2018. március 21., szerda - Benedek
Cikkek közt...  Videók közt...  
Előre hozott választásokat szorgalmaz az SaS 2018. március 05., hétfő 12:05 | Hírek.sk | Forrás: TASR | Fotó: TASR
POZSONY. Az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás az előre hozott választások megtartásának a híve, s azt követeli, hogy addig a kabinet Robert Fico miniszterelnök és Robert Kaliňák belügyminiszter nélkül kormányozzon. Ha Kaliňák és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány nem távozik, akkor az SaS rendkívüli ülést kezdeményez menesztésükre – közölte Richard Sulík, az SaS elnöke pozsonyi sajtótájékoztatóján.

Andrej Kiska köztársasági elnök vasárnap jelentette be, hogy tárgyalásokat kezdeményez a politikai pártokkal Szlovákia Ján Kuciak újságíró és párja meggyilkolása utáni további sorsáról. Az államfő a megoldást a kabinet széleskörű átalakításában vagy az előre hozott parlamenti választásokban látja.

„A válságot nem lehet kozmetikázással átvészelni, másik kormányra van szükség. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) a parlament választási időszakának megrövidítését támogatja. Világosan kimondjuk, hogy az előre hozott választásokat tartjuk a jó megoldásnak. Az emberek mondják meg azt, hogy milyen kormányt akarnak!” – fogalmazott Richard Sulík. Úgy véli, hogy a voksolás megtartásáig a jelenlegi kabinetnek Fico és Kaliňák nélkül kell kormányoznia. „Ők okkal gyanúsíthatók azzal, hogy nem teszik lehetővé a kettős gyilkosság objektív kivizsgálását” – tette hozzá az SaS elnöke.

Azt gondolja, hogy Fico és Kaliňák távozása az egyetlen lehetőség arra, hogy függetlenül vizsgálhassák ki Ján Kuciak oknyomozó újságíró és párja, Martina Kušnírová meggyilkolását.

Lucia Ďuriš Nicholsonová házelnök-helyettes rámutatott, hogy az SaS véleménye szerint az ügyet nem lehet hitelesen felderíteni mindaddig , amíg a kormány élén Fico kormányfő  és Kaliňák belügyminiszter áll. Hozzáfűzte: Fico rendelkezett a boncolási jegyzőkönyvvel, ami a nyomozási akták részét képezi, amelyekhez nem lenne szabad, hogy hozzáférése legyen.

Kaliňák esetében Ďuriš Nicholsonová rámutatott, hogy Vadaláék és Rodáék annak ellenére legálisan tarthatnak lőfegyvereket, hogy a belügyminiszter állítása szerint a rendőrség intenzíven foglalkozott velük. „Akkor hogyan lehetséges, hogy ezek az emberek Szlovákia területén legálisan tarthatnak lőfegyvereket?” – kérdezi Ďuriš Nicholsonová.

Az SaS egyúttal cáfolja a vádakat, amelyeket Kaliňák a pártnak címzett, hogy mikor kormányon volt, támogatásokat fizetett ki és áfát térített vissza a Vadala családnak, amelyet az olasz maffia szlovákiai ténykedése és a Kuciak-gyilkosság kapcsán emlegetnek. Jana Kiššová ennek kapcsán feltette a kérdést: ha a pénzeket jogosulatlanul fizették ki, akkor Kaliňák miért nem lépett ezzel kapcsolatban. „Ezek az emberek miért nincsenek börtönben?” – kérdezi Kiššová.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz