2015. május 05., kedd - Györgyi
Cikkek közt...  Videók közt...  
A. Szabó László: szükség van a kisebbségi oktatási minimumravideó A pártok és civil szervezetek képviselői találkozójukon egyetértettek abban, hogy a közös gondokra közös megoldást kell találni.
Felkerült a világhálóra Matovič Procházkával folytatott beszélgetése videó Procházka a nyilvánosságra került hangfelvételre úgy reagált, az bizonyítja, hogy nincsenek adósságai és nem függ senkitől.

Videó

Felvidéki Híradó - 2015. május 05.Hatalmas tömegeket vonzottak a Komáromi Napok
Felvidéki Híradó - 2015. május 05.Megkezdődtek a Szepsi Csombor Márton Napok
Felvidéki Híradó - 2015. május 05.Rimaszombatban átadták a Fábry János díjat
Felvidéki Híradó - 2015. május 05.A komáromi áttörés áldozataira emlékeztek
Legfrissebb
Négy mázsa kokaint találtak banán közé rejtve egy berlini szupermarketekben A rendőrség közlése szerint 386 kilogramm kábítószer került elő a banánszállítmányokból.
Kevesen vettek részt Hlina hétfői tüntetésén Alig 50-en vettek részt a pozsonyi megmozduláson, Hlina azonban nem adja fel, jövő héten Juraj Široký háza elé szervez tüntetést.
Az ENSZ-főtitkár részt vesz a moszkvai győzelmi parádén Ban Ki Mun moszkvai látogatása előtt elutazik Kijevbe is, ahol találkozik az ukrán elnökkel.
Erős földrengés rázta meg Pápua Új-Guineát A szigetország környékén szökőár volt, de nagyobb károkról és sérültekről egyelőre nem érkeztek hírek.
A polgári perrendtartásról és a számvevőszék elnökéről is tárgyal a parlament Május 5-én kezdődik a parlament 51. ülése, amely során a képviselőknek 85 napirendi pontot kell megvitatniuk.
Kávét főztek a Nemzetközi Űrállomáson Megfőzte a nemzetközi űrállomás első kávéját Sam Cristoforetti olasz űrhajósnő.
Belföld A polgári perrendtartásról és a számvevőszék elnökéről is tárgyal a parlament A polgári perrendtartásról és a számvevőszék elnökéről is tárgyal a parlamentvideó POZSONY. Május 5-én, kedden kezdődik a parlament 51., négyhetesre tervezett ülése, amely során a képviselőknek 85 napirendi pontot kell megvitatniuk. Teljesen megváltozhatnak a bírósági és a közbeszerzésekkel kapcsolatos jogszabályok, valamint sor kerül az Állami Számvevőszék elnökének megválasztására is. Május 5-én kezdődik a parlament 51. ülése, amely során a képviselőknek 85 napirendi pontot kell megvitatniuk. Kevesen vettek részt Hlina hétfői tüntetésénvideó Alig 50-en vettek részt a pozsonyi megmozduláson, Hlina azonban nem adja fel, jövő héten Juraj Široký háza elé szervez tüntetést. Az Amerikai Egyesült Államokat nyugtalanítja a szlovákiai sajtó helyzete videó Az USA nagykövetsége arra hívta fel a figyelmet, hogy több pénzügyi csoport több médiumot is az ellenőrzése alá vont.
Külföld Az ENSZ-főtitkár részt vesz a moszkvai győzelmi parádén Az ENSZ-főtitkár részt vesz a moszkvai győzelmi parádénvideó MOSZKVA. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részt vesz a május 9-i moszkvai győzelmi parádén, és találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ban Ki Mun moszkvai látogatása előtt elutazik Kijevbe is, ahol találkozik az ukrán elnökkel. Erős földrengés rázta meg Pápua Új-Guineátvideó A szigetország környékén szökőár volt, de nagyobb károkról és sérültekről egyelőre nem érkeztek hírek. A francia Nemzeti Front felfüggesztette Jean-Marie Le Pen tagságátvideó A félreállítás hátterében az alapító nyíltan hangoztatott szélsőséges nézetei állnak,
Itthon Végleges a Gombaszögi Nyári Tábor zenei programja Végleges a Gombaszögi Nyári Tábor zenei programjavideó Az idén július 14. és 19. között rendezik meg a Gombaszögi Nyári Tábort, amelynek teljes zenei felhozatala a napokban került nyilvánosságra. Természetesen a hagyományos csapatépítő játékok 2015-ben sem maradnak el, valamint a tábori szabadegyetem keretein belül megtartott előadások és beszélgetések alkalmával megint lehetőség lesz belekóstolni a felvidéki magyarságot foglalkoztató közéleti és kulturális témákba. Ghymes, Csík zenekar, Jóvilágvan, Kiscsillag, Rómeó vérzik, Kowalsky meg a Vega... csak néhány név a zenei felhozatalból. Folyamatosan nő a hazai élelmiszerek iránti érdeklődésvideó A szakemberek már a fogyasztói társadalom viselkedésének hosszútávú megváltozásáról beszélnek. Oktatásügy: 113 óvoda kap állami támogatást férőhelyeik bővítésérevideó A pályázatra összesen 430 intézmény nyújtotta be kérelmét.
Magyar világ Nepáli földrengés - Hazahozták a másfél éves magyar kislányt Nepáli földrengés - Hazahozták a másfél éves magyar kislánytvideó BUDAPEST. Hétfőn délután hazatért a Nepálból kimenekített Sárosdi Katalin másfél éves magyar kislány. A földrengés miatt Nepálban ragadt gyermek és nagyszülei utazását a Baptista szeretetszolgálat, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium segítette. A földrengés miatt Nepálban ragadt gyermek és nagyszülei utazását a Baptista szeretetszolgálat és a külügyminisztérium segítette. Nemzetközi körözést adott ki a román rendőrség Markó Attila ellenvideó Az erdélyi magyar politikus ellen hivatali visszaélés gyanújával emelt vádat a korrupcióellenes hivatal. Lármafákkal világítaná ki Székelyföld határait a Székely Nemzeti Tanácsvideó Lármafákkal, őrtüzekkel akarja kivilágítani Székelyföld természetes, történelmileg kialakult határait 2015. október 25-én az SZNT.
Kultúra Ringo Starr új albumán folytatja a visszatekintést Ringo Starr új albumán folytatja a visszatekintéstvideó LONDON. Postcards From Paradise címmel 18. szólóalbumát készítette el Ringo Starr, a Beatles egykori dobosa. A kellemes lemez szövegeiben a zenész folytatja a nosztalgikus visszatekintést, amelyet a 2008-ban megjelent Liverpool 8 című anyagán kezdett. Postcards From Paradise címmel 18. szólóalbumát készítette el Ringo Starr, a Beatles egykori dobosa. Ellopták a Száz év magány első példányátvideó A könyvet a szerző Gabriel García Márquez is dedikálta. Elhunyt Maja Pliszeckaja balett-táncosnő videó A híres orosz balerina előző nap Németországban, szívinfarktusban hunyt el, novemberben töltötte volna be 90. életévét.
Színes Négy mázsa kokaint találtak banán közé rejtve egy berlini szupermarketekben Négy mázsa kokaint találtak banán közé rejtve egy berlini szupermarketekbenvideó BERLIN. Majdnem négy mázsa kokaint találtak Kolumbiából érkezett banános dobozokban a berlini Aldi-szupermarketek dolgozói. Ez Berlin történetének legnagyobb kokainfogása. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki küldte és kinek szánta a drogot, amelynek utcai értéke mintegy 15 millió euró. A rendőrség közlése szerint 386 kilogramm kábítószer került elő a banánszállítmányokból. Barna medvét láttak Rudabánya térségébenvideó A Lengyelországban megjelölt, Iwo néven nyilvántartott medve a kapott tájékoztatás szerint nem agresszív természetű. Hercegi utód - Charlotte Elizabeth Diana az új hercegnő nevevideó A gyermek hivatalos megszólítása Ő Királyi Fensége, Charlotte, Cambridge hercegnője.
Mozaik Kávét főztek a Nemzetközi Űrállomáson Kávét főztek a Nemzetközi Űrállomásonvideó Megfőzte a nemzetközi űrállomás első kávéját Sam Cristoforetti olasz űrhajósnő. Megfőzte a nemzetközi űrállomás első kávéját Sam Cristoforetti olasz űrhajósnő. Kihalás fenyeget sok nagy testű növényevőtvideó A rinocérosz, a zebra, az elefánt és a tapír populációi hanyatló tendenciáról árulkodnak vagy egyenesen kihalás fenyegeti őket. Magyar múmiák segíthetik a veszélyes járványok megfékezésétvideó A vizsgálatok segíthetnek például a tbc gyógyításában is, még mindig ez ugyanis a leggyakoribb fertőzés a világon.
Vélemény Farkas Iván: Halasztás vagy arculcsapás? Farkas Iván: Halasztás vagy arculcsapás?videó A kormány 2011-ben elfogadott közútfejlesztési terve 2020-ig határozta meg az R2-es déli gyorsforgalmi út Gombaszög és Méhész közötti szakasza építésének kezdetét, amely megkerüli a gyakori balestesetek nyomát viselő szoroskői szerpentineket. Az eredeti ütemterv alapján az útszakasz tervezési fázisa már mögöttünk van, a tervdokumentáció egy része elkészült. A megvalósítást most mégis jelentősen elhalasztották. Vajon hol és miért történt a hiba? A szaktárca döntése értelmében 2040 előtt nem épülnek meg az R2-es gyorsforgalmi út meglévő szakaszait összekötő részek Gömörben. Samu István: Hogy is "állunk" most?!videó Az egyéni szabadságjogokon kívül nem nagyon értünk el más pozitívumokat, ráadásul az egzisztenciális helyzetünk romlott. Lelovics Pál: A bennünk lakozó két farkasvideó Valószínűleg nincs olyan emberi teremtmény, aki a benne lakozó két farkas kisebb-nagyobb küzdelmét még nem éli/élte volna át.
Hitélet Leleplezték Mindszenty József bíboros szobrát Esztergomban Leleplezték Mindszenty József bíboros szobrát Esztergombanvideó ESZTERGOM. Leleplezték Mindszenty József bíboros bronz szobrát szombaton Esztergomban az egyházi vezető halálának 40. évfordulója alkalmából, a bazilika közelében található Sötétkapunál. Az egyházi vezető halálának 40. évfordulója alkalmából, az esztergomi bazilika közelében állítottak bronzszobrot. Virtuális zarándoklatot indított az Egyházak Világtanácsavideó Két új interaktív honlap indultt, hogy az egyházakat aktív részvételre ösztönözze az igazságosság és béke zarándokútján. Szent József a munkások védőszentje videó A munkások védőszentjét ünnepli a katolikus egyház, és példaképül állítja a munkások elé - mondta Beran Ferenc plébános.
Múltunk Római kori törvénytáblát tártak fel a régészek Szőnyben Római kori törvénytáblát tártak fel a régészek Szőnybenvideó KOMÁROM. A római korból származó bronz törvénytáblát tártak fel régészek Szőnyben, az egykori Brigetio polgárváros és katonai tábor területén - hangzott el a M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. A törvénytáblát az egykori Brigetio polgárváros és katonai tábor területén találták a régészek. Merkel Dachauban: a zsidóság a német önazonosság részevideó A kancellár erről a dachaui náci koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen beszélt Három magyar érdeme a transzformátor videó Százharminc éve mutatták be a transzformátoros áramelosztási rendszert Budapesten.
Időjárás
Pozsony
Ma: 16°C / 28°C
Holnap: 11°C / 21°C
Ógyalla
Ma: 15°C / 28°C
Holnap: 12°C / 23°C
Losonc
Ma: 14°C / 25°C
Holnap: 10°C / 27°C
Kassa
Ma: 14°C / 24°C
Holnap: 12°C / 27°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi május 5. (kedd)
17:00Egy futballfüggő naplójából – Könyvbemutató Ipolyságon
A bemutató következő időpontja és helyszíne:

Május 5., kedd, 17:00, IPOLYSÁG (Városi Könyvtár)

Gazdag József "Egy futballfüggő naplójából" című könyvének bemutatói valósulnak meg Felvidék szerte 2015. áprilisától. A könyv a helyszíneken kedvezménnyel megvásárolható és dedikáltatható, valamint minden helyszínen futballkvíz valósul meg értékes nyereményekért.

A 2015 áprilisában megjelent könyvről Sánta Szilárd irodalomtörténész így nyilatkozik: „Ez a könyv nem csupán a futball zengő ábécéje vagy ablak-zsiráfja, hanem a fanatikusok breviáriuma, filozófiai kis traktátus és szépirodalmi csemege. Objektíve tízes. Szubjektíve több. Sokkal több."
17:00Erdély újranemesítői - könyvbemutató a Pozsonyi Casinóban
Csinta Samu erdélyi újságíró Erdély újranemesítői. Arisztokraták honfoglalása c. könyvének bemutatása: beszélgetés a szerzővel az egykori magyar nemesi családok erdélyi és felvidéki helyzetéről, hasonlóságokról és különbségekről. Csinta Samuval és Brogyányi Mihállyal beszélget Molnár Judit és Zahorán Csaba.
Időpont: május 5., 17.00, Pozsonyi Casino, Klarissza u. 7.
május 6. (szerda)
18:00Egy futballfüggő naplójából – Könyvbemutató Rimaszombatban
A bemutató következő időpontja és helyszíne:

Május 6., szerda, 18:00, RIMASZOMBAT (Három Rózsa Kávéház, Fő tér 39.)

Gazdag József "Egy futballfüggő naplójából" című könyvének bemutatói valósulnak meg Felvidék szerte 2015. áprilisától. A könyv a helyszíneken kedvezménnyel megvásárolható és dedikáltatható, valamint minden helyszínen futballkvíz valósul meg értékes nyereményekért.

A 2015 áprilisában megjelent könyvről Sánta Szilárd irodalomtörténész így nyilatkozik: „Ez a könyv nem csupán a futball zengő ábécéje vagy ablak-zsiráfja, hanem a fanatikusok breviáriuma, filozófiai kis traktátus és szépirodalmi csemege. Objektíve tízes. Szubjektíve több. Sokkal több."
18:00Erdély újranemesítői - könyvbemutató Dunaszerdahelyen
Vámbéry Polgári Társulás tisztelettel meghívja Önt és kedves családját Csinta Samu Erdély újranemesítői című könyvének bemutatójára.
A kötetet bemutatja és az estet vezeti: Molnár Judit
Ez a kötet arról szól, hogy sosem szabad feladni. Akkor sem ha, ezernyi kiskapu nyílik a menekülésre, a komforotsabb életre, mert dolgunk van a Földön, s a ránk váró feladatokat helyettünk senki más nem végezheti el. Így ha a történelem vagy bármi más ok félbe is szakítja a munkánk
teljesítését, nem hezitálhatunk a folytatásról, amint szabad akaratunkból dönthetünk megint.
Időpont:
2015. május 06. (18.00)
Helyszín:
VINARIUM
Dunaszerdahely
Vámbéry Ármin tér 5249/13A
május 7. (csütörtök)
17:00Egy futballfüggő naplójából – Könyvbemutató Füleken
A bemutató következő időpontja és helyszíne:

Május 7., csütörtök, 17:00, FÜLEK (Városi Könyvtár, Vigadó épülete, Fő utca 14.)

Gazdag József "Egy futballfüggő naplójából" című könyvének bemutatói valósulnak meg Felvidék szerte 2015. áprilisától. A könyv a helyszíneken kedvezménnyel megvásárolható és dedikáltatható, valamint minden helyszínen futballkvíz valósul meg értékes nyereményekért.

A 2015 áprilisában megjelent könyvről Sánta Szilárd irodalomtörténész így nyilatkozik: „Ez a könyv nem csupán a futball zengő ábécéje vagy ablak-zsiráfja, hanem a fanatikusok breviáriuma, filozófiai kis traktátus és szépirodalmi csemege. Objektíve tízes. Szubjektíve több. Sokkal több."
17:00Daloljunk együtt Matus Jánossal Pozsonyban
2015. május 7-én 17 órától a Pozsonyi Casinoban „Daloljunk együtt” Matus Jánossal. Egyúttal ismerjük meg Alekszander Porfirjevics Borogyin (1833–1887) orosz zeneszerző életét és nyerhetünk betekintést leghíresebb operája, az Igor herceg zenéjébe.

A műsorfelelős Altdorffer Berta és Janda Magda. A háznagy Donáth Daniella. Mindenkit szeretettel várnak.
17:00Erdély újranemesítői - könyvbemutató Galántán
ERDÉLY ÚJRANEMESÍTŐI – a magyar arisztokrácia újjászületése Erdélyben. 
Csinta Samu erdélyi újságíró Erdély újranemesítői c. könyvének bemutatása: beszélgetés a szerzővel az egykori magyar nemesi családok erdélyi helyzetéről, az új világ megteremtésének lehetőségeiről. A szerzővel, Csinta Samuval Molnár Judit beszélget.
Időpont: 2015. május 7., 17:00 órakor 
Helyszín: Galánta, Pázmány Péter Alapítvány, Kodály Zoltán u. 777.
május 9. (szombat)
19:00Rockladyk éjszakája Dunaszerdahelyen
2015. május 9-én 20 órától Dunaszerdahelyen a Soul Hunter Music Clubban rendezik meg a Rock Ladies Night minifesztivált. Az est folyamán fellép Karai Anna és zenekara, az Arizóna zenekar és a Storyum.

Belépő 3 euró. Jegyelővétel a Soul Hunterban és a Focus Music Shopban. Mindenkit nagy szeretettel várnak.
május 10. (vasárnap)
16:00Szabó Ottó - "Ismeretlen ismerős"
Szabó Ottó szobrász, képzőművész szeretettel vár mindenkit 2015. május 10-én 16.00 órai kezdettel szülőfalujába, Bódvavendégibe, az "Ismeretlen ismerős" című prezentációra, a helyi kultúrházba. "Egy pohár bor mellett szívesen beszámolnék arról, hogy mi minden történt velem az elmúlt ötven évben, mivel foglalkozom most és hogy mik a terveim... " - írja meghívójában a felvidéki képzőművészet meghatározó alakja, Szabó Ottó.
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
750 éveMegszületett Dante Alighieri olasz költő, filozófiai, politikai, nyelvészeti író (Isteni színjáték).
310 éveMeghalt I. Lipót magyar király, akinek uralkodása idején szabadult fel az ország a török hódoltság alól.
268 éveMegszületett II. Lipót magyar király, egyidejűleg német-római császár és cseh király.
111 éveMeghalt Jókai Mór író, mesemondó, újságíró, szerkesztő (Névtelen vár, A lőcsei fehér asszony).
106 éveMegszületett Radnóti Miklós, költő.
Fő támogatónk