A Vörös Csillag strand nincs veszélyben – erősítette meg a rendőrség. A szír férfi ugyanakkor a fogdában rátámadt egy rendőrre.
Túszokat ejtettek egy francia templomban - Agyonlőtték a támadókat Frissítve Francois Hollande gyalázatos terrorcselekménynek nevezte a templomi támadást.
Szijjártó: Európa a huszonnegyedik órában van A tárcavezető kiemelte: minden felelős politikusnak fel kell tennie a kérdést, együtt akarunk-e élni a félelemmel, a terrorral.
Ha autóval utazunk nyaralni, ajánlatos ismerni az előírásokat A sofőröknek indulás előtt át kellene tanulmányozniuk a célország közlekedési szabályait.
Seehofer: az iszlamista terror megérkezett Németországba Fel kell lépni a lakosság védelmében és nem szabad "relativizálni" a problémát - mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök.
Elrabolták Bernie Ecclestone anyósát A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló 85 éves Ecclestone feleségének édesanyját még pénteken ejtették túszul.
Belföld A Jaguar már a nyár végén megkezdené az építkezést Nyitrán A Jaguar már a nyár végén megkezdené az építkezést Nyitrán videó POZSONY. A brit Jaguar Land Rover autógyár a Brexit ellenére Szlovákiában építi fel új üzemét. A határidőket egyelőre tartja, az építkezési engedély megszerzését követően nyár végén megkezdené a gyár építését Nyitrán – nyilatkozta Alexander Wortberg, a cég nyitrai beruházásának ügyvezető igazgatója. A brit Jaguar Land Rover autógyár a Brexit ellenére Szlovákiában építi fel új üzemét. A tervezett határidőket egyelőre tartja. Ha autóval utazunk nyaralni, ajánlatos ismerni az előírásokat videó A sofőröknek indulás előtt át kellene tanulmányozniuk a célország közlekedési szabályait. Eljárás indult a Kaliňák ügyét vizsgáló ügyész ellen videó Hivatali hatalommal való visszaélés gyanúja miatt vádemelést kezdeményeztek Vasiľ Špirko ügyész ellen.
Külföld További támadásokra buzdított egy videofelvételen az ansbachi merénylő További támadásokra buzdított egy videofelvételen az ansbachi merénylő videó BERLIN. További támadásokra buzdított egy videofelvételen a bajorországi Ansbachban hét végén végrehajtott, 15 sebesülttel járó öngyilkos robbantás elkövetője - számolt be a szélsőséges weblapokat figyelő SITE központ, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet Aamák nevű propagandaoldalára hivatkozva. Az utóbbi néhány nap leforgása alatt három, a közvéleményt sokkoló fegyveres támadás zajlott le Bajorországban. Seehofer: az iszlamista terror megérkezett Németországba videó Fel kell lépni a lakosság védelmében és nem szabad "relativizálni" a problémát - mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök. Önkéntes tartalékos rendszer kialakítását mérlegeli a német kormány videó A védelmi miniszter azt is bejelentette, hogy a Bundeswehr és a rendőrség közös gyakorlatokat végez majd.
Itthon Tévesnek bizonyult a vészhír a kassai strandon Tévesnek bizonyult a vészhír a kassai strandon videó KASSA. A kassai Vörös Csillag strand nincs veszélyben – erősítette meg a rendőrség, miután hétfőn az egyik vendég, egy 36 éves brit útlevéllel rendelkező szír származású személy gyanús viselkedése miatt lezárták a fürdőhelyet. A Vörös Csillag strand nincs veszélyben – erősítette meg a rendőrség. A szír férfi ugyanakkor a fogdában rátámadt egy rendőrre. Gyanúsan viselkedő külföldi miatt lezártak egy kassai strandot Frissítvevideó A rendőrség a repülőtéren vette őrizetbe a szíriai származású férfit. A strand vizét szakemberek vizsgálják. Folytatódik a hőség, de viharok is előfordulhatnak videó Kedden magasra szökik a hőmérő higanyszála. 27-32 Celsius-fok várható. Az SHMÚ viharokra, heves esőre és erős szélre figyelmeztet.
Magyar világ Orbán: Magyarország mindent megtesz, hogy a lehető legjobb szomszédja legyen Ausztriának Orbán: Magyarország mindent megtesz, hogy a lehető legjobb szomszédja legyen Ausztriának videó BUDAPEST. A magyar-osztrák határ megvédésének legjobb módszere az lenne, ha a két ország közösen védené meg a magyar-szerb határt - jelentette ki Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök Christian Kern osztrák kancellárral folytatott keddi budapesti megbeszélése után azt mondta, Magyarország mindent megtesz a következő időszakban azért, hogy a lehető legjobb szomszédja és partnere legyen Ausztriának. Christian Kern osztrák kancellár szerint új fejezet nyílhat a kétoldalú kapcsolatokban. Szijjártó: Európa a huszonnegyedik órában van videó A tárcavezető kiemelte: minden felelős politikusnak fel kell tennie a kérdést, együtt akarunk-e élni a félelemmel, a terrorral. Dél-Komáromba telepíti elektromosbusz-gyárát a BYD videó A munkaerő felvételét szeptemberben kezdik meg, a gyártás beindítását 2016 végére tervezik.
Kultúra Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton videó BALASSAGYARMAT. A Nógrád megyei Balassagyarmaton első alkalommal rendezik meg a Palóc Hagyományéltető Napokat; a csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvénysorozat része a Szent Anna-napi Palóc Búcsú is, amelyet a palóc vidék egyik legnagyobb vallásos népművészeti eseményeként tartanak számon. A csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvénysorozat része a Szent Anna-napi Palóc Búcsú is. Elhunyt Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész videó A Széchenyi-díjas irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja életének 74. évében hunyt el. Elhunyt Oláh János költő, író, szerkesztő videó Oláh János irodalmi pályája a legendás Kilencek alkotócsoport Elérhetetlen föld című antológiájában indult.
Színes Elrabolták Bernie Ecclestone anyósát Elrabolták Bernie Ecclestone anyósát videó SAO PAULO. Elrabolták Bernie Ecclestone anyósát Brazíliában, és 120 millió real (10,3 milliárd forint) váltságdíjat követelnek a szabadon bocsátásáért. A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló 85 éves Ecclestone feleségének édesanyját még pénteken ejtették túszul. 160 magyar indul a riói ötkarikás játékokon videó A csapatvezetés és a csapatiroda néhány tagja már a hétvégén elutazott Rióba, hogy előkészítse a delegációk fogadását. Elfordultak Európától a turisták videó A turisták inkább választanak egzotikusabb, indiai, kínai vagy ausztráliai célpontokat.
Mozaik Megkerülte a Földet a Solar Impulse 2 Megkerülte a Földet a Solar Impulse 2 videó ABU-DZABI. Sikeresen leszállt Abu-Dzabiban kedden hajnalban a Solar Impulse 2 nevű napelemes repülőgép, amely így az első, energiáját kizárólag napelemekből nyerő repülő, amelynek sikerült megkerülnie a Földet. A gép így egyetlen csepp üzemanyag felhasználása nélkül tette meg 42 ezer kilométert. A csirkék szaga távol tartja a maláriát terjesztő szúnyogokat videó Néhány szúnyogfajta már immunissá vált egyes rovarirtókra, ezért az új védekezési módszerek nagyobb szerephez jutnak. Nem találtak sötét anyagot a világ legérzékenyebb detektorával videó A 16 kilométer mélységben elhelyezett detektorral három éven keresztül keresték a tudósok a sötét anyagot.
Vélemény Agárdy Gábor: Karel Gott újra megszólalt Agárdy Gábor: Karel Gott újra megszólalt videó A művészeket sem hagyja általában hidegen az, ami ma Európában történik. Legyen szó gazdasági, akár politikai és természetesen kulturális történésekről is. Ismert például Zdena Studénková szlovák színésznő kritikus álláspontja az Európából diktált migrációt illetően. Ugyanúgy újra hallatja hangját az éppen rákbetegségből felépülőben lévő „arany csalogány“ - Karel Gott. A migránsok beözönlése az énekes szerint irányított folyamat, amelynek célja Európa gazdasági növekedésének a meggyöngítése. Karaffa Attila: Újkori Hunyadiak leszünk? videó Mai korunk legnagyobb kihívása ismét a keresztény értékek, az európai gyökerek megvédése. Kövesdi Károly: Mézesmadzag-húzogatás videó A kormány "nagyvonalú" tervei közt szerepel, hogy 2 év múlva akár 5 millió euró támogatás is juthat a szlovákiai magyar kultúrára.
Hitélet Lengyelországba zarándokol Ferenc pápa Lengyelországba zarándokol Ferenc pápa videó KRAKKÓ. Lengyelországi látogatást kezd Ferenc pápa szerdán; a krakkói katolikus Ifjúsági Világtalálkozóhoz fűződő ötnapos zarándoklat során a szentatya az egykori auschwitzi haláltáborba, valamint a legismertebb lengyel zarándokhelyre, Czestochowába is ellátogat. Ferenc pápának ez a 15. külföldi zarándoklata. Lengyelországban eddig tíz alkalommal szerveztek pápai zarándoklatot. Krakkóban kezdetét veszi a 14. katolikus Ifjúsági Világtalálkozó Frissítvevideó A krakkói világtalálkozó nyitómiséjét kedd este Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek mutatja be. Újraindultak Prágában 12 év után a magyar nyelvű katolikus szentmisék videó július elsejétől két évre Prágába helyezték át Balga Zoltánt, aki korábban Ipolyvisk plébánosa volt.
Múltunk Politikai foglyok földi maradványai után kutatnak a Duna-deltában Politikai foglyok földi maradványai után kutatnak a Duna-deltában videó BUKAREST. Újabb ásatást indítottak a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) és az Erdélyi Történeti Múzeum régészei hétfőn a Duna-deltában, hogy felkutassák a kommunizmus idején az egykori peripravai kényszermunka-táborban megölt politikai foglyok földi maradványait. A jeltelen sírok felkutatásában a túlélők tanúvallomásaira támaszkodnak. Dollfuss kancellár meggyilkolása csak késleltette az Anschlusst videó Nyolcvankét éve, 1934. július 25-én kísérelték meg az osztrák nácik első alkalommal a hatalom átvételét. Gyermekrajzokat találtak egy középkori kézirat margóján videó A rajzokat megvizsgáló pszichológus szerint szinte biztos, hogy nem felnőtt, hanem egy 4-6 éves ifjonc rajzairól van szó.
Időjárás
Pozsony
Ma: 20°C / 26°C
Holnap: 19°C / 28°C
Ógyalla
Ma: 19°C / 25°C
Holnap: 17°C / 27°C
Losonc
Ma: 18°C / 24°C
Holnap: 19°C / 27°C
Kassa
Ma: 17°C / 26°C
Holnap: 16°C / 26°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi július 28. (csütörtök)
19:00Pósfa zenekar Dunaszerdahelyen
Időpont: 2016. július 28. – 19.00
Helyszín: Városháza udvara
Fellép: Pósfa zenekar

Nevük a zenekar megalakulásának helyéhez köthető – Gelle községet hét falu alkotja, az egyik Pósfa. A Kárpát-medence (főként a Felvidék) egykori falusi vonós cigányzenekarainak zenei világát igyekszenek feleleveníteni, visszahozni a köztudatba és megkedveltetni a jövő generációival is.

A zenekar tagjai:
Petro Krisztina – ének, tánc;
Iván Péter – hegedű;
Iván Zoltán – klarinét, tangóharmonika, 3-húros brácsa, ütőgardon;
Iván András – brácsa, 3-húros brácsa, hegedűkontra, gitár;
Álló István – nagybőgő
július 29. (péntek) - aug. 7. (vasárnap)
15:0042. Honismereti Kerékpártúra
Az immár XXXXII. Honismereti Kerékpártúra szervezői nevében üdvözöljük a történelmi haza jelene, múltja és jövője után érdeklődőket. Honismereti túránk a történelmi honunk megismerésének legszebb és legkövetkezetesebb módját választotta – mi megyünk szülőföldünk értékei és érdekességei megismerése után. Erre a feladatra a kerékpárt választottuk. Évek és évtizedek tapasztalata bizonyítja, hogy ezen a módon fiatalkorú és nyugdíjas, lányok és fiúk, diákok és tanáraik, kétkezi munkás és parlamenti képviselő alkotnak toleráns és jóindulatú közösséget. Ebbe, az évente megújuló közösségbe nagy tisztelettel várunk, határon innét és túlról minden jóindulatú és lehetőleg kerékpárral is rendelkező érdeklődőt.
július 29. (péntek)
16:30One Day Fest 2016 Rimaszombatban
16:30 - KAPUNYITÁS
17:30 - MEREDITH
18:30 - RAMCHAT
19:30 - ALKEHOL
21:30 - POKOLGÉP
23:15 - BEFORE THE ZERO DAY
00:15 - PSEUDOSAPIENS
július 30. (szombat)
08:30Gömörhorkai falunap
Gömörhorkán huszonegyedik alkalommal szervezik meg 2016. július 30-án a falunapot, melynek keretében idén sem marad el a kerékpártúra, a legjobb cukrász, pék, kreatív ember versenyek, illetve a játékkal, vetélkedőkkel megrendezésre kerülő gyermekprogramok. A napot hajnalig tartó mulatság zárja.
09:00Szikince fesztivál
Július 30-án gazdag programmal szervezik meg az idei Szikince fesztivált.

Három faluban, három témakörben várják az érdeklődőket:
Garampáld – versfalu
Kisgyarmat – folkfalu
Zalaba – világfalu
17:00BicskaFeszt Keszegfalván
Gazdag programmal várja a hétvégén a BicskaFeszt az érdeklődőket. 

A fesztivál helyszíne: Keszegfalva

Időpontja: 2016. július 30., Szombat 

A fesztivál programja:

Garami Funky Staff Veres Móninkával
Koncert: 17.00 – 18.30

Kelemen Kabátban
Koncert: 19.30 – 20.45

Quimby
Koncert: 21.30 

További részletek: www.bicskafeszt.sk 

A szervezők szerettel várnak mindenkit.
július 31. (vasárnap) - aug. 1. (hétfő)
07:05A Pátria Rádió katolikus egyházi műsora
Ismét jelentkezik a Pátria Rádió katolikus egyházi műsora. 

A műsor rendhagyó, nyári kiadással jelentkezik, amelyben felvételről közvetítik a Gábriel Polgári Társulás idei, Karván megtartott katolikus ifjúsági táborának záró szentmiséjét. Misét mond és prédikál Zsidó János érseki tanácsos, ifjúsági lelkipásztor.

Szerkesztő: Ürge Tamás
Adásidő : 2016-07-31 vasárnap 7 óra 5 perc
Ismétlés : 2016-08-01 hétfő 13 óra 5 perc


augusztus 1. (hétfő) - aug. 6. (szombat)
10:00Kaszás Attila Kulturális Fesztivál Zsigárdon
Július 4-én, hétfőn kezdődik és augusztus 6-ig tart Zsigárdon a Kaszás Attila Kulturális Fesztivál, mely idén is rendkívül gazdag programmal várja az érdeklődőket.

A több mint egy hónapon át tartó fesztiválon lesz kistérségi kézműves tábor, verstábor, gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor a Rév zenekarral, valamint a Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválja.

2016. július 4-8. – Kistérségi nyári kézműves tábor

Helyszín: tájház
Napi foglalkozások: 09:00 - 14:00

Öt napon keresztül különböző kézműves mesterség képviselői adnak ízelítőt mesterségbeli tudásukról és sajátíttatnak el egy-egy fogást az érdeklődő gyermek és felnőtt közösséggel. A cél a szabadidő hasznos eltöltése.

Elsajátítható kézműves technikák: gyöngyfűzés, színes virágok készítése, fa díszítése és festése, rongybaba készítése, mozgó alakok készítése, asztaldísz készítése, harisnyababa készítése, gyertya viaszból, termésfigurák, kalapgumiból karkötő, pamutbaba készítése, tobozból autó, csuhéból teknős, babakocsi babával, nyaklánc készítése, szalmatündér készítése, terméskoszorú, kukorica csősz, homokkép készítése, quilling technika elsajátítása, állatkák gyöngyből, festés ruhaanyagra.

Foglalkozásvezetők: Szomolai László, Szomolai Adrianna, Čaprda Erzsébet, Žiaček Margaréta, Lukács Bianka, Mészáros Ilona

Részvételi díj: hetijegy 12 €, napijegy gyerekeknek 3 €, felnőtteknek 5 €. Tízórai biztosítva.

Rendező: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, társrendezők: Zsigárdi polgári társulás, Csemadok Zsigárdi Alapszervezete. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala és Nyitra megye önkormányzata támogatja.

2016. augusztus 1-5. – Zsigárdi verstábor

Helyszín: Kulturális-Közösségi és Tájékoztató Központ, kultúrház, szabadtéri színpad, iskola.

Gál Tamás színész és Kiss Szilvia színésznő vezetésével tehetséges versmondók és felkészítő pedagógusaik szakmai tábora, ahol külön képzésben részesül a diák és külön a pedagógus is. Kérik a résztvevőket, hogy József Attila egy költeményével érkezzenek, amelyet lehetőleg fejből kéne tudni. Alsó tagozatos gyermekeknek elég 1-2 versszak.

Szakmai közreműködők: Gál Tamás színész, Kiss Szilvia színésznő

Program:
09:00-12:00 – egyéni foglalkozások, helyzetgyakorlat, verselemzés, beszédtechnika
14:00-18:00 – csoportos foglalkozások, helyzetgyakorlatok, a záró előadás próbája
A tábor zárórendezvénye József Attila költeményeiből összeállított irodalmi műsor lesz a táborlakók fellépésével.

***A táborba jelentkezni lehet a 0915 777 701 telefonszámon, a kissova.maria57@gmail.com e-mail címen és a Kulturális– Közösségi és Tájékoztató Központ, Žihárec 925 83 č. 85 postai címen.

A foglalkozásokon való részvétel 5 euro/fő/nap, zsigárdi gyerekek részére ingyenes.

Jelentkezési határidő: 2016. július 24.

Rendező: Zsigárdi polgári társulás, társrendezők: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala támogatja.

2016. augusztus 2-6. – Gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor a Rév zenekarral

Helyszín: Zsigárd – tájház, Kulturális–Közösségi és Tájékoztató Központ, szabadtéri színpad, kultúrház, iskola

Szakmai közreműködők: néptáncoktatás – Bonchidai román csárdás és forgatós – invertita- Oláh Attila és Kovács Anita, zenei kíséret: Takács Ádám, Hanusz Zoltán, Lelkes Tibor, énekoktatás: Korpás Éva, hangszeres zeneoktatás: hegedű – Lakatos Róbert, hegedű – Halmos Attila „ Csiga“, brácsa – Mester László, bőgő - Farkas Róbert

Napi program: 09:00-12:00 és 15:00-18:00 - tánc és dal tanítás, népi játékok, hangszeres zeneoktatás

Esti koncertek:
2016. augusztus 3., 19:30 – Pósfa zenekar, táncház
2016. augusztus 4., 19:30 – Korpás Éva és zenekara, Parasztünnep zenekar, táncház
2016. augusztus 5., 19:30 – a tábor énekeseinek és zenészeinek műsora, Felsőszeli Mátyus Néptáncegyüttes, RÉV zenekar, táncház

***A táborba jelentkezni lehet a 0915 777 701 telefonszámon, a kissova.maria57@gmail.com e-mail címen és a Kulturális–Közösségi és Tájékoztató Központ, Žihárec 925 83 č. 85 postai címen.

A foglalkozásokon való részvétel 5 euro/fő/nap (Zsigárdi lakosok részére ingyenes). A koncertek ingyenesek.

Jelentkezési határidő: 2016. július 24.

Rendező: Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, társrendezők: Zsigárdi polgári társulás, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

2016. augusztus 3-5. – A Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválja

Helyszín: szabadtéri színpad

2016. augusztus 3., 19:30 – Pósfa zenekar, táncház
2016. augusztus 4., 19:30 – Korpás Éva és zenekara, Parasztünnep zenekar, táncház
2016. augusztus 5., 19:30 – a tábor énekeseinek és zenészeinek műsora, Felsőszeli Mátyus Néptáncegyüttes, RÉV zenekar, táncház

A koncerteken való részvétel ingyenes.

Rendező: Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, társrendezők: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, Zsigárdi polgári társulás, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Kedvezőtlen időjárás esetén a koncertek a kultúrházban lesznek. A rendezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

INFO: www.zsigard.eu, e-mail: kissova.maria57@gmail.com, telefon – 0915 77 77 01 Kiss László

A Kaszás Attila Kulturális Fesztivál médiapartnerei: Új Szó, Csallóköz hetilap, Terra – regionális hírújság, Pátria Rádió, Internetes hírportálok: Regioportal, Paraméter, Bumm, Medialnet, Felvidék.ma, Hírek.sk

Támogatók: Zsigárd község önkormányzata. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Szálláslehetőségek árakkal:

Zsigárd – iskola – tornaterem (zuhany, WC) – matracot és takarót hozni kell – 3,-€/fő/nap
Sátorozási lehetőség (zuhany, WC) – 2,-€/fő/nap

A szálláshelyeket előzetes bejelentés alapján a tábor kezdetét megelőző nap délutánján és az esti órákban lehet elfoglalni.

Étkezés helyszíne és költsége:

Az étkezést a Királyrévi Farkas vendéglő biztosítja.

Az étkezés helyszíne: Zsigárd – kultúrház kisterme vagy a KIC

Ebéd, vacsora: 5,70 €. Lehetőség van külön ebéd és vacsora rendelésére is: ebéd 3,00-€, vacsora 2,70-€. Az étkezési igényt a tábor összes napjára, az étlap alapján 2016. július 24-ig kell bejelenteni. Fizetés a tábor nyitónapján a többi költséggel együtt a KIC épületében.Július 4-én, hétfőn kezdődik és augusztus 6-ig tart Zsigárdon a Kaszás Attila Kulturális Fesztivál, mely idén is rendkívül gazdag programmal várja az érdeklődőket.

A több mint egy hónapon át tartó fesztiválon lesz kistérségi kézműves tábor, verstábor, gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor a Rév zenekarral, valamint a Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválja.

2016. július 4-8. – Kistérségi nyári kézműves tábor

Helyszín: tájház
Napi foglalkozások: 09:00 - 14:00

Öt napon keresztül különböző kézműves mesterség képviselői adnak ízelítőt mesterségbeli tudásukról és sajátíttatnak el egy-egy fogást az érdeklődő gyermek és felnőtt közösséggel. A cél a szabadidő hasznos eltöltése.

Elsajátítható kézműves technikák: gyöngyfűzés, színes virágok készítése, fa díszítése és festése, rongybaba készítése, mozgó alakok készítése, asztaldísz készítése, harisnyababa készítése, gyertya viaszból, termésfigurák, kalapgumiból karkötő, pamutbaba készítése, tobozból autó, csuhéból teknős, babakocsi babával, nyaklánc készítése, szalmatündér készítése, terméskoszorú, kukorica csősz, homokkép készítése, quilling technika elsajátítása, állatkák gyöngyből, festés ruhaanyagra.

Foglalkozásvezetők: Szomolai László, Szomolai Adrianna, Čaprda Erzsébet, Žiaček Margaréta, Lukács Bianka, Mészáros Ilona

Részvételi díj: hetijegy 12 €, napijegy gyerekeknek 3 €, felnőtteknek 5 €. Tízórai biztosítva.

Rendező: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, társrendezők: Zsigárdi polgári társulás, Csemadok Zsigárdi Alapszervezete. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala és Nyitra megye önkormányzata támogatja.

2016. augusztus 1-5. – Zsigárdi verstábor

Helyszín: Kulturális-Közösségi és Tájékoztató Központ, kultúrház, szabadtéri színpad, iskola.

Gál Tamás színész és Kiss Szilvia színésznő vezetésével tehetséges versmondók és felkészítő pedagógusaik szakmai tábora, ahol külön képzésben részesül a diák és külön a pedagógus is. Kérik a résztvevőket, hogy József Attila egy költeményével érkezzenek, amelyet lehetőleg fejből kéne tudni. Alsó tagozatos gyermekeknek elég 1-2 versszak.

Szakmai közreműködők: Gál Tamás színész, Kiss Szilvia színésznő

Program:
09:00-12:00 – egyéni foglalkozások, helyzetgyakorlat, verselemzés, beszédtechnika
14:00-18:00 – csoportos foglalkozások, helyzetgyakorlatok, a záró előadás próbája
A tábor zárórendezvénye József Attila költeményeiből összeállított irodalmi műsor lesz a táborlakók fellépésével.

***A táborba jelentkezni lehet a 0915 777 701 telefonszámon, a kissova.maria57@gmail.com e-mail címen és a Kulturális– Közösségi és Tájékoztató Központ, Žihárec 925 83 č. 85 postai címen.

A foglalkozásokon való részvétel 5 euro/fő/nap, zsigárdi gyerekek részére ingyenes.

Jelentkezési határidő: 2016. július 24.

Rendező: Zsigárdi polgári társulás, társrendezők: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala támogatja.

2016. augusztus 2-6. – Gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor a Rév zenekarral

Helyszín: Zsigárd – tájház, Kulturális–Közösségi és Tájékoztató Központ, szabadtéri színpad, kultúrház, iskola

Szakmai közreműködők: néptáncoktatás – Bonchidai román csárdás és forgatós – invertita- Oláh Attila és Kovács Anita, zenei kíséret: Takács Ádám, Hanusz Zoltán, Lelkes Tibor, énekoktatás: Korpás Éva, hangszeres zeneoktatás: hegedű – Lakatos Róbert, hegedű – Halmos Attila „ Csiga“, brácsa – Mester László, bőgő - Farkas Róbert

Napi program: 09:00-12:00 és 15:00-18:00 - tánc és dal tanítás, népi játékok, hangszeres zeneoktatás

Esti koncertek:
2016. augusztus 3., 19:30 – Pósfa zenekar, táncház
2016. augusztus 4., 19:30 – Korpás Éva és zenekara, Parasztünnep zenekar, táncház
2016. augusztus 5., 19:30 – a tábor énekeseinek és zenészeinek műsora, Felsőszeli Mátyus Néptáncegyüttes, RÉV zenekar, táncház

***A táborba jelentkezni lehet a 0915 777 701 telefonszámon, a kissova.maria57@gmail.com e-mail címen és a Kulturális–Közösségi és Tájékoztató Központ, Žihárec 925 83 č. 85 postai címen.

A foglalkozásokon való részvétel 5 euro/fő/nap (Zsigárdi lakosok részére ingyenes). A koncertek ingyenesek.

Jelentkezési határidő: 2016. július 24.

Rendező: Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, társrendezők: Zsigárdi polgári társulás, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

2016. augusztus 3-5. – A Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválja

Helyszín: szabadtéri színpad

2016. augusztus 3., 19:30 – Pósfa zenekar, táncház
2016. augusztus 4., 19:30 – Korpás Éva és zenekara, Parasztünnep zenekar, táncház
2016. augusztus 5., 19:30 – a tábor énekeseinek és zenészeinek műsora, Felsőszeli Mátyus Néptáncegyüttes, RÉV zenekar, táncház

A koncerteken való részvétel ingyenes.

Rendező: Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, társrendezők: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, Zsigárdi polgári társulás, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Kedvezőtlen időjárás esetén a koncertek a kultúrházban lesznek. A rendezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

INFO: www.zsigard.eu, e-mail: kissova.maria57@gmail.com, telefon – 0915 77 77 01 Kiss László

A Kaszás Attila Kulturális Fesztivál médiapartnerei: Új Szó, Csallóköz hetilap, Terra – regionális hírújság, Pátria Rádió, Internetes hírportálok: Regioportal, Paraméter, Bumm, Medialnet, Felvidék.ma, Hírek.sk

Támogatók: Zsigárd község önkormányzata. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Szálláslehetőségek árakkal:

Zsigárd – iskola – tornaterem (zuhany, WC) – matracot és takarót hozni kell – 3,-€/fő/nap
Sátorozási lehetőség (zuhany, WC) – 2,-€/fő/nap

A szálláshelyeket előzetes bejelentés alapján a tábor kezdetét megelőző nap délutánján és az esti órákban lehet elfoglalni.

Étkezés helyszíne és költsége:

Az étkezést a Királyrévi Farkas vendéglő biztosítja.

Az étkezés helyszíne: Zsigárd – kultúrház kisterme vagy a KIC

Ebéd, vacsora: 5,70 €. Lehetőség van külön ebéd és vacsora rendelésére is: ebéd 3,00-€, vacsora 2,70-€. Az étkezési igényt a tábor összes napjára, az étlap alapján 2016. július 24-ig kell bejelenteni. Fizetés a tábor nyitónapján a többi költséggel együtt a KIC épületében.
augusztus 1. (hétfő) - aug. 2. (kedd)
12:00Porciunkulai nagybúcsú Érsekújvárban
Az irgalmasság évében is Szent Ferenc Atyánk szeretetével várnak mindenkit Érsekújvárba, a porciunkulai nagybúcsúba, a Barátok templomába az újvári ferences barátok.

A porciunkulai nagybúcsú rendje:

AUGUSZTUS 1. hétfő
  - 12 órakor harangok jelzik a búcsú kezdetét, 14 órától gyóntatás mindkét templomban
  - 17 órakor keresztút a Kálvárián magyar nyelven,
  - 17 órakor szentmise a templomban szlovák nyelven.
  - 19 órakor keresztút a Kálvárián szlovák nyelven,
  - 19 órakor szentmise a templomban magyar nyelven a hivatásokért, utána szentségimádás a templomban magyar nyelven.
  - 22.30-tól szentségimádás szlovák nyelven.
  - 24 órakor ifjúsági szentmise a templomban szlovák nyelven.
 - 24 órakor ifjúsági szentmise a Kálvárián magyar nyelven

AUGUSZTUS 2. kedd
  - 5.00 órakor szentmise halottainkért latin és magyar nyelven
  - 6.45 órakor szentmise szlovák nyelven
  - 8.00 órakor szentmise magyar nyelven.
  - 17.00 órakor szentmise szlovák nyelven.
augusztus 4. (csütörtök) - aug. 7. (vasárnap)
08:0015. Oáza International Gastrofestival Kamocsán
Időpont: 2016. augusztus 4.– augusztus 7.

★★★  Péntek ★★★
Nagy Feró és a Beatrice
ELÁN Tribute
Zoltán Erika
DJ Čeku
Blue Zone

★★★ Szombat ★★★
Deák Bill Blues Band
Polemic
3+2 eggyüttes
Syncron band
KOZMIX
Kis Grófo
Bódi Csabi
DJ Mickey, DJ Alexy
L&J DJs, Mr. Smith
augusztus 5. (péntek) - aug. 6. (szombat)
18:00FORMA FEST - Párkány
LINE-UP augusztus 5. 18:00 megnyitó 18:30 graffitijam, kézműves vásár, kézműves workshop 19:00 Samo Tomeček (Zahovay stage) 20:00 Néhai Bárány (V2 stage) 21:30 JVV (Zahovay stage) 23:00 Korai Akusztik Instrumental (V2 stage) 01:00 TRYP (V2 stage) augusztus 6. 17:30 Gál Tamás: A helység kalapácsa (V2 garden) 18:45 Slam Poetry + open mic (V2 garden) 20:15 Aylen's Fall (V2 stage) 21:00 Csaknekedkislány (Zahovay stage) 23:00 Korai Trancemission (Zahovay stage) 00:00: DJs (V2 garden)
augusztus 6. (szombat)
10:00Csilizpatasi Csemadok Fesztivál
Csilizpatasi Csemadok Fesztivál légiparádéval és kultúrműsorral egybekötve.
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
30 éveBudapesten a Népstadionban 70 ezer néző előtt lépett fel a Queen együttes.
359 évePozsonyban magyar királlyá koronázták I. Lipótot.
192 éveMegszületett ifj. Alexandre Dumas francia regényíró (A kaméliás hölgy).
168 éveMegszületett Eötvös Loránd, világhírű magyar fizikus, geofizikus, a torziós inga feltalálója, miniszter.
50 éveMegszületett Deutsch Tamás politikus.
Fő támogatónk