2018. március 24., szombat - Gábor, Karina
Cikkek közt...  Videók közt...  
Figyelem, éjjel óraátállítás!videó 2018. március 24., szombat 10:00 POZSONY. Március 24-én, szombatról vasárnapra virradó éjjel 2 órakor 3 órára kell átállítanunk az óránkat, a téli időszámításról visszatérünk a közép-európai, vagyis a nyári időszámításra. Így egy órával kevesebbet alhatunk.
A fertőzöttek közöttünk élnek videó 2011. április 12. | POZSONY. A HIV és a sárgaság sokkal gyorsabban terjed Szlovákiában, mint azt gondoljuk – figyelmeztet egynapos kampánya során az Odyseus egyesület. Ezt a figyelmeztetést festették fel az aktivisták több pozsonyi házra, természetesen az önkormányzat beleegyezésével.
Csáky még nem döntött videó 2011. április 12. | POZSONY. Csáky Pál még nem döntötte el, harcba száll-e az MKP valamelyik vezető tisztségéért. A volt pártelnök ezt kedden közölte a szlovák sajtóirodával. A szombati kongresszus előtt folynak a találgatások, vajon Csáky Pál visszakerül-e az MKP vezetésébe, s ha igen, milyen poszton.
Sulík szerint Zemkovának vissza kellene adnia a végkielégítését videó 2011. április 12. | POZSONY. Richard Sulík házelnök szerint a jutalmát nem, de felvett végkielégítését vissza kellene adnia Miloslava Zemkovának. Feltételezem, hogy az igazgatónő felelősségteljesen és erkölcsösen jár el – mondta kedden újságírók előtt Richard Sulík. A Sme napilap információi szerint Zemková, miután távozott a közszolgálati rádió éléről, négy havi fizetésének megfelelő végkielégítést vett fel.
MKP: Az SNS provokál videó 2011. április 12. | POZSONY. A Magyar Koalíció Pártja felháborító és provokatív politikai marketing-kísérletnek tartja az Szlovák Nemzeti Párt népszavazási kezdeményezését arról, hogy az ország területén a hivatalokban kizárólag a szlovák nyelvet lehessen használni.
Bővül a nagyszombati PSA Peugeot Citroën videó 2011. április 11. | NAGYSZOMBAT. Jövőre beindul a harmadik műszak a nagyszombati Peugeot Citroën autógyárban. Itt gyártják ugyanis a cég új autóját. 2012-ben 300 ezer gépkocsira emelkedik a nagyszombati üzem éves kapacitása. A 120 millió eurós beruházással létrehozott új gyártósoron 900 embernek biztosítanak munkát.
Slota: meg kell védeni a szlovák államiságot videó 2011. április 11. | POZSONY, ÉRSEKÚJVÁR. Nem véletlen, hogy a Szlovák Nemzeti Párt Elnöksége Dél-Szlovákiában ülésezett. Ennek egyik oka a kisebbségi nyelvhasználati törvény, amelyet a múlt héten első olvasatban megszavazott a parlament – mondta a tanácskozást követő sajtóértekezleten Ján Slota pártelnök. Most arról van szó, hogy a „hazaáruló” kormánykoalíció ellenében sikerül-e megvédeni a szlovák államiságot – hangoztatta.
Spišiak elégedett a rendőrség munkájával videó 2011. április 11. | POZSONY. A januárban meghirdetett rendőrségi reform eredményei meglátszanak. Soha nem volt olyan jó a bűnözési statisztika, mint az elmúlt hónapokban – mondta Jaroslav Spišiak országos rendőrparancsnok. „Mindennel elégedett vagyok. A célokat úgy állítottuk fel, hogy csak én hittem a sikerben“ – fogalmazott.
Kiadják Magyarországnak Jozef Roháčot videó 2011. április 11. | POZSONY. Szlovákia kiadja Jozef Roháčot Magyarországnak - így döntött hétfőn a legfelsőbb szlovák bíróság. A zárt ülésen a testület elutasította Roháč fellebbezését a Nyitra Megyei Bíróság korábbi döntése ellen, amely kiadta őt Magyarországnak.
Tetemes károkat okozott a vihar a Magas-Tátrában videó 2011. április 11. | MAGAS-TÁTRA VÁROS (VYSOKÉ TATRY. Jelentős károkot okozott a vihar Magas-Tátra városában. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet időközben másodfokúra csökkentette Magas-Tátra térségében a riasztást, de a rendkívüli állapotot még nem oldotta fel a helyi válságstáb.
Közel 200 tűzoltó próbálja megfékezni a tüzet a Nagy-Fátrában videó 2011. április 11. | ÓHEGY (STARÉ HORY). Még mindig lángol az erdő a beszetercebányai járáshoz tartozó Óhegyen. Közel kétszáz tűzoltó dolgozik a tűz megfékezésén. Munkájukat nehezíti, hogy nehezen megközelíthető terepre kell a vizet eljuttatni.
Orkán erejű széllökések várhatóak a magasan fekvő területeken videó 2011. április 10. | MAGASTÁTRA VÁROS. Megállás nélkül folyik a kárelhárítás Magastátra (Vysoké Tatry) városban. Vasárnap délre az útkarbantartók szabaddá tették a közutakat. Károk főként a leszakított tetők, kidőlt fák, és megrongálódott autóbusz megállók miatt keletkeztek, becslések szerint 250 ezer euró értékben.
Beindult a népszámlálási kampány videó 2011. április 09. | Szlovákiában a többi EU tagországhoz hasonlóan 2011 május 21-én népszámlálás lesz, melynek során felmérik a lakosság összetételét és vagyoni helyzetét. A tíz évente szervezett népszámlálást első ízben tartják egyidejűleg az EU minden tagországában.
MKP kongresszus: Berényire 11, Csákyra 4 jelölés érkezett videó 2011. április 09. | POZSONY. A 17 járás közül nem mindegyik élt az elnökjelölés lehetőségével. Berényi Józsefet 11 járási konferencia, Csáky Pált 4 alapszervezet jelölte a pártelnöki tisztségbe. Az MKP alapszabálya szerint a közgyűlés küldöttei is tehetnek jelöléseket, így a 11:4 arányból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Ahogy Berényi József elnök fogalmazott, „ezek csak jelzésértékű nominációk, lehetnek még változások”.
Turistacsalogató roma telep Kakaslomnicon videó 2011. április 09. | KAKASLOMNIC. A tátraaljai Kakaslomnic (Veľká Lomnica) település polgármestere látogathatóvá tenné a helyi roma telepet a turistákat és az érdeklődők számára. A Késmárkhoz közeli falucska vezetője szerint ez az új és felettébb érdekes célpont nemcsak a Magas Tátra-régió idegenforgalmát színesítené, hanem konkrét segítséget jelentene a romáknak is. Hivatalos becslések szerint mintegy félmillió roma él Szlovákiában.
Járhatatlan a Magas-Tátra videó 2011. április 09. | POZSONY,KASSA. Az éjszaka tomboló vihar utakat tett járhatatlanná a Magas-Tátrában. A tövestől kicsavart fák eltorlaszoltak több főutat illetve a tátrai villamos vonalat. A hatóságok lezárták a Tátralomnic /Tatranská Lomnica/ és Ótátrafüred /Starý Smokovec/ közötti szakaszt, mert a vihar további fákat dönthet az úttestre.
Indulatos vita Révkomárom büdzséjéről videó 2011. április 08. | KOMÁROM. Továbbra sincs nyugalom a révkomáromi városházán. A Most-Híd frakciója elutasítja Anton Marek polgármester terveit a városi büdzsé konszolidálására. Révkomárom tetemes adósságai miatt az új polgármester áthidaló hitelhez folyamodik a „kifizetetlen számlák rendezésére” és csökkenteni szeretné a városháza alkalmazottainak számát is. A Most-Híd városi képviselői kifogásolják, hogy a fennálló problémákat velük nem vitatta meg a polgármester.
Csapások az önkormányzatokra videó 2011. április 08. | POZSONY. A polgármesteri fizetések tervezett csökkentése után újabb csapást jelentene az önkormányzatokra a testületek karcsúsítása. Így értékeli a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása /ZMOS/a liberálisok ötletét, hogy költségmegtakarítás céljából csökkentsék a helyi képviselőtestületek létszámát.
A nyugatiak jobbat kapnak a pénzükért, mint mi videó 2011. április 08. | POZSONY. Az Európai Unió új tagállamai nem ugyanazt a minőséget kapják, mint a régiek. Rosszabbat. A csomagolás ugyanaz marad, de a „tartalom“ mennyiségében, minőségében, tisztaságában hatalmasak a különbségek – állapította meg a fogyasztók hazai szövetsége. A szlovák, a magyar vagy a cseh vásárlóknak lenne okuk a panaszra, az osztrákoknak vagy a németeknek már kevésbé.
Szélvihar miatti készültség a Tátrában videó 2011. április 08. | MAGASTÁTRA VÁROS. Készültséget hirdetett pénteken reggel Magastátra város (Vysoké Tatry) polgármestere a szélvihar miatt. A településen tetők, kerítések és ablakok rongálódtak meg. A természeti csapás által okozott kár mintegy 37 ezer euró.
Czajlik József kerülhet a kassai Thália élére videó 2011. április 08. | KASSA. Kiértékelték a Thália Színház igazgatói posztjára kiírt pályázatot. A beérkezett 6 pályamunkából ötöt fogadott el a pályázatokat elbíráló ad-hoc bizottság. A hírek.sk értesülése szerint a testület Czajlik Józsefet javasolja a Thália igazgatójának.
Lehallgatási botrány: Nagy József nem hisz Štefanovnak videó 2011. április 07. | POZSONY. Nagy József környezetvédelmi miniszter nem hisz Igor Štefanovnak, a Szlovák Nemzeti Párt képviselőjének, aki szerdán ismét arról beszélt, hogy Daniel Lipšic belügyminiszter tudtával magas beosztású kormánytisztviselőket figyelnek meg. Az állítólagos lehallgatások kapcsán Nagy József neve merült fel.
Népszámlálás: Beindult a kampánygépezet videó 2011. április 07. | POZSONY. A hírek.sk is bekapcsolódik a nemzetiség vállalására ösztönző népszámlálási kampányba. "Eljuttatunk portáljukhoz minden, a népszámlálási kampánnyal kapcsolatos információt, videót és reklámanyagot" – közölte Tóth Károly a hazai magyar civil szervezetek és a pártok kampányát koordináló Kerekasztal szóvivője.
Újabb vizsgálat indul Vareha ellen videó 2011. április 07. | POZSONY. A főögyészség csütörtökön bejelentette: magyar gyanúsítottja is van Mikuláš Vareha kelet-szlovákiai nagyvállalkozó adócsalási ügyének. A magyar állampolgárt ugyanazon a napon vették őrizetbe, mint a közel 30 millió eurós adócsalás gyanúja miatt letartóztatott Varehát.
Tiltakoznak a német befektetők, „ők nem tolvajok“ videó 2011. április 07. | POZSONY. Richard Sulík lopással vádolja a nyugati befektetőket. A szlovák törvényhozás elnöke szerdán közölte, hozzá is eljutottak olyan értesülések, melyek szerint a vegyes vállalatok külföldi befektetői "saját zsebre" dolgoznak, így a stratégiai jelentőségű vállalatokból a szlovák államnak gyakorlatilag semmi haszna nincs.
Spišiak liftboy volt? videó 2011. április 07. | POZSONY. Ján Slota „szenzációs” leleplezést közölt csütörtökön Jaroslav Spišiak országos rendőrparancsnokról. A magas rangú tisztviselő ellen – mint mondta - 1991-ben benzinlopás miatt fegyelmi eljárás indult, ami büntetéssel végződött, de nem ez volt Spišiak egyetlen vétsége – állítja a nemzeti párt vezére.
Tömeges elbocsátás az összevont szlovák rádiónál és televíziónál videó 2011. április 06. | POZSONY. Tömeges elbocsátásra készül a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS). A januárban összevont szlovák közszolgálati médiumnál összesen 408 állás szűnik meg - közölte Alexandra Stullerová Korenová, az RTVS szóvivője szerdán.
Lehallgatták Nagy József minisztert? videó 2011. április 06. | Pozsony. Igor Štefanov, az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) parlamenti képviselője szerint újságírókat, parlamenti képviselőket, és egy kormánytagot is lehallgattak a belügyminiszter tudtával a szlovák hatóságok. A lehallgatott miniszter állítólag Nagy József, a környezetvédelmi tárca vezetője.
Róbert Fico: Orbán konfliktusba sodorhatja Európát videó 2011. április 06. | POZSONY. Magyar zászlókat helyeztek az ellenzéki képviselők a parlamenti vezetők elé a törvényhozás üléstermében, miután a kormánykoalíció elutasította a legerősebb ellenzéki párt által kezdeményezett rendkívüli ülés napirendjét. A Robert Fico vezette Smer-SD nyilatkozatot akart elfogadtatni a parlamenttel a szlovák-magyar kapcsolatokról és Magyarország Szlovákia-politikájáról.
Az ellenzéki indítványok megbuktak videó 2011. április 06. | POZSONY. A parlament szerdán nem szavazta meg a Smer-SD ÁFA módosításról, a privatizáció leállításáról, és a bankadóról szóló törvényjavaslatát, de mindhárom témáról élesen vitázott a koalíció és az ellenzék.
Révkomáromban lefestették a templom magyar feliratát videó 2011. április 06. | KOMÁROM. Az MKP komáromi szervezete megdöbbenését fejezi ki, amiért a Rozália templom korábbi magyar nyelvű feliratait a felújító cég munkásai lemázolták. A párt felszólítja a helyi esperest, hogy állíttassa vissza a feliratokat.
Első  Előző   683 / 688   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: 1°C / 8°C
Holnap: -1°C / 8°C
Ógyalla
Ma: 0°C / 8°C
Holnap: -2°C / 7°C
Losonc
Ma: -2°C / 5°C
Holnap: -5°C / 4°C
Kassa
Ma: -5°C / 6°C
Holnap: -7°C / 7°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
144 éveBudapesten megszületett Harry Houdini mágus és szabaduló művész.
415 éveMeghalt I. Erzsébet angol királynő, a Tudor-ház utolsó sarja.
334 éveMegszületett Bél Mátyás polihisztor, író, evangélikus lelkész, történet- és földrajztudós.
174 éveMegszületett Arany László tanulmányíró, költő, Arany János fia.
136 éveRobert Koch német természettudós bejelentette a tuberkolózis kórokozójának és a baktériumoknak a felfedezését.
Külföld Meghalt a francia csendőr, akit a túszejtő muszlim terrorista megsebesített Meghalt a francia csendőr, akit a túszejtő muszlim terrorista megsebesített videó Meghalt a pénteki dél-franciaországi túszdrámában megsebesült csendőr, aki önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig. Gerard Collomb francia belügyminiszter szombat reggel a Twitter közösségi portálon azt írta, hogy Arnaud Beltrame a hazájáért halt meg. Halálával - a túszejtőt is beleszámolva - ötre emelkedett a halálos áldozatok száma. 15-en sebesültek meg. Cambridge Analytica - Házkutatás kezdődött a cég londoni irodáiban videó Azt próbálják kideríteni, gyűjtött-e a cég felhatalmazás nélkül személyes adatokat a Facebook közösségi portálról. Puigdemont elleni európai elfogatóparancs kiadásáról döntött a bíróság videó A leváltott katalán elnök mellett volt kormányának külföldön lévő négy tagja ellen adtak ki európai elfogatóparancsot.
Itthon Potápi: a szülőföldjükön boldoguló fiatalok a magyar jövőt erősítik Potápi: a szülőföldjükön boldoguló fiatalok a magyar jövőt erősítik videó DUNASZERDAHELY. A fiatalok a szülőföldjükön megszerzett tudással és helyben való érvényesülésükkel a magyar jövőt erősítik - jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Dunaszerdahelyen, ahol köszöntőt mondott a 2015, a külhoni magyar szakképzés éve program keretében megvalósult fejlesztések átadásán csütörtökön. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár átadta a magyar kormány támogatásával megvalósult fejlesztéseket Dunaszerdahelyen. Megjelent a Csoóri Sándor Alap új pályázati felhívása a népi kultúra támogatására videó 2018-ban a támogatottak köre kibővül, idén a tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek is benyújthatják pályázatukat. Arany János Emlékkonferencia Királyhelmecen videó Egy héten belül két Arany Jánossal kapcsolatos esemény is zajlott a Bodrogközi Magyar Közösségi Ház területén.
Magyar világ Elbúcsúztatták Balás-Piri Lászlót a Farkasréti temetőben Elbúcsúztatták Balás-Piri Lászlót a Farkasréti temetőben videó BUDAPEST. Végső búcsút vettek Balás-Piri László 1956-os hőstől, politikai elítélttől és a Terror Háza Múzeumot is üzemeltető közalapítvány kuratóriumának elnökétől a Farkasréti temetőben, pénteken Budapesten. Balás-Piri László 1956 pesti srácainak és lányainak egyik utolsó hiteles tanúja - fogalmazott Balog Zoltán. Magyar fejlesztésű autóbuszokat kapott a honvédség videó Simicskó István az átadón hangsúlyozta, hogy a magyar honvédek akár életüket is feláldozzák Magyarország biztonságáért. Orbán: időt nyertünk videó "Világossá tettem, hogy nem tudunk elfogadni semmilyen javaslatot a kötelező kvótára nézve" - fogalmazott a magyar miniszterelnök.
Kultúra Trianon-rockoperát mutatnak be júniusban a Hősök terén Trianon-rockoperát mutatnak be júniusban a Hősök terén videó BUDAPEST. Trianon címmel nagyszabású rockoperát mutatnak be június 22-én és 23-án a budapesti Hősök terén. A több száz szereplőt felvonultató darab rendezője, a szövegek összeállítója Koltay Gábor, a zeneszerző Koltay Gergely. A több száz szereplőt felvonultató darab rendezője, a szövegek összeállítója Koltay Gábor, a zeneszerző Koltay Gergely. Kassán mutatkozott be az Erdélyi Magyar Írók Ligája videó Tavaszi felolvasó körútja egyetlen felvidéki helyszíneként Kassát, a MaJel Rovás Központot választotta a liga. Nádas Péter kapja az idei Aegon Művészeti Díjat videó Az elismeréssel az előző év kiemelkedő, kortárs szépirodalmi alkotását jutalmazzák.
Színes Kuzminová szenzációs sikere Kuzminová szenzációs sikere videó Anastasia Kuzminová szlovák biatlonista a világbajnoki sorozatban első helyen végzett a sprintverseny összesítésében, annak ellenére, hogy a 9. körben, a 7,5 kilométeres szakaszon nem jutott be az első tízbe, csupán a 12. helyen végzett, és a győztes fehérorosz biatlonistához, Darja Domračevovához képest 1:05,2 percet vesztett. Első helyen végzett a sprintverseny összesítésében a szibériai Tyumenyben. Ausztrál Nagydíj - Hamiltoné az első rajtkocka a szezonnyitón videó A 33 éves Hamiltonnak ez pályafutása 73. pole pozíciója, Ausztráliában hetedszer győzött az időmérőn. Varga Csaba hegymászó a Kancsendzöngára indul videó Az erdélyi magyar hegymászó emléktáblát is elhelyez Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek.
Mozaik A rákos sejtek számára kaput nyitnak a nyirokcsomók a vérrendszerbe A rákos sejtek számára kaput nyitnak a nyirokcsomók a vérrendszerbe videó BÉCS. A véredényeken keresztül jutnak a rákos sejtek a nyirokcsomókból a vérrendszerbe, ezáltal terjednek el gyorsan a testben - állapították meg osztrák kutatók a Science című szaklapban megjelent tanulmányukban. A rákos betegek számára különösen rossz hír, ha a nyirokcsomókat is érintik a tumoros sejtek. Gyorsan növekszik a csendes-óceáni műanyaghulladék mennyisége videó 1,6 millió négyzetkilométeres vízfelületen úszó műanyag szemétfoltban 8 százalék az apró műanyagszemcsék mennyisége. Sisakos agyi szkennert fejlesztettek ki brit kutatók videó Ultrakönnyű és rendkívül érzékeny agyi képalkotó eszközt fejlesztettek ki brit kutatók.
Vélemény Aich Péter: Ellenségek Aich Péter: Ellenségek videó Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Sokfélék: akad ezek között valós, rejtett, képzelt, veszélyes, ártatlan, na és persze „jóakaró” is. Néha nehéz megkülönböztetni. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Szlovákiának – mint minden államnak – van egy csomó ellensége. Figyelemreméltó és fontos viszont pillanatnyilag kettő van. Őry Péter: Őszödi beszéd felvidéki módra! videó Nem tudom, lesz-e újabb felvonása a felvidéki Őszödnek. Viszont határozottan úgy fest, a nézők erősen unják a színdarabot. Berényi József: 1848-1989-2018 videó Átmeneti szövetség alakult tehát ki ismét köztünk és a szlovák közvélemény jelentős része között, úgy, mint 1989-ben.
Hitélet Géresi Róbert: az egész felvidéki magyar református közösséget tüntették ki Géresi Róbert: az egész felvidéki magyar református közösséget tüntették ki videó A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettese 2018. március 15-én, Magyarország nemzeti ünnepe alkalmából. Az ebből az alkalomból készült beszélgetésben géresi Róbert elmondta, az egész felvidéki magyar református közösséget tüntették ki, hisz „közösségünk a felvidéki magyar jelenlét meghatározó tényezője“. A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült a püspökhelyettes. Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét videó Virágvasárnap Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek a keresztények A csíksomlyói hegynyeregben mutatják be a Csíksomlyói passiót videó A darabot a hagyományos pünkösdi zarándoklat helyszínén mutatja be augusztusban a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes
Múltunk Felmérés: A szlovák nemzeti felkelés a legkedvezőbben értékelt történelmi esemény Szlovákiában Felmérés: A szlovák nemzeti felkelés a legkedvezőbben értékelt történelmi esemény Szlovákiában videó POZSONY. A Focus közvélemény-kutató ügynökség a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) és a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete (SÚ SAV) számára 2018. március 7-e és 13-a között, 1012 felnőtt korú személy megkérdezésével készített felmérése szerint a szlovák nemzeti felkelés a szlovák társadalom által legpozitívabban értékelt történelmi esemény. Az önálló Szlovákia megalakulása a 2., az 1989-es bársonyos forradalom a 3. helyen szerepel. Március 23. - A magyar-lengyel barátság napja videó Az ünnep alkalmából pénteken és szombaton hivatalos látogatást tesz Magyarországon Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök. Újabb 2. világháborús hadihajó roncsait fedezték fel videó Előkerültek a USS Juneau roncsai, amelynek fedélzetén vesztette életét az öt Sullivan-testvér.
Fő támogatónk