2017. március 25., szombat - Irén, Írisz
Cikkek közt...  Videók közt...  
Római EU-csúcs: a jövőbe néznek a tagországok vezetői videó 60 éve, március 25-én írták alá a római szerződéseket, amelyekkel megalapították az Európai Unió elődszervezeteit.
Tapasztalat, élmény, közösség a nyitrai Juhász Gyula Ifjúsági Klubban videó Az 1964-től működő diákközösség fő célja a nyitrai magyar egyetemisták érdekvédelme, kulturális életének gazdagítása.

Videó

HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. március 25.Ellentmondó állítások a vasúti magyar táblák ügyében
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. március 25.Csallóközi mezőgazdászok kaptak tájékoztatást a támogatási rendszerről
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. március 25.Kárpát-medencei gazdasági fórum felvidéki résztvevőkkel
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. március 25.Brüsszelben folytatódik a szlovák kárpótlási törvény vizsgálatának ügye
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. március 25.Kassán hárman kaptak magyar állami kitüntetést március 15-e alkalmából
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. március 25.Szükségállapot a megroggyant óruzsini híd miatt - elkészült az ideiglenes út
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. március 25.Rómeó és Júlia a Jókai színpadán
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. március 25.Sikeresen halad az adománygyűjtés a Magyarok Nagyasszonya szoborra
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. március 25.Gróf Esterházy Jánosról emlékeztek meg szülőfalujában, Nyitraújlakon
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. március 25.Böjte Csaba esketett a Felvidéken
Legfrissebb
Optimista a gazdasági helyzet alakulását illetően a lakosság Elemzők szerint is tovább csökken a munkanélküliség, s reálisan is többet kellene keresnünk,.az árak azonban nőnek majd.
A rendőrség vizsgálja, egyedül cselekedett-e a londoni merénylő A vizsgálat már Khalid Masood indítékainak, az általa tett előkészületeknek és esetleges társainak a felderítésére összpontosít.
Ferenc pápa: Európa a szolidaritással válaszolhat a populizmusra A migrációról szólva megjegyezte, hogy az ettől való félelmet mindenekelőtt Európa kulturális identitásának gyengesége okozza.
Drucker javítaná a kötelező oltásokkal kapcsolatos felvilágosítást Az egészségügyi miniszter a bírságolás helyett a felvilágosító tevékenységre helyezne nagyobb hangsúlyt.
Áder: az Európai Uniónak a nemzetállamok közösségének kell maradnia Frissítve Az EU-ban tapasztalható demográfiai problémákra Magyarország és Lengyelország nem migrációs választ akar adni, mondta az államfő.
Öt napig bolyongott a Grand Canyonban egy eltévedt diák A bajt az okozta, hogy amikor a 24 éves lány túraösvényt keresett, mobiltelefonos térképalkalmazása letérítette a helyes útról.
Belföld Drucker javítaná a kötelező oltásokkal kapcsolatos felvilágosítást Drucker javítaná a kötelező oltásokkal kapcsolatos felvilágosítást videó POZSONY. Tomáš Drucker egészségügyi miniszter a kötelező oltások kapcsán inkább a felvilágosító tevékenységre helyezne nagyobb hangsúlyt, mint sem bírságolna. Az egészségügyi miniszter a bírságolás helyett a felvilágosító tevékenységre helyezne nagyobb hangsúlyt. Optimista a gazdasági helyzet alakulását illetően a lakosság videó Elemzők szerint is tovább csökken a munkanélküliség, s reálisan is többet kellene keresnünk,.az árak azonban nőnek majd. Szakértő: a migránsok nem vetélytársai a hazai munkavállalóknak videó Martin Kahanec szerint a külföldiek érkezése annak bizonyítéka, hogy javulnak a hazai munkaerő-piaci viszonyok.
Külföld A rendőrség vizsgálja, egyedül cselekedett-e a londoni merénylő A rendőrség vizsgálja, egyedül cselekedett-e a londoni merénylő videó LONDON. A Scotland Yard jelenleg azt vizsgálja, hogy egyedül cselekedett-e a szerdai londoni merénylet elkövetője. A vizsgálat már Khalid Masood indítékainak, az általa tett előkészületeknek és esetleges társainak a felderítésére összpontosít. Ferenc pápa: Európa a szolidaritással válaszolhat a populizmusra videó A migrációról szólva megjegyezte, hogy az ettől való félelmet mindenekelőtt Európa kulturális identitásának gyengesége okozza. Hat orosz katona vesztette életét Csecsenföldön Frissítvevideó A támadóknál lőfegyvereket és lőszereket találtak, kettejükön öngyilkos merénylők által használt robbanómellény volt.
Itthon Több lett? Maradhat! – Felsőoktatási adománygyűjtés indult Több lett? Maradhat! – Felsőoktatási adománygyűjtés indult videó KOMÁROM. Felsőoktatási adománygyűjtést szervez a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) Mentorprogramja. Az adományokat hátrányos helyzetű családokhoz juttatják el. A Kárpát-medencei szintű gyűjtéshez a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata is csatlakozott. A Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata is csatlakozott a Kárpát-medencei szintű gyűjtéshez. Magyar néptáncoktatás Prágában videó A Nyitnikék néptánccsoport hagyományőrzés és utánpótlás-nevelés céljából két korosztály számára is indított oktatást Prágában. Magyar Örökség-díjat kap a Selye János Gimnázium videó A komáromi gimnázium képviselői a díjat szombaton, március 25-én a Magyar Tudományos Akadémia székházában veszik át.
Magyar világ KMKF – Szijjártó: közös bizalom alapján lehet megoldani a nehéz ügyeket KMKF – Szijjártó: közös bizalom alapján lehet megoldani a nehéz ügyeket Frissítvevideó BUDAPEST. A szomszédos országokkal kapcsolatos nehéz ügyeket csak úgy lehet megoldani, ha közös bizalmat alakítunk ki - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) plenáris ülésén mondott beszédében pénteken az Országházban. Igyekszünk közös sikereket elérni a szomszédokkal, mondta a miniszter a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) ülésén. Áder: az Európai Uniónak a nemzetállamok közösségének kell maradnia Frissítvevideó Az EU-ban tapasztalható demográfiai problémákra Magyarország és Lengyelország nem migrációs választ akar adni, mondta az államfő. További merényletekre számítanak a szakértők Európában videó Földi László biztonságpolitikai szakértő szerint Európa nagyon kiélezett helyzetben van.
Kultúra Megjelent a Jóvilágvan harmadik lemeze Megjelent a Jóvilágvan harmadik lemeze videó PÁRKÁNY. Tátongó mélység, elrepítő chill, költői szövegek, zenei átgondoltság, hét zenész, két év munkája, 11 dal. Felvidék legismertebb underground zenekara, a Jóvilágvan megjelentette harmadik nagylemezét. A párkányi zenekar március 30-án Budapesten mutatja be élőben az új szerzeményeket. Szombaton adják át a Magyar Örökség Díjakat videó Magyar Örökség Díjban részesül a komáromi Selye János Gimnázium magyar nyelvű oktató-nevelő munkássága. Hamvas Bélára emlékeznek Eperjesen videó Csütörtökön és pénteken a Kossuth-díjas író, filozófus születésének 120. évfordulójára emlékeznek szülővárosában.
Színes Presser Gábor és Adamis Anna megállapodott Kanye Westtel Presser Gábor és Adamis Anna megállapodott Kanye Westtel videó NEW YORK. Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt. Presser Gábor közölte: zárt megállapodás született, amelynek tartalmáról sem az érintettek, sem ügyvédjeik nem nyilatkozhatnak. Öt napig bolyongott a Grand Canyonban egy eltévedt diák videó A bajt az okozta, hogy amikor a 24 éves lány túraösvényt keresett, mobiltelefonos térképalkalmazása letérítette a helyes útról. A Rolling Stonest is elhoznák a vizes vb megnyitójára videó Nagyjából 3,5 milliárd forintot szánnak a nyitóünnepségre, abból talán futja is rá.
Mozaik Szupernagy tömegű fekete lyukra bukkant a NASA Szupernagy tömegű fekete lyukra bukkant a NASA videó WASHINGTON. Egy távoli galaxis központjából kilökött, szupernagy tömegű fekete lyukat talált az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), a jelenséget gravitációs hullámok ereje okozhatta. A 3C186 nevet viselő galaxis a Földtől nyolcmilliárd fényévnyi távolságra van. Világszerte 600 millió gyereket fog érinteni a vízhiány 2040-re videó A globális felmelegedés miatt a friss víz iránti kereslet 2030-ra 50 százalékkal is nőhet. A terhesség alatt D-vitamin fogyasztásával megelőzhető az autizmus videó A D-vitamint a szervezet a napsütésből tudja felvenni, de néhány élelmiszerben és táplálékkiegészítőben is megtalálható.
Vélemény Karaffa Attila: Nyugodj békében, Ilonka néni! Karaffa Attila: Nyugodj békében, Ilonka néni! videó Nekrológ vagy emlékezés? Magam sem tudom, hogy fogalmazzam meg, mit szeretnék. Egy biztos, Schniererné Wurster Ilonáról írom soraimat, mindenki Ilonka néniéről. Mert örülök, hogy ismerhettem, hogy beszélgethettünk, hogy tanácsait, meglátásait elmondhatta és meríthettem belőle. Nekrológ vagy emlékezés? Magam sem tudom, hogy fogalmazzam meg, mit szeretnék. Fenes Iván: Célunk: politikai súlyunk megőrzése Nagyszombat megyében videó Először is azt kellett nyilvánvalóvá tennünk, hogy az MKP jelöltjei a párt önálló jelöltjeiként induljanak a 2017-es választásokon Agárdy Gábor: A víz világnapján videó Nem véletlen, hogy a modern és fejlett civilizációk épp ott tudtak kialakulni, ahol volt elég víz.
Hitélet Szent László-év - Gyalogos zarándoklatot szerveznek Nagyváradra Szent László-év - Gyalogos zarándoklatot szerveznek Nagyváradra videó NAGYVÁRAD. Négynapos gyalogos zarándoklatot szerveznek Gyomaendrődről Nagyváradra Szent László király tiszteletére májusban - hangzott el a programot beharangozó sajtótájékoztatón Budapesten. A programra a magyar zarándokok mellett szlovák, lengyel horvát csoportokat is várnak. A programra a magyar zarándokok mellett szlovák, lengyel horvát csoportokat is várnak. Reformáció emlékéve: nemzetközi tudományos konferencia Komáromban videó Nagyon sok kihívásnak kell eleget tenni, fel kell vállani az új lehetőségeket - hangzott el az Új reformáció c. konferencián. Befejezték a Szent Sír restaurálását Jeruzsálemben videó Szerdán ünnepélyesen átadják a felújított szentélyt, és már összejött a pénz a munkálatok folytatásához is.
Múltunk Tanulhattak egymástól a hunok és a római telepesek Tanulhattak egymástól a hunok és a római telepesek videó CAMBRIDGE. Elleshették egymás életmódjának bizonyos elemeit a nomád hunok és a pannóniai telepesek a Római Birodalom határvidékén - állítják a Cambridge-i Egyetem kutatói, akik Magyarországról származó 5. századi emberi maradványok vizsgálatára alapozták az eredményeiket. Az eddig véltnél jóval összetettebb kapcsolat lehetett a nomádok és a telepesek között a Római Birodalom határvidékén. Csellel foglalták el Murány várát a Wesselényiek videó Háromszázötven éve halt meg Wesselényi Ferenc nádor, a Habsburg-ellenes nemesi összeesküvés egyik fő szervezője. Kalapács alá kerül Sisi eljegyzési képe videó A Karl Theodor von Piloty és Franz Adam német festők által készített kép több mint 150 évig volt a Habsburg-család tulajdona.
Időjárás
Pozsony
Ma: 6°C / 14°C
Holnap: 4°C / 9°C
Ógyalla
Ma: 7°C / 13°C
Holnap: 4°C / 10°C
Losonc
Ma: 7°C / 13°C
Holnap: 3°C / 10°C
Kassa
Ma: 4°C / 13°C
Holnap: 2°C / 6°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi március 25. (szombat)
08:30Vezetett gyalogtúra Fülekről Détérbe
A Novohrad-Nógrád Geopark J.SZ.T és a füleki Nógrádi Turisztikai és Információs Központ tisztelettel meghívja Önöket a Fülek - Détér - Ádám Maár- Nagymájoldal - Bagókő - Szárkő - Bencs-tető - Détér - Fülek útvonalat bejáró vezetett gyalogtúrára, melyre 2017. március 25-én (szombat) kerül sor.

A találkozó helyszíne és időpontja: 8.30 órakor a füleki Városi Művelődési Központ előtt.

Jelentkezés és további információk: Nógrádi Turisztikai Információs Központ irodája (Fülek, Várfelső utca 14., tel.: +421 (0)47-43-82-016, e-mail: ntic@hradfilakovo.sk) vagy a Geopark Novohrad-Nógrád J.SZ.T. irodája (Fülek, Várfelső utca 14., mobil: +421 (0)917 646 551, e-mail: geopark.filakovo@gmail.com.

A gyalogtúrára előzetes bejelentkezés szükséges legkésőbb 2017. március 23-ig!
11:00Rákóczi-emléknap Budapesten
- ŐSEINKRE EMLÉKEZNI NEMES KÖTELESSÉG!

Rákóczi-emléknap Budapesten
március 25.,11:00

A Rákóczi Öröksége Mozgalom és a Rákóczi Lovasai Hagyományőrző Egyesület március 25-én, szombaton 11.00 órai kezdettel szervezi meg a Rákóczi – emléknapot a budapesti Kossuth Lajos téren, a II. Rákóczi Ferenc lovasszobránál.

A megemlékezésre és a koszorúzásra II. Rákóczi Ferenc születésének 341. évfordulója alkalmából kerül sor.
13:0014. Kürti Kőtésfesztivál
14. Kürti Kőtésfesztivál március 25-én, program:

13:00 – Nevezés
14:00 – Megnyitó
- Kőtések látványpontozása
- Kőtéskóstoló
- Chladeková Zuzana előadása a kőtés értékeiről
- Huszár László tájékoztatója a Felvidéki értéktárról
- Pogány Péter előadása történeti-kulturális és szociológiai értékeinkről - Volt egyszer egy Felvidék
- Kiértékelés, eredményhirdetés, díjkiosztó
Állandó programok:
- Babák népviseletben - a Búcsi Babamúzeum kiállításából
- Hogyan terítsünk asztalt – a helyi Chilis nokedli iskolai főzőszakkör kiállítása
- Kőtésvásár – a helyi cserkészcsapat jótékonysági vására
- Húsvéti dekorációk - a helyi iskolai varrószakkör jótékonysági vására
- Böjti büfé: helyi házi sajt, házi kenyér, böjti pástétomok
…további programok
Nevezési feltételek:
- 1,5 liter léből készült készre sütött kőtés,
- saját kőtésvásár és asztaldíszítés önállóan
- nevezési szándékát kérjük jelezze március 20-ig
- jelentkezés és további információk Danczi Mónika kultúrreferensnél
danczi.monika@strekov.sk
tel.: 00421 35 64 97 560, mobil: 00421 910 981 868
Belépő 1€
17:00Hazajáró közönségtalálkozó Sárosfán
Közönségtalálkozót szerveznek a Duna TV Magyar Örökség Díjas honismereti magazinműsorának főszereplőivel, Kenyeres Oszkárral és Jakab Sándorral március 25-én, Sárosfán.

A rendezvény 17 órakor kezdődik a helyi kultúrházban. A belépés díjtalan.
március 26. (vasárnap)
16:0020 éves a Reviczky Társulás- beszélgetés Újváry Lászlóval
Kedves Barátaink!

A lévai Reviczky Társulás megalapításának 20. évfordulóját ünnepli. Ünnepségsorozatunk nyitórendezvényén első és egyben tiszteletbeli elnökünkkel, a lévai magyarság meghatározó személyiségével, Újváry Lászlóval beszélget a rendezvény támogatója, kedves barátunk, Csáky Pál EP-képviselő, politikus, közíró. A beszélgetést megelőzően a Theátrum Színház "Virágeső" című előadását tekinthetik meg Dráfi Mátyás, Jászai Mari-díjas színművész előadásában és rendezésében.

Időpont és helyszín: 2017. március 26-án vasárnap, 16 órakor a lévai Reviczky Házban.

Tisztelettel: a lévai Reviczky Társulás
március 29. (szerda)
17:00A Bélyegkép című kiállítás megnyitója Cziglényi Ádám munkáiból
A Bélyegkép című kiállítás Cziglényi életműve előtt tiszteleg, bemutatva legjelentősebb munkáit, melyek nemzetközileg is meghatározóak voltak a bélyegtervezésben.

Megnyitó:
2017. március 29. 17:00 óra
Helyszín: Csemadok, Rákosi Ernő terem
Pozsony, Május 1. tér 10-12.

Megnyitja: Kliment Éva a hagyaték ápolójaCziglényi Ádám (Ipolyszécsényke, 1909. – Budapest, 1998.)

Grafikus, bélyegtervező. A budapesti Iparművészeti Főiskolán kezdte tanulmányait, majd a Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát 1935-ben. Mesterei: Aba Novák Vilmos, Stein
János. 1954-ben második díjas lett a Műcsarnokban rendezett országos kiállításon. 1975-
1977 között háromszor nyerte el Az év legszebb bélyege kitüntetést. 1953-tól szerepel rendszeresen plakát- és bélyegkiállításokon. 1996-ban egyéni kiállítást rendezett a Bélyegmúzeumban, melynek gyűjteményében sok munkája található.

Nevéhez fűződik a magyar bélyeg fénykora, hiszen ezekben az években emelkedett a magyar bélyeggyártás grafikai és technikai vonatkozásban egyaránt az alkalmazott grafika műfajának nemzetközileg is elismert csúcsaira. Átlagon felüli rajztudása, kivételes kompozíciós készsége és káprázatos színérzéke indokolták sikereit.
18:00Arany János-est Rimaszombatban
A Csemadok Rimaszombati Alapszerveztének vezetősége tisztelettel meghívja Bálint András, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész Arany János-estjére, a költő születésének 200. évfordulója tiszteletére.

Helyszín: Városi Művelődési Ház gömbterme

Időpont: 2017.március 29. (szerda), 18:00 óra

Jegyárak: 3 euró és 2 euró (diák, nyugdíjas)

Minden érdeklődőt szeretettel vár a Csemadok Rimaszombati Alapszervezetének vezetősége.
március 30. (csütörtök)
17:00Ráday Pál élete és emléke - Előadás Losoncon
Március 30-án a Kármán Napok keretében előadásra kerül sor 17.00 órakor a Kármán József Alapiskolában. Böszörményi István vetítésének és előadásának témája: Ráday Pál élete, munkálkodása és losonci emléke.
20:00A párkányi Jóvilágvan lemezbemutató nagykoncertje Budapesten
A zenekar március 30-án mutatja be színpadon is az új szerzeményeket. Mindenkit szeretettel várnak a budapesti Barba Negra Music Clubba, ahol 9 órától a Slam Poetry Felvidék tagjai nyitják az estet, majd utánuk következik a Jóvilágvan két órás nagykoncertje.

Információk és jegyek elővételben: https://www.facebook.com/events/1803381379986119/
március 31. (péntek)
17:00Csikmák Imre könyvbemutatója Komáromban
Csikmák Imre újságíró Erről, arról, azokról című új felvidéki sajtótörténeti kötetéről, érdekes életútjáról, a Beneš-dekrétumokról és azok következményeiről
2017. március 31-én 17 órától a komáromi Kossuth téri Csemadok-székházban. 

Közreműködik: Nagy-Miskó Ildikó újságíró (Hírek.sk), id. Batta György író-újságíró, Boráros Imre, Kossuth-díjas színművész és Huszár László - a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója. A könyvárusítással egybekötött író-olvasó találkozó szervezője portálunk és a Csemadok komáromi alapszervezete. A belépés ingyenes! Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!
17:30Vasmacska Stúdiószínpad - Beszélgetés Nádasdy Ádám Shakespeare-fordítóval
A Shakespeare nyomában címet viselő színháztörténeti vetélkedőt középiskolás diákok számára hirdette meg a Komáromi Jókai Színház, és két körön már túl vannak.

2017. március 31-én 10.00 órától kerül sor a végső megmérettetésre, a döntőre. Kilenc középiskolai csapat méri össze a tudását Shakespeare témában.

Ugyanezen a napon – a rendezvény zárásaként a Vasmacska Stúdiószínpadon 17.30 órai kezdettel Nádasdy Ádám Shakespeare-fordítóval, költővel, nyelvésszel beszélget Gazdag József.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!
18:00Füleki Dumaszínház - Hadházi László önálló estje Füleken
Március 31-én 18 órakor Hadházi László önálló estje "Nekünk áll a László" címmel a füleki VMK-ban!
Műsorvezető: Bellus István

Jegyek 8 EUR-ért kaphatók a VMK-ban és interneten.

http://dumaszinhaz.interticket.sk/event/sheet/fuelek-dumaszinhaz-4053DF7FE8F548AD862A3E2B88451A92#551
április 1. (szombat)
13:30Városnéző séta Losoncon
Április elsején (szombaton) 13.30 órakor indul a Csillag (Hviezda) étterem sarkától az idei első losonci városnéző séta Puntigán József vezetésével a Gorkij utca – Novomesky utca – Irtványos lakótelep – egykori Gőzmalom felé, majd a losonci fürdő, Sport utca útvonalon vissza a Városligetbe.

Mindenkit sok szeretettel várnak, a séta egészen ingyenes, de annál egészségesebb!
20:00Szabó Balázs Bandája koncert Komáromban
Szabó Balázs Bandája koncert Komáromban

Időpont: 2017. április 1., 20:00 – 0:00
Helyszín: RÉV - A Magyar Kultúra Háza
április 4. (kedd)
19:00Zorán koncert Rimaszombatban
Koncz Zsuzsa nagysikerű novemberi fellépése után április 4-én a magyar zenei élet másik ikonikus alakja, Sztevanovity Zorán ad koncertet a rimaszombati kultúrházban.

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművészt Sipeki Zoltán gitárvirtuóz, Gátos Iván zongorista, Csányi István szaxofonoművész és három vokalista hölgy – Óvári Éva, Kabelács Rita és Péter Barbara – társaságában láthatjuk majd a színpadon.

A kétórás koncertre jegyek elővételben a Tompa Könyvesboltban és a Rimaszombati VMK-ban kaphatók még korlátozott számban.
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
136 éveMegszületett Bartók Béla világhírű magyar zeneszerző és népdalgyűjtő.
91 éveMegszületett Papp László ökölvívó, háromszoros olimpiai bajnok.
69 éveA magyar kormány bejelentette, hogy államosítják a 100 főnél több dolgozót foglalkoztató vállalatokat.
27 éveMagyarországon 44 és fél év után ismét szabad országgyűlési választást tartottak.
2017 éveAz örömhír ünnepe, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe
Fő támogatónk