2018. február 19., hétfő - Zsuzsanna
Cikkek közt...  Videók közt...  
A Smer-SD vezetése Kaliňák lemondását követeli? 2017. november 10., péntek 11:29 | Hírek.sk | Forrás: Webnoviny.sk
POZSONY. Sajtóértesülések szerint az Irány-Szociáldemokrácia vezetésében egyre nő a nyomás Robert Kaliňák menesztésére. A SITA hírügynökség úgy tudja, a párt öt alelnöke Robert Kaliňák belügyminiszteri és pártalelnöki posztjáról való lemondását követeli.

A párt szűk vezetésének tagjai közül többen úgy vélik, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) támogatottságának csökkenése Kaliňák számlájára írható. A Ladislav Bašternákkal való összefonódását a párt saját választóinak sem tudja megmagyarázni.

Richternek a Tiszta nap-ügyet vetik a szemére

A SITA információi szerint a párt öt alelnöke nemcsak a belügyminisztert, hanem Ján Richter munkaügyi minisztert is leváltaná. Neki a Tiszta nap javítóintézet ügyét vetik a szemére, hogy egy éve visszautasította az akkreditációs bizottságnak az intézet akkreditációja megvonására tett javaslatát.

Juraj Blanár alelnök pályafutása szintén véget érhet a Smer-SD vezetésében, ugyanis 12 év után nem tudta megvédeni Zsolna megyefőnöki székét Erika Jurínová ellenzéki jelölttel szemben, súlyos vereséget szenvedett. A lemondatását főként Kaliňák szorgalmazza.

Fico több tisztségviselővel is elégedetlen

A hírügynökség értesülései szerint a Smer-SD több megyei tisztségviselőjének is véget érhet a pályafutása. Egyikük Stanilsav Kubánek, a párt Eperjes megyei vezetője. A megyei önkormányzat sokéves elnöke, Peter Chidík ugyanis elvesztette a megyei választásokat.

A párt szűkebb vezetésének több tagja szerint a párt besztercebányai megyei elnöke, Jana Laššáková és a nagyszombati pártfőnök, Renáta Zmajkovičová távozásáról is szó esett. A Smer-SD mindkét megyében egy helyben topog, a támogatottsága pedig csökken. A leváltások állítólag járási szinten is folytatódnának.

Robert Fico kormányfő egyelőre nem tárgyalt alelnökeivel, a pártvezetés megszólított tagjai megerősítették, hogy a pártban történő változások elsősorban tőle függnek. Nem ment el a párt vezetésének keddi ülésére sem. A SITA értesülései szerint a párt több vezető tisztségviselőjével szemben is elégedetlen. A kormányfő ma sajtótájékoztatót tart, amelyen a megyei választásokkal kapcsolatos véleményét is elmondja.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz