2018. február 21., szerda - Eleonóra
Cikkek közt...  Videók közt...  
Poliačik: az SaS jelenlegi irányvonalával nem tudok azonosulni 2017. november 09., csütörtök 15:36 | Hírek.sk | Forrás: TASR
POZSONY. Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás elnöke jó ember, a párt eddigi története sikertörténet – jelentette ki sajtótájékoztatóján Martin Poliačik parlamenti képviselő, viszont a párt jelenlegi irányvonalával a tények ellenére sem tud azonosulni, így távozik a pártból. Döntését már két hónappal ezelőtt meghozta.

„A nézetkülönbségek miatt a kiváló program és a kiváló emberek ellenére sem tudom tovább képviselni a Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártot. Nemzedékem szerint Szlovákia számára az egyetlen lehetséges forgatókönyv: jól irányított országgá válni az egyesült Európában” – jelentette ki.

A képviselő véleménye szerint Szlovákiában egyre nagyobb az igény arra, hogy a jelenlegi kormánynak alternatívája legyen. „A törekvésem, hogy ez az alternatíva egyértelműen Európa-párti és modern politikai erővé váljon” – nyilatkozta. Egyelőre nem döntött, belép-e a Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko) pártba, de tárgyalnak róla – erősítette meg a képviselő. Ugyanakkor örömmel üdvözölné a Szabadság és Szolidaritással való együttműködést azokban a kérdésekben, amiben egyetértenek.

„Amikor 2009-ben első alkalommal találkoztam Richrad Sulíkkal, álmomban sem gondoltam volna, hogy életem egyik legfontosabb találkozása lesz. Egy politikai mestermű társszerzője lehettem. Richard az oktatóm volt, éveken keresztül támogatott, hálás vagyok érte” – üzente a távozó politikus.

Sulík szerint egyértelmű, hogy Poliačik nézetei bizonyos kérdésekben eltérnek a Szabadság és Szolidaritás álláspontjától. „Úgy gondolom, hogy ennek ellenére emberileg rendkívül jól kijövünk egymással, sokszor láttam, mennyire vergődik, ám időnként a viselkedése érthetetlen volt számomra” -  ismerte el Sulík és biztosította az SaS választóit, hogy Poliačik távozása nem vezet pártszakadáshoz. „Lucia Ďuriš Nicholsonovára gondolok. Nem távozik a pártból. Ellenkezőleg, hétfőn készülünk bemutatni a romatelepek problémáinak megoldására irányuló reformjainkat” – jelezte, majd hozzátette: az SaS kondíciója kiváló.

Poliačik jelenleg a parlament összeférhetetlenségi bizottságának elnöke. Mivel a tisztség frakciófüggő, a poszton változásra kerül sor. Sulík már tudja, ki lesz az a képviselő, aki a nevezett poszton Poliačikot váltja, de egyelőre nem kívánta elárulni. Ugyanakkor kijelentette, nem fognak ragaszkodni ahhoz, hogy Poliačik visszaadja parlamenti mandátumát. „Sok preferenciaszavazatot kapott”- magyarázta Sulík.

Ľubomír Galko, a párt alelnöke Twitter-üznetében a következőképpen reagált Poliačik távozására: „ a lépés nagyobb önreflexióra kellene, hogy ösztönözzön bennünket, akik a pártban maradtunk, beleértve az elnököt is." "A sajtótájékoztatót követően azonnal hozzá is fogunk. Leülünk és elgondolkodunk, vajon helyesen cselekszünk-e. Lehet, hogy néhány álláspontunkat módosítjuk, esetleg kiigazítjuk” – reagált a történtekre Sulík. 

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz