2018. március 25., vasárnap - Irén, Írisz
Cikkek közt...  Videók közt...  
A Smer vezetősége nem zárja ki Kaliňák távozását 2018. március 06., kedd 16:14 | Hírek.sk | Forrás: TASR | Fotó: TASR
POZSONY. Az Irány-Szociáldemokrácia két alelnöke, Peter Pellegrini és Richard Raši, valamint Martin Glváč, a párt frakcióvezetője nem mondták ki világosan, támogatják-e Robert Kaliňák belügyminisztert. Nem zárták ki, hogy Kaliňák távozása mellett állnak.

„A Smer-SD felelősségteljesen áll a koalíciós partnerek felhívásához. Jövő hétfőig adtak időt nekünk. A mi prioritásunk ebben az időben az, hogy megtartsuk a stabilitást és a nyugalmat a Szlovák Köztársaságban. Szlovákia számára az egyetlen megoldást a stabilitás megtartásában látjuk, nem engedhetjük meg a szétesést. Ennek az államnak tovább kell működnie” – mondta a parlamentben tartott sajtótájékoztatón Peter Pellegrini beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes..

Pellegrini hangsúlyozta, Robert Fico, a Smer-SD elnöke a párt vezetésének és a tagállománynak teljes támogatását élvezi. Robert Kaliňák belügyminiszterről azt mondta, hogy nagyon komplikált helyzetben van, óriási nyomás van rajta. Pellegrini hangsúlyozta, hogy a belügyminiszter nem felelős Ján Kuciak újságíró és menyasszonya haláláért. Hozzátette, Kaliňákról és a további lépésekről a párt vezetése közvetlenül vele fog tárgyalni, nem a médián keresztül akarja megoldani az ügyet. Pellegrini nem mondta meg, mikor döntenek arról, hogyan tovább Kaliňákkal kapcsolatban, illetve milyen lépések várhatóak a koalícióban.

A döntésnek addig meg kellene születnie, mire március 12-én összeül a Most-Híd Országos Tanácsa. A Smer-SD-n belül felelősségteljesen akarnak tárgyalni a koalíciós partnerek követeléseiről a stabilitás megtartásának érdekében. Pellegrini azt is elmondta, soha nem fogja támogatni azt a konstrukciót, hogy a Most-Híd kormányból történő esetleges távozása után a Mi Szlovákiánk Néppárttal együtt kormányozzanak a választási időszak végéig. Az előre hozott választásokkal kapcsolatban elmondta, ha azután a jelenlegi ellenzék kormányozna, akkor „a Jóisten mentsen meg bennünket az előre hozott választásoktól.”

A Smer-SD vezetősége egyúttal felszólította az összes politikai párt képviselőit, hogy ne támadják a rendőrséget, hagyják dolgozni Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolásának ügyén. Szerintük az ellenzék „undorító módon visszaél” a kettős gyilkossággal, politizál, hazudik és a puccsot akar végrehajtani. „Felszólítjuk a politikai pártok minden képviselőjét, hogy ha harcolni akarnak, akkor velünk, politikusokkal tegyék azt, a rendőrséget hagyják nyugodtan dolgozni. Hagyják, hogy a rendőrség tegye a dolgát, ne értékeljék alul a rendőrség munkáját” – apellált Pellegrini.

Martin Glváč frakcióvezető, a parlament alelnöke bejelentette, hogy a Smer a parlament honvédelmi bizottsága által felszólítja a Pénzügyőrség elnökét, František Imreczét, hogy „adjon pontos jelentést az összes cég mérlegegyenlegéből azokból a csoportokból, amelyekről Kelet-Szlovákiában a 2010-2017-es időszakban beszélnek.” „Hogy pontos információt kapjunk arról, milyen pénzeszközökről volt ott szó, és maffiáról beszélünk-e vagy sem, illetve ki támogatta azt” – mondta Glváč.

Pellegrini a gyilkossággal és a jelenlegi kormányválsággal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy mindenki számára prioritást kellene jelentenie a gyilkosság kivizsgálásának. Azt is kéri, hogy előre ne ítélkezzenek az emberek. Szerinte Szlovákia „soha nem volt és nem lehet olyan ország, ahol az újságírókkal a konfliktusokat lőfegyverrel kellene megoldani.”

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz