2016. július 29., péntek - Márta, Flóra
Cikkek közt...  Videók közt...  
Fico: a migrációval terroristákon kívül fegyverek is kerülhettek Európába videó A kormányfő szerint a magányos terroristákkal szemben csak a titkosszolgálatok intenzívebb együttműködése nyújthat segítséget.
A németek többsége szerint megbukott Angela Merkel menekültpolitikája videó A kutatás szerint a németek 57 százaléka az utóbbi napok támadása után úgy látja, megbukott a kancellár menekültpolitikája.

Videó

FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. július 29.A „Szép Cserehát” program segítségével szépülhet-épülhet Cserehát
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. július 29.Egyedülálló felfedezés a Gombaszögi-cseppkőbarlangban
Legfrissebb
A cseh-szlovák holding belépett a Szlovák Villamos Művekbe Az alapár 375 millió euró volt, ám ez még változhat, de az összegből 150 millió eurót a tranzakció első fázisában kell kifizetni.
Eddig 18 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban Visszautasította Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken a nyugati bírálatokat a tömeges letartóztatásokért.
Ferenc pápa az auschwitzi haláltáborban imádkozott Frissítve A katolikus egyházfő a hírhedt Arbeit macht frei feliratú kapun keresztül lépett be a volt Auschwitz I. tábor területére.
Szombaton a családpártiak is utcára vonulnak A melegek felvonulásra válaszul a Családért Polgári Társulás is utcára vonul, szülők gyermekeikkel alkotnak majd élőláncot.
Hárman haltak meg egy lőszerraktárban történt robbanásban Ukrajnában Hárman meghaltak, köztük a NATO egyik helyi képviselője, ketten pedig megsérültek egy robbanás következtében.
Magyarázkodik az Általános Egészségbiztosító Anka néni miatt A szerződések ideiglenes meghosszabbítása nem veszélyeztette az egészségügyi ellátást - állítja a biztosító.
Belföld Szombaton a családpártiak is utcára vonulnak Szombaton a családpártiak is utcára vonulnak videó POZSONY. Mozgalmas lesz a szombat délután Pozsony belvárosában. Elsőként a melegek jelentették be, hogy szombaton ismét az utcára vonulnak, hogy így is hangot adjanak jogkövetelésüknek. Válaszul a világhálón közzétett felhívás útján szólítja tiltakozásra szimpatizánsait a pozsonyi Pride felvonulás ellen az ellenzéki Mi Szlovákiánk Néppárt is. S mint kiderült, a Családért Polgári Társulás is utcára vonul, szülők gyermekeikkel alkotnak majd élőláncot. A melegek felvonulásra válaszul a Családért Polgári Társulás is utcára vonul, szülők gyermekeikkel alkotnak majd élőláncot. A cseh-szlovák holding belépett a Szlovák Villamos Művekbe videó Az alapár 375 millió euró volt, ám ez még változhat, de az összegből 150 millió eurót a tranzakció első fázisában kell kifizetni. Magyarázkodik az Általános Egészségbiztosító Anka néni miatt videó A szerződések ideiglenes meghosszabbítása nem veszélyeztette az egészségügyi ellátást - állítja a biztosító.
Külföld Újabb iszlamista gyanúsítottat vettek őrizetbe Brazíliában Újabb iszlamista gyanúsítottat vettek őrizetbe Brazíliában videó RIO DE JANEIRO. Brazíliában újabb, terrorista kapcsolatokkal gyanúsított személyt vettek őrizetbe pár nappal az olimpiai játékok kezdete előtt. Brazíliában a múlt héten 12 embert vettek őrizetbe, mert feltehetően támadásokra készültek az olimpia alatt. Eddig 18 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban videó Visszautasította Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken a nyugati bírálatokat a tömeges letartóztatásokért. Hárman haltak meg egy lőszerraktárban történt robbanásban Ukrajnában videó Hárman meghaltak, köztük a NATO egyik helyi képviselője, ketten pedig megsérültek egy robbanás következtében.
Itthon „Mert én dobfeneki vagyok”  -  In memoriam D. Kovács József „Mert én dobfeneki vagyok” - In memoriam D. Kovács József videó POZSONY, DOBFENEK. Ez év áprilisában, életének 52. évében váratlanul elhunyt D. Kovács József újságíró, a Pátria Rádió szerkesztő-műsorvezetője. Falujában, Dobfeneken szombaton délután in memoriam a település díszpolgárává avatják. D. Kovács Józsefet falujában, Dobfeneken szombaton délután in memoriam a település díszpolgárává avatják. Két új kiállítás a Füleki Városi Honismereti Múzeumban videó Az egyik a rozsnyói kőedény-manufaktúra történetét, a másik a helyi templom szentélyének restaurálási munkálatait mutatja be. Nagyon rossz állapotban vannak a kollégiumok videó Az előző Fico-kormány 50 millió eurót ígért a felújításukra. Egyelőre úgy tűnik, a beígért segítségre várni kell.
Magyar világ A Mercedes új autógyárat épít Magyarországon A Mercedes új autógyárat épít Magyarországon videó KECSKEMÉT. Új autógyárat épít a Mercedes kecskeméti gyára mellé, az 1 milliárd eurós beruházással felépülő gyárban évi 150 ezer autót gyárthatnak. A fejlesztés 2500 új munkahelyet jelent, a beruházáshoz a magyar kormány 12,9 milliárd forintos támogatást ajánlott fel - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. Az 1 milliárd eurós beruházással felépülő gyárban évi 150 ezer autót gyárthatnak. Véget ért a migránsok éhségsztrájkja Horgosnál videó Péntek délelőtt még csaknem ötvenen voltak, akik kitartottak, sokan közülük kimerült állapotban voltak. Magyarország felkészült a sérülékeny csoportba tartozó migránsok ellátására videó Budapest az elmúlt 12 hónapban mintegy 700 millió forintot fordított arra, hogy fejlessze a kísérő nélküli kiskorúak ellátását.
Kultúra Nagy meglepetéssel készül rajongóinak a Pink Floyd Nagy meglepetéssel készül rajongóinak a Pink Floyd videó LONDON. Igazi Szent Grál a Pink Floyd-rajongóknak: egy 27 lemezes kiadvány jelenik meg novemberben a zenekar korai, 1965 és 1972 között készült hang- és filmfelvételeiből. 27 lemezből álló válogatást ad ki az együttes a korai időszakából, több dalt először jelentetnek meg hivatalosan. Kiska és Áder a fővédnöke az 50. nemzetiségi találkozónak videó Az 50. Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozót rendezik meg szombaton és vasárnap Bánkon. Sziget - Rihanna koncertje már teltházas videó Elfogytak a napijegyek a Sziget nulladik napjára, augusztus 11-re.
Színes Visszavonul Kovács Katalin, a világ egyik legsikeresebb kajakosa Visszavonul Kovács Katalin, a világ egyik legsikeresebb kajakosa videó BUDAPEST. Bejelentette visszavonulását a háromszoros olimpiai és 31-szeres világbajnok Kovács Katalin, minden idők egyik legeredményesebb kajakosa. A 40 éves sportoló pénteki sajtótájékoztatóján könnyeivel küszködve közölte döntését. A 40 éves sportoló pénteki sajtótájékoztatóján könnyeivel küszködve közölte döntését. Rio 2016 - Elkészült az olimpiai falu videó A létesítmény készen áll a több mint 10 ezer sportoló fogadására. A csehek szerint a pápa és Fico a legnépszerűbb a világ személyiségei közül videó A legrosszabb értékelést Angela Merkel kapta, akinek tevékenységét a válaszadók alig ötöde tekintette pozitívnak.
Mozaik Új antibiotikumot fedeztek fel német kutatók Új antibiotikumot fedeztek fel német kutatók videó TÜBINGEN. Nehezen gyógyítható bakteriális fertőzéseket kutató német tudósok új antikbiotikumot fedeztek fel, amely eddig is az emberek orrában élt - olvasható a Nature című tudományos lap aktuális számában. Nehezen gyógyítható bakteriális fertőzéseket kutató német tudósok új antikbiotikumot fedeztek fel. A Facebook negyedéves nyeresége meghaladta a kétmilliárd dollárt videó A legnagyobb közösségi portál egy év alatt 220 millió új felhasználót szerzett, így számuk 1,71 milliárdra nőtt. Genetikai felfedezést tett lehetővé a jeges vizes kihívás videó Az összegyűlt 115 millió dollárt az ALS gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség kutatására fordították.
Vélemény Agárdy Gábor: Karel Gott újra megszólalt Agárdy Gábor: Karel Gott újra megszólalt videó A művészeket sem hagyja általában hidegen az, ami ma Európában történik. Legyen szó gazdasági, akár politikai és természetesen kulturális történésekről is. Ismert például Zdena Studénková szlovák színésznő kritikus álláspontja az Európából diktált migrációt illetően. Ugyanúgy újra hallatja hangját az éppen rákbetegségből felépülőben lévő „arany csalogány“ - Karel Gott. A migránsok beözönlése az énekes szerint irányított folyamat, amelynek célja Európa gazdasági növekedésének a meggyöngítése. Karaffa Attila: Újkori Hunyadiak leszünk? videó Mai korunk legnagyobb kihívása ismét a keresztény értékek, az európai gyökerek megvédése. Kövesdi Károly: Mézesmadzag-húzogatás videó A kormány "nagyvonalú" tervei közt szerepel, hogy 2 év múlva akár 5 millió euró támogatás is juthat a szlovákiai magyar kultúrára.
Hitélet Ferenc pápa az auschwitzi haláltáborban imádkozott Ferenc pápa az auschwitzi haláltáborban imádkozott Frissítvevideó KRAKKÓ. Ferenc pápa az egykori auschwitzi náci német haláltáborban kezdte péntek délelőtt lengyelországi zarándoklatának harmadik napját, s a látogatás - melynek során a pápa az auschwitzi tábor hírhedt kapujánál és Maximilian Kolbe halálcellájában, valamint az áldozatok auschwitz-birkenaui emlékművénél is imádkozott - beszédek nélkül, csendes elmélkedésként zajlott. A katolikus egyházfő a hírhedt Arbeit macht frei feliratú kapun keresztül lépett be a volt Auschwitz I. tábor területére. Katolikus világtalálkozó - Ferenc pápa: Isten azzal ment meg, hogy kicsivé válik videó A katolikus egyházfő Czestochowában mutatott be szentmisét, mert Lengyelország 1050 éve vette fel a kereszténységet. Ferenc pápa: készen kell állni a háborúk elől menekülők befogadására videó A katolikus egyházfő szerda délután érkezett Krakkóba, ezután Andrzej Duda lengyel elnök fogadta őt.
Múltunk 70 éve kezdődött a párizsi békekonferencia 70 éve kezdődött a párizsi békekonferencia videó PÁRIZS. Hetven éve, 1946. július 29-én nyitották meg Párizsban a második világháborút lezáró békekonferenciát. Magyarország határait a trianoni békediktátumnak megfelelően állapították meg: Oroszvár, Horvátjárfalu, Dunacsúny kivételével. Több százéves sajtmaradványra bukkantak egy svéd hadihajó roncsai közt videó Élesztő és márványsajt keverékének tűnő maradványra bukkantak a régészek egy 1676-ban elsüllyedt svéd hadihajó roncsai között. A múlt század legsúlyosabb földrengése 40 éve történt videó Negyven éve, 1976. július 28-án volt a kínai Tangsan városában a 20. század legpusztítóbb földrengése.
Időjárás
Pozsony
Ma: 19°C / 24°C
Holnap: 16°C / 29°C
Ógyalla
Ma: 19°C / 23°C
Holnap: 16°C / 29°C
Losonc
Ma: 19°C / 23°C
Holnap: 16°C / 27°C
Kassa
Ma: 14°C / 17°C
Holnap: 13°C / 24°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi július 29. (péntek) - aug. 7. (vasárnap)
15:0042. Honismereti Kerékpártúra
Az immár XXXXII. Honismereti Kerékpártúra szervezői nevében üdvözöljük a történelmi haza jelene, múltja és jövője után érdeklődőket.

Honismereti túránk a történelmi honunk megismerésének legszebb és legkövetkezetesebb módját választotta – mi megyünk szülőföldünk értékei és érdekességei megismerése után. Erre a feladatra a kerékpárt választottuk. Évek és évtizedek tapasztalata bizonyítja, hogy ezen a módon fiatalkorú és nyugdíjas, lányok és fiúk, diákok és tanáraik, kétkezi munkás és parlamenti képviselő alkotnak toleráns és jóindulatú közösséget. Ebbe, az évente megújuló közösségbe nagy tisztelettel várunk, határon innét és túlról minden jóindulatú és lehetőleg kerékpárral is rendelkező érdeklődőt. 

MÁTYUSFÖLD-ZOBORALJA-GARAMMENTE
2016. július 29- 2016. augusztus 7. 

Július 29. 
Péntek 
- du. Nagyfödémes (Veľké Úľany) szervezők gyülekezője délutántól a helyi futballpályán 

Július 30.
Szombat
de. Nagyfödémes (Veľké Úľany) – gyülekező,// fakultáció Jóka- vízimalom megtekintése du. Éberhard (Malinovo, Eberhardt) ) – tisztelgés gr. Apponyi Albert síremléke, előadás az államférfiról,
// fakultáció Boldogfa – románkori templom megtekintése,Szenc – városnézés Szenci Molnár Albert emlékmű, fürdés
Jóka (Jelka) református templom, 17.oo Dr. Somogyi Alfréd a Pozsonyi Református Egyházmegye esperesének előadása, Anyanyelvváltási tapasztalatok és szórványosodás a felvidéki magyar református közösségben címmel.
Július 31.
Vasárnap
Nagyszombat (Trnava) – városnézés, Kassai vértanúk emléke ( ifj. Brogyányi Mihály) Nagymácséd (Veľká Mača), községi múzeum - honfoglaláskori emlékek, Mátyusföldi folk-kultúrműsor. 

Augusztus 1.
Hétfő 
Zsigárd (Žihárec) – Zsigárdi csata, honvédemlékmű megkoszorúzása, Katona Laci síremléke, Pered (Tešedíkovo) – peredi csata emlékműve, megemlékezés,
Deáki (Diakovce) – románkori templom, Felsőszeli (Horné Saliby) - fürdés (az időjárás függvényében)
Nagyfödémes (Veľké Úľany) – tájház megtekintése,
Augusztus 2.
Kedd
Vágsellye (Šaľa) – városnézés, tájház // fakultáció Galánta, városnézés,– ..Kodály Zoltán szobra
Nyitraújlak (Veľké Zálužie) – megemlékezés gr. Esterházy János jelképes sírja előtt, tisztelgés
Nyitra (Nitra) – városnézés, múzeum, vár,
Pográny (Pohranice) – táborverés, tábortűzi beszélgetések közös dolgainkról
Jókai Mária v/Zilizi Zoltán előadása a Zoboraljáról 

Augusztus 3.
Szerda
Zsére (Žirany) – Bartók Béla emléktáblája,
Felsőelefánt (Horné Lefantovce) kastélyok, előadás a Gyulayakról,
Appony (Oponice) „nagy“ kastély, Apponyi kripta, Peter Králik előadása az Apponyiakról,
Zobordarázs (Drážovce) – ezer éves kápolna megtekintése, Alsóbodok (Dolné Obdokovce) –Esterházy–kálvária megtekintése, Molnár Imre előadása
Közös kulturális műsor a kultúrházban, előadás HKT-k diákon 

Augusztus 4.
Csütörtök 
Kolon (Kolíňany) – tájház megtekintése, Bélád (Beladice) – kastély, apátság, Malonya (Mlyňany) – világhírű arborétum megtekintése,
Garamszentbenedek (Hronský Beňadik) – a gótikus erődtemplom megtekintése, kolostortúra,
Léva (Levice)– város- és vár látogatás, Barsi múzeum,1848-as emlékek, Református iskolai intézmény,
Garamszentgyörgy (Jur nad Hronom) táborverés, táncház, 

Augusztus 5.
Péntek
Garamszentgyörgy (Jur nad Hronom) – románkori templom és a tájház megtekintése, Nagysalló (Tekovské Lužany) – honvédemlékmű megemlékezés, Limpár Péter előadása, Zselíz (Želiezovce) – városnézés
Az oroszkai Military Historical Museum, hadimúzeum Szlovákia legnagyobb magángyűjteménye,
Zalaba – Csontos Vilmos emlékház, megemlékezés Garamkövesd ( Kamenica nad Hronom) – táborverés,
Zseb együttes műsora 

Augusztus 6.
Szombat 
Köbölkút (Gbelce) – Párizsi mocsarak, Búcs (Búč) – népviseletes babák kiállítása, Erzsébet királyné és millenniumi emlékmű, Bulcsú vezér, Dunamocs (Moča) – falumúzeum, Muzsla (Mužla)községi iskola épülete, Párkány (Štúrovo, Dsigerdelen Parkan) városnézés
Táncház
Este: a XXXXII. Honismereti Kerékpártúra kiértékelése, szellem- és szúnyogűzés, tábortűz. 

Augusztus 7. 
Vasárnap
Garamkövesd – Gyurcsó István sírja, megemlékezés,
táborbontás, Esztergom – közös városnézés, túrás istentisztelet 

A túraprogram nem a Szentírás, így a szükségletek és lehetőségek függvényében időben és térben bármikor változhat, és változni is fog!
július 29. (péntek) - júl. 30. (szombat)
13:00X. Gömöri Kézműves Vásár és Konferencia Várhosszúréten
2016. július 29-én és 30-án kerül megrendezésre a X. Gömöri kézműves vásár és Konferencia a Várhosszúréti Kézműves Központ udvarán. Egész napos kézműves játszóház, zöld sziget és gazdag kultúrprogram várja a látogatókat. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Július 29., péntek:
13.00 Nemzetközi Kézműves Konferencia

Július 30., szombat:
09.00 Mesterségem címere - kézműves kirakodó vásár
10.00 “Aki a próbát kiállja, aranytallér a jutalma”
Vásári huncutságok és a Gyermekudvar megnyitása, körhinta és hagyományos népi játékok
Kézműves játszóház és Zöld sziget
13.00 “...amerre mentek, mindenütt hagytak egy jelet…” - koszorúzás a magyar katonák emlékművénél a templomkertben
14.00 A X. Gömöri Kézműves Vásár ünnepi megnyitója
“Dalol, táncol és mesél a gömöri szél”
Vásári forgatag a színpadon - fellépők:
A Palóc mesemondás mesterei: Zagiba Tamás és Demko Bandi
Az alsósajói Hrabina Néptáncegyüttes
A dernői Borostyán, a Borostyán ifjúsági és Kincskereső néptáncegyüttesek a Carbolya Népi zenekar (Salgótarján) kíséretében
Csoltói Hagyományőrzők
Várhosszúréti Mákvirág férfi, Gyöngyvirág és Kék nefelejcs női népdalkör, a hárskúti Rozmaring nédalkör, a jólészi Cházár András népdalkör
Haraszti ikrek népdalénekesek
Kisgyőri népdalkör, ibrányi citerazenekar
19.00 Tombolahúzás nótaszóval
20.30 Szabadtéri vigadalom - zenél a Prometheus /HU/ és Labyrynt /SK/ zenekar
18:00XIV. Csallóközcsütörtöki Falunap
2016. július 29-én és 30-án rendezik meg a XIV. Csallóközcsütörtöki Falunapot a helyi kultúrházban, illetve a nagyparkban. Szórakoztató gyermekprogramok, kultúrműsor, koncertek és vidám szórakozás várja a látogatókat. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Program

Július 29., péntek:
Kultúrház
18.00 Szentmise
19.00 Kovács László történész előadása

Július 30., szombat:
Kultúrház
10.00 Ünnepi szentmise

Nagypark
16.30 A Pozsonyeperjesi Ugri Bugri Bábcsoport műsora - „Buli van aprajafalván” - „Reszkessetek egerek”
Dalos Kör
Fodor Bianca, Fodor Dóra, Fodor Péter
Aranykert néptánccsoport
Rigó Mónika műsora
20.30 Arizóna Zenekar
22.00 Szandi
23.00 Daavid - mulatós zene/dance
23.45 Retro Disco

16.00-tól ingyenes gyermek programok: kézműves foglalkozás, lovaglás, légvárak
20:00Lake UP - Zenei fesztivál Komáromban
2016. július 29-én és 30-án kerül megrendezésre a Lake UP 2016 zenei fesztivál Komáromban, a Holt-Vág partján. Napi belépő elővételben 10 euró, a helyszínen 12 euró, kétnapos belépő elővételben 15 euró, a helyszínen 18 euró.

Program

Július 29., péntek:
20.00 Kapunyitás
20.30 Spliff 447
22.30 Halott Pénz
24.00 Revolution
02.00 KatapultDJ

Július 30., szombat:
20.00 Kapunyitás
20.00 Bagó & Partyducktor
22.30 Afu-ra (USA)
23.30 Rytmus
00.30 Voksán Virág
01.45 Hősök
02.30 Pixa
július 29. (péntek)
14:00Bódva Feszt Szepsiben
2016. július 29-én Szepsiben az Aréna sportcentrumban első ízben kerül megrendezésre a Bódva Feszt és annak keretében a II. Bódva-völgyi őstermelői és kézműves piac. Belépő elővételben 7 euró, a helyszínen 10 euró, 6-14 éves korig 5 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Program:
14.00 II. Bódva-völgyi őstermelői és kézműves piac (belépés ingyenes)
18.00 Kapunyitás
19.00 Koncertek:
Mona Lisa Smile
TNT
Nagy Feró és a Beatrice
16:30One Day Fest 2016 Rimaszombatban
16:30 - KAPUNYITÁS
17:30 - MEREDITH
18:30 - RAMCHAT
19:30 - ALKEHOL
21:30 - POKOLGÉP
23:15 - BEFORE THE ZERO DAY
00:15 - PSEUDOSAPIENS
19:30Blahalouisiana és Jana Kirschner koncert Kassán
2016. július 29-én 19.30-tól Kassán a Kasárne Kultúrparkban nyári turnéja keretében koncertet ad a magyarországi Blahalouisiana zenekar, valamint fellép Jana Kirschner szlovák énekesnő, zeneszerző.

Az esemény a Nyár a parkban című rendezvény keretében valósul meg. Belépő elővételben 10 euró, helyszínen 14 euró.
20:30Nótár Mary és Golddies koncert Nagymegyeren
2016. július 29-én 20.30-tól Nagymegyeren a Thermal Corvinus fürdő területén, a Megyeri Nyár című rendezvénysorozat keretében fellép Nótár Mary és koncertet ad a Golddies. A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak.
22:00Rózsaszín Pittbull koncert Csallóközaranyoson
2016. július 29-én 22 órától Csallóközaranyoson az Alkatraz klubban koncertet ad a Rózsaszín Pittbull zenekar. Belépő 4 euró.
július 30. (szombat)
08:30Gömörhorkai falunap
Gömörhorkán huszonegyedik alkalommal szervezik meg 2016. július 30-án a falunapot, melynek keretében idén sem marad el a kerékpártúra, a legjobb cukrász, pék, kreatív ember versenyek, illetve a játékkal, vetélkedőkkel megrendezésre kerülő gyermekprogramok. A napot hajnalig tartó mulatság zárja.
09:00Szikince fesztivál
Július 30-án gazdag programmal szervezik meg az idei Szikince fesztivált.

Három faluban, három témakörben várják az érdeklődőket:
Garampáld – versfalu
Kisgyarmat – folkfalu
Zalaba – világfalu
10:30XX. Ekecsi Falunap
2016. július 30-án kerül megrendezésre a XX. Ekecsi Falunap több helyszínen. Sport és gyermekprogramok, valamint koncertek várnak mindenkit.

Program:
10.30 Koszorúzás az ekecsi emlékoszlopnál
11.30 Ökumenikus istentisztelet az ekecsi római katolikus templomban

Sportpálya

16.00 Labdarúgó mérkőzés
18.00 Repülő modellek bemutatója

Iskolaudvar

16.00 Virgonckodó játszópark

Szabadtéri színpad

19.00 Ladacsi Mónika és Misák Viktória
21.00 Tóth Gabi trió
22.00 Kovács Áron és a Star Machine élőkoncertje
23.30 Bebe koncert
00.30 Kovács Áron és a Star Machine élőkoncertje
02.00 Utcabál
15:00VI. Tesmagi Vigasság
2016. július 30-án 15 órától kerül megrendezésre a VI. Tesmagi Vigasság a tesmagi focipályán. A belépődíj 1 euró, tesmagi lakosoknak ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Program:
15.00 Szabadtéri szentmise
16.00 Családbarát programok:
Izolda népi játékai
Bakai autóiskola
27. Szent Imre Cserkészcsapat foglalkozásai

A színpadon:
Gerengay Vilma Hagyományőrző Egyesület - Penc
Menyecskehegyi Népdalkör - Penc
Búzavirág Hagyományőrzők - Palást
Rétsági Hagyományőrzők
Amicorum Vegyeskar - Tesmag
Cseperedők - Tesmag

19.00 Vadkerti Imre
20.00 Tombola
21.00 Kredenc
22.00 Retro Disco
17:00BicskaFeszt Keszegfalván
Gazdag programmal várja a hétvégén a BicskaFeszt az érdeklődőket. 

A fesztivál helyszíne: Keszegfalva

Időpontja: 2016. július 30., Szombat 

A fesztivál programja:

Garami Funky Staff Veres Móninkával
Koncert: 17.00 – 18.30

Kelemen Kabátban
Koncert: 19.30 – 20.45

Quimby
Koncert: 21.30 

További részletek: www.bicskafeszt.sk 

A szervezők szerettel várnak mindenkit.
július 31. (vasárnap) - aug. 1. (hétfő)
07:05A Pátria Rádió katolikus egyházi műsora
Ismét jelentkezik a Pátria Rádió katolikus egyházi műsora. 

A műsor rendhagyó, nyári kiadással jelentkezik, amelyben felvételről közvetítik a Gábriel Polgári Társulás idei, Karván megtartott katolikus ifjúsági táborának záró szentmiséjét. Misét mond és prédikál Zsidó János érseki tanácsos, ifjúsági lelkipásztor.

Szerkesztő: Ürge Tamás
Adásidő : 2016-07-31 vasárnap 7 óra 5 perc
Ismétlés : 2016-08-01 hétfő 13 óra 5 perc


július 31. (vasárnap)
09:30Palóc Búcsú Balassagyarmaton
2016. július 31-én Balassagyarmaton a Palóc ligetben kerül megrendezésre a Palóc Búcsú Szent Anna tiszteletére, a Palóc Hagyományéltető Napok című rendezvény keretében. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Napi program

09.30 Gyülekező a Római Katolikus Főplébánia Templom előtt
10.00 A búcsújáró népviseletes menet indulása a Palóc ligetbe
10.30 Ünnepi szentmise a szabadtéri Palóc Színpadon

A szertartást követően:
A teremtés dícserete: Szvorák Katalin énekművész zenés áhítata
“Kerek egy ég alatt...” - palóc falvak hagyományőrző műsora, közreműködnek:
A balassagyarmati Szent Felicián Kórus Unterwéger J. Zsolt karnagy vezényletével
Holecz Istvánné - a Népművészet Mestere
Rimóci Rezesbanda
Nógrád megye hagyományőrzői
11:00Lukanényei falunap
2016. július 31-én immár 13. alkalommal kerül megrendezésre a Lukanényei falunap a helyi futballpályán. A rendezvény sztárvendége Csepregi Éva. Színes kultúrműsor és kellemes szórakozás várja a látogatókat. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Program
11.00 Ünnepélyes szentmise a Mindenszentek templomban
14.45 Gyülekező a községháza előtti téren
15.00 Indulás a futballpályára
15.30 Helyi alapiskola és óvoda műsora
16.00 Polgármesteri köszöntő
16.10 Megnyitó
16.15 Lacko Fatima - látványtánc bemutató
16.20 Lukanényei citerazenekar fellépése
16.50 Iglice ifjúsági néptánccsoport műsora /HU/
17.10 Lukanényei női éneklőcsoport fellépése - slágerek
17.25 Lacko Fatima - táncbemutató
17.30 Könnyűzenei slágerekkel mutatkozik be az 50 tagú Dányi Fúvószenekar /HU/
18.30 Tombolasorsolás - több mint 100 értékes tomboladíj, a fődíj egy autó
20.30 Sztárvendég: Csepregi Éva
Utcabál: zenél a Party Time

Kísérőprogramok: ugrálóvár, körhinta, arcfestés, kürtöskalács, kirakodóvásár
16:00Triász koncert Nagymegyeren
2016. július 31-én Nagymegyeren a Tunyó tanyán ismét koncertet ad a Triász: Jankai Béla, Kálmán György és Sipos Péter. Belépő 8 euró.

Délutántól sül a finom, friss pecsenye! Mindenkit szeretettel várnak.

Program:
16.00 Petőcz László Rock Akusztik
19.00 Triász
augusztus 1. (hétfő) - aug. 6. (szombat)
10:00Kaszás Attila Kulturális Fesztivál Zsigárdon
Július 4-én, hétfőn kezdődik és augusztus 6-ig tart Zsigárdon a Kaszás Attila Kulturális Fesztivál, mely idén is rendkívül gazdag programmal várja az érdeklődőket.

A több mint egy hónapon át tartó fesztiválon lesz kistérségi kézműves tábor, verstábor, gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor a Rév zenekarral, valamint a Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválja.

2016. július 4-8. – Kistérségi nyári kézműves tábor

Helyszín: tájház
Napi foglalkozások: 09:00 - 14:00

Öt napon keresztül különböző kézműves mesterség képviselői adnak ízelítőt mesterségbeli tudásukról és sajátíttatnak el egy-egy fogást az érdeklődő gyermek és felnőtt közösséggel. A cél a szabadidő hasznos eltöltése.

Elsajátítható kézműves technikák: gyöngyfűzés, színes virágok készítése, fa díszítése és festése, rongybaba készítése, mozgó alakok készítése, asztaldísz készítése, harisnyababa készítése, gyertya viaszból, termésfigurák, kalapgumiból karkötő, pamutbaba készítése, tobozból autó, csuhéból teknős, babakocsi babával, nyaklánc készítése, szalmatündér készítése, terméskoszorú, kukorica csősz, homokkép készítése, quilling technika elsajátítása, állatkák gyöngyből, festés ruhaanyagra.

Foglalkozásvezetők: Szomolai László, Szomolai Adrianna, Čaprda Erzsébet, Žiaček Margaréta, Lukács Bianka, Mészáros Ilona

Részvételi díj: hetijegy 12 €, napijegy gyerekeknek 3 €, felnőtteknek 5 €. Tízórai biztosítva.

Rendező: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, társrendezők: Zsigárdi polgári társulás, Csemadok Zsigárdi Alapszervezete. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala és Nyitra megye önkormányzata támogatja.

2016. augusztus 1-5. – Zsigárdi verstábor

Helyszín: Kulturális-Közösségi és Tájékoztató Központ, kultúrház, szabadtéri színpad, iskola.

Gál Tamás színész és Kiss Szilvia színésznő vezetésével tehetséges versmondók és felkészítő pedagógusaik szakmai tábora, ahol külön képzésben részesül a diák és külön a pedagógus is. Kérik a résztvevőket, hogy József Attila egy költeményével érkezzenek, amelyet lehetőleg fejből kéne tudni. Alsó tagozatos gyermekeknek elég 1-2 versszak.

Szakmai közreműködők: Gál Tamás színész, Kiss Szilvia színésznő

Program:
09:00-12:00 – egyéni foglalkozások, helyzetgyakorlat, verselemzés, beszédtechnika
14:00-18:00 – csoportos foglalkozások, helyzetgyakorlatok, a záró előadás próbája
A tábor zárórendezvénye József Attila költeményeiből összeállított irodalmi műsor lesz a táborlakók fellépésével.

***A táborba jelentkezni lehet a 0915 777 701 telefonszámon, a kissova.maria57@gmail.com e-mail címen és a Kulturális– Közösségi és Tájékoztató Központ, Žihárec 925 83 č. 85 postai címen.

A foglalkozásokon való részvétel 5 euro/fő/nap, zsigárdi gyerekek részére ingyenes.

Jelentkezési határidő: 2016. július 24.

Rendező: Zsigárdi polgári társulás, társrendezők: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala támogatja.

2016. augusztus 2-6. – Gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor a Rév zenekarral

Helyszín: Zsigárd – tájház, Kulturális–Közösségi és Tájékoztató Központ, szabadtéri színpad, kultúrház, iskola

Szakmai közreműködők: néptáncoktatás – Bonchidai román csárdás és forgatós – invertita- Oláh Attila és Kovács Anita, zenei kíséret: Takács Ádám, Hanusz Zoltán, Lelkes Tibor, énekoktatás: Korpás Éva, hangszeres zeneoktatás: hegedű – Lakatos Róbert, hegedű – Halmos Attila „ Csiga“, brácsa – Mester László, bőgő - Farkas Róbert

Napi program: 09:00-12:00 és 15:00-18:00 - tánc és dal tanítás, népi játékok, hangszeres zeneoktatás

Esti koncertek:
2016. augusztus 3., 19:30 – Pósfa zenekar, táncház
2016. augusztus 4., 19:30 – Korpás Éva és zenekara, Parasztünnep zenekar, táncház
2016. augusztus 5., 19:30 – a tábor énekeseinek és zenészeinek műsora, Felsőszeli Mátyus Néptáncegyüttes, RÉV zenekar, táncház

***A táborba jelentkezni lehet a 0915 777 701 telefonszámon, a kissova.maria57@gmail.com e-mail címen és a Kulturális–Közösségi és Tájékoztató Központ, Žihárec 925 83 č. 85 postai címen.

A foglalkozásokon való részvétel 5 euro/fő/nap (Zsigárdi lakosok részére ingyenes). A koncertek ingyenesek.

Jelentkezési határidő: 2016. július 24.

Rendező: Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, társrendezők: Zsigárdi polgári társulás, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

2016. augusztus 3-5. – A Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválja

Helyszín: szabadtéri színpad

2016. augusztus 3., 19:30 – Pósfa zenekar, táncház
2016. augusztus 4., 19:30 – Korpás Éva és zenekara, Parasztünnep zenekar, táncház
2016. augusztus 5., 19:30 – a tábor énekeseinek és zenészeinek műsora, Felsőszeli Mátyus Néptáncegyüttes, RÉV zenekar, táncház

A koncerteken való részvétel ingyenes.

Rendező: Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, társrendezők: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, Zsigárdi polgári társulás, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Kedvezőtlen időjárás esetén a koncertek a kultúrházban lesznek. A rendezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

INFO: www.zsigard.eu, e-mail: kissova.maria57@gmail.com, telefon – 0915 77 77 01 Kiss László

A Kaszás Attila Kulturális Fesztivál médiapartnerei: Új Szó, Csallóköz hetilap, Terra – regionális hírújság, Pátria Rádió, Internetes hírportálok: Regioportal, Paraméter, Bumm, Medialnet, Felvidék.ma, Hírek.sk

Támogatók: Zsigárd község önkormányzata. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Szálláslehetőségek árakkal:

Zsigárd – iskola – tornaterem (zuhany, WC) – matracot és takarót hozni kell – 3,-€/fő/nap
Sátorozási lehetőség (zuhany, WC) – 2,-€/fő/nap

A szálláshelyeket előzetes bejelentés alapján a tábor kezdetét megelőző nap délutánján és az esti órákban lehet elfoglalni.

Étkezés helyszíne és költsége:

Az étkezést a Királyrévi Farkas vendéglő biztosítja.

Az étkezés helyszíne: Zsigárd – kultúrház kisterme vagy a KIC

Ebéd, vacsora: 5,70 €. Lehetőség van külön ebéd és vacsora rendelésére is: ebéd 3,00-€, vacsora 2,70-€. Az étkezési igényt a tábor összes napjára, az étlap alapján 2016. július 24-ig kell bejelenteni. Fizetés a tábor nyitónapján a többi költséggel együtt a KIC épületében.Július 4-én, hétfőn kezdődik és augusztus 6-ig tart Zsigárdon a Kaszás Attila Kulturális Fesztivál, mely idén is rendkívül gazdag programmal várja az érdeklődőket.

A több mint egy hónapon át tartó fesztiválon lesz kistérségi kézműves tábor, verstábor, gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor a Rév zenekarral, valamint a Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválja.

2016. július 4-8. – Kistérségi nyári kézműves tábor

Helyszín: tájház
Napi foglalkozások: 09:00 - 14:00

Öt napon keresztül különböző kézműves mesterség képviselői adnak ízelítőt mesterségbeli tudásukról és sajátíttatnak el egy-egy fogást az érdeklődő gyermek és felnőtt közösséggel. A cél a szabadidő hasznos eltöltése.

Elsajátítható kézműves technikák: gyöngyfűzés, színes virágok készítése, fa díszítése és festése, rongybaba készítése, mozgó alakok készítése, asztaldísz készítése, harisnyababa készítése, gyertya viaszból, termésfigurák, kalapgumiból karkötő, pamutbaba készítése, tobozból autó, csuhéból teknős, babakocsi babával, nyaklánc készítése, szalmatündér készítése, terméskoszorú, kukorica csősz, homokkép készítése, quilling technika elsajátítása, állatkák gyöngyből, festés ruhaanyagra.

Foglalkozásvezetők: Szomolai László, Szomolai Adrianna, Čaprda Erzsébet, Žiaček Margaréta, Lukács Bianka, Mészáros Ilona

Részvételi díj: hetijegy 12 €, napijegy gyerekeknek 3 €, felnőtteknek 5 €. Tízórai biztosítva.

Rendező: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, társrendezők: Zsigárdi polgári társulás, Csemadok Zsigárdi Alapszervezete. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala és Nyitra megye önkormányzata támogatja.

2016. augusztus 1-5. – Zsigárdi verstábor

Helyszín: Kulturális-Közösségi és Tájékoztató Központ, kultúrház, szabadtéri színpad, iskola.

Gál Tamás színész és Kiss Szilvia színésznő vezetésével tehetséges versmondók és felkészítő pedagógusaik szakmai tábora, ahol külön képzésben részesül a diák és külön a pedagógus is. Kérik a résztvevőket, hogy József Attila egy költeményével érkezzenek, amelyet lehetőleg fejből kéne tudni. Alsó tagozatos gyermekeknek elég 1-2 versszak.

Szakmai közreműködők: Gál Tamás színész, Kiss Szilvia színésznő

Program:
09:00-12:00 – egyéni foglalkozások, helyzetgyakorlat, verselemzés, beszédtechnika
14:00-18:00 – csoportos foglalkozások, helyzetgyakorlatok, a záró előadás próbája
A tábor zárórendezvénye József Attila költeményeiből összeállított irodalmi műsor lesz a táborlakók fellépésével.

***A táborba jelentkezni lehet a 0915 777 701 telefonszámon, a kissova.maria57@gmail.com e-mail címen és a Kulturális– Közösségi és Tájékoztató Központ, Žihárec 925 83 č. 85 postai címen.

A foglalkozásokon való részvétel 5 euro/fő/nap, zsigárdi gyerekek részére ingyenes.

Jelentkezési határidő: 2016. július 24.

Rendező: Zsigárdi polgári társulás, társrendezők: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala támogatja.

2016. augusztus 2-6. – Gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor a Rév zenekarral

Helyszín: Zsigárd – tájház, Kulturális–Közösségi és Tájékoztató Központ, szabadtéri színpad, kultúrház, iskola

Szakmai közreműködők: néptáncoktatás – Bonchidai román csárdás és forgatós – invertita- Oláh Attila és Kovács Anita, zenei kíséret: Takács Ádám, Hanusz Zoltán, Lelkes Tibor, énekoktatás: Korpás Éva, hangszeres zeneoktatás: hegedű – Lakatos Róbert, hegedű – Halmos Attila „ Csiga“, brácsa – Mester László, bőgő - Farkas Róbert

Napi program: 09:00-12:00 és 15:00-18:00 - tánc és dal tanítás, népi játékok, hangszeres zeneoktatás

Esti koncertek:
2016. augusztus 3., 19:30 – Pósfa zenekar, táncház
2016. augusztus 4., 19:30 – Korpás Éva és zenekara, Parasztünnep zenekar, táncház
2016. augusztus 5., 19:30 – a tábor énekeseinek és zenészeinek műsora, Felsőszeli Mátyus Néptáncegyüttes, RÉV zenekar, táncház

***A táborba jelentkezni lehet a 0915 777 701 telefonszámon, a kissova.maria57@gmail.com e-mail címen és a Kulturális–Közösségi és Tájékoztató Központ, Žihárec 925 83 č. 85 postai címen.

A foglalkozásokon való részvétel 5 euro/fő/nap (Zsigárdi lakosok részére ingyenes). A koncertek ingyenesek.

Jelentkezési határidő: 2016. július 24.

Rendező: Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, társrendezők: Zsigárdi polgári társulás, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

2016. augusztus 3-5. – A Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválja

Helyszín: szabadtéri színpad

2016. augusztus 3., 19:30 – Pósfa zenekar, táncház
2016. augusztus 4., 19:30 – Korpás Éva és zenekara, Parasztünnep zenekar, táncház
2016. augusztus 5., 19:30 – a tábor énekeseinek és zenészeinek műsora, Felsőszeli Mátyus Néptáncegyüttes, RÉV zenekar, táncház

A koncerteken való részvétel ingyenes.

Rendező: Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, társrendezők: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, Zsigárdi polgári társulás, Alapiskola Zsigárd. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Kedvezőtlen időjárás esetén a koncertek a kultúrházban lesznek. A rendezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

INFO: www.zsigard.eu, e-mail: kissova.maria57@gmail.com, telefon – 0915 77 77 01 Kiss László

A Kaszás Attila Kulturális Fesztivál médiapartnerei: Új Szó, Csallóköz hetilap, Terra – regionális hírújság, Pátria Rádió, Internetes hírportálok: Regioportal, Paraméter, Bumm, Medialnet, Felvidék.ma, Hírek.sk

Támogatók: Zsigárd község önkormányzata. A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Szálláslehetőségek árakkal:

Zsigárd – iskola – tornaterem (zuhany, WC) – matracot és takarót hozni kell – 3,-€/fő/nap
Sátorozási lehetőség (zuhany, WC) – 2,-€/fő/nap

A szálláshelyeket előzetes bejelentés alapján a tábor kezdetét megelőző nap délutánján és az esti órákban lehet elfoglalni.

Étkezés helyszíne és költsége:

Az étkezést a Királyrévi Farkas vendéglő biztosítja.

Az étkezés helyszíne: Zsigárd – kultúrház kisterme vagy a KIC

Ebéd, vacsora: 5,70 €. Lehetőség van külön ebéd és vacsora rendelésére is: ebéd 3,00-€, vacsora 2,70-€. Az étkezési igényt a tábor összes napjára, az étlap alapján 2016. július 24-ig kell bejelenteni. Fizetés a tábor nyitónapján a többi költséggel együtt a KIC épületében.
augusztus 1. (hétfő) - aug. 2. (kedd)
12:00Porciunkulai nagybúcsú Érsekújvárban
Az irgalmasság évében is Szent Ferenc Atyánk szeretetével várnak mindenkit Érsekújvárba, a porciunkulai nagybúcsúba, a Barátok templomába az újvári ferences barátok.

A porciunkulai nagybúcsú rendje:

AUGUSZTUS 1. hétfő
  - 12 órakor harangok jelzik a búcsú kezdetét, 14 órától gyóntatás mindkét templomban
  - 17 órakor keresztút a Kálvárián magyar nyelven,
  - 17 órakor szentmise a templomban szlovák nyelven.
  - 19 órakor keresztút a Kálvárián szlovák nyelven,
  - 19 órakor szentmise a templomban magyar nyelven a hivatásokért, utána szentségimádás a templomban magyar nyelven.
  - 22.30-tól szentségimádás szlovák nyelven.
  - 24 órakor ifjúsági szentmise a templomban szlovák nyelven.
 - 24 órakor ifjúsági szentmise a Kálvárián magyar nyelven

AUGUSZTUS 2. kedd
  - 5.00 órakor szentmise halottainkért latin és magyar nyelven
  - 6.45 órakor szentmise szlovák nyelven
  - 8.00 órakor szentmise magyar nyelven.
  - 17.00 órakor szentmise szlovák nyelven.
augusztus 4. (csütörtök) - aug. 7. (vasárnap)
08:0015. Oáza International Gastrofestival Kamocsán
Időpont: 2016. augusztus 4.– augusztus 7.

★★★  Péntek ★★★
Nagy Feró és a Beatrice
ELÁN Tribute
Zoltán Erika
DJ Čeku
Blue Zone

★★★ Szombat ★★★
Deák Bill Blues Band
Polemic
3+2 eggyüttes
Syncron band
KOZMIX
Kis Grófo
Bódi Csabi
DJ Mickey, DJ Alexy
L&J DJs, Mr. Smith
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
921 éveMeghalt I. (Szent) László magyar király, aki 1077-től uralkodott.
510 éveMeghalt Martin Behaim felfedező és térképész, az első földgömb megalkotója.
160 éveMeghalt Robert Schumann német zeneszerző, a zenei romantika egyik vezéregyénisége.
133 éveMegszületett Benito Mussolini olasz politikus, diktátor (1922-43).
129 éveNagykanizsán megszületett Sigmund Romberg zeneszerző.
Fő támogatónk