2018. március 17., szombat - Gertrúd, Patrik
Cikkek közt...  Videók közt...  
Ismét tízezrek vonultak utcára a több városban zajlott tüntetéseken videó A tömeg a Smer-SD vezető képviselőinek a "közéletből való távozását" és előrehozott parlamenti választásokat követelt.
Bugár elismerte, hogy találkozott Kočnerrel a Maldív-szigeteken videó A Topky.sk szemtanúkra hivatkozva számolt be Bugár Béla, a Most-Híd vezérének Marián Kočnerrel történt találkozójáról.

Videó

HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. március 17.Óvodafejlesztés magyar kormánypénzből – Buzitán alapkőletétel
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. március 17.Traktoros tüntetés a Csallóközben – elégedetlenek a gazdák
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. március 17.A párkányiak tiltakoznak - a befektetők erősködnek a műanyagfeldolgozó felépítése mellett
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. március 17.Mintegy ötszázan tüntettek a szlovák kormány ellen Komáromban
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. március 17.Összefogás a legszegényebb járások érdekében
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. március 17.Felvidéki vállalkozók a II. Kárpát Expón
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. március 17.Magyar állami kitüntetéseket adtak át a nemzeti ünnep alkalmából
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. március 17.Haraszti Attila főkonzul: ha talpon akarunk maradni, össze kell kapaszkodnunk!
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. március 17.Bemutatták a kassai és a miskolci kisvasút közös projektjét
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2018. március 17.Béres Gábor 50 kötetnyi izgalmas hagyatékából jelent meg az első könyv
Legfrissebb
Ismét tízezrek vonultak utcára a több városban zajlott tüntetéseken A tömeg a Smer-SD vezető képviselőinek a "közéletből való távozását" és előrehozott parlamenti választásokat követelt.
Az OĽaNO szerint az állam rátette kezét a tűzoltók nyugdíjára A mozgalom már az idén februárban figyelmeztette a belügyminisztériumot és a Szociális Biztosítót, de nem történt semmi.
Nem szűnik a szlovén-horvát határvita Szlovéniának sem oka, sem alapja nincsen Horvátország ellen eljárást indítani az Európai Unió Bíróságán - közölte a horvát külügy.
Bugár feljelenti Matovičot Az OĽaNO elnöke szerint a jelenlegi kormánypártok azért akarnak új kormányt, hogy megszerezzék az uniś pénzek fölötti hatalmat.
Nincs összefüggés Nyikolaj Gluskov halála és Szkripal-ügy között A Scotland Yard pénteken bejelentette, gyilkosságként kezeli a londoni otthonában minap holtan talált orosz üzletember halálát.
Orbán: ha nem lenne a kerítés, évente több tízezer migráns érkezne Magyarországra A magyar miniszterelnök közölte: a kerítés képes arra, hogy fizikai erőszak nélkül is megvédje Magyarországot.
Belföld Az  OĽaNO szerint az állam rátette kezét a tűzoltók nyugdíjára Az OĽaNO szerint az állam rátette kezét a tűzoltók nyugdíjára videó POZSONY. Az államnak sürgősen foglalkoznia kellene annak a 70 tűzoltónak a helyzetével, akik a szolgálati nyugdíj megvonása miatt csupán nagyon alacsony öregségi nyugdíjban részesülnek – hívta fel figyelmet az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek ellenzéki párt megemlítve, hogy ők már az idei év februárjában felhívták a helyzetre a belügyminisztérium és a Szociális Biztosító figyelmét is, de „azóta sem történt semmi”. A mozgalom már az idén februárban figyelmeztette a belügyminisztériumot és a Szociális Biztosítót, de nem történt semmi. Bugár feljelenti Matovičot videó Az OĽaNO elnöke szerint a jelenlegi kormánypártok azért akarnak új kormányt, hogy megszerezzék az uniś pénzek fölötti hatalmat. Tűz ütött ki a Smer-SD zsolnai székhelyén Frissítvevideó Az épületben vannak Zsolna polgármesterének, Igor Chomának és Juraj Blanárnak, a Smer-SD alelnökének képviselői irodái is.
Külföld Nincs összefüggés Nyikolaj Gluskov halála és Szkripal-ügy között Nincs összefüggés Nyikolaj Gluskov halála és Szkripal-ügy között videó LONDON. A Scotland Yard pénteken bejelentette, hogy gyilkosságként kezeli egy volt orosz üzletember, a londoni otthonában minap holtan talált Nyikolaj Gluskov halálát. A Scotland Yard pénteken bejelentette, gyilkosságként kezeli a londoni otthonában minap holtan talált orosz üzletember halálát. Nem szűnik a szlovén-horvát határvita videó Szlovéniának sem oka, sem alapja nincsen Horvátország ellen eljárást indítani az Európai Unió Bíróságán - közölte a horvát külügy. Szkripal-ügy - Moszkva brit diplomatákat fog kiutasítani Frissítvevideó Ez az orosz válaszlépés arra, hogy 23 orosz külszolgálati tisztségviselőnek el kell hagynia Nagy-Britanniát a Szkripal-ügy miatt.
Itthon Szilárdítsuk meg nemzeti összetartozásunkat, szerezzük vissza nemzeti önbecsülésünket! Szilárdítsuk meg nemzeti összetartozásunkat, szerezzük vissza nemzeti önbecsülésünket! videó KOMÁROM. A nem épp kedvező időjárás ellenére is sok helyi és szomszédos településekről érkező polgár vett részt a Csemadok Komáromi Területi Választmánya és városi szervezete által március 15-én az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezésen, amely szónoka a Jókai-szobornál dr. Popély Gyula történész professzor, a Klapka-szobornál pedig Oláh Kálmán dél-komáromi gimnáziumi tanár volt. A komáromi ünnepi megemlékezés szónoka dr. Popély Gyula történész professzor és Oláh Kálmán dél-komáromi gimnáziumi tanár volt. Köd, szél, eső, ónos eső és hó várható videó Ónos esőre az ország északi, középső és részben a keleti részén számíthatunk. Az SHMÚ elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Magyar színek Nyitrán videó Az 1848-49-es eseményekre emlékeztek a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok kara jóvoltából Nyitrán.
Magyar világ Orbán: ha nem lenne a kerítés, évente több tízezer migráns érkezne Magyarországra Orbán: ha nem lenne a kerítés, évente több tízezer migráns érkezne Magyarországra videó BUDAPEST. Ha nem lenne a kerítés a déli határon, több tízezer migráns érkezne évente Magyarországra - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután pénteken a magyar-szerb határnál található Tompán járt. A magyar miniszterelnök közölte: a kerítés képes arra, hogy fizikai erőszak nélkül is megvédje Magyarországot. Magyar rendszámú autókat rongáltak meg egy beregszászi panelház udvarán Frissítvevideó Az udvarban parkoló ukrán rendszámú autókban nem tettek kárt. A helyi lakosok szerint provokáció történt. Elfogadta a Lengyelország és Magyarország EU-n belüli együttműködéséről szóló határozatot a lengyel szenátus videó Egyúttal kifejezi háláját a magyar Országgyűlés februári, Lengyelországgal szolidaritást vállaló határozatáért.
Kultúra Bábszínház premier: Csillagokkal táncoló Kojot Bábszínház premier: Csillagokkal táncoló Kojot videó ROZSNYÓ. Csillagokkal táncoló Kojot címmel mutatta be legújabb előadását a rozsnyói Meseszínház, amely Cseh Tamás észak-amerikai indián népmeséi gazdag képi világának bábos feldolgozását tűzte műsorára. A rozsnyói Városháza nagytermében zsúfolt nézőtér várta Badin Ádám és Czakó József, a jubileumi 20. színházi évadát ünneplő Meseszínház két játszópajtásának színes előadását. Cseh Tamás észak-amerikai indián népmeséinek bábos feldolgozása a rozsnyói Meseszínház előadásában. Szabó Magda születésének 100. évfordulójára emlékezik a Békéscsabai Jókai Színház videó A társulat Szabó Magda Születésnap című regényének színpadra állításával tiszteleg az író emléke előtt. Ősbemutató március 20-án. Szakmai elismerésben részesült Takács András videó Budapesten felvidéki magyarokat is kitüntettek nemzeti ünnepünkön.
Színes Hivatalos a magyar válogatott kerete a márciusi mérkőzésekre Hivatalos a magyar válogatott kerete a márciusi mérkőzésekre videó BUDAPEST. Georges Leekens 27 fősre szűkítette a magyar labdarúgó-válogatott Kazahsztán és Skócia ellen készülő keretét – adta hírül az MLSZ közlése nyomán az m4sport.hu. Korcsmár Zsolt és Varga József sérülés miatt nem csatlakozik a kerethez, Kádár Tamás viszont csütörtök esti sérülése ellenére ott lesz Telkiben. Georges Leekens 27 fősre szűkítette a magyar labdarúgó-válogatott Kazahsztán és Skócia ellen készülő keretét. Szingapúr a világ legdrágább városa videó A jelentés alapján Szingapúr már ötödik éve őrzi helyét a The Economist Intelligence Unit (EIU) ranglistáján. Labdarúgó Bajnokok Ligája - A negyeddöntőben ismétlődik a tavalyi döntő videó Már a negyeddöntőben találkozik egymással az elmúlt szezon két döntőse, a címvédő spanyol Real Madrid és az olasz Juventus.
Mozaik Műanyagszemcsékkel szennyezettek a legnépszerűbb palackozott ásványvizek Műanyagszemcsékkel szennyezettek a legnépszerűbb palackozott ásványvizek videó MIAMI. Apró műanyagszemcséket mutattak ki a kutatók a világ legnépszerűbb palackozott ásványvizeiben egy kilenc országra kiterjedő nagyszabású tanulmány keretében, amely szerint a szennyeződés a palackozási eljárás közben kerül a termékekbe. A kutatók a világ legnépszerűbb palackozott ásványvizeit kilenc országra kiterjedően vizsgálták. Kihalhat az ausztráliai púposdelfin videó A faj a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a sebezhető fajok között szerepel. Az idegeken múlhat az időskori izomgyengülés videó Az öregedéssel a lábizmok gyengébbek lesznek, veszítenek tömegükből, ezért végül a mindennapi mozdulatok is nehezebbé válnak.
Vélemény Kövesdi Károly: Béla bácsi meséi Kövesdi Károly: Béla bácsi meséi videó Kedves felvidéki magyar gyerekek! Remélem, ágyban vagytok már. Mert jön az esti mese. Hiszen tudjátok, minden napra jut belőle. Kivéve, ha Béla bácsi, a mesemondó nagyapó, aki a Pomléban lakik, nem nyaral éppen Bergengóciában. Olyankor nem tud mesélni, csak koktélt szopogatni és arra várni, hogy mások mit mesélnek összevissza. Emlékeztek? Röpke két éve például azt mesélte, hogy rossz bácsikkal nem fog egy csoportba keveredni, aztán kiderült, hogy mégis. Berényi József: 1848-1989-2018 videó Átmeneti szövetség alakult tehát ki ismét köztünk és a szlovák közvélemény jelentős része között, úgy, mint 1989-ben. Molnár Judit: A násztánc vége videó Mérlegelve, érzékelve teljes hitelvesztését, Bugárnak az előre hozott választások kezdeményezőjeként kellett fellépnie.
Hitélet Kerékpáros zarándoklat Brenner János boldoggá avatására Kerékpáros zarándoklat Brenner János boldoggá avatására videó BUDAPEST. A Mária Út Egyesület két 20 fős kerékpáros zarándok csoportot tervez indítani Budapestről, akik április 30-án érnek Celldömölkre, majd május 1-én reggel indulnának tovább Szombathelyre az ünnepségre. Szeretettel hívnak mindenkit, hogy csatlakozzon a kerékpáros zarándokokhoz. A Mária Út Egyesület két kerékpáros zarándok csoportot tervez indítani Budapestről, melyhez bárki csatlakozhat. Öt éve választották egyházfővé Ferenc pápát videó A 2013. március 13-án 18 óra 50 perckor pápává választott Buenos Aires-i érsek majdnem teljesen ismeretlen volt. XVI. Benedek védelmébe vette Ferenc pápát videó XVI. Benedek "ostoba előítéletnek" nevezte az utódjával szemben felmerülő, teológiai nézeteivel kapcsolatos bírálatokat.
Múltunk A királynő, aki szembe mert szegülni Rómával... A királynő, aki szembe mert szegülni Rómával... videó BUDAPEST. Furfangos politikus, bölcs vezető, tántoríthatatlan szabadságharcos, meg nem alkuvó királynő: a napjainkban az Iszlám Állam kezei által szomorú pusztulást szenvedő Palmüra legnagyobb uralkodója volt Zénobia, aki Kleopátra rokonának tartotta magát, és aki városából birodalmat kovácsolva elfoglalta Egyiptomot, egyszerre tartva vissza a római és a perzsa birodalmak támadásait. Zénobia királynő a napjainkban az Iszlám Állam kezei által szomorú pusztulást szenvedő Palmüra legnagyobb uralkodója volt. 1848. március 15-én történt videó Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Esterházy Jánosra emlékezünk születésnapján videó Végakarata szerint jelképes urnáját szülőföldjén, Alsóbodokon, az Esterházy zarándokközpont kápolnájában helyezték el tavaly.
Időjárás
Pozsony
Ma: 1°C / 7°C
Holnap: -5°C / 0°C
Ógyalla
Ma: 3°C / 9°C
Holnap: -4°C / 1°C
Losonc
Ma: -3°C / 5°C
Holnap: -8°C / -5°C
Kassa
Ma: -3°C / 2°C
Holnap: -7°C / -5°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi március 16. (péntek) - máj. 2. (szerda)
17:30Szomolai Tibor: A klán - Felvidéki könyvbemutatók
TÖMEGGYILKOSSÁG DUNASZERDAHELYEN ... A PÁPAY-KLÁN VÉGZETE A FONTÁNA BÁRBAN ... – harsogták az újságok címlapjai 1999 márciusának utolsó hétvégéjén. Mindenki a mészárláson szörnyülködött, hiszen korábban még sehol sem történt hasonló nagyságrendű, egyszerre tíz áldozattal járó alvilági leszámolás.

A mű ezen gyászos eset kapcsán mutatja be azt a bársonyos forradalmat követő zűrzavaros évtizedet, amelyet az időszak meghatározó szlovák politikusa után a köznyelv leginkább csak Mečiar-korszakként emleget.

„A klán” nem szokványos maffiaregény. A történetben a gengszterek és a könnyű nők mellett színes kavalkádban vonulnak fel politikusok, bukott kommunisták, rendszerváltók és számtalan más fura szerzet, akik mindannyian hozzájárultak egy jobb sorsra érdemes ország tönkretételéhez. 

Az elkövetkező hetekben a szerző több helyszínen is bemutatja könyvét.:


március 16. (péntek) 
Helyszín és időpont: Felsőszeli, kultúrház, március 16-án, 17,30 órai kezdettel

március 17. (szombat) 
Helyszín és időpont: Perbenyik, alapiskola, március 17-én, szombaton, 16 órai kezdettel

március 18. (vasárnap) 
Helyszín és időpont: Ipolynyék, könyvtár, március 18-án, vasárnap, 15 órai kezdettel

március 20. (kedd)
Helyszín és időpont: Ragyolc, kultúrház, március 20-án, kedden, 17 órai kezdettel

március 23. (péntek) 
Helyszín és időpont: Szenc, kultúrház, március 23-án, pénteken, 18 órai kezdettel

március 24. (szombat) 
Helyszín és időpont: Vágsellye, Fekete János Ház, március 24-én, szombaton, 16,30 órai kezdettel

március 25. (vasárnap) 
Helyszín és időpont: Pozsonyeperjes, kultúrház, március 25-én, vasárnap, 15 órai kezdettel

március 27. (kedd) 
Helyszín és időpont: Párkány, Csemadok-ház, március 27-én, kedden, 18 órai kezdettel

április 5. (csütörtök) 
Helyszín és időpont: Nagymegyer, kultúrház, április 5-én, csütörtökön, 17 órai kezdettel

április 6. (péntek) 
Helyszín és időpont: Somorja, Market caffee bistro (piac), április 6-án, pénteken, 17 órai kezdettel

április 9. (hétfő) 
Helyszín és időpont: Udvard, könyvtár, április 9-én, 16 órai kezdettel

április 11. (szerda)
Helyszín és időpont: Nádszeg. Tolerancia épülete, a versmondó maratonon belül, április 11-én, szerdán, 18 órai kezdettel

április 14. (szombat) 
Helyszín és időpont: Farkasd, közösségi ház, árilis 14-én, szerdán, 16 órai kezdettel

április 16. (hétfő) 
Helyszín és időpont: Ógyalla, hagyományok háza (Vasút u. 3.), április 16-án, hétfőn, 16,30 órai kezdettel

április 20. (péntek) 
Helyszín és időpont: Muzsla, könyvtár, április 20-án, pénteken, 17 órai kezdettel

május 2. (szerda) 
Helyszín és időpont: Léva, Reviczky ház, május 2-án, szerdán, 17 órai kezdettel
március 18. (vasárnap) - márc. 19. (hétfő)
07:05A Pátria Rádió katolikus egyházi műsora
A Pátria Rádió katolikus egyházi műsorának előzetese
2018-03-18

... ha a búzaszem nem hull a földbe, és el nem hal, egyedül marad, ha azonban elhal, sok gyümölcsöt hoz – olvassuk a nap bibliai idézetében, amely után Hlédik László ipolysági esperesplébános elmélkedik.
Török Csaba atya, teológiai professzor, a MKPK TV referense nagyböjti előadásában rámutat: a másik ember ajándék.
Gyónás – idejét múlt, időseknek való, nevetséges önszekírozás eredmény nélkül – vagy: sokak által meg nem értett és nem jól gyakorolt, de jól végezve eredményre vezető eszköze az ember jobbá válásának? Legeza József budapesti görög katolikus parókus és Vlaj Márk mosonmagyaróvári káplán segítenek a válaszadásban.

Szerkesztő: Ürge Tamás
Adásidő : 2018-03-18 vasárnap 7 óra 5 perc
Ismétlés : 2018-03-19 hétfő 13 óra 5 perc

március 18. (vasárnap)
08:45Megemlékezés a szabadságharcról Éberhardon
A Csemadok Éberhardi Alapszervezete, és az MKP helyi szervezete tisztelettel meghívja Önt és kedves családját a

2018.3.18-án (vasárnap) 08:45 órakor az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezésre és koszorúzásra Petőcz György emlékművénél a helyi temetőkertben.
Ünnepi beszédet mond Bárdos Gyula Csemadok elnök.
Az ünnepi műsorban közreműködnek Bognár László, Hornyák István, Író Erzsébet  és
az alapiskola diákjai.
11:00Március 15-ei megemlékezés a Zoboralján
A Zoboralji Kulturális és Információs Központ – Nyitra,
az Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület
a Csemadok Nyitrai Területi Választmánya,
a Nyitra és Vidéke Célalap,
és a Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola – Alsóbodok

tisztelettel meghívja Önt
az 1848/49-es szabadságharc
170. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésre.

2018. március 18-án (vasárnap)

Program: 11.00 Nyitra, városi temető
Erdősi Imre honvédpap sírjának megkoszorúzása
Az 1848/49-es szabadságharc
170. évfordulója alkalmából beszédet mond:
Fehér Sándor, egyetemi tanár,
a Zoboralja Múzeum igazgatója
Verset mond: Novák Henrietta, az ELTE Bolyai János Gyakorló Ált. Iskola és Gimnázium diákja


12.00 Pográny község központja
Főhajtás Esterházy János emlékműve
előtt
Ünnepi beszédet mond: Dr. Molnár Imre,
a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója

12.30 Esterházy János Zarándokközpont
Esterházy János sírja megkoszorúzása
Beszédet mond: Gubík László,
az Esterházy Akadémia igazgatója

13.00 Szent Kereszt Felmagasztalása kápolna,
Ünnepi főpapi szentmise
Esterházy János boldoggá avatásáért
A szentmisét celebrálja Dr.Székely János,
szombathelyi megyéspüspök

15:00Március 15-ei megemlékezés Hegysúron
A szabadságharcról és forradalomról ünnepi  megemlékezést tartanak Hegysúron. 
Az ünnepség 2018. március 18-án, 15 órakor kezdődik koszorúzással, a világháborús emlékműnél. 
Ünnepi beszédet mond Dávid Mónika tanárnő.  
15.30: a helyi magyar óvoda és iskola tanulóinak ünnepi műsora - az iskola tornatermében. 
16.00: a Csemadok Hegysúri Alapszervezetének évzáró taggyűlése. 
A szervezők szeretettel várnak mindenkit.
15:00Március 15-i megemlékezés Szalkán
A Csemadok Szalkai Alapszervezete ünnepi műsort tart a magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából 2018. március 18-án, vasárnap, 15.00 órától. 

Az ünnepség koszorúzással kezdődik,
15.00 órakor a kopjafánál, majd 15.30-kor fáklyás felvonulás kezdődik az alapiskolához, ahol ünnepi műsort adnak a helyi iskolások. 
16.30-kor - Népdalok a kornak - Arany János népzenében tovább élő verseit adja elő a Magyar Népzenei Nagykövetség, azaz Hungarian Folk Embassy. 

A szervezők mindenkit szeretettel várnak.
15:0049. Kármán Napok - Böszörményi István előadása
A 49. Kármán Napok keretében március 18-án 15 órától koszorúzás és ünnepi megemlékezés lesz a Kármán-emlékműnél, majd a helyi alapiskola Ráday-termében Böszörményi István tart vetítéssel egybekötött előadást, 1848 Pest, Pozsony, Losonc címmel. 
A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.
16:00Ünnepi megemlékezés Gímesen
Csemadok Gímesi Alapszervezete, MKP Gímesi Szervezete, Gímesi kultúrközpont

Tisztelettel meghívja Önt és kedves családját

Az 1848-49 forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi délutánra, melyet

2018. március 18-án 16.00 tartunk a gímesi kultúrházban

Fellépnek: Gímesi Alapiskola tanulói, Ghymes Vegyeskar, Gímesi Villő Hagyományőrző Csoport
16:00Március 15-i megemlékezés Csábon
Ünnepi zenés program meglepetéssel Csábon

A CSEMADOK és az MKP csábi alapszervezetei 2018. március 18-án, vasárnap 16.00 órától az alapiskola közösségi termében megemlékezést tartanak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából.

Az ünnepi programban közreműködik Baráz Ádám zongoraművész Magyarországról, Híves István, Híves Boglárka, Máth Bianka, a Művészeti Iskola és az Alapiskola diákjai, a Szeder Kórus, valamint helyi zenészek.

A program végén egy közös meglepetés-produkcióval is készülnek a fellépők.

A rendezvény után mindenkit szeretettel várnak egy kis megvendégelésre is. A belépés ingyenes.

Zaťko Ervin
Csemadok Csábi Alapszervezete
Megjelenik a REMÉNY katolikus hetilap 11. száma
A Remény katolikus hetilap következő száma Szent Józsefet, Szűz Mária jegyesét köszönti.

„A férfi hite csendes hit. Olyan, mint Szent Józsefé” – így elmélkedik Nagy Péter az újság címoldalán.
A rövid hírek közt olvashatunk a legújabb szentté és boldoggá avatási dekrétumokról, Seman Tibor atya nagykövesdi plébánossá avatásáról, vagy az eperjesi egyházi gimnázium, az elhunyt Martina Kušnírová tiszteletére rendezett imádságos megemlékezéséről.

A továbbiakban a Biblia eredeti nyelvéről és az irodalomterápia kialakulásáról tudhatunk meg többet. „Van és lesz jövőnk…” címszó alatt Burbela Gergely verbita atya válaszol Dr. Zeman István kérdéseire, Alamayehu Aster és Bodzsár Gyula pedig a mindannyiunkat érintő, mérlegelni való meglátásaikat fogalmazzák meg rövid írásaikban.

A pozsonyi magyar katolikus közösség beszámol közösségi sítúrájukról, lesz liturgia – Bartal Károly Tamás premontrei atya homíliájával, gyermekrovat, keresztrejtvény s néhány további figyelemre méltó írás.
március 19. (hétfő)
17:00Jótékonysági est Gyerák Zsóka megsegítésére Nagyfödémesen
Nagyfödémesen március 19-én az 1848-as szabaságharc évfordulójának apropóján egy jótékonysági rendezvényre is sor kerül (Gyerák Zsóka megsegítésére), melynek védnöke Vadkerti Imre.

Időpont: 2018. március 19., 17:00 óra
Helyszín: nagyfödémesi kultúrház.
március 21. (szerda)
10:00Babaszínház a pozsonyi Csemadokban
A Varázsszekrény meséi
2018. március 21-én szerdán 10 órakor a Csemadokban (Pozsony, Május 1. tér 10-12)

Csecsemő (Baba) színházi előadás tánccal és klasszikus zenével 0-5 éveseknek és természetesen az őket ölükben tartó anyukáknak, apukáknak, vagy akár az őket kísérő nagyobb testvéreknek!


A csecsemőszínházi műfaj a kilencvenes évek végén Norvégiából a Glitterbird projekttel, Olaszországból pedig a Small Size-zal indult világhódító útjára. Célja, hogy a négy évesnél fiatalabb korosztálynak is lehetősége nyíljon a színházi élmény megtapasztalására. A legkisebbeknek szóló előadások készítői figyelembe veszik a korcsoport sajátosságait: kerülik a hirtelen hang- és fényeffektusokat, és a produkciók tempóját úgy választják meg, hogy a kicsiknek legyen idejük a mozgások, változások nyugodt, elmélyült szemlélésére.

A Varázsszekrény meséi előadás során találkozhatunk egy virgonc kiscicával, egy kedves és játékos kutyussal, egy félénk egérkével és egy mulatságos és felettébb hajlékony levelibékával! Az előadás különlegessége, hogy egy szépséges tüllruhás balerina és egy ifjú herceg is megjelenik a színen, így talán már nem is titok, hogy minden szereplőt valódi táncművészek keltenek életre!
A jelenetek aláfestése mind-mind klasszikus zene, amelyben Mozart, Chaikovsky, Bach és Dvorák művei csendülnek fel.
Az előadást teljes mértékben a legkisebbekre hangolta a VSG Táncszínház.
Az előadás része az interaktív találkozó a szereplőkkel, amely nem más, mint egy kellék, jelmez és szereplő „simogatás”!
A program összjátékideje hozzávetőleg 40 perc.
A belépés ingyenes.

Szeretettel várunk Kicsiket és Nagyokat!

17:00Weintráger Adolf: Képemlékek - kiállításmegnyitó Pozsonyban
Weintráger Adolf: Képemlékek c. kiállításmegnyitó a Csemadok pozsonyi székházában, 2018. március 21-én, 17 órakor

Weintráger Adolf festőt, tanárt elsősorban mint az észak-bácskai táj festőjét tartjuk számon, aki érzékeli a provincializmus szorítását és kitör ebből. Vonalaiban, merész színfoltjaiban drámák feszülnek. Rajzaiban a képi önkifejezés legelemibb igénye jelenik meg. A vonalakból formák és arányok épülnek, s állnak össze komoly gondolatokat közvetítő képekké. Olyan rajzok ezek, melyek bevezetnek Weintráger belső világába.
A kiállítás Weintráger kevéssé ismert rajzaira épül. 

Weintráger Adolf (1927-1987) szüleit az 1947-es a szlovák–magyar lakosságcsere keretében Bács-Bodrog megyébe telepítették, ahova fiúk is velük tartott. 1948-ban ugyan felvették a Képzőművészeti Főiskolára, anyagi okokból azonban nem tudta elkezdeni tanulmányait. Rudnay Gyula bajai képzőművészeti szabadiskolájába járt, így korai festményein Rudnay Gyula hatása érezhető. Később rajztanári diplomát szervezett a Képzőművészeti Főiskolán 1968-ban, A bajai tanítóképző főiskola tanáraként működött, majd a főiskola vizuális nevelési tanszékét vezette, 1973-tól 1987-ig. A tanítás mellett festett. Erősen kötődött az Alföldhöz, a bácskai tájat expresszív módon örökítette meg. Hagyatékának értékes része a több ezer rajza, melyek művészi kifejező erejét bizonyítják.
március 22. (csütörtök)
17:00Előadás Léván Boleman Istvánról és a magyar gyógyfürdőtanról
Sok szeretettel várjuk Önöket, Családtagjaikat és Ismerőseiket, 2018. március 22-én, csütörtökön 17 órakor a Reviczky Házba. 

A Helytörténeti előadássorozat keretében
175 éve született Léván Dr. Boleman István,
a magyar gyógyfürdőtan egyik megalapítója -
MUDr. Kiss László, CSc, dr. habil felvidéki orvos, orvostörténész, író előadása.

Szervező: Reviczky Társulás Helytörténeti szakosztálya

Egy nagyon értékes előadásnak nézünk elébe, ismerve MUDr. Kiss László, CSc, dr. habil felvidéki orvos, orvostörténész, író nagy tudását, alapos kutatómunkáját és kiváló előadóképességét!
Mindenkit nagyon sok szeretettel várunk !
március 23. (péntek)
14:00Főnök vs Vezető - fiatal vállalkozók konferenciája
2018. március 23-án kerül megrendezésre a Kezdj okosan! – első lépés a sikeres vállalkozás felé c. rendezvény a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége és a Via Nova Ifjúsági Csoport hagyományos rendezvénye. Az évente – más – más tematikában – ismétlődő rendezvény célja, a fiatal vállalkozók megszólítása. Vállalkozói tudásuk, képességeik bővítése, fejlesztése.

A „Kezdj okosan!” idei fő témája: Főnök vs Vezető. A résztvevők Lauter Adriennt hallgathatják meg a vállalkozóvá válás pszichológiájáról. A délután folyamán Kelkó Tamás ad majd tanácsokat azzal kapcsolatban, hogyan építs profi csapatot. Illetve az érdeklődők megismerhetik a Sárréti Chilifarm sztoriját, vagyis azt, hogyan lehet hatékonyan brandet építeni.

A rendezvény díjtalan, de regisztációhoz kötött:
https://goo.gl/forms/jOKGtw772n5Ek0Rd2

Válj vezetővé, légy példakép! 

Időpont: 2018. március 23. (péntek)
Kezdés 14.00
Helyszín: Naszvad, Éder Panzió

Sok szeretettel várunk mindenkit!
Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének csapata
17:30"Légy Lámpás!" - Kun Miklós Jenő Pósa-kutató előadása Rimaszombatban
A Pósa Lajos Társaság Légy Lámpás! című előadás-sorozatának első vendége Kun Miklós Jenő Pósa-kutató lesz, akinek Pósa bácsi azt üzente című előadását 2018. március 23-án, 17:30 órai kezdettel hallhatják az érdeklődők a rimaszombati Csillagházban.

Közreműködik Góbis Réka és Kováčik Valéria, valamint a Tompa Mihály Református Gimnázium növendékei. A belépés díjtalan.
március 24. (szombat)
10:00Rákóczi-emléknap Budapesten
Ünnepi megemlékező istentisztelet II. Rákóczi Ferenc születésének 342. évfordulója alkalmából a Szent István Bazilikában.

Időpont: 2018. március. 24.,10:00 óra
Celebrál: Kómár István, Rákóczifalva plébánosa
március 25. (vasárnap)
16:00Az Alma együttes koncertje Somorján
Időpont: 2018. március 25., 16:00


Az együttes legsikeresebb dalának, a Ma van a szülinapomnak több, mint 11 millió letöltése van és a leggyakrabban megosztott hazai tartalom manapság a Facebookon. Ezen kívül olyan sikeres rajzfilmzenéket írtak, mint a Bogyó és Babóca sorozat, főcímdalt készítettek a Khumba című 3 D-s animációs rajzfilmhez, sőt nagy sikerrel fut a Pesti Magyar Színházban zenés gyerekdarabjuk az Almaszósz.

Jegyvásárlás: https://mskssamorin.maxiticket.sk
március 27. (kedd)
17:00Janus - magyar játékfilm bemutatója Pozsonyban
JANUS (75´, 2015, ANGOL NYELVŰ FELIRATOZÁSSAL)magyar játékfilm a Securitate működéséről

Rendező: Gyöngyössy Bence
Producer: Kabay Barna 

Szereplők: Adorjáni Bálint, Marozsán Erika, Blaskó Péter, Gyöngyössy Katalin, Seress Zoltán, Jordán Tamás, Lábodi Ádám, Hatházi András, Barabás Kiss Zoltán, Dunai Tamás 

A film megtörtént események alapján egy erdélyi ellenzéki család drámai sorsán keresztül mutatja be, hogy a Securitate kétarcú ügynöke – a „megtestesült Janus” – miként hatol be az otthon falai közé, hogyan manipulálja a magánélet bensőséges pillanatait, és árulja el a család tagjainak legszemélyesebb érzelmeit, vágyait, titkait. 

március 27. 17.00 Pozsonyi Magyar Intézet Štefánikova (Stefánia út) 1..,Pozsony
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
1557 éveSzent Patrik nap
184 éveMegszületett Gottlieb Daimler német mérnök, az első gépjármű kifejlesztője, a motorkerékpár feltalálója.
170 éveA pesti forradalom hírére bécsi udvar hozzájárult gróf Batthyány Lajos miniszterelnöki kinevezéséhez.
170 éveBatthyány kiadta első elnöki körlevelét az ország hatóságaihoz a rend fenntartására.
144 éveMegszületett Kincsem, a csodakanca.
Fő támogatónk