2018. február 25., vasárnap - Géza
Cikkek közt...  Videók közt...  
MKP: kissé megkésett, de pozitív a termőföld alkotmányos védelme 2017. május 19., péntek 12:34 | Hírek.sk | Forrás: Hírek.sk
POZSONY. Ha kissé megkésett is, de pozitív a termőföld alkotmányos védelme – vélekedett Varga Péter, a Magyar Közösség Pártja mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnöke.

Varga Péter portálunkhoz eljuttatott nyilatkozatában emlékeztetett, hogy a szlovák törvényhozás ezen a héten hagyta jóvá azt az alkotmánymódosítást, amely a termőföld védelmét célozza. Az alkotmánymódosító törvényjavaslatot ugyan a Szlovák Nemzeti Párt terjesztette be, de maga az ötlet nem a párt műhelyében született. „Az elmúlt években ugyanis több agrár érdekvédelmi szervezet jelezte: a termőföldet nem áruként, hanem nemzeti kincsként kell kezelni. Magyarországi vagy lengyel példa alapján akár alkotmánymódosítást kieszközölve gátat vetni a spekulatív földszerzéseknek” – hangsúlyozta. Hozzátette: jelenleg a mintegy két és fél millió hektár mezőgazdasági földterületből akár kétszázezer hektárnyi is lehet idegen befektetők kezében. Pontos adatokkal azonban senki sem tud szolgálni, mivel a földeket általában Szlovákiában bejegyzett társaságok vásárolják fel, amelyek csak kiszolgálják a külföldi, főként dán, holland, osztrák, orosz és kínai érdekeltségű vállalkozói csoportokat.

A Magyar Közösség Pártja mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnöke szerint a termőföld hazai védelmével kapcsolatosan egy alapvető kérdést is tisztáznia kellene a szlovákiai törvényhozásnak, mégpedig az állami kezelésben lévő földek kérdését. Mint rámutatott, a Szlovák Földalap kezelésében lévő földekkel kapcsolatban az elmúlt években számtalan korrupciógyanús ügyre derült fény, a földek láthatatlan csereberéje, az ezt követő drága állami kivásárlások (pl. az autópályák vagy ipari parkok esetében) felvetik az alapkérdést: miért nem kerülnek ezek a földek a települési önkormányzatok kezelésébe? „Élesen meg kell fogalmaznunk, hogy a szántóföldek védelme mellett a telekmutyit meg kell állítani, átláthatóvá kell tenni az állami kivásárlásokat és ki kell küszöbölni a hatalmi visszaélések lehetőségét. Sajnos ebben a tekintetben vannak aggályaink, hiszen  erőteljes árnyék vetődik egyes politikusokra a földek eladásával kapcsolatosan, akik viszont éppen a törvényhozás aktív szereplői” – fűzte hozzá.

A jelenlegi alkotmánymódosítás egyik fő civil szervezője az a Vidéki Platform volt, amely több kisebb érdekvédelmi csoportot képvisel az agrárium és élelmiszeripar területéről, köztük a Gazda Polgári Társulást. A kezdeményezést természetesen támogatta a dunaszerdahelyi székhelyű Szlovák Agrárkamara, illetve a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara is – hangsúlyozta Varga Péter.

„Ha kissé megkésett is, pozitívan értékelhetjük a termőföld alkotmányos védelmét. Hogy menyire lesz hatékony és mennyire fogja szolgálni a szántó-vető gazda érdekeit, az természetesen a további törvényalkotáson és Brüsszel álláspontján is múlhat, hiszen ami szlovákiai érdek, nem biztos, hogy egyben uniós érdek is, ahogy azt már többször tapasztalhattuk” – zárta nyilatkozatát Varga Péter, az MKP mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnöke.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz