2016. december 08., csütörtök - Mária
Cikkek közt...  Videók közt...  
Fico: a választókat nem lehet zsarolniFrissítvevideó 2016. december 08., csütörtök 19:21 POZSONY. A választókat nem lehet zsarolni, mert nincs a világon akkora „macsó”, aki azt mondhatná a választóinak, ha a népszavazáson nem az ő elvárásai szerint fognak szavazni, akkor lemond – jelentette ki az olaszországi népszavazás eredményeinek margójára Robert Fico miniszterelnök.
Nagy élelmiszer-ellenőrzést tartottak karácsony előtt videó 2016. december 08. | POZSONY. Karácsony előtt az emberek többet vásárolnak, mint az év többi szakaszában. Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyeleti Hivatal ezért nagy élelmiszer-ellenőrzést tartott, amely az olyan élelmiszereket, csemegéket is érintette, amelyeket az ünnepi időszakban nagyobb mennyiségben fogyasztanak az emberek.
Lajčák jelezte, érdeklődünk az EBESZ-elnökség iránt videó 2016. december 08. | POZSONY, HAMBURG. Elkezdődött csütörtökön a németországi Hamburgban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) legfőbb vezető testülete, a tagállami külügyminiszterekből álló Miniszteri Tanács kétnapos tanácskozása. Miroslav Lajčák külügyminiszter jelezte, Szlovákia érdeklődik a soros elnöki tisztség iránt 2019-ben.
Egyre több szlovák fiatal támogatja a szélsőségeseket videó 2016. december 08. | POZSONY. A szlovák fiatalok többsége a szélsőjobboldali Kotleba–Mi Szlovákiánk Néppártot támogatja. Nagy népszerűségnek örvend a párt vezetője, Marian Kotleba, a Besztercebányai kerület elnöke is – derült ki a pozsonyi Közéleti Kérdések Intézetének (IVO) legújabb tanulmányából.
Mečiari amnesztiák – Danko megoldáskeresésre szólítja Ficót és Kiskát videó 2016. december 08. | POZSONY. Andrej Danko házelnök, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke Robert Fico miniszterelnököt és Andrej Kiska köztársasági elnököt arra szólította fel, hogy közösen találjanak megoldást a mečiari amnesztiákra. A parlament elnöke úgy véli, az amnesztiák parlament általi eltörléséről csak az Alkotmánybíróság dönthet.
Mindinkább többen kapnak karácsonyi jutalmat vagy 13. fizetést videó 2016. december 08. | POZSONY. Szlovákiában is akadnak olyan munkáltatók, akik karácsony közeledtével pénzjutalommal, illetve 13. fizetéssel kedveskednek alkalmazottaiknak. Úgy tűnik, hogy ezen a téren javulás tapasztalható, mivel az összeg nagysága 10 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, emellett egyre többen kapnak ilyen juttatást.
A tervezettnél hamarabb érhet véget az idei utolsó parlamenti ülés videó 2016. december 08. | POZSONY. Az idei év utolsó parlamenti ülésének végéig még 11 napirendi pontot kell megvitatniuk a képviselőknek. Bár az eredeti tervek szerint a jövő héten is tanácskoztak volna még a honatyák, úgy tűnik, hogy az ülés korábban véget ér.
Volt titkosszolgálati vezető: a mečiari amnesztiákat törölni kell videó 2016. december 08. | POZSONY. Kétségtelen, hogy el kell törölni Vladimír Mečiar volt szlovák kormányfő amnesztiáit – jelentette ki Peter Tóth volt újságíró, a szlovák titkosszolgálat elhárításának egykori vezetője.
Drucker: még nincs megoldás videó 2016. december 07. | POZSONY. Egyelőre nem született meg a megegyezés az Union egészségbiztosító és a Szlovákiai Kórházak Szövetsége között – közölte szerdán Tomáš Drucker egészségügyi miniszter.
Tárcaközi egyeztetésen a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvény videó 2016. december 07. | POZSONY. A kulturális minisztérium tegnap adta tárcaközi egyeztetésre a várhatóan 2017 júniusában érvénybe lépő törvényt a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról. A törvényjavaslat szerint a Kisebbségi Kulturális Alap 2017 júliusában kezdi meg működését, így a 2018-ra tervezett pályázatokat már itt bírálják el.
Matovičnak és Kotleba képviselőinek nyilvánosan bocsánatot kell kérniük videó 2016. december 07. | POZSONY. Igor Matovičnak, valamint Milan Mazureknek és Stabislav Mizíknek nyilvánosan, a parlament plénumában kellene elnézést kérniük kijelentéseikért – határozott a parlament mandátumvizsgáló és mentelmi bizottsága szerdán. Nem valószínű, hogy a bocsánatkérésre sor kerül.
Javítana a választási rendszeren a Szabadság és Szolidaritás videó 2016. december 07. | POZSONY. Az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás 18 pontban javítana a választási rendszeren, mégpedig úgy, hogy a három alapelven alapuló javasolt változásoknak köszönhetően igazságosabban lehessen felmérni a többség akaratát – közölte Richard Sulík pártelnök és Martin Klus parlamenti képviselő.
Flašíková Beňová: ha Kaliňák marad, fölösleges a közgyűlés videó 2016. december 07. | POZSONY. Ha az Irány-Szociáldemokrácia hétvégi közgyűlése után is Robert Kaliňák marad a párt alelnöke, akkor alapjában véve fölösleges a közgyűlés – vélekedett Monika Flašíková Beňová, a Smer-SD egyik alapítója és jelenlegi európai parlamenti képviselője.
ASL: az állam a lakosság vállára helyezi az egészségügy finanszírozásának terhét videó 2016. december 07. | POZSONY. Az aktív lakosság vállára helyezi az egészségügy finanszírozásának terhét az állam – hívták fel a figyelmet a magánorvosok, akik kifogásolják, hogy jövőre 3,78 százalékra csökken az állam által biztosított személyek után befizetendő járulék aránya. Úgy vélik, a rendszer nem veszi figyelembe azt, hogy a gazdaságilag aktív lakosoktól több pénz folyik be a rendszerbe.
Nem tudott tárgyalni törvényhozás, üres volt a parlament videó 2016. december 07. | POZSONY. A parlamenti képviselők a törvényhozás 11. ülésének 10. napján nem tudtak miről tárgyalni, ugyanis szinte alig volt honatya az ülésteremben, azok is hiányoztak, akiknek javaslatukat kellett volna előterjeszteni. Andrej Hrnčiar házelnök-helyettes megszakította az ülést.
Lipšic balesete – A felek megállapodtak a kártérítésről videó 2016. december 07. | POZSONY. Daniel Lipšic volt parlamenti képviselő megegyezett a kártérítés nagyságáról az általa szeptemberben elütött idős férfi családjával. A Plus 7 dní hetilap birtokában van a Daniel Lipšiccel írásban megkötött megállapodás szövege, amelyből kiderül: a baleset okozója a hozzátartozóknak kifizeti a temetéssel járó költségeket és a további kártérítést.
Az Európai Bizottság felszólította a kormányt a vasúti kétnyelvűség rendezésére videó 2016. december 07. | POZSONY. A felvidéki jogsértések ügyében beadott petíciókról, a Sokszínű Európa című pályázati kiírásról, továbbá az Európai Parlament és több uniós tagország élén várható változások Európát érintő esetleges következményeiről, valamint Szlovákia soros uniós elnöki feladatkörének ellátásáról is kérdezte portálunk Csáky Pált, a Magyar Közösség Pártja európai parlamenti képviselőjét.
A menedékjogot kapott szír keresztények több mint egyharmada visszatért Irakba videó 2016. december 07. | NYITRA. Akadnak, akik egy jótékonysági koncert bevételével segítenék az Irakból Szlovákiába szállított szír keresztény családokat. A december 11-i hangversenyre a nyitrai Karol Spišák Régi Színházban kerül majd sor, szervezője a barsbesei római katolikus plébánia és a pozbai Studnička polgári társulás.
Szlovák milliárdosoknak és egy kínai óriásnak is a kassai U.S. Steelre fáj a foguk videó 2016. december 06. | POZSONY. Egy kínai óriás és a cseh Třineci Vasművek mögött álló szlovák milliárdosok egy csoportja is ajánlatot tett a kassai acélművekre az amerikai U. S. Steel konszernnek – adta hírül a SME és a Hospodárske noviny napilap. Peter Žiga gazdasági miniszter is megszólalt az ügyben. Mint mondta, ha valóban eladásra kerülne Szlovákia legnagyobb munkaadó vállalata, arról a kormány elsőként tudna.
Lassult a gazdaság a harmadik negyedévben videó 2016. december 06. | POZSONY. Lassult a szlovák gazdaság növekedési üteme: a harmadik negyedévben 0,7 százalékkal gyarapodott a hazai össztermék (GDP) az előző negyedévben mért 0,9 százalékkal szemben - jelentette a szlovák statisztikai hivatal kedden.
A Mečiar-amnesztiákat tárgyalta a törvényhozás videó 2016. december 06. | POZSONY. A Mečiar-amnesztiákat elítélő, a kormányhivatal által megfogalmazott nyilatkozat is napirenden van a parlament 11. ülésének 9. ülésnapján. A plénumban az említett nyilatkozattal egyidejűleg az amnesztiák eltörlésére vonatkozó javaslat is van, ezt az ellenzéki Ján Budaj terjesztette be. Az esti szavazáson mind a két javaslat zöld utat kapott. A kormánynyilatkozatot jóváhagyták, az eltörlésre vonatkozó javaslatot második olvasatba utalták.
Alkotmánybíróságra kerül a parlament házszabály-módosítása videó 2016. december 06. | POZSONY. Alkotmánybíróságra adja a parlament házszabályának módosítását az ellenzék. A pártok úgy vélik, hogy az alkotmányellenes. Jelezték azt is, hogy beadványukkal készek akár az Európai Emberi Jogi Bírósághoz is fordulni majd, ha a gyakorlat azt mutatja, hogy korlátozzák képviselői jogaikat.
A parlament megtörte az államfői vétót - ismét jóváhagyták a házszabályt videó 2016. december 06. | POZSONY. Jóváhagyta, s így az államfői vétót felülírva véglegesítette a törvényhozás a parlament házszabályának azt a módosítását, amely több tekintetben is szigorítja a tárgyalás menetére vonatkozó szabályokat, s amelynek aláírását Andrej Kiska köztársasági elnök korábban arra hivatkozva tagadta meg, hogy az korlátozhatja a képviselők politikai jogait.
Kötelező katonai szolgálatról álmodozik Gajdoš? videó 2016. december 06. | POZSONY. Peter Gajdoš védelmi miniszter a napokban ismertette az önkéntes katonai szolgálat vonzerejének növelését célzó friss lépéseit. A legjelentősebb bónuszok között a szolgálatért járó magasabb zsold, illetve a kiképzés idejének lefaragása említhető meg. Vajon Gajdoš kezdeményezése a francia szocialisták mintájára végül egészen a sorkötelesség visszaállításához vezet? Ivo Samson biztonsági szakértő szerint bizonyos körülmények között Szlovákiának nem ártana fontolóra vennie a dolgot.
Nem várható valódi változás a Smer közgyűlésén videó 2016. december 06. | POZSONY. Ján Baránek politológus úgy véli, az Irány-Szociáldemokrácia hétvégi közgyűlésén várható személycserék – Dušan Čaplovič és Pavol Paška távozása az alelnöki posztról – semmit sem oldanak meg, s ezek csak „látszólagos változtatások”.
Tízéves börtönbüntetésre ítélték Mojsejovát videó 2016. december 06. | KASSA. A Kassai I-es számú Járásbíróság hétfőn különösen súlyos csalás vétségében bűnösnek találta a televíziós valóságshow-k révén elhíresült kassai Eleonóra Mojsejovát. A nőt a legalacsonyabb őrzési szintű börtönben letöltendő 10 éves szabadságvesztésre ítélték. A döntés nem jogerős. Azzal szemben fellebbezni 15 napig lehetséges.
Brüsszeli segítség a vasúti kétnyelvűségnek videó 2016. december 06. | KOMÁROM. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága befogadta a Fiatal Függetlenek év elején benyújtott petícióját, így az EP érdemben fog tárgyalni és határozatot hozni a szlovákiai vasúti kétnyelvűségről.
Átlagosan 1700 eurót hagytunk az üzletekben az első félévben videó 2016. december 05. | POZSONY. Több mint 9,2 milliárd eurós bevételre tettek szert a 2016-os esztendő első félévében a szlovákiai üzletek. Ha ezt az összeget a lakosság számarányára bontanánk le, akkor az egy főre eső első hat havi bevásárlás összege elérné az 1700 eurót – derül ki a Poštová banka elemzéséből. Az igazi vásárlási őrületre azonban rendszerint az utolsó negyedévben, s azon belül is decemberben kerül sor.
Union: rossz a rendszer finanszírozása, de a páciens nincs veszélyben videó 2016. december 05. | POZSONY. Egészségügyi ellátás nélkül maradnak az Union egészségbiztosító páciensei? Erre a veszélyre figyelmeztetett ugyanis múlt héten a Szlovákiai Kórházak Szövetsége, amelynek tagjai sorban mondják fel az Unionnal kötött szerződésüket. Az egészségbiztosító védekezik, rámutatva, hogy elsősorban a finanszírozási rendszeren kellene változtatni, s egyúttal leszögezi, a páciens nincs veszélyben.
Áder és Kiska: sosem voltak még ilyen jók a magyar-szlovák kapcsolatok videó 2016. december 05. | BUDAPEST, POZSONY. Sosem volt még olyan jó a magyar-szlovák gazdasági kapcsolatrendszer, mint most - mondta Áder János köztársasági elnök hétfőn, miután szlovák kollégáját, Andrej Kiskát fogadta a Sándor-palotában.
A lakosság mintegy 40 százaléka támogatja a pedagógusbérek emelését videó 2016. december 05. | POZSONY. A lakosság 38,1 százaléka támogatja a tanítók bérének jelentős megemelését, de csaknem hasonló a béremelést elutasítók tábora is. Az egyik oldalra sem hajlók aránya szintén magas, 23,7 százalék – derül ki a TNS ügynökség által a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete számára 1 150 személy bevonásával készített felmérésből.
Első  Előző  1 / 573   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -4°C / -2°C
Holnap: -2°C / 9°C
Ógyalla
Ma: -4°C / -2°C
Holnap: -5°C / 6°C
Losonc
Ma: -8°C / -6°C
Holnap: -8°C / -2°C
Kassa
Ma: -4°C / -4°C
Holnap: -5°C / -3°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
162 éveA Szeplőtelen fogantatás napja
36 éveNew Yorkban lelőtték John Lennont.
29 éveRonald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár fegyverek leszereléséről szóló egyezményt írt alá.
474 éveLondonban megszületett Stuart Mária, aki 1561-től 1567-ig Skócia királynője volt.
331 éveMegszületett Johann Maria Farina német illatszergyártó, a kölnivíz feltalálója.
Külföld Német hírszerzők: Moszkva megpróbálja destabilizálni Németországot Német hírszerzők: Moszkva megpróbálja destabilizálni Németországot videó BERLIN. Moszkva dezinformációs kampányok és kibertámadások segítségével destabilizálná Németországot a parlamenti választások előtt - értesített a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal csütörtökön. Dezinformációs kampányokkal és kibertámadásokkal destabilizálnák Németországot a parlamenti választások előtt a BfV szerint. Erős földrengés volt a Salamon-szigeteknél és Kaliforniánál videó A Richter-skála szerinti 7,7-es erejű földrengés volt Salamon-szigetek környékén, korábban 6,5-es Kaliforniánál. Fogyasztásmanipuláló szoftvert keresnek a Porschénél a hatóságok videó A Porsche közleményt adott ki, miszerint autói megfelelnek az érvényes törvényi követelményeknek.
Itthon Megjelent a Muszkaföldön dokumentumfilm Megjelent a Muszkaföldön dokumentumfilm videó KOMÁROM. Bemutatta a Muszkaföldön című dokumentumfilmjét a Fórum Kisebbségkutató Intézet, amely a második világháború után szovjet hadifogságba került felvidéki leventék és honvédek sorsát dolgozza fel 75 percben. A Fórum Kisebbségkutató Intézet egy honlapot is készített, ahol külön-külön megismerhetők a visszaemlékezők egyéni történetei is. Négytagú családot gázoltak el Légen videó Két személy, köztük egy négy hónapos kisfiú súlyos sérüléseket szenvedett. Karácsonyi jótékonysági koncert Nagy Tibikéért videó Az izomsorvadásban szenvedő kisfiú gyógyszereire, orvosi és kezelési kiadásaira gyűjtenek a 2016. december 20-i koncerten.
Magyar világ Magyarországra tartó tartálykocsiban bújtak el határsértők Magyarországra tartó tartálykocsiban bújtak el határsértők videó BUDAPEST, BÉCS. Egy Magyarországra tartó román rendszámú tartálykocsiban elrejtőzve próbált 42, Romániában már regisztrált menedékkérő illegálisan átjutni a román-magyar határon - közölte csütörtökön a román határrendőrség. Tizenegy illegális bevándorlót pedig az ausztriai Tirol tartományban közlekedő tehervonatokon tartóztattak fel. Tizenegy illegális bevándorlót pedig az ausztriai Tirol tartományban közlekedő tehervonatokon tartóztattak fel. Lázár: szorításban van Magyarország videó A kormány szövetségesekkel vagy támogatók hiányában is kitart a korábbi álláspontja mellett - jelentette ki Lázár János. A kereskedőházak segítik a magyar-szlovák kapcsolatok bővülését videó Hangsúlyozták, hogy a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése Szlovákiának és Magyarországnak egyaránt előnyös.
Kultúra A Dal 2017 - Bemutatták a 30 elődöntőst A Dal 2017 - Bemutatták a 30 elődöntőst videó BUDAPEST. Bemutatták A Dal 2017 30 elődöntős produkcióját csütörtökön a budapesti Akvárium Klubban. A versenybe bejutottak között van a Kállay-Saunders András, aki immár negyedszer száll versenybe A Dal történetében. Bemutatták A Dal 2017 30 elődöntős produkcióját csütörtökön a budapesti Akvárium Klubban. Szlovákiába látogat a The Golden Voices of Gospel videó A világhírű New York-i énekegyüttes Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Szereden és Pozsonyban ad koncertet december 12-15. között. Versvándor Torockón videó Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versmondó lesz a torockói Duna Ház vendége.
Színes Barátságos meccsre hívta a Chapecoensét az FC Barcelona Barátságos meccsre hívta a Chapecoensét az FC Barcelona videó BARCELONA. Barátságos mérkőzésre hívta meg az FC Barcelona a brazil Chapecoensét, amelynek 19 labdarúgója vesztette életét egy múlt hétfői légikatasztrófában. A katalán klub pénteken közölte, hogy augusztusban a dél-amerikai gárdát látná vendégül a Joan Gamper Kupán a Camp Nou stadionban. Utolsó hazai meccsére készül a komáromi röplabdacsapat videó Új vezetőedzőjével, a szlovák válogatott szövetségi kapitányával, Miroslav Palguttal készül utolsó idei hazai meccsére a csapat. Rövidpályás úszó-vb - Hosszú Katinka két aranyérmet nyert videó A háromszoros olimpiai bajnok klasszis ezúttal 200 méter pillangón és 100 méter háton diadalmaskodott.
Mozaik Minden ötödik uniós állampolgár egészségét károsítja a passzív dohányzás Minden ötödik uniós állampolgár egészségét károsítja a passzív dohányzás videó BRÜSSZEL. Minden ötödik uniós állampolgár egészségét károsítja a passzív dohányzás, az európai lakosság 21,6 százaléka szenved akaratán kívül a mások által kifújt dohányfüst belélegzésétől - közölte az Eurostat szerdán közreadott elemzésében. Az európai lakosság 21,6 százaléka szenved akaratán kívül a mások által kifújt dohányfüst belélegzésétől. Hatalmas repedés keletkezett az Antarktisz jegén videó A képződmény arra enged következtetni, hogy néhány év leforgása alatt egy nagyobb jégtömb fog leszakadni a kontinensről. Kisebb meteorit robbant fel Szibéria felett videó A délnyugat-szibériai Hakaszföld lakói fényes tűzgömböt láthattak a kedd esti égbolton.
Vélemény Agárdy Gábor: A sajtócsend bája Agárdy Gábor: A sajtócsend bája videó A negyedik hatalmi ág - a sajtó - Európa-szerte és otthon is mélyen hallgatott arról a beszédről, amelyet az ENSZ újonnan megválasztott főtitkára António Guterres tarott az „Európa Liszabon-víziója“ témájú találkozón 2016. november 23-án. António Guterres, az ENSZ újonnan megválasztott főtitkára kerek perec kimondta, hogy a „migráció nem probléma, hanem megoldás“. Farkas Iván: Megvan a jövő évi költségvetés - a rózsaszín számok beszürkülhetnek videó A kedvező adatok csak akkor tarthatók, ha a makrogazdasági folyamatok a pénzügyi tárca optimista előrejelzése szerint alakulnak. Agárdy Gábor: Egyáltalán kell-e az Európa Parlament? videó Az Európai Bizottságot senki sem választja közvetlenül - ezért egy igazi demokráciában az EP döntésének kell érvényesülnie.
Hitélet Áder János határon túli püspököket fogadott Áder János határon túli püspököket fogadott videó BUDAPEST. Áder János meggyőződése szerint az egyházak segítenek abban, hogy a kisebbségben élő honfitársaink nem veszítik el önmagukban a magyart. A köztársasági elnök erről a határon túli egyházi vezetők tiszteletére adott ebéden beszélt csütörtökön a Sándor-palotában. A magyar államfő szerint az egyházak segítenek abban, hogy a kisebbségben élő honfitársaink nem veszítik el önmagukban a magyart. Megalakult az első vatikáni nőszervezet videó A kis állam történetében ilyenre még nem volt példa - jelentette a Vatikáni Rádió. Ferenc pápa megáldotta a győri bencés templom új harangjait videó A harangokat kísérő harminctagú győri delegációból heten személyesen is találkozhattak a pápával.
Múltunk 1956 legvéresebb sortüze volt Salgótarjánban 1956 legvéresebb sortüze volt Salgótarjánban videó SALGÓTARJÁN. 1956. december 8-án Salgótarjánban szovjet katonák és magyar karhatalmisták tüzet nyitottak a békésen tüntető tömegre. A sortűzben legkevesebb 46 (más források szerint 131) ember meghalt. A helyszínen 27-en meghaltak, de az áldozatok száma máig nem biztos, a becslések 46 és 131 között változnak. Meghalt Adolf Burger, "Hitler pénzhamisítója" videó A holokauszttúlélő visszaemlékezései alapján Oscar-díjas film is készült a gigantikus náci pénzhamisítási akcióról. Nem használták ki a Pearl Harbor utáni káoszt a japánok videó A "gyalázat napja" után Franklin D. Roosevelt elnök hadat üzent Japánnak, az Egyesült Államok belépett a háborúba.
Fő támogatónk