2017. január 18., szerda - Piroska
Cikkek közt...  Videók közt...  
A néppárti Antonio Tajani lett az Európai Parlament elnöke videó A szavazás negyedik és egyben utolsó körében Tajani 351 voksot kapott, riválisa, a szociáldemokrata Gianni Pittella 282-t.
Átlagosan több mint 7 hetet kell várnunk egy szakorvosi kivizsgálásra videó A Páciensek Jogvédő Szövetsége azt ajánlja a betegeknek, forduljanak egészségbiztosítójukhoz a mihamarabbi szakellátás érdekében.

Videó

FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. január 18.Városfejlesztés Dunaszerdahelyen
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. január 18.A bázis - Magyar Intézet Prágában
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. január 18.Adni jó!
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2017. január 18.Kebabbal a gyűlölködés ellen
Legfrissebb
Az MKP gratulál az Európai Parlament új elnökének Az MKP gratulál a demokratikus és nyílt, ugyanakkor maratoninak bizonyult választási küzdelemben elért sikerhez.
Álhírszűrő eljárást vezet be Németországban a Facebook Az interneten mutatkozó álhírterjesztés, lejáratás és gyűlölködés a német belpolitika egyik fontos témája.
Andrea Bocelli koncertet ad novemberben Budapesten A koncert programjában népszerű operarészletek és ismert popalbumainak dalai szerepelnek.
Kárpát-medencei református borászok borversenye A rendezvényt 2017. március 3-5. között tartják Vámosladányban.
Oroszország meghosszabbította Snowden tartózkodási engedélyét Edward Snowden 2013-ban hozott nyilvánosságra szigorúan titkos dokumentumokat arról, hogy az NSA tömeges adatgyűjtést folytat.
Isztambuli merénylet - Nem a Reina klub volt az eredeti célpont Török lapértesülések szerint a szilveszter éjszakai isztambuli merénylet eredeti célpontja a Taksim tér volt.
Belföld Hat cég kaphat beruházási támogatást Hat cég kaphat beruházási támogatást videó POZSONY. A gazdasági tárca több beruházási ösztönzők nyújtásával kapcsolatos javaslatot is beterjesztett a kormány elé. Összesen 6 társaság 9,6 millió eurónyi támogatást kaphat. A cégeknek 27,4 millió eurót kell befektetniük és közel 400 munkahelyet kell létesíteniük Szlovákiában. A cégeknek 27,4 millió eurót kell befektetniük és közel 400 munkahelyet kell létesíteniük Szlovákiában. Az MKP gratulál az Európai Parlament új elnökének videó Az MKP gratulál a demokratikus és nyílt, ugyanakkor maratoninak bizonyult választási küzdelemben elért sikerhez. Ismét átalakulnak a médiatanácsok videó A parlament következő ülésén választja meg a televízió és rádiótanács 3, és a frekvenciatanács 2 új tagját.
Külföld Obama megkegyelmezett a WikiLeaks-szivárogtatónak Obama megkegyelmezett a WikiLeaks-szivárogtatónak videó WASHINGTON. Megkegyelmezett kedden Barack Obama Chelsea (korábban Bradley) Manningnak. A 35 éves szabadságvesztésre ítélt WikiLeaks-szivárogtató május 17-én szabadulhat – adta hírül a BBC honlapján. Manning a katonai hírszerzés elemzőjeként több mint 700 ezer katonai és kormányzati iratot és egyéb anyagot szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak. Manning a katonai hírszerzés elemzőjeként több mint 700 ezer katonai és kormányzati iratot szivárogtatott ki a WikiLeaksnek. Oroszország meghosszabbította Snowden tartózkodási engedélyét videó Edward Snowden 2013-ban hozott nyilvánosságra szigorúan titkos dokumentumokat arról, hogy az NSA tömeges adatgyűjtést folytat. Isztambuli merénylet - Nem a Reina klub volt az eredeti célpont videó Török lapértesülések szerint a szilveszter éjszakai isztambuli merénylet eredeti célpontja a Taksim tér volt.
Itthon Kárpát-medencei református borászok borversenye Kárpát-medencei református borászok borversenye videó VÁMOSLADÁNY. A Magyar Református Szeretetszolgálat Egyháztáji Programja meghirdeti a Kárpát-medencei református borászok borversenyét, amelyet 2017. március 3-5-én rendeznek meg Vámosladány központtal. A rendezvényt 2017. március 3-5. között tartják Vámosladányban. Folytatódik a rendkívüli hideg idő videó A meteorológusok szerint az elkövetkező napokban még az eddiginél is hidegebb lehet, -20 és -24 Celsius fok is lehet. Kamiont sodort le a hídról a nagy erejű szél Szádudvarnoknál Frissítvevideó A kamion a sínekre zuhant a Kassa–Rozsnyó közötti 50-es úton, az útszakaszt a kamion kiemeléséig, délig teljesen lezárták.
Magyar világ Földi: Trump nem bevetni akarja a fegyvereket, hanem eladni Földi: Trump nem bevetni akarja a fegyvereket, hanem eladni videó BUDAPEST. Donald Trump megválasztott amerikai elnök NATO-t bíráló kijelentései mögött az állhat, hogy sok fegyvert szeretne eladni a katonai szövetség tagjainak, tehát az Egyesült Államok hadiiparát exporttal kívánja eltartani, nem pedig háborúkkal - mondta Földi László biztonságpolitikai szakértő. Kun Miklós szerint Obama ott tesz keresztbe Trumpnak, ahol tud. Bakondi: sok migráns valótlan adatokat közöl videó Az idegenrendészeti őrizet visszaállítását fontos lépésnek nevezte, amely az Európai Unió polgárainak biztonságát szolgálja. MOGYE-ügy - Feljelentést tett az EMNT és az EMNP videó A döntésről Kincses Előd, a panaszosok ügyvédje számolt be egy hétfői nagyváradi sajtótájékoztatón.
Kultúra Andrea Bocelli koncertet ad novemberben Budapesten Andrea Bocelli koncertet ad novemberben Budapesten videó BUDAPEST. Koncertet ad Andrea Bocelli ősszel Budapesten: az olasz tenor november 25-én, szombaton a Papp László Budapest Sportarénában lép fel. A koncert programjában népszerű operarészletek és ismert popalbumainak dalai szerepelnek. Szvorák Katalin és Huszti Péter kapja idén a Madách-díjat videó Madách Imrére emlékeznek pénteken Balassagyarmaton. Az ünnepség keretében adják át a díjakat. A Dal 2017 - A második válogatóval folytatódik a verseny videó A showműsor a Duna és a Duna World csatornán szombatonként 19 óra 30 perctől látható, a döntő február 18-án lesz.
Színes Barátja szerint kemény drogok okozták George Michael halálát Barátja szerint kemény drogok okozták George Michael halálát videó LONDON. Gyerekkori barátja szerint kemény drogok okozták az 53 éves korában karácsonykor elhunyt angol popvilágsztár, George Michael halálát. A hatóságok azt mindazonáltal bizonyosnak tartják, hogy idegenkezűség gyanúja nem merülhet fel. Családi tragédia miatt nem edzősködik többet Louis van Gaal videó A 65 esztendős holland szakember vejének halála miatt hozta meg a döntést. Magyarországon csaknem egymillióan késve kapták meg karácsonyi csomagukat videó Az ügyfelek átlagosan 5 nappal később kapták kézhez az online rendelésüket, de 12%-hoz még január első hetében sem érkezett meg.
Mozaik Jégrepedés miatt kell bezárni az antarktiszi kutatóállomást Jégrepedés miatt kell bezárni az antarktiszi kutatóállomást videó LONDON. Bezárják a brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) Halley VI kutatóállomását, mert a személyzet biztonságát fenyegetik a jégen keletkezett repedések - adta hírül a The Guardian online kiadása. Jelenleg 88-an élnek a Halley VI-n, de többségük csak nyáron dolgozik, még a tél beállta előtt távoznak. Álhírszűrő eljárást vezet be Németországban a Facebook videó Az interneten mutatkozó álhírterjesztés, lejáratás és gyűlölködés a német belpolitika egyik fontos témája. Egy helyben álló, hatalmas jelenséget fedeztek fel a Vénusz légkörében videó Japán kutatók szerint a jelenség tízezer kilométeren át húzódik a bolygó légkörének felső rétegében.
Vélemény Őry Péter: Likvidáló erejű egyenlősdi Őry Péter: Likvidáló erejű egyenlősdi videó Gyakran tapasztaljuk, hogy az igazi húsbavágó és a munkavállalók tömegeit érintő kérdések nálunk alig jelennek meg a közbeszédben. Szlovákiában nem igazán hangos a sajtó azoktól a jogszabályoktól, amelyeket tavaly Németország és Franciaország vezetett be, pedig szlovákiai munkavállalók ezreit is érinthetik. A sor pedig Ausztriával folytatódik. A németek és a franciák azt akarják elérni, hogy a keleti cégeknek ne érje meg Németországban és Franciaországban fuvarozni. Farkas Iván: 2017 egyik legfőbb kihívása a novemberi megyei választások videó Jövőnk és régióink fejlődésének formálása, valamint a megyei önkormányzatok megmaradása érdekében is rendkívül fontos a részvétel. Menyhárt József: Ahogy lehet... videó Itt az ideje, hogy látva a magyar nyelvhasználat siralmas állapotát, új utakat és megoldásokat keressünk ezen a téren.
Hitélet Orbán: Placid atya az európai keresztény kultúra tanúságtevője volt Orbán: Placid atya az európai keresztény kultúra tanúságtevője volt videó BUDAPEST. Megrendülését és együttérzését fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök abban a levélben, melyet Olofsson Placid atya halála kapcsán írt Várszegi Asztrik pannonhalmi bencés főapátnak, illetve a gyászoló közösségnek - tájékoztatott Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke kedden. Olofsson Károly, szerzetesi nevén Olofsson Placid bencés szerzetes vasárnap este, életének 101. évében hunyt el. Elhunyt Olofsson Placid atya videó Életének 101., papságának 78. évében 2017. január 15-én, vasárnap este visszaadta lelkét Teremtőjének Olofsson Placid atya. "Az egyház magához öleli a világ minden nemzetét" videó Cserháti Ferenc Esztergom-budapesti segédpüspök szerint a migráció egy globális kérdés, amely globális válaszokat követel.
Múltunk Gillemot Ferenc, egy elfeledett magyar sportlegenda Gillemot Ferenc, egy elfeledett magyar sportlegenda videó A testmozgásra a XIX. század végén még úri passzióként tekintettek, úgy, ahogy a Műegyetem dékánja Ilosvay Lajos professzor fogalmazott: „Az ivás, a kártya, a tánc és a sport nem vezethet jóra!” Ebben a társadalmi környezetben kellett megteremteni a szervezett sport alapjait azoknak az úttörő, fanatikus férfiaknak, akik közé Gillemot Ferenc is tartozott, aki a magyar futballválogatott első szövetségi kapitánya lett. A sporttörténeti feljegyzésekben Gillemot Ferenc nevét gyakran említik, mint kora egyik all-round sportolóját. Ókori műtőt fedeztek fel Cipruson videó A kutatók szerint a csarnok egy földrengés következtében omlott össze, és többé nem építették újjá. Mikszáth Kálmán 170 éve született videó Legjellemzőbb művei a dzsentri réteg értékvesztését és lecsúszását bemutató regényei.
Időjárás
Pozsony
Ma: -9°C / -0°C
Holnap: -14°C / -4°C
Ógyalla
Ma: -19°C / 1°C
Holnap: -21°C / -9°C
Losonc
Ma: -9°C / -3°C
Holnap: -18°C / -5°C
Kassa
Ma: -13°C / -4°C
Holnap: -19°C / -10°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi január 18. (szerda)
17:0056-os menekült kamaszok a Francia Idegenlégióban - filmvetítés és könyvbemutató Pozsonyban
2017. január 18-án, szerdán 17.00 órai kezdettel kerül sor Nóvé Béla történész, dokumentarista „PATRIA NOSTRA - ´56-os menekült kamaszok a Francia Idegenlégióban“ című dokumentumfilmjének és könyvének bemutatójára Pozsonyban, a Pozsonyi Magyar Intézet székházában (Védcölöp út 54, 811 06 Pozsony). A film és a könyv az 1956-os forradalom leverése után Magyarországról elmenekült kamaszok megpróbáltatásairól szól. A róluk készült könyv és film bemutatja a Francia Idegenlégióhoz csatlakozott magyar és más közép-európaiak - köztük a szlovák önkéntesek - közös keserű sorsát is.
A vetítést követően beszélgetésre kerül sor a szerzővel.
17:00Élménybeszámoló a franciaországi foci EB-ről Léván
Sok szeretettel meghívjuk Önöket a lévai Kosztolányi fivérek élménybeszámolójára a 2016. évi franciaországi labdarúgó EB-ről, amelyen a magyar válogatott történelmi sikerrel zárta csoportkörét.

Időpont és helyszín: 2017. január 18-án, szerdán 17 órakor a lévai Reviczky Házban.
A belépőjegy tetszőleges! 

Szeretettel vár minden érdeklődőt a lévai Reviczky Társulás.  
január 20. (péntek)
18:00BányavakságSlam! Komáromban
Bányavakság Slam!

A tavalyi "CsirkefejSlam" mintájára idén újra egy slamest kerül megrendezésre a komáromi Jókai Színház és a Slam Poetry Felvidék közös szervezésében, melynek középpontjában ezúttal a Bányavakság színdarab (és annak témája) áll.

Az estet egy bemutató nyitja, melyet Magyarországról és első alkalommal Erdélyből (!!!) érkezett slammerek fognak megtartani. Név szerint a legutóbbi slam poetry európa-bajnokság 8.helyezettje, Bárány Bence, a kétszeres magyar
országos slambajnok Basch Péter, az erdélyi slambajnok, André Ferenc, a Standard Hiba teamslam formációból ismert erdélyi Csinta Áron, valamint szintén Erdélyből, egy feltörekvő tehetség, Vass Csaba.

Az est host-ja pedig nem más, mint Forgács Attila lesz.

S mivel nem csak bemutatóról, de versenyről is szó van, a versenyhez pedig a legtöbb esetben versenyzők is kellenek, így várjuk a Ti nevezéseiteket is, melyeket a következő módon tehetitek meg:
- slampoetryfelvidek@gmail.com e-mail címre küldött üzenettel, vagy
- a Slam Poetry Felvidék facebook oldalára küldött üzenettel.

A versenyre bocsátott szövegnek saját szerzeménynek kell lennie, ám nem kell szorosan kötődnie a színdarabhoz (persze az
is megengedett :) ), sokkal inkább a darab témájához kapcsolódó véleményeteket szeretnénk hallani slam formájában. Így, ha valaki nem látta volna a színdarabot, de véleménye van a témával kapcsolatban, melyet szeretne slambe önteni, bátran jelentkezzen! :)

Végezetül pedig röviden, a darabról:
"Sötét színekkel festett, reménytelen világot ábrázoló tablót kínál Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának középső darabja, a Bányavakság. Helyhatósági választások előtt áll a falu. Ince, a polgármester mindent megtesz pozíciója
megtartásáért, még attól sem riad vissza, hogy feljelentse a konkurenciát jelentő szomszédját, Izsákot. A kiérkező román rendőr azonban nem csak a hungarista Izsák ügyleteit vizsgálja ki, hanem fényt derít Ince családjának furcsa ügyeire
is.

A Komáromi Jókai Színház színpadán két évvel ezelőtt bemutatott Bányavirág a magánszféra reménytelenségéből építkezik, a Bányavakság azonban már a közügyek témakörét is bekapcsolja a történetbe, hiszen a rivalizáló polgármesterjelöltek
karaktere, szellemi és lelki állapota tökéletesen leképezi a közösség lehetőségeit is (pontosabban annak hiányát). A hatalomért folytatott harcban semmiféle eszköztől vissza nem riadó, de a közös ellenség okán mégiscsak szövetséget kötő
Ince és Izsák, a kisebbségi társadalom két szélsőséges alternatíváját mutatja: az önfeladást és a radikalizálódást.

A szereplők élete rémálomszerű lét, melyben eldönthetetlen, mi okozza a nagyobb kínt, amikor alkoholban pácolva fetreng az, aki nem bírja elviselni a valóságot, vagy amikor valami félreértés folytán kijózanodva csodálkozik rá arra, amiből
már semmit sem ért." (jokai.sk)

Továbbá a port.hu-n is találtok egy rövid ismertetőt a darabról: http://port.hu/adatlap/szindarab/szinhaz/banyavaksag-banyavaksag/directing-19222

Kapunyitás: 17:30
Kezdés: 18:00

A belépés ingyenes!

http://www.jokai.sk/
https://www.facebook.com/slampoetryfelvidek/
http://slampoetry.hu/

A programváltozás jogát fenntartjuk!
19:00Rimaszombatban ad koncertet Andreas Varady - ELMARAD!!!
(Január 20-án, pénteken szülővárosába, Rimaszombatba látogat Andreas Varady, a 19 éves csodagyerek, akiről menedzsere, Quincy Jones –aki egykoron Michael Jackson és Frank Sinatra menedzsere volt – nemes egyszerűséggel azt állítja, hogy a világ egyik legtehetségesebb zenésze.

A koncertre, amelyen Andreas Varady édesapjával, Bandival, öccsével, Adriánnal és Radovan Tariška szaxofonművésszel lép fel, a városi művelődési központban kerül sor 19.00 órától.

Rimaszombatban az eddigi teljes életműből válogatnak majd. A koncertre – amellyel a szervezők A magyar kultúra napja előtt is tisztelegnek – jegyek válthatók a rimaszombati és a tornaljai Tompa Mihály Könyvesboltban, a füleki városi művelődési központ bárjában Bozó Róbertnél, valamint a rimaszombati Turisztikai Információs Központban. A belépő elővételben 10 euróba, míg a koncert helyszínén 12 euróba kerül.)

--------------------------------------------------------------------- A szervezők értesítenek mindenkit, hogy a rendkívül gyér érdeklődés miatt Andreas Varady január 20-ra tervezett rimaszombati koncertje elmarad.

A megváltott jegyek a váltás helyén visszaválthatók!
január 21. (szombat)
14:00Magyar Kultúra Napja Rimaszécsen
A Rimaszécsi Polgári és Vállalkozói Szövetség P.T. tisztelettel meghívja Önt és Családját a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepi délutánra melyet 2017. január 21-én (szombaton) 14:00 órai kezdettel tartanak a helyi kultúrházban.

A műsorban közreműködnek:
Rimaszécsi Alapiskola tanulói, Cakói Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola tanulói, ÓMI Zenés színház, Szitás Ida, Kovács Magdi, Lichtmannegger Tibor, Ózdi Huszárbandérium, Rimaszécsi Rozmaring Népdalkör, Zádorháza- Rimaszécsi Női Énekkar, Rimaszécsi Zeneiskola diákjai, Rakonca Ifjúsági Néptáncegyüttes Fülek

Kérjük, hogy jelenlétükkel tiszteljék meg a magyar kultúrát!

Belépődíj: 1 euró/ fő.
14:30A magyar kultúra napja Királyfiakarcsán
A Petőfi Baráti Társulás elnöksége tisztelettel és szeretettel meghívja Önt és kedves családját a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett rendezvényre, amelyre 2017. január 21-én délután 14.30 órától kerül megrendezésre a királyfiakarcsai kultúrházban. 

Program:
Prokopp Mária művészettörténész könyvbemutatója Rieger Tibor szobrászművészről. 

Győrfi Károly : Keresztényüldözés a 21. század elején című könyvének a bemutatója. 

Rieger Tibor szobrászművész: a Magyarok Nagyasszonya alkotásának Királyfiakarcsán 2017. augusztus 20-ra tervezett felavatásához a  közadakozás meghirdetése és bejelentése.
Az ünnepség a Himnusszal zárul. 

A szervezők szeretettel várnak mindenkit.
19:00A budapesti Vígszínház vendégelőadása Pozsonyban
A Magyar Kultúra Napja alkalmából Magyarország Nagykövetsége meghívására a Budapesti Vígszínház vendégelőadásában kerül bemutatásra a pozsonyi Kis Színpadon 2017. január 21-én 19.00 órakor Márai Sándor: Hallgatni akartam című monodrámája. 

Előadja: Hegedűs D. Géza
Rendezte: Marton László 

A Hallgatni akartam című művet az Egy polgár vallomásai harmadik, befejező kötetének szánta Márai, 2013-ig azonban az író hagyatékában, kiadatlanul kallódott. A kéziraton 1950 szerepel befejezés gyanánt, vagyis ez a mű tekinthető Márai első, emigrációban írt, befejezett művének. Az író maga választotta kezdődátuma az Anschluss, Ausztria 1938-ban történt hitleri megszállása, mely történelmi eseménnyel Márai szerint elveszett a klasszikus Európa. A Hallgatni akartam vallomás egy értékvesztett időszakról, egyben pontos rajza a polgári Európának és Magyarországnak, Hegedűs D. Géza felejthetetlen előadásában.
19:30Újévi Musical- és Operettest Losoncon
Január 21-én (szombaton) Losoncon két vidám rendezvény is várható, az egyik a már beharangozott Újévi Musical- és Operettest, amely 19.30 órakor kezdődik a B.S. Timrava Színházban. A Váci Szimfonikus Zenekar által kísért produkcióra jegyek elővételben 10 euróért, a helyszínen 12 euróért válthatók.
január 22. (vasárnap)
15:00A magyar kultúra napja - a Csemadok központi ünnepsége Galántán
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA  – Galánta

A CSEMADOK ORSZÁGOS TANÁCSA
ÉS GALÁNTAI TERÜLETI VÁLASZTMÁNYA
mindenkit szeretettel vár 2017. január 22-én, vasárnap 15 00 órakor a Galántai VMK színháztermében a MAGYAR KULTÚRA NAPJA
alkalmából rendezendő ORSZÁGOS EMLÉKMŰSORRA és a CSEMADOK DÍJAK
átadására. 

A CSEMADOK ÉLETMŰ DÍJ
kitüntetettjei 2017-ben
BÖSZÖRMÉNYI ISTVÁN Losonc
KORINTUS LÁSZLÓ Hárskút
LÁZÁR ERZSÉBET és FERENC Rimaszombat
MIKLÓS FERENC Dunaszerdahely
PÉK ÉVA Vízkelet

A kultúrműsorban fellépnek az elmúlt évek
országos rendezvényeinek győztesei, díjazottjai.
Minden érdeklődő számozott, helyre szóló
TISZTELETJEGY-et igényelhet a Csemadok titkárságán.
Tel: 031-780-23-96, mobil: 0907-790-669
15:00Megemlékezés a kitelepítés 70. évfordulójáról Csiliznyáradon
Tisztelettel és szeretettel meghív mindenkit a község vezetése a kitelepítés 70. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepi megemlékezésre, amelyre 2017. január 22-én kerül sor a Csiliznyáradi faluház nagytermében.

15:00 – Köszöntő, koszorúzás, megemlékezés a kitelepítettek emlékére állított kopjafánál a faluház előtt

15:15 – Visszaemlékezés: Illés Mária, id. Bábics Pál
16:00 – „ Hit és hűség“ – történelmi visszapillantás – előadás a Csiliznyáradi Faluházban

A szervezők szeretettel várnak mindenkit.  

15:30Batthyány nap Felbárott
Felbárott 2017. január 22-én emlékeznek meg a 13 éve Rómában boldoggá avatott Batthyány-Strattmann Lászlóról, kinek oltárát és ereklyéjét
a helyi plébániatemplomban őrzik. A Batthyány család birtokával részese volt Felbár község múltjának, de jelenét és jövőjét is meghatározza a Batthyány család egyik nemes sarja: a boldoggáavatott Batthyány László szemorvos és családapa, aki többször is megfordult családjuk itteni birtokán. A szegények orvosaként, példamutató családapaként és mélyen hívő emberként is feltekinthetünk rá, hogy életpéldáját követni tudjuk. 

Program:
15.30 Ájtatosság Boldog Batthyány‐Strattmann Lászlóhoz – Rózsafüzér
16.30 Esti dicséret Boldog Batthyány‐Strattmann László tiszteletére
17.00 Ünnepi Főpapi szentmise
Őex. Dr. Székely János, esztergom‐budapesti segédpüspök
Boldog Batthyány‐Strattmann László emléktáblájának megkoszorúzása
18.30 Agapé – kultúrház
Szeretettel vár minden érdeklődőt a felbári római katolikus egyházközség!
16:00Csárdáskirálynő - operettkoncert Pozsonyban
2017. január 22., 16.00 és 19.00,
Pozsony, Hviezdoslav Színház, Laurinská
CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ – operettkoncert
Zenei keresztmetszet a Csárdáskirálynő legnépszerűbb dalaiból Kálmán Imre nagysikerű operettje bemutatójának 100. évfordulója alkalmából

A legendás zeneszerző legnépszerűbb darabja idén ünnepli magyarországi bemutatásának 100. évfordulóját. A tavalyi világpremieri centenárium apropóján született meg a méltán híres darab legnépszerűbb dalait zenei keresztmetszetként felvonultató produkció. A Külgazdasági és Külügyminisztérium-Balassi Intézet felkérésére a Budapesti Operettszínház kiváló szólistáinak és a kvintettjének előadása az ünnepi évforduló évében Budapesten kívül is már olyan városok közönségét hódította meg nagy sikerrel, mint Bécs, Brüsszel, Moszkva, Varasd, valamint Delhi, ahol a produkció által az operett műfaja történetében első alkalommal lépte át India határát. A turné sikerén felbuzdulva újabb, mintegy 20 európai és ázsiai helyszínre jut el a produkció, melyek a következőek: Peking, Sanghaj, London, Róma, Csíkszereda, Kézdivásárhely, Székelyudvarhely, Szabadka, Zombor, Maribor, Csernovec, Lemberg, Odessza, Koppenhága
A pozsonyi előadásra a Csárdáskirálynő nemzetközi turnéja keretében kerül sor.

A Budapesti Operettszínház fellépő művészei: Lukács Anita (Szilvia), Vadász Zsolt (Edvin), Kardffy Aisha (Stázi) és Laki Péter (Bóni)
Közreműködik a Pozsonyi Metropolisz Zenekar
Vezényel: Pavol Tužinský
Narrátor: Jozef Šimonovič

A rendezvény társszervezője a Pentaton Művész- és Koncertügynökség, a Városi Hviezdoslav Színház, BKIS és a Pozsonyi Metroplitán Zenekar.


16:00Bartók 135 - az Ifjú Szívek Táncszínház előadása Füleken
Január 22-én (vasárnap) Füleken 16.00 órától az Ifjú Szivek Táncszínház előadása, a Bartók 135 című produkció tekinthető meg, amelyet az Ismerjük meg egymást! rendezvénysorozat keretén belül a Városi Művelődési Központban tartanak.
18:00A Magyar Kultúra Napja Dunaszerdahelyen
A Pázmaneum Polgári Társulás és a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ társszervezésében 2017. január 22-én ismét megrendezi A Magyar Kultúra Napját a VMK színháztermében.

Fellépők:
Novus Ortus Diákszínpad
A Széchenyi utcai Óvoda ovisai
A Vámbéry Ármin Alapiskola diákjai
Zirig Árpád költő, pedagógus
Vox Camerata kamarakórus
Csallóközi táncegyüttes
Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László

A rendezvényre a belépés ingyenes.
január 25. (szerda)
14:00Értékeink a Felvidéken - konferencia Tornalján
A Csemadok Nagyrőcei Területi Választmánya,  
a Csemadok Tornaljai Alapszervezete, a Tornaljai Kulturális Antropológiai Műhely és a Tornaljai Városi Művelődési Központ tisztelettel meghívja Önt az 

Értékeink a Felvidéken  c. konferenciára. 

Helyszín és időpont: Tornalja - Városi Művelődési Központ, 2017. január 25. /szerda/, 14.00 ó. kezdettel. 

Program:
- Hóvirág népdalkör 

- Megnyitó - köszöntők: - Miko Attila, a Csemadok Nagyrőcei Területi Választmánya elnöke
- Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja 

- Értékeink - Huszár László - a FÉB szakmai alelnöke
- Imre Károly - Hungarikum szakértő Magyarország 

- Együttműködési lehetőségek a gömöri határ menti térség értékmentési munkájában - Szendrei Júlia, Putnoki Települési Értéktár Bizottság
- Pósa Dénes - Balog-völgyi Tájegységi Értéktár Bizottság 

- Tornalja és Vidéke Tájegységi Értéktár Bizottság megalakulása 

- Zárszó /kötetlen beszélgetés/ 

elérhetőség: +421 907 88 07 72
16:00Pozsonyban a Múzeumi Szalon vendége Oros László
A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, és a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás a Magyar Kultúra Napja alkalmából
szeretettel meghívja Önt 2017. január 25-én, szerdán 16.00 órára a MÚZEUMI SZALON
rendezvényre. A vendégszékben: Oros László
a felsőszeli Bibliotheca Pro Patria
magángyűjtemény létrehozója.
Beszélgetőtárs: Végh László a somorjai Bibliotheca Hungarica igazgatója.  

Helyszín
SZNM – SZMKM, Žižkova 18,
Pozsony
17:00Karaffa Gyula mesés költői estje Léván
Kedves Barátaink!
Sok szeretettel meghívjuk Önöket és Családjukat 2017.január 25-én, szerdán 17 órakor a lévai Reviczky Házba Karaffa Gyula, nagyoroszi meseíró és bőrdíszműves bemutatkozó mesés költői estjére.
A belépődíj tetszőleges!

Tisztelettel: a lévai Reviczky Társulás
17:00Titkok nyomában Rimaszombatban
Titkok nyomában - a pozsonyligetfalui tragédia címmel január 25-én (szerdán) 17 órától a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium dísztermében tart előadást Dunajszky Géza pozsonyi író - nyugalmazott pedagógus. A belépés díjtalan! A címadó könyv a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható. Minden érdeklődőt szeretettel vár a főszervező: a rimaszombati Via Nova Baráti Körök!
január 27. (péntek)
16:30Lampl Zsuzsanna előadása Füleken
Január 27-én (pénteken) Füleken 16.30 órától a Városi Könyvtárban Lampl Zsuzsanna szociológus tart előadást a szlovákiai magyarok identitásáról és nyelvhasználatáról, valamint bemutatja „Ajándék“ c. könyvét is.
január 28. (szombat)
17:00XIV. Karvai Rockfest
Csakúgy, mint az elmúlt 13 évben, 2017-ben is megrendezésre kerül a Karvai Rockfest!

Kapunyitás 17:00
Belépő 9€

18:00 Corelosa
19:30 Phoenix RT
21:30 Leander Kills
23:30 Rózsaszín Pittbull
01:30 Sound Of Mayhem
február 5. (vasárnap)
16:00Családok találkozója Kolonban
A koloni Élő Zoboralja Polgári Társulás minden hónapban szervez találkozót a Zoboralján élő fiatal családok részére. A következő találkozó február 5-én, vasárnap lesz Kolonban, 16.00-tól a helyi kultúrházban.
A program részeként beszélgetést hallhatnak MUDr. Szitás Hajnalka gyermekorvossal, a téma: immunerősítés és lázas betegségek gyermekeknél.
A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
135 éveMegszületett Alan Alexander Milne angol író, Micimackó, Malacka és társai megalkotója.
98 éveMegkezdődtek az I. világháborút lezáró "Trianon" béketárgyalások.
72 éveAz akkori szovjet hadsereg kezére került Budapest belvárosa, és megszűntek a harcok.
71 éveMegnyílt a II. világháború után Budapest első állandó Duna-hídja, a Kossuth-híd.
512 éveFranz von Taxis megindította a postaforgalmat Németalföld, a bécsi, francia és spanyol udvar között.
Fő támogatónk