2018. február 20., kedd - Aladár, Álmos
Cikkek közt...  Videók közt...  
Egyes gyógyszerek árához akár 400 százalékkal is többet kellene hozzáfizetni 2018. február 08., csütörtök 18:52 | Hírek.sk | Forrás: WebNoviny.sk
POZSONY. Tomáš Drucker egészségügyi miniszter az egészségbiztosítók kezdeményezésére elutasította a gyógyszerek árkompenzációjáról szóló eljárást.

Drucker nem támadja az egészségbiztosítókat

Ahogy a szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: az befolyásolta őt, hogy a vonatkozó javaslatok szerint a hozzáfizetések átlagosan 70 százalékkal nőnének, miközben bizonyos esetekben akár a 400 százalékot is elérnék – írja a webnoviny.sk internetes portál.

Drucker kifejtette: az ilyen mértékű emelést annak a rendeletnek a szigorú betartása követelte meg, amely azonban a gyógyszerben levő hatóanyagnak csak a mennyiségét veszi figyelembe, a gyógyászati szempontot nem.

„Nem lehetséges az, hogy az ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó gyógyszer jóval drágább legyen csak azért, mert abban több hatóanyag van. Ez teljesen irracionális dolog“ – szögezte le Drucker. Hozzátette: nem támadja az egészségbiztosítókat, mert azok is a vonatkozó rendelet szerint jártak el.

A gyógyszeripari cégek spekulatív eljárása

A miniszter szerint azonban a gyógyszeripari cégek ez esetben spekulatív módon járnak el. Emiatt azokat egy arról szóló építő jellegű vitára kérte fel, hogy milyen árpolitikát ültethetnének át Szlovákiában. „A gyógyszeripari cégekkel folytatjuk majd az arról szóló vitánkat, hogy miként lehet megelőzni az efféle helyzetet“ – mondta el az egészségügyi tárca vezetője.

A miniszteri döntés után tehát a páciensek esetében semmi sem változik. Ahogy Drucker fogalmazott: több tízezer érintett páciensről lenne szó. „Nagy mennyiségű gyógyszerről beszélünk, amelyeket idegrendszeri, pszichiátriai, endokrinológiai megbetegedések és cukorbetegség gyógyítására fogyasztottak“ – sorolta a miniszter.

A rendeletet belátható időn belül módosítják. A minisztérium azt a következő hetekben úgy módosítja, hogy a gyógyszerek ártérítésének az ellenőrzése a gyógyászati szempontot is figyelembe vegye. „Nagyon fontos a gazdasági hatékonyság, de az nem mutathat túl az egészséges értelmen“ – zárta tájékoztatását Drucker.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz