2014. november 27., csütörtök - Virgil
Cikkek közt...  Videók közt...  
Andrej Kiska megérti a tüntetőket, a politikai jelöléseket tartja a gondok forrásánakvideó Az államfő a jelenlegi helyzet, a kirobbant botrányok és a kormányt érintő változások miatt kért szót a parlamentben.
Mikor kézbesíti az Alkotmánybíróság a szeptember 17-i határozatát?  videó Az Alkotmánybíróság szeptember 17-i döntése kézbesítésére vonatkozó halogatás okáról a bíróság szóvivőjénél érdeklődtünk.

Videó

Felvidéki Híradó - 2014. november 26.Egyre több a sárgaságos fertőzött Nyitra megyében
Felvidéki Híradó - 2014. november 26.Egyre több a sárgaságos fertőzött Nyitra megyében
Felvidéki Híradó - 2014. november 26.Egyre több a sárgaságos fertőzött Nyitra megyében
Felvidéki Híradó - 2014. november 26.Egyre több a sárgaságos fertőzött Nyitra megyében
Legfrissebb
Az ellenzék szerint a járulékkedvezményért a vállalkozók fizetnek meg A járulékkedvezménynek köszönhetően a jövő évtől több, mint félmillió embernek növekszik a jövedelme.
Megosztott az Európai Parlament a palesztin állam elismerésének kérdésében Államok elismerésére az Európai Unió egyetlen intézményének sincs jogköre, ez a tagállamok kizárólagos kompetenciája.
Fico kormányát dícsérte a szakszervezetek tanácskozásán A kormányfő szerint hamisak azok az állítások, hogy a vállalatok nem engedhetik meg a minimálbér növelését.
Los Angelesben és Bostonban kétszáz embert tartóztattak le rendzavarás miatt A bostoni rendőrség közölte, hogy erőszakos esetek nem voltak, senki sem sérült meg. A tüntetők számát 1400-ra becsülték.
Hetedik stúdióalbumát készítette el a Kistehén zenekar Kollár-Klemencz László csapata a személyes, érzelmi témákat érintő friss anyagot csütörtökön mutatja be.
Harabin kudarca - nem lesz a Bírói Tanács tagja A Bírói Tanács új tagja Dušan Čimo lett, megválasztását nem várt győzelemnek tartja „A nyitott igazságszolgáltatásért” társulás.
Belföld Harabin kudarca - nem lesz a Bírói Tanács tagja Harabin kudarca - nem lesz a Bírói Tanács tagjavideó POZSONY. A Szlovák Köztársaság Bírói Tanácsának új tagja Dušan Čimo lett. Ezt szerdán Pozsonyban a Bírói Tanács Választási Bizottsága jelentette be. A választás biztos és végérvényes „nemet” jelent Štefan Harabin számára. A Bírói Tanács új tagja Dušan Čimo lett, megválasztását nem várt győzelemnek tartja „A nyitott igazságszolgáltatásért” társulás. Az ellenzék szerint a járulékkedvezményért a vállalkozók fizetnek meg videó A járulékkedvezménynek köszönhetően a jövő évtől több, mint félmillió embernek növekszik a jövedelme. Fico kormányát dícsérte a szakszervezetek tanácskozásánvideó A kormányfő szerint hamisak azok az állítások, hogy a vállalatok nem engedhetik meg a minimálbér növelését.
Külföld Merkel: türelem és kitartás kell az ukrán válság megoldásához Merkel: türelem és kitartás kell az ukrán válság megoldásáhozvideó BERLIN. Türelemre és kitartásra van szükség az ukrán válság megoldásához - mondta a német kancellár Berlinben a törvényhozás alsóházában (Bundestag) elmondott beszédében, amelyben ismét keményen bírálta Oroszországot és megerősítette, hogy Németország célja a szuverén és területileg sértetlen Ukrajna, amely szabadon dönt a jövővéről. Angela Merkel hangsúlyozta, hogy Oroszország nem tiszteli Ukrajna területi épségét, megkérdőjelezi az európai békerendszert. Megosztott az Európai Parlament a palesztin állam elismerésének kérdésébenvideó Államok elismerésére az Európai Unió egyetlen intézményének sincs jogköre, ez a tagállamok kizárólagos kompetenciája. Los Angelesben és Bostonban kétszáz embert tartóztattak le rendzavarás miattvideó A bostoni rendőrség közölte, hogy erőszakos esetek nem voltak, senki sem sérült meg. A tüntetők számát 1400-ra becsülték.
Itthon Megtartotta alakuló ülését Dunaszerdahely város önkormányzata Megtartotta alakuló ülését Dunaszerdahely város önkormányzatavideó DUNASZERDAHELY. Erkölcsi elégtételként értékelte a dunaszerdahelyi önkormányzati választások eredményét Dunaszerdahely harmadik alkalommal beiktatott polgármestere. Hájos Zoltán a november 25-i alakuló ülésen elhangzott székfoglaló beszédében utalt arra is, hogy voltak, akik a választási kampányban tisztességtelen eszközökhöz folyamodtak és a törvényt sem tartották be. A helyhatósági választáson a dunaszerdahelyi önkormányzatban az MKP visszaszerezte a többséget. Vezessenek óvatosan! – Jegesek lehetnek az utakvideó Az esti és az éjjeli órákban, illetve szerdán reggel jégréteg képződhet az utakon, az SHMÚ elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Itt a síszezon - Megkezdték a hóágyúzást a Magas-Tátrábanvideó A mostani állapotok szerint a legtöbb szlovákiai síterep a nyitás dátumát a december 6-i hétvégére tervezi.
Magyar világ Mikó-ügy - Az egyház elveszíti az iskola tulajdonjogát Mikó-ügy - Az egyház elveszíti az iskola tulajdonjogátvideó BUKAREST. Jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre módosította a ploiesti-i táblabíróság a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt indított büntetőperben a restitúciós bizottság tagjaira alapfokon kiszabott börtönbüntetéseket, és megerősítette az első fokú ítélet azon részét, amely szerint a református egyház elveszíti tulajdonjogát az ingatlan felett. A vádlottak felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, az egyház elveszíti az iskola tulajdonjogát a Mikó-ügyben. Semjén: elfogadhatatlan a Székely Mikó Kollégium újraállamosításavideó Semjén Zsolt szerint megdöbbentő a Markó Attila elleni ítélet és elfogadhatatlan a Székely Mikó Kollégium újraállamosítása. Orbán: az ipar és a mezőgazdaság a magyar gazdaság fejlődésének kulcsavideó Orbán Viktor szerint a következő 20 évben az ipar mellett a mezőgazdaság jelenti a magyar gazdaság fejlődésének kulcsát.
Kultúra Ólomsúly – Megjelent Fiala Ilona második regénye Ólomsúly – Megjelent Fiala Ilona második regényevideó POZSONY. Ólomsúly címmel megjelent Fiala Ilona második regénye. A szerző második kötete, csakúgy, mint a februárban kiadott Néhány szelet című regénye az AB-ART Kiadó gondozásában látott napvilágot. A Néhány szelet kézirata a Szlovákiai Magyar Írók Társasága Pegazus Alkotópályázatán 2011-ben védnöki díjat kapott, majd 2013-ban az Ólomsúly kézirata is elnyerte az anonim alkotópályázat védnöki díját. Az Ólomsúly kézirata, csakúgy mint Fiala Ilona első regénye, a Néhány szelet,elnyerte a Pegazus Alkotópályázat védnöki díját. Hetedik stúdióalbumát készítette el a Kistehén zenekar videó Kollár-Klemencz László csapata a személyes, érzelmi témákat érintő friss anyagot csütörtökön mutatja be. Százéves a balassagyarmati Palóc Múzeum épületevideó Az épület mellett a palóc népi építészetet bemutató skanzen is várja a vendégeket.
Színes Messi gólrekorder lett a Bajnokok Ligájában Messi gólrekorder lett a Bajnokok Ligájábanvideó BARCELONA. Lionel Messi lett a Bajnokok Ligája történetének legeredményesebb labdarúgója, ugyanis kedden az APOEL vendégeként három góllal maga is kivette a részét a Barcelona 4-0-s sikeréből a csoportkör ötödik fordulójában. Lionel Messi lett a Bajnokok Ligája történetének legeredményesebb labdarúgója. Elérték a Száhel-övezetet a jeladós nógrádi gólyákvideó A madarak jeladója az után kezdett el újra működni, hogy olyan területekre értek, amelyeknek jobb a GSM-hálózat lefedettsége. Calabriából érkezik a Szent Péter téri karácsonyfavideó A nyolcvan mázsás fát helikopterrel hozzák le a hegyekből, majd kamionnal szállítják a sztrádán a Vatikánig.
Mozaik A korábban véltnél vastagabb lehet az antarktiszi jég A korábban véltnél vastagabb lehet az antarktiszi jégvideó MELBOURNE. A korábban véltnél vastagabb lehet az antarktiszi jég - derült ki egy víz alatti robottal négy éven át végzett méréssorozatból. Az antarktiszi jégtakaró a nyári négymillió négyzetkilométerről a hideg hónapokban ennek ötszörösére is kiterjed. Elkészült az első Földön kívül gyártott tárgyvideó A NASA bejelentette, kinyomtatta az első tárgyat a Nemzetközi Űrállomáson lévő háromdimenziós nyomtató. Mennyi élelmiszer kerül a szemétbe Magyarországon?videó Harmadszor csatlakozik Magyarország az európai hulladékcsökkentési héthez, idén az élelmiszerpazarlás csökkentése a fő téma.
Vélemény Csáky Pál: A Pápa a parlamentben Csáky Pál: A Pápa a parlamentbenvideó Ha igaza van Martin Schulznak, akkor pápa utoljára (és a történelemben először) a nyolcvanas években látogatott el az Európai Parlamentbe. II. János Pál bátor és fontos beszédet mondott akkor, s az általános vélemény az, hogy felszólalásával megerősítette az akkori Nyugat-Európát a kitartás bátorságában, s ezzel jelentősen hozzájárult a szocializmus későbbi bukásához. A pápa egy összetett, bonyolult testületnek mondott el egy olyan beszédet, amelynek részleteiben mindenki megtalálhatta magát. Csáky Pál: Tanulságok, tendenciákvideó A felvidéki magyarság túlélésének szempontjából jó hír, hogy az MKP lényegében megtartotta pozícióit, s erre majd lehet építeni. Samu István: Az önkormányzatok 10 legfontosabb jogkörevideó A hétköznapjaink történéseire a legérzékelhetőbb hatással az önkormányzatok vannak.Csaknem négyezer hatáskör felett rendelkeznek.
Hitélet Adventi felkészülést hirdetett a Szlovák Püspöki Konferencia Adventi felkészülést hirdetett a Szlovák Püspöki Konferenciavideó POZSONY. A Szlovák Püspöki Konferencia kezdeményezésére második alkalommal kaphatnak az érdeklődők adventben és a karácsonyi ünnepek alatt naponta egy gondolatot e-mailben szlovák nyelven. Az idézetek magyar nyelven is hozzáférhetők lesznek – közölte Molnár Tamás, a pozsonyi magyar katolikusok lelkipásztora. A szlovák püspökök idén Szent II. János Pál gondolataival segítenek a karácsonyra való lelki felkészülésben. Ferenc pápa Strasbourgban: ne csak a gazdaság körül forogjon Európavideó Európa tekintsen az emberre is, védje és oltalmazza az emberi méltóságot - hangoztatta Ferenc pápa Strasbourgban. Ferenc pápa a falak lebontását és a szolidaritást sürgeti videó Ferenc pápa ötödik külföldi útja kedden Strasbourgba, az Európai Parlament és az Európa Tanács székházába vezet.
Múltunk Konzerválják a Komáromban feltárt katonaváros leleteit Konzerválják a Komáromban feltárt katonaváros leleteitvideó KOMÁROM. A komáromi gátépítés során feltárt összefüggő, római kori katonaváros leleteinek konzerválását ötmillió forintos gyorssegéllyel támogatják - mondta el a helyszín bejárását követő sajtótájékoztatóján Komáromban L. Simon László. Jövőre benyújtják az UNESCO-nak a Limes magyarországi szakaszára vonatkozó világörökségi kérelmet. Kőkorszaki fanyelű baltát találtak Dániábanvideó A rendkívül ritka, neolitikumból származó lelet több mint ötezer éves lehet. Szovjetunióba hurcoltak emléknapja - Megemlékezés Budapestenvideó Megemlékezést a Szovjetunióba elhurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján Budapesten.
Időjárás
Pozsony
Ma: -1°C / 3°C
Holnap: 1°C / 3°C
Ógyalla
Ma: 1°C / 4°C
Holnap: 1°C / 3°C
Losonc
Ma: 1°C / 4°C
Holnap: -1°C / 2°C
Kassa
Ma: -1°C / 3°C
Holnap: -2°C / 2°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi november 27. (csütörtök)
17:30Szomolai Tibor: Felvidéki saga - könyvbemutató Párkányban
A Párkányi Városi Könyvtár szeretettel vár mindenkit 2014. november 27-én, csütörtökön 17,30 órakor Szomolai Tibor: Felvidéki saga könyvbemutatójára magyar nyelven.

A bemutató helyszíne Párkány, Szent Imre tér 33, földszint.

A Felvidéki saga családregény, de több annál. Egy nincstelen zsellérlány és az ő utódainak sorsa által a felvidéki magyarság hányattatásait mutatja be. Mindezt az egyszerű emberek szemszögéből, akik számára az csak újsághír, hogy valamelyik messze délen fekvő városban lelőtték a trónörököst, de az már véres valóság, hogy ennek következtében az egyik családtag odaveszett a fronton.
18:00Lakadáré – Az esküvő és a lakodalom vőfélyszemmel - könyvbemutató Komáromban
Kocur László – Menyhárt József – Zalka Lóránt: Lakadáré – Az esküvő és a lakodalom vőfélyszemmel című könyvének bemutatója Komáromban.

Időpont: 2014. november 27. (csütörtök) – 18 óra.
Helyszín: Komárom, a CSEMADOK Kossuth tér 3 szám alatti székházában.
18:00A középkortól az I. világháborúig – könyvbemutató a Vermes-villában
A Historium Kiadó eddig négy kötetet számláló sorozata a magyar történelem vérzivataros évszázadait mutatja be, kötetenként legalább egy tucat tehetséges szerző tollának segítségével: az eddigi négy könyv összesen ötven ízes, izgalmas novellán keresztül mesél a középkorról, a Hunyadiak évszázadáról, Magyarország 150 éves török hódoltságának idejéről, illetve az első nagy világégésről.

A sorozat nem csupán tehetségkutató és -gondozó mivolta, hanem témái és kivitelezése okán is hiánypótlónak számít a magyar könyvpiacon – a Vermes-villában erről a különleges szériáról, az eddigi és az ezután tervezett kötetekről faggatja Nagy Erika a kötetek megálmodóját, szerkesztőjét és kiadóját, Bíró Szabolcsot.

Helszín: Dunaszerdahelyen, a Vermes-villában
Időpont: 2014. november 27-én (csütörtökön), 18:00-tól
19:00Bagdy Emőke előadása Komáromban
„ Boldogság, egészség, lelkierő, megküzdés..." címmel tart előadást dr. Bagdy Emőke pszichológus, pszichoterapeuta, 2014. november 27-én 19 órától .
Bagdy Emőke életének minden pillanatát a körülötte lévő világ jobbá tételének szentelte. Egy személyben író, egyetemi tanár, pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus.
Mikor, hol?
Komárom, Matica-ház, november 27-e, 19 óra
Jegyek vásárolhatók:
FOCUS MUSIC SHOP (0915 707 006)- Dunaszerdahely
Madách könyvesbolt – Komárom
DiDEROT-könyvesbolt-Komárom
Tel: 0042135 7731 904, (035) 7701 152
Jegyár: 9 €
Információ: 0948/699-293

november 28. (péntek)
17:00100 éves a lévai cserkészet
A lévai 46. számú Kittenberger Kálmán cserkészcsapat és a Reviczky Társulás Léva és vidéke helytörténeti szakosztálya, sok szeretettel várja Önt, kedves Családját és Ismerőseit, a
100 éves a lévai cserkészet című előadásra.
Előadó: Szűcs Szabolcs, a lévai cserkészcsapat parancsnoka, aki egyben megnyitja a
„100 év, 100 kép a lévai cserkészet életéből“ című kiállítást.
Időpont: 2014. november 28-án, pénteken 17 órakor
Helyszín: Léva, Reviczky Ház, Honvéd utca (Vojenská) 28.
A kiállítás megtekinthető december 12-ig minden hétfőn és szerdán 14:00 – 17:00 óráig, illetve a rendezvények alkalmával.
Belépődíj: tetszőleges.

november 29. (szombat) - nov. 30. (vasárnap)
09:00100 éves a rimaszombati cserkészet
A rimaszombati 4. számú Hatvani István cserkészcsapat, szertettel meghívja Önt és kedves hozzátartozóit 2014. november 29 –én, szombaton megrendezésre kerülő ünnepi cserkésznapra.

Program:

2014. november 27. (csütörtök)

14.00 óra: „A cserkészet vidám játék a szabadban” "Rimaszombatban már 100 éve" című fotókiállítás megnyitója a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnáziumban. A kiállítás megtekinthető 2015. február 1–ig a Három rózsa kávéház kiállítótermében.
15.30 – Faültetés a TMRG udvarán

2014. november 29 (szombat) - Ünnepi Cserkésznap – 100 éves a rimaszombati cserkészet!

9.00 – Zászlófelvonás, megnyitó a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium udvarán
9.45 – Felvonulás, koszorúzások – Hatvani István emléktábla, Tompa Mihály szobra
11.00 – Előadások: „100 éves a felvidéki magyar cserkészet” – Dr. Kálmán László cst., „A cserkészet kezdetei és jelene” – Csémi Szilárd cst., az SZMCS ügyvezető elnöke, „Családi cserkészélet” – Dr. Gaál Lajos, „Az újraindítás első évei” - Vörös Attila cst. - a rimaszombati TMRG nagyterme

→ Párhuzamos programok 11.00 -tól:
• Liliomkupa – teremfoci mérkőzés cserkészcsapatok és iskolák között – TMRG tornaterme
• Kisfilmek vetítése a rimaszombati Hatvani István cserkészcsapat életéből – TMRG osztályterme
• „A cserkészet vidám játék a szabadban”, Rimaszombatban már 100 éve című fotókiállítás – TMRG

13.00 – Ebéd (cserkészeknek és meghívott vendégeknek) TMRG ebédlője
14.30 – Kézműves foglalkozások (famedál, üvegfestés, szalvétázás, bőrözés, liszt bábúk, ...), játékok és egyéb foglalkozások – TMRG

→ Párhuzamos program 14.30 -tól:
• Városi számháború – 12 év feletti cserkészeknek! - Rimaszombat városa

17.00 – Táncház a TMRG tornaterme
18.00 - Vacsora (cserkészeknek és meghívott vendégeknek) TMRG ebédlője
19.30 – Tábortűz - TMRG, meghívott vendégeink Rák Viktória és csapatunk egykori tagjai
21.30 – Takarodó
22.00 – Nosztalgiaest a Daxner utcai cserkészotthonban, (csak 18 év feletti cserkészeknek)

2014. november 29. (vasárnap)

8.00 – Reggeli
9.15 – Istentisztelet a rimaszombati katolikus templomban
11.00 – Táblaavató a Daxner utcai cserkészotthonban
12.00 – Zászlólevonás
november 29. (szombat)
20:00Peter Lipa koncert a Révben
Peter Lipa ad koncertet november 29-én a komáromi Révben. Kezdés 20 órakor.
november 30. (vasárnap)
10:30Adventi koncert Garamkövesden
A Zöldfaliget kulturális egyesület szeretettel meghívja Önt és kedves családját, egy kellemes Adventi koncertre.

Időpont: 2014. november 30. /vasárnap/ 10:30 – 11.00
Helyszín: Római Katolikus Templom, Garamkövesd.

A koncerten fellépnek: a Szőnyi István Általános Iskola diákjai Zebegényből, Vezetőjük: Menvigy Miklós

Támogató: Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Irodája a KAPUNYITOGATÓ program részeként

Mindenkit szeretettel várnak!
17:00Lévai magyar karácsonyi könyvvásár
A Reviczky Társulás szeretettel vár mindenkit november 30. és december 12-e közt Lévára a magyar karácsonyi könyvvásárra, ahol közel 2 000 példány közül válogathatnak az érdeklődők.

A megnyitón (november 30-án, vasárnap 17 órakor bemutatásra kerül Csáky Pál november 17-e tiszteletére megjelent új könyve: Ördögtánc néven, a szerző jelenlétében.

A könyvbemutatón megjelenő minden kedves olvasó egy darab dedikált ajándékkönyvet kap, karácsonyra (3 lehetőség közül lehet majd választani).

A zárónapon (december 12-én, pénteken 17 órakor) bemutatásra kerül Lőrincz Sarolta Aranka: Kazy Lázár és a Jövőbelátó Angyal című könyve, a szerző jelenlétében.
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
26 éveA Véradók Napja
313 éveMegszületett Anders Celsius svéd tudós, asztronómus, akinek hőmérsékleti skáláját ma is használjuk.
200 éveMegszületett Gábor Áron, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ágyúöntője és tüzértisztje.
119 éveMegalapították a Nobel-díjat.
103 éveMegszületett Teleki Géza gróf geográ­fus, geológus, miniszter.
Fő támogatónk