2016. május 25., szerda - Orbán
Cikkek közt...  Videók közt...  
Jókai Tibor: a teljes szervezettségű alapiskolákra vonatkozó kvótákat is törölni kell! videó A teljes szervezettségű magyar tannyelvű 142 alapiskola felső tagozata közül 62, azaz majd a fele nem teljesíti a létszámfeltételt
Egyiptomi gép: robbanásra utalnak az előkerült maradványok videó A szakemberek a meglehetősen szétaprózódott emberi testrészek miatt gondolják úgy, hogy robbanás történt.

Videó

FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. május 24.Kettős ünnep a csatai Baross Gábor Alapiskolában
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. május 24.Gazdag József kapta a legjobb prózaírónak járó Talamon-díjat
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. május 24.Szímői szikvíz: fókuszban a helyi érték
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. május 24.Puszták Népe Lovasviadal Kabátfalun
Legfrissebb
Várhatóan tovább nő az idén az autóipar teljesítménye A három szlovákiai autógyárban 2015-ben több mint 1 millió 38 ezer gépkocsi készült, 3 százalékkal több, mint 2014-ben.
Áder János elsősorban környezetvédelmi kérdésekről tárgyalt Cameronnal Cameron a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban fogadta a magyar államfőt.
Marco ügye a parlament emberjogi és szociális bizottságában A kis Marco esetét az emberjogi és a szociális ügyekkel foglalkozó bizottság is tárgyalta, egyelőre eredmény nélkül.
Ankara nem tesz semmit a migránsválság rendezéséért a vízummentesség nélkül Amíg az EU nem dönt a török állampolgárok schengeni vízummentességének megadásáról, Törörkország nem tesz semmit, mondta az elnök
Nem szigorítják a vagyon eredetének bizonyításáról szóló törvényt A képviselők ma elutasították a Matovičék műhelyéből származó vonatkozó jogszabály-módosítást.
Lajčák harcba száll az ENSZ-főtitkári posztért Miroslav Lajčák külügyminiszter az ENSZ-főtitkári poszt hivatalos szlovákiai jelöltje lesz.
Belföld Véget érhet a Miklós László és Jaroslav Izák ellen folyó büntetőeljárás Véget érhet a Miklós László és Jaroslav Izák ellen folyó büntetőeljárás videó POZSONY. Az egykori két környezetvédelmi miniszter, az MKP-s Miklós László és az SNS-es Jaroslav Izák ellen indított büntetőeljárás leállítását javasolja a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, a NAKA illetékes vizsgálótisztje – erősítette meg a SITA hírügynökségnek az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, Martin Wäldl. A Miklós László és Jaroslav Izák ellen indított büntetőeljárás leállítását javasolja a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség. Várhatóan tovább nő az idén az autóipar teljesítménye videó A három szlovákiai autógyárban 2015-ben több mint 1 millió 38 ezer gépkocsi készült, 3 százalékkal több, mint 2014-ben. Marco ügye a parlament emberjogi és szociális bizottságában videó A kis Marco esetét az emberjogi és a szociális ügyekkel foglalkozó bizottság is tárgyalta, egyelőre eredmény nélkül.
Külföld Ausztria a bigámiában élő muszlimokat is támogatja Ausztria a bigámiában élő muszlimokat is támogatja videó BÉCS. Annak ellenére, hogy Ausztriában – amint a nyugati országokban mindenhol – törvénytelen a többnejűség, a muszlim közösségekben ez igen gyakori. És nemcsak a szerelem ösztönzi a muszlimokat kisebb-nagyobb háremek kialakítására, hanem a szociális támogatások rendszere is. Egy muszlim férfi két feleséggel és négy gyerekkel összesen akár 3000 euró segélyt is bezsbelhet havonta. Ankara nem tesz semmit a migránsválság rendezéséért a vízummentesség nélkül videó Amíg az EU nem dönt a török állampolgárok schengeni vízummentességének megadásáról, Törörkország nem tesz semmit, mondta az elnök Még nyomoznak az autópályán holtan talált migránsok ügyében videó A furgonban összezsúfolt emberek megfulladtak, az embercsempészek pedig elmenekültek.
Itthon Pintes Gábor, a Katedra Társaság új vezetője bemutatta elképzeléseit Pintes Gábor, a Katedra Társaság új vezetője bemutatta elképzeléseit videó DUNASZERDAHELY. 2016. május 20-án, Dunaszerdahelyen tartotta ülését a Katedra Társaság. A mintegy két év szünet után megtartott ülés napirendi pontjai közt szerepeltek a Katedra Társaság jövőjét érintő kérdések és a szakmai program. Az ülést Hodossy Gyula, a Katedra alapítvány igazgatója nyitotta meg. Bevezetőjében bemutatta a Katedra Társaság új elnökét, Pintes Gábort. A napokban Dunaszerdahelyen tartotta ülését a Katedra Társaság, ahol a társaság jövőjét érintő kérdések is napirendre kerültek. Gyere és építsd Te is Gombaszöget! videó A Gombaszögi Nyári Tábor régi-új helyszínén, a Szalóc melletti kempingben nagyszabású felújító akciót hirdettek meg a szervezők. 60 ezer doboz cigarettával kapták el egy szlovák diplomatanő férjét videó Diplomáciai küldeményként nagy mennyiségű csempészcigarettát próbáltak Ukrajnából Magyarországra szállítani.
Magyar világ Erőteljes brüsszeli lobbitevékenységre készül Vincze Loránt, a FUEN új elnöke Erőteljes brüsszeli lobbitevékenységre készül Vincze Loránt, a FUEN új elnöke videó KOLOZSVÁR. Erőteljes brüsszeli lobbitevékenységre készül Vincze Loránt, az európai őshonos nemzeti kisebbségeket tömörítő Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) szombaton megválasztott elnöke. Vincze Loránt megjegyezte, ő az első kelet-európai elnöke a 67 éve működő FUEN-nek. Áder János elsősorban környezetvédelmi kérdésekről tárgyalt Cameronnal videó Cameron a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban fogadta a magyar államfőt. Balog Zoltán: ne Brüsszel döntse el, hogy kivel kell együtt élnünk videó Magyarország nem menekültellenes, de nem akarja, hogy Brüsszel döntse el, kikkel éljen együtt - mondta a miniszter.
Kultúra Elhunyt Solténszky Tibor színházi dramaturg, rendező Elhunyt Solténszky Tibor színházi dramaturg, rendező videó BUDAPEST. Elhunyt Solténszky Tibor dramaturg, rendező és színpadi szerző hétfőn - közölte a Színházi Dramaturgok Céhe. A színházi szakember fontos szerepet játszott a felvidéki színjátszás szakmai életében is, hiszen évekig volt a Jókai Napok zsűrielnöke, illetve zsűritagja, s tevékenyen részt vett a karvai színjátszótábor szervezésében is, ahol foglalkozásokat vezetett. A színházi szakember évekig volt a Jókai Napok zsűrielnöke, s tevékenyen részt vett a karvai színjátszótáborban is. Meghalt a volt Jugoszlávia első "filmsztárja" videó Velimir Bata Zivojinovic fiatal színészként főleg partizánfilmekben játszott, legtöbbször ő volt a hős szerepében. Pozsonyi vendégszereplésre készül a Frenák Pál Társulat videó Pozsonyba is elviszi az Európa-szerte nagy sikerrel játszott BIRDIE című produkcióját a Frenák Pál Társulat.
Színes Pusztító hőség tombol Japánban Pusztító hőség tombol Japánban videó TOKIÓ. A nagy hőség miatt legkevesebb hatszáznyolcvan ember került kórházba egy hét alatt Japánban - közölte kedden a helyi katasztrófavédelem. A meteorológusok megállapítása szerint a nagy meleg az El Nino, illetve La Nina légköri jelenségekkel van összefüggésben. Németh Krisztián a DAC új vezetőedzője videó A klub eddigi sportigazgatója és egykori játékosa négy év után tér vissza az A-csapat kispadjára. A Bundesliga játékosai szerint Dárdai az év edzője videó A 235 futballista megkérdezésével rendezett voksoláson a magyar szakember a szavazatok 17,5 százalékát gyűjtötte be.
Mozaik Jane Goodall: az emberiség képes a Föld megmentésére Jane Goodall: az emberiség képes a Föld megmentésére videó BUDAPEST. Az emberiség képes a Föld élővilágának megmentésére, a kérdés az, maradt-e még elég idő erre - hangsúlyozta az MTI-nek Jane Goodall brit etológus, állatvédő és csimpánzkutató, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) békenagykövete hétfői budapesti előadása előtt. A kérdés az, maradt-e még elég idő erre - hangsúlyozta Jane Goodall brit etológus, állatvédő és csimpánzkutató. Vége az utóbbi két évtized legerősebb El Ninójának videó A légköri jelenség felmelegíti a Csendes-óceán felszínét, ami rekkenő hőséget okoz Ázsiában és Kelet-Afrikában. India sikeresen fellőtte tesztűrsiklóját videó Ezzel India is beszállt a többszöri űrutazásra alkalmas űrhajók kifejlesztésének versenyébe.
Vélemény Karaffa Attila: Kinek van szüksége a keresztényekre Európában? Karaffa Attila: Kinek van szüksége a keresztényekre Európában? videó Manapság, amikor az újkori bevándorlás és az iszlám térhódítása egyértelmű, a keresztény európai ember lassan úgy érezheti, hogy kisebbségbe kerül hazájában, de még az öreg kontinensen is. Az egyértelműhöz már csak annyit, hogy ami az egyszerű embernek az, nem biztos, hogy az uniós vezetőknek is egyértelmű. Ennek példáit nap mint nap láthatjuk és olvashatjuk a sajtóban. A józan ész, a vallás, a társadalmi normák védelme több országban is veszélybe került az utóbbi években. Szigeti László: Oktatásügy, nyelvhasználat a Most-Híd ígéretei tükrében videó Bugárék rábólintottak a kormányprogramra, amelynek része a teljes szervezettségű alap- és középiskolák számának csökkentése. A. Szabó László: Folytatódik a félmegoldások kora videó Ha nem törlik el a minimális osztálylétszámokra vonatkozó rendelkezést, a nagy kapkodásban megint nem a kívánt célt érik el.
Hitélet Áder: Becket Tamás ereklyéje az örök emberi értékek szimbóluma Áder: Becket Tamás ereklyéje az örök emberi értékek szimbóluma videó LONDON. Becket Szent Tamás évszázadok során megőrzött ereklyéjét Magyarország annak jeleként hozta el az Egyesült Királyságba, hogy hiszi, vannak időtálló - igaz, időről időre védelemre szoruló - örök emberi értékek - mondta hétfő este Londonban Áder János. Áder János jelenlétében szentmisét mutatott be a londoni Westminster székesegyházban Erdő Péter. Történelmi találkozó a katolikus egyházfő és a szunniták szellemi vezetője között videó Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb azt remélik, találkozójuk javít a két egyház elmúlt évekbeli fagyos viszonyán. Londonban tartott magyar nyelvű misét Erdő Péter bíboros videó A szertartáson nemcsak a londoni magyar közösség tagjai vettek részt, de Anglia távolabbi részeiről is érkeztek zarándokok.
Múltunk Esztergom is bekerülhet a nemzeti emlékhelyek közé Esztergom is bekerülhet a nemzeti emlékhelyek közé videó ESZTERGOM. Az esztergomi Várhegy és Víziváros is bekerülne a nemzeti emlékhelyek közé a kulturális örökségvédelmi törvényhez Völner Pál (Fidesz) által beterjesztett módosító indítvány szerint, melyet az Országgyűlés Kulturális bizottsága keddi ülésén egyhangúlag támogatott. Az új nemzeti emlékhely magában foglalná az esztergomi bazilikát, a királyi palota maradványait és a vár épületeit. 230 éve hunyt el Benyovszky Móric, Madagaszkár királya videó Halála századik évfordulóján Madagaszkáron obeliszket emeltek emlékére, a sziget fővárosában utca viseli nevét. A gazdag családok most is ugyanazok, mint 600 éve videó Egy új kutatás kimutatta, hogy most is ugyanazok a vagyonos családok Firenzében, mint 600 évvel ezelőtt.
Időjárás
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi május 25. (szerda) - jún. 4. (szombat)
10:00Ipoly Menti Találkozások Ipolyságon
Ipoly Menti Találkozások  – 2016. május 25. – június 4.
Másfél héten át gazdag műsorfolyammal várják az érdeklődőket. 

2016. május 25.
10.00 Ladislav Ballek irodalmi munkássága – előadás az E. B. Lukáč utcai Alapiskolában 

2016. május 26.
17.00 A. Ličková háromszor – kiállításmegnyitó – (MyHont Café)

Menora Saag Artis Centrum
2016. május 27.
15.00 Megnyitó – Rastislav Ballek, Gregor István, Hunčík Péter
Ladislav Ballek emléktáblájának avatása
Pavel Moza kiállításának megnyitója
17.00 Ballek Palánkja – beszélgetés Peter Zajaccal és Žilka Tiborral. Moderátor: Tatiana Wenclová
19.00 Agáva (szlovák film, 2016)
21.00 Beszélgetés a filmről Ondrej Šulaj rendezővel

2016. május 28.
14.00 Ipolyság Hunčík Péter szemével (a Határeset kapcsán) – N. Tóth Anikó, Žilka Tibor
15.30 A 70 éves Gágyor Péterrel Sánta Szilárd beszélget.
17.00 Találkozás Molnár Imrével, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatójával – Tóth Tibor
18.30 A Szlovák Tanítók Kamarazenekarának koncertje
19.30 Az álom, mit nem láttak még – musicaldallamok, filmzenék, operettek- Pódium Színház, Budapest

2016. május 29.
14.00 Titok-tár – a Csillag-szóró gyermekszínjátszó csoport előadása
14.30 Beugró – a Csavar Színház gyermekelőadása
17.00 Az aranyhalacska – a Divadlo Clipperton gyermekelőadása

2016. június 4.
18.00 Kelet–nyugat átjáró – koncert az ártatlan áldozatokért – A capella énekek keletről, nyugatról
A kamarazenei koncert előadói: Nusret Ispir (Törökország) és Horia Dumitrache (Románia) – klarinét, Kéringer László, Rajk Judit – ének, Csonka Gábor – hegedű, Mohácsi Gyula –brácsa, Crino Erika (Kanada) – zongora 

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.
május 25. (szerda)
19:00Ropás! - néptáncoktatás Kassán
2016. május 25-én 19 órától Kassán a Rovás akadémián (Kmeť u. 34) Ropás! címmel néptáncoktatásra kerül sor. Táncokat oktat Richtarcsík Mihály és Richtarcsík Zsóka. Belépő 1 euró. Mindenkit szeretettel várnak.
május 26. (csütörtök)
17:00Farkas Ottó mesél könyveiről a Baranta Völgyben
Május 26-án, csütörtökön 17.00 órától Farkas Ottó író, újságíró lesz a Baranta Völgy vendége, aki a könyvei keletkezéséről, a medvesaljai mondavilágról mesél majd a hallgatóságának.

A belépő a hagyományokhoz híven most is egy kis házi sütemény vagy üdítő, amit az előadás előtti és utáni kötetlen beszélgetés alatt lehet elfogyasztani.
18:00XXXVII. Szepsi Csombor Márton Napok - A Biblia üzenete
A Csemadok Szepsi Alapszervezete szeretettel hív minden érdeklődőt az idei immár
XXXVII. Szepsi Csombor Márton Napok hagyományos rendezvényeire. 


május 26.- csütörtök
18.00 Biblia üzenete – Jézus Krisztus megdicsőülése-Gyüre Zoltán, ny. lelkipásztor előadása. * F klub, városi művelődési központ (Fő utca 58.).

május 28.- szombat
15.00 Dr. Somogyi Alfréd a Pozsonyi Református Egyházmegye esperesének előadása, Anyanyelvváltási tapasztalatok és szórványosodás a felvidéki magyar református közösségben címmel. Református templom (Fő utca).

június 2.- csütörtök
17.00 Író- olvasó találkozó Albert Sándorral- „Az ipari több, mint egy iskola” című könyv bemutatójával egybekötött előadás és iparista találkozó. * Magyar Ház (Hviezdoslav u. 32.).

június 5.- vasárnap
16.00 Nemzeti Összetartozás Napja- megemlékezés * szepsi római-katolikus templom előtti tér

17.00 Juniális- a Remény zenekar bemutatkozása. *Magyar Ház (Hviezdoslav u.).

június 10.- péntek
18.00 Nem csak a húszéveseké a világ- A korábban születettek napja - zenés találkozó. Vacsora a belépő árában. Zenél a jánoki Twix együttes. Jegyek csak elővételben vásárolhatók a Magyar Házban (Hviezdoslav u. 32.). Belépődíj: Csemadok tagoknak 2 €, nem tagoknak 3 €. *Bódva Panzió étterme (Hilton).

június. 12.- vasárnap
17.00 Pünkösdi koncert- az Egressy Béni Vegyeskar hagyományos pünkösdi hangversenye; vendégük a Pelsőci Énekkar. *református templom.

június 18.- szombat
7.30 Ahol a kövek beszélnek helyettünk is- Honismereti gyalogtúra Ájon keresztül a Miglincbe. Tájunk, történelmünk- előadás. Szalonnasütés saját alapanyagból. Gyülekezés a római-katolikus templom előtt 7.30-kor, autóbusszal Ájba, visszaérkezés Szepsibe kb. 17 órakor. Jelentkezni a Magyar Házban lehet. Útvonal: Áj- Miglinc- Szepsi.

Ráadás

május
Tehetségkutató képzőművészeti verseny- Az idei megmérettetésre meghívást kapnak: az encsi gimnázium (Magyarország), a kassai magyar gimnázium, a szepsi magyar gimnázium, a rozsnyói és szepsi magyar tannyelvű alapiskolák felső tagozatai.

június 15.- vasárnap
14.00 61. Járási Dal- és Táncünnepély- A Bódva-völgye és a Cserehát szólistáinak, ének- és folklórcsoportjainak műsora. *kenyheci sportpálya

Támogatóink
Szlovák Köztársaság Kormányhivatala (Pozsony) nemzeti kisebbségek program
„Realizované s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky
– program Kultúra národnostných menšín 2016“
Szepsi Városi Önkormányzata (Szepsi)
Bethlen Gábor Alap (Budapest)


Kérjük, legyen Ön is vendégünk rendezvényeinken

19:00Várjon Dénes zongoraművész a Szlovák Filharmóniában
Tisztelt zenekedvelő barátaink!

Ezúton szeretnénk felhívni szíves figyelmüket Várjon Dénes Liszt-díjas, Bartók-Pásztory Ditta-díjas zongoraművész vendégszereplésére Pozsonyban 2016. május 26-án, csütörtökön 19:00 órai kezdettel a Szlovák Filharmónia nagy hangversenytermében, Három évszázad zenéje címmel. 

Jegyelővétel: a Szlovák Filharmónia jegypénztárában: http://www.filharmonia.sk/vstupenky/ 

Pozsonyi Magyar Intézet


20:00Táncház a Varsányi együttessel Komáromban
2016. május 26-án 20 órától Komáromban a Borozóban táncházat rendeznek a Varsányi együttessel. Várnak minden kedves táncolni- és táncoltatni vágyót, meg persze azokat is, akik inkább "hallgatózni" szeretnek.
május 27. (péntek) - máj. 28. (szombat)
16:0014. Motoros Találkozó Bősön
2016. május 27-én és 28-án immár 14. alkalommal rendeznek Motoros Találkozót Bősön a városi parkban. Ezúttal is színes program és kiváló koncertek várják a látogatókat. Belépődíj 15 euró, mely két napra érvényes. Mindenkit szeretettel várnak.

Program:

Május 27. péntek
Groove Train
Rómeó Vérzik
Rudán Joe Band
Blues Company
Road

Május 28. szombat:
Avalanche Grunge
Cool Head Klan
Kowalsky meg a Vega
Kiss Forever Band
Magna Cum Laude
május 27. (péntek) - máj. 29. (vasárnap)
16:002. Erzsébet Híd Fesztivál Komáromban
2016. május 27-e és 29-e között rendezik meg a 2. Erzsébet Híd Fesztivált Komáromban. A két városrész 36 kulturális egyesülete, csoportja, előadója lép fel a két városrészt összekötő Erzsébet híd északi hídfőjénél, a belvárosi Nádor út elején, a Szent István szobornál. A belépés ingyenes.

Program

Május 27. péntek:
16.00 Klapka György férfi dalkör (csallóközi és vidám dalok)
16.30 „Cakana” szlovák női dalkör (szlovák népdalok)
17.00 Délibáb Színház - Ottalvós buli (szerkesztett színpadi játék kortárs magyar gyermekversekből)
17.30 Aylen’s Fall (akusztikus rock)
18.15 MóKamara (könnyűzene, filmzene)
18.50 Szabó Gyula okleveles népdalénekes
19.25 Dr. Blazej (popzene)
20.10 Nova Rites Zenekar (Rock’n’roll)
20.55 Fehér Virágok együttes (rock, nemzeti rock)
22.10 Elit Osztag együttes (punk)
Egész nap közreműködnek a DEM Rádió lemezlovasai

Május 28. szombat:
15.00 Musical színház/Dramaták – Dramaticky (színház, előadóművészet)
15.50 Pécsi Virág Veronika (ének)
16.00 ZsUMBA ZUMBA (zumba fitnesz)
16.35 Slovenski rebeli – folklórom motivovany súbor (folklór, néptánc)
17.15 Tolma Baranta (harcművészet)
17.55 Jancsik Dóra és Molnár Zoltán (társastánc)
18.15 Bak-Elit & Norys (Rap/ Hip-Hop)
18.55 Horváthné Hosszú Marika (könnyűzene, operett)
19.40 Régenment együttes (eklektikus rock)
20.20 Benes Ildikó és Pőthe István (slágerek, nosztalgia dalok)
21.00 KerecseN (blues, folk, rock, metal)
22.05 Egyéb Veszély (magyar blues és rock)
23.20 Rebith (rock, blues)
Műsorvezető és egész nap közreműködik Ölveczky András (pop, rock)

Május 29. vasárnap:
15.00 Mészáros Adrienn (opera, operett)
15.30 Khale Lulugyi együttes (cigány autentikus népzene)
16.00 Vida Róbert (könnyűzene)
16.45 M-art társulat (rock, nemzeti rock)
17.20 Vox Femina Kórusegyesület
15.45 Neverending Sorry (rock)
18.15 Városi Művelődési Központ és Jókai Mór Alapiskola Gaudium Vegyeskara és Hangszeres Kamaraegyüttese
19.00 LekvárosFunk (funky, pop, rock)
19.45 Proksa Zoltán (musical, operett)
20.15 Wolf Street Trio (örökzöldek, világslágerek)
21.00 Locomotiv Revival Band (LGT slágerek)
16:00Tűzvirág Fesztivál Naszvadon
Egy év kihagyás után visszatér a naszvadi Tűzvirág Fesztivál! A három napos eseményen, amely május 27. és 29. között zajlik (péntek-szombat-vasárnap), fellép az Edda, Rúzsa Magdi, Majka&Curtis;, Bárány Attila és még sok más nagyszerű előadó.
május 27. (péntek)
17:30Jótékonysági koncert a füleki templom támogatására
Jótékonysági koncertet ad az egri Pannónia Singers Énekegyüttes Füleken, 2016. május 27-én 17,30 órai kezdettel a helyi római katolikus templomban. A televízióból jól ismert énekegyüttes 1996-ban alakult, s a modern könnyűzene elemeinek alkalmazásával a gospel zene jeles magyarországi képviselőjévé nőtte ki magát. A Pannonia Singers a templomi gospel koncert után este 20 órai kezdettel zenés–táncos estet tart a Füleki VMK-ban. A szervezők a tetszés szerinti belépőkből származó teljes bevételt a füleki római katolikus templom belterének felújítására ajánlják fel. A társszervező Füleki Városi Művelődési Központ minden érdeklődőt szeretettel vár a nem mindennapi zenei élményt kínáló rendezvényekre a templomba, illetve a VMK-ba.
19:00Francois Carrier és Michel Lambert koncert Somorján
2016. május 27-én 19 órától Somorján a Mozi klubban ad koncertet a kanadai Francois Carrier és Michel Lambert, akikhez csatlakozik Lengyelországból Rafal Mazur. Belépődíj 5 euró.
május 28. (szombat)
07:30Vezetett gyalogtúra a Novohrad-Nógrád Geopark szervezésében
A Geopark Novohrad-Nógrád JSZT és a füleki Nógrádi Turisztikai Információs Központ által szervezett vezetett túrán a résztvevőknek lehetőségük nyílik megismerni a Novohrad-Nógrád Geopark egyedi természeti értékeit.

A túra a következő útvonalon halad: Fülek – Újbást – Mária-forrás – Medves-magosa – Dobogó-kő – Sőregi-patak völgye – Sőreg – Ajnácskő – Fülek

Indulás 7:30-kor a füleki autóbuszállomásról. A túrához csatlakozni lehet Egyházasbástban, az autóbuszmegállóban 8:30-kor.

A túra közepes nehézségű, hossza kb. 15 km.

A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges az ntic@hradfilakovo.sk címen, vagy személyesen a Nógrádi Turisztikai Információs Központban legkésőbb 2016. május 26-ig.

Részvételi díj: felnőtteknek 3 EUR, 15 év alatti gyermekeknek 1,5 EUR, amit legkésőbb a túra napján szükséges befizetni.

A túrát vezeti: Balázs Csaba, ökológus

18 éven aluliak számára a részvétel szülő felügyelete mellett, vagy írásos szülői beleegyezéssel lehetséges.
16:00Megemlékezés Széchenyi Istvánról a Reviczky Házban
Kedves Barátaink!
A Széchenyi Társaság és a Szövetség a Közös Célokért jóvoltából sok szeretettel meghívjuk Önöket a "Széchenyi Emlékév” keretén belül:
dr. Rubovszky András, a budapesti Széchenyi Társaság főtitkára köszöntője,
Széchenyi István üzenete a mának –
dr. Cserháti László, a Széchenyi Társaság alelnöke előadása a gróf tiszteletére, valamint Sudár Annamária előadóművész műsora "... magyarnak lenni nehéz, de nem lehetetlen ..." címmel. 
2016. május 28-án, szombaton 16 órakor a lévai
Reviczky Házban (Honvéd u.- Vojenská 28.)
A belépődíj tetszőleges!
Tisztelettel: a lévai Reviczky Társulás
16:004. Rock Majális Füleken
2016. május 28-án 4. alkalommal rendeznek Rock Majális-t Füleken a várudvarban. Különleges sörök, versenyek és jó koncertek várják a látogatókat. Belépődíj elővételben 5 euró a helyszínen 8 euró. Mindenkit szeretettel várnak.

Program:
16.00 Kapunyitás
17.00 Black Clouds
18.00 Electric Lady
19.30 Kiss World
21.00 Omen
20:00Edda Művek koncert Naszvadon
Időpont: 2016. május 28., 20:00
május 29. (vasárnap)
14:00Városnéző séta Pozsonyban - A boldog békeidők épületei IV.
A boldog békeidők épületei IV. – minden, ami az útikönyvekből kimarad(t) (magyar nyelven)
címmel, amely 2016. május 29-én (vasárnap), 14.00 órakor kezdődik.

Vezető: Benyovszky Mánya Ágnes

A gyülekező helyszíne: A csehszlovák rádió egykori székhelye előtt (korszakunkban főreáliskola, Zochova 1).

Belépő: tetszés szerint

Végigsétálunk az egykori Torna utcán (ma Zochova), és kiderül, hogy miért lett volna találóbb Iskola utcának nevezni a 19. és 20. század fordulóján.

Körbejárjuk az utca végében álló diakonissza árvaházat és kórházat (amely a szlovák köznyelvben – pontatlanul – „Evanjelická nemocnica”-ként ismert), majd a Védcölöp úton tovább haladva szemügyre vesszük a 35-ös és 37-es szám alatt álló neogótikus bérházakat.

A Védcölöp úton végigsétálva kiérünk Stefánia útra (Štefánikova). Rövid kitérő után rákanyarodunk az Izabella főhercegnő útra (Tolstého).

Megcsodáljuk az Ujtelep út (Kuzmányiho) elején álló villákat.

Városnéző sétánk az 1896-ban emelt evangélikus líceum épülete előtt ér véget (Palisády 51).

További információ:

http://www.pozsonyikifli.sk/hu/Esemenyek/Esemenynaptar/A-boldog-bekeidok-epuletei-IV-minden-ami-az-utikonyvekbol-kimarad-t-magyar-nyelven-.html

https://www.facebook.com/events/574001622759963/
A rendezvény a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának anyagi támogatásával, a Kisebbségi Kultúrák 2016 Program keretén belül valósul meg. 


 
17:00Hazajáró közönségtalálkozó Egyházasbástban
2016 . május 29., 18.00 – Hazajáró közönségtalálkozó 

A tavalyi Medves-vidék című rész forgatása után újra „Bástba” érkezik a Duna TV méltán híres ismeretterjesztő sorozata a Hazajáró, ezúttal közönségtalálkozó formájában. Ennek köszönhetően lesz alkalmunk személyesen is megismerni Kenyeres Oszkárt és Jakab Sándort. 

Lévén, hogy jubileumi 200. közönségtalálkozóról van szó, a helyi szervezők egy kellőképpen látványos meglepetéssel szeretnék ezt megünnepelni 17 órától :-) 

Helyszín: Egyházasbást, Kultúrház
Szervező: Egyházasbást Önkormányzata
június 1. (szerda)
16:00Alma Együttes Párkányban
Időpont: 2016. június 1., 16:00
Helyszín: Mestské kultúrne stredisko Štúrovo - Városi Művelődési Központ Párkány

A 17 éve alakult Alma Együttes, kezdetben felnőtteknek zenélt, de egy véletlen felkérés kapcsán olyan sikeres gyerekkoncertet adtak, hogy azon nyomban több másik felkérés is érkezett és rövid időn belül azon kapták magukat, hogy már csak szinte gyerekkoncertjeik vannak. (Ezért mondják, hogy a gyerekek választották őket.) A csapat számos Fonogram jelöléssel, arany és platinalemezzel büszkélkedhet. Legsikeresebb daluknak, a Ma van a szülinapom-nak több, mint 11 millió letöltése van és a leggyakrabban megosztott hazai tartalom manapság a Facebookon. Olyan sikeres rajzfilmzenéket írtak, mint a Bogyó és Babóca sorozat, főcímdalt készítettek a Khumba című 3D-s animációs rajzfilmhez, sőt nagy sikerrel fut a Pesti Magyar Színházban zenés gyerekdarabjuk az Almaszósz.
június 3. (péntek)
18:00JúniusFeszt Rimaszombatban
Időpont: 2016. június 3., 18:00
Helyszín: Rimaszombat- Amfiteátrum

Az Irigy Hónaljmirigy gondoskodik róla, hogy a magyar zenei szakma teljes palettája meg legyen jelenítve, de pár világsztárt is elhoznak Rimaszombatba, bár picit másképpen. Lesz itt Wellhello , Majka, Gangnam style, Edda és még sokan mások... :)

TNT: 10 év szünet után 2015-ben pár koncert erejéig újra összeállt a TNT-zenekar, ami elsöprő sikert hozott. Ezért úgy döntöttek, hogy 2016-ban is limitált számban vállalnak pár fellépést. Hosszas tárgyalás után sikerült megegyezni, hogy Rimaszombat is bekerüljön a helyszínek közé a JúniusFeszt keretein belül. :)

Hooligans: 2016-ban ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a zenekar és egy, az eddigiekhez képest is nagyobb szabású koncertsorozaton vesz részt, amely + 2 vokalistát valamint rengeteg új showelemet is tartalmaz. 2015-ben a rimaszombati volt a zenekar menedzserének elmondása szerint is az év egyik legjobb hangulatú koncertjük, ezért úgy éreztük, a 20. jubielumi koncert nem hiányozhat a JúniusFesztről sem. :)

Belépők árai:
Felnőtt jegyek elővételben 9 €, helyszínen 12 €. (elővétel június. 1-ig)
Gyermekjegy 5 € (6-14 éves korig)
Elővétel hamarosan a :
Tompa M. Könyvesboltban Rimaszombatban és Tonalján valamint a VMK-Klub Bárban Füleken. :)
Ne hagyd ki a nyár legnagyobb Gömöri fesztiválját! :)
20:00Zenés Nyári Estek Párkányban: Nemulass, Face'n'Base
A párkányi Városi Művelődési Központ a nyáron zenés programsorozatot indít, melyen magyarországi zenekarokkal ismerkedhetünk meg, a zenei paletta legváltozatosabb szegmenseiből válogatva.

A program megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Kollégiuma támogatja.

június 3. péntek
helyszín: a VMK udvara
A nyitóeseményen két egyedi hangzású zenekar mulatkozik be.
Először a Face'n Base lép színpadra, mely keveri a modern stílusokat és az autentikus tekerőlant hangját. A fiatal csapat garantáltan megmozgat minden táncolni vágyót, s érdekes csemege lehet minden zenekedvelőnek.
https://www.facebook.com/faceandbase/

Őket a Nemulass zenekar követi, akik eklektikus popot játszanak,melyben folklór, rock és megannyi más stílus is található. Néha egészen a beat gipsy punk vizeire is eveznek - s hogy ez pontosan mit is takar? A koncerten kiderül!
https://www.facebook.com/nemulass/

Belépő: 3 euro
Mindenkit tárt kapukkal várunk!
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
277 éveOrbán napja, aki a szőlőművesek, kádárok, kocsmárosok patrónusa, és a fagyosszentek közé tartozik.
206 éveAz Argentín köztársaság függetlenségi forradalmának évfordulója.
91 éveElőször szállított utasokat Miskolc és Lillafüred között az erdei lillafüredi kisvasút.
85 éveMegszületett Irwin Winkler amerikai rendező, producer, író (A lovakat lelövik, ugye?).
77 éveMegszületett Ian McKellen angol színész (A Gyűrűk Ura trilógia).
Fő támogatónk