2016. augusztus 26., péntek - Izsó
Cikkek közt...  Videók közt...  
Robert Fico az energetika terén megbízható partnernek tartja Oroszországot videó A miniszterelnök a kétoldalú találkozón kihasználta az alkalmat, hogy támogatást szerezzen Lajčák ENSZ főtitkári jelöléséhez is.
Újabb erős utórengés rázkódtatta meg Olaszország középső részét Frissítve videó Péntek reggelre már 267 holttestet emeltek ki a romok közül. A kórházban ápoltak száma négyszáz.

Videó

FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. augusztus 26.Több magyar nyelvű tv műsort kér az MKP
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. augusztus 26.Nyáron több a gyerekbaleset
Legfrissebb
Szentmise közvetítés Márton Áron szülőfalujából Márton Áron emléke előtt tiszteleg a közmédia a csíkszentdomokosi miseközvetítéssel.
Felelősségvállalás napja: a rendőrség az alkoholfogyasztást vizsgálja Idén 5300 sofőr esetében állapította meg a rendőrség, hogy alkoholt fogyasztott, a balesetek 9%-át az alkohol okozza.
V4-csúcs - Az EU-ban komoly vitára van szükség biztonsági kérdésekről A visegrádi négyek kormányfői tanácskozásán jelen volt Angela Merkel német kancellár is.
Merénylet készült Merkel ellen Prágában? A német kancellárt a repülőtérről szállították Prágába, amikor egy Mercedes terepjáró megpróbált beférkőzni a konvojba.
Teljes útlezárás az R1 Nyitra melletti szakaszán Az útzárlat pénteken 18.00 órától hétfőig, tehát augusztus 29-én éjfélig tart.
A németek elsöprő többsége a burkaviselés ellen van Egy felmérés szerint a német lakosság 81 százaléka támogatja a legalább részleges burkaviselési tilalmat
Belföld Maďarič: irányt kell váltani Maďarič: irányt kell váltani videó POZSONY. Az Irány - Szociáldemokrácia pártnak meg kell változnia. A párton belül lévők - önhibájukon kívül - inkább menedzserei az államnak, mint azok, akik a kormányprogram megvalósításáért felelősek, jelentette ki Marek Maďarič kulturális miniszter. Fico nagyon erős vezető, kiváló képességekkel. De semmi sem tart örökké - fogalmazott a Smer alelnöke. Marián Balázs: A csalónak mindent lehet, az átlagember csak szenved videó A publicista szerint a politikából hiányzik a tisztesség, erre példaként Bugár Béla politikáját hozta fel. Idén sem lesz nyílt nap a parlamentben videó A hagyományosnak mondható nyílt nap Szlovákia európai uniós elnöksége kapcsán marad el.
Külföld A németek elsöprő többsége a burkaviselés ellen van A németek elsöprő többsége a burkaviselés ellen van videó BERLIN. Németországban a lakosság 81 százaléka támogatja a burka vagy a test egészét eltakaró más muzulmán női öltözék nyilvános viselésének valamilyen mértékű tilalmát - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés. Egy felmérés szerint a német lakosság 81 százaléka támogatja a legalább részleges burkaviselési tilalmat V4-csúcs - Az EU-ban komoly vitára van szükség biztonsági kérdésekről videó A visegrádi négyek kormányfői tanácskozásán jelen volt Angela Merkel német kancellár is. Merénylet készült Merkel ellen Prágában? videó A német kancellárt a repülőtérről szállították Prágába, amikor egy Mercedes terepjáró megpróbált beférkőzni a konvojba.
Itthon Levélben nyilvánított részvétet Kövér László Tamás Ilonka néni lányának Levélben nyilvánított részvétet Kövér László Tamás Ilonka néni lányának videó BUDAPEST. Példaértékűnek nevezte Tamás Ilonka évtizedeken átívelő, generációkat összekötő munkásságát Kövér László, aki az Országgyűlés nevében együttérzését fejezte ki a felvidéki tanító halála miatt Tamás Ilonka lányának. A házelnök példaértékűnek nevezte Ilonka néni évtizedeken átívelő, generációkat összekötő munkásságát. Felelősségvállalás napja: a rendőrség az alkoholfogyasztást vizsgálja videó Idén 5300 sofőr esetében állapította meg a rendőrség, hogy alkoholt fogyasztott, a balesetek 9%-át az alkohol okozza. Teljes útlezárás az R1 Nyitra melletti szakaszán videó Az útzárlat pénteken 18.00 órától hétfőig, tehát augusztus 29-én éjfélig tart.
Magyar világ Orbán: újabb kerítés épül a magyar-szerb határra Orbán: újabb kerítés épül a magyar-szerb határra videó BUDAPEST. Meg kell erősíteni a magyar-szerb határzárat, ezért egy újabb kerítéssor létesül a határszakaszon a legmodernebb technikai eszközökkel - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő azt mondta, a már meglévő mellé egy "masszívabb védelmi rendszert" kell felépíteni Lázár: történelmi jelentőségű és súlyú a népszavazás videó A miniszter szerint ha a választók egyértelmű döntést hoznak, az megerősíti a kormányt küzdelmében az Európai Bizottsággal. Kormányra kerülhet az RMDSZ? videó Az RMDSZ kormányra hívását Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök, az ALDE társelnöke is szorgalmazta.
Kultúra Megkezdődött a Savaria Történelmi Karnevál Megkezdődött a Savaria Történelmi Karnevál videó SZOMBATHELY. Ünnepélyes ceremóniával vette kezdetét csütörtökön este Szombathelyen az idei Savaria Karnevál, amelyre a rendezők a hétvégén látogatócsúcsot várnak, a résztvevők száma elérheti akár a 170 ezret is. Közép-Európa legnagyobb históriás játéka 23 helyszínen 250 programot kínál az érdeklődőknek. Dwayne Johnson a legjobban fizetett színész videó A 44 éves színész Robert Downey Jr.-t váltotta a toplista élén. Lou Bega koncertje zárja a nyarat Győrben videó A németországi származású, kubai zenét játszó Lou Bega és zenekara koncertje zárja a Négy Évszak Fesztivál - Nyár nevű rendezvényt
Színes Sorsoltak a Bajnokok Ligájában Sorsoltak a Bajnokok Ligájában videó MONTE CARLO. Monte Carlóban kisorsolták a Bajnokok Ligája 2016-2017-es idényének csoportbeosztását. A főtáblára jutott 32 csapat a már régóta ismert lebonyolítási rend szerint találkozik majd a csoportküzdelmek során. Eger díszpolgára lesz Cseh László videó A legrangosabb városi kitüntetés adományozásáról a közgyűlés csütörtöki ülésén döntött. Miért fontosak a gasztrofesztiválok? videó A főzőfesztiválokra azért is van nagy szükség, mert így fönnmaradnak a népi hagyományok, alapanyagok.
Mozaik Fényvillanásokat kapott lencsevégre a Rosetta az üstökös felszínén Fényvillanásokat kapott lencsevégre a Rosetta az üstökös felszínén videó PÁRIZS. Valószínűleg földcsuszamlás okozta fényvillanásokat kapott lencsevégre az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínén. A villanásokat a földmozgás következtében felverődött porrészecskékről visszatükröződő fény okozhatta. Nyolc további rákfajta rizikóját emelheti a túlsúly egy új kutatás szerint videó A túlsúly növeli a vastagbél, a nyelőcső, a vese, a mell és a méh daganatos megbetegedésének kockázatát. Lakható bolygót találtak a szomszédos naprendszerben videó Soha ilyen közelségben nem bukkantak még a kutatók egy lehetséges "második Földre".
Vélemény Agárdy Gábor: Lokalizmus kontra globalizmus Agárdy Gábor: Lokalizmus kontra globalizmus videó A világ eseményeit figyelő ember értetlenül áll bizonyos események értelmezése előtt, még akkor is, ha a mindenható média igyekszik „megmagyarázni“ mindazt, ami körülöttünk történik… Mert nem csak nézni és fülelni kell, hanem látni és hallani is. Köpöncei Péter: A Most-Híd kiütéssel győzött videó A szürke eminenciások örülhetnek, már nemcsak az egészségügyből fognak szakítani, hanem az autópályákból is. Őry Péter: Stabil kupeckedés videó Ebben az érdekházasságban csak az lehet elégedett, akinek a hozománya elég ahhoz, hogy diktálni/zsarolni tudjon.
Hitélet Szentmise közvetítés Márton Áron szülőfalujából Szentmise közvetítés Márton Áron szülőfalujából videó CSíKSZENTDOMONKOS. Márton Áron születésének 120. évfordulóján a Duna Televízió római katolikus szentmisét közvetít Csíkszentdomokosról. A szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. Márton Áron emléke előtt tiszteleg a közmédia a csíkszentdomokosi miseközvetítéssel. Ferenc pápa: engedjük, hogy Jézussal együtt mi is megrendüljünk! videó A Szentatya augusztus 24-én az olaszországi földrengés áldozataiért imádkozott. Lénár Károly atyára emlékeznek Inámban videó A meghurcolt felvidéki magyar katolikus pap szülőfalujában 16:00 órakor kezdődik az ünnepi szentmise.
Múltunk II. Lajos utolsó levele azt igazolja, hogy a bajor király épelméjű volt II. Lajos utolsó levele azt igazolja, hogy a bajor király épelméjű volt videó MÜNCHEN. II. Lajosnak a nagyközönség előtt eddig ismeretlen utolsó levele alátámasztani látszik azt a vélekedést, hogy a sokak által őrültnek tartott bajor király teljesen épelméjű volt. A dokumentum a Wittelsbach-ház egyik tagjával nyélbe ütött csere útján került alapítványi tulajdonba. Ötvenhatos emlékművet emelnek Manhattanben videó Kumin Ferenc New York-i magyar főkonzul szerint jelentős esély van arra, hogy idén október 23-án felavathatják a művet. Nem találtak sem vonatot, sem alagutat az állítólagos náci aranyvonat keresői videó Egy német és egy lengyel amatőr történész egy hete fogott lázas ásatásba a délnyugat-lengyelországi Walbrzych közelében.
Időjárás
Pozsony
Ma: 20°C / 27°C
Holnap: 16°C / 28°C
Ógyalla
Ma: 19°C / 27°C
Holnap: 16°C / 28°C
Losonc
Ma: 15°C / 24°C
Holnap: 11°C / 25°C
Kassa
Ma: 12°C / 26°C
Holnap: 8°C / 24°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi augusztus 26. (péntek) - aug. 27. (szombat)
09:30II. Ipolynyéki Pincefesztivál
2016. augusztus 26-án és 27-én kerül megrendezésre a II. Ipolynyéki Pincefesztivál az Őrhegy tövében, melynek keretében rendezik meg az 56-os őrtüzek a Kárpát hazában című konferenciát és nagykoncertet ad Ákos Még Egyszer turnéja keretében.

A műsorok alatt 14 helyi és országos hírű borászat bemutatkozása a Borászok-utcájában. Gasztronómiai különlegességek kóstolója a Palóc konyha-utcájában: vadgulyás, halászlé, ökörsütés, házi grillezett és füstölt sajtok, szürkemarha és mangalica kolbászok, sültek és ínyencségek. Gyermekek részére ugrálóvár, körhinta, lovaglás, arcfestés, kardvívás, kisvonatozás.

Belépődíj elővételben 10 euró a helyszínen 15 euró. Mindenkit szeretettel várnak.

Program

Augusztus 26. (Péntek)
09.30 - 56-os őrtüzek a Kárpát hazában - konferencia az 1956-os forradalom 60. évfordulójának tiszteletére (Községháza)
Előadók: Muzsnay Árpád, Wittner Mária, Molnár Imre, Simon Attila, Göncz László, Prof. Tőkéczky László, Fráter Olivér

16.30 - A magyar nemzeti lobogó ünnepélyes megszentelése és felvonása az Őrhegy tetején az 56-os forradalom tiszteletére. Beszédet mond Kelemen András, a Magyar Országgyűlés elnökének tanácsadója. Elhangzik Péter Ferenc a Szabadkai Színház színésze előadásában Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet… szerzeménye

18.00 - Borkóstoló és borharapó az Őrhegy alatti pincékben

Augusztus 27. (Szombat)
10.00 -  Harangláb és harangszentelés a Hősök terén. Beszédet mond Szász Jenő, elnök NSKI, Budapest. Közreműködik Lőrincz Aranka, énekes.

12.00 - II. Pincefesztivál
Megnyitó (a Zsobrák lábánál, a volt fürdő előtti parkolóban)
Jó ebédhez szól a nóta –Balogh Béla és cigányzenekara, valamint Básti János aranykoszorús népdalénekes jóvoltából
14.00 - Ünnepi szabadtéri szentmise a Szent Orbán szobornál
15.30 - Csak tiszta forrásból – Hagyományőrző műsor
Fellépők: Helyi óvodások, Csemadok helyi szervezetének Énekkara, Baráth Viktória mesemondó, Lévai Garammenti néptánccsoport
Karnevál - operett-pop-nóta gála (a Csemadok helyi szervezetének énekesei)

19.00 - Szarka Gyula (a Kossuth –díjas Ghymes zenekar tagja) és barátai fellépése - Bordalok
20.30 - Ákos koncert a Még egyszer turné keretében
23.00 - BoooM zenekar koncertje
14:005. Szimői fröccsnapok
2016. augusztus 26-án és 27-én immár ötödik alkalommal rendezik meg a Szimői fröccsnapokat a Főtéren és a Jedlik Ház szabadtéri színpadán. Gazdag program és koncertek várják az érdeklődőket. Belépő felnőtteknek 5 euró, gyermekeknek 15 éves korig 3 euró. Mindenkit szeretettel várnak.

Program

Augusztus 26. (péntek):
14.00 Kiállításmegnyitó (Stanko Pavol - Kertek, Görföl Jenő és Kovács László - Szegények Bibliája)
16.00 Cserkész vetélkedő

Rock koncertek
17.00 On The Road
19.00 M-Rock
21.00 P.Mobil
23.00 Blues Zone (Szimő)

Augusztus 27. (szombat)
11.00 Főzőverseny (Gulyás, Grill és tárcsás ételek, Hal ételek, Pörkölt és paprikás, Egyéb)
15.00 - 20.30 Kultúrműsor - a helyi és vendég csoportok fellépése

Rozmaring
Vág Szímői Buzavirág
Ovisok
Dance
Varga Lujza és Langer Vanda
Kyokushin Karate klub
Bellő - Ógyalla
Kiss Zsolt és Kosúth Gergő
Bernáth Tamás
Szőke Stela és Gajdoš Henrich

16.30 Fröccsrekord – Szlovákia legnagyobb, 216 literes fröccsének elkészítése, a vendégek köszöntése, pincészetek bemutatása.
18.00 Főzőverseny kiértékelése
20.30 Mario Lopez Dance Company
21.00 Janicsák Veca
22.00 ABBA Slovakia
23.30 Retro disco

Borutca, gulyás, lepény, kürtöskalács, üdítők, sült kolbász. Íjászat, kutyás bemutató, Süsü a sárkány simogatása, légvár, trambulin, járdafestés, arcfestés, kézműves foglalkozás.
15:00POMLÉ Fesztivál Somorján
2016. augusztus 26-án és 27-én kerül megrendezésre Somorján a POMLÉ Fesztivál. Húsz neves hazai és külföldi borász, hagyományos és különleges tájjellegű ételek, játszóház, kézművesvásár, néptáncelőadások és koncertek kicsiknek és nagyoknak. Kétnapos belépő 5 euró, napijegy 3 euró. Mindenkit szeretettel várnak.

Augusztus 26. (Péntek)

Borutca
15.00 – 23.00 20 neves hazai és külföldi borász kínálja legkülönlegesebb és legjobb borait

Ízek tere
14.00 – 23.00 Hagyományos és különleges tájjellegű ételek kóstolója

Meserét
15.00 – 19.00 Kézműves vásár, interaktív játékok, vetélkedők kicsiknek és nagyoknak
17.00 Bum-bác Színház: Csizmás kandúr (bábelőadás)
19.00 A Csali Zenekar kiskoncertje, táncház

Nagyszínpad
17.00 Néptáncműsor a somorjai Csali és az ipolysági Sendergő gyermek együttesekkel
18.00 A Parasztünnep zenekar koncertje
21.00 A Boban Markovic Orchestra fúvószenekar koncertje


Augusztus 27. (Szombat)

Borutca
11.00 – 23.00 20 neves hazai és külföldi borász kínálja legkülönlegesebb és legjobb borait

Ízek tere
10.00 – 23.00 Hagyományos és különleges tájjellegű ételek kóstolója

Meserét
10.00 – 19.00 Kézműves vásár és foglalkozások, interaktív játékok, vetélkedők kicsiknek és nagyoknak
11.00 Az elvarázsolt királykisasszony – a Kuttyomfitty Társulat előadása
15.00 A Holló Együttes koncertje gyerekeknek
16.30 A hét kisgida – Divadlo bez opony bábelőadása

Nagyszínpad
16.00 Ide nézz a figurára! – Gyermek együttesek néptáncgálája
18.00 A Csalló és a farnadi Nádas néptáncegyüttesek műsora
20.00 A Parno Graszt együttes koncertje
16:00HON-NAP Duna menti Hagyományőrző Ünnep Komáromban
A magyarországi Komáromban az Igmándi Erőd a helyszíne augusztus 26-27-én, a 8. alkalommal megrendezésre kerülő HON-NAP Duna menti Hagyományőrző Ünnepnek. A rendezvény csúcspontja a két nagykoncert – pénteken a Ghymes együttes, szombaton a Bikini lép fel.

Pénteken 16.00 órától szombaton 09.00 órától záróráig non-stop programmal zajlik a fesztivál, egymást érik a fellépők. A Ghymes együttes augusztus 26-án pénteken 20.00 órai kezdettel lép fel.

A hagyományoknak megfelelően a rendezvény öt pillére: kiváló gyermekprogramok és koncertek, nívós előadók előadásai, prémium kategóriás hagyományőrzők és kiállítás-kavalkád. Mindenki találhat az érdeklődésének megfelelő programot. Az esemény rendezője az Endresz Csoport.
augusztus 26. (péntek) - aug. 28. (vasárnap)
14:00Bátorkeszi Falunapok
2016. augusztus 26-a és 28-a között rendezik meg az idei Bátorkeszi Falunapokat. A szervezők színes programmal várnak minden érdeklődőt a helyi kultúrháznál.

Program:

Augusztus 26. (péntek)
14.00 Megnyitó (Kultúrház)
14.30 Európa 3D-ben – kiállításmegnyitó (Kultúrház)
15.00 – 19.00 Európa karnevál – álarcosbál gyerekeknek (Kultúrház emelete)
17.00 Erős emberek bemutatója – közreműködik Fekete László
17.30 Európa Unió népviselete – kiállításmegnyitó (Kultúrház)
18.00 A Kárpát-medence táncai – Táncház a Bellő zenekarral (Kultúrház presszója)
18.30 Tambores együttes (Kultúrház előtt)
19.30 ESZPÉ együttes – Szécsi Pál emlékkoncert (Zsapka Attila, Korpás Éva)
21.00 Jolly és Suzy
22.30 Lady zenekar

Augusztus 27. (szombat)
14.00 A helyi iskolák fellépői
16.00 Viva Táncklub
16.30 Sukola Tamás - Rock and Roll dalok
17.00 Kéméndi Bokréta Néptánccsoport
17.30 Viva Táncklub
18.00 Polgármesteri köszöntő
19.00 Extrem tánccsoport – Tánc show
19.40 Vox Merge
21.00 Zséda és a kvartett
22.30 MadDogX

Augusztus 28. (vasárnap)
10.00 Közös Istentisztelet
augusztus 26. (péntek) - aug. 31. (szerda)
14:0035. Gímesi Művelődési Tábor és Gólyatábor
2016. augusztus 26-a és 31-e között rendezik meg a 35. Gímesi Művelődési Tábort és Gólyatábort. A szervezők idén is színes programmal várnak minden érdeklődőt.

Program

Augusztus 26. (Péntek)
14.00 Találkozás a nyitrai vonatállomás előtt
15.00 Regisztráció, elszállásolás
16.00 Megnyitó, ismerkedés (közreműködik a TANDEM)
17.15 Csapatokra osztás, ismerkedés egyetemi városonként
19.00 Vacsora a tűz körül
20.00 Pajzán mesék Szeleczki Mónikával
utána – játék, zene és beszélgetés a tábortűz körül, na meg egy kis buli


Augusztus 27. (Szombat)
07.00 Ébresztő
07.30 Reggeli torna
08.00 Reggeli
09.00 Vendégünk Bárczi Zsófia, a KETK dékánasszonya
09.30 Bemutatkoznak a Diákhálózat tagszervezetei
10.00 Egyetemi városok és tagszervezetek szerinti ismerkedés
11.00 Bemutatkozik a Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia
11.30 Ebéd
13.00 Laár András előadása
14.30 Csapatjáték: csapatok zászlófestése – közben foglalkozások (népművészeti, kézműves és kreatív média foglalkozások)
15.30 35 évre visszatekintve: ünnepélyes kerekasztal beszélgetés
18.00 Vacsora
19.00 Csapatjáték: csapatok bemutatkozása
20.00 Színházi előadás: Féktelen Komédiások
21.00 táncház a Bicskás zenekarral, Gálik Gáborral és Klaudiával
utána – esti buli


Augusztus 28. (Vasárnap)
07.00 Ébresztő
07.30 Reggeli torna
08.00 Reggeli
09.00 Előadás: Külföldön tanulás lehetőségei
09.45 A Pozsonyi Magyar Intézetet Molnár Imre mutatja be
10.00 Irodalmi percek Tőzsér Árpáddal és Balázs F. Attilával
11.30 Egyetemi városok és tagszervezetek szerinti ismerkedés
12.30 Ebéd
13.00 Foglalkozások (népművészeti, kézműves és kreatív média foglalkozások)
14.00 Csapatjáték
16.30 Filmvetítés: A Lovasíjász
18.30 Beszélgetés Kaszás Gézával, a film rendezőjével és Francisti Lászlóval
19.30 Vacsora
20.30 Csillagmustra a Corvus Csillagászati Egyesülettel
21.30 Acoustic Flames koncert
utána buli DJ Petivel


Augusztus 29. (Hétfő)
07.00 Ébresztő
07.30 Reggeli torna
08.00 Reggeli
09.00 Előadás: Időgazdálkodás vagy inkább produktivitás?
10.00 Csapatjátékok
12.00 Ebéd
13.00 Puzsér Róbert előadása
15.00 Egyetemi városok és tagszervezetek szerinti ismerkedés
15.30 Foglalkozások (népművészeti, kézműves és kreatív média foglalkozások)
16.30 Slam Poetry est: Melecsky Kristóf, Dékány Niki, Gyenge Veroni, Varga Bianka, György Ádám
18.00 Vacsora
19.00 Impróest
utána – buli DJ Petivel

Augusztus 30. (Kedd)
07.00 Ébresztő
07.30 Reggeli torna
08.00 Reggeli
09.00 Sörfőzés: mítoszok és a valóság – Nomád sörfőzde
10.00 Foglalkozások (népművészeti, kézműves és kreatív média foglalkozások)
11.30 Ebéd
13.00 Túra a gímesi várhoz – csapatjátékok
18.30 Vacsora
19.30 Ünnepélyes életfaállítás
20.00 Avatás
22.00 Buli a ZSEB zenekarral
utána – buli DJ Petivel


Augusztus 31. (Szerda)
08.00 Ébresztő
08.30 Reggeli
09.00 Indulás Nyitrára
augusztus 27. (szombat)
21:00Ákos koncert Ipolynyéken • Még Egyszer/ Turné 2016
ÁKOS • MÉG EGYSZER TURNÉ 2016

Időpont: 2016. augusztus 27., 21:00–23:00

AUGUSZTUS 27., szombat
IPOLYNYÉK (Felvidék, Szlovákia)
Jegyek a Ticketportal hálózatában!

További infó: www.akoskoncert.sk
augusztus 28. (vasárnap) - aug. 29. (hétfő)
07:05A Pátria Rádió katolikus egyházi műsora
Ismét jelentkezik a Pátria Rádió katolikus egyházi műsora. 

A műsorban az augusztus 20-ai Szent István király napi ünnepi szentmise szerkesztett változatát hallják felvételről, a pozsonyi Szent Márton-székesegyházból. Misét mond és prédikál Molnár Tamás pozsonyi magyar lelkész. Orgonál Szabó Imre orgonaművész.

Szerkesztő: Ürge Tamás
Adásidő : 2016-08-28 vasárnap 7 óra 5 perc
Ismétlés : 2016-08-29 hétfő 13 óra 5 perc 


 
augusztus 28. (vasárnap)
15:00A Zobor-hegyi ezredévi emlékmű felavatásának 120. évfordulója
A nyitracsehi Jurta Látványtár augusztus 28-án vasárnap, ismét várja a történelem iránt érdeklődő közönséget. Ez alkalomból a 120 évvel ezelőtt felavatott Zobor-hegyi ezredévi emlékmű történetéről, annak sorsáról és az 1896-os millenniumi ünnepségek korabeli publikációjáról hallhatunk érdekes beszámolókat. 

Előadók: Ifj. Dr. Csámpai Ottó és Csámpai László. 

Megnyitó: 15:00 órakor. A szervezők mindenkit várnak szeretettel. 

Helyszín:
Jurta Látványtár
Nitrianska 236/58
951 07 Čechynce / Nyitracsehi

16:00Lénár Károly atyára emlékeznek Inámban
Ünnepi szentmisére és kegyeleti megemlékezésre kerül sor 2016. augusztus 28-án Inámban Mons. Lénár Károly pápai káplán emlékére.

A meghurcolt felvidéki magyar katolikus pap szülőfalujában 16:00 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, amelyet Prof. ThDr. Halko József PhD. pozsonyi segédpüspök mutat be. A liturgia után 17 órától kerül sor a megemlékezésre a templomkertben.

Lénár Károly atya híveit, a plébánosokat és minden megemlékezni vágyót tisztelettel vár az eseményre Régi Zsolt polgármester és Parák József püspöki helynök.
19:00Radics Gigi és Hodek Dávid koncert Komáromban
2016. augusztus 28-án 19 órától Komáromban a VI. Bástya - Wine Gardenben koncertet ad Hodek Dávid & Friends és Radics Gigi. A jelképes belépődíj magában foglal egy pohár finom bort. Az esemény a Komáromi nyár rendezvénysorozat keretében valósul meg. Mindenkit szeretettel várnak.
augusztus 31. (szerda)
20:00Republic koncert Rozsnyón
Remek koncertélménnyel ér véget a nyári szünidő, az Elokoncert szervezésében augusztus 31-én, szerdán este 20.00 órától a népszerű magyarországi Republic együttes lép fel a rozsnyói futballpályán.
szeptember 2. (péntek)
14:001956-os emlékkiállítás Kassán - A szabadságért és függetlenségért
Magyarország Kassai Főkonzulátusa a Csemadok Kassa Városi Választmányával együttműködve állítja ki az „1956 – A Szabadságért és függetlenségért” című roll-up kiállítást a KulturPark Galériájában szeptember 2-25. között. 

Az átfogó történelmi kép érdekében a helyszínen szeptember 2-8. között a „Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944–1956” című Gulág vándorkiállítás is megtekinthető. A két kiállítás együttes, egy helyszínen való megtekintésével az érdeklődők a második világháborút követő időszak magyarságot érintő történelmi eseményeiről kaphatnak átfogó, a kor valós arcát bemutató képet.

Az 1956-os emlékkiállítás megnyitójára 2016. szeptember 2-án 14:00 órakor kerül sor a KulturPark Galériájában. 

Az „1956 – A szabadságért és függetlenségért” emlékkiállítást a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány készítette és bocsátotta a Külgazdasági és Külügyminisztérium rendelkezésére, míg a „Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956” című Gulág emlékkiállítást a Veritas Történetkutató Intézet készítette az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával.

A program megvalósulását az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Mindenkit szeretettel várunk a kiállítás megnyitójára. Tisztelettel,

Bitay Levente - konzul
Magyarország Főkonzulátusa
Kassa 

Kolár Péter - elnök
Csemadok Kassa Városi Választmánya
szeptember 3. (szombat)
09:00Nyárbúcsúztató Dunaszerdahelyen
A Magyar Közösség Pártja Dunaszerdahelyi Helyi Szervezetének szervezésében szeptember 3-án, szombaton Nyárbúcsúztatóra kerül sor Dunaszerdahelyen, a Városi Sport- és Szabadidőparkban. A rendezvény szervezői 9 órától éjszakáig tartó gazdag programkínálattal várják a látogatókat.

Délelőtt kerül sor a városi gulyásfőző versenyre, amelyre várják a a baráti társaságok, polgári társulások, szervezetek, köztisztviselők, vállalkozók csapatainak nevezését.

Az elkészített ételeket ezúttal a rászoruló családoknak ajánlják fel a szervezők. A délután folyamán lesznek gyermekprogramok, kézműves foglalkozások, vérnyomás- és vércukorszint mérés, illetve magyar nóta, amatőr zenekarok fellépése és este Kiripolszky Péter csallóközi rockzenész koncertje zárja a Nyárbúcsúztatót.

A Nyárbúcsúztató programja:
9:00 A városi gulyásfőző verseny megnyitása, tűzgyújtás
13:00 Kiértékelés, díjak átadása
15:00 A Seishin karateklub bemutatója
16:00 Amatőr fiatal zenészek fellépése:
- Mucska Mucsek Hajnalka, Pőthe Kimberley
- Plavucha Márk
- Acoustic Harmony - Szabó Manyi, Pataky Ádám, Mezei Máté
17:30 Haizok Melinda énekel
18:00 Kollár Katalin: Magyar nóta- és operettest
19:30 Kiripolszky Péter koncertje
22:00 Tilajčik Imi: Kedvelem az éjszaka fényeit…

Lesz még DAC sátor, Histórium könyvpiac, egészségsarok és sok érdekes portéka...

A rendezvényre a belépés ingyenes.
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
227 éveA francia Nemzetgyűlés kiadta világtörténelmi jelentőségű deklarációját az emberi jogokról.
167 éveHaynau táborszernagy közölte Görgey Artúrral, hogy az orosz cár közbenjárására kegyelmet kapott.
812 éveImre magyar király a kalocsai érsekkel királlyá koronáztatta egyetlen fiát, az ekkor 5 éves Lászlót.
670 éveIII. Edward a történelem egyik legnagyobb győzelmét aratta a Crécy csatában.
293 éveMeghalt Antonie van Leeuwenhoek holland természettudós, a mikrobiológia megteremtője, a hímivarsejtek felfedezője.
Fő támogatónk