2017. július 22., szombat - Magdolna
Cikkek közt...  Videók közt...  
Érsekkéty: a református egyház megvenné a falutól bérelt óvodaépületet videó Az érsekkétyi egyházi óvoda áldatlan helyzete kapcsán a faluban pénteken este rendkívüli testületi ülést tartottak.
Orbán: a gazdasági problémák megoldására a migráció nem válasz Frissítve videó A magyar kormányfő a Bálványosi Szabadegyetemen hangsúlyozta, a migránsok kultúrája élesen szemben áll az európai kultúrával.

Videó

HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. július 22.Aratás - a minőség kiváló, a mennyiség nem kielégítő
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. július 22.Magyar-szlovák kapcsolatok a változó világban – a gombaszögi tábor látogatottsága rekordot döntött
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. július 22.Folyamatosan építkezik az Ilosvai Nagyidán
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. július 22.Magyarországi támogatással újítják fel a szádudvarnoki egyházi iskolát
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. július 22.Folytatódnak a füleki vár felújítási munkálatai
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. július 22.Ötven százalékkal kisebb a hektárhozam a barackültetvényeken
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. július 22.A Petőfi programosok áldásos tevékenysége – számadás az Ung-vidéken
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. július 22.Baranta-völgy - a felvidéki magyarság bástyája
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. július 22.Tornára érkezett a Fatimai Szűz Mária vándorszobor
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. július 22.A csehszlovák divat gyöngyszemei a Szlovák Nemzeti Galériában
Legfrissebb
Túlterhelik a német igazságügyi rendszert a menekültügyi eljárások Az idén várhatóan nagyjából 200 ezer ilyen pert kell lebonyolítani, míg 2015-ben csupán mintegy 50 ezer ügy volt.
Már gyerekkorban el kell kezdeni a pénzügyi nevelést Peter Juroš személyi pénzügyi szakértő szerint már az elsősnek zsebpénzt kellene adni, hogy mihamarabb tudatosítsa a pénz értékét.
Kassák Lajos 50 éve halt meg A Kossuth-díjas költő, író, képzőművész a magyarországi avantgárd egyik legjelentősebb alakja volt.
Felpörgetik a turizmust a vizes vb-re érkezett turisták A várakozások szerint milliárdokkal több pénz áramlik a turizmusba a magyarországi vizes világbajnokság idején.
Ellenzi a munkahelyteremtéstől független támogatást a pénzügyminiszter A gazdaságügyi tárca azt javasolja, hogy az olyan cégek is támogatáshoz juthassanak, amelyek nem vesznek fel új munkaerőt.
Orbán: a gazdasági problémák megoldására a migráció nem válasz Frissítve A magyar kormányfő a Bálványosi Szabadegyetemen hangsúlyozta, a migránsok kultúrája élesen szemben áll az európai kultúrával.
Belföld Forgalomelterelés a D1-es autópályán Forgalomelterelés a D1-es autópályán videó POZSONY. Forgalomelterelésre figyelmeztet a Nemzeti Autópálya Társaság a D1-es autópályán Pozsonysárfőnél. A forgalom elterelésére figyelmeztet a Nemzeti Autópálya Társaság a D1-es autópályán Pozsonysárfőnél (Blatná). Már gyerekkorban el kell kezdeni a pénzügyi nevelést videó Peter Juroš személyi pénzügyi szakértő szerint már az elsősnek zsebpénzt kellene adni, hogy mihamarabb tudatosítsa a pénz értékét. Ellenzi a munkahelyteremtéstől független támogatást a pénzügyminiszter videó A gazdaságügyi tárca azt javasolja, hogy az olyan cégek is támogatáshoz juthassanak, amelyek nem vesznek fel új munkaerőt.
Külföld Akadozhat az ivóvíz-ellátás Rómában a rendkívüli szárazság miatt Akadozhat az ivóvíz-ellátás Rómában a rendkívüli szárazság miatt videó RÓMA. Ivóvíz-ellátási nehézségekre lehet számítani a hónap végétől Rómában, ahol a hónapok óta tartó rendkívüli hőség okozta szárazság miatt újabb vízkorlátozási intézkedéseket rendeltek el a hatóságok. A hónapok óta tartó rendkívüli hőség okozta szárazság miatt újabb vízkorlátozási intézkedéseket rendeltek el a hatóságok. Túlterhelik a német igazságügyi rendszert a menekültügyi eljárások videó Az idén várhatóan nagyjából 200 ezer ilyen pert kell lebonyolítani, míg 2015-ben csupán mintegy 50 ezer ügy volt. Trump megfenyegette Iránt videó "Komoly következményei" lesznek annak, ha Irán nem bocsát szabadon három amerikai állampolgárt - jelentette ki az amerikai elnök.
Itthon Új egyezség van születőben a pedagógusbéreket illetően Új egyezség van születőben a pedagógusbéreket illetően videó POZSONY. A Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása, valamint a kormány közötti, a pedagógiai és szakmai alkalmazottak bértarifájának emelését érintő kompromisszumos javaslat kapcsán ült pénteken tárgyalóasztalhoz Pavel Ondekkel, a szakszervezeti szövetség elnökével Peter Plavčan oktatásügyi miniszter. Vélhetően akad oka az örömre a tanároknak. A hőség miatt megtelnek a strandok videó A tisztiorvosok ellenőrzik a strandok vizének minőségét, eddig nem bukkantak különösebb rendellenességre. A szélsőségesen száraz időjárás veszélyezteti a pozsonyi állatkert lakóit videó Az intézmény vezetősége a tűzoltókhoz fordult segítségért.
Magyar világ Tőkés: véget kell vetni a hungarofóbiának Tőkés: véget kell vetni a hungarofóbiának videó TUSNÁDFÜRDŐ. Tőkés László szerint egyszer és mindenkorra véget kell vetni annak a hungarofóbiának, amely csak az antiszemitizmushoz és cigányellenességhez hasonlítható. Az EP-képviselő Tusványoson átfogó képet festett Európa, a magyarság és az erdélyi magyarság helyzetéről. Szakértő: az Iszlám Állam zsoldosai visszatérnek Európába videó A zsoldosokat a szervezett bűnözés szívja fel vagy - még rosszabb esetben - terrorakciók végrehajtására vállalkoznak Európában. Semjén: Az anyaország támogatja a határon túli magyarságot videó A nemzetpolitika és Fidesz-KDNP-kormányzás folytatása mellett foglaltak állást Kárpát-medencei magyar pártpolitikusok.
Kultúra Emir Kusturica Kínában forgatja következő filmjét Emir Kusturica Kínában forgatja következő filmjét videó LOS ANGELES. Kínában forgatja következő játékfilmjét Emir Kusturica szerb filmrendező - értesült a The Hollywood Reporter. A kétszeres Arany Pálma-díjas rendező egy Dosztojevszkij-dráma alapján készíti következő alkotását. Megnyílt a Művészetek Völgye videó a jövő vasárnapig tartó fesztivál 1200 programmal várja az érdeklődőket Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön. Jiří Menzel homlokcsókja és egyéb lélekröptető élmények - Szvrcsek Anita mindennapjai videó A tehetséges színművész ma még színházi és filmsikereiben lubickol, ám a nyár végén már az anyaszerep vár rá.
Színes Felpörgetik a turizmust a vizes vb-re érkezett turisták Felpörgetik a turizmust a vizes vb-re érkezett turisták videó BUDAPEST. A várakozások szerint milliárdokkal több pénz áramlik a turizmusba a magyarországi vizes világbajnokság idején - írja a szombati Magyar Idők. A várakozások szerint milliárdokkal több pénz áramlik a turizmusba a magyarországi vizes világbajnokság idején. Vizes vb - Csoportelső a magyar férfi pólóválogatott videó A magyar férfi vízilabda-válogatott 13-7-re a várakozásnak megfelelően simán legyőzte pénteken a francia együttest. Vizes vb - Olasz Anna ötödik, Gyurta Gergely hatodik 25 kilométeren videó A férfiaknál 28 versenyző ugrott a Balatonba a rajtnál 8.30-kor, míg a női mezőny 21 tagja vágott neki a távnak
Mozaik Közös genetikai gyökerei vannak az ember és a kutyák túlzott barátságosságának Közös genetikai gyökerei vannak az ember és a kutyák túlzott barátságosságának videó WASHINGTON. Közös genetikai gyökerei vannak az ember és a kutya túlzott barátságosságának - derítették ki az amerikai Princeton Egyetem kutatói. A kutyák és a Williams-szindrómások közötti kapcsolat első jeleire 2010-ben figyelt fel Bridgett vonHoldt és kutatócsoportja. Csaknem kétmillió dollárért kelt el a holdporos zsák videó A Lunar Sample Return feliratú zsákocskában Neil Armstrong hozott le a Holdról kőzetmintákat 1969-ben. Felére csökkent az AIDS halálos áldozatainak száma videó Tavaly egymillióan vesztették életüket a betegség következtében.
Vélemény Agárdy Gábor: A beépített kisördög Agárdy Gábor: A beépített kisördög videó Az uborkaszezon is tud „híreket generálni“, csak kellőképpen figyelni kellene. Azért írom, hogy „kellene", mert - lévén ideje a szabadságolásoknak - az EP-képviselők és a néhány tízezres kiszolgáló apparátus is pihen. Eddig az volt belénk sulykolva, hogy fogyassz, vásárolj! Ha tönkremegy, dobd el, vegyél újat és újra fogyassz és vásárolj! Fiala Ilona: Megdöbbenéssel és megrendüléssel videó Teljesen megmagyarázhatatlan a számomra, hogy ma is lázító hangulatot keltsenek civilizált országban élő, felelős politikusok. Kövesdi Károly: Senkiföldje, háttérben Kotlebával videó Ha Kotleba a megyei választások során zászlajára tűzi az R2-es építését, tömegével szerez szavazatokat,akár a magyarok körében is.
Hitélet Történelmi emlékhellyé avatták a vizsolyi református templomot Történelmi emlékhellyé avatták a vizsolyi református templomot videó VIZSOLY. Minden emlékmű, emlékhely halott kő marad, ha nem szólít meg bennünket - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban, az első teljes magyar nyelvű Bibliát őrző református templom történelmi emlékhellyé avatásán pénteken. Minden emlékmű, emlékhely halott kő marad, ha nem szólít meg bennünket - mondta Czibere Károly államtitkár. Kassáig tartott az idei Szent Erzsébet-zarándoklat videó Idén a Telkibánya–Kassa távot járták végig a zarándokok július 13. és 15. között, a Miskolci Egyházmegye szervezésében. Erdélyi zarándoklat és kirándulás a pozsonyi magyar katolikus közösséggel videó Hatnapos körútra került sor Pozsonyból indulva, két és fél ezer kilométert megtéve, Erdély számos pontját érintve.
Múltunk A nándorfehérvári diadal emléknapja A nándorfehérvári diadal emléknapja videó 1456. július 22-én a Nándorfehérvárt, a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. A győzelem 555. évfordulója alkalmából az Országgyűlés 2011. július 4-én a napot a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította. 1456. július 22-én a Nándorfehérvárt védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. Kassák Lajos 50 éve halt meg videó A Kossuth-díjas költő, író, képzőművész a magyarországi avantgárd egyik legjelentősebb alakja volt. Balassi Bálint nyomában: Krakkó, Dębno, Krosno videó A magyar nyelvű költészet első, világirodalmi szintű, nagy formátumú művelője, Balassi Bálint nyolc évet töltött Lengyelországban.
Időjárás
Pozsony
Ma: 24°C / 31°C
Holnap: 19°C / 29°C
Ógyalla
Ma: 23°C / 33°C
Holnap: 20°C / 29°C
Losonc
Ma: 19°C / 29°C
Holnap: 17°C / 22°C
Kassa
Ma: 20°C / 27°C
Holnap: 17°C / 25°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi július 10. (hétfő) - aug. 11. (péntek)
10:00Kaszás Attila Kulturális fesztivál - Zsigárd
Kaszás Attila Kulturális fesztivál 2017
Zsigárd 2017. július 10-augusztus 11.

2017. július 10-14. Kistérségi nyári kézműves tábor
Helyszín: tájház
Napi foglalkozások: 09:00 - 14:00
5 napon keresztül különböző kézműves mesterség képviselői adnak ízelítőt mesterségbeli tudásukról és sajátíttatnak el egy-egy fogást az érdeklődő gyermek és felnőtt közösséggel. Cél a szabadidő hasznos eltöltése.
Elsajátítható kézműves technikák: gyöngyfűzés, színes virágok készítése, fa díszítése és festése, rongybaba készítése, asztaldísz készítése, harisnyababa készítése, gyertya viaszból, termésfigurák, kalapgumiból karkötő, pamutbaba készítése, nyaklánc készítése, terméskoszorú, homokkép készítése, quilling technika elsajátítása, állatkák gyöngyből, gyógynövényekkel való ismerkedés:virágcserép, virágszövés, falikép, nemezelés: pásztor és bárány a réten, nemezvirágok és pillangók, szalmából és fűből készített állatok, bábkészítés, batikolás, kígyó készítése papírból, pompon figura készítése, ékszerdoboz készítése gipszből, pamutbaba készítése, makramé, autó készítése papírból, legyező készítése.
Foglalkozásvezetők: Szomolai László, Szomolai Adrianna, Čaprda Erzsébet, Žiaček Margaréta, Lukács Bianka
Részvételi díj: Heti jegy 12 €, napi jegy gyerekeknek: 3 €
felnőtteknek: 5 €
Tízórai biztosítva.
Rendező: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás
Társrendezők: Zsigárdi polgári társulás, Csemadok Zsigárdi Alapszervezete
A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala és Nyitra megye önkormányzata támogatja.

2017. augusztus 1 – augusztus 5. Gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor a Rév zenekarral
Helyszín: Zsigárd – tájház, Kulturális – Közösségi és Tájékoztató Központ, szabadtéri színpad, kultúrház, iskola
Szakmai közreműködők: néptáncoktatás – bogártelki táncok- Oláh Attila és Kovács Anita, zenei kíséret: Takács Ádám, Hanusz Zoltán, Lelkes Tibor, Csoóri Sándor „Sündi“
énekoktatás: zoboraljai és kalotaszegi népdalok - Korpás Éva,
hangszeres zeneoktatás: hegedű – abaújszinai muzsika Potta Géza repertoárjából - Lakatos Róbert, hegedű – magyarpalatkai és péterlaki muzsika - Halmos Attila „ Csiga“, brácsa – Mester László, bőgő - Farkas Róbert
Napi program: 09:00-12:00 és 15:00-18:00 - tánc és dal tanítás, népi játékok, hangszeres zeneoktatás

Esti koncertek:

2017. augusztus 2.,
19:30
Rév zenekar
Táncház

2017. augusztus 3.,
19:30
Nagy Csomor András és zenekara
Megyer Táncegyüttes
Cimbalogh Trió
Táncház

2017. augusztus 4.,
19:30
a tábor énekeseinek és zenészeinek műsora
Sopron Táncegyüttes
Tükrös zenekar
Táncház

***A táborba jelentkezni lehet a 0915 777701 telefonszámon, a kissova.maria57@gmail.com e-mail címen és a Kulturális – Közösségi és Tájékoztató Központ, Žihárec 925 83 č. 85 postai címen.
A foglalkozásokon való részvétel 5 euro / fő / nap (Zsigárdi lakosok részére ingyenes) . A koncertek ingyenesek.
Jelentkezési határidő: 2017. július 27.
Rendező: Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, Pro Traditione Zsigárd polgári társulás
Társrendezők: Zsigárdi polgári társulás, Alapiskola Zsigárd
A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor alap támogatja.

2017. augusztus 2 – augusztus 4. A Kárpát – medencében élő népek folklórfesztiválja
Helyszín: szabadtéri színpad

2017. augusztus 2.,
19:30
Rév zenekar
Táncház

2017. augusztus 3.,
19:30
Nagy Csomor András és zenekara
Megyer Táncegyüttes
Cimbalogh Trió
Táncház

2017. augusztus 4.,
19:30
a tábor énekeseinek és zenészeinek műsora
Sopron Táncegyüttes
Tükrös zenekar
Táncház

A koncerteken való részvétel ingyenes.
Rendező: Csemadok Zsigárdi Alapszervezete
Társrendezők: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, Zsigárdi polgári társulás, Alapiskola Zsigárd
A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor alap támogatja.

2017. augusztus 7 –11. Zsigárdi verstábor
Helyszín: Kulturális-Közösségi és Tájékoztató Központ, kultúrház, szabadtéri színpad, iskola, Gál Tamás színész és Kiss Szilvia színésznő vezetésével tehetséges versmondók és felkészítő pedagógusaik szakmai tábora, ahol külön képzésben részesül a diák és külön a pedagógus is.
Kérjük a résztvevőket, hogy Nagy László egy költeményével érkezzenek, amelyet lehetőleg fejből kéne tudni. Alsó tagozatos gyermekeknek elég 1-2 versszak.
Szakmai közreműködők: Gál Tamás színész, Kiss Szilvia színésznő

Program:
09:00-12:00 – egyéni foglalkozások, helyzetgyakorlat, verselemzés, beszédtechnika
14:00-18:00 – csoportos foglalkozások, helyzetgyakorlatok, a záró előadás próbája
2017.08.08. 19:30 Arany János : Buda halála című költeménye a Csavar Színház előadásában. Helyszín: Kultúrház
2017. 08. 10. Vendégünk Szarvas József Jászai Mari - díjas, érdemes és kiváló művész

Helyszín: KIC

A tábor zárórendezvénye Nagy László költeményeiből összeállított irodalmi műsor lesz a táborlakók fellépésével.
***A táborba jelentkezni lehet a 0915 777701 telefonszámon, a kissova.maria57@gmail.com e-mail címen és a Kulturális – Közösségi és Tájékoztató Központ, Žihárec 925 83 č. 85 postai címen.
A foglalkozásokon való részvétel 5 euro / fő / nap, zsigárdi gyerekek részére ingyenes.
Jelentkezési határidő: 2017. augusztus 03.
Rendező: Zsigárdi polgári társulás
Társrendezők: Pro Traditione Zsigárd polgári társulás, Csemadok Zsigárdi Alapszervezete, Alapiskola Zsigárd
A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala támogatja.

Kedvezőtlen időjárás esetén a koncertek a kultúrházban lesznek. A rendezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.
INFO: e-mail: kissova.maria57@gmail.com, telefon – 0915 77 77 01 Kiss László , Facebook: Zsigárdi Kulturális Információs Központ
A Kaszás Attila Kulturális Fesztivál médiapartnerei: Új Szó, Csallóköz hetilap, Terra – regionális hírújság, Pátria Rádió, Internetes hírpotárlok: Regioportal, Paraméter, Bumm, Medialnet, Felvidék.ma, Hírek.sk
Támogatók: Zsigárd község önkormányzata, Agrostaar Királyrév k.f.t., Primavera

A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor alap támogatja.


Szálláslehetőségek árakkal:
Zsigárd – iskola – tornaterem (zuhany, WC) – matracot és takarót hozni kell – 3,-€ / fő / nap
A szálláshelyeket előzetes bejelentés alapján a tábor kezdetét megelőző nap délutánján és az esti órákban lehet elfoglalni.

Étkezés helyszíne és költsége:
Az étkezést a Királyrévi Farkas vendéglő biztosítja.
Az étkezés helyszíne: Zsigárd – KIC
Ebéd, vacsora: 5,70 €

Lehetőség van külön ebéd és vacsora rendelésére is:
ebéd 3,00-€
vacsora 2,70-€


A FARKAS VENDÉGLŐ MENÜAJÁNLATA – Néptánc és népzenei tábor – 2017. augusztus 1 – 5.

KEDD 2017. 8. 1.
Leves - Zöldségleves
Főétel
A Bundás rántott sertéskaraj, petrezselymes krumpli, saláta
B Milánói makaróni
C Rántott sajt, hasábburgonya, tartármártás
D Görög saláta
Vacsora
A Csirkemell gombamártással, tarhonya
B Rántott sajt , hasábburgonya tartármártás
C Görög saláta

SZERDA 2017. 8. 2.
Leves - Gulyásleves
Főétel
A Rántott csirkemell, sült krumpli, befőtt
B Mákos tészta
C Rántott karfiol, krumpli, tartármártás
D Vegyes salátatál
Vacsora
A Natúr sertéskaraj kapormártással, knédli
B Rántott karfiol, krumpli, tartármártás
C Vegyes salátatál

CSÜTÖRTÖK 2017. 8. 3.
Leves - Cukorborsóleves
Főétel
A Rakott krumpli, uborka
B Szilvás lepény
C Rántott gombafejek, sült krumpli, tartármártás
D Fitness saláta
Vacsora
A Magyar gulyás, galuska
B Rántott gombafejek, sült krumpli, tartármártás
C Fitness saláta

PÉNTEK 2017. 8. 4.
Leves - Tyúkhúsleves daragaluskával
Főétel
A Hagymás csirkemáj, párolt rizs, saláta
B Lekvárral töltött palacsinta
C Grillezett Encián sajt, krumpli, tartármártás
D Sajttal besütött karfiol
Vacsora
A Rántott halfilé, hasábburgonya, tartármártás
B Grillezett Encián sajt, krumpli, tartármártás
C Sajttal besütött karfiol

Az étkezési igényt a népzenei és néptánc tábor összes napjára, az étlap alapján 2017. július 27-ig kell bejelenteni.

Fizetés a tábor nyitónapján a többi költséggel együtt a KIC épületében.

A FARKAS VENDÉGLŐ MENÜAJÁNLATA – Verstábor– 2017. augusztus 7 – 11.

HÉTFŐ 2017. 8. 7.
Leves - Zöldségleves
Főétel
A Bundás rántott sertéskaraj, petrezselymes krumpli, saláta
B Milánói makaróni
C Rántott sajt, hasábburgonya, tartármártás
D Görög saláta
Vacsora
A Csirkemell gombamártással, tarhonya
B Rántott sajt , hasábburgonya tartármártás
C Görög saláta

KEDD 2017. 8. 8.
Leves - Gulyásleves
Főétel
A Rántott csirkemell, sült krumpli, befőtt
B Mákos tészta
C Rántott karfiol, krumpli, tartármártás
D Vegyes salátatál
Vacsora
A Natúr sertéskaraj kapormártással, knédli
B Rántott karfiol, krumpli, tartármártás
C Vegyes salátatál

SZERDA 2017. 8. 9.
Leves - Cukorborsóleves
Főétel
A Rakott krumpli, uborka
B Szilvás lepény
C Rántott gombafejek, sült krumpli, tartármártás
D Fitness saláta
Vacsora
A Magyar gulyás, galuska
B Rántott gombafejek, sült krumpli, tartármártás
C Fitness saláta

CSÜTÖRTÖK 2017. 8. 10.
Leves - Tyúkhúsleves daragaluskával
Főétel
A Hagymás csirkemáj, párolt rizs, saláta
B Lekvárral töltött palacsinta
C Grillezett Encián sajt, krumpli, tartármártás
D Sajttal besütött karfiol
Vacsora
A Rántott halfilé, hasábburgonya, tartármártás
B Grillezett Encián sajt, krumpli, tartármártás
C Sajttal besütött karfiol

PÉNTEK 2017. 8. 11.
Leves – Zöldséges lencseleves
Főétel
A Tökfőzelék, fasírt, kenyér
B Aranygaluska
C Tonhalas tésztasaláta
D Joghurtos gyümölcssaláta
Vacsora
A Rakott csirkemell (zöldség, sajt), krumpli, saláta
B Tonhalas tésztasaláta
C Joghurtos gyümölcssaláta

Az étkezési igényt a verstábor összes napjára, az étlap alapján 2017. augusztus 2-ig kell bejelenteni.

Fizetés a tábor nyitónapján a többi költséggel együtt a KIC épületében.

Jelentkezés:
Kulturális – Közösségi és Tájékoztató Központ, Kiss László t. sz. 0915 77 77 01,
e-mail: kissova.maria57@gmail.com
postai cím: Kultúrno – spoločenské a informačné centrum 925 83 Žihárec č.85.

A Kaszás Attila Kulturális Fesztivál médiapartnerei: Új Szó, Csallóköz hetilap, Terra – regionális hírújság, Pátria Rádió, Internetes hírpotárlok: Paraméter, Bumm, Medialnet, Felvidék.ma, Hírek.sk

Támogatók: Zsigárd község önkormányzata, Agrostaar K.f.t. Királyrév
A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, Nyitra megye önkormányzata és a Bethlen Gábor alap támogatja.
július 21. (péntek) - júl. 22. (szombat)
14:00X. Kürti Borfesztivál
Július 21-22-én tizedik alkalommal vár rád a Kürti Borfesztivál, amely különleges atmoszférájával, remek boraival és páratlan ízeivel a régió egyik kedvenc fesztiváljává nőtte ki magát.

Utcai zenészek, neves fellépők, népművészeti csoportok, hangulatos cigányzene, kirakodóvásár, gyerkőcök játékkertje, gasztronómiai bemutatók, értékes tomboladíjak és természetesen a legkülönbözőbb borok várják az érdeklődőket.

Program

Július 21. (Péntek)
14.00 Kapunyitás

Rizling Nagyszínpad
15.30 Zászlófelvonás – fesztivál ünnepélyes megnyitása
16.00 Szentmise
17.00 Bokréta vegyeskar, Hanga citerazenekar, Rozmaring tánccsoport (SK)
19.00 Peter Adamov & friends (SK)
22.00 Polemic (SK)

Veltelini Színpad
16.00 Saróka Liliána (SK)
18.00 Deak Bill Gyula (HU)
21.00 Caramel (HU)

Kékfrankos Pódium
17.00 Teddy Harpo One Man Band (HU)
19.00 J&M Duo (SK)
20.00 NowEmber (SK)
22.00 NowEmber (SK)
23.00 DJ Szemi & Sipos Dávid sax show (SK)

Dunaj Pódium
17.00 Vrbovskí víťazi (SK)
19.00 Estendøn (SK)
21.00 Past Perfect (SK)

Július 22. (Szombat)

10.00 Kapunyitás

Rizling Nagyszínpad
14.00 Anyalai Pepes János és zenekara (SK)
16.00 Udvardi dalárda, népzene tekerőlanton, Pásztortűz néptánccsoport (SK)
18.00 Silver Uragan (SK)
20.00 For You Acapella (SK)
22.30 Desmod (SK)
00.00 DJ Szemi & Sipos Brothers (SK)

Veltelini Kisszínpad
15.00 Big Bang (SK)
17.00 Peter Lipa (SK)
19.00 Gáspár Laci (HU)
21.00 TNT (HU)

Kékfrankos Pódium
16.00 Berec Péter harmonikaművész (SK)
17.15 A kávé világa - Barista workshop
18.00 Meszecsinka Duo (HU)
20.00 Berta Zsolt Egykutya (HU)
23.00 DJ Cseku (SK)

Dunaj Pódium
16.00 EndORFin (SK)
18.00 Anyalai Pepes János és zenekara (SK)
22.30 ZSEB - Emmer Péter, Zsapka Attila (SK)

Egyéb állandó programok: Gyerekudvar, Állatsimogató, Kézműves bemutatók, Hagyományos kürti ételek kóstolója
18:00Ardói Falunapok
2017. július 21-22-én 14. alkalommal szervezik meg az Ardói Falunapokat, melynek programjában zenés, szórakoztató műsor, tábortűz, utcabál és többféle kiállítás is szerepel.

A pénteki program toborzóval indul 18.00 órakor, majd esti piknikre várják a szórakozni vágyókat a tábortűzhöz.

Július 22-én, szombaton 10.00 órakor megszólal a hagyományos zenés ébresztő, 12.30-tól evangélikus istentiszteletet tartanak, ezután a “jó ebédhez szól a nóta” ifj. Varga Milan előadásában. 16.00 órakor ünnepi beszédet hallhat a közönség, majd következik a kultúrműsor, tombolahúzás.

A falunap kísérőrendezvényeként kézműves és régiségkiállítást, regionális orchidea kiállítást, kézimunka kiállítást és kézműves foglalkozásokat is szerveznek. Az éhes látogatókat finom falatok is várják, lesz ardói töltött káposzta, gulyás, kolbász és frissítő. Este 20.00 órától örökzöld melódiákat ad elő a SoniC, végül utcabálon szórakozhat a falunap közönsége, játszik a Harmony Band.
július 21. (péntek) - júl. 24. (hétfő)
19:00Bősi Búcsúi Napok
2017. július 21-e és 24-e között kerülnek megrendezésre a Bősi Búcsúi Napok a helyi Amadé Parkban. Koncertek, ügyességi versenyek, gyermekprogramok, animátorok, habparty és remek hangulat várja a látogatókat. A belépés a rendezvény minden napján ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Program

Július 21. (péntek)
Opitz Barbara

Július 22. (szombat)
Habparty
Alex, Beeboy, Smilee, Meelu és Dj Bóka
Mario

Július 23. (vasárnap)
Rico x Miss Mood
Pápai Joci

Július 24. (hétfő)
Zoltán Erika
július 22. (szombat)
14:00Bényi Népviseleti Fesztivál
2017. július 22-én, szombaton rendezik meg a Bényi Népviseleti Fesztivált. Mindenkit szeretettel várnak a szebbnél szebb népviseletek és a csodálatos emberek, akik szívvel lélekkel őrzik a hagyományokat.

Program:
14.00 Találkozó és felvonulás a falu főterén
14.30 Résztvevő falvak bemutatása
15.30 Hagyományőrző fellépések
19.00 Zárszó
18:00Ipolyi Futóverseny
Július 22-én (szombaton) a futókat várja az Ipolyi Futóverseny, a futókat 18.00 órakor indítják a B.S.Timrava Színház elől és a rappi pályán várják őket a célba.
július 24. (hétfő)
19:00Kodály Zoltán Világifjúsági zenekar hangversenye Pozsonyban
KODÁLY ZOLTÁN VILÁGIFJÚSÁGI ZENEKAR hangversenye Pozsonyban 

Időpont és helyszín: július 24. 19.00, Szlovák Rádió Nagy hangversenyterme, Mýtna 1. Pozsony

A Debrecenben 17. alkalommal megrendezésre kerülő Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája keretében ad hangversenyt Pozsonyban a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, amelynek tagjai tehetséges fiatal zenészek a világ számtalan pontjáról érkeztek. Két hétre szerveződnek zenekarrá, így a produkció egyszeri és megismételhetetlen.

Műsoron: Liszt Ferenc: II. Magyar rapszódia, Kodály Zoltán: Három ének, Marosszéki táncok, Georges Bizet: Carmen, Suite No. 1., No. 2.

Vezényel: Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester

Szólóénekes: Biri Gergely, tenor.

Társrendezők: NKA, Hudobné Centrum (Zenei Központ, Pozsony), Patria Rádió, BKIS, 

A belépés díjtalan!
július 25. (kedd) - júl. 26. (szerda)
07:05A Pátria Rádió Világosság református egyházi műsora
A Világosság református egyházi műsor 2017. július 25-ei ajánlata

A Pátria rádióban a 7.05-kor kezdődő műsor fő témája Jézus kérése Péterhez: Szeretsz-e engem?, de megszólalnak a Református Teológiai Kar végzősei is, valamint néhány gondolatsor a tékozló fiú kapcsán a halálból való feltámadásról is.
Jézus a Tibériás-tengernél találkozik ismét a tanítványokkal, s majd a nagy halfogás után teszi fel Péternek a kérdést, hogy szereti-e őt, majd feladattal bízza meg. A háromszor is feltett kérdés üzenetét Partiné Szaszák Katalin szesztai beosztott lelkipásztor tolmácsolja.
Az idei iskolai évben a Selye János Egyetem Református Teológiai Kar három éves alapképzést nyújtó missziológia, diakónia és szociális gondoskodás tanulmányi szakán kilencen végeztek. Az ötéves összevont mesterfokozatú nappali és levelezői képzést biztosító református teológiai szakon pedig csupán hárman szereztek diplomát. Összeállításunkban a végzősöket kérdezzük a tanulmányi éveikről és a terveikről. Megkérdeztük a Jakab István-díj 2017-es évi második helyezettjét, Vásárhelyi Bálint Márkot, aki az idén végzett a református teológiai szakon .
Szeverényi János, magyarországi evangélikus missziói lelkipásztor a pozsonyi egyházmegyei napon megtartott evangelizációjának egy újabb részletét adjuk közre, amelyben a tékozló fiú kapcsán szól a halálból való feltámadásról is. 

Szerkesztő-műsorvezető: Iski Ibolya. 

A műsor ismétlésére másnap, hétfőn 13.05 órakor kerül sor. 

A Világosság egyházi műsort a közvetítést követő naptól a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Sola rádió honlapján is meghallgatható.
július 27. (csütörtök)
20:30Párkányi Nyár - MadDogX koncert
2017. július 27-én, csütörtökön folytatódik a Párkányi Nyár rendezvénysorozat a sétáló utca színpadán. Hosszabb kihagyás után újra színpadra áll a MadDogX zenekar, akik 20.30-tól adnak koncertet.

A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak.
július 28. (péntek)
18:00KARTHÁGÓ együttes koncertje Rimaszombatban
Rimaszombatban július 28-án a legendás KARTHÁGÓ együttes tart koncertet, előzenekaruk a rozsnyói SEXIT és a rimaszombati Stillburns lesz.
21:00Vörös Rébék - Ősbemutató Tatán
VÖRÖS RÉBÉK - ŐSBEMUTATÓ TATÁN
Négy év után végre újra ősbemutatóra készül Derzsi György, ugyanis a nagysikerű Kincsem című darab után, most a Vörös Rébék című musical-balladának költött csodálatos melódiákat. 

Arany János zsenije, Derzsi megkapó és felemelő zenéje, egy misztikusnak hihető, mégis mélyen emberi történetben, mely mesél szerelemről, sodródásról, bűnről, feloldozásról egyszerre garantálják szívnek, léleknek az örökre szóló élményt. Az előadásban szerepelni fog a szintén felvidéki Vadkerti Imre, aki a Kincsem egyik főszereplője volt. 

Főbb szerepekben: Kecskés Tímea, Vadkerti Imre, Pásztor Ádám, Bucsi Annamária, Turek Miklós, Petrozsényi Eszter, Mezei Kitty, Bodnár Vivien, Sándor Dávid, Derzsi Johanna lesznek láthatóak. Koreográfus: Sándor Dávid. Rendező: Pesty-Nagy Kati 
Bemutató: 2017.július 28. este 9 óra, Tata, Szabadtéri Színpad. 
Jegyek:
Lelátó: 3.500 Forint
Színpad előtti: 4.800 Forint

augusztus 5. (szombat)
16:30VII. Aratóünnepély Nyékvárkonyban

Időpont: augusztus 5., 16:30–augusztus 6., 3:00
17:00Árpád-szobor avatása Rajkán
Rajka Község Önkormányzata és a 907. évi pozsonyi csata emlékére Alapítvány tisztelettel meghívja Önöket, valamint az Önök által képviselt
szervezet tagjait a 2017. augusztus 5-én 17 órakor tartandó pozsonyi csata emlékére állított Árpád-szobor ünnepélyes átadására. 

Kérjük, tiszteljék meg részvételükkel a rendezvényünket!


augusztus 11. (péntek)
18:00Szarka Tamás és zenekara Pozsonyban a Hviezdoslav téren

SZARKA TAMÁS és zenekara
2017. augusztsus 11., 18.00, Pozsony, Hviezdoslav tér - koncert

Szarka Tamás szeretettel meghívja Önöket és Titeket augusztus 11-én a hamisítatlan közép-európai hangulatot árasztó, turistacsalogató pozsonyi történelmi belvárosba. Csodálják meg patinás kulturális értékeinket, a magyar királyok koronázási templomát, kóstolják meg a pozsonyi kiflit, keressék meg a Tokaj nevű (bocsánat OKAY nevű) büfét, mely írásra ihlette Szarka Tamást is.

Este 6-kor pedig várunk mindenkit a Hviezdoslav térre egy fergeteges Szarka Tamás koncertre!

A belépés ingyenes, a kilépés is....
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
561 éveA nándorfehérvári diadal, ahol a Hunyadi János serege legyőzte a törököket.
123 éveMegtartották a legelső autóversenyt.
116 éveMegszületett Tartsay (Tarcsay) Vilmos vezérkari százados, az antifasiszta ellenállás egyik katonai vezetője.
105 éveNagyváradon megszületett Muráti Lili színésznő, az 1930-as, 1940-es évek "filmbálványa".
73 éveMegalakult a lengyel népi hadsereg, aminek emlékére a lengyelek ezt a napot nemzeti ünnepükként ünneplik.
Fő támogatónk