2018. március 20., kedd - Klaudia
Cikkek közt...  Videók közt...  
Kaotikusak az egészségügyi minisztérium intézkedései 2018. január 12., péntek 8:34 | Hírek.sk | Forrás: TASR | Fotó: TASR
POZSONY. Az ellenzék szerint kaotikusak és a pácienseket összezavaróak az egészségügyi minisztérium intézkedései. A Szabadság és Szolidaritás és az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek szerint rendet kell teremteni az illetékek körül.

„Az emberek ugyanis nem tudják, hogy az orvosoknak mikor áll jogában a sürgősségi ügyeletnél 10 eurós illetéket követelni" – nyilatkozta csütörtökön Jana Cigániková, az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselője. „Teljes mértékig megerősödik azon meglátásunk, miszerint a páciensek gyakorta nem rendelkeznek a kellő egészségügyi ismeretekkel, s ebből kifolyólag nem képesek megítélni, hogy mi az ami a sürgősségi ellátásnak minősül, s mi az ami nem" – mondta az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) árnyékkormányának egészségügyi minisztere Marek Krajčí.

Az SaS és az OĽaNO ara szólították fel Tomáš Drucker egészségügyi minisztert, hogy határozza meg pontosan, mikor követelhet az orvos a sürgősségi ügyeleten illetéket és mikor nem. Cigániková szerint a törvényalkotásnak mindeközben tekintettel kellene lennie a várandós nőkre és a gyermekekre.

A szaktárca már jelezte, hogy ismételten megnyitja a sürgősségi ügyeleteken beszedhető illetékek kérdését. A héten megerősítette, hogy pontosítani kívánja a várandós nők és a gyermekek esetében alkalmazandó feltételeket, azaz, hogy mikor ne kérjék az ellátásukért az orvosok említett 10 eurós illetéket.

Az illetékek körüli vita egy várandós nő férjének a közösségi hálón tett panasza nyomán bontakozott ki. A nyitrai férfi szerint feleségének fájdalmai voltak és meg volt róla győződve, hogy szülési fájások törtek rá, ezért feleségét elvitte a szülészetre. Az orvosok közölték a nővel, hogy vaklármáról volt szó, majd 10 eurós illeték befizetését követelték, mondván a férfi a nőt a sürgősségi ügyeletre vitte be.

Drucker a Denník N napilapnak azt nyilatkozta, hogy az egész másként történt, amint azt a férj állította. A férfi változatától a Nyitrai egyetemi Kórház is elhatárolódott, amely továbbra is kitart a 10 eurós illeték jogossága mellett. A házaspár szerint ezzel szemben nekik van igazuk.

„A miniszter már megbízta csapatát, hogy a sürgősségi ügyeleteken tevékeny szakemberekkel együttműködve pontosítsa a gyermekek és a várandós nők esetében alkalmazandó feltételeket" – mondta a szaktárca szóvivője, Zuzana Eliášová, aki szerint jelenleg a két hónappal ezelőtt beüzemelt rendszer működésével kapcsolatos jelentés összeállításán dolgoznak, amelyet követően a minisztérium kész esetleges további fontolóra venni.

A 10 eurós illeték tavaly novemberben került bevezetésre a kórházak sürgősségi ügyeletein, ahol korábban 2 eurót kellett fizetni. Az új illeték bevezetésének célja eltántorítani az embereket az ügyelet indokolatlan felkeresésétől. Az illeték a halaszthatatlan egészségügyi ellátásra szorulókra nem vonatkozik. Így például a friss sérüléseket szenvedett személyekre, a két óránál hosszabb ellátásra, illetve a kórházi elhelyezésre szorulókra sem vonatkozik.

Cigániková meglátása szerint az illeték megemelése helyett a páciensek jelentőseb mértékű felvilágosítására lett volna szükség azt illetően, hogy mikor keressék fel a kórházi sürgősségi ügyeleteket és mikor az egyes rendelőintézetekét.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz