2018. február 19., hétfő - Zsuzsanna
Cikkek közt...  Videók közt...  
Kaliňák: elfogadhatatlan Matovič támadása a rendőrség ellen 2017. november 10., péntek 9:37 | Hírek.sk | Forrás: TASR | Fotó: TASR
POZSONY. Igor Matovič rendőrség elleni támadása méltatlan és elfogadhatatlan – jelentette ki Robert Kaliňák belügyminiszter az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek elnökének kijelentéseire reagálva. Matovič szerint az ellene folyó vizsgálattal az Irány-Szociáldemokrácia választási sikertelenségeit próbálja takargatni.

„Kénytelenek vagyunk reagálni a koholmányokra, hazugságokra és a bűnüldöző szervek elleni támadásra, ami minden demokratikus elvnek ellentmond. Úgy gondolom, elfogadhatatlan, hogy a politikusok a rendőrséget és az ügyészeket támadják. Megtesszük a megfelelő lépéséket a nevezett intézmények védelme érdekében” – mondta Robert Kaliňák, majd hozzátette: a politikusoknak egyáltalán nem kellene megjegyzéseket tenni a rendőrség, az ügyészség és a bíróság munkájára, mert azok nem részei, nem szabad, hogy részei legyenek a politikai harcnak.

A rendőrség elleni támadások miatt Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány is tiltakozott. Mint rámutatott, Igor Matovič egyetlen ügyét sem vizsgálták anélkül, hogy azt a politikus ne vitte volna a média elé.

„ Többféle nyilatkozat is elhangzott, például, hogy a rendőrség információkat adott a Pravda napilapnak, és ezzel valamiféle kampányt indított Matovič úr ellen. Az ügyben már április óta folyik a büntetőeljárás. Matovičot – mivel a vele való kommunikáció nagyon nehéz – számos problémát követően augusztusban hallgatták ki első alkalommal. A jogásszal való megállapodás szerint a kihallgatás november 3-án volt az országos rendőr-főkapitányságon, ahol véletlenül újságírókkal találkozott, így kihallgatása azok tudomására jutott” – jegyezte meg Gašpar. Elmondta, az ügyben Matovič nem vádlott, csupán tanúként szerepel. A megrendelésre történt politikai lincselésről tett kijelentését színházi mutatványnak nevezte. Az ügyben a vizsgálóügyész írásbeli utasításai szerint járnak el, szó sincs a rendőrök önhatalmúságáról.

A rendőrfőkapitány szerint az ügyben sok a megválaszolatlan kérdés, amiket meg kell oldani, s a napokban éppen ez történik. „Nem azért, mert valaki megparancsolta vagy mert valamiféle politikai megrendelésre tennék. A választásokkal való összemosás pedig teljes képtelenség. A rendőrségnek érdeke, hogy az ügyeket diszkréten vizsgálja” – szögezte le Gašpar, majd hozzátette: nem hallotta, hogy Matovič úr panaszt tett volna az ügyészségen, ehelyett állandóan a rendőrséget támadja, s ennek mindig van valamiféle politikai színezete. Az ügyben tovább folyik a vizsgálat. Ki kell deríteni, történt-e bűncselekmény, tehát adó- vagy biztosítási csalás a regionPress eladása során – hangsúlyozta Gašpar.

Kaliňák visszautasítja, hogy a rendőrség zaklatta volna Matovičot, mint ahogy azt az ellenzéki politikus ügyvédje, Daniel Lipšic állította az elmúl héten történt eljárással kapcsolatban. Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) elnöke visszautasítja, hogy cége 2008-ban történt eladása során adócsalást követett volna el. Kijelentette, miszerint az utolsó centig mindent befizetett.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz