2018. február 20., kedd - Aladár, Álmos
Cikkek közt...  Videók közt...  
Kevés a hazai élelmiszer az üzletek polcain 2016. február 26., péntek 20:16 | Hírek.sk | Forrás: hnonline.sk
POZSONY. Üzleteink polcain még mindig kevés a hazai termékek aránya. Ennek oka, hogy a szlovákiai szállítók még mindig nagyobb árréssel tudják csak eladni termékeiket, mint a külföldek. A hazai termelők kénytelenek megemelni termékeik árát, hogy költségeiket fedezni tudják.

„Tény, hogy a lakosság vásárláskor elsősorban az árak alapján dönt, tehát a hazai termékek helyett gyakran kerül külföldi áru a kosarába“ – magyarázta Milan Semančík, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPaPK) elnöke. Véleménye szerint a hazai termelőknek ugyanolyan esélyük kellene, hogy legyen termékeik értékesítésére, különben nincs esélyük, hogy versenybe szálljanak a külföldi konkurenciával.

Míg az élelmiszergyártók azt állítják, hogy a boltokban kevéssel 40 százalék alatt van a haza termékek aránya, addig a mezőgazdasági minisztérium teljesen más adatokkal rendelkezik. A tárca alig két hete közzétett felmérése szerint ez a szám meghaladja a 60 százalékot. Az agrártárca az üzletek forgalmára alapozta adatait, tehát hogy a felmérés során vizsgált 46 üzletláncban milyen volt az értékesített áru valós mennyisége.

„Az európai élelmiszerpiacon pillanatnyilag uralkodó káosz ellenére a hazai üzletekben nagyon jó a szlovák termékek értékesítési aránya“ – jelentette ki alig két hete Ľubomír Jahnátek, a mezőgazdasági tárca vezetője.

Az élelmiszer-ipari kamara viszont a kínált termékek mennyiségét hasonlította össze 56 üzletben. Adataik szerint a hazai élelmiszerek aránya már 2013 óta 40 százalék alatt mozog. „A környező posztkommunista országokban a hazai élelmiszerek aránya 70-80 százalék, a nyugat-európai országokban pedig a 80 százalékot is meghaladja“ – mondta Semančík.

A hazai lakosság – az agártárca és a kamara szerint is – a hazai termékek közül leggyakrabban krumplit és mézet vásárol. A minisztérium a baromfit és a cukrot is az első helyekre sorolja. Az élelmiszer-ipari kamara a két nevezett terméket csupán ranglétrája utolsó harmadában tünteti fel. Az ő véleményük szerint a tojás, a tej, az ásványvíz, a kenyér és a péksütemény a leggyakrabban vásárolt hazai termék.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz