2018. február 19., hétfő - Zsuzsanna
Cikkek közt...  Videók közt...  
Szembesítették egymással Ruskót és Černákot 2018. február 06., kedd 13:48 | Hírek.sk | Forrás: Pravda.sk | Fotó: TASR | Frissítve: febr.06. 16:48
POZSONY. Szembesítette egymással a vádlott Pavol Ruskót és az ellene valló Mikuláš Černákot az Országos Rendőrkapitányság pozsonyi épületében a vizsgálótiszt. Rusko és Černák is kitartott a saját véleménye mellett, így a vallomásiakban található ellentéteket nem sikerült kiküszöbölni.

A szembesítés egy olyan művelet, amely során a rendőr az érintett személyeket arccal egymás felé fordulva ülteti le, és kérdéseket tesz fel nekik azzal a céllal, hogy vallomásaikból kiküszöbölje az ellentmondásokat. Az ilyen típusú kihallgatások általában két-három óráig szoktak tartani. Az egykori alvilági főnök azt állítja, hogy Rusko tőle rendelte meg Volzová likvidálását. A volt Markíza-főnök azonban tagadja e vádat, amit kitalálmánynak nevezett – írta a Pravda napilap.

„A vizsgálótiszt további műveletek elvégzését tervezte be, konkrétan a tanúk kihallgatását, amelyekre majd Pozsonyban és a fővároson kívül is sor kerül. Egyúttal a két vádlott konfrontációját is betervezte“ – mondta el Rusko ügyvédje, Marek Para. Hozzáfűzte: a rendőrség további 4-5 tanút is ki szeretne hallgatni, és valamennyiüket szembesítené egymással.

Miért hazudik olyan gyalázatosan?

„Meg akarnám kérdezni a gyilkos úrtól, azaz a többszörös gyilkos úrtól, hogy miért hazudik olyan gyalázatosan, és ki bírta őt rá erre“ – nyilatkozta a jelenlevő újságíróknak még a szembesítésük előtt Pavol Rusko.

Az ügyvédje megemlítette azt, hogy a szembesítést a vizsgálótiszt vezeti, miközben az ügyfele és a vádlott Mikuláš Černák majd egymással szemben foglalnak helyet. „Azután a vizsgálótiszt egyes kérdéseire válaszolnak“ – szögezte le. Hozzátette: Rusko hajlandó vallomást tenni.

Rusko megérkezése előtt hozzávetőleg negyed órával egy másik bejáraton a rendőrkapitánysági épületébe érkezett a három járműből álló, kommandósokkal teli kocsioszlop, amely valószínűleg Mikuláš Černákot szállította.

Rusko „két órányi hazudozásnak“ nevezte a szembesítést

Rusko és Černák is kitartott a saját véleménye mellett a mai szembesítésük során, ezért a vallomásiakban található ellentéteket nem sikerült kiküszöbölni – nyilatkozta a kivizsgálás után Miloš Maďar, Mikuláš Černák egyik ügyvédje. "Ahogy más esetekben, úgy ebben sem sikerült feloldani az ellentétet, mivel a szembesítés mindkét szereplője kitartott a saját változata mellett" – szögezte le Maďar.

Rusko Černákról azt állította: "az volt az érzésem, hogy szégyenli magát", és az is, hogy "a tekintetek időnként többet elárulnak, mint a szájak". A szembesítést „két órányi hazudozásnak“ nevezte. Ellenben Maďar a szembesítés egy részét úgy írta le, hogy Černák Rusko szemébe nézett, és azt mondta, hogy nem hazudik. Úgy véli, hogy a büntetőeljárás során, más bizonyítékok bemutatása után kell kiderülnie, melyik változat is az igaz.

František Polák, aki ugyancsak Černákot képviseli, azt magyarázta, hogy ez esetben az ellentétek kiküszöbölésére irányuló „kemény“ szembesítésre került sor. "Az alapvető kérdések két alapvető pontra irányultak. Az egyik pont az volt, hogy egyáltalán Rusko úr rendelte-e meg Volzová elhurcolását és likvidálását, a másik kérdés vagy kérdéskör pedig a Rusko és Černák, illetve a Volzová likvidálását végző csoport közti találkozók és beszélgetések számára irányult. Tehát ez volt az a kérdéskör, amely során mindkét fél teljesen mást mond a vallomásában" – fejtette ki. A vizsgálótiszt további kérdéseket nem tett lehetővé, mivel azok az ügyben már nem számítottak volna új hozadéknak.

Az ügyvédek tájékoztatása szerint Černák egyetlen kérdést sem tett fel Ruskónak. A szembesítés több mint két óráig tartott.

Rusko renelte meg Volzová meggyilkolását?

Pavol Rusko gazdasági ex-minisztert azzal vádolják, hogy 1997-ben az alvilágtól rendelte meg az akkori társa, Sylvia Volzová meggyilkolását. Másokon kívül ellene vallott a besztercebányai (Banská Bystrica) alvilág hajdani feje, Mikuláš Černák is, aki további gyilkosságaiért már az életfogytig tartó börtönbüntetését tölti.

Pavol Ruskón kívül ez ügyben további vádlottnak számít Miloš Kaštan, Róbert Lališ alias Kýbel és Mikuláš Černák is.

A Pozsonyi Kerületi Bíróság tavaly november 21-én bocsátotta szabadlábra Ruskót. Egyúttal arra is kötelezte őt, hogy egy tisztviselő felügyelete alatt tölthesse próbaidejét, miközben elektronikus karkötőt kell viselnie és tilos külföldre utaznia. 

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz