2018. március 22., csütörtök - Beáta, Izolda
Cikkek közt...  Videók közt...  
Távozik a belügyminiszteri posztról Robert Kaliňák 2018. március 12., hétfő 10:48 | Hírek.sk | Forrás: TASR, MTI | Fotó: TASR | Frissítve: márc.12. 18:47
POZSONY. Robert Kaliňák lemond a belügyminiszteri, illetve miniszterelnök-helyettesi tisztségről. A politikus ezt hétfőn Pozsonyban tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be.

Robert Kaliňák döntését azzal indokolta, hogy távozásával is szeretne hozzájárulni az országban kialakult helyzet stabilizálásához. Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) alelnöke úgy fogalmazott, Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és menyasszonya meggyilkolása olyan dolog, amivel nagyon nehéz megbékülni.

„Távozásom után a vizsgálati szerveknek nagyobb nyugalmuk lesz a munkájukhoz” - mondta Kaliňák, aki a legfontosabb jelenlegi célként Ján Kuciak és élettársa meggyilkolásának kivizsgálását jelölte meg.

Kaliňák bízik abban, hogy a gyilkost és a kettősgyilkosság megrendelőjét megtalálja a rendőrség. Mint mondta, a nyomozóknak biztosított nyugalommal azt akarja bebizonyítani, hogy Szlovákia egy modern ország. Kaliňák ismét hangsúlyozta, hogy az ügyön a lehető legnagyobb nyomozócsoport dolgozik, s a rendőrök külföldi kollégáikkal is együttműködnek. Kaliňák úgy véli, hogy a helyzet az utóbbi napokban nagyon bonyolulttá vált, beleértve a politikai klímát is. 

A kormányválság és a társadalmi feszültség Kuciak és menyasszonya meggyilkolása, illetve az oknyomozó újságíró befejezetlen cikkének közlése után alakult ki, amely egyes politikusoknak az olasz maffiához való kötődéseiről szól. Kaliňák posztjáról való távozását kérte a Most-Híd és az ellenzék, valamint több tízezer tüntető az ország számos pontján tartott tiltakozó megmozduláson a múlt héten.

Robert Kaliňák az első Fico-kormány idején (2006-2010 között), majd a második Fico-kormány alatt (2012-2016 kztt) is a belügyminiszter tisztségét töltötte be, akárcsak jelenleg. Egyike a Smer-SD alapító tagjainak, 2004 óta a párt alelnöke. Robert Kaliňák már a második kormánytag, aki távozik posztjáról Ján Kuciak meggyilkolása után, múlt héten önként mondott le Marek Maďarič (Smer-SD) kulturális miniszter.

Fico: Kaliňák távozása nem az ő vagy a rendőrség hibájának eredménye

Minisztere távozására Robert Fico sajtónyilatkozatban reagált.

Robert Kaliňák belügyminiszternek nem a két fiatal meggyilkolásának felderítése során a rendőrség vagy az általa elkövetett hiba miatt kellett távoznia. A nyomozás továbbra is a legfontosabb az összes állami szerv számára – hangsúlyozta a miniszterelnök.

„Kaliňák távozását az ország stabilitásához, a demokrácia megőrzéséhez és a lakosság szempontjából pozitív politika folytatásához való személyes hozzájárulásként fogom fel. Robert az általam vezetett összes kormány egyik legtehetségesebb politikusa volt“ – nyilatkozta Fico, majd egyúttal megköszönte a belügyi tárca élén végzett tízéves munkáját. „Neki köszönhetjük a schengeni szabályok problémamentes bevezetését, a vízum nélküli utazást és azt, hogy a közutakon is kevesebb a baleset“ – folytatta a kormányfő.

A továbbiakban Fico ismét rátért Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolására. „A két fiatal meggyilkolása mély érzelmeket kellett, hogy kiváltson a társadalomban. Az utcán az halljuk, Szlovákia már sosem lesz biztonságos, jó és stabil ország. Engedjék meg, hogy szembehelyezkedjem ezzel az állítással” – fogalmazott hozzátéve, január 1-én ünnepeltük Szlovákia fennállásának 25. évfordulóját, akkor mindhárom legfőbb közjogi méltóság egyetértett abban, hogy 25 öt év alatt szép utat tettünk meg, az emberek jobban élnek. „A történetnek egy tragédia, bármennyire is fájdalmas, nem vethet véget. Rajtunk múlik, apátiába esünk vagy közösen tovább dolgozunk az eset felderítésén“ – jelentette ki Fico.

„A döntés a kormánykoalíció kezében van. Bízom benne, hogy vállaljuk a felelősséget. Olyan emberek kénye-kedvére bízni az országot, mint Matovič, Galko vagy Kollár, mindennek nevezhető, csak nem a lakosság iránti felelősségnek“ – jegyezte meg a kormányfő.

A Most-Híd még nem döntött

A Most-Híd a miniszter távozására szóvivőjén keresztül úgy reagált: örömmel vették, hogy koalíciós partnerük "meghallotta a hangjukat".

A párt széleskörű döntéshozó testülete, az Országos Tanács (OT) hétfőn délután kezdte meg ülését, amelyen várhatóan arról is döntés születik, hogy a párt része marad-e a koalíciónak. Ezzel kapcsolatban a párt néhány erőteljesen atlantista kötődésű liberális képviselője már jelezte, hogy a távozást fogják indítványozni. A párt elnöke, Bugár Béla a sajtónak - vélhetően rájuk utalva - azt mondta: elképzelhető, hogy néhányan távoznak tőlük, akkor is ha a párt a koalíció része marad, de akkor is, ha a kilépés mellett döntenek.

A Most-Híd már órák óta ülésezik zárt ajtók mögött, egyelőre nem született döntés. Sajtóértesülések szerint legalább négy képviselő szorgalmazza, hogy a párt lépjen ki a kormányból. A távozás mellett érvelők között van František Šebej és Peter Kresák.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz