2018. január 16., kedd - Gusztáv
Cikkek közt...  Videók közt...  
Dankonak nem jelent gondot a vagyonbevallás 2017. december 30., szombat 9:18 | Hírek.sk | Forrás: TASR
POZSONY. Az új jogi norma, amely szigorítani fogja a köztisztviselők vagyonbevallását, 2018 első negyedévében készül el - tájékoztatta a hírügynökséget Andrej Danko házelnök.

Andrej Danko tavasszal még azt mondta, hogy őszre elkészül az új jogi norma, a munkacsoport végül azonban csak októberben indult. „Én ezreket, sőt milliókat fizettem be az államkasszába a járulékok és adók formájában. Nem jelent számomra problémát arról beszélni Önökkel, milyen vagyonom van, és ez meglátszik a vagyonbevallásomon is. Természetesen a szlovák parlamentben különböző szándékok érződnek” – jegyezte meg Danko.

Egyúttal deklarálta, hogy a Szlovák Nemzeti Párt készen áll arra, hogy javítson a vagyon identifikálásán. „A törvény a feleségek vagy más, közös háztartásban élő személyek vagyonbevallási kötelezettségét is megszabja, bár ezt egyáltalán nem tartják be” – tájékoztatott.

Először novemberben tárgyalt az a munkacsoport, amelyik az összeférhetetlenségi törvénymódosítást készíti elő, beleértve a szigorúbb vagyonbevallásokat is. A tizenegy tagú csoport vezetője a szlovák parlament alelnöke, Martin Glváč (Smer-SD). „Az első találkozó alkalmával a munkacsoport tagjai megismerkedtek a problémával, mindenki megkapta az anyag munkaváltozatát a törvénymódosítási javaslatokkal együtt. Felkértük a Parlamenti Intézetet egy olyan összehasonlító elemzés kidolgozására, amelyből kitűnik, más országokban hogyan oldják meg ezt a problémát” – tájékoztatott Glváč. A bizottság tagjai időt kaptak észrevételeik és javaslataik beterjesztésére, úgy, hogy határozzák meg, mely észrevételekkel és javaslatokkal foglalkozzon prioritásként a bizottság.

Glváčon kívül a bizottság tagja Miroslav Číž, Dušan Jarjabek (mindketten Smer-SD), Tibor Barnaťák, a SNS-frakció vezetője, Gál Gábor, a Most-Híd frakcióvezetője és Peter Kresák (Most-Híd). A bizottság tagja még Veronika Remišová (OĽaNO), Peter Pčolinský (Család vagyunk), Miroslav Beblavý (független) és Ján Kecskés (Mi Szlovákiánk Néppárt).

A vagyonbevallások szigorításának szándéka évek óta közbeszéd tárgya és több munkacsoportot is létrehoztak már e célból, de eredmény nem született.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz