2018. február 20., kedd - Aladár, Álmos
Cikkek közt...  Videók közt...  
Megfelelő jogi védelem kell a nemzeti kisebbségek számáravideó 2018. február 20., kedd 12:06 BRÜSSZEL, POZSONY. Nyilvános meghallgatásra került sor az uniós polgárságról az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának február 19-ei ülésén. A meghallgatáson az uniós polgársággal és az azzal kapcsolatos alapvető jogokkal, többek között a kisebbségi jogok kapcsolatával foglalkozó szakemberek és nemzetközi akadémikusok fejtették ki a véleményüket, továbbá eszmecserére is sor került az uniós polgárság kapcsán.
Tiltakoznak a német befektetők, „ők nem tolvajok“ videó 2011. április 07. | POZSONY. Richard Sulík lopással vádolja a nyugati befektetőket. A szlovák törvényhozás elnöke szerdán közölte, hozzá is eljutottak olyan értesülések, melyek szerint a vegyes vállalatok külföldi befektetői "saját zsebre" dolgoznak, így a stratégiai jelentőségű vállalatokból a szlovák államnak gyakorlatilag semmi haszna nincs.
Spišiak liftboy volt? videó 2011. április 07. | POZSONY. Ján Slota „szenzációs” leleplezést közölt csütörtökön Jaroslav Spišiak országos rendőrparancsnokról. A magas rangú tisztviselő ellen – mint mondta - 1991-ben benzinlopás miatt fegyelmi eljárás indult, ami büntetéssel végződött, de nem ez volt Spišiak egyetlen vétsége – állítja a nemzeti párt vezére.
Tömeges elbocsátás az összevont szlovák rádiónál és televíziónál videó 2011. április 06. | POZSONY. Tömeges elbocsátásra készül a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS). A januárban összevont szlovák közszolgálati médiumnál összesen 408 állás szűnik meg - közölte Alexandra Stullerová Korenová, az RTVS szóvivője szerdán.
Lehallgatták Nagy József minisztert? videó 2011. április 06. | Pozsony. Igor Štefanov, az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) parlamenti képviselője szerint újságírókat, parlamenti képviselőket, és egy kormánytagot is lehallgattak a belügyminiszter tudtával a szlovák hatóságok. A lehallgatott miniszter állítólag Nagy József, a környezetvédelmi tárca vezetője.
Róbert Fico: Orbán konfliktusba sodorhatja Európát videó 2011. április 06. | POZSONY. Magyar zászlókat helyeztek az ellenzéki képviselők a parlamenti vezetők elé a törvényhozás üléstermében, miután a kormánykoalíció elutasította a legerősebb ellenzéki párt által kezdeményezett rendkívüli ülés napirendjét. A Robert Fico vezette Smer-SD nyilatkozatot akart elfogadtatni a parlamenttel a szlovák-magyar kapcsolatokról és Magyarország Szlovákia-politikájáról.
Az ellenzéki indítványok megbuktak videó 2011. április 06. | POZSONY. A parlament szerdán nem szavazta meg a Smer-SD ÁFA módosításról, a privatizáció leállításáról, és a bankadóról szóló törvényjavaslatát, de mindhárom témáról élesen vitázott a koalíció és az ellenzék.
Révkomáromban lefestették a templom magyar feliratát videó 2011. április 06. | KOMÁROM. Az MKP komáromi szervezete megdöbbenését fejezi ki, amiért a Rozália templom korábbi magyar nyelvű feliratait a felújító cég munkásai lemázolták. A párt felszólítja a helyi esperest, hogy állíttassa vissza a feliratokat.
Figeľ: Mivel foglalkozzon a magyar kisebbség? videó 2011. április 06. | POZSONY. Ján Figeľ szerint a szlovák-magyar viszony kérdéseit normális keretek között a parlamentben kell rendezni, de nem rendkívüli üléseken. Ehhez bátorságra és megfontoltságra van szükség - hangoztatta a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke.
Bérstopp a polgármestereknek videó 2011. április 05. | POZSONY. Tíz százalékkal csökken a polgármesterek fizetése, megvonták tőlük a jutalmak lehetőségét, lelépőjük pedig havi bérük legfeljebb háromszorosa lehet, s azt is csak akkor kapják meg, ha legalább hat hónapot töltöttek a hivatalukban.
Kisebbségi nyelvhasználat: A kereszténydemokraták kifogásolják videó 2011. április 05. | POZSONY. A parlamentben kedden 2.olvasatba jutott kisebbségi nyelvhasználati törvényt nemcsak az ellenzék bírálja, fenntartásai vannak a KDH egyes képviselőinek és az Egyszerű Emberek csoportnak is. Előrelátható, hogy a törvénymódosítás átültetése a parlamentben nem lesz egyszerű.
Nyílt szavazással választható a főügyész videó 2011. április 05. | POZSONY. A kormánykoalíció a parlamentben elérte célját, módosult a házszabály, megnyílt az út a legfőbb ügyész nyílt szavazáásal történő megválasztásához. Az ellenzék a kezdetektől élesen bírálta a játékszabályok megváltoztatását. Dobroslav Trnka volt főügyész emiatt korábban panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz.
Slota népszavazást akar a kizárólagos szlovák nyelvhasználatról videó 2011. április 05. | POZSONY. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) megpróbálja kiharcolni, hogy a Szlovák Köztársaság egész területén a szlovák legyen a kizárólagos hivatali nyelv. Az ellenzéki párt ennek érdekében népszavazást kezdeményez - jelentette be Ján Slota, a nemzetiek elnöke kedden a pozsonyi parlamentben.
Bomba ketyeg a kormánykoalíció bőröndjében videó 2011. április 05. | POZSONY. Ketyegő bombát hordoz a kormánykoalíció saját bőröndjében – vélekedik Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke. Ez a ketyegő bomba a gazdasági szakember szerint az adóhivatalok drasztikus átalakítása.
MKP: Két jelölt van az elnöki tisztségre videó 2011. április 05. | POZSONY. Befejeződtek az MKP járási konferenciái. Tizenhat járásban az országos elnöki tisztségre Berényi Józsefet, a párt jelenlegi elnökét jelölték, két járásban Csáky Pál volt elnök kapott bizalmat erre a posztra. Általános vélemény, hogy az országos elnökség összetételében változásokra kerül sor - írja keddi számában a pozsonyi Új Szó.
Megszűnhet 5000 kórházi ágy videó 2011. április 04. | POZSONY. Az egészségügyi tárca elfogadta a biztosítók elemzésének fő megállapítását, hogy a kórházi ágyak egytizede felesleges. Eszerint tehát a takarékosság első lépéseként július elsejétől 3500-5000 kórházi ágyat megszüntetnének.
Biztosítás: Változnak a járulékok videó 2011. április 04. | POZSONY. Nem vált be az ellenzéki Smer-SD reménye, hogy a "magyar állampolgársággal kapcsolatos problémákat" rendkívüli ülésen vitathathatják meg, lépéskényszerbe hozva ezáltal a pozsonyi kabinetet. A kormányzó pártok nem kérnek a fejmosásból. Hétfőn este megállapodtak: nem szavazzák meg a rendkívüli ülés napirendjét. Megegyeztek ugyanakkor az adó- és járulékreform részleteiben is.
Pozsony aggódik a magyarországi szlovákok miatt videó 2011. április 04. | POZSONY. Jóllehet lassult a magyarországi szlovákok asszimilációja, ám az identitás és a nyelv elvesztése továbbra is gyors ütemű - állítja a pozsonyi Határon Túli Szlovákok Hivatala (HTSZH) hétfői közleményében. Pozsony fontosnak tartja, hogy a legközelebbi népszámláláson a kérdezőbiztosok között a szlovákok is megfelelő számban képviselve legyenek.
Már Čarnogurský is Magyarországgal riogat videó 2011. április 04. | PRÁGA, POZSONY. Magyarország szalámitaktikával megpróbálja elérni a trianoni szerződés felülvizsgálatát. Az "Orbán-kormány külpolitikai expanzió-
jának elsőrendű célpontja Szlovákia" - állítja Ján Čarnogurský volt szlovák kormányfő az aktualne.cz cseh hírportá-
lon olvasható blogbejegyzésében. Nem ez az első eset, hogy az oroszbarát beállítottságú jogász nyilvánosan véleményt mond a szlovák-magyar viszonyról.
A munkáltatók sem elégedettek a munkatörvénykönyvvel videó 2011. április 04. | POZSONY. A szakszervezetekhez hasonlóan a Munkáltatók Országos Szövetsége (AZZZ) is elégedetlen a munkatörvénykönyv tervezett módosításával. A szervezet többek között eltörölné a minimálbér intézményét, és a rendelkezést, hogy az egészségkárosodottakat csak a munkaügyi hivatalok jóváhagyásával lehessen elbocsátani.
Az osztrákok szerint a szlovák atomerőművek megbuknak a stressz-teszten videó 2011. április 04. | POZSONY, BÉCS. Egyik szlovák atomerőmű sem menne át a terhelési próbán – jósolja az Österreich osztrák napilap. A jászói (Jaslovské Bohunice) és a mohi (Mohi) atomerőműveket szakértőkre hivatkozva a 10 legveszélyesebb nukleáris objektum közé sorolta az újság. A japán természeti katasztrófa után vezető európai politikusok szorgalmazzák, ki kell vizsgálni, „mit bírnak ki” az európai kontinens atomerőművei.
Berényi szerint Ficoék sikeresen bomlasztják a kormánykoalíciót videó 2011. április 04. | POZSONY. A szlovák kormánykoalíció nem képes módosítani a felvidéki magyarokat sújtó állampolgársági törvényt - vélekedik Berényi József, az MKP elnöke. A Magyar Fórum legfrisebb számában a magyar politikus cinikusnak nevezi politikai riválisa, Bugár Béla állítását, miszerint „a labda most Magyarország felén pattog".
Sulíkék megtorpedózhatják az Európai Stabilitási Mechanizmust videó 2011. április 03. | POZSONY. Richard Sulík házelnök, a Szabadság és Szolidaritás elnöke szerint nem kizárt, hogy képviselői nem támogatják az új eurómentő csomagot. Sulík azzal érvelt a közszolgálati rádióban, hogy ha nemmel szavaznak, Pozsony megtakarít hat milliárd eurót.
Bugár és Paška együtt bírálta Orbánt videó 2011. április 02. | POZSONY. A TA3 hírtelevízió beszélgető műsorában Bugár Béla a Most-Híd elnöke, és Pavol Paška, a Smer-SD alelnöke egybehangzóan bírálta Orbán Viktor miniszterelnök, illetve a magyar kormány Szlovákia-polikáját. Bugár szerint a magyar miniszterelnök befolyásolta a szlovák törvényhozási folyamatot.
Csáky újra hajlandó szerepet vállalni az MKP vezetésében videó 2011. április 02. | POZSONY. Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt elnöke hajlandó vállalni bármiféle tisztséget, amellyel a párt áprilisi tisztújító kongresszusán esetleg megbízzák.

Sztrájkkészültség a kórházakban videó 2011. április 01. | POZSONY. Több pénzt és a kórházak megtartását követelte az a mintegy 300 egészségügyi dolgozó, aki a minisztérium épülete előtt sztrájkkészültséget hirdetett. A pénzt nemcsak maguknak, hanem az egész ágazatnak kérik.
Bugár szerint nem kell Orbán miatt "összerántani" a parlamentet videó 2011. április 01. | POZSONY. Az ellenzék, de főleg a Smer kihasznál minden alkalmat, hogy elbizonytalanítsa és félelemben tartsa az embereket - hangoztatta Bugár Béla pénteki sajtóértekezletén. A Most-Híd elnöke ellenzi a Smer-SD kezdeményezését, hogy a parlament rendkívüli ülésen foglalkozzon a „Magyarország felől mutatkozó veszéllyel“.
Lezárult a kisebbségi nyelvtörvény első olvasatos vitája videó 2011. április 01. | POZSONY. Többé vagy kevésbé nyílt magyarellenes támadások, illetve a szlovák honatyák egymás elleni személyeskedő kirohanásai jellemezték pénteken is a kisebbségi nyelvek hivatalos szlovákiai használatát szabályozó törvény módosításának első olvastban zajló vitáját a parlamentben. A szavazást keddre halasztották.
Mécsesgyújtás Dubovský emlékére videó 2011. április 01. | TRENCSÉN, TORNALJA. Tornalja központjában mécseseket gyújtva mintegy 300 ember tisztelgett Dubovský László egykori polgármester emléke előtt. A népszerű expolgármester csütörtöki tragikus halála megdöbbentette a város lakosságát. Az esetet vizsgálja a rendőrség, s vétség elkövetése gyanújában eljárást is indított.
Roháč fegyverével ölték meg Fenyőt videó 2011. április 01. | POZSONY, BUDAPEST. Megoldódhat a 13 évvel ezelőtti Fenyő-gyilkosság; a nyitrai ügyészségen ugyanis a Blikknek megerősítették, valóban a médiavállalkozó kivégzése ügyében ül kiadatási őrizetben Jozef Roháč, mégpedig gyanúsítottként - írta pénteken az újság.
A Doprastav vasutat épít Magyarországon videó 2011. április 01. | POZSONY, BUDAPEST. A Budapest-kelenföldi pályaudvar és Tárnok közötti 22 kilométeres vasúti szakasz megépítésére kiírt nemzetközi pályázatot a szlovák Doprastav vezette konzorcium nyerte el. Az óriáscég elsősorban Lengyelországban vállal útépítési munkákat.
Első  Előző   674 / 678   Következő  Utolsó
Időjárás
Pozsony
Ma: -1°C / -0°C
Holnap: -3°C / 0°C
Ógyalla
Ma: -1°C / 0°C
Holnap: -3°C / 1°C
Losonc
Ma: -1°C / 4°C
Holnap: -4°C / 2°C
Kassa
Ma: -0°C / 5°C
Holnap: -4°C / 1°C
Részletes keresés
Szórészlet: Rovat: Dátum: -tól - -ig Hol: Cikkek közt...Videók közt...
Csatlakozzon FACEBOOK oldalunkhoz
Mai napon történt
207 éveA papírpénzt értékének egyötödére cserélték, míg a réz hatkrajcárosokat kivonták a forgalomból.
197 éveMegszületett Feszl Frigyes építész, a pesti Vigadó tervezője.
174 éveMegszületett Munkácsy Mihály festőművész (Ecce homo, Krisztus Pilátus előtt, Golgota).
132 éveMegszületett Kun Béla politikus, aki 1919-ben a Tanácsköztársaság idején a kommün tényleges vezetője volt.
107 éveMegszületett Énekes István olimpiai bajnok ökölvívó, aki 29 alkalommal volt tagja a magyar válogatottnak.
Külföld A schengeni határellenőrzések megszüntetését sürgeti Bulgária A schengeni határellenőrzések megszüntetését sürgeti Bulgária videó SZÓFIA. Bulgária a schengeni övezeten belüli határellenőrzések megszüntetését sürgeti. Ez ugyanis ellentmond a személyek, a tőke, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgása uniós alapszabadságának - mondta Ekaterina Zaharieva bolgár külügyminiszter a Die Welt című német lap keddi számában megjelent interjújában, amelyből előzetesen részleteket közöltek hírügynökségek. A bolgár külügyminiszter egyben követelte, hogy Bulgária és Románia is csatlakozhasson a schengeni övezethez. Erdogan: a török hadsereg megkezdi Afrín ostromát videó A hadművelet idáig Afrín peremvidékein, nehéz terepviszonyok között, erdőkkel borított hegyekben zajlott. Új stratégiát alkalmaz Skandináviában az Iszlám Állam videó Új stratégiával igyekszik a beszervezéseket igazgatni az Iszlám Állam, a kiutasított menedékkérők pedig fogékonyak erre.
Itthon Havazás Pozsonyban, szmog Turócszentmártonban és Rózsahegyen Havazás Pozsonyban, szmog Turócszentmártonban és Rózsahegyen videó POZSONY. A főváros elsősorban magasabban fekvő területein egészen az éjszakai órákig 5-6 centiméternyi friss hó hullhat – hívja fel rá a figyelmet Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ), amely Pozsonyra vonatkozólag kedd este tíz óráig elsőfokú, sárga riasztást adott ki. A meteorológusok mindemellett Turócszentmártonban és Rózsahegyen szmogra is figyelmeztetnek. A fővárosban több helyütt is sűrű a forgalom, illetve a sofőrök balesetekre is figyelmeztetnek. 14. országos találkozójukat tartották Gútán a téli úszók videó Csaknem 35 úszó merült a háromfokos vízbe Gútán – a Vág és a Kis-Duna összefolyásánál. III. Éjszaka az Ipariban – érdekes programok várják az érdeklődőket videó Február 22-én 18 órakor kezdődik az Éjszaka az Ipariban című komáromi rendezvény, ahová bárki betérhet.
Magyar világ Ukrán külügyminiszter-helyettes: nem teljesíthető a magyar kisebbség minden kívánsága Ukrán külügyminiszter-helyettes: nem teljesíthető a magyar kisebbség minden kívánsága videó KIJEV. Ukrajna nem tudja teljesíteni a kárpátaljai magyar kisebbségnek az oktatás nyelvére vonatkozó minden kívánságát - jelentette ki Olena Zerkal, európai integrációért felelős ukrán külügyminiszter-helyettes az Ötös ukrán televízió műsorában, amelyből kedden idézett részleteket a Zerkalo Nyegyeli című hetilap internetes oldalán. Az oktatás nyelvéről szóló rendelkezések bevezetését 2020-ról 2023-ra módosítja. Orbán Bulgáriában: elfogadhatatlan az EU új migrációs javaslata videó Bulgária elismerést érdemel, mert megvédte a külső határait, amivel Magyarországot is - mondta a miniszterelnök hétfőn Szófiában. Elemző: Pozitív töltetűvé vált az „elmúlt nyolc év” kifejezés videó Vasárnap megtartotta évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök. A beszédet Deák Dániel politológus értékelte az M1-en.
Kultúra Edith és Marlene Edith és Marlene videó A Komáromi Jókai Színház új bemutatóra készül. Edith Piaf életének néhány jelentős pillanatát Pataki Éva forgatókönyvíró dolgozta fel olyan módon, hogy a kis Edith életét Marlene Dietrich, Piaf kortársának fókuszán keresztül mutatja be. Címszereplői Holocsy Krisztina (Edith Piaf) és Holocsy Katalin (Marlene Dietrich). Több mint 24 ezren látták a Seuso-kincset Kecskeméten videó A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse Miskolcon, Nyíregyházán, majd 2018 nyarától Budapesten lesz látható. Több mint 110 ezer néző látta az első hétvégén a Valami Amerika 3-at videó A film a rendszerváltás óta a második legjobb magyar filmes nyitóhétvégét érte el, megelőzve az Üvegtigris 2 eredményét is.
Színes Ismét a Costes lett az év étterme Magyarországon Ismét a Costes lett az év étterme Magyarországon videó BUDAPEST. Ismét a Palágyi Eszter séf által vezetett Costes kapta a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat a hétfőn Budapesten megrendezett díjátadó gálán. A budapesti Costes korábban háromszor, 2009-ben, 2012-ben és 2016-ban volt az év étterme. Phjongcshang 2018 - Negyedik a női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó videó Ez a harmadik magyar pontszerző helyezés Phjongcshangban, előzőleg Liu Shaolin Sándor ötödik, Jászapáti Petra pedig hatodik lett. Phjongcshang 2018 - Búcsúznak a szlovák jégkorongozók Frissítvevideó Az Egyesült Államok válogatottja könnyed győzelemmel jutott negyeddöntőbe, miután legyőzte Szlovákiát.
Mozaik Az autizmust vérvizsgálattal kimutató tesztet fejlesztettek ki Az autizmust vérvizsgálattal kimutató tesztet fejlesztettek ki videó LONDON. Az autizmust vér- vagy vizeletvizsgálattal kimutató tesztet fejlesztettek ki brit kutatók - adta hírül a BBC hírportálja. Most nincs olyan biológiai teszt, amely kimutatná a betegséget, azt viselkedés alapján, többszöri vizsgálattal diagnosztizálják. Jó hajós lehetett és valamiféle nyelvet is használhatott a Homo erectus videó Képes volt eszközöket készíteni és valószínűleg az első előember volt, amely főzött. A takarítószerek rendszeres használata károsíthatja a tüdőt videó Azoknak a nőknek, akik rendszeresen használnak az otthonukban takarítószereket, hosszú távon csökken a tüdőkapacitásuk.
Vélemény Bartók Csaba: Kép van, magyar hang nincs! Bartók Csaba: Kép van, magyar hang nincs! videó Több mint fél év eltelt azóta, hogy megválasztották a szlovák televízió és rádió új vezérigazgatóját, Jaroslav Rezníket. A bő hat hónap nem hogy arra nem volt elég, hogy megoldást találjanak a magyar műsorsáv javítására, az adások bővítésére, de még a meglévők megtartása sem tartozott a prioritások közé. A számarányoknak megfelelően a két közszolgálati tv csatorna összidejéből napi 4 óra műsoridő járna a felvidéki magyarságnak. Aich Péter: Nagyokos fehérek videó Sokan úgy vélik, a sajtószabadság az, hogy most végre megmondhatják a tutit. Agárdy Gábor: Semmi sem marad utánatok! videó Egy biztos: nem szeretném, ha utódaim egyszer arra ébrednének, hogy kötelezően turbánt kell viselniük, ha kimennek az utcára.
Hitélet Szlovák szalézi atya lett Azerbajdzsán első katolikus püspöke Szlovák szalézi atya lett Azerbajdzsán első katolikus püspöke videó A bakui Szeplőtelen Fogantatás-templomban ünnepelték múlt hét vasárnap Vladimír Fekete szlovák szalézi atyának, Azerbajdzsán apostoli prefektusának püspökké szentelését, akit Ferenc pápa 2017. december 8-án emelt főpásztorrá. Vladimír Fekete szlovák szalézi atyát Ferenc pápa emelte főpásztorrá. Ma van nagyböjt 1. vasárnapja videó "Ez lesz a jele annak a szövetségnek, amelyet megkötök velem és veletek..." A semmiből indultak a bősiek, de hamarosan gyülekezeti központjuk lehet videó Tavasszal elkezdődhet a templomépítés.
Múltunk Magyar emlékek nyomában: Liszt Ferenc - Európa és Kanada Magyar emlékek nyomában: Liszt Ferenc - Európa és Kanada videó A zene iránti rajongásáról mindig is jól ismert cseh főváros közönsége viszonylag későn, 1840-ben élvezhette első alkalommal Liszt Ferenc (1811–1886) zongorajátékát. A koncert helyszínén, Prága legrégebbi bérházának falán mellszobor – Hana Wichterlová cseh szobrászművésznő alkotása – és rövid szöveg emlékezteti az arra járókat a művészettörténeti eseményre. Nagy zeneművészünk zongorajátékát a világ számos városában élvezhették az érdeklődők, amire több helyütt szobrok is emlékeztetnek. Kármán Tódor és a National Medal of Science videó Ezt az elismerést először az első helikopter megalkotója kapta Kennedy elnöktől. Az ember, aki atombombát adott a muzulmán világnak videó Európai tanulmányai alatt lopta el a titkokat.
Fő támogatónk