2016. február 12., péntek - Lídia, Lívia
Cikkek közt...  Videók közt...  
MKP: a pártok tegyék közzé álláspontjukat a megszűnésre ítélt kisiskolák ügyében videó Átmenetileg jó megoldás, hogy a magyar kormány támogatja a kisiskolák megmaradását, de a párt szerint ezt idehaza kell megoldani.
Ifjú Szivek - méltatlan kampánykoreográfia videó Sajnálatos módon ebbe a piszkos kampányhajrába a sokunk által nagyra becsült Ifjú Sziveket is belerángatta annak vezetése.

Videó

FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. február 12.Pro Civis – az önkormányzatok éljenek a kétnyelvűség jogával!
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. február 12.Megerősítették Gúta árvízvédelmét
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. február 12.Magyarországi segítséggel újul az ipolynyéki templom
FELVIDÉKI NAPLÓ - 2016. február 12.Koncert a magyar megmaradásért Pelsőcön
Legfrissebb
Felmérés: 6 százalékon a Most-Híd, 5,5 százalékon az MKP A WAPmobile közvélemény-kutatása szerint nincs számottevő különbség Bugár Béla és Berényi József népszerűsége között sem.
Tőkés: az autonómia ügyében elengedhetetlen a nemzeti összefogás Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a közelgő székely szabadság napjára hívta fel a figyelmet.
Fico szerint a fehér hollók feketékké váltak a Matovič-ügyben Az ellenzék választási óriásplakátjai megmutatják, mennyire szegény a programjuk - mondta a kormányfő.
Halálos áramütés ért egy migránst Szabadkán Feltehetően egy vonat tetején akart Magyarországra szökni egy migráns Szerbiából, meghalt
Böszörményi István: Betelt a pohár A szerkesztőség azt érte el, hogy csatlakozom azok népes táborához, akik az Új Szót már kézbe sem veszik.
Ausztria felszólította Macedóniát a migránsáradat teljes megállítására Az osztrák diplomácia vezetője kijelentette, országa hajlandó emberállománnyal és eszközökkel is támogatni Macedóniát.
Belföld Felmérés: 6 százalékon a Most-Híd, 5,5 százalékon az MKP Felmérés: 6 százalékon a Most-Híd, 5,5 százalékon az MKPvideó POZSONY. A Smer-SD győzne a parlamenti választásokon, ha február elején tartották volna a voksolást. Összesen hét párt jutna a parlamentbe, a Most-Híd 6,0, a Magyar Közösség Pártja 5,5 százalékos eredményt érne el a WAPmobile felmérése szerint. A társaság ezúttal is mérte a magyar politikusok népszerűségét is, ez az eredmény, mint a korábbi hónapokban is, azt mutatja, hogy a magyar választók körében nincs számottevő különbség Bugár Béla és Berényi József népszerűsége között. A WAPmobile közvélemény-kutatása szerint nincs számottevő különbség Bugár Béla és Berényi József népszerűsége között sem. Fico szerint a fehér hollók feketékké váltak a Matovič-ügybenvideó Az ellenzék választási óriásplakátjai megmutatják, mennyire szegény a programjuk - mondta a kormányfő. Leállították a Fico és Pellegrini ellen indított bizottsági eljárástvideó Az összeférhetetlenségi bizottság a kormánypárti szavazatokkal mai ülésén a mindkettőjük ellen folyó eljárást leállította.
Külföld 35 ezer szíriai érkezett a török határhoz egy hét alatt 35 ezer szíriai érkezett a török határhoz egy hét alattvideó ANKARA. Mintegy 35 ezer szíriai érkezett a török határ szíriai oldalán lévő táborokba egy hét leforgása alatt a damaszkuszi kormány hadserege és Oroszország légicsapásai elől menekülve - hangoztatta Yalcin Akdogan török miniszterelnök-helyettes pénteken a délkelet-törökországi Kilis tartomány öncüpinari határátkelőhelyénél. Ankara egy ideje nem engedi át a menekülteket a határon, inkább a másik oldalon létesít táborokat a számukra. Ausztria felszólította Macedóniát a migránsáradat teljes megállításáravideó Az osztrák diplomácia vezetője kijelentette, országa hajlandó emberállománnyal és eszközökkel is támogatni Macedóniát. Merényletek Párizsban - Nem Salah Abdeslam DNS-e van a robbanóövönvideó Az információ a hatóságok szerint azonban nem jelenti azt, hogy a terrorista nem viselte az övet.
Itthon Kiss Beáta: a felvidéki magyarság megmaradását biztosító értékeket kell létrehozni Kiss Beáta: a felvidéki magyarság megmaradását biztosító értékeket kell létrehoznivideó LÉVA. PaedDr. Kiss Beáta, a Magyar Közösség Pártja Lévai járási választási listavezetője – az országos képviselőjelöltlista 11. helyén szerepel. Azt vallja, a kötelesség- és felelősségtudat viszi előre, miközben rátalálnak a megbizatások. A Hírek.sk eddigi pedagógusi, politikai és egyéb közéleti-kulturális tevékenységéről, valamint esetleges jövendő parlamenti terveiről kérdezte az MKP 46 éves, Nyírágó községben élő, Lévai járási elnökét. Kiss Beáta, az MKP Lévai járási választási listavezetője – az országos képviselőjelöltlista 11. helyén szerepel. Csapadékos Bálint-napra számíthatunkvideó Pénteken borongós időjárásra ébredtünk, s helyenként esőzés vagy havaseső várható. Továbbra is harmadfokú az árvízkészültség a Rimaszombati járásbanvideó A Rima és a Sajó alsó folyásán a vízszint várható emelkedése miatt az SMHÚ harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el.
Magyar világ Nemzetstratégiai Kutatóintézet: több pénzt kellene fordítani a külhoni magyarságra Nemzetstratégiai Kutatóintézet: több pénzt kellene fordítani a külhoni magyarságravideó BUDAPEST. A külhoni magyarságra a magyar költségvetés elenyésző, kevesebb mint két tized százalékát fordítja az ország, a jelenlegi 21 milliárd forintot legalább 100 milliárd forintra kellene növelni - mondta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) igazgatója a II. Kárpát-medencei közgazdász-konferencián. A Kárpát-medencei gazdasági felsőoktatás aktuális kérdéseiről kezdődött kétnapos konferencia Budapesten. Tőkés: az autonómia ügyében elengedhetetlen a nemzeti összefogásvideó Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a közelgő székely szabadság napjára hívta fel a figyelmet. Halálos áramütés ért egy migránst Szabadkánvideó Feltehetően egy vonat tetején akart Magyarországra szökni egy migráns Szerbiából, meghalt
Kultúra Elkezdődött a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Elkezdődött a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválvideó BERLIN. Az Oscar-díjas Coen-testvérek Ave, Cézár című alkotásának nemzetközi premierjével elkezdődött csütörtök este a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja. A tíznapos fesztiválon 436 filmet mutatnak be. A relatív többség német, vagy német közreműködéssel készült. Johnny Depp lesz a láthatatlan embervideó Johnny Depp alakítja a főszerepet A láthatatlan ember című, több mint nyolcvan éves horrorklasszikus új feldolgozásában. Erdély ihlette Németh Lojzi (Bikini) első szólólemezétvideó Sóhajok lépcsőháza címmel hosszú, sikeres pályafutása első szólólemezét készítette el Németh Alajos (Lojzi).
Színes Tűz volt a cseh Nemzeti Múzeumban Tűz volt a cseh Nemzeti Múzeumbanvideó PRÁGA. Tűz ütött ki péntekre virradóra a felújítás alatt lévő prágai cseh Nemzeti Múzeum történelmi Vencel téri épületében, és leégett a tetőrész faszerkezetének egy része - közölte Pavlína Adamcová a prágai tűzoltóság szóvivője. A tűzoltóknak csak több mint háromórás küzdelem után sikerült megfékeznie a lángokat. George Clooney jónak tartja Merkel menekültpolitikájátvideó Angela Merkel német kancellár pénteken hivatalában fogadta George Clooney amerikai filmszínészt. Két év múlva indulhat el első útjára a Titanic hasonmásavideó A projekt egy gazdag ausztrál üzletember és politikus Clive Palmer agyszüleménye, aki a Blue Star tulajdonosa is egyben.
Mozaik Új optikai adatátviteli rekordot értek el brit kutatók Új optikai adatátviteli rekordot értek el brit kutatókvideó LONDON. Új optikai adatátviteli rekordot ért el az Optical Networks Group brit kutatócsoport, amelynek tagjai 1,125 terabit/másodperc letöltési sebességet hoztak létre optikai adatátviteli rendszerek kapacitáshatárainak kutatása során. A kutatócsoport tagjai 1,125 terabit/másodperc letöltési sebességet hoztak létre. Közvetlen bizonyítékot találtak a gravitációs hullámok létezésérevideó Ez újfajta csillagászati kutatások előtt nyithatnak utat és megfigyelhetővé tesznek eddig megfigyelhetetlen jelenségeket. Kisebb aszteroida halad el mellettünk március elejénvideó Távolsága a becslések szerint 17 ezer és 14 millió kilométer is lehet.
Vélemény Böszörményi István: Betelt a pohár Böszörményi István: Betelt a pohárvideó A Losoncon élő, neves, köztiszteletben álló nyugalmazott gimnáziumi tanár, a nógrádi magyar közélet meghatározó személyisége, Böszörményi István eljutatta szerkesztőségünkbe azt a levelet, melyben leírja, számára betelt a pohár, és lemondja az egyetlen szlovákiai magyar napilapot, az Új Szót, melynek évtizedek óta előfizetője volt. Levelét - melyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk - a tanulságként másoknak is szándékával teszi közzé. A szerkesztőség azt érte el, hogy csatlakozom azok népes táborához, akik az Új Szót már kézbe sem veszik. Ifjú Szivek - méltatlan kampánykoreográfiavideó Sajnálatos módon ebbe a piszkos kampányhajrába a sokunk által nagyra becsült Ifjú Sziveket is belerángatta annak vezetése. Köpöncei Péter: A megtévesztés művészetevideó Az ellenzéki pártok a SMER-rel való közös szavazásokkor miért nem alkalmazták a valamit valamiért elvet?
Hitélet Régóta várt és szervezett egyházfői találkozó lesz pénteken Régóta várt és szervezett egyházfői találkozó lesz péntekenvideó BUDAPEST. A II. vatikáni zsinat végén, 1965-ben vonta vissza kölcsönösen a római katolikus és az ortodox egyház egymás kiközösítését, azóta tervezik a pápa és a legnagyobb ortodox közösség vezetője, az orosz pátriárka pénteken megvalósuló találkozóját - mondta el Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának (PPKE HTK) tanszékvezető egyetemi tanára az MTI-nek. A II. vatikáni zsinat végén, 1965-ben vonta vissza kölcsönösen a római katolikus és az ortodox egyház egymás kiközösítését. Az iraki keresztényekről tárgyaltak a Vatikánban videó A Vatikáni Rádió korábbi jelentései szerint Irakból és Szíriából is tömegesen menekülnek a keresztények Szerdán kezdődik a nagyböjtvideó Szerdán kezdődik a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek.
Múltunk Újabb auschwitzi lágerőrt állítottak bíróság elé Németországban Újabb auschwitzi lágerőrt állítottak bíróság elé Németországbanvideó BERLIN. Németországban bíróság elé állították az auschwitz-birkenaui náci haláltábor egy újabb őrét, a 94 éves német férfi a vád szerint bűnrészes legalább 170 ezer ember meggyilkolásában, pere csütörtökön kezdődött az észak-rajna-vesztfáliai Detmoldban. A vádiratot az úgynevezett magyar akcióban (Ungarn-Aktion) keletkezett iratok elemzése alapján állították össze. Máig hiányzik az objektív megítélése az 1945-ös budapesti kitörésnekvideó Mihályi Balázs történész szerint az 1945-ös budapesti kitörés objektív megítélését szélsőséges politikai érdekek nehezítik. Háromezer éves bronztárgyakat találtak Nyugat-Csehországbanvideó A 18 darabból álló értékes leletben karperecek, hajcsatok, gyűrűk és más dísztárgyak találhatók.
Időjárás
Pozsony
Ma: 3°C / 6°C
Holnap: 1°C / 5°C
Ógyalla
Ma: 3°C / 8°C
Holnap: 1°C / 6°C
Losonc
Ma: 1°C / 6°C
Holnap: -1°C / 3°C
Kassa
Ma: 1°C / 6°C
Holnap: 0°C / 4°C
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Hol - Mi február 12. (péntek)
17:00Csallóköz kincsei Felsőpatonyban
2016. február 12-én 17 órától Felsőpatonyban a Csallóköz kincsei című rendezvény keretében kulturális zenés műsorra kerül sor a helyi kultúrházban. Fellép a Black & White zenekar, valamint Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László nótaénekesek. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.
18:00Mága Zoltán koncertje Füleken
A következő néhány napban a Magyar Közösség Pártjának szervezésében Mága Zoltán, hegedűművész ad koncertet az alábbi településeken:

Február 12. - (péntek) Fülek, 18:00, Kultúrház

A koncertekre szimbolikus 1 euró értékben támogatói jegy vásárolható. Mindenkit szeretettel várunk!
19:00Csallóköz kincsei Lég községben
2016. február 12-én 19 órától Lég községben a Csallóköz kincsei című rendezvény keretében kulturális zenés műsorra kerül sor a helyi kultúrházban. Fellép Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László nótaénekesek.
20:00Táncház a Varsányi Együttessel Komáromban
2016. február 12-én 20 órától a komáromi Borozóban (Európa-udvar) Táncház kerül megrendezésre, melyen a Varsányi Együttes biztosítja a jó zenét és a felhőtlen hangulatot. Mindenkit szeretettel várnak.

Közreműködik

Varsányi Ildikó - hegedű
Varsányi György - cimbalom
Mester László - brácsa
Hanusz Zoltán - brácsa
Farkas Róbert - nagybőgő
21:00Jubileumi King Size koncert Nagymegyeren
2016. február 12-én 21 órától Nagymegyer a Big Man Pubban koncertet ad az immár 15 éves King Size zenekar. Az este folyamán különleges vendég is várható. A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak.
február 13. (szombat)
15:00Mága Zoltán koncert Almágyon
A következő néhány napban a Magyar Közösség Pártjának szervezésében Mága Zoltán, hegedűművész ad koncertet az alábbi településeken:

Február 13. (szombat) Almágy, 15:00, Kultúrház
Február 13. (szombat) Ipolynyék, 18:00, Kultúrház

A koncertekre szimbolikus 1 euró értékben támogatói jegy vásárolható. Mindenkit szeretettel várunk!
18:00Mága Zoltán koncert Ipolynyéken
2016. február 13-én 18 órától Ipolynyéken a kultúrházban koncertet ad Mága Zoltán hegedűművész és a Primarius Kamarazenekar. A támogatói jegy ára szimbolikus 1 euró.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.
február 14. (vasárnap)
16:00Bálint-napi zenés délután Nagymegyeren
2016. február 14-én 16 órától a nagymegyeri Városi Művelődési Központban Bálint-napi zenés délutánt szerveznek. Fellép a Black & White zenekar, valamint a népszerű magyarországi énekes, Kefír a V-Tech-ből. A belépés ingyenes.
február 17. (szerda)
11:00Böjte Csaba előadása Gútán
A Helios Spes Polgári Társulás (Szent Ferenc Alapítvány felvidéki önkéntesei) jóvoltából, illetve a Városi Művelődési Központ és a Gútai Önkormányzat mellett működő Kultúra és Kulturális Örökség Bizottsága segítségével Böjte Csaba februárban Felvidékre, Gútára látogat.

A helyszínen lehetőség nyílik majd könyveinek vásárlására, dedikálására, továbbá adománygyűjtésre a Szent Ferenc Alapítvány javára!

Időpont: 2016. február 17., 11:00 óra

Helyszín: Városi Művelődési Központ Gúta,
Kostolné námestie 4, 946 03 Gúta
február 18. (csütörtök)
09:00Nyílt nap a nyitrai Közép-európai Tanulmányok Karán
A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara február 18-án nyílt napot tart.

A kar bemutatása programja:

10.15 – 10.45
D-2 (Dražovská 4, a Pedagógiai Kar épülete) – a kar szlovák nyelvű bemutatása (RNDr. Komzsík Attila, PhD.)

A-9 (Dražovská 4, a Közép-európai Tanulmányok Kara épülete) – a kar magyar nyelvű bemutatása (RNDr. Szekeres László, PhD.)

Közép-európai Nyelvek és Kultúrák Intézete

9.00 – 10.00, 11.00 – 12.00
A-6 (Dražovská 4, a KeTK épülete) – prof. PhDr. Žilka Tibor, DrCs. intézetvezető, az intézet dolgozói és hallgatói bemutatják az intézet tevékenységét

Pedagógusképző Intézet

9.00 – 10.00, 11.00 – 12.00
A-109 (Dražovská 4, a KeTK épülete) – RNDr. Balla István, PhD. intézetvezető, az intézet dolgozói és hallgatói bemutatják az intézet tevékenységét

Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet

9.00 – 10.00, 11.00 – 12.00
A-112 (Dražovská 4, a KeTK épülete) – Dr. habil. Benyovszky Krisztián, PhD. intézetvezető, az intézet dolgozói és hallgatói bemutatják az intézet tevékenységét

Idegenforgalmi Tanszék

9.00 – 10.00, 11.00 – 12.00:
D-2 (Dražovská 4, a PK épülete) – Dr. habil. Aubert Antal, CSc., az intézet dolgozói és hallgatói bemutatják az intézet tevékenységét (magyar nyelven)

A-9 (Dražovská 4, a KeTK épülete) – PhDr. Zuzana Pálenčíková, PhD. intézetvezető, az intézet dolgozói és hallgatói bemutatják az intézet tevékenységét

A Közép-európai Tanulmányok Kara és a Pedagógiai Kar előterében információs pultok állnak a középiskolások rendelkezésére.
19:00Februári Szemle-est Márton Lászlóval
Az idei első pozsonyi Irodalmi Szemle-esten vendégünk Márton László író, műfordító, februári számunk egyik szerzője.

Márton László az utóbbi évtizedek egyik legkiemelkedőbb magyar prózaírója és műfordítója, aki nélkül a kortárs magyar próza elképzelhetetlen. Miről fog szólni legújabb regénye, és mi vitte rá, hogy újrafordítsa a Faustot – ezekről a kérdésekről is faggatjuk őt Pozsonyban.

Bemutatjuk januári és februári számunkat, melyeknek témái: Nabokov-árnyalatok és Kárpátalja.

Időpont: 2016. február 18.
19:00 óra

Helyszín: Café Nappali
Palisády 54./Védcölöp 54., Pozsony
február 19. (péntek)
19:00"Merész magyarok" - Beszélgetés Nyáry Krisztiánnal a komáromi Révben
"Embernek maradni a legnehezebb helyzetekben is." Igaz történetek hitről, becsületről, bátorságról.

Beszélgetés Nyáry Krisztiánnal, február 19-én, 19 órától a Révben. Gyertek!

(Az "Igazi hősök" és a "Merész magyarok" című könyv a Diderot könyvesbolt jóvoltából a helyszínen megvásárolható és dedikáltatható.
19:00Révész Sándor koncertje Észak-Komáromban
2016. február 19-én, pénteken 19 órától a városi művelődési központban Rock and roll közlegények címmel koncertet ad Révész Sándor a veszprémi Bluesberry együttes két gitáros-énekesével, Horváth Ákossal és Nagy Gergővel. Az örökzöld Generál- és Piramis-slágerek mellett a sikeres szólóalbumokon szereplő dalokat, valamint a vadonatúj szerzeményeket is hallhatja a közönség. A korábban megszokott meghitt atmoszférájú koncertre, magas színvonalú, magával ragadó előadásmódra, kiváló zenei élményre számíthat a hallgatóság. Belépőjegy 19, illetve 22 euróért kapható.
február 20. (szombat)
19:00IV. Magyar buli Füleken
Február 20-án, szombaton, 19.00 órai kezdettel a Kállai pincében (Sávolyi u. 2113) megrendezik a IV. Magyar bulit, amely ezúttal jelmezes lesz.

Aki jelmezben érkezik, annak 5 euró helyett csak 4 euró lesz a belépő ára, azonban már csak a hangulat miatt is megéri beöltözni. Ismét lesz tombola, amin értékes díjakat lehet majd nyerni.

A Kállai pince italakciókkal várja a vendégeket. A belépő ára elővételben 3 €, a helyszínen pedig 5 € lesz. A jegyeket Füleken, a Route66 büfében Pálmay Edinánál lehet megvenni február 3-tól.

Asztalfoglalás nem lehetséges, érkezési sorrendben lehet majd asztalt kapni, úgyhogy jó lesz sietni. Az est folyamán fellép a Mr. Psycho & The Dark Angels zenekar, akik főleg rock and roll számokat játszanak, míg őket követően a DJ veszi át a stafétát.
20:00Farsangi bál Ajnácskőn
Az ajnácskői sportszervezet február 20-án, szombaton 20.00 órától farsangi bált szervez a helyi kultúrházban. A jó hangulatról a Relax banda gondoskodik.

A belépő 6 euróba kerül, asztalfoglalás a Suvert élelmiszerboltban. Bővebb infó: 0907/658 390.
február 21. (vasárnap)
16:00Katyi - komédia a Körúti Színház előadásában Párkányban
Jegyár: 8€
Foglalás: január 25-től a 036/751-11-08 telelfonszámon

Ha a Meseautót szerette, ezt a darabot imádni fogja!
A Meseautó után újabb, az 1920-as évek hangulatát idéző darabot mutat be a Körúti Színház.
Az eredeti magyar film 1942- es bemutatásakor legendás színészi gárda tette a filmet emlékezetessé. A Körúti Színház színpadi átiratában sem fog csalódni, hiszen Tahi-Tóth László fergeteges alakításai már legendásak a színházban, és ehhez olyan kiváló színészeket hívtak még segítségül, mint Kautzky Armand, Fila Balázs, Gyebnár Csekka, akik szintén fantasztikus színészi játékukkal teszik majd felejthetetlenné az estét. A filmen Tolnay Kári által megformált Katyi alakját, Placskó Emese játssza. A színház új darabjában jobbnál jobb zenékkel, és fergeteges humorral várja a kedves nézőket.
A félreértések garantáltan felborítják mindenki életét, egy gyereknek több anyja is lesz, és kiderül, hogy kettős személyiség nem jelent feltétlenül dupla előnyt.
18:00Bagi-Nacsa Show Füleken
Az MKP-listáján induló vianovás jelöltek Füleken mutatkoznak be. Beszédet mond Cziprusz Zoltán.

Utána: Bagi - Nacsa Show.

Helyszín: Fülek, VMK.
február 22. (hétfő)
18:00Európa, Szlovákia és Érsekújvár a migránshelyzet árnyékában
Melyek a migrációs válság valódi okai? Mi lehet a megoldás? Várható volt-e egy, a párizsihoz hasonló terrortámadás, illetve számíthatunk-e újabb hasonló szörnyűségre? Változott-e valami a párizsi események óta? Ezekre és számtalan további kérdésre keresi a választ Berényi József, Szlovákia volt külpolitikai államtitkára és Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő.

Helyszín: Érsekújvár, Csemadok-ház
Időpont: 2016. február 22., 18:00 óra
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Mai napon történt
113 éveMegszületett Rideg Sándor, Kossuth- és József Attila-díjas író (Indul a bakterház).
65 éveMeghalt Bajor Gizi színésznő.
256 éveMegszületett Jan Ladislav Dussek cseh zongorista és zeneszerző.
212 éveMeghalt Immanuel Kant német filozófus.
207 éveMegszületett Abraham Lincoln az Egyesült Államok 16. elnöke.
Fő támogatónk