2018. február 22., csütörtök - Gerzson
Cikkek közt...  Videók közt...  
Kiskát tartják a legmegbízhatóbb politikusnak, de népszerűsége csökken 2018. február 05., hétfő 13:44 | Hírek.sk | Forrás: hnonline.sk | Fotó: TASR
POZSONY. Andrej Kiska köztársasági elnököt tartja a lakosság a legmegbízhatóbb hazai politikusnak – derült ki a Focus közvélemény-kutató ügynökség felméréséből, amelynek eredményei egyúttal arról tanúskodnak, hogy az államfő népszerűsége csökken.

A legfrissebb közvélemény-kutatás eredményei szerint Andrej Kiskában a lakosság 23, 4 százaléka bízik, viszont a korábbi, 2017 augusztusában készült felméréshez képest számuk négy százalékponttal csökkent.

Szorosan a köztársasági elnök mögött helyezkedik el a ranglétrán Robert Fico miniszterelnök, akiben a lakosság 23 százaléka bízik.

A harmadik helyet senki sem foglalta el, ugyanis a kérdésre: „Melyik szlovákiai politikusban vagy politikai pártban bízik a leginkább?”, a megkérdezettek 20,3 százaléka azt felelte, egyikben sem. 2017 augusztusában erre a kérdésre mindössze a lakosság 15,9 százaléka adott negatív választ.

A negyedik helyet a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Andrej Danko házelnök foglalja el, aki a lakosság 14,3 százalékának bizalmát élvezi. Eredménye megegyezik az augusztusi felmérés eredményeivel.

A harmadik koalíciós párt elnökében, Bugár Bélában viszont a lakosságnak mindössze 10,1 százaléka bízik, népszerűsége augusztus óta három százalékponttal esett vissza. Ezzel a Most-Híd elnöke a lista hatodik helyére szorult, Richard Sulíkban (12,1 %) és Boris Kollárban (10,9 %) is többen bíznak. Mindemellett Richard Sulík augusztus óta két százalékpontot veszített.

Bugárhoz azonos helyen áll, illetőleg ugyanolyan bizalmat élvez Igor Matovič, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) elnöke is (10,1 %). A listán Robert Kaliňák belügyminiszter (9,2 %) és Miroslav Lajčák külügyminiszter (8,6 %) következik, végül Veronika Remišová, az OĽaNO képviselője (7,5 %) zárja az első tíz helyezett névsorát.

A felmérés 2018. január 23-28. között készült 1 012 felnőtt személy bevonásával. A megkérdezettek a kérdésre spontán válaszokat adtak, nem kapták kézhez a választható politikusok névsorát.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz