2017. február 19., vasárnap - Zsuzsanna
Cikkek közt...  Videók közt...  
Párkányban folytatódik az MKP aláírásgyűjtése a hulladékégető ellen videó A Magyar Közösség Pártja határozott tiltakozását fejezi ki a Párkány város területére tervezett hulladék-felhasználási üzem ellen.
Berlinale - Enyedi Ildikó alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medvét videó Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját.

Videó

HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. február 18.Idén el kell kezdeni az új magyar iskola építését Szepsiben
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. február 18.2017 az újratervezés és az építkezés éve – ülésezett az MKP OT
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. február 18.Nem lesz központi magyar iskola a Zoboralján
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. február 18.Több mint ezer pedagógus a Komáromi Pedagógiai Napokon
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. február 18.Megépíthető lenne egy híd a bősi felvízcsatornán
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. február 18.Hatszáz érdeklődő a Selye János Egyetem nyílt napján
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. február 18.Vallomások a csehországi deportálásról – 70 éve történt
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. február 18.Rozsnyón a gályarabságra ítélt protestáns lelkészekre, tanítókra emlékeztek
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. február 18.Összefogás a leukémiás Gelle Szofika felépüléséért
HETI ÖSSZEFOGLALÓ - 2017. február 18.Lesz a betiltott Csíki Sörből is a Martfeszten
Legfrissebb
Nemzetközi elfogatóparancsot kérnek George Soros ellen az amerikaiak A kezdeményezés szerint George Soros fenyegetést jelent a szabad világra.
Pozsony város elutasította az USA nagykövetsége előtti területek bérbeadását A jelen lévő 33 képviselőből 22 ellene szavazott, 10 tartózkodott, 1 városatya nem szavazott.
Több mint ötszáz néptáncos mutatkozik be az idei Néptáncantológián A Néptáncantológia február 25-én a Budapesti Operettszínházban lesz, fellépnek a Kárpát-medence legkiválóbb néptáncegyüttesei.
Galko: Gajdoš védelmi miniszter áprilisban le fog mondani - jelentette ki parlamenti információkra támaszkodva Iveta Radičová kormányának volt védelmi minisztere.
Bill Gates: a világnak fel kell készülnie egy világméretű járványra Abból kiindulva, hogy terroristák kifejlesztenek valamilyen vírust, Gates "valószínűnek" nevezett egy világméretű katasztrófát.
Százezrek követelték, hogy Spanyolország fogadjon be több menekültet Spanyolország eddig 1100 menekültet fogadott be abból a 17 ezer 337-ből, amit 2015 szeptemberében vállalt.
Belföld Több millió csomagnyi antibiotikumot írtak elő tavaly az orvosok Több millió csomagnyi antibiotikumot írtak elő tavaly az orvosok videó POZSONY. Nagyjából 3,9 millión csomag antibiotikumot írtak elő tavaly az általános orvosok. Erre a statisztikai adatok szerint a leggyakrabban a felnőtt páciensek esetében volt példa. Az antibiotikumok előírását megelőző ún. CRP tesztet egyetlen egészségbiztosító sem követeli meg az orvosoktól. A túlzott antibiotikum-használat visszaszorítása érdekében nyomást gyakorolna a szaktárca, amely felvilágosító kampányt tervez. Galko: Gajdoš védelmi miniszter áprilisban le fog mondani videó - jelentette ki parlamenti információkra támaszkodva Iveta Radičová kormányának volt védelmi minisztere. Hivatalosan is jobb minőségű az osztrák élelmiszer videó A szakemberek véleménye szerint ez a minőségbeli eltérés természetes.
Külföld Lavrov: megállapodás a kelet-ukrajnai tűzszünetről Lavrov: megállapodás a kelet-ukrajnai tűzszünetről videó MÜNCHEN/MOSZKVA. Megállapodás született egy február 20-tól induló kelet-ukrajnai tűzszünetről a Moszkva által támogatott szakadárok és Ukrajna között - erről tájékoztatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián, miután ukrán, német és francia kollégáival egyeztetett. A tűzszünet február 20-án lép életbe - jelentett be az orosz külügyminiszter a müncheni biztonságpolitikai konferencián. Nemzetközi elfogatóparancsot kérnek George Soros ellen az amerikaiak videó A kezdeményezés szerint George Soros fenyegetést jelent a szabad világra. Bill Gates: a világnak fel kell készülnie egy világméretű járványra videó Abból kiindulva, hogy terroristák kifejlesztenek valamilyen vírust, Gates "valószínűnek" nevezett egy világméretű katasztrófát.
Itthon Pozsony város elutasította az USA nagykövetsége előtti területek bérbeadását Pozsony város elutasította az USA nagykövetsége előtti területek bérbeadását videó POZSONY. Pozsony város képviselői nem hagyták jóvá az amerikai nagykövetség épülete előtti megközelítőleg 1 300 négyzetméternyi terület bérbeadását az Amerikai Egyesült Államok részére. A nevezett kerítéssel, acéloszlopokkal, cserepekből, illetőleg kitolható rámpákból álló terepakadályokkal a térség 2005 óta biztonsági zónaként szolgál. A városban évek óta ellenzik, hogy a nagykövetség épülete a belváros legforgalmasabb pontján, a Hviezdoslav téren van, s a kerítés nem épp esztétikus látvány. A jelen lévő 33 képviselőből 22 ellene szavazott, 10 tartózkodott, 1 városatya nem szavazott. A debreceni Arany Lajos vehette át az idei Jókai-díjat videó Az arany díszoklevelet és Jókai kezének márványlapon elhelyezett gipszmásolatát Arany Lajos újságíró és tanár kapta. Borongós hét elébe nézünk videó Borult, nyirkos, esős és olykor szeles időre számíthatunk az elkövetkező napokban.
Magyar világ A család fontosságát hangsúlyozták határon túli magyar vezetők A család fontosságát hangsúlyozták határon túli magyar vezetők videó BUDAPEST. A család fontosságát emelték ki határon túli magyar vezetők a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége által Családban élni és magyarnak maradni a szülőföldön címmel szervezett konferencián, szombaton az Országházban. A konferencián a Felvidéket a Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsának elnöke, Öry Péter képviselte. A konferencián Őry Péter aggasztó jelenségként szólt arról, hogy a magyar fiatalok "nem fektetnek be a jövőbe". Kárpát-medencei családszervezetek napja az Országházban videó Lezsák Sándor szerint a család, a tanárok és a politika felelőssége a gyermekek tehetségének előhívása. Szakértő: tízmillió új migráns jöhet Afrikából videó A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Afrika-kutatója szerint a mai 1 milliárdos népesség néhány évtizeden belül 2 milliárdra nő.
Kultúra A Dal 2017 - Pápai Joci nyert az Origo című dallal A Dal 2017 - Pápai Joci nyert az Origo című dallal videó BUDAPEST. Pápai Joci és az Origo című dal nyerte A Dal 2017 című showműsort szombaton Budapesten. A nézőktől ő kapta a legtöbb szavazatot, így ő képviselheti Magyarországot május 9. és 13. között Kijevben, az Eurovíziós Dalfesztiválon. A nézőktől Pápai Joci és az Origo kapta a legtöbb szavazatot, így ő képviselheti Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon. Több mint ötszáz néptáncos mutatkozik be az idei Néptáncantológián videó A Néptáncantológia február 25-én a Budapesti Operettszínházban lesz, fellépnek a Kárpát-medence legkiválóbb néptáncegyüttesei. Berlinale - A független zsűrik Enyedi Ildikó filmjét díjazták videó A világ filmkritikusait tömörítő szervezet a magyar versenyfilmet, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását díjazta.
Színes Michelin-csillagot kapott egy útszéli büfé Michelin-csillagot kapott egy útszéli büfé videó PÁRIZS. Tizenhárom eurós menüket áruló útszéli büfé kapott Michelin-csillagot Franciaországban. A Bouche à Oreille a környéki munkások egyik kedvenc kávézója, olcsó, ráadásul falatozás közben vidám francia klasszikusokat is játszanak magnóról. Tizenhárom eurós menüket áruló útszéli büfé kapott Michelin-csillagot Franciaországban. Schumacher családja a sajtóval pereskedik videó A német Bunte című lap valótlan híreket állított a pilótáról, miszerint Schumacher már tud járni. Megszerezte 400. győzelmét Dominika Cibulková videó A 27 éves szlovák teniszező bejutott a négy közé a 776 ezer dollár összdíjazású dohai keménypályás női tenisztornán.
Mozaik Az új apáknál is nagy a kockázata a depressziónak Az új apáknál is nagy a kockázata a depressziónak videó AUCKLAND. Sokkal gyakrabban fordul elő depresszió a közvetlenül szülés előtti és utáni hónapokban az apáknál, mint azt korábban gondolták, ami a családjuk életminőségére is komoly hatással lehet - állapította meg egy új-zélandi tanulmány. Az anyák közül többen szenvednek születés előtti depressziótól, mint ahányan a születés utánitól. Visszatérhet a Nokia 3310 videó A hamarosan megrendezésre kerülő MWC expón három készüléket is leleplezhet a vállalat. Tudósok szerint Zélandia lehetne a nyolcadik kontinens videó Igaz, hogy területe szinte teljesen a Csendes-óceán mélyén fekszik, ám egy sor feltételnek megfelel, ami kontinenssé teheti.
Vélemény Kiss Beáta: Iskoláink finanszírozásáról – újra Kiss Beáta: Iskoláink finanszírozásáról – újra videó Tárcaközi egyeztetésre került az általános és középiskolák, oktatási intézmények finanszírozásáról szóló 597/2003–as törvény módosítási javaslata. Legnagyobb erénye, hogy a magyar iskolák szempontjából semmi húsba vágó változást nem irányoz elő. Újfent az események után kullogunk, elhárult egy konkrét veszély, de hosszú távú megoldás továbbra sem született. Kövesdi Károly: Bugár Béla rögvalósága videó Bugár Béla a maga közismert visszafogottságával csupán annyit szeretne, ő mondaná meg, kikből álljon az MKP és annak vezetése. Bevallom. Egyre jobban be vagyok tojva! videó Velem nem fognak packázni. Méghogy ötegész hat. Nem tudom, ki kavar be, de ha kell, én még a népet is leváltom!
Hitélet Megnyitották a Szent László-emlékévet Megnyitották a Szent László-emlékévet videó GYŐR. Ma Győrben hivatalosan megnyitották a Szent László-emlékévet, amelynek megtartását a kormány 2016. augusztus 17-én jelentette be. Potápi Árpád János szerint a magyarság megerősítésére és sorsközösség vállalására kötelez Szent László öröksége. Rászoruló gyermekeken segít a Katolikus Karitász Kárpátalján videó A Katolikus Karitász a jövőben is folytatja a szükséget szenvedő kárpátaljai magyarok és más nemzetiségű emberek segélyezését. Győrben találkoztak a magyarországi és a szlovákiai evangélikus egyház vezetői videó A határon túli szolgálat, a nemzeti gyökerek ápolása, a hitoktatás és a lelkészképzés fontosságát hangsúlyozták a püspökök.
Múltunk Szent László élete minden volt, csak nem mese Szent László élete minden volt, csak nem mese videó Győrben pénteken hivatalosan is megnyitották a Szent László-emlékévet. A lovagkirály élete bővelkedik fordulatokban, nevéhez több legenda kötődik, a középkori Magyar Királyság stabilitásának megteremtéséről már nem nem is beszélve. A lovagkirály élete bővelkedik fordulatokban, nevéhez több legenda kötődik. Robert Oppenheimer, az "atombomba atyja" 50 éve halt meg videó Az első kísérleti atomrobbantás után Oppenheimer a Bhagavad-gítából idézett: "Most én vagyok a Halál, világok pusztítója". A rátámadó tiszt helyett magát lőtte szíven a leghíresebb bakonyi betyár videó Száznyolcvan éve, 1837. február 17-én halt meg Sobri Jóska, a leghíresebb bakonyi betyár.
Időjárás
Pozsony
Ma: 0°C / 8°C
Holnap: 3°C / 9°C
Ógyalla
Ma: 0°C / 8°C
Holnap: -1°C / 8°C
Losonc
Ma: -2°C / 4°C
Holnap: -1°C / 5°C
Kassa
Ma: -7°C / 4°C
Holnap: -10°C / 0°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi február 19. (vasárnap) - febr. 20. (hétfő)
07:05A Pátria Rádió katolikus egyházi műsora
Ismét jelentkezik a Pátria Rádió katolikus egyházi műsora. 

A tartalomból: 
,,Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: Szemet szemért, fogat fogért. Én pedig azt mondom nektek: Ne szálljatok szembe a gonosszal'' – hangzik el a furcsának tűnő jézusi mondat az evangéliumban, amely után Matus Jenő boldogfai plébános elmélkedik. 

Az idei Magyar Kultúra Napja alkalmából Eperjes Károly Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja az erdélyi Székelyhídon mondott beszédet. Megfontolandó gondolatait idézzük. 

A katolikus liturgia tárgyainak, gesztusainak jelentéséről hallnak „Találkozás a kereszténységgel c.” sorozatunk soron következő részében.

Szerkesztő: Ürge Tamás
Adásidő : 2017-02-19 vasárnap 7 óra 5 perc
Ismétlés : 2017-02-20 hétfő 13 óra 5 perc 
 
február 20. (hétfő) - febr. 21. (kedd)
10:001956-os kiállítás és koncert a Selye Egyetemen
2017. február 20-ától megtekinthető a „Mert egy nép azt mondta, elég volt!” elnevezésű vándorkiállítás a Selye János Egyetem Konferenciaközpontjában. A kiállítás egy hétig látogatható a Vár úti épületben. 

Február 21-én a kiállítás keretein belül emlékkoncertre is sor kerül a témában a Švejk sörözőben, Jónás Csaba, Madarász András, Sipos Dávid, Vadkerti Imre és Zsapka Attila előadásában. A koncert 19 órakor kezdődik, az előadás ideje alatt pedig a helyszínen tekinthetők meg a kiállítás anyagai. A koncert után a péntekig a Konferencia-Központban tekinthetőek meg az anyagok. 

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja. A koncertet a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata szervezi, a Balassi Intézet és a Pozsonyi Magyar Nagykövetség támogatásával.
február 22. (szerda)
14:00Beszéljünk iskoláink jövőjéről - Workshop Nyitrán
Nyitrán a Közép-európai Tanulmányok Karán kerül megrendezésre a Beszéljünk iskoláink jövőjéről c. workshop.

Időpont: 2017. feb. 22., 14:00 óra
Helyszín: KF Egyetem (UKF), Pedagógiai Kar, 117-es terem.
17:00Veszelei Éva előadása Léván
Sok szeretettel meghívjuk Önöket, Családjukat és Ismerőseiket Veszelei Éva Schüssler sók az egészségért című előadásra 2017. február 22-én, szerdán 17 órakor a lévai Reviczky Házba.

A belépődíj tetszőleges!

Tisztelettel: a lévai Reviczky Társulás
február 23. (csütörtök)
19:00Duna Művészegyüttes: Mementó (táncszínházi előadás) a Jókai Színházban
Duna Művészegyüttes: Mementó (táncszínházi előadás)
Február 23. csütörtök 19:00 

A Gulag munkatáborok lakóinak kiszolgáltatottsága, megalázottsága valamint az átélt borzalmak és a kényszermunka tudatmódosító hatására megjelenő víziók, a haza utáni vágyakozás pillanatai kerülnek bemutatásra a magyar néptánc elemekből táplálkozó kortárs és modern elemeket is tartalmazó táncelőadásban. Állapotrajz, mely a fogvatartottak megnyomorított belső világát tárja a néző elé mindezt autentikus és világzenei elemeket is tartalmazó magyar népzenével átitatva.
Az előadás egyaránt foglalkozni kíván a Gulag táborokba zárt politikai foglyok, a Gupvi táborokba zárt hadifoglyok, és a Málenkíj robot során elhurcolt civil lakosok hányattatott sorsával. Cél a kollektív emlékezet erősítése a közös átélés által. 

Jegyár: 7 euro

Az előadás alkotói:
Zeneszerző: Szokolai „Dongó" Balázs
Dramaturg: Hegedűs Sándor
Jelmez-díszlettervező: Túri Erzsébet
Asszisztens: Bonifert Katalin
Produkciós vezető: Letenyei Gábor
Rendező-koreográfus: Juhász Zsolt
Előadják a Duna Művészegyüttes táncosai. 

Ha szeretnének jegyet váltani, vagy további kérdésük lenne, akkor keressenek bizalommal hétköznap 9.00-12.00 és 13.00-15.00 óra között a +421-35-7908 113-as telefonszámon, vagy e-mailben: ozgyin.erika@jokai.sk címen.
február 24. (péntek)
18:00Ondrejcsák Róbert a Rimaszombati Kávéházban
Egy kis ország a nagy nemzetközi politikai sakkjátszmában! A Rimaszombati Kávéház februári vendége Ondrejcsák Róbert államtitkár és szakértő, akivel az aktuális kül- és biztonságpolitikai helyzetekről beszélget az est házigazdája, Hangácsi István.

Az estre a Három Rózsa Kávéházban kerül sor február 24-én, pénteken, 18.00 órai kezdettel.
19:00Farsangi magyar bál Dunaszerdahelyen
A dunaszerdahelyi Farsangi magyar bál február 24-én lesz 19 órától a Dominika étteremben. A tombolabevételből ismét egy dunaszerdahelyi magyar iskolát támogatnak majd a szervezők. Ezúttal a Vámbéry Ármin Alapiskolát. Belépőjegy: 25,- euró. A jegy ára tartalmazza: fogadóital, aperitif, 2x vacsora, kávé, tortaszelet, pogácsa, pixBOX képek.

Az élő zenét Valaskó Ferenc szolgáltatja, billentyűn kíséri Sipi Béla.

Az idei farsangi magyar bálon bemutatkozik a pixBOX fotokabin, egy valódi élményfotózással szórakoztat majd mindenkit. A kép készítése után pár másodperccel már kézbe is kapják a kinyomtatott képeket. A fényképezés benne van a jegy árában!

A tombola fődíja prágai utazás 2 személy részére 3nap/2éj, reggelivel 4 csillagos szállodában az Exit Travel Club felajánlásában!
A szervezők szívesen fogadnak tombolafelajánlásokat és szeretettel várnak mindenkit.

február 25. (szombat)
17:00VI.Vince-Pince Fesztivál Léván
A Reviczky Társulás szeretettel várja Önt az immár hatodik alkalommal megrendezendő Vince-Pince fesztiválra 2017. február 25-én szombaton, 17 órára a Reviczky Házba.

Program:
2017. február 24-én, pénteken: 16.00 - 18.00 – minták leadása (minden fajtából legalább 3 címkézett palack).

2017. február 25-án, szombaton:
10.00 - 16.00 – szakmai zsűrizés,
17.00 - 18.00 – ünnepélyes megnyitó, eredményhirdetés, díjak átadása Magyarország borkirálynői által,
18.00 - 18.30 – műsor – Nagy Csomor István családi zenekara
18.30 - 21.45 – szabad borkóstolás, kötetlen szórakozás Patkó Béla népi zenekarával
21.45 - kapura öntés
22.00 - kapuzárás.

Vacsora – Molnár Jenő csülkös babgulyása. Borkorcsolya, kávé, tea, üdítők - a bárban.

Balatonfüredi borok seregszemléje – a Koczor Pincészet jóvoltából.

Nevezési díj borászoknak: 1 minta zsűriztetése: 6,- €, (egyben jegy is), minden további minta benevezése: +1,- €.

Belépőjegy a rendezvényre elővételben: 7,- € (igénylés 2017.február 17-ig!), a helyszínen: 10,- €.

Az árban: kóstolópohár, csülkös babgulyás, 2 borminta kóstolása. Kóstolójegyek darabja: 0,50,- €.

Az elővételi jegyárusítás 2017. január 23 -án kezdődik és 2017. február 17., péntekig tart Kosztolányi Magdolnánál (0907 204 699).
március 2. (csütörtök)
18:00Hit és hűség c. előadás Rimaszombatban
A Boráros Imre Színház, valamint a Fundament Polgári Társulás és adományozóinak klubja március másodikán, csütörtökön 18.00 órától a Tompa Mihály Református Gimnázium dísztermében bemutatja Csáky Pál Hit és hűség című színpadi játékát.

Az előadás után a darabról és az Üzenet című kötetről Erdélyi Gézával, Koncsol Lászlóval és Dunajszky Gézával Juhász Dósa János beszélget.
március 12. (vasárnap)
17:00Operett- és musicalgála Komáromban
A Lehár Ferenc polgári társulás a komáromi városi művelődési központtal (vmk) közösen Operett- és musicalgálát rendez 2017. március 12-én 17 órától a komáromi vmk-ban. Fellép: Nagy Ibolya, Sárközi Xénia, Klein Otokár, Viktória Ballánová, Valach Tünde, Szekér Anna, Pál Botond, Pető Edina, Ott József, Orbán Gábor, Tarnay Dávid, Vratny Attila László és a Váci Szimfonikus Zenekar. Jegyelővétel a komáromi vmk-ban (10 euró). Információ: 00421-35/7713550 és 00421-905/ 892 579. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!
április 4. (kedd)
19:00Zorán koncert Rimaszombatban
Koncz Zsuzsa nagysikerű novemberi fellépése után április 4-én a magyar zenei élet másik ikonikus alakja, Sztevanovity Zorán ad koncertet a rimaszombati kultúrházban.

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművészt Sipeki Zoltán gitárvirtuóz, Gátos Iván zongorista, Csányi István szaxofonoművész és három vokalista hölgy – Óvári Éva, Kabelács Rita és Péter Barbara – társaságában láthatjuk majd a színpadon.

A kétórás koncertre jegyek elővételben a Tompa Könyvesboltban és a Rimaszombati VMK-ban kaphatók még korlátozott számban.
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
544 éveMegszületett Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász, a heliocentrikus világkép megalkotója.
274 éveMegszületett Luigi Rodolfo Boccherini zeneszerző, csellista, a vonósötös és a zongoraötös megalkotója.
214 éveMegszületett Hieronymi Ottó Ferenc mérnök, az első magyar vasútvonal tervezője.
139 éveEdison megkapta a szabadalmi védelmet a fonográf (hangíró) nevű készülekre.
59 éveMegszületett Helen Fielding angol írónő, a Bridget Jones naplója című könyv írója.
Fő támogatónk