2016. szeptember 26., hétfő - Jusztina
Cikkek közt...  Videók közt...  
Lipšic távozásával oszlóban az ellenzékvideó 2016. szeptember 26., hétfő 09:18 POZSONY. Csupán fél év telt el a márciusi parlamenti választások óta, ám Daniel Lipšic, az Új Többség (NOVA) elnökének gázolásos ügyét követő távozásával egyre kevesebb szél marad az ellenzék vitorláiban, hiszen a képviselőségével párhuzamosan vállalkozói tevékenységet folytató Igor Matovič, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OźaNO) vezetőjének helyzete sem nevezhető éppen rózsásnak.
Kassa és Besztercebánya megyében él a legtöbb tartósan munkanélküli személy videó 2016. szeptember 26. | POZSONY. Annak ellenére, hogy csökken a szlovákiai munkanélküliség, a munkahivatalokban továbbra is sok tartósan munkanélküli személy sorakozik. Besztercebánya megyében az állástalanok egyharmada már hosszú ideje hiába keres munkát, Kassa megyében pedig a tartósan munkanélküliek összes sorstársuk egyötödét teszik ki – derül ki a Postabank elemzéséből, amit az SZK Munkaközpontjának adatai alapján állított össze.
Egyre több külföldi dolgozik Szlovákiában videó 2016. szeptember 26. | POZSONY. Szlovákiában augusztus végével 32,1 ezerre nőtt a külföldi munkavállalók száma. Az elmúlt év ugyanezen időszakával összehasonlítva számuk 9,1 ezerrel gyarapodott.
Danko: a képviselőnek 30 perc alatt ki kell tudnia fejteni véleményét videó 2016. szeptember 25. | POZSONY. Európában csupán három olyan ország van, ahol a törvényhozásban a képviselők felszólalását nem kötik időhöz. 20-30 perc alatt minden képviselő képes kell, hogy legyen kifejteni véleményét – jelentette ki Andrej Danko házelnök, a Szlovák Nemzeti Párt alelnöke a TA3 Politikában című vitaműsorában.
Kažimír: 60 ezer embert érinthet az átalánykiadások határának megemelése videó 2016. szeptember 25. | POZSONY. Csaknem 60 000 vállalkozót érint a kormány által szerdán jóváhagyott, az adófizetést és a járulékelvezetést érintő rendelkezésekre tett javaslat, melynek célja a magánvállalkozók átalányköltségei határértékének 40 százalékról 60 százalékra való megemelése – jelentette ki a közmédia 5 perc múlva 12 című vitaműsorában Peter Kažimír pénzügyminiszter.
A RegioJet is beszállna a pozsonyi integrált közlekedésbe videó 2016. szeptember 25. | POZSONY. A RegioJet magán közlekedési társaság is beszállna Pozsony megyei integrált közlekedésbe – erősítette meg a társaság szóvivője, Aleš Ondrůj, hozzátéve, hogy találkozni terveznek a Pozsonyi Integrált Közlekedés képviselőivel.
Kollár: meg kell erősíteni a betegek orvosokba vetett bizalmát videó 2016. szeptember 25. | POZSONY. A Szlovák Orvosi Kamara újra megválasztott elnöke, Marian Kollár ígéretet tett, hogy mindent megtesz a betegek és az orvosok közötti viszony javításáért, amely véleménye szerint még sosem volt nagyobb veszélyben, mint napjainkban. Mint mondta, minden építő jellegű bírálatért hálás.
Nem fogadott el új alapszabályt a KDH rendkívüli közgyűlése videó 2016. szeptember 25. | POZSONY. A vezetés javaslata ellenére sem fogadott el új alapszabályt a Kereszténydemokrata Mozgalom rendkívüli közgyűlése. A javaslat szerint az elnökségnek és magának az elnöknek is további kompetenciákat kellett volna kapnia.
Blahová: velejéig romlott a gyermekgondozási rendszer videó 2016. szeptember 25. | POZSONY. Velejéig romlott a gyermekgondozási rendszer Szlovákiában – véli Natália Blahová, a Szabadság és Szolidaritás képviselője, aki szerint ez az intézmények alkalmazotti szintjét – szakmai képesítés vagy létszám tekintetében – egyaránt érinti.
Intézményesített össztársadalmi magyar-magyar párbeszédet kezdeményez az MKP videó 2016. szeptember 24. | NASZVAD. A Magyar Közösség Pártja új vezetése röviddel júniusi megválasztása után célul tűzte ki a magyar-magyar párbeszéd megindítását. A terv most konkrét formát is öltött. A párt Országos Tanácsa ma Naszvadon megtartott ülésén döntött, hogy kezdeményezi a Magyar Érdekképviseleti és Egyeztető Tanács összehívását, mely a közösségen belüli magyar-magyar párbeszéd intézményeként az együttgondolkodás fóruma kíván lenni. „A célunk, hogy együttgondolkodással jövőképet adjunk a magyar közösségnek” – indokolta a döntést Menyhárt József, a párt elnöke.
Fico a Smer-SD vezetésének megújítását tervezi? videó 2016. szeptember 24. | POZSONY. Miközben Robert Kaliňák belügyminiszter csillaga már leáldozóban van a Smerben, helyére teljesen új vagy régi-új arcok pályáznak. A párt előtt két fontos rendezvény áll: a programalkotó konferencia és a közgyűlés. A szociáldemokratáknak tehát pár hónap múlva megújult programjuk és részben új szűkkörű pártvezetésük is lehet.
Még mindig szökésben a lipótvári fegyenc videó 2016. szeptember 24. | POZSONY. Továbbra is szökésben van a még 2016 júniusában a lipótvári börtönből megszökött rab, źubomír Behan. Most úgy tűnt, elfogják, de ismét kicsúszott a rendőrök keze közül. A razzia során helikoptert is bevetettek, a hatóságok házakat kutatnak át.
Pénzbírsággal sújthatják a házelnököt videó 2016. szeptember 24. | POZSONY. Nem csupán az Egyszerű emberek és Független Személyiségeket (OźANO) vezető Igor Matovič, hanem a Szlovák Nemzeti Pártban (SNS) elnöki tisztséget ellátó házelnök, Andrej Danko is vétett a törvénnyel szemben.
Tovább romlik a mezőgazdaság helyzete videó 2016. szeptember 24. | POZSONY. A nyugati országokkal összehasonlítva a szlovák mezőgazdászok még mindig csak szegény rokonok. Az Európai Uniótól kapott teljes támogatás átlagosan 17%-kal volt alacsonyabb, mint az EU-tagországok átlaga. A lemaradás egyéb mutatókon is látható.
A Speciális Büntetőbíróság elé kerül a nyitrai SPU két újabb korrupciós ügye videó 2016. szeptember 24. | POZSONY. A bazini Speciális Büntetőbíróság elé kerül a nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetem (SPU) két újabb korrupciós ügye.
A miniszterelnök tanácsadója adott tanácsokat a galántai nevelőintézet vezetésének videó 2016. szeptember 24. | POZSONY. "Semmi rosszat nem látok benne. Parlamenti képviselőként vettem részt a találkozón, nem tartottam fontosnak, hogy erről a kormányfőt is tájékoztassam" - jelentette ki Erik Tomáš.
Žiga: várhatóan október 27-én aláírják a CETA egyezményt videó 2016. szeptember 23. | POZSONY. Várhatóan október 27-én aláírják az Európai Unió és Kanada közti szabadkereskedelmi egyezményt (CETA) - jelentette be Peter Žiga szlovák gazdasági miniszter pénteken Pozsonyban, az Európai Uniós (EU) tagállamok kereskedelemért felelős minisztereinek informális találkozóján.
Elbukott a Fico és Kaliňák elleni bizalmatlansági indítvány videó 2016. szeptember 23. | POZSONY. A parlamentben a 9. ülésszak napirendi pontjaként pénteken került terítékre a Robert Fico kormányfő leváltására irányuló ellenzéki javaslat. Robert Fico is felszólalt a parlamentben, mint mondta, fölösleges az ülés, az ellenzék csak saját tartós védettségét építi. Meglepetés nem történt, leváltására mindössze 36-an szavaztak. Ezt követően kezdődött a Robert Kaliňák belügyminiszter elleni bizalmatlansági indítvány vitája, majd az újabb szavazás, amely szintén sikertelen volt.
Influenzaoltás tekintetében Európa legrosszabb országai közé tartozunk videó 2016. szeptember 23. | TRENCSÉN. Több éve egyre csökken az influenza ellen beoltott szlovákiai lakosok száma. Arányuk az előző influenzaszezonban 4,6 százalékot ért el, aminek köszönhetően Szlovákia Európa legrosszabb országai közé szorult.
Felmérés: hatpárti lenne a parlament videó 2016. szeptember 23. | POZSONY. Ha szeptemberben lettek volna a parlamenti választások, 29,6 százalékos választási aránnyal ismét az Irány - Szociáldemokrácia lett volna a győztes. A törvényhozásban összesen 52 szék lenne az övék. Második a szavazatok 17,5 százalékával a Szabadság és Szolidaritás lenne, a parlamentben 30 helyet szereznének, derül ki az AKO közvélemény-kutató ügynökség szeptemberi felmérésből.
Lipšic önmagának segíthet, Matovič árthat a mozgalomnak videó 2016. szeptember 23. | POZSONY. Igor Matovič nevét a márciusi parlamenti választások során közel 160 ezren karikázták be. Daniel Lipšicre csaknem 84 ezren szavaztak. Túlélné-e távozásukat az OžaNO-NOVA-csoportosulás?
Egy amerikai Pozsonyban magyarként videó 2016. szeptember 23. | POZSONY. Amerikaiként már beutazta a világot. Iskolát igazgatott Szkopjében, Vilniuszban, Tbilisziben… s most Pozsonyban. Világpolgár – mondhatnánk. Ám Robert Hinman, a pozsonyi amerikai iskola (Quality Schools International) igazgatója nem erre a címre vágyik. Magyar állampolgár akart lenni. Mert szíve és ősei tisztelete a magyar néphez és a magyar kultúrához húzza. Olyan erős kötelék ez, ami nem engedi őt.
Új alkalmazottak felvételét tervezi a cégek egyharmada videó 2016. szeptember 23. | POZSONY. Az idei év utolsó negyedében további alkalmazottak felvételét tervezik a cégek. A munkáltatók 11 százaléka dolgozói számának növelésével, 5 százaléka csökkentésével, 80 százaléka pedig semmiféle változással nem számol – derül ki a Manpower Slovensko társaság felméréséből.
Nem Lipšic az első, más képviselők is lemondtak mandátumukról videó 2016. szeptember 22. | POZSONY. A múltban, ahogy ezt most Daniel Lipšic teszi, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának más képviselői is lemondtak képviselői mandátumukról.
Az európai alapok felhasználását ellenőrzi az EP Petíciós Bizottsága Pozsonyban videó 2016. szeptember 22. | POZSONY. Ma és holnap Pozsonyban tárgyal az Európai Parlament Petíciós Bizottsága, amely az európai alapok felhasználását ellenőrzi.
Daniel Lipšic lemond képviselői mandátumáról videó 2016. szeptember 22. | POZSONY. Daniel Lipšic, az OźaNO-NOVA képviselője lemond képviselői mandátumáról. Döntését ma jelentette be a parlamentben. Az ügy előzménye, hogy hétfőn este Pozsonyban elgázolt egy gyalogost, aki belehalt a sérüléseibe.
Parlamenti ülés: terítéken az ellenzéki iskolatörvény-javaslatok videó 2016. szeptember 22. | POZSONY. Az iskolák fenntartóinak számító települések és megyék elveszíthetnék azt a jogukat, hogy elutasítsák az iskolaigazgatói posztra pályázó jelölteket. Ezt az OźaNO-NOVA és az SaS törvényhozói javasolták. Ilyen és hasonló javaslatokat vitat meg 9. ülésszaka 10. napján a parlament.
Közel 150 ezerrel nőtt tíz év alatt a nyugdíjasok száma videó 2016. szeptember 22. | POZSONY. A Szociális Biztosító nyilvántartásában ez év augusztus végén több mint 1,37 millió nyugdíjas szerepelt. Ez azt jelenti, hogy 2006 augusztusának végétől, azaz tíz év alatt a nyugdíjasok száma 147,6 ezerrel nőtt.
Távozhat a Smerből Zala, Flašíková Beňová is bírálta a pártot videó 2016. szeptember 22. | POZSONY. Az Irány-Szociáldemokrácia berkeiben sajtóértesülések szerint arról beszélnek, hogy Boris Zala EP-képviselő távozhat a párból. Az is felmerült, hogy nem ő lehet az egyetlen, mivel Monika Flašíková Beňová EP-képviselő többször is bírálóan szólt a párt dolgairól.
Valószínűleg csak Kiska találkozik a dalai lámával videó 2016. szeptember 22. | POZSONY. A szlovákiai látogatásra érkező tibeti szellemi vezetővel, a dalai lámával a SITA hírügynökség információi szerint a legmagasabb közjogi méltóságok közül csak Andrej Kiska köztársasági elnök találkozik. Nem találkozik vele sem a házelnök, sem a kormányfő.
Megtiltanák a segélyezetteknek a szerencsejátékokat videó 2016. szeptember 21. | POZSONY. Nem játszhatnak szerencsejátékokat az állami szociális segélyekben részesülők a jövő évtől - az erről szóló törvénymódosítás-tervezetet szerdai ülésén hagyta jóvá a Robert Fico vezette kabinet.
Első  Előző  1 / 554   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 14°C / 22°C
Holnap: 8°C / 21°C
Ógyalla
Ma: 10°C / 24°C
Holnap: 8°C / 21°C
Losonc
Ma: 6°C / 23°C
Holnap: 4°C / 18°C
Kassa
Ma: 3°C / 15°C
Holnap: 1°C / 15°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
71 éveNew Yorkban meghalt Bartók Béla, világhírű magyar zeneszerző és népdalgyűjtő.
307 éveMeghalt Bottyán János, közismert nevén Vak Bottyán kuruc generális, a Rákóczi-szabadságharc hadvezére.
239 éveMária Terézia áttelepítette a nagyszombati tudományegyetemet a budai királyi várba.
148 éveMeghalt August Ferdinand Möbius német matematikus, csillagász.
128 éveMegszületett T.S. Eliot amerikai származású, Nobel-díjas angol költő, drámaíró, kritikus.
Külföld Trump elismerné Jeruzsálemet Izrael fővárosának Trump elismerné Jeruzsálemet Izrael fővárosának videó WASHINGTON. Donald Trump, az amerikai republikánusok elnökjelöltje Jeruzsálem Izrael oszthatatlan fővárosaként való elismerését ígérte vasárnap New Yorkban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek. Benjamin Netanjahu később Hillary Clintonnal, a demokraták elnökjelöltjével is találkozott. Tűzpárbaj volt Malmöben videó A hírek szerint egy bandaháború fejezeteként maszkos mopedesek nyithattak tüzet egy luxusautóra. Az olaszok "védelmi Schengent" hoznának létre videó A javaslatcsomagot az olasz védelmi miniszter hétfőn mutatja be Pozsonyban európai kollégáinak.
Itthon Túl sokáig tart a krasznahorkai vár felújítása Túl sokáig tart a krasznahorkai vár felújítása videó KRASZNAHORKAVÁRALJA. A helybeliek szerint a 2012-ben tűzvész áldozatává vált nemzeti műemlék, a krasznahorkai vár felújítása túl sokáig tart. Az önkormányzat szerint a régóta zárva tartó vár nemcsak a helybeli lakosok, de a vállalkozók életét is nehezíti. A vár zárva tartása nemcsak a helybeli lakosok, a vállalkozók életét is nehezíti, már elkezdték a károk felmérését. Csaknem minden alsó tagozatos tanul idegen nyelvet videó Az angol, a francia és a német a legközkedveltebb az európai uniós tagországok alapiskolás diákjainak körében. Talaj menti fagyokra figyelmeztetnek a meteorológusok videó Hétfőn és kedden Közép- és Kelet-Szlovákia több régiójában akár -4 Celsius-fok alá is süllyedhet a hőmérséklet.
Magyar világ Migránsözöntől és újabb terrorcselekménytől is tartanak a magyarok Migránsözöntől és újabb terrorcselekménytől is tartanak a magyarok videó BUDAPEST. A Nézőpont Intézet legfrissebb, a Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatása szerint a magyarok több mint 80 százaléka arra számít, hogy a következő egy évben újabb bevándorlási hullám érheti el Európát, s csaknem 90 százalék szerint a közeljövőben ismét terrorcselekmény áldozata lehet Európa. A magyarok több mint 80 százaléka arra számít, hogy a következő egy évben újabb bevándorlási hullám érheti el Európát. Spöttle: minden robbantás terrortámadásnak minősül videó A szakértő szerint több minden állhat a támadás hátterében: szerelemféltés vagy bosszú is. Két rendőr megsérült Budapesten egy robbanásban Frissítvevideó Ismeretlen eredetű robbanás történt szombat késő este a budapesti Teréz körúton.
Kultúra 1956 – A Tóth Ilonka című darabbal ünnepel a Nemzeti Színház 1956 – A Tóth Ilonka című darabbal ünnepel a Nemzeti Színház videó BUDAPEST. A Tóth Ilonka című darabbal ünnepli az 1956-os forradalom 60. évfordulóját a Nemzeti Színház. A dokumentumok alapján készülő előadásban a problematikus kérdésekre, ellentmondásokra világítanak rá - mondta el Vidnyánszky Attila a teátrum nyílt napján tartott beszélgetésen. A dokumentumok alapján készülő előadásban a problematikus kérdésekre, ellentmondásokra világítanak rá. Minden hungarikumot bemutatnak az M1-en vasárnap videó Mind a 60 hungarikumot bemutatják vasárnap, az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! című Szent Mihály-napi műsor keretében. Szlovákia az Eva Nová című filmet nevezi az Oscar-mezőnybe videó Idén az Eva Nová kapta a legtöbb díjat a szlovák nemzeti filmdíjak átadásán.
Színes Komárom nyerte a IV. Belatti UJS Cupot Komárom nyerte a IV. Belatti UJS Cupot videó KOMÁROM. Szeptember 24-én rendezték meg Komáromban a IV. Bellatti UJS Cup felkészülési tornát, melyen a hazai VK Spartak UJS Komárno győzött. A hazai VK Spartak UJS Komárno mellett egy magyarországi és egy szerbiai együttes szerepelt a tornán. Romba dőlt Marokkó egyik leghíresebb látványossága videó A legzirai sziklaívek minden marokkói turisztikai prospektusban szerepeltek. Az angol a legnépszerűbb idegen nyelv az EU-ban videó Angolt mintegy 17 millióan tanulnak, amely a kisdiákok 97 százalékát tette ki uniós szinten.
Mozaik Megkezdte működését a világ legnagyobb rádiótávcsöve Megkezdte működését a világ legnagyobb rádiótávcsöve videó PEKING. Megkezdte működését vasárnap Kínában a világ legnagyobb egytányéros rádiótávcsöve, az 500 méter átmérőjű Aperture Spherical Telescope (FAST), amely távoli csillagok, galaxisok és esetleges földönkívüli civilizációk jeleit kutatja. Az 500 m átmérőjű Aperture Spherical Telescope távoli csillagok, galaxisok és esetleges földönkívüli civilizációk jeleit kutatja. Az évszázad végére eltűnhetnek a mangrove erdők videó A trópusi tengerpartok különleges sós lápvidékét az elszórt kommunális hulladék, az ipar és a mezőgazdaság egyaránt veszélyezteti. A gravitációs hullámok és az újfajta rákterápiák kutatói a Nobel-esélyesek közt videó A Thomson Reuters médiabirodalom 2002 óta 39 díjazottat jelzett pontosan előre.
Vélemény Varga Lajos: Beszéljünk iskolánk jövőjéről! - beszéljünk! Varga Lajos: Beszéljünk iskolánk jövőjéről! - beszéljünk! videó A TANDEM nonprofit szervezet, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és a Magyariskola.sk portál Beszéljünk iskolánk jövőjéről címmel közös projektet indítottak. A kezdeményezés célja, hogy a szülők bevonásával nyilvános párbeszéd induljon az iskoláink jövőjéről. A kezdeményezést csak üdvözölni lehet, hiszen időszerű, sőt évtizedek óta létező és máig nagyon sok a megválaszolatlanul hagyott kérdés. A jelenlegi rendszerben szó sem lehet a befogadó igényeiről, érdeklődéséről, tehát az aktivitás eleve kap egy hatalmas taslit. Agárdy Gábor: A pávatáncnak vége videó TTIP (egyelőre – hála Istennek) nincs, de (nemsokára) lesz nálunk GMO! Karaffa Attila: Nem vonakodom a munkától videó Amikor az acsarkodás, a behódolás, a gazdagság utáni vágy jellemzi társadalmunkat, akkor kell tanulnunk nagy elődeink példáiból.
Hitélet A nizzai terrortámadás áldozatainak hozzátartozóit fogadta a pápa A nizzai terrortámadás áldozatainak hozzátartozóit fogadta a pápa videó VATIKÁNVÁROS. A júliusban a francia nemzeti ünnepen Nizzában elkövetett, 86 halálos áldozatot követelő terrortámadásban meghaltak hozzátartozóit fogadta szombaton Ferenc pápa a Vatikánban. Az egyházfő azt szorgalmazta, hogy megbocsátással, szeretettel és tisztelettel forduljanak felebarátaik felé. Ferenc pápa: a sajtó szeresse az igazságot és tisztelje az emberi méltóságot videó A katolikus egyházfő az olasz újságírókamara tagjait fogadva a Vatikánban csütörtökön. Gyűjtést szerveznek az atyhai templom újjáépítésére videó A székelyföldi Atyha római katolikus temploma hétfőre virradóra égett le villámcsapás miatt.
Múltunk Őseink irthatták ki a hobbitokat Őseink irthatták ki a hobbitokat videó Az indonéziai Flores szigetén a Liang Bua nevű barlangban, amely a hobbitoknak is nevezett Homo floresiensis leghíresebb otthona volt egykoron, 46 ezer éves modern emberhez tartozó fogazat került elő. Bár ebből még nem szabad hosszú távú következtetéseket levonni, ám tény, sokasodnak azok a bizonyítékok, amelyek azt sugallják: a modern ember lehetett a felelős az alacsony növésű rokon eltűnéséért. A hobbitoknak is nevezett Homo floresiensis leghíresebb otthonában 46 ezer éves, a modern emberhez tartozó fogazatra bukkantak. Máig nem tudni hány gyermeket gyilkoltak meg az 56-os megtorlások során videó 1956 után leegyszerűsített, népbírósági eljárások során ítélték halálra "a vélt vagy valós forradalmárokat". Nemzetközi konferencia Prágában az 1956-os forradalomról Frissítvevideó Pető Tibor prágai magyar nagykövet a magyar történelem legfényesebb fejezetének minősítette az 1956-os forradalmat.
Fő támogatónk