2018. március 20., kedd - Klaudia
Cikkek közt...  Videók közt...  
Kaliňák: nem a székem, a gyilkosság felderítése a legfontosabb 2018. március 04., vasárnap 15:51 | Hírek.sk | Forrás: TASR
POZSONY. Jelen pillanatban egyetlen fontos kérdés van napirenden, bíróság elé állítani a gyilkosokat, illetőleg azokat, akik megrendelték Ján Kuciak és barátnője, Martina Kušnírová meggyilkolását – vélekedett Kaliňák. „Ez a legfontosabb, nem pedig az én székem”- jelentette ki a belügyminiszter a közmédia 5 perc múlva 12 című vitaműsorában.


Mint mondta, a tisztségét érintő felhívásokra  meg fogják kapni a választ. A Most-Híd egyértelmű felszólítására az Irány – Szociáldemokrácia (Smer – SD) a párt országos tanácsának üléséig ( március 12-ig) megadja az egyértelmű választ. „Most viszont a legfontosabb megtalálni a két fiatal gyilkosát, ez az én felelősségem” – hangsúlyozta.

Beszélgaetőtársa, Lucia Ďuriš Nicholsonová, a parlament alelnöke ellenkező véleményen van, szerinte az eset következetes és független kivizsgálásának éppen Kaliňák az akadálya, csakúgy mint Tibor Gašpar országos rendőrfőparancsnok. Ďuriš Nicholsonová szerint Gašparnak meg kellett volna akadályoznia, hogy a bűncselekmény helyszínéről információk kerüljenek nyilvánosságra.

Kaliňák határozottan tagadta a vádakat, csakúgy mint Ďuriš Nicholsonová Róbert Krajmert, a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) korrupcióellenes egysége vezetőjét érintő gyanúsítgatásait. A parlamenti alelnök szerint nem volt mit keresnie a helyszínen, ugyanis nem tartozik a hatáskörébe. „Csak nem a nyomokat ment eltüntetni?” – tette fel a kérdést a miniszternek. Kaliňák a feltételezést abszurdnak nevezte. „Azokat az embereket sértegeti, akik öntől eltérően valamit már tettek ezért az országért” – válaszolt a miniszter és rámutatott, hogy éppen Krajmer volt az, aki a keleten vállalkozó olaszok csalásaival foglalkozott és indítványozta vád alá helyezésüket.

Ďuriš Nicholsonová szavai és a Szabadság és Szolidaritás (SaS) viselkedése mögött nem az rejtőzik-e, hogy igyekeznek a Kelet-Szlovákiában vállalkozó olasz vállalkozóknak nyújtott segítség gyanújától megszabadulni, célozgatott Kaliňák. A belügyminiszter szerint abban az időben, mikor a SaS kormányon volt, nagyjából tíz millió euró összegű hozzáadott értékadót (DPH) térítettek vissza Vadaláéknak. „Nem önök akarják eltüntetni a nyomokat és elterelni a figyelmet saját hibáikról?”- tette fel a kérdést Kaliňák.

Ďuriš Nicholsonová az elhangzottakat a jelenlegi állapotért felelős személy tipikus hazugságainak nevezte. „Maguk engedték, hogy a helyzet az újságíró meggyilkolásáig fajuljon, s hogy a maffia az ország miniszterelnökének közvetlen közelébe férkőzzön” – hangsúlyozta. Azt viszont a belügyminiszter is elismerte, hogy a meggyilkolt újságíró cikkében megjelent minden olyan információt meg kell vizsgálni, ami a Smeru-SD tagjai és a feltehetően az olasz maffiával összefüggésbe hozott vállalkozókkal való kapcsolatot illeti.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz