2018. március 24., szombat - Gábor, Karina
Cikkek közt...  Videók közt...  
Őrizetbe vettek egy fegyveres férfit a pozsonyi felvonuláson videó A diákmenetet a #niejenamtojedno („nekünk nem mindegy”) kezdeményezés szervezte.
Kövesdi Károly: Egy szürke hétköznap videó Melyik gyilkosságon kellene inkább felháborodnunk?

Videó

HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. március 24.Tizenöt éves a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. március 24.Felvidéki állomásához érkezett a Családok Éve programsorozat
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. március 24.A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés mellett kampányolnak a települések
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. március 24.Újra lesz légi összeköttetés Kassa és Németország között
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. március 24.A felvidéki magyar közösség szolgálatában - átadták az Esterházy János-emlékplakettet
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. március 24.Esterházy-kultusz a mártírpolitikus egykori választói kerületében
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. március 24.A Szent Korona másolatát helyezték el Gömörpéterfalán
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. március 24.Erdő Péter bíboros látogatása Kassán
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. március 24.Megjelent a Varjos új lemeze
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. március 24.Bemutatkoztak az „Aranymetszők”
Legfrissebb
Hrabko: példátlan mindaz, ami a kormánycserénél történt "Ezt nem így szokták csinálni, s eddig sohasem tették ezt így“ – fejtette ki véleményét Juraj Hrabko publicista.
Géresi Róbert: az egész felvidéki magyar református közösséget tüntették ki A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült a püspökhelyettes.
Cambridge Analytica - Házkutatás kezdődött a cég londoni irodáiban Azt próbálják kideríteni, gyűjtött-e a cég felhatalmazás nélkül személyes adatokat a Facebook közösségi portálról.
Felmérés: A szlovák nemzeti felkelés a legkedvezőbben értékelt történelmi esemény Szlovákiában Az önálló Szlovákia megalakulása a 2., az 1989-es bársonyos forradalom a 3. helyen szerepel.
Figyelem, éjjel óraátállítás! Szombatról vasárnapra virradó éjjel 2 órakor 3 órára kell állítani az órákat. Egy órával kevesebbet alhatunk.
Ausztrál Nagydíj - Hamiltoné az első rajtkocka a szezonnyitón A 33 éves Hamiltonnak ez pályafutása 73. pole pozíciója, Ausztráliában hetedszer győzött az időmérőn.
Belföld Figyelem, éjjel óraátállítás! Figyelem, éjjel óraátállítás! videó POZSONY. Március 24-én, szombatról vasárnapra virradó éjjel 2 órakor 3 órára kell átállítanunk az óránkat, a téli időszámításról visszatérünk a közép-európai, vagyis a nyári időszámításra. Így egy órával kevesebbet alhatunk. Szombatról vasárnapra virradó éjjel 2 órakor 3 órára kell állítani az órákat. Egy órával kevesebbet alhatunk. Hrabko: példátlan mindaz, ami a kormánycserénél történt videó "Ezt nem így szokták csinálni, s eddig sohasem tették ezt így“ – fejtette ki véleményét Juraj Hrabko publicista. Pellegrini első személycseréje: Fico unokafivére vezeti majd a kormányhivatalt videó Rastislav Rybanský már egy ideje Pellegrini mellett dolgozik, aki az elődjétől, Ľubomír Vážnytól „örökölte meg”.
Külföld Meghalt a francia csendőr, akit a túszejtő muszlim terrorista megsebesített Meghalt a francia csendőr, akit a túszejtő muszlim terrorista megsebesített videó Meghalt a pénteki dél-franciaországi túszdrámában megsebesült csendőr, aki önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig. Gerard Collomb francia belügyminiszter szombat reggel a Twitter közösségi portálon azt írta, hogy Arnaud Beltrame a hazájáért halt meg. Halálával - a túszejtőt is beleszámolva - ötre emelkedett a halálos áldozatok száma. 15-en sebesültek meg. Cambridge Analytica - Házkutatás kezdődött a cég londoni irodáiban videó Azt próbálják kideríteni, gyűjtött-e a cég felhatalmazás nélkül személyes adatokat a Facebook közösségi portálról. Puigdemont elleni európai elfogatóparancs kiadásáról döntött a bíróság videó A leváltott katalán elnök mellett volt kormányának külföldön lévő négy tagja ellen adtak ki európai elfogatóparancsot.
Itthon Potápi: a szülőföldjükön boldoguló fiatalok a magyar jövőt erősítik Potápi: a szülőföldjükön boldoguló fiatalok a magyar jövőt erősítik videó DUNASZERDAHELY. A fiatalok a szülőföldjükön megszerzett tudással és helyben való érvényesülésükkel a magyar jövőt erősítik - jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Dunaszerdahelyen, ahol köszöntőt mondott a 2015, a külhoni magyar szakképzés éve program keretében megvalósult fejlesztések átadásán csütörtökön. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár átadta a magyar kormány támogatásával megvalósult fejlesztéseket Dunaszerdahelyen. Megjelent a Csoóri Sándor Alap új pályázati felhívása a népi kultúra támogatására videó 2018-ban a támogatottak köre kibővül, idén a tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek is benyújthatják pályázatukat. Arany János Emlékkonferencia Királyhelmecen videó Egy héten belül két Arany Jánossal kapcsolatos esemény is zajlott a Bodrogközi Magyar Közösségi Ház területén.
Magyar világ Elbúcsúztatták Balás-Piri Lászlót a Farkasréti temetőben Elbúcsúztatták Balás-Piri Lászlót a Farkasréti temetőben videó BUDAPEST. Végső búcsút vettek Balás-Piri László 1956-os hőstől, politikai elítélttől és a Terror Háza Múzeumot is üzemeltető közalapítvány kuratóriumának elnökétől a Farkasréti temetőben, pénteken Budapesten. Balás-Piri László 1956 pesti srácainak és lányainak egyik utolsó hiteles tanúja - fogalmazott Balog Zoltán. Magyar fejlesztésű autóbuszokat kapott a honvédség videó Simicskó István az átadón hangsúlyozta, hogy a magyar honvédek akár életüket is feláldozzák Magyarország biztonságáért. Orbán: időt nyertünk videó "Világossá tettem, hogy nem tudunk elfogadni semmilyen javaslatot a kötelező kvótára nézve" - fogalmazott a magyar miniszterelnök.
Kultúra Trianon-rockoperát mutatnak be júniusban a Hősök terén Trianon-rockoperát mutatnak be júniusban a Hősök terén videó BUDAPEST. Trianon címmel nagyszabású rockoperát mutatnak be június 22-én és 23-án a budapesti Hősök terén. A több száz szereplőt felvonultató darab rendezője, a szövegek összeállítója Koltay Gábor, a zeneszerző Koltay Gergely. A több száz szereplőt felvonultató darab rendezője, a szövegek összeállítója Koltay Gábor, a zeneszerző Koltay Gergely. Kassán mutatkozott be az Erdélyi Magyar Írók Ligája videó Tavaszi felolvasó körútja egyetlen felvidéki helyszíneként Kassát, a MaJel Rovás Központot választotta a liga. Nádas Péter kapja az idei Aegon Művészeti Díjat videó Az elismeréssel az előző év kiemelkedő, kortárs szépirodalmi alkotását jutalmazzák.
Színes Kuzminová szenzációs sikere Kuzminová szenzációs sikere videó Anastasia Kuzminová szlovák biatlonista a világbajnoki sorozatban első helyen végzett a sprintverseny összesítésében, annak ellenére, hogy a 9. körben, a 7,5 kilométeres szakaszon nem jutott be az első tízbe, csupán a 12. helyen végzett, és a győztes fehérorosz biatlonistához, Darja Domračevovához képest 1:05,2 percet vesztett. Első helyen végzett a sprintverseny összesítésében a szibériai Tyumenyben. Ausztrál Nagydíj - Hamiltoné az első rajtkocka a szezonnyitón videó A 33 éves Hamiltonnak ez pályafutása 73. pole pozíciója, Ausztráliában hetedszer győzött az időmérőn. Varga Csaba hegymászó a Kancsendzöngára indul videó Az erdélyi magyar hegymászó emléktáblát is elhelyez Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek.
Mozaik A rákos sejtek számára kaput nyitnak a nyirokcsomók a vérrendszerbe A rákos sejtek számára kaput nyitnak a nyirokcsomók a vérrendszerbe videó BÉCS. A véredényeken keresztül jutnak a rákos sejtek a nyirokcsomókból a vérrendszerbe, ezáltal terjednek el gyorsan a testben - állapították meg osztrák kutatók a Science című szaklapban megjelent tanulmányukban. A rákos betegek számára különösen rossz hír, ha a nyirokcsomókat is érintik a tumoros sejtek. Gyorsan növekszik a csendes-óceáni műanyaghulladék mennyisége videó 1,6 millió négyzetkilométeres vízfelületen úszó műanyag szemétfoltban 8 százalék az apró műanyagszemcsék mennyisége. Sisakos agyi szkennert fejlesztettek ki brit kutatók videó Ultrakönnyű és rendkívül érzékeny agyi képalkotó eszközt fejlesztettek ki brit kutatók.
Vélemény Aich Péter: Ellenségek Aich Péter: Ellenségek videó Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Sokfélék: akad ezek között valós, rejtett, képzelt, veszélyes, ártatlan, na és persze „jóakaró” is. Néha nehéz megkülönböztetni. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Őry Péter: Őszödi beszéd felvidéki módra! videó Nem tudom, lesz-e újabb felvonása a felvidéki Őszödnek. Viszont határozottan úgy fest, a nézők erősen unják a színdarabot. Berényi József: 1848-1989-2018 videó Átmeneti szövetség alakult tehát ki ismét köztünk és a szlovák közvélemény jelentős része között, úgy, mint 1989-ben.
Hitélet Géresi Róbert: az egész felvidéki magyar református közösséget tüntették ki Géresi Róbert: az egész felvidéki magyar református közösséget tüntették ki videó A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettese 2018. március 15-én, Magyarország nemzeti ünnepe alkalmából. Az ebből az alkalomból készült beszélgetésben géresi Róbert elmondta, az egész felvidéki magyar református közösséget tüntették ki, hisz „közösségünk a felvidéki magyar jelenlét meghatározó tényezője“. A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült a püspökhelyettes. Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét videó Virágvasárnap Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek a keresztények A csíksomlyói hegynyeregben mutatják be a Csíksomlyói passiót videó A darabot a hagyományos pünkösdi zarándoklat helyszínén mutatja be augusztusban a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes
Múltunk Felmérés: A szlovák nemzeti felkelés a legkedvezőbben értékelt történelmi esemény Szlovákiában Felmérés: A szlovák nemzeti felkelés a legkedvezőbben értékelt történelmi esemény Szlovákiában videó POZSONY. A Focus közvélemény-kutató ügynökség a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) és a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete (SÚ SAV) számára 2018. március 7-e és 13-a között, 1012 felnőtt korú személy megkérdezésével készített felmérése szerint a szlovák nemzeti felkelés a szlovák társadalom által legpozitívabban értékelt történelmi esemény. Az önálló Szlovákia megalakulása a 2., az 1989-es bársonyos forradalom a 3. helyen szerepel. Március 23. - A magyar-lengyel barátság napja videó Az ünnep alkalmából pénteken és szombaton hivatalos látogatást tesz Magyarországon Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök. Újabb 2. világháborús hadihajó roncsait fedezték fel videó Előkerültek a USS Juneau roncsai, amelynek fedélzetén vesztette életét az öt Sullivan-testvér.
Időjárás
Pozsony
Ma: 1°C / 8°C
Holnap: -1°C / 8°C
Ógyalla
Ma: 0°C / 8°C
Holnap: -2°C / 7°C
Losonc
Ma: -2°C / 5°C
Holnap: -5°C / 4°C
Kassa
Ma: -5°C / 6°C
Holnap: -7°C / 7°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi március 23. (péntek) - máj. 2. (szerda)
18:00Szomolai Tibor: A klán - Felvidéki könyvbemutatók
TÖMEGGYILKOSSÁG DUNASZERDAHELYEN ... A PÁPAY-KLÁN VÉGZETE A FONTÁNA BÁRBAN ... – harsogták az újságok címlapjai 1999 márciusának utolsó hétvégéjén. Mindenki a mészárláson szörnyülködött, hiszen korábban még sehol sem történt hasonló nagyságrendű, egyszerre tíz áldozattal járó alvilági leszámolás.

A mű ezen gyászos eset kapcsán mutatja be azt a bársonyos forradalmat követő zűrzavaros évtizedet, amelyet az időszak meghatározó szlovák politikusa után a köznyelv leginkább csak Mečiar-korszakként emleget.

„A klán” nem szokványos maffiaregény. A történetben a gengszterek és a könnyű nők mellett színes kavalkádban vonulnak fel politikusok, bukott kommunisták, rendszerváltók és számtalan más fura szerzet, akik mindannyian hozzájárultak egy jobb sorsra érdemes ország tönkretételéhez. 

Az elkövetkező hetekben a szerző több helyszínen is bemutatja könyvét.:március 23. (péntek) 
Helyszín és időpont: Szenc, kultúrház, március 23-án, pénteken, 18 órai kezdettel

március 24. (szombat) 
Helyszín és időpont: Vágsellye, Fekete János Ház, március 24-én, szombaton, 16,30 órai kezdettel

március 25. (vasárnap) 
Helyszín és időpont: Pozsonyeperjes, kultúrház, március 25-én, vasárnap, 15 órai kezdettel

március 27. (kedd) 
Helyszín és időpont: Párkány, Csemadok-ház, március 27-én, kedden, 18 órai kezdettel

április 5. (csütörtök) 
Helyszín és időpont: Nagymegyer, kultúrház, április 5-én, csütörtökön, 17 órai kezdettel

április 6. (péntek) 
Helyszín és időpont: Somorja, Market caffee bistro (piac), április 6-án, pénteken, 17 órai kezdettel

április 9. (hétfő) 
Helyszín és időpont: Udvard, könyvtár, április 9-én, 16 órai kezdettel

április 11. (szerda)
Helyszín és időpont: Nádszeg. Tolerancia épülete, a versmondó maratonon belül, április 11-én, szerdán, 18 órai kezdettel

április 14. (szombat) 
Helyszín és időpont: Farkasd, közösségi ház, árilis 14-én, szerdán, 16 órai kezdettel

április 16. (hétfő) 
Helyszín és időpont: Ógyalla, hagyományok háza (Vasút u. 3.), április 16-án, hétfőn, 16,30 órai kezdettel

április 20. (péntek) 
Helyszín és időpont: Muzsla, könyvtár, április 20-án, pénteken, 17 órai kezdettel

május 2. (szerda) 
Helyszín és időpont: Léva, Reviczky ház, május 2-án, szerdán, 17 órai kezdettel
március 24. (szombat)
10:00Rákóczi-emléknap Budapesten
Ünnepi megemlékező istentisztelet II. Rákóczi Ferenc születésének 342. évfordulója alkalmából a Szent István Bazilikában.

Időpont: 2018. március. 24.,10:00 óra
Celebrál: Kómár István, Rákóczifalva plébánosa
18:00Regnum Marianum Akadémia Szőgyénben
Március 24-én folytatódik a Regnum Marianum Akadémia Szőgyénben, amelyen ezúttal Dr. Molnár Imre történész Esterházy János életéről, lelkiségéről ad elő.

A márciusi előadás témája: „A mi jelünk a kereszt…” – Esterházy János keresztútja

Előadó: Dr. Molnár Imre történész

Helyszín: Szőgyén (Távmunkaház)
Időpont: 2018. március 24. (szombat)

18:00-18:45 1. előadás: „A mi jelünk a kereszt…” Esterházy János keresztútja

18:45-19:00 Szünet, frissítő

19:00-19:45 2. előadás: „A mi jelünk a kereszt…” Esterházy János keresztútja

19:45-20:00 Kérdések, zárszó
A részvétel ingyenes, az előadásokat rendszeresen látogatók a tanév végén emléklapot kapnak!

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!
19:00Táncfórum Est a somorjai VMK-ban
A Táncfórum és az Ifjú Szivek Táncszínház közös szervezésében kerül megrendezésre szombaton, 2018. március 24-én a Táncfórum Est a somorjai Városi Művelődési Központban.

A Táncfórum - Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete szervezésében 2018. május 18-19-én Dunaszerdahelyen megrendezésre kerül a Szlovákia Magyar Táncháztalálkozó.
A nagyszabású rendezvényt országszerte hét különálló Táncfórum Est előzi meg, amelynek harmadik állomása 2018. március 24-én Somorja.

Program:
- 19:00 Hégli Dusan koreográfus előadása
- 20:00 Kötetlen beszélgetés az előadóval
- 20:30 Táncház. A talpalávalót a Gereben zenekar biztosítja. Táncoktatók: Varsányi Zsófia és Botló Ákos.

Helyszín: VMK Somorja, Veterná 8.
A belépés díjmentes. Mindenkit sok szeretettel várnak a szervezők.

Az esemény az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Csoóri Sándor program) támogatásával valósul meg.
március 25. (vasárnap) - márc. 26. (hétfő)
07:05A Világosság református egyházi műsor ajánlója
A Pátria rádióban a 7.05-kor kezdődő műsor fő témája: Jézus jeruzsálemi bevonulása. De szó lesz Jézus csodáiról, amely témája volt a Jókán megtartott bibliai versenynek és arról is, hogy a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjében részesült Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettese.

Jézus királyi fogadtatásban részesülve, de mégis alázatosan és szelíden vonul be Jeruzsálembe egy szamár hátán. Hogy miért? A virágvasárnapi történet üzenetét Rácz Elemér marcelházi lelkipásztor osztja meg a hallgatókkal.

A haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült március 15-én Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettese. A díj kapcsán beszélgetünk vele.

Jézus három éves működése során nemcsak tanította az embereket, hanem jeleket és csodákat is tett, gyógyított, feltámasztott, parancsolt a természet erőinek, megsokasította a rendelkezésre álló keveset. Ezeket a csodákat hozzuk közelebb a dunaszerdahelyi hittanosok segítségével, akik az Úr Jézus csodáiról adtak számot Jókán az Emmaus polgári társulás szervezésben megvalósult bibliaismereti versenyen, ahol az élmezőnyben végeztek.

Ismétlésre másnap, hétfőn 13.05 órakor kerül sor.

A Világosság egyházi műsort a közvetítést követő naptól a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Sola rádió honlapján is meghallgatható. A Világosság egyházi műsort a közvetítést követő naptól a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Sola rádió honlapján is meghallgatható.
március 25. (vasárnap)
16:00Az Alma együttes koncertje Somorján
Időpont: 2018. március 25., 16:00


Az együttes legsikeresebb dalának, a Ma van a szülinapomnak több, mint 11 millió letöltése van és a leggyakrabban megosztott hazai tartalom manapság a Facebookon. Ezen kívül olyan sikeres rajzfilmzenéket írtak, mint a Bogyó és Babóca sorozat, főcímdalt készítettek a Khumba című 3 D-s animációs rajzfilmhez, sőt nagy sikerrel fut a Pesti Magyar Színházban zenés gyerekdarabjuk az Almaszósz.

Jegyvásárlás: https://mskssamorin.maxiticket.sk
Megjelenik a REMÉNY katolikus hetilap 12. száma
A Remény következő száma ezúttal a virágvasárnap ünnepére irányítja figyelmünket. A címlapon Nagy András osztja meg ünnepi gondolatait: „Osztozni kell Jézus keresztútjában. Lenni Simon, Veronika, együttérző részes. Elesve, de újra talpra állva” - írja.

A továbbiakban olvashatunk Császár István előadásáról Brenner János boldoggá avatása kapcsán Szencen, a nagykaposi lelki napról a bükkszentkereszti Kis Ferenc-nővérekkel vagy az imregi és radi ministránsok találkozójáról Szentmárián.

Olvashatunk a kegyúri temetkezési helyekről tájainkon, Anna Kolesárová boldoggá avatásának előzményeiről. Bodzsár Gyula tovább válogat az újságkivágások között, s egy képzeletbeli, tanulságokkal teli, az áruló Júdásnak szánt levelet tár elénk, melynek a címzetthez szánt kérdései mély elgondolkodásra késztetnek.

Értesülünk továbbá a százdi templom felújítási terveiről, Susko Mihály pedig Anselm Grün Adj új értelmet a világnak című könyvét mutatja be.
Nem maradnak el megszokott rovataink sem, lesz liturgia, csendkóstoló, Jöjjetek, imádjuk!, lesz Kuckó, Gondolkodó s néhány további figyelemreméltó írás.
március 27. (kedd)
17:00Janus - magyar játékfilm bemutatója Pozsonyban
JANUS (75´, 2015, ANGOL NYELVŰ FELIRATOZÁSSAL)magyar játékfilm a Securitate működéséről

Rendező: Gyöngyössy Bence
Producer: Kabay Barna 

Szereplők: Adorjáni Bálint, Marozsán Erika, Blaskó Péter, Gyöngyössy Katalin, Seress Zoltán, Jordán Tamás, Lábodi Ádám, Hatházi András, Barabás Kiss Zoltán, Dunai Tamás 

A film megtörtént események alapján egy erdélyi ellenzéki család drámai sorsán keresztül mutatja be, hogy a Securitate kétarcú ügynöke – a „megtestesült Janus” – miként hatol be az otthon falai közé, hogyan manipulálja a magánélet bensőséges pillanatait, és árulja el a család tagjainak legszemélyesebb érzelmeit, vágyait, titkait. 

március 27. 17.00 Pozsonyi Magyar Intézet Štefánikova (Stefánia út) 1..,Pozsony
március 28. (szerda)
19:00Kedvenceid Másképp - Ivan & The Parazol Komáromban
Kedvenceid Másképp - Ivan & The Parazol 
2018. március 28., 19:00–20:30  - Tiszti Pavilon,  Komárom. 

Az Ivan & The Parazol 2010 februárjában alakult budapesti rockegyüttes. Stílusukat alapvetően a '60-as, '70-es évek zenei világának és a kortárs irányzatoknak az ötvözése határozza meg. Néhány kivételt leszámítva, dalszövegeiket angol nyelven írják.Az együttes 2010 februárjában alakult Budapesten. A klasszikus rockzenét a kortárs trendekkel vegyítő, dinamikus, szabad stílusnak köszönhetően rövid idő alatt népszerű koncertzenekarrá vált a fiatalok körében. A zenekar második koncertjét adja majd Felvidéken, most akusztikusan!

A Komáromi Városi Művelődési Központ csatlakozott a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program Ideiglenes Kollégiuma klubtevékenységet támogató projektjéhez. A sikeres pályázatnak köszönhetően a 2017/2018-as évben 10 nagyrészt akusztikus koncert valósul meg közismert magyarországi előadók közreműködésével.
A koncersorozat címe KEDVENCEID MÁSKÉPP - ezzel is hangsúlyozva a programok különlegességét - egyediségét. Minden esemény a Tiszti pavilon dísztermében valósul meg. Belépődíj koncertenként 5,- euró, diákigazolvánnyal 3,- euró. Jegyelővétel a VMK-ban!

A szervezők szeretettel várnak mindenkit.
április 2. (hétfő)
10:00Palóc Húsvét a Füleki Várban
Húsvéthétfőn 10:00 órai kezdettel 13. alkalommal kerül megrendezésre a Palóc Húsvét a Füleki Várban. 

Az idelátogatók a kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, továbbá arcfestés, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás, gyermek íjászverseny és mesekuckó vár rájuk. A várudvarban és a Várfelső utcában kirakodóvásár, a rendezvény helyszínén helyi ételek kóstolója és ételszentelés, valamint húsvéti locsolkodás, a Magyar Közösségi Ház udvarán hagyományos disznóvágás gazdagítja a programot, a szabadtéri színpadon folklór együttesek lépnek fel. 

A rendezvény keretén belül a Füleki Vármúzeum állandó kiállításai és A murányi kőedény emlékezete című időszaki tárlat is megtekinthető lesz a vár Bebek-tornyában.
április 21. (szombat)
11:00VI. Szent Jobb ünnepség Érsekújváron
A Nobilitas Carpathiae szeretettel meghívja Önt
a 2018. április 21-én, szombaton, 11:00 órai kezdettel Érsekújváron megtartandó VI. Szent Jobb ünnepségre. 

Az ünnepi szentmise után koszorúzási ünnepséget
tartunk az Aranyvonat 1939. április 30-i érsekújvári
útjának emlékére létesített emléktáblánál.

április 22. (vasárnap)
14:00XXIX. Komáromi Imanap
A Pázmaneum Polgári Társulás, a Jópásztor Alapítvány és a Komáromi Római Katolikus Plébánia szervezésében, Jópásztor vasárnapján, április 22-én kerül sor a XXIX. Komáromi Imanapra a Szent András Bazilikában.

Az Imanapon magyar főpásztorért valamint magyar papi és szerzetesi hivatásokért imádkozunk a Prohászka-emlékév keretében. A szentmisén kerül sor a Szent András plébániatemplom “basilica minor” címének kihirdetésére.

Program:
14.00 Engesztelő szentségimádás – a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való előkészület jegyében

14.30 Elmélkedés Brenner János hitvalló életéről: “A magyar Tarzíciusz” címmel
14.45 Nóna – délutáni imaóra

15.00 Keresztút (Prohászka Ottokár gondolataival – születésének 160. évfordulójára emlékezve)
16:00 Ünnepi főpapi szentmise a Szent András Bazilikában

A Komáromi Imanapon Jó Pásztor Imakilencedet kezdünk meg, amelyet Brenner János vértanú boldoggá avatása napjáig (május 1-éig) naponta végzünk különböző egyházközségekben.

A Komáromi Imanap egyben a “Felvidéki hitvallók Imakilencedének” első állomása is lesz, amelyet havonta más-más felvidéki egyházközségben végzünk a 2018-as évre a Pázmaneum által meghirdetett Prohászka-emlékév keretében.

Az Imanapra szeretettel hívjuk és várjuk a lelkiatyákat és a híveket!
április 25. (szerda)
18:00Találd meg önmagad! - Dr. Csernus Imre előadása Kassán
A népszerű, pimaszul odamondós pszichiáter, Dr. Csernus Imre Kassán tart előadást 2018. április 25-én.

Csernus Imre nevét szinte mindenki ismeri, hiszen ő volt az egyetlen pszichológus, aki médiaszemélyiséggé vált. Folyamatosan jelennek meg sikerlistás könyvei, azonban az olvasók számára sok kérdés marad nyitottan. Ezekre a kérdésekre próbál választ adni Csernus Imre az előadásain.

Mikor, hol?

Thália Színház – Kassa, 2018. április 25., 18.00 h
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
144 éveBudapesten megszületett Harry Houdini mágus és szabaduló művész.
415 éveMeghalt I. Erzsébet angol királynő, a Tudor-ház utolsó sarja.
334 éveMegszületett Bél Mátyás polihisztor, író, evangélikus lelkész, történet- és földrajztudós.
174 éveMegszületett Arany László tanulmányíró, költő, Arany János fia.
136 éveRobert Koch német természettudós bejelentette a tuberkolózis kórokozójának és a baktériumoknak a felfedezését.
Fő támogatónk