2018. január 20., szombat - Fábián, Sebestyén
Cikkek közt...  Videók közt...  
Matovič: néhányan el tudják képzelni az együttműködést a Most-Híddal és az SNS-szel 2018. január 03., szerda 16:17 | Hirek.sk  | Forrás: TASR
POZSONY. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) és az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) képviselői közül bizonyos körülmények között néhányan el tudják képzelni az együttműködést a Szlovák Nemzeti Párttal és a Most-Híddal. Ezt Igor Matovič, az OĽaNO vezetője vallotta be, aki elutasítja az együttműködést a Smerrel, a Most-Híddal és a Szlovák Nemzeti Párttal. Meggyőződése, hogy az ellenzék a felsorolt pártok nélkül is alternatívát tud nyújtani a jelenlegi kormánnyal szemben.

Az OĽaNO vezetője nem gondolja, hogy konfrontációs politikája miatt a következő kormány akadálya lehetne.

„A Smerrel semmilyen körülmények között, és én személy szerint  nem tudom elképzelni az együttműködést sem a Most-Híddal, sem a Szlovák Nemzeti Párttal. De hallom a többi ellenzéki véleményt az SaS-ból és tőlünk is, hogy el tudják képzelni azt. A Szlovák Nemzeti Párttal Danko nélkül működnének együtt, a Most-Híd esetében Bugár személyét sem zárják ki. Úgy vélem, nem kellene csak tengődnünk. Tudunk alternatívát kínálni a SNS és a Most-Híd nélkül is. Az alternatíva mindhárom kormánypárt ellen szólna” – mondta a TASR hírügynökségnek adott interjúban Matovič.

Matovič nem gondolja, hogy a jövőben az új kabinet összeállítása során olyan kérés érkezhet, hogy ő ne legyen ebben a kormányban. „Ilyen messze még nem mentünk el, és személy szerint úgy vélem, hogy ilyen kérés soha nem is érkezik” – jegyezte meg. Nem akar lemondani saját konfrontációs politikájáról sem, amelynek értelmében nem fél tolvajnak nevezni a tolvajt. „Ilyen vagyok, és ilyen maradok. Nem gondolom, hogy akadályt jelenthetnék” – tette hozzá Matovič.

Matovič arra is emlékeztetett, éppen ő volt az, aki azzal az ötlettel jött, hogy össze kell fogni az ellenzéket a megyei választások során. „És az emberek ezt értékelték. Ma azonban egyedüli vagyok, aki az ellenzék összefogásáról beszél a parlamenti választásokkal kapcsolatban. Ha további pártokat győzünk meg, és megszerezzük azokat, akik nem fognak a Smerről álmodozni, akkor úgy vélem, képesek vagyunk felállítani azt az alternatívát, rajtam nem fog múlni” – hangsúlyozta Matovič.

Szerinte az OĽaNO-hoz az SaS áll a legközelebb, annak ellenére, hogy több témával kapcsolatban eltérő véleményen vannak. Ezzel a párttal szeretné alkotni a mozgalom a jelenlegi kormánnyal szemben kidolgozott alternatíva magvát. Matovič szorít az alakuló Spolu (Együtt) pártnak is, amelyet Miroslav Beblavý független honatya alapít kollégáival, de szorít a Progresszív Szlovákiának is. „Remélem, összefognak, és nem egymás ellen fognak harcolni. Ilyen pártnak van helye a parlamentben, és azt gondolom, hogy jól gondolják a dolgokat Szlovákiával kapcsolatban” – jegyezte meg Matovič.

Matovič igyekszik közel kerülni a Magyar Közösség Pártjához is, a Most-Híd pártot politikai szempontból halottnak tartja, amelyik az utolsó választási időszakát élvezi. „Én személyesen mindent megteszek annak érdekében, hogy ne vesszenek el bármilyen kisebbséghez tartozó demokratikus választók szavazatai, hogy egyesített síkon menjünk a választásokba. Ha elveszítjük a következő választásokat, tartok attól, akkor vége lesz Szlovákiának. Az emberek végérvényesen kiábrándulnak, ha nem győzünk” – mondta Matovič.

Bár a kormánykoalíció állandóan azt ismételgeti, nem létezik vele szemben alternatíva, az OĽaNO vezetőjének ellenkező véleménye van. „Világosan létezik az alternatíva. Az SaS és az OĽaNO jó magvát képezik ennek az alternatívának, és mindenkivel szemben nyitottak vagyunk, akik csatlakozni akarnak. Arról, hogy van-e itt alternatíva, nem Fico dönt, hanem az emberek döntenek a választások során. A megyei választásokon megmutatkozott, hogy az emberek látják az alternatívát” – zárta le a témát Matovič.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz