2018. január 20., szombat - Fábián, Sebestyén
Cikkek közt...  Videók közt...  
A Munkatörvénykönyv újbóli jóváhagyása miatt tüntetett a szakszervezet 2015. január 28., szerda 9:33 | Hírek.sk | Forrás: Pravda.sk
POZSONY. A Kovo szakszervezet több száz tagja kedden a parlament épülete elé vonult, s a képviselőket arra szólította fel, hogy törjék meg az államfői vétót, és ismét az eredeti formájában szavazzák meg a Munkatörvénykönyv módosítását.

A munkakódex módosítása szigorítana az ügynökségi foglalkoztatás feltételein. A szakszervezet képviselőit fogadta Peter Pellegrini házelnök, Ján Richter munkaügyi miniszter és az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) frakcióvezetője, Jana Laššáková is. "Nekünk azt ígérték, hogy azt változatlan formában hagyják jóvá, csak az időpont tolódik ki, és később válik majd hatályossá“ – nyilatkozta a Kovo vezetője, Emil Machyna.

Korábban a tiltakozók az elnöki palota előtt is megálltak, hogy ekképp adjanak hangot elégedetlenségüknek amiatt, mert Andrej Kiska államfő a Munkatörvénykönyv módosításának alá nem írása előtt nem fogadta őket, így nem tudhatta az álláspontjukat.

"Örülnénk annak, ha az ilyen dolgok jóváhagyásakor érdeklődést mutatna az iránt, hogy velünk találkozzon“ – hangsúlyozta Machyna. Megjegyezte: az elnök mindig azt hangoztatja, hogy a gyengébbeket és a szociálisan rászorultakat akarja védelmezni. Szerinte az ügynökségek által foglalkoztatott emberek is közéjük tartoznak. Andrej Kiska még tavaly december közepén a parlamentnek újbóli megtárgyalásra visszaadta a Munkatörvénykönyv módosítását.

Robert Fico kormánya a módosítással az egyforma vagy hasonló munkát végző ügynökségi és belső vállalati alkalmazottak bérfeltételeinek a kiegyenlítését akarja elérni. E feltétel be nem tartása esetén a különbség kifizetéséért úgy az érintett ügynökségnek, mint a munkáltatónak felelősséget kell vállalnia.

Az államfő saját döntése indoklásaként felhozta, hogy a jóváhagyott módosítással összhangban több munkáltató fordult hozzá azzal a kéréssel, hogy azt adja vissza ismételt megtárgyalásra a parlamentnek.

„Azon aggodalmaiknak adtak hangot, hogy a jóváhagyott törvény aránytalanul növeli a költségeiket, és a munkáltatókra adminisztratív terheket ró, továbbá korlátozza azon képsességüket, hogy rugalmasan reagálhassanak a termékeik és szolgáltatásaik iránti keresletre, valamint bonyolítja, és meg is hiúsítja a szociálisan hátrányos helyzetben levő csoportok tagjainak alkalmazására irányuló programok megvalósítását, és végeredményben az újabb munkahelyek létesítését és a már meglevők megtartását is“ – olvasható az államfő indoklásában.

Az elnöki döntés további oka volt, hogy a jóváhagyott módosítások negatívan hatnak a foglalkoztatottságra és munkahelyek létesítésére.

„A jóváhagyott törvénnyel kapcsolatos, hozzám a szavazás után eljutó észrevételek terjedelmére és tartalmára való tekintettel (azok közül több már a legiszlatív eljárás során ismertté vált), valamint a benyújtott jelentés és az indokló jelentés tartalmára való tekintettel arra a véleményre jutottam, hogy a foglalkoztatottságra és a munkahelyek létesítésére gyakorolt hatások megítélése elégtelennek bizonyult, illetve csak formális volt“ – áll az elnök által kiadott jelentésben.

A parlament ma vitatja meg újra az államfő által visszautalt jogszabályt.

Fotógaléria
Megosztás:
Add a Startlaphoz